La mulți ani, Românie autoritară! Ce s-a întâmplat azi-noapte la Spitalul Sf. Pantelimon

Suntem pe locul 129 din 137 de țări la dorința de a delega puterea

vineri, 1 decembrie 2017, 7:00

 

de Alin Grigore și Cătălin Tolontan

1 Decembrie într-o poză și un grafic.

Din reprezentarea grafică ne privesc ultimii 10 ani ai istoriei României: 2007-2017.

Viceguvernatorul BNR Florin Georgescu a făcut, acum câteva zile, o prezentare la conferința „Measuring Development in Turbulent Times”.

Conferința face parte dintr-un proiect, pe bani europeni, derulat de Secretariatul General al Guvernului și de SNSPA.

Graficul pe care Florin Georgescu l-a inserat în prezentare arată cum a evoluat România în clasamentul mondial al competitivității.

Suntem pe locul 68 din 137 de țări.

107 este locul ocupat de România din 137 de țări în privința inovației și sofisticării economice

În 2007 eram pe 74. În clasamentul general am progresat, foarte puțin, dar am progresat.

Forumul Economic Mondial alcătuiește din 1978 clasamentul și de 10 ani folosește metodologia curentă: cu 12 ”stâlpi” ai dezvoltării.

Am interpretat un pic graficul prezentat de Florin Georgescu.

Când roșul se depărtează de centru, înseamnă că am regresat.

Problema României e că dacă hașurăm perimetrul indicatorilor la care am regresat (aria roșie) versus cei la care am avansat (aria albastră), arătăm ca o plajă care câștigă teritoriu pe o lățime de 40 de metri și se erodează pe alți 80 de metri.

Iar graficul este îngrijorător nu doar prin metrică, ci, mai ales, prin direcția în care mergem.

De ce?

Orice clasament, mai ales unul atât de complex, este relativ și contestabil.

Dar tocmai pentru că e realizat pe o serie lungă, cu o metodologie mixtă (date și sondaje) și pe un număr mare de țări, studiul Forumului Economic Mondial spune ceva.

În ceea ce ne privește, câtă vreme nu vom investi în ”stâlpii” 4 și 5, Sănătate și Educație, de două ori educație – de bază și superioară!, este greu de crezut că vom crește competitivitatea și calitatea vieții.

Nu înseamnă că România din 2017 e sub cea din 2007, dar înseamnă că alte țări au evoluat mai bine ca noi.

Ruta pe care ele au ales-o e mai bună, în timp ce ruta noastră, ”competitivitate prin salarii mici”, și-a epuizat potențialul și a început să corodeze răbdarea și speranța oamenilor.

România e azi o țară din ”lumea a doua”, după expresia lui Parag Khanna. Locul din clasament: la mijloc.

Khanna observă însă că, de fapt, în țările precum România, nu există mijloc și ”viitorul lor este nesigur”.

”Țările lumii a doua aparțin simultan și lumii întâi, și lumii a treia. Un anumit procent al populației trăiește într-un stil modern – conectat global cu o slujbă importantă și bine plătită-, dar el coexistă cu o clasă de mijloc restrânsă și cu masa săracilor” Parag Khanna, ”Lumea a doua”, Polirom, 2008

Anii care au trecut de la definiția lui Khanna n-au făcut decât să confirme viziunea sa.

România a rămas genul de țară ”navigând pe marea turbulentă a modernității, în timp ce indicatorii politici, economici și sociali oscilează adesea în direcții diferite simultan”. Ca în grafic, unde crește absorbția tehnologică, însă scade educația primară!

Văzut de sus, graficul arată ca o tablă de joc. Aici puteți să vedeți cum variază cifrele.

E ca la ”Nu te supăra, frate!”. Câtă vreme nu investim în căsuțele 4 și 5, nu putem trece mai departe. E ca un giratoriu care se cere parcurs complet, în sensul acelor de ceasornic.

Am lucrat la instituții, ceva la infrastructură, la macroeconomie și ne-am blocat. Dacă nu învârtim arcul de la punctele 4 și 5, motorașul nu pornește. Și ținem o jumătate a copiilor țării în risc de sărăcie, un lucru de neuitat de Ziua Națională.

Punctele 4 și 5, sănătate și educație.

După Colectiv, au crescut alocările în sănătate, în primul rând în sporuri și ceva la salarii, dar nu e nici pe departe suficient.

850.000 de oameni din București sunt arondați Spitalului de Urgență Sf. Pantelimon, rămas azi noapte fără analize 

Avem aceiași manageri ai sistemului medical, gata să toace oricâți bani. Ca să nu mai discutăm despre corupție.

În educație însă, nici măcar atât nu s-a făcut. Rezultatul? Nu oferim abilități minimale celor care vin după noi.

Priviți cum arată prezentarea lui Florin Georgescu!

Idei importante, corelații curajoase, totul însă cu un layout deprimant, demn de preistoria PowerPoint.

Și vorbim de apariția publică a celui de-al doilea om din BNR; chiar nu are Banca Națională, instituție cu salarii bune, un om care să știe PowerPoint, grafică și layout ca lumea?

Foarte probabil că nu.

Unde să învețe, câtă vreme România e pe poziția 123, în ultimele 10% dintre țări, în privința investițiilor pe care le fac companiile în instruirea și dezvoltarea propriilor angajați?

Există domenii unde stăm chiar mai rău.

De pildă, la delegarea autorității în firme, criteriu care spune multe despre cum funcționează o societate, despre egolatrie, despre nivelul de încredere, dar și despre resurse.

O recunosc chiar managerii de top. Ei plasează țara pe locul 129 din 137 la dorința de a delega puterea.

La mulți ani, Românie autoritară!

Vestea bună a acestui studiu e că țara seamănă cu noi, nu a căzut din cer.

Ne putem schimba. Punctele 4 și 5!

Comentarii (63)Adaugă comentariu

Ioana  •  1 decembrie 2017, 20:48

@acvd e clar ca nu a fost și profesorul dvs.Dezordinea la noi începe de la lucruri elementare,și se pierd bani multi în orientări greșite. Suntem din păcate în zona radiografiei la mana când pe pacient îl doare nasul,și spune ca îl doare nasul.Suntem în zona negarii absolute"nu, la noi nu exista microbi..nici nu s-au inventat, exista asa ceva?"Și când problema se agraveaza, costa.Și sunt de acord ,asta nu e cea mai mare tarA a lor .Sunt altele și mai și.

Zidaru Andrei Bogdan  •  1 decembrie 2017, 20:56

Domnule Tolontan , nu vreți sa dezvoltam puțin și concursul de la Spitalul Clinic de Copii “Dr. Victor Gomoiu”, va scriu in calitate de candidat respins. Cu deosebita considerație , Bogdan Zidaru

bg  •  1 decembrie 2017, 20:58

Cititi "Planul de Management din 2017 al Sp. Sf. Pantelimon". Managerul recunoaste ca exista un risc financiar crescut generat de cheltuielile de personal (ce reprezinta 70% din venituri). In schimb, dansul nu ne spune care este structura de personal si cati angajati are spitalul cu 525 de paturi. In schimb, cheltuielile cu medicamentele sunt mici, de 5,8% si tocmai aici s-au terminat banii. Spitalul are numeroase puncte slabe: indici de performanta slabi, lipsa dotari, arierate. Procentul infectiilor asoc. asist. med. (nosocomiale) = 0,36 (cand media europeana este de 7-9%). Adresabilitate scazuta din cauza reclamei negative din mass media.

basencu  •  1 decembrie 2017, 21:25

Interpretarea ta ca in fapt am fi in regres e posibila. Stiu ca seful acestui forum are un copil infiat din Romania si poate s o mai coafeze. Cum poti sa spui ca medicul, profesorul nu poate sa schimbe ceva ? Dupa revolutie cand nici in bancile nu aveau calculatoare, 8 sclaveti am pus bani vreo 6 luni si am cumparat un PC si o imprimanta. Am inceput sa facem drafturi, sa editam documente si prezentari power point, cu elemente statice si mobile. Fara profesor. Dementa a inceput cand dupa luni de editari documente a avut loc o prezentare power point in care cu elemente mobile se prezenta cum urma sa evolueze in timp si spatiu o anumita situatie. Dupa ce conducerea institutiei a ramas cu gura cascata si a spus ca in viitor totul va fi prezentat in acest mod, dupa cateva zile am devenit infractori in sensul ca ,,ba nenoricitilor noi am arhivat luni de zile documente editate in word in conditiile in care, oficial, nu exista nici un calculator in dotare. Cum dracu sa nu aiba BNR. ul spcialisti IT. Depinde si cui pui la dispozitie. Democratia a mai facut un pas. Nu stiu incotro. Azi la parada de 1 dec. dupa 27 de ani au aparut filtrele de control antiterorism. SPP a creat blocaje la sute de metri de tribuna oficiala si inteleg ca i au dat flit unui sportiv de top. Pentru cei pentru care 21 dec inseamna ceva ne dam seama ca ne mutam usor in perioada comunista. Sefii militari ai serviciilor sunt ultimele relicve ale securitatii si aplica ce au invatat.

Oarecare  •  1 decembrie 2017, 22:54

Xilina pt rahianestezie? In europa e interzisa ... oare de ce? Cum ati luat diploma ? Scoala de 2 lei . Nu ai bupi ?? Faci anestezie generala cu toate riscurile .

John  •  1 decembrie 2017, 23:12

Când veți înțelege că trebuie desființate casele de asigurări de sănătate. Aici e grava problemă a sistemului de sănătate. Ei decontează consultații fictive și nu dau banii necesari funcționalității spitalelor de urgență . Aceste instituții au fost înființate că a fie sifonați bani publici!

Cristian  •  2 decembrie 2017, 0:51

De ziua României, Urez tuturor romanilor sa fie sănătoși si sa se trezească din somnul cel de moarte. Sunt departe de casa de mulți ani si trăiesc in suflet cu speranța ca intr-o zi ma voi întoarce acasă printre ai mei. Am realizat in pribegie ceea ce doar visam ca voi putea avea in România, dar as lasă totul balta si m-aș întoarce intr-o clipa înapoi dacă as putea sa sper ca voi putea să-mi cresc copilul intr-o lume normala. Fără învățământ si sănătate o societate normala nu vom putea avea in România. Investim in stadioane si in statui dar copiii noștri au nevoie de educație si de sănătate. Sunt atâtea voci care rostesc adevarul in România si care văd ce cale trebuie urmată si dumneavoastră domnule Tolontan sunteți una dintre ele. Întrebarea mea e simpla: de ce nu va uniți sa faceți un partid in care oamenii sa aibă încredere si sa puneți ordine in țara noastră? Vreți ca romanii sa nu mai plece din țara lor? DAȚI-NE O ALTERNATIVA si veți intra in istorie! In istorie aia pe care o citești cu plăcere si care nu îți lasă gust amar, oare cum ar fi fost...... La mulți ani România ! Te iubesc si îmi e dor de tine!

Adrian  •  2 decembrie 2017, 1:39

Tolo, nu este prima data cand te bagi în seamă cu acest spital. Ai ceva ranchiună sau interese? Eu ştiu pe pielea mea, sau mai bine zis pe ciolanele mele din contra, centru de excelență. Accept că sunt şi cârcotaşi răuvoitori, dar te ştiam bine documentat. Mai sapă cu bunăcredință. Altfel î-ți terfeleşti buna reputație. Şi ar fi păcat. Cu prietenie, Adrian

Alina M.  •  2 decembrie 2017, 14:26

Credeam ca sistemul sanitar a fost deja reformat de Regimul Basescu-Udrea. Sunt foarte surprinsa sa aflu ca mai sunt disfunctionalitati.

Radu  •  2 decembrie 2017, 15:20

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Anonim  •  3 decembrie 2017, 8:41

Nu se poate sa aveti spital deschis fara anesteziante... ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ana  •  3 decembrie 2017, 10:55

dr Dimitriu este un om calm, blând, bun, căruia i a pasat întotdeauna de pacienți, de oameni Urăște nedreptățile și așa va fi întotdeauna N o sa l împiedice nimeni și nimic sa spună și sa țină cu adevarul, chiar daca nu are susținere

Alina M  •  5 decembrie 2017, 23:56

Cred ca ar fi o idee buna de cercetat si afacerea Gral Medical, daca tot veni vorba...

Comentează