Omagiul Gazetei Sporturilor la moartea Regelui Mihai: ”Caracterul este destin”

Onoarea de a-i fi fost contemporani și bucuria că i-am fost compatrioți

marți, 5 decembrie 2017, 1:50

”Caracterul este destin”.

Cu aceste cuvinte se deschide jurnalul Reginei Maria, soția Regelui Ferdinand și bunica Regelui Mihai I, cel care s-a stins din viață azi, la vârsta de 96 de ani.

Și poate că nimic nu exprimă mai bine decât aceste cuvinte ceea ce a însemnat Mihai I pentru români.

Destinul său a rezistat vremurilor, încercărilor și celor mai mari nedreptăți.

Acest ziar s-a fondat în 1924, la doar trei ani după nașterea lui Mihai I. Mâine, Gazeta îi dedică Regelui o ediție specială.

”Caracterul este destin”.

Caracterul Regelui a fost puternic fără răutate și înțelept fără trufie.

Numele său este legat de sportul românesc, de la pasiunea pentru schi, pilotaj și mașini și până la întâlnirile cu mari campioni, precum Ivan Patzaichin sau Ilie Năstase, care azi îl plâng.

De fapt, cine nu-l plânge? Într-o scurtă declarație, actorul Marius Manole mărturisește că ”ca milioane de români, am fost un copil crescut aproape fără a ști de Rege, până la Revoluție. Dar, după cum arată azi România, probabil că ne-ar fi fost mai bine cu Regele Mihai”. 

Mai presus de toate, Regele Mihai a fost un exemplu de modestie, discreție și de încredere în capacitățile românilor și în vocația lor democratică.

Să nu uităm. El n-a încetat niciodată să creadă că putem fi o țară în care poporul să fie reprezentat și respectat.

În aprilie 1992, când a revenit în patrie după anii îndelungați de exil, întors chiar de Paști, Regele a ținut un scurt discurs.

Un milion de oameni aflați pe străzile Bucureștiului au ascultat, uimiți, ceea ce nu auziseră niciodată de la vreun conducător al lor: „Vă iubesc!”.

Astăzi, când sufletul Majestății Sale se ridică la cer, îi putem întoarce această mare onoare și bucurie de a-i fi fost nu doar contemporani, dar, mai ales, compatrioți: „Te iubim!”.

Da, caracterul unei țări este destinul ei.

Comentarii (76)Adaugă comentariu

Alex  •  5 decembrie 2017, 13:53

Au gresit link-ul catre tolo.ro, pe gsp.ro

sundance kid  •  5 decembrie 2017, 14:12

Am vrut sa scriu si eu citeva cuvinte pioase despre fostul suveran dar imi cenzurati mereu comentariile atunci cind amintesc despre legiune si/sau despre conducatorul statului roman din al doilea razboi mondial asa ca o sa ma abtin pentru ca stiu ca o sa imi cenzurati cuvinte asa cum faceti de obicei dupa cum va convine voi nefiind un stat suveran cu atit mai mult o presa cu adevarat libera si independenta . Deja sesizez ca intirziati comentariile ca de obicei sa le puteti selecta si distruge dupa placul vostru .

Dan  •  5 decembrie 2017, 14:21

Da a marcat istoria României lăsând partidul comunist împins de la spate de rusi să preia puterea.Sa îl omoare pe Antonescu care era împotriva instaurari regimului comunist.A pus coada intre picioare și sa oprit în Elveția.Unde a trăit bine mersi în timp ce România a devenit o țară comunistă unde știm foarte bine ce a urmat.

Cătălin Tolontan  •  5 decembrie 2017, 14:22

@Dan: e dreptul dvs sa va exprimati, eu am o alta opinie. Mostenirea cea mare a Regelui Mihai e statornicia credintei sale in patria lui democratica. E exact inversul ideii ca suntem neguvernabili si ca nu vom reusi, care ne=a fost bagata in cap si pe care am ajuns si noi s-o credem. Dimpotriva, Regele ne-a spus sa credem in institutii si in capacitatea noastra de a fi liberi.

Arsenie  •  5 decembrie 2017, 14:23

Dumnezeu sa-l odihneasca pe Regele Mihai!

Iulian  •  5 decembrie 2017, 14:27

Sire,după cum ați văzut cît ați trăit,poporul român a ales calea omului nou(în 1947),calea spre un zîmbet pentru liniștea noastră(1990,1992 și 2000)și calea pentru un chior îndrumător(2004 și 2009).A fost o șansă în 1996,dar,ca multe altele,s-a ratat.Pentru mine sînteți Regele Românilor!Dumnezeu să vă aibe în pază!

ortega  •  5 decembrie 2017, 14:31

Tolo , nu uita că ești plătit de hoțul care înseamnă opusul celui care a fost Majestatea Sa ...

mariuss72  •  5 decembrie 2017, 14:39

@Catalin Tolontan. Si eu imi permit o opinie diferita de a dumneavoastra, Regele ne-a spus sa credem in institutii si in capacitatea noastra de a fi liberi, pacat ca Regele nu a dorit sau nu a stiut sa ne conduca pe drumul catre libertate dupa 89. A avut marea sansa sa conduca o natiune din intuneric, catre lumina, dar, probabil si pentru ca nu a fost un lider inascut, nu a facut-o. Dumnezeu sa-l odihneasca, si Dumnezeu sa salveze aceasta tara, e singurul care o mai poate face.

mircea gabriel  •  5 decembrie 2017, 14:41

@C.T.: Va citez:"Dimpotriva, Regele ne-a spus sa credem in institutii si in capacitatea noastra de a fi liberi." Cine nu ne spune asta? De 28 de ani tot asta auzim !!! Una e sa spui alta e sa faci. Daca ar fi asa Basescu ar fi peste rege. Crescut de o bunica a carei amintiri nu sunt deloc magulitoare la adresa celor 4 regi, mie unul nu-mi da pace cum e sa fi decorat atat de Hitler cat si de Stalin? Fara a jigni, parerea mea despre Regele Mihai e ca de la abdicare pana azi, a fost prizonierul comunistilor de ieri si de azi urmarit fiind pana la sange atat de KGB cat si de Securitate. Ca om, Dumnezeu sa-l odihneasca pe Regele Mihai!.

sundance kid  •  5 decembrie 2017, 14:43

Da a si aparut comentariul lui *** . Astea va plac astea nu le cenzurati pentru ca astea le acceptati. Al meu nu va aparea niciodata .

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Dan  •  5 decembrie 2017, 14:45

Domnule Tolontan am o singura întrebare pentru dumneavoastră.Cum ar fi fost România fără Antonescu în al doilea război mondial.Lasand la o parte faptul că americanii l-au catalogat criminal de război.Si cum România a devenit sluga americanilor le urmează sfatul cu sfințenie.Vreau părerea voastră ca simplu cetățean nu ziarist.

sundance kid  •  5 decembrie 2017, 14:57

Ba tu nu intelegi ca nu o sa imi stergi copilaria si adolescenta la care nu voi renunta niciodata . Anii 70 ' . Hai baga cenzura . Asteapta sa iti pling martirul . La anul si la multi ani

Andrei F  •  5 decembrie 2017, 14:57

@Dan • 5 decembrie 2017, 14:21 REGELE MIHAI : "Nu pot să-l iert pe Churchill, care ne-a aruncat la ruși"

Flaviu  •  5 decembrie 2017, 15:00

Frumos articol si frumoasa initiativa a Gazetei [ cea din nr de maine] .. Pacat ca autorul , mai face din cand in cand apologia cate unui comunist notoriu[ Rohrlich , de exemplu, acum ceva vreme].. Mihai a fost un om integru, un rege care [ prin actul de la 23 august] a readus Nordul Ardealului intre granitele tarii, un rege care si-a trait cu demnitate viata, intre atatea evenimente istorice. Dumnezeu sa-l odihneasca pe Majestatea Sa.

Kyro  •  5 decembrie 2017, 15:06

@Flaviu - Foarte integru a fost, mai ales cand a cerut sa i se retrocedeze castelul Peles si alte N proprietati. De parca au fost contruite de el si nu de romani...

Dan  •  5 decembrie 2017, 15:10

Andrei F - Eu vorbesc despre realitate nu despre vorbe.Asa și eu pot sa spun că avem ce mai bună armată din lume dar as minți.

Maxentiu  •  5 decembrie 2017, 15:10

Dumnezeu sa-l ierte. Nu s-a ridicat la inaltimea asteptarilor noastre, dar macar a incercat.

sundance kid  •  5 decembrie 2017, 15:14

Johannis sufera . Mult . Foarte mult . Apropo .Aveti material pentru o luna . Nu mai intrati in insolventa luna asta .

mircea gabriel  •  5 decembrie 2017, 15:17

@Flaviu - A readus inapoi ceea ce a fost luat prin Diktatul de la Viena. Mai putin Basarabia si Bucovina. Ce parere ai de integritate?

gigelos  •  5 decembrie 2017, 15:17

@kyro - au construit romanii castelul Peles ...

Arsenie  •  5 decembrie 2017, 15:18

@Dan: o sa-ti raspund si eu la intrebare, pentru ca mi se pare interesanta. Fara Antonescu, probabil ca Romania ar fi cazut prada definitiv dicataturii legionare si ar fi mers cu Germania in razboi pana la capat, indiferent de hotararile regelui Mihai (pe care legionarii l-ar fi si inlaturat, chiar ucis, in cazul in care acesta s-ar fi inteles cu URSS).. Asadar, mergand cu Germania pana la capat, e foarte posibil ca Romania sa fi trait niste consecinte devastatoare la finalul razboiului.. cred ca granitele Romaniei de azi s-ar fi redus numai la Tara Romaneasca (poate chiar si fara Dobrogea). Si in ciuda faptului ca, sa recunoastem, redobandirea Ardealului de nord se datoreaza "milei" lui Stalin, totusi politica regelui Mihai si decizia inteleapta de a intoarce armele a dus la diminuarea pierderilor teritoriale si mai ales de vieti omenesti pentru Romania. Sigur ca o anumita parte din oameni are tendinta de a-i glorifica pe maresalul Antonescu, pe Zelea Codreanu (fara indoiala, mari patrioti romani si figuri extrem de carismatice) si de a-l reduce pe regele Mihai la postura de "tradator" sau "sluga a rusilor". Nu sunt de acord cu abordarea asta simplista, pentru ca totul trebuie judecat in contextul istoric de atunci. E usor pentru multi sa stea in anul 2017 cu Red Bull intr-o mana, smartphone-ul in cealalta mana si sa conteste deciziile unui conducator care in '40 era prins in menghina intre Stalin si Hitler

sundance kid  •  5 decembrie 2017, 15:20

In drum spre tzara avionul trimis de MAPN pentru a aduce trupul neinsufeltit odata ajuns pe cerul Romaniei va fi insotit de avioane de atac F16 second hand bineinteles . Sper ca televiziunile sa se suie in MIG-uri sa le filmeze nu de alta dar MIG-urile sunt mai ieftine .

tudor  •  5 decembrie 2017, 15:22

A murit ultimul Rege al României, Dumnezeu să-l odihnească și să aibă grijă de poporul său!

pfffffffffff  •  5 decembrie 2017, 15:29

tolontane, hartia asta cu care impachetam pestele si pe care tu impropriu o numesti gazeta, s-a nascut dupa 1989 in locul celui mai mare ziar de sport pe care l-a avut Romania: Sportul romanesc. Gazeta de care zici tu ca a aparut in 1921 este o cu totul alta publicatie, una morala si care publica numai articole cu si despre sport, dar care a sucombat de mult. Hartia de impachetat peste din zilele noastre s-a transformat in cancan unde putem citii doar despre pitipoance, gigi, fcsb, infectii spitalicesti si orice altceva in afara de sport.

Axel  •  5 decembrie 2017, 15:29

Vai de mine cate lozinci. E normal, nu ma intelege gresit. Doar asa se ascund Faptele

Andrei F  •  5 decembrie 2017, 15:31

@Dan • 5 decembrie 2017, 15:10 Domnule nu sunt vorbele mele...Apoi cine a facut istoria in timpul ala?Cu,,cea mai tare armata,,asta poate fi valabil pentru tarile alea cu adevarat mari asta daca vrem sa fim realisti...Noi nu o sa fim decat frunza-n vant...Si citatul asta spune....

Cătălin Tolontan  •  5 decembrie 2017, 15:32

@Andrei F, Dan & Co: va rog, nu e momentul sa aiba vreunul dintre noi dreptate.

sundance kid  •  5 decembrie 2017, 15:36

@ tudor Ba mi-au dat lacrimile . In scoala generala te-as fi propus comndant de detasament . Noroc ca matematica si fizica nu tin cont de PCR sau PNL sau TECHNOCRATII

Nicolae  •  5 decembrie 2017, 15:38

Sa nu uitam de consensul Mihai + Ilici ! Elita romaneasca a luat drumul Occidentului dupa 20 Mai. Adevaratii proprietari si-au vandut drepturile pe 100000 de dolari samsarilor PSD PD PNL ! Doar ca ''maiestateasa '' isi luase averea peste rand de la Nea Nelu ! Regele a murit (mai demult). Sa traiasca printul Duda ?

Andrei  •  5 decembrie 2017, 15:50

Dumnezeu sa il ierte pe ultimul suveran supravietuitor al celui de-al doilea razboi mondial. Lasam analizele profunde pe alta data, insa trebuie sa remarc ca Tolontan este excesiv de sentimental si idealist pentru un jurnalist. E genul care citeste cartile de istorie pe de-a'ntregul dar le pricepe selectiv.

mircea gabriel  •  5 decembrie 2017, 15:55

@Cătălin Tolontan • 5 decembrie 2017, 15:32: "... va rog, nu e momentul sa aiba vreunul dintre noi dreptate." Corect, pana cand istoricii nu isi vor lepada haina partizanatului de orice fel nu vom sti care e adevarul.

tudor  •  5 decembrie 2017, 16:00

Nea sundance, eu ți-am spus încă de acu' vreo zece ani că ești cam naiv. Văd că nu te-ai schimbat. Fii și tu decent, s-a stins un secol, așa cum a fost el, cu bune și cu rele.

mircea gabriel  •  5 decembrie 2017, 16:04

@Andrei • 5 decembrie 2017, 15:50 - Fiecare din noi, la un moment dat, este marcat de un anume eveniment sau o anumita personalitate. C.T. a explicat clar aici cum a devenit, mai mult sau putin, monarhist. Era vorba de tratamentul de care s-a bucurat Regele Mihai la prima venire in tara, imediat dupa "Revolutie". Ceea ce s-a intamplat la Otopeni !!! De serviciu la graniceri, parca, fiind ....

Andrei F  •  5 decembrie 2017, 16:39

@Cătălin Tolontan • 5 decembrie 2017, 15:32 ,,@Andrei F, Dan & Co: va rog, nu e momentul sa aiba vreunul dintre noi dreptate,,................Domnule,despre ce dreptate vorbiti?Eu am dat un citat chiar al Regelui.Nu am interpretat,nu am imputat...

Flaviu  •  5 decembrie 2017, 16:45

Mircea Gabriel, n-are rost sa discutam in contradictoriu. parerea mea este ca NordulArdealului nu se intorcea intre granitele tarii daca nu intorceam armele. Kyro, Castelul Peles a fost construit de Carol 1 , acela care a pus bazele Romaniei moderne. Si, printre altele, a condus armata in razboiul ruso-turc ,in urma caruia si prin eforturi diplomatice ,Romania a devenit independenta. Dar , la fel , n-are rost discutia in contrdictoriu. Tocmai am pierdut un mare om de stat.. Si singurul pe am fost contemporani, dupa parerera mea

SILVIU  •  5 decembrie 2017, 16:49

De ce nu spuneti adevarul si sa lasam poporul sa hotarasca; 1]Regele a imbracat camasa legionara , dar este decorat cu Ordinul Pobeda de rusi. 2]Initiatorul politicii pro Hitler este taticul lui, Carol al ll lea , un conducator mai rau decat Ceausescu de 10 ori 3]Ce a luat fam.germana Hohenz... la plecare din ROMANIA de si-a permis sa traiasca doar in castele .Va rog fara ''circul 'Regele s-a angajat ,caci din salariu nu putea plati nici angajatii castelului.De ce s-a oprit ancheta privind vanzarea unor tablouri ?

Unul  •  5 decembrie 2017, 16:50

@Marius72 Daca te lasi in baza lui Dumnezeu mori de foame. Dumnezeu lucreaza prin oameni, daca noi nu stim sa pretuim adevaratii oameni, e problema la noi nu la Dumnezeu. Daca nu ne-am tot lasa in voia lui Dumnezeu, poate am casca ochii cand votam, poate nu ne-am lasat mintiti si batjocuriti de *** ce ne conduc si am pune piciorul in prag, din pacate ,noi nu reactionam pana cand nu ne ajunge cutitul la os, vezi revolutia din 89.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

mircea gabriel  •  5 decembrie 2017, 16:51

@Flaviu • 5 decembrie 2017, 16:45: Ungurii l-au tinut in brate pe Horthy si asta i-a costat Ardealul.

bg  •  5 decembrie 2017, 16:55

De acum, Regele Mihai va fi din nou REGE in ceruri, peste poporul format din milioanele de romani contemporani cu el. Ei l-au pretuit si iubit cu adevarat. S-au stins incet, cu dorul si speranta in suflet, nestiuta de nimeni, de a-l revedea din nou in tara. Regele Mihai a iubit Romania si poporul roman NECONDITIONAT , sincer si neincetat. Nu a urat pe nimeni si i-a iertat pe toti. Odihneasca-se in pace, alaturi de stramosi, in pamant romanesc, asa cum si-a dorit...

ticbis  •  5 decembrie 2017, 17:02

Offf, Doamne... asa s-au dus si se duc toti cei ce au insemnat ceva in destinul acestui neam lovit de soarta... doar istoria va ramane in urma lor... alaturi de faptele lor, de amintirile noastre, de idealurile unui popor care ar fi trebuit sa arate altfel... Mai presus de orice alte considerente, Regele Mihai a fost o personalitate a acestei natiuni; ultimul sef de stat supravietuitor al anilor tulburi de dupa WW2. Contrar impresiilor inoculate de catre comunisti, nu si-a tradat niciodata tara si poporul caruia i-a jurat credinta pana la moarte; pe mana rusilor ne-au dat Stalin, Churchill si Roosevelt la Yalta; in 1947 cand a fost fortat sa abdice tara era deja comunista pana in maduva ei si controlata de bolsevismul sovietic. Pentru toti cei care-l contesta, afirm aici ca Regele Mihai a simtit mai romaneste si a fost mai roman decat oricare dintre vecinii mei de pe scara blocului in care locuiesc; oricum, a fost mai "om" decat multi dintre acestia. Poate ca asta e diferenta dintre noblete si mojicie, dintre sentimente inalte si instincte jalnice. Romania a pierdut o personalitate emblematica, o constiinta inscrisa in universalitate, un rege si, din pacate, un om adevarat. Rest In Peace, Majestate! Toti Romanii te plang!

colectiv66  •  5 decembrie 2017, 17:17

In cazul acesta renunt si eu la gestul extrem de sambata. Ultimul rege al Romaniei a murit, sa ne pregatim pentru urmatorul ...țar!

Hombre  •  5 decembrie 2017, 17:31

@Flavian: Actul de la 23 august 1944 a fost o tradare nationala. Se negociase un armistitiu cu Stalin si urma sa fie semnat de catre Antonescu. Pierdeam Basarabia, recastigam Ardealul si ieseam din razboi. Dar Mihai n-a vrut asta, pt ca ar fi ramas sub tutela lui Antonescu. Asa ca a l-a arestat pe maresal inainte de a semna ceva si ordonat sa nu ne opunem rusilor, fara nici un armistitiu. Rezultatul a fost ca pana in 12 septembrie (noul armistitiu), 170 mii de soldati romani au fost luati prinzonieri. Un alt rezultat e ca am luptat ca prostii pana in 1945 ca sa ajungem la tratatul de pace ca tara invinsa si cu plata unor reparatii de razboi catastrofale. 23 august a fost rabufnire de adolescent a lui Mihai. Dumnezeu sa-l ierte, dar n-are rost sa ii facem statuie.

szabdosandrei  •  5 decembrie 2017, 17:35

cita ura,cita dusmanie,in timp doar voi Domnului va fi

Marcos  •  5 decembrie 2017, 17:55

Regele a murit, trăiască Regele! Cum care rege? Maiestatea Sa Duda I-ul, prin voinţa divină a unor băieţi cu ochii de culoarea cerului fără nori etc.

nausea  •  5 decembrie 2017, 18:14

Regele a murit! hai sa nu fim dragnei si sa ne intristam mai mult decat ne e plapuma. Monarhia , restaurata in 90, ar fi spus lumii ca da, am renuntat la comunism, ar fi fost un semnal pozitiv pentru investitori, ar fi usurat intrarea in ue si nato. Dar hotii tot ar fi pradat tara asta. Presa ar fi luat la bani marunti cheltuielile regale, ar fi descoperit ca Mihai, ca persoana, avea un intelectual de limita, ***, + alte scandaluri. Scapam de presedintii penibili dar am fi avut prim-ministri penibili.Sa-l plangem ca om, ca rege a murit demult

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cineva Anonim  •  5 decembrie 2017, 18:28

Dumnezeu sa il odihneasca. Pacat ca nu ii urmam sfatul lui, in care ne-a zis sa credem in institutiile si ideile democratice, iar noi stam sa ne batem joc de ele. Si ne miram de ce suntem asa dupa aproape 30 de ani de la Revolutie. Iar acum cand a murit o personalitate din istoria noastra, care ne-a salvat bunici sau strabunici de la o moarte inutila si inca suntem o tara pe harta, in loc de un punct minuscul ca Malta, stam sa aruncam cu pietre in el. Mai cititi o carte de istorie noua, mai uitati-va la documentare noi, lasati deoparte emisiunile cu toate pitipoancele si manelisti milionari care habar n-au sa vorbeasca cat de cat limba romana corecta. Luati in continuare model si vedeti unde o sa fiti mai tarziu.

Geo  •  5 decembrie 2017, 18:31

Sa-i fie tarana usoara... si D-zeu sa-l odihneasca-n pace. Un tablou pus in fata adevaratilor conducatori ai tarii in perioada razboiului. Un tinerel de 19 sa decida soarta unei tari si avand in vedere perioada istorica delicata de domnie, a lumii? hai lasati-o moarta... Eu cred ca Antonescu dicta in proportie de 80-90%. Si doamna Elena.."regina mama" avea grija de ce si unde trebuia sa vorbeasca Mihaita. Faptele de dupa ce am luat-o peste ochi de la rusi, sunt fara importanta. rezultatul era oricum acelasi. Tind sa cred ca a fost chiar Antonescu cel care i-a spus ce si cum sa faca lui Mihai. Stia foarte bine de la inceput ca daca pierde razboiul sfarseste intarnat in streang. Si a facut-o salvand un rege. In toata povestea Mihaita nu prea are nici o influenta si nici o greutate. Deciziile au fost luate de altii. Mare lucru nu a facut. e amintit de popor doar ca figura romantica si nostalgica de rege. Pacat ca nu i s-a dat putina incredere si putere dupa revolutie...poate...si aici e un mare poate...era mai bine...

Costin  •  5 decembrie 2017, 18:36

Sa vedem , spuse orbul. Nu poti sa gandesti drept si sa faci stramb, spuse regele Mihai. Dzeu sa-l ierte!

almaviva  •  5 decembrie 2017, 19:03

Aplaud intitativa Gazetei. Regele Mihai a fost printre cele mai marcante figuri ale acestei tari din ultimii 100 de ani. Ii datoram ca macar acum, dupa moarte, sa ii respectam memoria si sa nu il jignim cum au facut-o *** comuniste zeci de ani. Ma asteptam ca macar cu aceasta trista ocazie, sa fi mentinut macar un simulacru de politete din partea unora de pe-aici... De unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere. Respect, Majestate! Sa va fie drumul lin si plin de lumina...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

dragos  •  5 decembrie 2017, 19:21

Marius Manole mărturisește că ”ca milioane de români..."! - Te rog mult adauga un "la fel" dupa ". Chiar nu merita acest articol o astfel de cacofonie...

Comentează