La mulți ani, Românie autoritară! Ce s-a întâmplat azi-noapte la Spitalul Sf. Pantelimon

Suntem pe locul 129 din 137 de țări la dorința de a delega puterea

vineri, 1 decembrie 2017, 7:00

 

de Alin Grigore și Cătălin Tolontan

1 Decembrie într-o poză și un grafic.

Din reprezentarea grafică ne privesc ultimii 10 ani ai istoriei României: 2007-2017.

Viceguvernatorul BNR Florin Georgescu a făcut, acum câteva zile, o prezentare la conferința „Measuring Development in Turbulent Times”.

Conferința face parte dintr-un proiect, pe bani europeni, derulat de Secretariatul General al Guvernului și de SNSPA.

Graficul pe care Florin Georgescu l-a inserat în prezentare arată cum a evoluat România în clasamentul mondial al competitivității.

Suntem pe locul 68 din 137 de țări.

107 este locul ocupat de România din 137 de țări în privința inovației și sofisticării economice

În 2007 eram pe 74. În clasamentul general am progresat, foarte puțin, dar am progresat.

Forumul Economic Mondial alcătuiește din 1978 clasamentul și de 10 ani folosește metodologia curentă: cu 12 ”stâlpi” ai dezvoltării.

Am interpretat un pic graficul prezentat de Florin Georgescu.

Când roșul se depărtează de centru, înseamnă că am regresat.

Problema României e că dacă hașurăm perimetrul indicatorilor la care am regresat (aria roșie) versus cei la care am avansat (aria albastră), arătăm ca o plajă care câștigă teritoriu pe o lățime de 40 de metri și se erodează pe alți 80 de metri.

Iar graficul este îngrijorător nu doar prin metrică, ci, mai ales, prin direcția în care mergem.

De ce?

Orice clasament, mai ales unul atât de complex, este relativ și contestabil.

Dar tocmai pentru că e realizat pe o serie lungă, cu o metodologie mixtă (date și sondaje) și pe un număr mare de țări, studiul Forumului Economic Mondial spune ceva.

În ceea ce ne privește, câtă vreme nu vom investi în ”stâlpii” 4 și 5, Sănătate și Educație, de două ori educație – de bază și superioară!, este greu de crezut că vom crește competitivitatea și calitatea vieții.

Nu înseamnă că România din 2017 e sub cea din 2007, dar înseamnă că alte țări au evoluat mai bine ca noi.

Ruta pe care ele au ales-o e mai bună, în timp ce ruta noastră, ”competitivitate prin salarii mici”, și-a epuizat potențialul și a început să corodeze răbdarea și speranța oamenilor.

România e azi o țară din ”lumea a doua”, după expresia lui Parag Khanna. Locul din clasament: la mijloc.

Khanna observă însă că, de fapt, în țările precum România, nu există mijloc și ”viitorul lor este nesigur”.

”Țările lumii a doua aparțin simultan și lumii întâi, și lumii a treia. Un anumit procent al populației trăiește într-un stil modern – conectat global cu o slujbă importantă și bine plătită-, dar el coexistă cu o clasă de mijloc restrânsă și cu masa săracilor” Parag Khanna, ”Lumea a doua”, Polirom, 2008

Anii care au trecut de la definiția lui Khanna n-au făcut decât să confirme viziunea sa.

România a rămas genul de țară ”navigând pe marea turbulentă a modernității, în timp ce indicatorii politici, economici și sociali oscilează adesea în direcții diferite simultan”. Ca în grafic, unde crește absorbția tehnologică, însă scade educația primară!

Văzut de sus, graficul arată ca o tablă de joc. Aici puteți să vedeți cum variază cifrele.

E ca la ”Nu te supăra, frate!”. Câtă vreme nu investim în căsuțele 4 și 5, nu putem trece mai departe. E ca un giratoriu care se cere parcurs complet, în sensul acelor de ceasornic.

Am lucrat la instituții, ceva la infrastructură, la macroeconomie și ne-am blocat. Dacă nu învârtim arcul de la punctele 4 și 5, motorașul nu pornește. Și ținem o jumătate a copiilor țării în risc de sărăcie, un lucru de neuitat de Ziua Națională.

Punctele 4 și 5, sănătate și educație.

După Colectiv, au crescut alocările în sănătate, în primul rând în sporuri și ceva la salarii, dar nu e nici pe departe suficient.

850.000 de oameni din București sunt arondați Spitalului de Urgență Sf. Pantelimon, rămas azi noapte fără analize 

Avem aceiași manageri ai sistemului medical, gata să toace oricâți bani. Ca să nu mai discutăm despre corupție.

În educație însă, nici măcar atât nu s-a făcut. Rezultatul? Nu oferim abilități minimale celor care vin după noi.

Priviți cum arată prezentarea lui Florin Georgescu!

Idei importante, corelații curajoase, totul însă cu un layout deprimant, demn de preistoria PowerPoint.

Și vorbim de apariția publică a celui de-al doilea om din BNR; chiar nu are Banca Națională, instituție cu salarii bune, un om care să știe PowerPoint, grafică și layout ca lumea?

Foarte probabil că nu.

Unde să învețe, câtă vreme România e pe poziția 123, în ultimele 10% dintre țări, în privința investițiilor pe care le fac companiile în instruirea și dezvoltarea propriilor angajați?

Există domenii unde stăm chiar mai rău.

De pildă, la delegarea autorității în firme, criteriu care spune multe despre cum funcționează o societate, despre egolatrie, despre nivelul de încredere, dar și despre resurse.

O recunosc chiar managerii de top. Ei plasează țara pe locul 129 din 137 la dorința de a delega puterea.

La mulți ani, Românie autoritară!

Vestea bună a acestui studiu e că țara seamănă cu noi, nu a căzut din cer.

Ne putem schimba. Punctele 4 și 5!

Comentarii (63)Adaugă comentariu

gigelos  •  1 decembrie 2017, 8:13

Domnule Tolontan , va laudati sus si tare ca va luptati cu Becali , cu Gigi , cu clanul .... Deschit siteul si ma ia scarba . Becali sus , Becali jos ... Gata ati terminat , *** . Foarte tare , bravo ! Ce s-a mai intamplat cu cele vechi ? Oprescu , Academica .... vrajeala . De fapt cred ca va ocupati de imaginea dvs si atat . De cate ori ati avut ocazia sa va confruntati direct cu cineva , Mitica Dragomir , Mircea Badea etc ati dat-o in lambada

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ciombe  •  1 decembrie 2017, 9:03

Ca toapa de firea aloca 300.000 de lei pentru un targ de care n-are nevoie nimeni nu te deranjeaza! By the way: Oprescu curat nevinovat (ai vazut cum arata ***' ala de arena nationala?!?! Cine se face vinovat de starea mizerabila a sanatatii si invatamantului din ROU? N-am vazut nici un articol care sa explice de ce de 1 an parlamentul nu face decat sa fie o cloaca unde se incearca elaborarea unor legi care sa-l scape pe ***' de Teleorman! Vrem altceva tov. Tolontan!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

dan  •  1 decembrie 2017, 9:05

Imi este pur si simplu scirba. Nu cred ca asa ceva se intimpla inainte de 89. NICI O SANSA ca sa se schimbe ceva in tara asta, este ca o infectie la toate nivelele, un dezinteres total.

Alex Dragomir  •  1 decembrie 2017, 9:34

Am plecat acum 12 ani din Romania de scarba. Scarba de prosti, nu de politicieni. Policitienii, sau ma degraba calitatea lor, este rezultatul calitatii societartii. Cu 80% oameni needucati si neciopliti e greu sa atingi masa critica de oameni de calitate si de aici neputinta de a alege oameni vertebrali care sa ne conduca. Referitor la acest articol... este absolut ridicol, dar din pacate Tolontan habar n-are cum este sistemul medical in Anglia. Nu voi intra in detalii ca n-are rost. Idea e simpla, sotia mea a nascut 2 copii in Londra fara nici un anestezic, nu prentru ca nu o durea ci pentru ca nasterea naturala 100% are niste beneficii(exemplu cand esti anesteziata nu-ti mai controlezi impingerea pentru ca numai simti durere si de aici rupturi... )

Cătălin Tolontan  •  1 decembrie 2017, 9:35

@Alex Dragomir: spuneti ca ati plecat de scarba din Romania. Foarte bine, e optiunea dvs de om liber. Spuneti ca in Romania e prea multa precaritate. Asa e. Dar vedeti ca, fara sa stiti, ati luat-o cu dumneavoastra in geamantan, de vreme ce va apucati sa insultati fara sa cititi. In articol scrie ca femeia de la Sf. Pantelimon a nascut prin cezariana, adica taiata pe burta, popular vorbind. Sotia dvs a nascut in Anglia fara anestezie pentru ca a nascut normal. La cezariana e cu anestezie. Va puteti cere scuze, ni se intimpla tuturor sa ne repezim si sa gresim.

Marius  •  1 decembrie 2017, 10:06

Dle Tolontan, "celebra" dvs. obiectivitate nu poate analiza si faptul ca, de exemplu WADA a suspendat provizoriu laboratorul antidoping din Bucuresti ( stire, de altfel inexistenta in GSP azi !! ) sau ca fosta baza sportiva Vointa, oferita prin hotarare de guvern lui Ilie Nastase cu titlu gratuit pentru a construi o academie de tenis a ajuns o ruina?? am senzatia ( e o parere personala si sper sa nu cenzurati fraza !!) ca aveti numai subiecte impuse/directionate dinspre alte structuri oculte si nu vedeti paiul din ochi!!! nu am vazut dezbatute in GSP subiecte legate de Ilie Nastase, Ion Tiriac ( marea "afacere" din 1990 cu banca startata cu economiile pensionarilor lasati apoi de izbeliste , de exemplu !!) sau Gica Hagi si transferurile mai "ciudate" ale unor jucatori de la Viitorul!!! sa inteleg, din nou, ca "ciudateniile" ( le numesc asa ca sa nu cenzurati! ) din afacerile marilor nostri sportivi nu va intereseaza?

Nicolae  •  1 decembrie 2017, 10:09

Nu il apar ca se poate apara si singur dar... eu nu inteleg de ce va luptati cu Tolontan?! El a facut ceva si are dovezi incontesabile. Dar voi? Voi ati votat macar? Sau sunteti genul de "Gica contra"????

bg  •  1 decembrie 2017, 10:20

Eficienta, Competitivitate si Inovare...cuvinte frumoase folosite in programe, proiecte si rapoarte de activitate ale institutiilor statului, dar lipsite de continut si baza reala. In toate evaluarile, rapoartele de activitate ale ministerelor, institutiilor se fac referiri numai la CANTITATE (cate cazuri de imbolnavire, cate dosare trimise in judecata, cate kg/hectar, etc..) si niciodata despre CALITATEA SERVICIILOR oferite, despre raportul cost-eficienta. In tarile dezvoltate, eficienta este un criteriu important in activitatea institutiilor publice, pentru ca si banul public trebuie cheltuit asa. Noi suntem cu un picior in capitalism si cu altul in socialism (toate pierderile trebuie sa le suporte statul - majoritatea legilor statueaza acest lucru). Acest lucru denota un mod de gandire perpetuat si impamantenit vreme de 27 de ani. Ca un spital a ramas fara materiale sanitare este numai partea vizibila pentru publicul larg si automat sistemul medical de la noi ii va aloca mai multi bani ca sa inchida rapid problema ivita. Dar nu se umbla la cauze: toate serviciile medicale publice nu tin seama de raportul cost-eficienta. Nu cumva factura laboratorului privat este mai mare decat costurile de dinainte, cand laboratorul apartinea de spital? Daca este asa, de ce l-am mai privatizat... de dragul privatizarii? Si altele si altele...., dar cine sa cerceteze?

medic  •  1 decembrie 2017, 10:22

Probabil o sa ajungem și mai rău în statistici dacă o să ne mulțumim să trăim fără să ne revoltăm și sa ieșim în stradă să răsturnăm roaba plină de gunoi a clasei politice. Când medicii n-o să mai accepte să trateze pacienții cu liste de medicamente si materiale sanitare achizitionate de aparținători și n-o să mai privească bolnavul după grosimea plicului poate în sănatate se va schimba ceva. Câta vreme se mulțumesc cu mizerabila completare a veniturilor de la pacienți nu vor intra în niciun sindicat care să-i reprezinre si care sa se lupte pentru ei. Complicitatea corpului medical cu cea a autorităților este de notorietate, în multe spitale se acceptă să se lucreze ca acum 100 de ani, alimentația bolnavilor este o batjocură, condițiile de igienă deplorabile, medicamentele esențiale lipsesc în schimb cele scumpe promovate de firmele de medicamente prisosec, iar nici un spital de stat nnu are săpun si hârtie igienică în grupurile sanitare ale pacienților. P.S. În urma cu câteva zile la spitalul Colentina (intrarea Grozovici) am vrut să urc într-un lift dar am fost orpit de o infirmieră: - Nu aveti voie ca ducem masa! Pe caruț erau casolete de la o firma de catering. M-am conformat, dar petrecând mai multe zile în acel spital am văzut ca el era utilizat și pentru transportul celor operați, pentru gunoi, materiale sterile, vizitatori, materiale de construcție pentru renovari si probabil cadavrele celor decedați la ATI cu clostridium, ca deh, este un singur lift.

Cătălin Tolontan  •  1 decembrie 2017, 10:23

@medic: aveti dreptate, dar, pe de alta parte, nu putem cere medicilor sa reformeze sistemul. Asta e in primul rand datoria celor care ii conduc, de la sefii de sectie, manageri de spital si pana la minister si deasupra. Ce le putem cere, intr-adevar, e sa nu se mai victimizeze si sa lucreze alaturi de pacienti la constientizarea problemelor. Suntem toti in aceeasi barca, sanatatea si educatia se imbunatatesc prin consens social sau deloc. Nu PSD, PNL sau orice alt partid e vinovat, ci toti suntem responsabili.

ala  •  1 decembrie 2017, 10:24

Domnule Tolontan, toata lumea stie lucrul acesta, toata lumea stie ca trebuie investit in educatie si sanatate. Pana si politicienii stiu lucrul acesta, il stiu de zeci de ani nu de acum. Problema este ca nu se intampla. Asta inseamna ca nu se vrea, mai mult sau mai putin intentionat. Dar dumneavoastra puteti face mai multe decat noi din fata calculatoarelor. Poate aveti o oarecare influenta sa porniti o campanie media: EDUCATIE SI SANATATE PENTRU UN VIITOR MAI BUN. Practic, ar trebui pornita o campanie nationala, un program major de investitii in aceste domenii si nu ma refer neaparat la salarii. Trebuie infrastructura, trebuie echipamente, cornul si laptele inlocuit cu o masa bogata nutritional, etc. Trebuie niste oameni competenti si cu buna vointa sa gandeasca toate aceste lucruri.

ala  •  1 decembrie 2017, 10:28

Si asta nu este de ajuns, educatia trebuie gandita astfel incat cel care termina ciclul de invatamant sa-i fie usor sa intre in campul muncii. Ne trebuie un plus de valoare in toate domaniile si cred ca acest lucru porneste de la educatie. Eu asa o vad, un program national, prijinit de stat, cu aportul media, ne poate duce pe calea cea buna.

Florea  •  1 decembrie 2017, 10:35

@Nicolae: Foarte buna observatia, suntem o tara de "gica contra" oameni care nu se implica si nu fac nimic, dar sunt foarte priceputi sa-i critice pe altii

Emil  •  1 decembrie 2017, 10:44

Dl. Tolontan mergeți acolo ca pacient......!!!!! Sunt probleme mari de management !!!!! Personal indolent la secția urgențe minore....Aștepți cu orele să-ți vină rândul......Am fost cu aceiași problemă la Colentina și este altceva.....Mult mai bine ....!!!!! La Floreasca la fel “IREPROȘABIL” !!!!!

Alexe  •  1 decembrie 2017, 10:46

Suntem pierduți....! "Daca vrei sa vezi viitorul unei tari, studiaza-i trecutul"....Noi mereu am fost in decursul istoriei o tara mica si slaba ......Atât putem noi la nivel de societate/tara...pana la urmă, suntem cea mai proasta combinație: Latini cu balcanici.

Luca  •  1 decembrie 2017, 11:05

Felicitări Gsp ! Nici nu știu ce ma intristeaza mai tare ... PS Apropo de BNR . Am trăit in mai multe tari europene . Nicăieri nu era trecut prețul in euro ! Moneda europeană , nici nu era pomenită ! La noi , si prețul parcării e trecut in euro !!! Asta denota neîncrederea in moneda naționala , deși este stabilă fata de euro .

titi  •  1 decembrie 2017, 11:38

Se intampla toate astea pentru ca noi nu cerem public celor responsabili sa rezolve problemele. Daca am actiona in judecata primaria si anaf, cei care sunt responsabili de colectare taxe si distribuirea lor, poate macar am atrage atentia !!!!

Petrache  •  1 decembrie 2017, 11:43

La mulți ani domnule Tolontan, chiar dacă nu vă plac. pe de altă parte, întreb: cine încurajează dialogul social? Dacă poporul vrea să fie autoritar, care e problema? Funcționează toți oamenii la fel? @Alexe Nu e adevarat, nu știu ce cărți ați citit, dar nu erau de istorie. Una, pentru că a fi balcanic înseamnă a fi și latin. A doua, pentru că democrația s-a născut în Balcani.

Andrei  •  1 decembrie 2017, 11:44

Ce trista priveliste... oameni chinuiți de proprii semeni pentru ca se fura fără sa se gândească la consecințe. Gradul de abrutizare a unei părți a societății este ingrijorator mai ales ca sunt afectați unii care decid pentru cei mulți. Umanitatea care ne diferențiază de cei pe care ii disprețuim dispere îngrijorător de repede. Avem nevoie mai mult ca oricând sa gasim acel mecanism care ne aduce împreuna si ne deschide ochii ca sa ne privim unii pe ceilalți pana înțelegem dn nou ca suntem oameni care trăiesc împreuna. Momentul de cotitura poate fi acum poate fi maine. Atâta timp cat exista oameni ca tine Cătălin si echipa ta care ne pun fata in fata cu grozăvia indiferentei noastre mai avem o speranța. Confruntarea cu adevarul crud si rece e singura cale pentru ca undeva ca prin miracol conștiința umană sa găsească in mod colectiv un remediu la dezumanizare pe care o ignoram. Prețul plătit prin suferința si lacrimile le lor de lângă noi este inacceptabil dacă vine din indiferenta noastra fata de cei fragili si care nu se pot apăra singurii. Cătălin îți doresc ți-e si celorlalți Romani curaj si umanitate.

ticbis  •  1 decembrie 2017, 11:48

Intr-adevar, statisticile privind Romania arata ingrozitor in toate domeniile si pe toate planurile, oricum le-ai suci. Cel mai grav este ca asta e rezultatul la care am ajuns dupa 28 de ani de libertate si democratie, de economie libera bazata pe principii capitaliste reale, neincorsetata de jugul vreunei dictaturi ideologice sau al unei politici totalitare. Dupa umila mea parere, cauza o reprezinta calitatea sub orice critica a sistemului de educatie si de invatamant, pentru ca acolo se formeaza cultura, stiinta, caracterele, inteligenta, profesionalismul, constiinta civica, sociala si, nu in ultimul rand, politica. Din scoala ies manageri, cercetatori, ingineri, medici, profesori, politicieni, magistrati, economisti... si daca scoala nu e ce trebuie, nici astia nu vor performa vreodata in meseriile lor. Inainte invatam dupa manuale, culegeri si lucrari didactice de Gheba, Olivotto, Popescu, Grigore Moisil, Edmond Nicolau, Nenitescu, Vianu; acum se invata dupa anonomi la mai toate materiile (si sunt la aberatii prin manualele lor de te iei cu maninle de cap). Nu-mi dau seama care a fost ratiunea pentru care s-a perseverat in dezastrul asta; poate ca asa s-a dorit, poate ca e in interesul fabricilor de diplome, poate ca asa marea masa a cetatenilor devine dependenta de politic si automat aservita mental acesteia, poate ca doar atat suntem in stare sa facem... Cert e scoala actuala scoate "t*****i" pe banda rulanta, la nivel de masa; varfurile, exceptiile, parasesc tara fara sa se uite in urma cand nici nu li s-a uscat bine cerneala de pe diplome. Cat timp invatamantul nostru va ramane la nivelul jalnic in care se gaseste acum, niciodata Romania nu-si va ameliora statisticile prezentate in articol. Banuiesc ca nu mai e cazul sa precizez pe cine avantajeaza situatia asta si pe cine nu :)) N-am suportat niciodata regimul acela comunist infiorator de cinic si de degradant pentru constiinta umana, nici politicile sale restrictive si represive la adresa libertatilor cetatenilor, dar trebuie sa recunosc ca, in comparatie cu ce se intampla acum, se facea scoala! Sa nu uitam, totusi: regimul lui Ceausescu a durat 24 de ani; locuim cu sutele de mii in cartierele de blocuri construite atunci, calatorim cu metroul facut pe vremea aia, ne tratam in aceleasi spitale ca si atunci (ba chiar ceva mai putine), invatam in scolile ridicate pe vremea aia. In contrapartida, au trecut 28 de ani de libertate politica, sociala si economica si n-am reusit sa facem nimic comparabil, poate dor mall-uri, cladiri de birouri si cateva apartamente si vile de lux pe la periferiile oraselor, printre noroaie si drumuri desfundate. Despre economie, calitatea vietii, nivelul de trai si alte asemenea, e de prisos sa discutam. Din pacate, Silviu Brucan a gresit pronosticul: au trecut mult peste 20 de ani si romanii tot n-au deprins cu ce se mananca democratia. Nicu Ceausescu a fost ceva mai aproape de realitate cand a profetit: "nici in 30 de ani n-o sa apucati macar sa varuiti ce-a construit taica-meu in 24" :)) Ne place sau nu, a avut dreptate! Este adevarat, acum nu mai e nici painea si nici carnea pe cartela, ni le cartelam singuri; nu se mai intrerupe curentul si nici caldura de la calorifere, ni le oprim singuri :)))) Altfel, nu-mi ramane decat sa urez si, totusi, sa sper: La Multi Ani, Romanie!!! @Alex Dragomir: Citeste cu atentie articolul; femeia aia a nascut prin cezariana, nu natural. Pentru cezariana e obligatorie anestezia, chiar si la Londra! :))

Maxentiu  •  1 decembrie 2017, 12:01

Un călduros lamulțeani la toți românii și tradiționalul să fie bine ca să nu fie rău.

Tudor  •  1 decembrie 2017, 12:38

*** Bugetul nu are nici o influență asupra actului medical cu adevărat folositor pentru însănătoșirea cuiva. În cazul nașterilor, rar, foarte rar este nevoie de cezariană. Chiar bunica mea, moașă fiind, aranja copilul în burtă, printr-un fel de masaj (în engleză „external cephalic version”). Nu i-a murit nici un copil sau vreo mamă la naștere. Pentru cei preocupați de dedesupturile medicinii moderne să caute pe internet cartea „Medical Nemesis” de Ivan Ilich (nu cred că se află'n română)

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

betina  •  1 decembrie 2017, 12:43

La acel spital nu exista conducere ???Cum sa astepte ziua cand raman total fara anestezic .Banuiesc ca de acum asteapta ziua cand li se va taia si lumina .Toti din acel spital trebuiau sa protesteze in fata ministerului ..... .Dar ei se complac ..."e bine si asa" .Sunt unii medici care chiar trebuie sa li se anuleze diploma ....si sa se apuce de altceva (ceva ce le place sa faca ).

Andrei F  •  1 decembrie 2017, 12:51

Da, este descrisa o situatie care nu ar trebuii sa existe...La fel ca situatiile in care o parte a populatiei mai de la ,,periferie,,nu au nici macar doctori pe toate specializarile sau la fel ca perioada in care farmaciile erau asaltate de pacienti in primele zile ale lunii...Totusi suntem rupti de realitate!Vrem sa stim tot ce este de stiut?De Bucuresti se leaga cazuri celebre ca ale lui Prodan sau Ekeng...S-a aflat atunci ca resursa de masini numai la Ambulanta este insuficienta,era la jumatate...Medicii numai la Bucuresti sunt la jumatate decat necesarul...Si totusi Bucurestiul in Sanatate este raiul pentru Romania...La ce sa te astepti daca posturile din Sanatate au fost blocate pentru 10 ani?Trimisi de ,,isteti,,afara daca nu le place sistemul nostru...Acelasi istet care cu ocazia operatiei la coloana a spus ca medicii nostrii nici nu se puneau de acord la ce trebuia facut in cazul lui...Si totusi Medicina nu a fost prioritate nationala...Altele da!Ca ,,ocheanul,timpanul,,...Doar asemenari cu termenii medicali....

Andrei F  •  1 decembrie 2017, 12:58

In cazul de fata poate ar trebuii o lege in care daca spitalul de stat nu este dotat cu cele necesare paciuentul sa poata merge la orice spital privat iar responsabilul care a cauzat problema de la stat sa plateasca tot actul medical...Din banii lui!

Andrei G  •  1 decembrie 2017, 13:15

Eu ma tot intreb, cei ce au furat banii spitalului, când citesc cat suferă oamenii din cauza lor la ce se gândesc? Ce e in sufletul lor acolo pe pista de schi din Austria? Cum pot sta la plaja in Maldive? In vila lor nu le bate asa un vânt rece pe șira spinării când citesc grozăviile astea? Sau le lipsește coloana vertebrală si nu sunt decât niște burți cu fălci si cefe groase?

Racul  •  1 decembrie 2017, 13:24

La Multi Ani tuturor! Si multumesc Cataline pt articol.

o femeie  •  1 decembrie 2017, 13:24

Sper sa nu mai ajunga nimeni in situatia asta...realmente cezariana pe viu. Din pacate aceste situatii se pot vedea din timp si cere/face public din timp, nu in mijlocul cezarienii...

Bubucul  •  1 decembrie 2017, 13:28

La mulți ani tuturor! E trist ce se întâmplă. Nu știu ce se mai poate face în țara noastră. Au ajuns în funcții importante niște oameni fără conștiință!! Parcă ar fi o 'caracatiță' tot mai mare sau o maladie fără leac.

workinger  •  1 decembrie 2017, 13:37

Cele mai mari si mai dificile probleme de rezolvat ale noastre le vad in lipsa acuta de manageri din toate domeniile , in lipsa educatiei financiare in general, in formarea tinerilor generata de nonvalori si sistemul de invatamant depasit, de coruptia incoerenta relativismul si nepotismul unui mare procentaj din totalul locurilor de munca . Avem multi oameni cu vise si idei dar mult prea putini manageri pentru drumul lor pana la concretizare, avem crestere economica generata doar de consum si banii cheltuieti anapoda din credite se vor razbuna , tinerii in general sunt dependenti de informatiile , retele sociale si jocurile on line - nu mai au timp si nu mai stiu sa vorbeasca , sa scrie , sa citeasca fara telefon ,tableta, laptop. In tot ansamblul asta, sunt unii ce speculeaza dezinteresul si apatia generala si ajung sa gestioneze in interesul lor bugetul statului adica numai cateva zeci bune de miliarde de euro . Si fenomenul se perpetueaza si naste monstrii , se schimba doar mastile ! La multi ani Romanie!

Dorin Chiotea  •  1 decembrie 2017, 13:42

Acum trei săptămâni socrul meu a fost operat la Spitalul Sf Pantelimon, e vorba de o proteză necesară pentru o coxartroză veche. Medicul curant, un ortoped exceptional, dr Vlad Georgeanu. Conduita terapeutică și comportamentul personalului au fost impecabile, omul parcă stătea la hotel. Și asta de la început, și asta pentru toți bolnavii internați. Socrul s-a interesat, ca orice provincial, la colegii de suferință despre ce și cum. Nimeni nu cere șpagă și chiar se ocupă de fiecare fără să țină cont de statutul social. Problema a fost că socrul a cumpărat un medicament (Fragmin - un anticoagulant, cam 50 lei) și a platit vreo 250 lei pentru câmpurile operatorii. Pur și simplu nu existau în spital. Proteza pr-zisă este suportată de CNAS. Avea varianta să fie trimis la un alt spital, oamenii si-au oferit suportul, dar am refuzat pe motiv de încredere în echipă, care, repet, e de mare valoare! Nu ne-a obligat nimeni să facem asta, era singura soluție rapida de a rezolva problema. Din cate cunosc, in zilele urmatoare au fost echipe care au refuzat sa intre in sali pe acest motiv. Situatie e aproape fara iesire, o recunoaste si managerul, cu care am si vorbit.

Oskarkar  •  1 decembrie 2017, 13:42

PATRU MILIARDE de EURO este bugetul Sănătății și nu avem anestezic?

ticbis  •  1 decembrie 2017, 14:26

@Andrei G : N-are rost sa-ti pui intrebarile astea... sunt retorice... Ce gandesc, ce simt ei in sufletul lor acolo pe plaja in Maldive, in vilele lor sau pe partia de schi in Austria...??? Nimic, cel mult isi numara banii din conturi si pun la cale noi planuri de smecherit un popor pe care-l au deja supus, la picioarele lor. Nu exista empatie pentru suferinta, nici urma de sensibilitate si niciun fel de sentiment minuscul de omenie fata de amaratii pe care i-au condamnat sa traiasca doar atat cat sa le dea lor votul si sa-i perpetueze in fruntea bucatelor, la carma destinului unei natiuni intregi, acolo unde isi pot inmulti averile. Sa fim seriosi; inainte de 1989 exista un Ceausescu care era cizmar, o Elena Ceausescu care era *** dar "savant de renume mondial", ministri cu patru clase gen Suzana Gadea, Emil Bobu sau Ion Dinca; acum avem un Dragnea fiu de fost militian dintr-o comuna obscura din Teleorman, un ministru de interne Carmen Dan fosta secretara de scoala generala dintr-un sat din acelasi judet, un ministru al invatamantului Liviu Pop agramat si incult notoriu, un ministru al muncii Olguta Vasilescu care in afara scolii de cadre a partidului n-are nicio alta pregatire in domeniu, o primarita a capitalei Gabriela Firea care nici macar jurnalista n-a fost (citea stirile de pe prompter)... Si-am mai avut si un prim-ministru Victor Viorel Ponta cu doctoratul furat, si mai avem si parlamentari ce decid legile in justitie ca Eugen Nicolicea sau Florin Iordache, ale caror competente in domeniu sunt la acelasi nivel ca si cele ale unora ca Dinca, Gadea sau Bobu inainte de 1989! Asta e nenorocirea acestui popor, de aici ni se trage... De ce-au trebuit sa treaca 28 de ani de democratie pentru ca in fruntea tarii sa avem personaje cu acelasi nivel de instruire, de competente profesionale si de inteligenta ( si in mare masura, de aceeasi probitate morala) ca si cei ce ne-au condus in perioada comunista? Asta nu inteleg eu! Dumnezeule, tara asta are si altfel de oameni decat Dragnea, Firea, Vasileasca, Ponta, Tariceanu, Pop, Androneasca, Carmen Dan sau Nicolicea si Iordache!!! Din astia ca ei am avut de ne-a iesit pe nas 24 de ani pe timpul lui Ceausescu; tot de astia am avut parte si dupa, timp de alti 28 de ani... si inca mai urmeaza :)) Pana cand poporul roman nu va fi in stare sa se scuture de plasa in care e tinut captiv de indivizii de genul asta si sa aleaga altceva, statisticile astea prezentate in articolul d-lui Tolontan vor involua din rau in mai rau. Exista o teorie universala a evolutiei progresului unei natiuni, ce are la baza notiunea de constiinta si determinare civica; foarte multe popoare au progresat pe baza acesteia... in Romania, deocamdata, nu e cazul! Din pacate, viitorul nu poate fi roz, decat, poate, doar pentru Dragnea si Bombonica :)))

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

SsS  •  1 decembrie 2017, 14:30

Si a cui e vina? Nu tu ai distrus imaginea spitalului astuia ***? Acum te miri ca nu mai au de niciunele. Pai e vina ta, *** conform carora aici mor pacientii cu medicamentele in dulap. Si tot tu te miri de ce nu mai au bani. Ca nimeni nu se mai interneaza voit aici, d-aia. Si e vina ta. Nu stiu cat de mult ar trebui sa se strice un om ca sa ajunga pe aceeasi treapta de degradare morala cu tine.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Crivoi benedicta  •  1 decembrie 2017, 14:31

Io zic sa ii scrieti lu videanu sa vedem daca va raspunde cineva Da da la vuittoane inainte

pawn  •  1 decembrie 2017, 14:37

cum adica "nu investim in tehnologie"?? pai n-am dat 4 miliarde de dolari pe rachete patriot? e adevarat, tehnologia altora, si cam de anii '90...dar se cheama ca am dat? am dat, n-am luat.

ticbis  •  1 decembrie 2017, 14:55

Ha-ha-ha! Cred ca este pentru prima oara in istoria noastra postdecembrista de 28 de ani cand un jurnal important publicat on-line pe un site site de internet cenzureaza realitatea cunoscuta si recunoscuta atat in tara cat si pe tot mapamondul privind statutul de *** al coanei Leana Ceausescu!:)))))) Probabil pe blog-ul d-lui Tolontan coana Leana este inca recunoscuta si acum dupa 28 de ani ca fiind "academician doctor inginer, savant de renume mondial"!!! Asa o fi, dar conform documentelor istorice oficiale, aia poreclita de catre colegii ei acedemicieni "tovarasa codoi", n-avea nici macar liceul la baza! Vedeti, dragilor, exact ce afirmam si in comentariul anterior, din motivul asta n-au acum spitalele anestezice pentru operatii de cezariana! Si d-aia nici presa n-are jurnalisti, nici justitia magistrati, nici invatamantul profesori, nici parlamentul politicieni si... nici Romania cetateni :))))))

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Man on the Silver Mountain  •  1 decembrie 2017, 15:04

Astazi peste toate aceste lipsuri si frustrari si statistici in care eu personal cred ca sunt cele mai indreptatite sa arate o situatie, romanii vor flutura steagurile tricolore. Marimea lor nu conteaza atata vreme cat vor fi afisate cu respect. Oriunde te aflii trateaza steagul cu respect si demnitate. Nu il folosi ca pe o basma, nu il tine niciodata cu varful in jos si mai ales nu il lasa sa atinga pamantul. La multi ani romane, oriunde te aflii.

Emilian  •  1 decembrie 2017, 15:25

Problemele semnalate sunt binecunoscute si tot mai adanci din pacate. Solutia se gaseste in doua directii: management performant si finantare adecvata. Dar pentru ca noi sa evoluam la aceste 2 capitole avem nevoie in primul rand de oameni competenti si dedicati, nu politruci. Din pacate, in prezent conceptul de competenta este aruncat undeva la cosul de gunoi, criteriile de asezare a structurilor de conducere fiind in principal cele legate de aderenta de grupuri de interese (partide, "boieri" de spital sau catedra, nepotisme etc.).

antonia  •  1 decembrie 2017, 15:28

Situatia este la fel de grava in toate spitalele din Romania. Nu exista de niciunele, din conducerea spitalelor fac parte doar indivizi/individe care nu au ce cauta in astfel de functii dar care executa orbeste ordinele partidului sau "entitatii" care i-a ajutat sa ocupe functiile. Scopul este acela de a fura in continuare din banii destinati sistemului sanitar, de a acoperi furturile si abuzurile predecesorilor lor (pt. ca "sefii" lor au furat impreuna!), fara sa le pese de vietile oamenilor. Orice incercare de sensibilizare a autoritatilor a fost sortita esecului, nimic nu s-a schimbat, e chiar mai rau. Oare va raspunde cineva vreodata pentru vietile pierdute a celor nevinovati?

Andreas Ionescu  •  1 decembrie 2017, 15:33

Felicitari gsp! Felicitari celor doi autori pentru acest articol. Mi se pare incredibil ce s-a intamplat la pantelimon. Doamne! Imi doresc sa nu mai aveti ce scrie (adica sa se rezolve toate problemele si sa nu mai aveti subiecte), dar cred ca e imposibil. Oricum, felicitari!

George  •  1 decembrie 2017, 15:50

mi a placut ideea cum ca romanul are o inclinatie naturala de a se delega pe sine...as mai adauga din observatii persoanel , nu din sondaje: este un *** hi tech, se valideaza in ochii celorlalti doar prin imagini(alearga ca neghiobul sa impresioneze pe cei din jur de dimineata pina seara), tot ce face este pentru a arata, nu pentru a intelege. are o inteligenta speculativa, sa o mai lasam moale cu inteligenta emotionala luata de la vreun coach *** din state, sa nu ne iluzionam ca suntem ceea ce nu suntem.. nu pune mai deloc intrebari inteligente( apropo, v as invita pe fiecare dintre voi sa amintiti ultima intrebare inteligenta pusa de cineva) de ce mi se pare important aspectul asta, pentru ca intrebarea potrivita contine si raspunsul in sine..cel mai mult imi place asta la romanul modern, ahtiat dupa putere tocmai ca se stie slab si ca ceilallti sa nu vada asta, ajunge un obsedat sa faca bani si sa adune titluri, carti de vizita, imbracat la 4 ace, ca sa tina toate *** orasului si le plimbe prin mall uri, tarand cate o geanta de firma dupa ei, le cumpara cate o masina scumpa, etc etc ca sa isi ia tainul sa isi duca traiul mai departe...si astia sunt cei care ne conduc si voi vorbiti de principi, valori, sanatate, educatie etc..daca ne iluzionam cum o tot facem de 25 de ani inseamna ca suntem mai *** decat nu se cred ei..si as tot putea continua dar cu siguranta aberez si imi cer iertare pentru asta. La multi ani, Romania!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ioana  •  1 decembrie 2017, 15:53

Conștientizarea problemelor de către medici și pacienti..aici e problema.Singuri,este clar ca nu o putem face.Prăpastia dintre medic și pacient este imensa,și asta nu cred ca din cauza trecutului. Poate lipsa empatiei,a normalitatii,lipsa cultivarii educatiei in ceea ce priveste relatia medic-pacient,lipsa scopului..E ca si cum un astronaut se antreneaza din greu sa zboare in spatiu doar pentru orgoliul personal și avantaje financiare,și nu pentru a descoperi ceva.Cumva,medicul și pacientul sunt doua tabere ,din cauza distantei dintre ele nu se mai aud una pe cealalta și se tratează cu adversitate.Un Profesor ne spunea ca pacientul,dacă este ascultat,își formulează singur diagnosticul,doar ca foloseste alte cuvinte.Noi punem aparatura sau nimic intre noi și ei,și în rest liniște.Nimeni nu mai are răbdare. Și haosul costa scump.De asta rămân bani doar pentru Xilina.

nica fara frica !  •  1 decembrie 2017, 16:28

spitalele din Romania sunt doar pt prostime , pt ca infractorii cu imunitate(politicienii) se trateaza numai in strainatate !......In loc sa se investeasca in sanatate se aloca fonduri uriase pt construirea de stadioane si finantarea de cluburi de fotbal din bani publici !

iulian  •  1 decembrie 2017, 17:05

daca ai delegat o farama din puterea pe care o detii..in RO estideja mancat! si adevarul este ca pentru asta l-a impuscat poporu pe Ceausescu, sa aiba puterea si sa n-o imparta cu nimeni...vad ca-i reuseste

acvb  •  1 decembrie 2017, 18:16

In primul rand, Florin Georgescu pe care l-am vazut la televizor, pana sa devina viceregele BNR, eraun sfertodoct asudat intrutotul devotat partidului. Credibilitatea lui e zero, ca si sansele ca el sa fi conceput un astfel de studiu. In al doilea rand cezariana e o indicatie medicala (chirurgicala) si are rosturi clare si precise. Nu se face la cerere, ori fiindca e la moda, ori ca ti-ar lipsi nu stiu ce. Aveti aceasta compulsiva implicare civica, bravos! Dar, la functia pe care o detineti ar fi mai cuviincios sa realizati o politica editoriala decenta si etica, in loc sa elogiati toti infractorii si sa promovati casele de pariuri.

acvb  •  1 decembrie 2017, 18:30

Aflam tot felul de nazdravanii. "Profesor ne spunea ca pacientul,dacă este ascultat,își formulează singur diagnosticul,doar ca foloseste alte cuvinte" Nu stiu ce Profesor e acel domn, dar afirmatia e fara temei. Dar ca foarte multi medici, mai ales in sistemul de stat, nu isi gasesc timpul si rabdarea sa-l asculte pe pacient e prea adevarat. Si asta nu-i cea mai mare tara a lor!

Ovi  •  1 decembrie 2017, 20:07

Lasa ca avem miliarde sa cumparam rachete de la america,pt ca ne ataca rusii dupa cum sustine presa sorosista.

Pink Floyd  •  1 decembrie 2017, 20:21

Revine problema investițiilor sau, mai bine zis, a lipsei acestora. Bun. Dă bine, pricepe toată lumea și e o scuză convenabilă a tuturor, de la politicieni la gazetari, formatori de opinie, băgători de seamă și în seamă. În cazul dvs. trimiterea către acest aspect mă surprinde. Anchetele dvs. au evidențiat o mulțime de nereguli, ca să fiu elegant în exprimare, privind alocarea și, mai ales, cheltuirea banilor publici despre care spuneți că nu s-ar fi investit. Nu lipsa banilor este problema, așa cum eronat și contradictoriu cu unele observații din articol susțineți, ci modul cum sunt utilizați banii, foarte mulți, alocați spitalelor, de exemplu. Dvs. și echipa ați investigat cazul Malaxa și știți mult mai bine acest lucru. Atunci, aștept ca dvs., având această imagine, să veniți cu altă explicație decât cea invocată de zeci de ani, și anume lipsa banilor. Problema nu sunt banii. Problema este alocarea lor. Jefuirea banilor publici se află în contradicție logică cu lipsa sau insuficiența lor. Dacă nu ar fi alocați sau ar fi insuficienți, ce ar mai fi de jefuit?! Milioanele alocate și sifonate de la Malaxa, conform celor citite în anchetele gsp, despre asta vorbesc. Credeți că dacă guvernul actual ar aloca 6% pentru educație în bugetul de anul viitor vom avea un sistem educațional mai performant? Ministerul Dezvoltării avea în plină criză economică miliarde de euro pentru dezvoltare (sic!), conform anchetelor dvs. Cum s-au concretizat în dezvoltare? Gala Bute, firește, și nu numai. Problema o reprezintă stimulentele inadecvate din sectorul public. Faptul că riscul pierderii nu este suportat de manager și nu există o persoană care să răspundă pecuniar pentru orientarea banilor către conturi private sunt problemele. În ultimă instanță, unele cazuri ajung să fie investigate, dar rar, când ajunge cuțitul la os și apar nemulțumiți în procesul jafului care apoi dau drumul la denunțuri. Până se destramă rețeaua, jaful continuă. Justiția e soluția de avarie, pe termen scurt. DNA-ul nu-i poate prinde pe toți și anchetele durează. Există alternative private, de succes, la spitalele publice, la școlile publice. Acestea sunt rare, dar există. Sigur, avem grijă ca la știri să le prezentăm într-o lumină proastă, să le demonizăm și să cerem mai multă reglementare pentru ele. Adică, să le transformăm după chipul și asemănarea celor publice pe care le detestăm sau de limitele financiare ale cărora ne plângem atât de mult. Spitalele și școlile publice sunt proaste pentru că se află sub control politic. De-aici apar corupția și transferul banilor publici către conturi private. Aceasta este problema de fond. În versiune privată e mai greu să se întâmple așa ceva. Dar, vor mai trece decenii până vom descoperi pe propria piele, la propriu chiar, că suntem prizonierii unor erori în buclă. Sau poate credeți că durează mai puțin să se schimbe clasa politică...

ManX  •  1 decembrie 2017, 20:28

"O recunosc chiar managerii de top. Ei plasează țara pe locul 129 din 137 la dorința de a delega puterea." Asta spunea tot românul dupa '89 stând la terasa...."daca ar venii americanii sa ne faca...." Deci este valabil si acum. De facut nu ne-au facut. Sau ne-au facut? Limba româna este foarte bogata,se poate jongla mult cu cuvântul "facut". -- " Ca în grafic, unde crește absorbția tehnologică, însă scade educația primară!" La televizor,un reporter întreba azi tinerii pe strada daca stiu ce este patriotismul. A fost jenant sa vezi ca habar nu au ce sa spuna,ca habar nu au ce este un cântec patriotic sau macar sa intoneze câteva versuri. Cu technologia probabil stateau bine,dar sa o foloseasca în privat,nu profesional.

Comentează