După bătaia din Piața Victoriei și înaintea mitingurilor PSD: să nu dărâmăm încrederea în jandarmi, că vom ajunge să ne reglăm conturile între noi!

Ce se va întâmpla la mitingurile PSD dacă vor apărea ”transmițătorii în direct de pe facebook”?

luni, 4 decembrie 2017, 3:49

 

Microbiștii știu bine Jandarmeria, ”scutierii” de pe vremuri.

Suporterii au trăit momentele din anii ’80, în care tribunele iernatice îi luau pe milițieni la bulgări, iar uniformele se apărau cu scuturile în cap! Cel mai bine bulgării se fac atunci când e nițel de umezeală afară.

Ne chinuiam pe vremea lui Ceaușescu și scenele arătau suprarealist, pentru că nicăieri în România comunistă nu se pomenea așa ceva, civili sfidând în mod sistematic uniformele.

În afară de momentele cu totul speciale și îngrozitor pedepsite, Brașov 1987, era de neimaginat să poți înfrunta autoritatea în spațiul public.

Pe stadioane însă, cultura protestatară a fost mereu la ea acasă.

Stadioanele acelor ani erau piețele de astăzi, forme hibride și imperfecte ale unei democrații atunci interzise, astăzi pusă la încercare.

Cum era huiduit Valentin Ceaușescu

Gândiți-vă!

Un membru al dinastiei Ceaușescu sau ministrul de interne fluierați la scenă deschisă. Oamenii se întorceau către oficială și transformau gestul în ceva direct și personal.

Totul sub privirile forțelor de ordine.

Pe stadion a apărut procesul de coabitare neoficială și instabilă, dar reciproc avantajoasă, între uniformele care asigurau ordinea și protestatari.

Scutierii nu năvăleau în tribuna dinamovistă, de pildă, ca să-i salte pe cei care-l apostrofau pe fiul dictatorului. Ar fi provocat vărsare de sânge și nu făceau decât să transforme o iritare verbală într-o violență fizică.

Ba chiar s-a ajuns la momentele din  16 martie 1985, când la un cuplaj bucureștean pe ”23 August”, Miliția s-a dat, practic, la o parte în fața celor peste 100.000 de oameni care au rupt gardurile și au coborât spre gazon.

Părea că va urma o tragedie.

Ziua când am evitat ca pe ”23 August” să se petreacă un masacru ca pe Heysel

Jurnalistul Daniel Nanu a făcut o reconstituire inedită a acelor momente.

E util să le căutăm înțelesul azi, când taberele din societate par ireconciliabile și ambele îi acuză pe jandarmi.

Mai ales că, după Piața Victoriei, vor urma și manifestațiile, legitime, ale membrilor PSD.

Să învățăm din propriul trecut.

În 1985, pe ”23 August”, în fața pericolului ca oamenii să fie striviți între mulțimea care presa, gardurile de fier și treptele înalte de beton, umanitatea a câștigat.

Așa au ajuns Andone, Rada sau Belodedici să se sprijine de umerii suporterilor rivali când băteau un corner sau băgau o alunecare.

E ca și cum azi, la mitingul PSD, oamenii s-ar sprijini calmi pe Mălin Bot. Și invers.

39 de oameni au decedat, majoritatea striviți, pe 29 mai 1985, pe stadionul Heysel din Bruxelles

Toate acestea se petreceau în România lui 1985, în plină sărăcie și ostilitate între regim și cei mai oprimați cetățeni ai Europei.

Pe ”23 August”, îngerii din noi ne-au învins demonii.

Ceea ce nu s-a întâmplat doar două luni mai târziu în inima continentului, pe stadionul Heysel, când la Juventus – Liverpool au murit zeci de oameni în condiții asemănătoare celor de pe ”23 August”.

Ultrașii anti și pro PSD

Astăzi, libertatea nu mai e doar monopolul stadioanelor.

Și nici fanatismul.

Dacă privești imaginile bătăii din Piața Victoriei vei regăsi comportamentul galeriilor, deși atât mâna de manifestanți implicați în scandal, cât și bătrânul bătut, el însuși violent verbal și fizic, nu au nicio treabă cu stadionul.

 

Ei se comportă însă ca ultrașii, atât în limbaj, cât și în gesturi, coalizări și acuzele la adresa jandarmilor.

Fiecare parte se consideră nevinovată, îndreptățită la violență și ostracizată de către jandarmi.

”E incredibil! Ați văzut cum doar o doamnă blondă se duce la omul căzut lat, în timp ce manifestanții dau năvală să-l scape pe ăla care a dat cu pumnul?! E ca pe stadion”, a sunat azi, la redacție, Adrian Porumboiu.

Fostul mare arbitru întâlnise scene asemănătoare de sute de ori în cariera lui și le-a regăsit într-un timp și într-un loc unde nu se aștepta.

E adevărat.

Imaginile lui Răzvan Prepeliță arată cum protestatarii fug nu către rănitul cu fața în sânge, ci către Sandi Matei, pentru că e ”al lor”. 

În același timp, pe toți îi leagă acuzele la adresa jandarmilor.

Chiar azi, deputatul PSD Cătălin Rădulescu a cerut imperativ demisii pentru că a văzut cum ”jandarmii sunt prieteni cu golanii”.

De ce stabilesc jandarmii relații strânse cu cei mai turbulenți

Nu am niciun partizanat cu jandarmii.

Ca jurnalist, îi studiez de 25 de ani.

Am încasat bastoane pe cocoașă, la grămadă, în anii ’90, când relatam despre galeria Rapidului, la o celebră înfruntare de la Brașov.

Tibia e sensibilă și acum de la alte meciuri din București sau provincie, în vremurile în care jandarmii nu acceptau jurnaliștii băgăcioși. Le plăcea să dea cu bocancii.

Dar, în timp, cu efort propriu, cu bani de la contribuabilul român și de la UE, comportamentul lor s-a schimbat sensibil în bine.

Mulți dintre jandarmi au fost școliți afară.

Schimburile de experiență cu polițiile și forțele de ordine din alte țări sunt consistente.

Mai ales în domeniul ultrașilor și grupurilor radicale, jandarmii au o bază de date complexă și construiesc relații ”face to face” cu acești oameni.

Da, jandarmii întrețin relații la vedere cu cei din grupurile de ultrași sau de manifestanți ”profesioniști”! Merg cu ei în țară și în străinătate, se sună, îi monitorizează și se contactează în dublu sens pe facebook.

Încrederea reciprocă între ei și oameni, inclusiv cu cei mai turbulenți, e baza profesiei celor care apără și restabilesc ordinea publică.

Pentru cineva din afară, relația poate părea excesiv de familiară, dar scopul e ca:

  1. Manifestanții cei mai aprigi să se simtă ei înșiși protejați și arbitrați de cineva cât de cât neutru.
  2. Acești oameni înclinați spre protest sau chiar spre violență să știe că există o limită și, dacă o depășesc, apar consecințe.

Jandarmii îl cunoșteau pe Matei și nu le putea scăpa

Când jandarmii nu l-au dus pe Sandi Matei la secție în momentul lovirii lui Nicolae Tiurbe au făcut-o pentru că tensiunea creștea, iar reținerea în acel moment nu schimba datele problemei.

Nu înseamnă că au intervenit impecabil. Au pierdut câteva secunde și l-au scăpat. În tumult și în mulțime nu există impecabil, ci doar posibil. 

Dar îl știau pe Matei, nu le putea scăpa în necunoscut și au revenit cu forțe suplimentare într-o oră.

Între timp, probabil că ofițerii văzuseră și imaginile lovirii, s-au convins că Matei a lovit și l-au ridicat.

Apropo de imagini, ele întârzie să fie făcute publice și aici autoritățile greșesc. Oricât de mult ar șoca, e normal să știm ce s-a petrecut.

Protestele inutile ale celor ridicați

Duminică seara, la Antena 3, Mircea Badea, care a abordat calm și lucid momentul, a propus însă o logică de eprubetă când a comparat intervenția din Piața Victoriei cu cea de la Boureanu sau de la șeful de clinică reținut.

El susținea ideea că s-a acționat diferit. Concluzia nerostită, dar indusă: prea permisiv în piață.

Da, s-au tratat diferit momentele.

Ca forță de ordine nu acționezi la fel într-un grup radicalizat ca atunci când te afli în fața unui  singur om.

Pe de altă parte, prietenii și ”coechipierii” de protest ai lui Sandi Matei au vociferat când jandarmii au revenit. Dar degeaba.

Ei încă o fac pe facebook, susținând că nu trebuia ca jandarmii să-i ia și pe ei și să-i amendeze. Aici ei sunt niște ultrași neprofesioniști și se alintă. Pentru că duba și amenda sunt riscul dacă te opui, tragi de cel reținut și de oamenii în uniformă!

Nu e treaba manifestanților să facă cercetări în stradă și să decidă ei în locul jandarmilor sau al poliției cine poate fi chemat la secție.

Mai ales că povestea nu se încheie aici.

Ce se va întâmpla la mitingurile PSD?

Urmează zile complicate pentru toată lumea.

Vor ieși în stradă simpatizanții PSD.

Ce se va întâmpla? Hai, ziceți, sunteți în direct pe facebook!

O regulă de bază a evenimentelor cu risc presupune separarea taberelor.

E valabil la mișcările civice, pe stadioane, pretutindeni.

Separarea se gândește dinainte, se planifică, toată lumea e de acord și nu o ia nimeni la modul isteric drept o restrângere a drepturilor civile dacă nu te lasă pe tine ”albastru” să pătrunzi printre ”roșii”.

Prin ambele tabere se plimbă, nestingheriți și neutrali, ca să meargă treaba, ”servitorii” publici: polițiștii comunitari, jurnaliștii, oamenii de la primării, pompierii, medicii, jandarmii și salvamarii dacă e cazul.

Ce te faci însă când cei care se presupune că ar trebui să se străduiască să fie imparțiali au ajuns vădit partizani și sunt receptați drept ”tabără adversă”?! E ca și cum am începe să huiduim ambulanțele că sunt ”cu ceilalți”.

Complicat.

Un test pentru stat și pentru noi

Un lucru e însă clar: să lăsăm în afara discordiei jandarmii, SMURD, poliție și toate celelalte servicii publice fără de care revenim repejor în peșteri!

Pasiunea democratică se poate derula doar dacă ne bazăm pe numitorul comun al imparțialității lor de a asigura respectarea legii.

Să fim cu ochii pe ei, să le cerem să acționeze legal, să taxăm abuzurile, însă să înțelegem ce fac, de ce și, mai ales, să nu fim aistorici.

Nu sunt singurele tulburări de stradă din România, țara a trecut prin momente muuult mai delicate, aproape neîntrerupt din ’89 și până pe la ultima descălecare a minerilor.

România democratică a răzbătut.

Ceea ce trăim e un test al statului, al cetățenilor și, precum atunci când cei 100.000 de oameni se îndreptau amenințători spre gazon, un test al îngerilor din noi, convocați ca să-i luăm la bulgări, să reziste și să ne ajute.

 

Comentarii (63)Adaugă comentariu

Feri  •  4 decembrie 2017, 16:22

Tolo,de ce jandarmi nu l-au identificat pe Sandi Matei pe baza imaginilor si l-ar fii chemat la sectie dupa 1-2 zile.?De ce a fost nevoie sa provoace acel circ?

Cătălin Tolontan  •  4 decembrie 2017, 16:23

@Feri: Jandarmii au evaluat situatia. Nu l-au luat pe loc pentru ca atunci au ratat si spiritele erau infierbintate. Au venit peste o ora. De ce nu l-au luat a doua zi? E cam tirziu, ginditi-va ca se puteau intimpla multe si ca exista oameni care sunt suparati ca nu l-au luat pe loc, cine stie ce se ivea. Toti putem avea opinii, insa responsabili sunt ei.

gigelos  •  4 decembrie 2017, 16:34

Un an de manifestatii , un pumn si asta raspuns la o provocare . Doi neadaptati , asta sunt . Sa fim seriosi .

Andrei F  •  4 decembrie 2017, 16:34

Asa sa fie???.Faceti urmatoarea afirmatie;,,Prin ambele tabere se plimbă, nestingheriți și neutrali, ca să meargă treaba, ”servitorii” publici: polițiștii comunitari, jurnaliștii, oamenii de la primării, pompierii, medicii, jandarmii și salvamarii dacă e cazul.,, .........................Domnule Tolontan ,domnul Sandi cand a intrat in Piata la ora 6 si ceva a insultat pe toata lumea!De atunci casunase pe un domn in etate de la Politia Locala!Puteti vedea totul tocmai pe filmul filmat de domnul Sandi!Jandarmul se roaga de Sandi sa se calmeze!Jandarmul ii spune lui Sandi ca celelalte forte-Politia Locala,firmele de protectie...- sunt vinovate!Jandarmul il INVITA sa treaca de barajul la care Sandi fusese oprit de domnul de la Politia Locala!Asta este o pozitie neutra??????Sandi putea fi retinut de atunci! In ce priveste retinerea lui Sandi...Spuneti ca retinerea lui Sandi se putea face si pe urma pentru ca Sandi era cunoscut jandarmilor.Asa o fi ...Dar cum ramane cu jandarmii opriti de prietenii lui Sandi sa-si faca serviciul?Erau si ei cunoscuti?Pai atunci de ce doar doi au fost amendati?......Apoi este,,neutru,,faptul ca Sandi a fost amendat pentru tulburarea ordinii publice?Asta in vazul atator organe de ordine?In alta ordine...Daca lucrurile acestea au sa se repete la mitingurile PSD o sa aveti aceeasi opinie?O sa fiti si aici de acord ca legea sa se aplice dupa ureche?Daca temerea dumneavoastra cum ca un jurnalist poate fi lovit pentru ca pune intrebari o sa fiti multumit daca faptasul o sa fie amendat pentru tulburarea ordinii publice?Daca pesedistii nu o sa autorizeze mitingurile cum o sa-i recunoasca organele ca marea majoritate a sustinatorilor PSD nu sunt figuri publice....? Apoi ati trecut jurnalistii la ,,servitori publici,,...Nu pot fi de acord cu asta.Tocmai am vazut o poza in care Sandi era linga Cartianu...Cine este Cartianu?Cel care si-a permis sa faca nebun un procuror si acum se lupta ca puterea procurorilor sa ramana intacta...Pe acelasi Sandi l-am vazut langa Malin Bot...Astia si multi altii au alta agenda decat sa fie ,,servitori publici,,.Se lupta si pentru propria piele...

daniel  •  4 decembrie 2017, 16:39

Am vazut des abordarea asta ca "Malin Bot nu e jurnalist". Ne dati si noua o definitie a jurnalismului sau sunteti ca PSD cu "statul paralel", vorbiti fara sa aveti o definitie ? Dvs. sunteti jurnalist ? Sau ati devenit sef si nu mai mergeti in teren ? Daca Jurnalismul nu se face pe Facebook scoateti naibii linkul de share pe Facebook si Twitter !

koskutim  •  4 decembrie 2017, 16:41

dle Tolontan de ce induceti ideea ca doar jurnalistii au dreptul sa filmeze si sa puna intrebari? Este un spatiu public, oricine are dreptul sa filmeze, iar sa-i pui cuiva o intrebare nu cred ca este ilegal.... inca

Cătălin Tolontan  •  4 decembrie 2017, 16:42

@koskutim: nu asta vreau sa spun, imi pare rau daca se intelege asa, eu sunt de vina ca n-am fost clar. Oricine are dreptul sa puna intrebari si sa filmeze in spatiile publice. Dar, apropo de intrebari, daca cineva declina invitatia de a dialoga si nu e persoana publica, nu e OK sa umbli dupa el cu telefonul si sa-l agasezi. Chiar daca ar fi un ministru, de pilda, vine un moment in care, dupa citeva refuzuri, incetezi sa intrebi ca sa nu-l agresezi.

sile  •  4 decembrie 2017, 16:47

Cata desfasurare de forta pt a ne spune ce, de fapt, ca structurile de forta sunt prietenii nostri?

George  •  4 decembrie 2017, 16:47

Nu. Nu s-au dat la o parte in 1985 . Pur si simplu nu au fost fiind ocupati cu alegerile pentru MAN de a doua zi. Cum meciurile nu se mai dadeau la TV iar acesta era primul cuplaj de dupa iarna pe o vreme frumoasa (chiar daca mai era ceva zapada jos pe pista ) lumea a dat buluc. Lipsa lor a determinat controlorii de bilete sa paraseasca zona cu mai bine de o ora inaintea primului meci. Cine si-a luat raspunderea ca acele meciuri sa se tina in acele conditii cred ca a doua zi nu mai era om. Dar gandind in bocancii de acum putem spune ca a luat o decizie buna. O parte din cei prezenti atunci nu mai sunt . O parte sunt la pensie si probabil isi aduc aminte cu mandrie ca au facut parte dintr-un eveniment care ar trebui sa dea de gandit celor mai tineri de azi ce nu pot fi tinuti in frau fara jandarmi . Si meteoric se strang 100.000 , mai cu Moise si Petreanu , mai cu FB , mai cu Coruptia Ucide. Chiar ....imaginativa nu un meci , e imposibil , o adunare cu 100.000 oameni fara jandarmi , azi . Cum ar fi ?

Vlad  •  4 decembrie 2017, 16:51

sa nu mai respectam legea in Romania pentru ca Andone i-a aratat fundul lui Valentin si n-a patit nimic. Cam asta e concluzia penibila a acestui articol care incearca sa scuze comportamentul incompetent al unor carpe numite jandarmi. Restul fabulatii si mituri. Steaua era mai urata in Romania pe orice stadion decat Dinamo si Victoria la un loc. Dar echipa favorita a gazetei trebuia un pic tinuta in puf chiar si atunci subiectul este despre miscarea rezist pe care domnul Tolontan are scopul de a o promova, proteja si ajuta permanent. Nasol e ca dupa atatea minciuni iar o sa ne enervam noi, majoritatea tacuta si o sa votam si mai mult impotriva reprezentantilor statului paralel. Unii o sa ramana cu urletul in piata si altii cu scrisul de gogomanii pe bloguri. Viata e trista, cand n-ai coloana...

gigelos  •  4 decembrie 2017, 17:08

@Daniel - Malin Bot nu este jurnalist . Nu se vede ? Un jurnalist are X5 , bune relatii cu cine trebuie , tonomate , combinatori , morse , frate meleu ... Nu e jurnalist . E singurul . Din pacate .Pentru noi .

Cătălin Tolontan  •  4 decembrie 2017, 17:09

@daniel, gigelos: n-am spus nicaieri ca Malin Bot nu este jurnalist. Desi el merge catre o limita unde nu se cunosc consecintele. Vorba unui coleg, cred ca Silviu Sergiu: ”E dreptul dvs. sa-l apreciati, dar nu ne cereti sa facem la fel”. Eu despre doi oameni am spus, alaturi de alti colegi de breasla care reprezentau atunci o organizatie sindicalizata media, ca nu au actionat ca jurnalisti cand au vrut sa-l santajeze pe seful ANI: Bogdan Chireac si Sorin Rosca Stanescu. Si am recomandat, nu numai eu, ci sindicatul, sa nu mai fie invitati ca ziaristi la TV. Prin urmare s-au inmultit invitatiile pentru cei doi :-) Despre ce se intampla acum, si nu doar despre Malin Bot, el e doar cel mai vizibil in ultimele zile, intrebarea e: cum poti sa relatezi in acest stil in situatia concreta a mitingului PSD? Ce faci ca ziarist militant anti PSD la un miting PSD? Sau invers. Pentru ca aici apare un pericol pentru democratie. Fiecare parte cu presa ei inseamna raminerea in bula si neincrederea in faptele comun recunoscute fara de care nici o societate nu poate avansa.

mihai  •  4 decembrie 2017, 17:14

Vaaai, cât de imparțial și neutru sunteți, domnule Tolo ! :)... Din februarie și până mai ieri, toate mitingurile au fost pașnice. Cu două excepții. Când erau 100 de mii de oameni pașnici în stradă - a apărut galeria Dinamo (?) ca să susțină teza Dvs : s-au bătut cu jandarmii, au dat foc, etc... (nici până azi nu știm cine erau ăia, cine i-a chemat, ce s-a întâmplat cu ei ulterior)... Acum, jurnalistul Tolo nu tratează subiectul IDIOȚENIEI puse la cale de un primar politruc și josnic - ci lansează avertismente zguduitoare împotriva celor care...pun întrebări, în timp ce se uită în jur, ferindu-se de specia aceea de "suporteri". Incorect, d-le T.

Flaviu Amarandei  •  4 decembrie 2017, 17:18

Pana la urma care ar fi fost comportamentul corect fata de cetateanul care a lovit cu rucsacul? Acesta a fost pedepsit in vreun fel?

nausea  •  4 decembrie 2017, 17:27

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cătălin Tolontan  •  4 decembrie 2017, 17:28

@nausea: v-am dat un mesaj pe email. Colegii mei nu pot publica un asemenea indemn. Dar va intreb cu ingrijorare: chiar va ganditi sa faceti asa ceva? Va rog sa-mi scrieti pe [email protected]. Multumesc.

Iulian  •  4 decembrie 2017, 17:29

Protestatarii au fost mai bine organizati si mai hotariti decat jandarmii, doar intr-o tara bananiera se poate ca protestarii sa nu suporte nici o consecinta dupa ce au eliberat un infractor. In america ajungeau direct in dube si la sectii unde suportau o corectie, asta in cazul fericit in care nu exista vreun hotarit printre politisti care sa scoata arma si in legitima aparare atacat fiind de grupul de protestatari sa inceapa sa traga.

Arsenie  •  4 decembrie 2017, 17:30

Cred ca se pierde din vedere adevarata problema: disparitia autoritatii statului. Nu ar fi trebuit ca jandarmii sa stea sa negocieze cu acel Sandi. Negociezi din postura de reprezentant al ordinii intr-un stat in momentul in care esti coplesit numeric (cum bine ai mentionat Catalin, la un meci de fotbal, sau o manifestatie cu zeci de mii de oameni). Dar cand vezi ca legea este incalcata, cand vezi ca un cetatean loveste un alt cetatean cu pumnul sau cu boxul, il iei frumos pe respectivul, il bagi in duba si la arest 24 de ore. Asa se procedeaza oriunde in lumea civilizata la care tanjim. Eu de exemplu nu sunt sustinator al protestelor #rezist si nici nu mai calc de mult prin piata Victoriei. De ce? Simplu: sa nu ma trezesc luat la intrebari de alde Sandi, ce caut in "piata lor" si eventual sa primesc si vreo lovitura daca indraznesc sa "marai" in dezacord cu stimabilii de acolo. Stiu ca esti sustinator al protestelor, e dreptul tau, dar anarhia asta trebuie sa inceteze. Hashtagistii nu sunt cu nimic mai presus decat minerii din anii '90. Un iPhone si un salariu mare nu ii face cu nimic superior, intelectual vorbind

Cătălin Tolontan  •  4 decembrie 2017, 17:31

@Arsenie: nu sunt un sustinator al anumitor proteste, ci al protestului ca manifestare democratica. Ca ziarist, nu pot sustine o manifestare, nu particip la ea ca protestatar, incerc sa relatez si sa analizez cat ma duce mintea si experienta traita. Dar absolut de acord: violenta trebuie sa inceteze, sa nu intram intr-o spirala. Insa cei care sunt calificati sa lupte cu dezordinea publica nu suntem noi, ci jandarmii, ei decid masurile si ei raspund.

Cris  •  4 decembrie 2017, 17:34

koskutim, atat de incult! tu chiar nu stii ca nimeni, NIMENI, nu are dreptul legal sa filmeze o persoana fizica, care nu detine o calitate oficiala/publica, fara aprobarea acesteia, chiar daca se afla in spatiul public (spatiul public nu se confunda cu imaginea persoanei fizice, spatiul public se sfarseste acolo unde incepe proprietatea imaginii personale)?

basil  •  4 decembrie 2017, 17:34

Interesanta si frumoasa poveste! Si abordare! Merci, Tolo!

gica  •  4 decembrie 2017, 17:36

Indemnul Domnului Tolontan este destul de clar. Plecati fratilor din Romania pina nu face Firea iar un Tirg de Craciun pe granita de vest si Carmen (microfon) Dan aduce Jandarmeria Calareata. Sunt in vetul Europei si tari in care oamenii sunt respectati.

Cătălin Tolontan  •  4 decembrie 2017, 17:37

@gica: ceea ce spun eu e sa intelegem cum lucreaza ca sa putem aprecia si monitoriza munca celor care ne servesc, in cazul acesta jandarmeria, politia locala, politia.

gigelos  •  4 decembrie 2017, 17:39

Italianul batut de mafiotul Roberto Spada zilele trecute e ziarist ? Cel lovit cu capatana in nas . Ce dialog curajos avea cu romul acela , la el in cartier . Ziarist ? Parca era Bot cu Nastase . Nu trebuie sa faceti la fel , doar trebuie sa profitati ca un nebun ( voi v-ati burghezit , aveti ceva de pierdut , ca si mine de altfel , altfel as face si eu ca Sandi Bell prin piata pe acolo ) a inceput sa rascoleasca *** . Trebuie sa-l sprijiniti , daca mai aveti breasla , dar nu voi aveti comenzile prin alta parte ( nu neaparat ma refer la tine ) . Cand a auzit Felix , seful tau , cu cine sta de vorba a luat-o la sanatoasa

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cris  •  4 decembrie 2017, 17:44

Flaviu Amarandei, comportamentul corect ar fi fost acela de a nu-l filma si a-i adresa intrebari pt a-l expune public fara acceptul acestuia. Aceasta a fost prima culpa a infractorului protestatar. Prin asta a provocat o reactie, este adevarat, suburbana si vulgara (injuraturi) din partea batranului. Apoi protestatarul a persistat in greseala hartuindu-l cu intrebari neacceptate de catre destinatar (batranul) si cu apelative peiorative gratuite (comunistule psdist). Totul a culminat, ulterior reactiei violente a batranului, superficiala fara a pune in pericol sanatatea celuilalt (reactie provocata de catre comportamentul hartuitor al protestatarului), cu lovirea cu o intesnsitate net superioara, care i-a pus in pericol nu doar sanatatea, dar si viata batranului (iar asta reprezinta indubitabil o infractiune).

MARIAN IORDACHESCU  •  4 decembrie 2017, 17:51

Acest deputat, Catalin Radulescu ,condamnat penal vine sa ne dea lectii , dezinformeaza tineretul si condamna jandarmeria ca nu se comporta la fel precum *** din garzile lor de corp Oamenii ies in strada si apara justitia care nu trebuie sa devina subordonata penalilor din parlament Parlamentul Romaniei a ajuns o rusine pentru ca au patruns progenituri *** ale comunistilor care nu stiu sa lege doua cuvinte si penali , care isi cumpara locurile din fotoliile parlamentare, asa cum si-au cumparat diplome si doctorate Au desfiintat scolile profesionale si au facut facultati particulare pentru pentru copiii lor Altfel poate ajungeau niste buni meserias ,dar cum nu le placau munca parintii lor dispuneau de multi bani i-au facut parlamentari Si la PSD au fost si oameni valorosi ,dar pentruca erau incomozi pentru acesti comunisti penali i-au trecut pe linie moarta

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cătălin Tolontan  •  4 decembrie 2017, 17:52

@MARIAN IORDACHESCU: nu generalizati, va rugam. Asa cum corect spuneti ca si in PSD exista oameni valorosi si in Parlament exista oameni competenti si care-si onoreaza votul primit.

Fanel  •  4 decembrie 2017, 18:19

Placa cea mai penibila, invocata de lingaii cu adevarati penibili ai PSD este urmatoarea : Soros nu ne lasa! Soros conduce Politia, Jandarmeria si tot ce nu putem noi controla mai ceva ca nea Nicu. Eu le-as spune, pai bine ma comunistilor, v-a votat lumea sa aveti puterea pe mana si tot voi va vaitati? cine este la MAI? cumva vreo gagica a lui Soros sau *** pusa de Dragnea? Propagandisti de cea mai joasa speta. Doamne ce spalati pe creier! cata lingaiala!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Razvan  •  4 decembrie 2017, 18:26

Frumos articol și foarte echilibrat.

Tata Mare  •  4 decembrie 2017, 18:31

"Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor." Serios? Pe bune?!? Si cam care era limbajul ala vulgar sau jignitor, ca sa ne dam si noi seama daca am trecut sau nu clasa degeaba la limba romana, 'eminentza'? Nu v-a placut numele viitorului nostru site, 'domnule' Tolontan??? Oare ce-o fi asa de malign in ... tolo underscore mac punct ro, inestimabile jurnalist cenzurator? Aveti cumva oaresce legaturi de rudenie cu ... Suzana Gidea?!?

dorel  •  4 decembrie 2017, 18:46

There once was a man who liked lie. He thought he was awfully high. It was rather big, But not very prig, He couldn't say no to the ally.

m_d  •  4 decembrie 2017, 18:53

Felicitari, Tolo! Obiectiv, ca intotdeauna! Nu stiu insa daca mai e dreptul PSD sa faca contramanifestatii atunci cand alesii lor sunt penali si ne fura. Ba ne si dau afara din Nato si UE... In locul lor, m-as ascunde de rusine, dar de unde rusine la ei...

Tata Mare  •  4 decembrie 2017, 19:01

Dureaza mult ... 'moderarea', domnu' Tolontan? Nu de alta, da' n-ar trebui tousi sa va ia atita timp de vreme ce am folosit numai cuvinte care sa nu solicite prea mult cortexul...

Ion Nedea  •  4 decembrie 2017, 19:03

Există dezamăgiri și alte dezamăgiri .Există speranțe și alte speranțe.Si există deontologii.Riscați să fiți unul! Jandarmii îngerii împăciuitori ai României.Sînt plătiți de noi( buget), execută însă ordinele superiorilor ierarhici. Ați evocat momente de demult,cu mulți oameni și mulți milițieni și scutieri.Ați sărit peste participarea acestora în evenimentele din 13-15 iunie '90 și din cumplitele mineriade.Si șoc! Acum sînt arbitrii eleganței,fair play- ului,echității.Au devenit sfinți cu moaște în regulă, neatinse de stricăciune! Nu merge! Poate ei nu sunt membri de partid.Dar se supun ierarhiei.Si ce să vezi: Ciocu' mic noi sîntem la putere! Avem nevoie de repere.Avem nevoie de echilibru.Dar nu aduse de jandarmi.Jandarmii pot doar să amîne confruntarea,s-o mute într-o zonă mai puțin circulată.Dar " meciul " va avea loc lucrurile trebuie să se așeze aș cum e natural și firesc. Îmi pare rău pentru domnul mai în vîrstă. Îmi pare rău pentru domnul mai tînar. În egală măsură. Adevărata problemă e :de ce am ajuns aici? Cine cu bună știință ne învrăjbește român contra român acum la moment festiv? Cine în loc să adune energiile pozitive ale românilor,le amplifică pe cele negative. V-aș fi recunoscător pentru un răspuns deontologic.

antonia  •  4 decembrie 2017, 19:04

Si in acest context, Patriarhul Daniel este primit de Putin! Ne vor sacrifica a nu stiu cata oara!

mihaitza  •  4 decembrie 2017, 19:53

Tolo,pe un canal tip Discovery un tip scuipa pe piciorul altuia (mini-altercatie) si cel scuipat il loveste! Vine politia (sua) si,dupa ce asculta martorii,il incatuseaza pe scuipacios!!!! Pentru ca la ei conteaza enorm cine a inceput violenta! La noi e diferit dar toti ne facem ca uitam ca batranul a fost primul violent atat verbal cat si fizic! Nu sustin atitudinea celui care a dat cu pumnul dar nici sa-l facem pe initiator victima si sa-l plimbam pe la televiziuni!! PS: De ce nu a fost arestat si amendat Plada??? Desi "pletosul" nu lovise!!!

Crimson Veritas  •  4 decembrie 2017, 20:21

Cu VOI ... nu o sa putem niciodata sa o scoatem la capat ... este clar ... cred ca cea mai buna strategie ... este sa va ignoram pur si simplu ... mai greu de facut ... decat de zis ...:)) Sunteti o multime infinita de sloganuri, lozinci, clisee, paradoxuri si contradictii ... toate recursive ... Legile le respectam numai cele care ne convin, si CAND ne convin ... in rest ... ne facem ca ploua, sau dupa caz ca ... ninge ...:)) Spatiul Public ... e public ... pana devine tarlaua catorva zeci sau sute de #rezistii ... moment in care se transforma in spatiu privat ...:)) Jandarmeria este o institutie ... care are ca scop ... aplanarea 'conflictelor' si calmarea 'spiritelor' ... ca un sisterhood de maicutze ... aplicarea legii ... este un obiectiv secundar, un hobby al jandarmilor ... in timpul liber ... got it! ...:)) Increderea in isntitutii ... este un joc de alba neagra ... care se joaca pe ... bloguri ... sure, if you say so! ...:)) Cand vrem noi avem Proteste ... cand nu ne convine ... avem Mitinguri ... chiar mai este nevoie sa mai ceara autorizatie cineva? Ce rost are o Lege care nu o respecta nimeni ... de ce nu o abrogam, ca sa ne aflam macar in legalitate? ...:)) Fascism, Nazism, Discrimnare, Instigare la incalcarea Drepturilor Omului ... ce conteaza ... mesajul? ... conteaza doar 'dreptul de a protesta' ... ok, e clar ca stiti despre ce vorbiti ... nu va mai contrazic! ...:)) O singura intrebare ... voi aveti si ocupatie? Sau doar acest activism politic absurd si ongism facebookist cu evenimente saptamanale ... prin care se ocupa diverse piete si drumuri publice ... reprezinta ... singura voastra ... activitate profesionala? Altceva mai stiti sa faceti? Decat sa incalcati legea, sa incalcati drepturile celorlalti cetateni, sa-i jigniti pe niste blog-uri ... in care chiar daca ar dori ... nu au tim sa ia la cunostiinta de injurile voastre? Ce stiti voi ... despre orice? Drept, Justitie, Administratie, Politica, Democratie? Bataie? Pai cu batranei de 71 de ani iestiti la plimbare? De ce nu va alegeti ... un target valid? De ce nu incercati sa ma filmati pe mine ... sa-mi adresati 'intrebari' ... sa vedeti ce vi se intampla ... sa vedeti cum ... se inghite un iPhone ... si 10 Jandarmi incercad sa-l scoata! Eu pot sa va invat si sa va arat chestii ... pe care nimeni nu poate ori nu vrea ... please ... try me!...:))

Adrian  •  4 decembrie 2017, 20:23

Domnule Tolotan, ocoliti punctul nevralgic al problemei si anume: in tarile vestice unde legea e lege, unde dreptul la protest e garantat, care ar fi fost reactia autoritatilor dupa ce vreme de aproape un an ocupi ILEGAL un spatiu public? Ar fi impartit fortele de ordine niscaiva tunuri cu apa, gaze lacrimogene sau chiar gloante de cauciuc? Categoric, da! Si nu dupa un an, ci in secunda doi. Pentru ca dupa ce lamurim aspectul asta, nici o discutie ulterioara nu-si mai are rostul...

Vali  •  4 decembrie 2017, 20:28

Tolo, ce s-a intamplat in piata este efectul. Cauza e prostia "duamnei" Firea de a sabota protestele din piata (sa nu ne ascundem mizeria sub covor, asta a urmarit). Astfel era logic sa se ajunga la astfel de incidente. Nu m-ar mira ca batranelul sa-si fi luat chiar si o suma de bani cu scopul de a incita prin injurii protestatarii si asa cu nervii intinsi de numeroasele decizii "populare" a *** (sa ne intelegem, nu mai e vorba de partid politic ci de o *** ce ar putea fi usor acuzata de destabilizarea economiei ). Vad ca se vorbeste foarte mult macro dar prea putin global. Important e unde vom ajunge, unde e opozitia, se intrevede o dictatura (da, dictatura chiar daca sub alta forma). Avand in vedere imbatranirea populatiei si imigrarea tinerilor cred ca situatia nu e chiar roza. Cei tineri care raman in atara par condamnati. Cam asta vad eu.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Kendo  •  4 decembrie 2017, 20:59

@Crimson - esti periculos rau, domnule. Pacat ca din modul in care scrii pare ca sughiti... Stii si engleza. Pfff... Mai ramanea sa spui "I'll be back" si gata, nu mai manifesta nimeni in veci. Haide, poti fi si mai penibil de atat. Comunistule, hai sa-ti explic... De cand sunt manifestatiile astea, si cand au iesit 100 000 de oameni, in februarie, si cand au iesit doi, a fost doar acest pumn al unui individ enervant si probabil cu probleme la mansarda. Un singur pumn. Stii sa numeri? Unu. Degeaba vii cu generalizari, cu "voi stiti doar bataie", asta dovedeste ca ai doar un neuron si nu-l folosesti nici pe ala. *** ***. Dar se pare ca-ti place. Mult succes in continuare! Si nu te mai uita la filme cu Cichi Cian.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Vali  •  4 decembrie 2017, 21:27

citez " Acest comentariu a fost moderat deoarece continea acuzatii grave care nu sunt probate/dovedite" Tolo, asta e treaba voastra sa dovediti, sa scoateti la lumina ceea ce este evident pentru toata lumea care inca mai are creier in tara asta. Si nu-s multi ziaristi corecti. Eu stiu cat am degete la o mana, de restul nu bag mana in foc.

Lucian  •  4 decembrie 2017, 21:55

Draga d-le Tolontan, treburile s-au schimbat. Astazi esti luat din tribune daca ai "comportament inadecvat", pe loc, si e posibil sa fi luat si peste cateva zile daca n-ai fost observat imediat, pe baza inregistrarilor video. Pe strada, ce sa mai vorbim... In SUA Sandi Matei ar fi fost incatusat pe loc si dus in arest. La fel si in Europa. Si fereasca D-zeu ca "tovarasii" lui sa-l apere ca erau luati si ei. Uita trecutul, care curand va deveni istorie, si vezi prezentul. E drept ca din cand in cand istoria se repeta, dar e, sa zicem, exceptia care confirma regula.

Emil  •  4 decembrie 2017, 22:18

Adevăratul „test pentru stat și pentru noi” este următorul: până când se va tolera încălcarea legii în ceea ce privește demonstrațiile? Odată rezolvată această problemă, celelalte ori se rezolvă de la sine, ori vor fi mult mai ușor de rezolvat... P.S: Sunt curios ce veți mai „modera” la acest comentariu. La articolul precedent, dacă am arătat că protestatarul de meserie Matei își posta poze pe facebook cu boxul și cu pistolul, ați blurat textul, afirmând că incit la violență. Halal moderare.

CCC  •  4 decembrie 2017, 22:47

Conflictul a fost creat artificial, existand mai multi factori care au concurat la “indeplinirea dezideratelor” duamnei, in speta compromiterea protestatarilor si a protestului in sine. Indiferent cat as incerca sa fiu de parte jandarmilor, mi-e imposibil sa nu ma intreb de ce nu au intervenit in prima faza, cand batranul a raspuns unei intrebari cu o injuratura. Cred ca o simpla atentionare verbala in privinta limbajului adresata batranului, cat si solicitare facuta catre protestatar de a inceta s-l filmeze pe batran, ar fi inabusit conflictul din fasa. Oare la scolile acelea si la schimburile intense de experienta nu-i invata si sa anticipeze si sa previna conflicte? Ceilalti doi, evident principalii vinovati, ar fi trebuit sa plateasca cel putin la fel. Nu stiu ca batranul sa fi fost amendat, cu toate ca a fost cel care a starnit conflictul. Oare cati dintre cei ce comenteaza aici, inclusiv cei ce-l apara pe batran, ar raspunde direct cu o injuratura unei intrebari venita din partea cuiva ce il si filmeaza? Da, este adevarat ca dopa injuratura ptimita, cel mai tanar a continuat sa-l agaseze pe batran, acesta incepand agresiunea si fiind la randul lui agresat. Ambii si-au pierdut cumpatul, lucru regretabil. In alta ordine de idei, de cand apelativul “pesedist” a devenit peioratv, cum sustin postacii platiti pe aici? De ce sa fii deranjat daca ti se spune pesedist? E ca si cum ai fi deranjat ca esti numit stelist, rapidist sau ... gsp-ist! Asta denota xa amatorismul si nepotismul au pus stapanire totala pe acest partid, daca pana si seful postacilor psd e unul “pus” acolo doar ca sa-si ia niste bani... .

Petrache  •  4 decembrie 2017, 23:05

Ma leg doar de o fraza: „să lăsăm în afara discordiei jandarmii, SMURD, poliție și toate celelalte servicii publice fără de care revenim repejor în peșteri!”. Nu domnule Tolontan, pentru ca in afara de jandarmerie, pompierii si SMURD-ul sunt la cote inalte in increderea oamenilor. In pesteri revenim FARA BISERICA, pentru ca doar acolo ne invata ca Hristos e celalalt, e aproapele. De-aia, nici mosulica si nici pensionarul de 40 de ani, nu sunt prea dusi pe-acolo. Fara biserica sau cu biserica atacata - ca si transmitator si pastrator al valorilor pe care le aveau oamenii aia in anii 80 - se transmite mai usor ura. Crestinii sunt in post, majoritatea se uita siderati la zbaterea asta nebuna...Cum ar fi sa fim toti in post si in loc de injuraturi si pumni, mosulica si sandi pensionarul sa fi intors si obrazul celalalt?

Argus  •  4 decembrie 2017, 23:32

Domnule Tolontan, Chiar asa? Chiar nu vi se pare interesant sa stiti, sa stim cine-s cei ce s-au "incaierat"? Oare nu au fost si mai sunt "platiti" (stiti la ce ma refer, la pensiile nemeritate si nu numai) pentru asemenea provocari? Oare cand te adresezi unui grup de oameni cu "ma *** ***...pe toti din...", nu ar fi de interes sa stim unde-a crescut" (de ce institutii, sa fiu clar! Poate la o scola de-a penitenciarului sau...de facut "drepti"...)? Sandi Matei? Cine-i si in ce masura este cunoscut a fi "bataus" si "ce-nvarteste"? Doar asa putem pune in balanta comportamentul celor doi, daca a fost pur si simplu inmtamplator, sau ii/il caracterizeaza! Vad ca-i puneti in aceiasi oala, ba chiar trageti"spuza" pe "batranul batut" (mai trebuia sa spuneti "saracu", cand, la drept vorbind, ati fi putut formula "batranul care a provocat bataia..."? Sau, cumva, il socotiti a fi "ingeras"? Astept cu interes ca cineva din presa, sa ne spuna cine-s "astia" doi. Ce-au "invartiti" si antecedentele acestora. Ce ziceti, vreti, puteti face asta? Va doresc ispiratie si impartialitate in anchetele pe care le intreprindeti, asa cum, de celel mai multe ori o faceti! Salutari!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

krudus  •  5 decembrie 2017, 0:32

Domnule Tolontan, este prima oara cand va scriu si va rog frumos, cu tot respectul, stiu ca puteti...vreau un raspuns.Din ce venituri traiesc Sandy Matei si Doru Maries?Am impresia ca acesti doi indivizi se cunosc f bine si au o stransa colaborare.Cu orice pret vor sa faca scandal in strada, anarhie la maxim. Cine sunt sponsorii lor???Ce patrioti cu stomacul gol sunt astia?Pe bune acum, la cati ziaristi avem chiar nici unul nu este capabil sa demaste acesti fanfaroni?Am fost in piata in Iunie 1990 dar aveam si servici.Am fost si acum in Piata Victoriei dar merg si la munca.Cum stau astia toata ziua fara sa munceasca?Eu stiu ca munca este doar pt fraieri dar nici chiar asa.P S- pe Malin Bot, toata vara l-am vazut pe trotuarul de la Antipa, eu munceam, el se plimba...asta, de cine mai este sponsorizat?

pavel  •  5 decembrie 2017, 8:45

*** azi sunt patru pagini de nimic despre fcsb in ziar. iar despre dinamo o cronica scrisa in bataie de joc marca remus raureanu, *** care nu respecta o decizie a instantei, si spunea steaua desi e fcsb.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cătălin Tolontan  •  5 decembrie 2017, 9:02

@m_d: este dreptul simpatizantilor unui partid sa faca miting. Nu va suprati, dar conform logicii dumneavoastra, "votantii partidelor care au unii oameni cu probleme legale sa se ascunda", ar trebui sa demonstreze doar Partidul Piratilor :-) Doar partidele care nu exista nu am oameni cu probleme. In orice colectivitate exista probleme legale, dar asta nu ia dreptul celorlalti sa se manifeste pentru ca problemele legale sunt ale oamenilor, nu ale colectivitatilor.

pavel  •  5 decembrie 2017, 9:33

domnule tolontan de ce ne cenzurati mesajele? din cate stiu eu, nu mai traim in comunism. sau gsp-ul e urmasul scanteii? se vede si de pe marte legate de unii ziaristii de la gsp. si raman la parerea legata de remus raureanu. nu mai puneti la dinamo ziaristii de la fcsb. nu mai sunt reporteri speciali la gsp?

Comentează