Cu vechea conducere în închisoare, actuala conducere de la Spitalul ”Nasta” cumpără la preț triplu alimente pentru bolnavi, fără licitație!

Conflictul între două tabere deschide ușa către mizeria în care trăiesc pacienții și personalul celui mai important spital de plămâni din România

joi, 7 decembrie 2017, 7:02

”Managerul Gilda Popescu și directorul financiar Daniela Dumitru au generat o situație de criză și o lipsă de produse/materiale sanitare necesare funcționării Institutului de Pneumoftiziologie” Corpul de Control al Ministerului Sănătății

 

”Pot arăta cu acte la ce abuzuri și ilegalități se pretează ministrul sănătății!” Gilda Popescu, manager Institutul ”Marius Nasta”

 

De Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Nu doar viața, ci și moartea e de vânzare la Spitalul ”Marius Nasta” din București.

Nu e o metaforă patetică, ci o constatare seacă, așa rezultă din sentința definitivă a judecătorilor.

Pe 11 mai 2016, magistrații Curții de Apel București au pronunțat cele mai dure condamnări de până atunci din Sănătate, într-un proces privind achiziții frauduloase și luare de mită.

Este vorba de cazul de corupție de la Institutul de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” București, denumit și ”Mita de la morgă”.

”Grup infracțional organizat și luare de mită”

11 inculpați au fost condamnați la pedepse cuprinse între 5 și 8 ani de închisoare cu executare.

Peste 50 de ani de închisoare cumulează condamnările foștilor șefi de la Spitalul ”Nasta”

Răzvan Adrian Mocanu, manager al Institutului în perioada 2009-2010, a primit 5 ani și 4 luni de închisoare pentru:

Monica Răduț, director administrativ, a primit 8 ani de închisoare pentru:

Și, când se dărâmă castelul de cărți, mult mai mulți oameni sunt prinși sub el.

Alți șefi, dar aceleași achiziții fără licitație!

În primăvara lui 2016 au mai fost condamnați șefa serviciului de achiziții a spitalului și directorul economic.

Plus 7 oameni de la firmele favorizate.

La un an și jumătate de la sentință, un raport al Corpului de Control al Ministerului Sănătății susține că a găsit contracte asemănătoare, deși oamenii s-au schimbat!

Conform documentului, managerul actual, Gilda Popescu, și directorul financiar Daniela Dumitru patronează un sistem din care publicul poate înțelege de ce merg prost lucrurile în spitale.

În schimb, Gilda Popescu, managerul spitalului, susține că e nu primul, ci al treilea control și că ministrul Bodog a vrut s-o prindă cu ceva ”și a ajuns să se ia de bulion!”. Ea reproșează ministrului că a pus-o să-i angajeze o pilă, un șef-contabil ”incompetent și care, după aceea, a fost zburat și de la noi și de la Spitalul de Urgență Floreasca”.

Printre cele două tabere se întrezăresc însă cauzele, comune, chiar dacă imputabile diferit, și care au creat mizeria în care coabitează pacienții și personalul de la Institut.

Cel mai important Institut de boli de plămâni din România este irespirabil.

De la șpaga pentru morții de la morgă până la copane de pui

Chiar și până la această dispută, unde părțile combat reciproc, Spitalul ”Marius Nasta” a fost, de multă vreme, un caz de rea practică.

Pe Șoseaua Viilor se află una dintre problemele cronice ale sistemului sanitar din România.

”Iar Institutul arată ca un grajd”, așa cum spun toți medicii intervievați, indiferent dacă sunt simpatizanții managerului Gilda Popescu sau adversarii ei.

Înregistrare video cu mizeria de la intrarea în secția de terapie intensivă a Spitalului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”. Targa este plină de praf, un schelet de targă abandonat, un intrând mucegăit, cu aspect de toaletă publică. Preșul din fața ușii de acces în ATI este negru de murdărie, iar intrarea pare necurățată de luni de zile!

”Ceea ce se întâmplă e lupta grupurilor de interese din PSD”, spune un alt doctor, care a furnizat ziarului imagini cu mizeria din spital.

”Probabil, ministrul Bodog intenționează să elibereze postul de manager pentru a-i face loc fostei lui colege de la UMF Oradea, Beatrice Mahler. MAhler e un medic foarte bun, e actuala directoare medicală, dar se află într-un conflict aprins cu managerul Popescu!” medic al Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta”
  1. În achizițiile de la Hexi Pharma, de pildă, era dintre unitățile sanitare care aveau cele mai mari prețuri și cele mai aiuritoare coduri inventate în SEAP, sistemul de achiziții publice.
  2. În dosarul condamnării din mai 2016, ei ajunseseră să ia șpagă inclusiv pentru transportarea morților la morgă, fiind denunțați de patronul firmei de pompe funebre.
  3. Iar raportul de acum, din 2017, arată cum ajung să achiziționeze, fără licitație, și servicii de tomografie, dar și mâncare.

Practic, când într-un spital apare cultura clientelei și a favoritismelor, e greu să te mai oprești.

Nu te mărginești nici într-un anume domeniu, medicamente, să zicem.

Și nu te oprești nici în timp, când o conducere e condamnată la închisoare și pasează ștafeta unei conduceri noi.

Managerul Gilda Popescu nu neagă prețurile diferite, de la simplu la triplu pentru același produs, însă spune că ”nu pot controla eu SEAP-ul, iar domnul ministru Bodog mi-a băgat pe gât angajarea unui om la contabilitate pe care l-a dat tot el afară și de la noi, și de la Universitar pentru incompetență crasă!”.

Confuzia prețurilor

”Marius Nasta” e o lupă care mărește obiceiurile unui sistem sanitar exasperant.

Cumperi dezinfectanți falsificați la preț unitar mare, faci achiziții cu pompele funebre de te ia până la urmă DNA și te condamnă judecătorii, iar acum cumperi, tot fără licitație, pulpe de pui sau cartofi la cost dublu sau triplu!

Exemple?

Corpul de Control a analizat zeci de cazuri de alimente cumpărate la ”Marius Nasta”.

16.000 de cumpărări directe!

Majoritatea cumpărărilor la suprapreț au în comun firma Civarol Trading SRL. Este deținută de Ilie și Valentina-Daniela Rotaru, doi bucureșteni care au magnet pentru contractele cu spitalele. Și nu doar prin această companie.

Conform termene.ro, cei doi soți dețin și alte trei firme abonate la cumpărări directe în spitale.

3,4  milioane de euro e valoarea aproximativă a vânzărilor celor patru firme deținute de familia Ilie și Valentina-Daniela Rotaru prin 16.000 de cumpărări directe

Nu se întâmplă doar la alimente. Ci și la dezinfectanți sau la contracte de tomografie.

Asta înseamnă să nu te mai poți opri.

”Nu sunt legată de scaun, dar nici nu accept să fiu umilită!”

-Doamnă director, în urma controlului făcut de Ministerul Sănătății s-a recomandat demiterea dumneavoastră. Știți acest lucru?
-Da, însă eu nu am primit nimic oficial. Am auzit acest lucru pentru că inspectorul Bârcă, cel venit în control, a difuzat această știre peste tot în Institut. La fel și un alt apropiat al ministrului Bodog, pe care l-a și numit la noi director financiar-contabil, domnul Costel Jarcă, vorbea încă din septembrie că eu nu voi mai fi.

-Totuși, raportul constată multe nereguli în legătură cu achizițiile de servicii de imagistică și alimente.
-Vă garantez, împreună cu cei pe care-i conduc, că am respectat legea și doar în caz de forță majoră am cumpărat prin achiziție directă câteva medicamente pentru pacienții din terapie intensivă și chirurgie pentru că nu s-a prezentat nimeni la licitație.

-Și alimente la preț triplu?
-Și alimente pentru că licitația a durat patru luni din cauza unor contestații. Am preferat ca echipa să-și asume salvarea vieții unor pacienți în schimbul achiziției directe a câtorva medicamente sau bulion.

-Dar direct s-au achiziționat alimente și dezinfectanți la prețuri duble față de licitație.
-Nu pot să controlez eu SEAP-ul. Dar doresc să completez tabloul pe care-l aveți.

-Vă rugăm!
-În luna mai, la Institut vine de la minister inspectorul Bârcă în control și verifică toate achizițiile. Raportul a fost încheiat cu concluzia ”fără obiecții”. În luna august, primesc calificativul ”excepțional” la evaluarea activității manageriale. Și în octombrie, uimire!, apare din nou inspectorul Bârcă, verifică aceleași achiziții, despre care spune peste noapte că nu au respectat cadrul legal.

-Și în mai, și în octombrie a venit în control același inspector?
-Da. Aceeași persoană. Un alt amănunt interesant. Singura persoană care mi-a îngreunat activitatea de manager a fost ministrul Bodog, la care nu am găsit niciodată înțelegere. Și să nu-l uit pe directorul financiar-contabil impus de dânsul, domnul Jarcă! Suntem singurul Institut din țară care nu deține un computer tomograf și ministerul nu ne-a oferit un leu pentru investiții. Mai mult, am fost pe punctul să înapoiem 10 milioane de euro fonduri norvegiene pentru că nu primeam aprobarea plății a 500 de euro audit! Pot arăta cu acte la ce abuzuri și ilegalități se pretează ministrul sănătății! Nu mă țin legată de scaun, dar nici nu accept să fiu umilită pentru că altcineva vânează acest post!

Comentarii (53)Adaugă comentariu

r adu  •  10 decembrie 2017, 9:40

Bună anchetă. Păcat că nimeni, adică organele ...... abilitate, nu merg pe urma banilor ........ că nimeni nu pleacă cu toată șpaga ....... acasă. Prețurile nu sunt prea mari față de supermarket, așa că puteau fi considerate ...... normale-legale....... dar dacă le compari cu SEAP .......Deci, problema este cu cine te compari. Apoi ......... agresivitatea celor ce gestionează fondurile statului este de tip ......... mafiot ....... nu a celui ce se consideră nevinovat....... care crede că adevărul este așa de evident, că nu merită efortul să fi prea exploziv-virulent-agresiv pentru a-l apăra. Psihologic este .... deci........ ușor de a depista ... hoțul. Dar cine vrea depistarea hoților??? Spitalele sunt pline de căpușe și adevărul ....... iese la iveală când moare căpușatul.

Dan  •  25 februarie 2019, 5:28

Eu nu o consider pe o absolventa a facultatii de medicina din Oradea un medic bun.Ea nu stie sa primeasca pacientii,nu stie sa vorbeasca,iar ca doctor face greseli masive.😎

Ari  •  26 mai 2019, 18:58

Catalin,este vorba,in general,desöre o lipsa elementara de igiena,de inconstienta,delasare .medici care nu au chemare,nepasatori (.nici macar nu le pasa,ca in cazul in care nu respecta regulile elementare de igiena se pot imbolnavi si ei grav.nu exista camere de izolare pentru pacientii contagiosi!!si iau tbc intr-o veselie! Fiind f contagios...medicamentele le cumperi singur, sa te fereasca Dumnezeu sa nu ai apartinator.ca apar ca sacalii! Nu exista NICIUN LUCRATOR SOCIAL IN SPITALE,CARE SA INSOTEASCA PERSOANELE SINGURE, cu boli grave! Care sa ii protejeze .stii ca in alte tari,pentru infectarea cu intentie (asa e considerata sterilizarea insuficienta,sau lipsa ei) este imediat judecata ca tentativa la omor? Ptr ca este facuta cu intentie.nu poti spune ca medicii romani nu au dacut epidemiologie si igiena .asadar,stiind despre ce este vb,nesterilizand coreczmt si facilitand imbolnavirea/contaminarea in masa, poti spune ca nu este INTENTIE criminala acolo? Hai sa fim seriosi!si niciun partid nu e vinovat ptr asta.ci fiecare la locul lui de munca.toti vor bani multi de tot,dar nu isi fac treaba ptr care isi iau banii.(cel putin mare parte din ei) Si este bine sa fie aratati cu degetul.este bine ca oamenii sa nu mai mearga la spitale mizerabile,nesterilizate.mergi ptr o afectiune si vii acasa cu 3 in plus.ceea ce nu e deloc normal. Daca mai apuci sa vii!la morga,ai vazut ce a spus....te apuca marea sila!nu alta.

Comentează