Cu vechea conducere în închisoare, actuala conducere de la Spitalul ”Nasta” cumpără la preț triplu alimente pentru bolnavi, fără licitație!

Conflictul între două tabere deschide ușa către mizeria în care trăiesc pacienții și personalul celui mai important spital de plămâni din România

joi, 7 decembrie 2017, 7:02

”Managerul Gilda Popescu și directorul financiar Daniela Dumitru au generat o situație de criză și o lipsă de produse/materiale sanitare necesare funcționării Institutului de Pneumoftiziologie” Corpul de Control al Ministerului Sănătății

 

”Pot arăta cu acte la ce abuzuri și ilegalități se pretează ministrul sănătății!” Gilda Popescu, manager Institutul ”Marius Nasta”

 

De Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Nu doar viața, ci și moartea e de vânzare la Spitalul ”Marius Nasta” din București.

Nu e o metaforă patetică, ci o constatare seacă, așa rezultă din sentința definitivă a judecătorilor.

Pe 11 mai 2016, magistrații Curții de Apel București au pronunțat cele mai dure condamnări de până atunci din Sănătate, într-un proces privind achiziții frauduloase și luare de mită.

Este vorba de cazul de corupție de la Institutul de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” București, denumit și ”Mita de la morgă”.

”Grup infracțional organizat și luare de mită”

11 inculpați au fost condamnați la pedepse cuprinse între 5 și 8 ani de închisoare cu executare.

Peste 50 de ani de închisoare cumulează condamnările foștilor șefi de la Spitalul ”Nasta”

Răzvan Adrian Mocanu, manager al Institutului în perioada 2009-2010, a primit 5 ani și 4 luni de închisoare pentru:

Monica Răduț, director administrativ, a primit 8 ani de închisoare pentru:

Și, când se dărâmă castelul de cărți, mult mai mulți oameni sunt prinși sub el.

Alți șefi, dar aceleași achiziții fără licitație!

În primăvara lui 2016 au mai fost condamnați șefa serviciului de achiziții a spitalului și directorul economic.

Plus 7 oameni de la firmele favorizate.

La un an și jumătate de la sentință, un raport al Corpului de Control al Ministerului Sănătății susține că a găsit contracte asemănătoare, deși oamenii s-au schimbat!

Conform documentului, managerul actual, Gilda Popescu, și directorul financiar Daniela Dumitru patronează un sistem din care publicul poate înțelege de ce merg prost lucrurile în spitale.

În schimb, Gilda Popescu, managerul spitalului, susține că e nu primul, ci al treilea control și că ministrul Bodog a vrut s-o prindă cu ceva ”și a ajuns să se ia de bulion!”. Ea reproșează ministrului că a pus-o să-i angajeze o pilă, un șef-contabil ”incompetent și care, după aceea, a fost zburat și de la noi și de la Spitalul de Urgență Floreasca”.

Printre cele două tabere se întrezăresc însă cauzele, comune, chiar dacă imputabile diferit, și care au creat mizeria în care coabitează pacienții și personalul de la Institut.

Cel mai important Institut de boli de plămâni din România este irespirabil.

De la șpaga pentru morții de la morgă până la copane de pui

Chiar și până la această dispută, unde părțile combat reciproc, Spitalul ”Marius Nasta” a fost, de multă vreme, un caz de rea practică.

Pe Șoseaua Viilor se află una dintre problemele cronice ale sistemului sanitar din România.

”Iar Institutul arată ca un grajd”, așa cum spun toți medicii intervievați, indiferent dacă sunt simpatizanții managerului Gilda Popescu sau adversarii ei.

Înregistrare video cu mizeria de la intrarea în secția de terapie intensivă a Spitalului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”. Targa este plină de praf, un schelet de targă abandonat, un intrând mucegăit, cu aspect de toaletă publică. Preșul din fața ușii de acces în ATI este negru de murdărie, iar intrarea pare necurățată de luni de zile!

”Ceea ce se întâmplă e lupta grupurilor de interese din PSD”, spune un alt doctor, care a furnizat ziarului imagini cu mizeria din spital.

”Probabil, ministrul Bodog intenționează să elibereze postul de manager pentru a-i face loc fostei lui colege de la UMF Oradea, Beatrice Mahler. MAhler e un medic foarte bun, e actuala directoare medicală, dar se află într-un conflict aprins cu managerul Popescu!” medic al Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta”
  1. În achizițiile de la Hexi Pharma, de pildă, era dintre unitățile sanitare care aveau cele mai mari prețuri și cele mai aiuritoare coduri inventate în SEAP, sistemul de achiziții publice.
  2. În dosarul condamnării din mai 2016, ei ajunseseră să ia șpagă inclusiv pentru transportarea morților la morgă, fiind denunțați de patronul firmei de pompe funebre.
  3. Iar raportul de acum, din 2017, arată cum ajung să achiziționeze, fără licitație, și servicii de tomografie, dar și mâncare.

Practic, când într-un spital apare cultura clientelei și a favoritismelor, e greu să te mai oprești.

Nu te mărginești nici într-un anume domeniu, medicamente, să zicem.

Și nu te oprești nici în timp, când o conducere e condamnată la închisoare și pasează ștafeta unei conduceri noi.

Managerul Gilda Popescu nu neagă prețurile diferite, de la simplu la triplu pentru același produs, însă spune că ”nu pot controla eu SEAP-ul, iar domnul ministru Bodog mi-a băgat pe gât angajarea unui om la contabilitate pe care l-a dat tot el afară și de la noi, și de la Universitar pentru incompetență crasă!”.

Confuzia prețurilor

”Marius Nasta” e o lupă care mărește obiceiurile unui sistem sanitar exasperant.

Cumperi dezinfectanți falsificați la preț unitar mare, faci achiziții cu pompele funebre de te ia până la urmă DNA și te condamnă judecătorii, iar acum cumperi, tot fără licitație, pulpe de pui sau cartofi la cost dublu sau triplu!

Exemple?

Corpul de Control a analizat zeci de cazuri de alimente cumpărate la ”Marius Nasta”.

16.000 de cumpărări directe!

Majoritatea cumpărărilor la suprapreț au în comun firma Civarol Trading SRL. Este deținută de Ilie și Valentina-Daniela Rotaru, doi bucureșteni care au magnet pentru contractele cu spitalele. Și nu doar prin această companie.

Conform termene.ro, cei doi soți dețin și alte trei firme abonate la cumpărări directe în spitale.

3,4  milioane de euro e valoarea aproximativă a vânzărilor celor patru firme deținute de familia Ilie și Valentina-Daniela Rotaru prin 16.000 de cumpărări directe

Nu se întâmplă doar la alimente. Ci și la dezinfectanți sau la contracte de tomografie.

Asta înseamnă să nu te mai poți opri.

”Nu sunt legată de scaun, dar nici nu accept să fiu umilită!”

-Doamnă director, în urma controlului făcut de Ministerul Sănătății s-a recomandat demiterea dumneavoastră. Știți acest lucru?
-Da, însă eu nu am primit nimic oficial. Am auzit acest lucru pentru că inspectorul Bârcă, cel venit în control, a difuzat această știre peste tot în Institut. La fel și un alt apropiat al ministrului Bodog, pe care l-a și numit la noi director financiar-contabil, domnul Costel Jarcă, vorbea încă din septembrie că eu nu voi mai fi.

-Totuși, raportul constată multe nereguli în legătură cu achizițiile de servicii de imagistică și alimente.
-Vă garantez, împreună cu cei pe care-i conduc, că am respectat legea și doar în caz de forță majoră am cumpărat prin achiziție directă câteva medicamente pentru pacienții din terapie intensivă și chirurgie pentru că nu s-a prezentat nimeni la licitație.

-Și alimente la preț triplu?
-Și alimente pentru că licitația a durat patru luni din cauza unor contestații. Am preferat ca echipa să-și asume salvarea vieții unor pacienți în schimbul achiziției directe a câtorva medicamente sau bulion.

-Dar direct s-au achiziționat alimente și dezinfectanți la prețuri duble față de licitație.
-Nu pot să controlez eu SEAP-ul. Dar doresc să completez tabloul pe care-l aveți.

-Vă rugăm!
-În luna mai, la Institut vine de la minister inspectorul Bârcă în control și verifică toate achizițiile. Raportul a fost încheiat cu concluzia ”fără obiecții”. În luna august, primesc calificativul ”excepțional” la evaluarea activității manageriale. Și în octombrie, uimire!, apare din nou inspectorul Bârcă, verifică aceleași achiziții, despre care spune peste noapte că nu au respectat cadrul legal.

-Și în mai, și în octombrie a venit în control același inspector?
-Da. Aceeași persoană. Un alt amănunt interesant. Singura persoană care mi-a îngreunat activitatea de manager a fost ministrul Bodog, la care nu am găsit niciodată înțelegere. Și să nu-l uit pe directorul financiar-contabil impus de dânsul, domnul Jarcă! Suntem singurul Institut din țară care nu deține un computer tomograf și ministerul nu ne-a oferit un leu pentru investiții. Mai mult, am fost pe punctul să înapoiem 10 milioane de euro fonduri norvegiene pentru că nu primeam aprobarea plății a 500 de euro audit! Pot arăta cu acte la ce abuzuri și ilegalități se pretează ministrul sănătății! Nu mă țin legată de scaun, dar nici nu accept să fiu umilită pentru că altcineva vânează acest post!

Comentarii (53)Adaugă comentariu

Tavi  •  7 decembrie 2017, 7:19

Respect. Este o zona putreda rau in ceea ce priveste sistemul de achizitii, controlul la spitalele din Bucuresti. Dar, ca simplu cetatean in afara de a constata si a te lua cu mainile de cap, ce poti face? Institutile statului trebuie sa isi faca treaba.

Ion  •  7 decembrie 2017, 7:48

Ati observat ? Perfectiunea tupeului managerului-politician din Romania..... Adica cmembrii Corpului de control vede , constata, negru pe alb , ca o portie de mancare pt un adult este cumparata cu de 3x pretul mediu de pe piata( un pret mediu este 15-18 lei, ei o cumpara cu 50 lei), iar reactia managerului este...:" este vanatoare, ei au ceva cu mine, eu nu am facut nimic, nu sunt vinovat" Exact ca Dragnea. El este deja condamnat , este un infractor dovedit, iar acum iar exista dubii ca a furat 21000 000 milioane de la europeni, si el declara: " statu paralel are ceva cu mine, si Kovesi, eu nu am facut nimic" GREAȚĂ !!!

Orlando  •  7 decembrie 2017, 7:58

Ăștia nu se vor mai opri niciodată din furat.

Cătălin Tolontan  •  7 decembrie 2017, 8:00

@Orlando: nimeni nu se face medic ca sa fure. E nevoie sa intelegem sistemul si oamenii obisnuiti sa actioneze impreuna, iar institutiile sa-si faca treaba. In primul rand, Ministerul Sanatatii ca acest caz arata cum se perpetueaza practici de achizitii supraevaluate desi o conducere e deja la inchisoare.

chromophobia  •  7 decembrie 2017, 8:01

Am avut ghinionul sa fiu nevoit sa merg in spital si sa vad ceea ce se intampla.Sa ne fereasca Dumnezeu...cam atata pot spune.

Joe  •  7 decembrie 2017, 8:15

Daca vrei sa vezi *** in zilele noastre iti recomand sa vizitezi sectiile acestui institut localizate in Calea Serban Voda nr. 189.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Luminita Diculescu  •  7 decembrie 2017, 8:21

Anul trecut, am fost nevoită să merg cu tata la "Marius Nasta" şi m-a cuprins groaza. În primul rând, ca să ajungi la camera de gardă treci pe lângă morgă, e foarte dătător de speranță pentru un bolnav, nu-i aşa? În treacăt fie spus, clădirea morgii e (sau, cel puțin, era, la acea vreme) singura renovată, judecând după aspectul exterior. Apoi, intrarea în camera de gardă arată mai rău ca orice din Afganistan, iar în sala de aşteptare, intr-un colț erau aruncate una peste alta doua canapele mizerabile si distruse, iar în partea opusă erau două bănci fără spătar, pentru bolnavi. Vopsea scorojită pe pereți, tâmplărie aproape putredă... iar când medicul l-a consultat pe tata a constatat că are tensiunea prea mare! Păi, îmi crescuse mie tensiunea văzând ce e acolo, dar lui, care e bărbat, deci mult mai slab de înger decât o femeie...

Telesef  •  7 decembrie 2017, 8:30

PSD. Atat au invatat. Sa minta ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cătălin Tolontan  •  7 decembrie 2017, 8:31

@Telesef: sa nu alegem calea comoda si sa aratam cu degetul catre un partid. Indiferent care! Aici sunt probleme intr-o spirala sa nepasarii si a coruptiei, care dureaza de decenii.

Andrei Costache  •  7 decembrie 2017, 8:49

La un articol anterior legat de spitalul Sf. Pantelimon, puneam intrebarea daca managerii nu au nicio vina pt. falimentul respectivului asezamant medical. Acum vedem ca la toate spitalele din Romania situatia dezstruasa se datoreaza managerilor care indiferent de culoare politica sunt pusi doar pe capatuiala. Oricati bani vor aloca primariile, acesti indivizi vor avea grija sa dispara. Nu mai au frica nici de DNA.

bg  •  7 decembrie 2017, 8:49

In sanatate, trebuiesc schimbate regulile, criteriile dupa care cineva poate ocupa un post. Exista acele "eminente cenusii" care au configurat acest sistem si il dirijeaza de 27 de ani, asa cum il vedem astazi. Cand in comisiile de specialitate ale MS, poti ocupa un loc numai dupa criteriul NOTORIETATII, asta spune multe. La noi, notorietatea este sa apari in mass media si sa-ti dai cu parerea despre ce inseamna medicina in tara asta, chiar daca spui neadevaruri stiintifice crase? Cine poate sa creada ca in secolul XXI, un absolvent de medicina poate stapani, in cele mai mici amanunte, tot domeniul medical? Nimeni...De asta am ajuns unde am ajuns...pentru ca vorbesc numai cei cu notorietate, iar ceilalti adevarati profesionisti nu se aud si nici nu se vad.

Mq  •  7 decembrie 2017, 9:10

Ce pazeste Militia De ce nu se sesizeaza???

sundance kid  •  7 decembrie 2017, 9:12

Fugi si tu cum am facut eu acum 27 de ani jumate . La mine aici toate spitalele sunt ca la muzeu intretinute . Iubesc Romania dar doar virtual . Nu mai vreau sa am de a face cu sistemul de acolo si nu regret nimic dimpotriva .

cip  •  7 decembrie 2017, 9:15

@Catalin Tolontan Cum adica sa nu alegem “calea comoda” si sa nu aratam catre un partid? pai nu partidul care guverneaza tara e cel responsabil daca e guvernata prost? “calea comoda” despre care zici tu e sa aratam mereu catre cei care au fost acum 20 de ani. Si apropo, indeceniile de care zici, oricum PSD a guvernat cel mai mult.

Gambeta  •  7 decembrie 2017, 9:20

Tolontane, Or esti naiv, or ai misiune sa promovezi vrajeala ca "nimeni nu se face medic ca sa fure". Poate asa stau lucrurile in Rai. Te asigur ca MULTI (NU TOTZI, e adevarat) de aia se fac medici, ca sa FACA BANI. Iar ca SA FACI BANI nu exista metoda, orice metoda este valabila. *** Sa vezi cum se uita la tine personalul medical *** DACA NU LE BAGI NIMIC IN BUZUNAR. Cum le bagi, cum sar sa te ajute.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cătălin Tolontan  •  7 decembrie 2017, 9:22

@Gambeta: ceea ce spuneti dvs nu e adevarat. Exista studii internationale care arata ce gen de psihologie au cei care alega o cariera in sanatate. Nu o fac ca sa adune bani. Au un tip de empatie pentru ceilalti oameni. Nu sunt perfecti, desigur, dovada ca acelasi profil psihologic arata ca au o incredere uriasa in propriile forte si o capacitate mica de admite ca gresesc. Dar nu se fac medici ca sa fure!

sundance kid  •  7 decembrie 2017, 9:22

Pe bune o singura data am chemat salvarea dupa un accident minor de masina si au venit in 10 minute . M-am trezit cu citiva paramedici si chiar mi-au placut cum s-au purtat . Am crezut ca sunt roboti si eu doar un numar dar ma bucur ca m-am inselat . Tot drumul spre spital vorbeau prin statie cu cei de la spital si m-au asteptat acolo la intrare . Pe drum mi-a pus tot felul de intrebari legate de sanatate si istoria ei ! Cum am sosit au sarit pe mine desi nu aveam mai nimic ! Nu ma dau in vint dupa capitalism nici acuma dar respect faptul ca aici legea e respectata pina la ultimul detaliu . Toti sunt constiinciosi si bine pregatiti in toate activitatile si nu ma refer numai la sanatate .

Andrei F  •  7 decembrie 2017, 9:24

Domnule Tolontan este curioasa - spun doar atat...- tendinta ca anumite comentarii de ,,iubire,,pentru unii scapa fara a fi cenzurate sau- cum procedati cu mine...- nedovedite.....Daca vrem sa ne amintim...In 2015 doamna este iar subiectul zilei fiind trimisa la Parchet de Ministrul Banicioiu pentru achizitia unor aparate cu cantec...Nu erau cele mai performante dar erau cele mai scumpe...Firma care le aducea a spus ca nu ei sunt vinovati daca pentru ceva de doi lei se plateste milioane...Doamna director a mai fost pusa sa se apere si pentru starea insalubra a grupurilor sanitare.In trecut s- a scuzat cu fondurile norvegiene care ar fi schimbat fata lucrurilor...Daca acum este tot mizerie ...probabil ca fondurile norvegiene sunt vinovate...Sau cum spun ,,iubitorii,,PSD.Spor la cenzura! Si eu am sa caut articolele uitate din presa...

Gareth Edwards  •  7 decembrie 2017, 9:28

Cred ca orice roman onest si realist din aceasta tara intelege ca nu mai avem nicio sansa sa respiram, noi si copiii nostri, fara sa luptam si sa distrugem aceasta plaga sociala nenorocita care ne distruge vietile: CORUPTIA!!! De cate dovezi mai avem nevoie ca sa pricepem asta?!?!?!?!

Andrei F  •  7 decembrie 2017, 10:01

@ cip. Domnule uite ca in cazul de fata nu ai dreptate! Ce vrei sa faca PSD? A trimis ministrul actual corpul de control.Si inca in trei randuri!Banicioiu cand era ministru si asta a trimis la Parchet probleme de investigat...Deci... ce ai fi vrut sa faca mai mult?Uite raul de Ponta a trimis sute(!!!!) de cazuri la parchet...Ce ai fi vrut sa faca astia mai mult? Sa investigheze ei ,sa decida ei vinovatia?Dumneata ai mai auzit ceva de cazurile semnalate de Ponta? Parte din ele erau ale unor ministri liberali care au facut parte din Guvernul Ponta...De ce nu ni se spune macar ca Ponta a fost rau intentionat si ca acele probleme nu erau probleme? Sa stim cat de rau a fost asta...

Andrei F  •  7 decembrie 2017, 10:12

@ cip Daca PNL isi asuma cum este normal toata istoria partidelor care acum s- au unit...atunci PNL a guvernat Romania cel mai mult...Pentru ca prin PD a avut apartanenta la FSN ... in timpul lui Ponta PNL a fost ani buni la guvernare...PSD fara parti din actualul PNL a fost cam6 ani la guvernare iar PNL fara PSD la guvernare a fost 9 ani...

sundance kid  •  7 decembrie 2017, 10:15

Pai a fost ca in filmele cu umor negru . Vremea era rea iar drumul cam inghetat desi aici la mine dau astia cu tone de sare si au utilaje top of the line pentru dezapezire dar eram oprit la semafor pe un drum cam ingust cind m-am trezit cu "dansa-ntrinsa ". Un pick up truck a intrat in spate si mi-a indoit portbagajul . Culmea a fost ca a venit politistul ( eu le zic cop mereu chiar in fatza) citeva minute mai tirziu si a parcat masina chiar in spatele meu si pe cind investiga si nota acolo a venit un alt pick up truck si i-a aruncat in aer portbajul politistului ! Parca eram in charlie chaplin ! Ma rog am vazut si trait multe la viata mea. As putea scrie o carte pentru voi .

Marian  •  7 decembrie 2017, 10:33

Bună ziua, D-le. Tolontan. Nu pot sa nu remarc compania Unimedik care vinde marea majoritate a produselor de dezinfecție în Institutul M. Nasta. Din păcate cred ca intrati pe teren minat, fiind vorba de un distribuitor al celebrului de acum Anios Laboratories, Franța. Cele bune...

Popescu  •  7 decembrie 2017, 10:39

Buna ziua, mai sunteti gazetar sportiv, sau v-ati reprofilat in procuror sef DNA? Sau confirmati regula ca ne pricepem la toate?

Cătălin Tolontan  •  7 decembrie 2017, 10:40

@Popescu: ori de cate ori apare aceasta replica ”De ce scrieti de sanatate ca nu va pricepeti” inseamna ca suntem pe drumul cel bun :-)

Maxentiu  •  7 decembrie 2017, 11:26

Sa nu uitam ca pentru toate problemele din sistemul sanitar este de vina... Biserica. Dar poate mai gasesc consilierii USR *** si se rezolva problema.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

AlexandraTudor  •  7 decembrie 2017, 11:43

Cunosc pe cineva care a lucrat si lucreaza in contabilitate la acest Institut asa ca sunt 100% sigura de ceea ce scriu: Directoarea insititutului are dreptate cand incearca sa expuna ceea ce se intampla in spatele cortinelor ministerului sanatatii. Trebuie sa stiti ca acel domn Jarca, ce are legaturi cu ministrul Bodog, este responsabil pentru cazul de coruptite numit si ”Mita de la morgă”. Ca director financiar-contabil va dati seama cine tragea sforile pentru achizitiile ilegale -el fiind cel care aducea contractele si impunea semnarea platilor la contabilitate. Dar evident ca asa cum a fost adus a fost si scos la timp pentru a evita implicarea directa in dosar, scapat de catre cei carora le-a servit interesele. Cei care au ajuns la inchisoare au fost cei care au acceptat, in mod gresit, contra unor foloase, sa faca jocurile acestui cartel mafiot, dar mafiotii scapa cum au scapat intotdeauna. Nu stiu cum s-a ajuns la realizarea acestui articol, din punct de vedere legal si moral evidentiaza o neregula, dar nici pe departe atat de grava ca cea din dosarul ”Mita de la morgă”. Insa faptul ca am ajuns aici de pe antena3.ro, ceea ce stiu ca s-a intamplat la acest institut, declaratia directoarei, ceea ce vad in general in jurul meu de la instalarea acestui guvern, ceea ce vad in sectorul meu de la alegerile locale ma duc la un singur gand : cineva vrea sa fraudeze mai mult decat de 3 x pretul pe aripi de pui si incearca sa isi plaseze oamenii acolo unde trebuie. Asa ca il rog pe domnul Tolontan sa ne spuna povestea despre cum a ajuns sa scrie acest articol si daca are timp si interes sa caute sa afle ce s-a intamplat cu adevarat intre 2009-2010 la acest institut si cine a tras adevaratele foloase. Dosarul de coruptie nu spune toata povestea. Multumesc.

Cătălin Tolontan  •  7 decembrie 2017, 12:33

@AlexandraTudor: dumneavoastra ne faceti un proces de intentie pentru ca vi se pare ciudat ca ati intrat pe acest articol de pe siteul A3 ?! :-) Uneori avem sentimentul ca nu mai avem cu totii aceeași logica. Cum de ne atribuiti noua traseul prin care ati ajuns aici? :-) Trimiteri sunt pe toate siteurile cu care gsp are parteneriate (adevarul, hotnews, libertatea, a3). Si asa se intimpla mereu. Acum sa mergem la subiect. Spuneti ca niste oameni au ajuns la inchisoare (fiind folositi, intelegem), dar ca adevaratul creier e liber. Care creier nu era managerul, directorul economic, directorul de achizitie, ci un om fără funcție de conducere pe atunci la financiar-contabil. Sau creierul e Bodog? Mai spuneti ca dosarul de coruptie nu spune toata povestea. Niciodata un dosar nu spune toata povestea. El surprinde o sectiune a realitatii. Noi suntem gata sa o extindem. Oricum, in general romanii s-au cam saturat de ideea ca toti cei din inchisori sunt nevinovati si ca, de fapt, banii astia nu sunt furati. Daca aveti documente, marturii sau probe, le asteptam pe email, va rugam. Sigur, asta daca aveti incredere. Daca nu aveti in noi, dati-le altor ziaristi, important e sa ajunga la public. [email protected], [email protected]. Cit despre cum am ajuns sa scriem articolul, ne puneti sa vorbim despre surse si asta nu facem niciodata. Multumim.

Urod  •  7 decembrie 2017, 14:22

Catalin, daca ai sa continui numai in stilul ăsta, ai sa devii un fel de Don Quijote.... Ti-am scris de atstea ori ca numai niste legi foarte dure, pot schimba sistemul putred... Nu mai bagat in seama dar acesta este un bun exemplu... Dupa o conducere bagată la inchisoare, vine alta conducere, care face ce?!!!!... Acelasi lucru..!!!!! De ce crezi tu Cataline ca se intampla asta?!!!!... Da inteleg, poate te incanta ca ai subiecte dar nu se mai indreapta tara aia in veci... A plecat dintre noi singurul om care putea sa ne dea anvergura europeana.... De ce ati tacut atatia ani, cei din presa si nu ati incercat sa lamuriti lumea, de sansa care o avem, avand in Ragele Mihai cea mai potrivita persoana sa ne conduca?!!!!.. Deci, nimicnu este intamplaror, vei continua sa scrii pana cand vei cadea in derizoriu si stii de ce?!!.. Pentru ca oamenii, pe langa articole mai vor si rezultate, adica sa se schimbe ceva, ca e viata scurtă... Citeste articolul despre Cristina Pintea de la echipa nationala de handbal, in care spune ca desi din tara, ar avea contracte mai bune, prefera sa joace afara...!!!!... De ce crezi tu ca se intampla asta?!!!!....

Cătălin Tolontan  •  7 decembrie 2017, 14:23

@Urod: va inteleg exasperarea, dar noi credem ca lucrurile se pot schimba. Uitati un exemplu marunt la scara tarii, dar important pentru ideea ca se pot schimba. --------https://www.tolo.ro/2017/05/11/8-milioane-de-euro-a-recuperat-bugetul-dupa-doua-investigatii-pornite-de-gazeta-sporturilor/------------ Si alte procese sunt in curs... Gala Bute... Hexi Pharma... Vitalaire... Secureanu... bugetul de stat va mai incasa bani din ele ca, indiferent de verdicte, pe care din principiu nu le anticipam, unii inculpati si-au recunoscut deja vinovatia si vor plati.

AlexandraTudor  •  7 decembrie 2017, 14:34

Multumesc pentru raspuns. Vreau sa rectific : 1) nu am facut o legatura directa intre antena3 si tolo.ro - am expus parcursul personal catre acest articol pe care l-am pus intr-un context curent si real - in sectorul x se decoperteaza strazi si se schimba borduri fara nici-o noima, PMB a infiintat 22 de societati comerciale pentru a jongla finantele publice mai usor, iar guvernul este de o competenta crasa si in timp ce mor oamenii in spitale fara medicamente altii sunt interesati de securitatea scaunelor directoriale/parlamentare/ministeriale. Insa toate agentiile de stiri creeaza, preiau si redau articole dupa propriile interese. Ca nota : Urmaresc si alte aplicatii online de stiri: hotnews si adevarul - nu am gasit nici-o referinta la acest articol(directa si pe "prima pagina" la data de 07.12.2017). 2) nu am vrut sa deviez focusul pe neregula descrisa in articol -am vrut sa il extind - jocurile de putere unde ambele parti reprezinta "raul" si nici-una "binele" . 3) nu m-am referit la cei invinuiti in dosar ca nevinovati : "Cei care au ajuns la inchisoare au fost cei care au acceptat, in mod gresit, contra unor foloase, sa faca jocurile acestui cartel mafiot" 4) nu am cerut divulgarea unor surse - pana la urma si la cinema apare notat "orice asemanare ca nume sau situatie este pur intamplatoare" 5)evident ca nu dispun de documente sau alte probe fizice, iar in lipsa acestora opinia exprimata este doar una personala, dar apreciez deschiderea pentru investiagtie si voi face cunoscuta intentia celor ce ar putea dispune de ele.

mircea  •  7 decembrie 2017, 14:55

Pacat ca nu este corect articolul. Vechea conducere de dinainte de ultima veche conducere, iar filmuletele cu usa de acces (pentru PERSONAL si nu pacienti asa cum se lasa de inteles in articol) de la terapie sunt facute cand era santier. Cu alte cuvinte se contureaza o imagine de ospiciu comunist in centrul bucurestiului ... Plus ca actuala conducere nu este compusa doar din manager si director financiar... iar inainte de doamna Dumitru a mai fost si domnul Jarca si sa nu vorbim de contractele si licitatiile comandate de dansul... Cat despre "domnul" ministru... numai de bine! Pentru frustrarile personale ale dansului si ale persoanelor pe care le baga cu bocancul in conducerea spitalelor din romania, ajungem sa nu avem medicamente vitale in spitale si sa ne impiedical de penali peste tot... Respectele mele pentru articol, doar ca nu prezentati decat mici fragmente si deformati realitatea lucru ce ma face sa cred ca doriti a pune intr-o lumina proasta doar doua persoane si de a ridica in slavi ca niste martiri pe restul in frunte cu "domnul" ministru. 

Urod  •  7 decembrie 2017, 15:02

Sa nu fiu înțeles greșit... E bine ceea ce faci dar sunt legi prea ușoare ca sa-i poata opri... Filozofia lor este de a ajunge si sa puna mana pe bani... Efectiv numai asa gandesc... Daca te-ai face muscă si ai umbla pintre ei, te-ai ingrozi... Crezi ca daca Cocos isi lua vreo 25 de ani, mai fura?!!!... Sa se mearga pana la inchisoare peviata pt cei *** banii țării... Ce diferența este intre unul care vinde secrete de stat si un altul care fură, de arunca tara in saracie?!!!... Totusi e vorba de milioane de oameni... De ce sa primesca doar 2-3 ani de vacanță, ca pentru ei este vacanță dupa ce cum spunea Secureanu si nu cate 25 de ani... Tu ce zici, ar mai fura?!!!... Poate dar mult mai putin, s-ar gandi de 100 de ori la consecințe... Pe langa conștiința, e nevoie de frica... Sper sa fim sănătoși si sa ne intalnim peste 10 ani sa facem o evaluare.. Daca legile raman așa, se vor schimba mult prea putine in țară... Inca o data, nu vreau sa te descurajez, dar asta-i adevarul pur...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Andrei F  •  7 decembrie 2017, 16:12

@Alexandra Tudor Va ajut eu cu drag si va gasesc articole importante legate de acest spital ca tot spuneti ca le cautati... • Uite caz adevarat :2015-Anchetă penală la Institutul de Pneumologie, după o investigație România furată.Este vorba de cumpararea unor aparate la fel ca in cazul alimentelor de acum-fara licitatie...Banicioiu trimite problema la Parchet...Tot 2015...Managerul Institutului "Marius Nasta", Gilda Popescu, consideră că este nevoie de reorganizarea sistemului de sănătate pentru a răspunde "mai prompt" unor evenimente precum tragedia din Colectiv..2016 O ancheta Mediafax-,,Chiar managerul Institutului, doctorul Gilda Popescu, recunoaşte că un astfel de grup sanitar nu respectă normele de igienă elementare, cu atât mai puţin pe cele impuse de Ministerul Sănătăţii pentru a combate infecţiile nosocomiale.,,Acum nu stiu daca fostul ministru tehnocrat a trimis corpul de control sau nu....dar se pare ca este mai bine daca nu...Apoi.... Ce fapte de vitejie cautati?!Bodog adica a scapat pe cineva ale carui fapte s-a intamplat in 2010?!Si dumneavoastra va ganditi ca poate sa iasa ceva si din asta?Oglinda oglinjoara cine conducea saraca tara in 2010 cand vechea conducere,, domnea,,????

mirc-decaea  •  7 decembrie 2017, 16:35

ura rocomando...........

Claudiu  •  7 decembrie 2017, 16:42

Din pacate un articol care prezinta un adevar mult prea trunchiat. As zice ... un rasol. Un proverb spune: pestele de la cap se impute! Si nu vorbesc de sutele de capete de directori si directorasi de spitale sau alte institutii. Cautati mai sus domnule Tolontan. Sus spre foarte sus.

Valentin  •  7 decembrie 2017, 18:12

Buna seara, Catalin Felicitari pentru toate articolele. Ai dreptate cand afirmi ca nu e vorba doar de un partid. Sunt foarte multi cei dispusi sa fure. Aceast problema nu se va rezolva decat intr-un singur fel, in opinia mea. Si anume: orice persoana cu functie publica (si nu numai) care ajunge sa fie banuita de coruptie si insusirea de foloase necuvenite, trebuie sa dovedeasca sursa intregii averii (si as extinde si la familie, interpusi, etc.). Cine nu poate dovedi, atunci confiscarea tuturor asseturilor si banilor care nu pot fi justificati. Eu (si sunt convins ca orice om cinsit) nu are a se teme de o lege care sa spuna ca ceea ce nu poti dovedi ca ai obtinut legal (salariu, profit, etc.) sa fie confiscat. In momentul in care vom avea cateva exemple (dar atentie! fara abuzuri) de corupti care au ajuns si la inchisoare si fara nimic in urma faptelor sale, vom vedea ca nimeni nu mai este dispus sa fure. Pana atunci ne vor tot fura! (sunt multi pe care ii urmareste DNA ul si ei tot fura pentru ca nu le pasa de inchisoare cat le pasa de bani). Deci, in opinia mea, rezolvarea e simpla. I-ai prins ca fura.....ia-le tottttt ce nu poate dovedi ca a obtinut legal. Abia atunci vom micsora coruptia (ca de eliminat e imposibil) la un nivel cat de cat respirabil. In rest, sanatate multa tuturor! ca Doamne Fereste sa ajungem cu vreo problema la spitalele din Romanica.

Stefan  •  7 decembrie 2017, 19:33

Dl Tavi- E putred in Ro, nu in danemarca. OG 34 privind achizitiile, permite ca unui srl de apartament, cu doi salariati, fara baza tehnica materiala, depozite frigorifere etc, logistica sa furnizeze produse alimentare, chimicale, medicamente, sa asfalteze drumuri. Daca intram pe site firmelor, Civarol Tradins srl, Legume Fructe COM srl, cu 2-7 salariati invertesc afaceri de milioane lei/euro. Ce garantie calitativa a produselor pot oferi acesti furnizori nu numai spitalelor, in general; Dl Ion- daca sunt probe si pentru un euro, din banul public, confiscarea averii, deportarea in siberia/ la zdup. Daca s-au facut investitii de mantuiala, de proasta calitate. Ipotetice, drumurile in judet trebuiau facute. S-a respectat latimea, ampriza/ampatament? grosimea lucrarii(nisip, pietris) grosime asfalului si a stratului de uzura? Nu , confiscarea averii, deportarea in siberia/la zdup; Dl Orlando-Sunteti partizan, anti psd, doar psd ul fura? Dl Chronophobia- Nimeni nu merge la spital, mai ales la stomatolog. Merg cand situatia este f grava; Dl Joe- Puteti sa aratati investitii in infrastructura a celorlalte guvernari? Pasajul basarab a durat , doua mandate de basescu primar terminat de dl dr Oprescu, lista e destul de lunga. Sunteti partinitor, antipsd; Dna/dra Luminta Diculescu- Ati observat ca majoritatea spitalelor chiar din tara, au varsta matusalemica. Morga plasata la vedere sa ne aminteasca ca este ultima oprire in viata trecatoare. Inventarul este distrus de consumator, inteleg pacomportamentul pacvientilor, a insotitorilor, dar mergeti cu mijlocele de transport in comun,, autolbuze, tramvaie, trenuri sa vedeti dezastre? Dl Telesef-Anti psd! Puteti sa aratati investitii in infrastructura a celorlalte guvernari? Pasajul basarab a durat , doua mandate de basescu primar terminat de dl dr Oprescu, lista e destul de lunga; Dl bg-sigur nu aveti in familie, frati, surori, in neam medici. Cartea la medicina este foarte grea atat la propriu cat si la figurat. Ca sa furi nu-ti trebuie carte, ci pozitie in statul de functii, in ierarhie.. etc. Am 2 frati medici pensionari cu vechime in munca intre 45-50 de ani pensie in jur de 1700/1800. Ofer la schimb biblioteca medicala a unuia contra unui mercedes350. Au carti de exemplu un de 1000 Euro bucata, un in greutate de 4,5 kg, in limba engleza, sau cinci volume, anethezia clinica, tot in engleza, acela pret. S-a facut carte si se face la medicina, dupa terminarea facultatii au zburat la dispensare comunale cu casa de nastere, cel putin trei ani pana sa poata da examen de medic specialist. Cu spitale la 4-50 km, noaptea sa-ti bata la poarta , ion, vasile, hai domn doctor ca naste femeia, sa nu ai probleme cazuri mortale cu copii nou nascuti, cu femei gravide spune ceva; sundance kid- toti am vrea o tara ca afara, dar vezi ca ni se pun strambe, manifestatiile antiguvernamentale, anti psd din piata cu rezistentii !??? Cat la suta din castul lunar platesti asigurarare de sanatate, pentru tine? Asigurarea respectiva include copii minori, sau studenti, sotia casnica? Da sau NU? In Ro daca sotul este asigurat , beneficiaza copii, studentii si sotia casnica . Korekt? Nici o guvernare nu a facut investitii in propria infrastructura, tot freaca luleaua neamtului cu autostrazi. Da sunt bune dar nu e prioritatea zero, unu sau doi. Nu aduc profit, creeaza o potentiala specula cu expropierea terenurilor, vezi cazul din bazinul carbonifer oltenesc, jud Gorj, nu creeaza noi locuri de munca. Sa auzim numai de bine si sanatate la toata lumea.

Medicdinfilaret  •  7 decembrie 2017, 21:20

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Grigs  •  8 decembrie 2017, 0:56

Am fost de doua ori operat la Nasta in august...Filmuletul arata ceva dar nu precizeaza ca la parter,pana la usa Terapiei se executau lucrari de modernizare"din mers",pentru ca sunt foarte multi bolnavi...Personalul medical,cu mici exceptii este foarte bun,iar curatenie atat la TI cat si pe sectia Chirurgie se facea suficient de mult...Aspectul de grajd provine de la mobilierul sub orice critica,paturi vai de ele in care era greu sa te odihnesti,mai ales dupa operatie,noptiere antice,geamurile termopan nu aveau plase de tantari,iar pe caldurile din august-septembrie,in lipsa aerului conditionat,a fost un calvar...Exceptiile la care m-am referit erau niste baieti,asistenti medicali,plini de bunavointa,dar mai stangaci decat cele mai stangace fete-asistente...Se pot spune multe dar medicii,asistentele trebuiesc crezuti pentru ca este adevarat ca muncesc mult.Managementul desfiintase atunci un chiosc de incinta,oprisera automatele de cafea...totul,inclusiv apa plata se puteau cumpara numai din afara Institutului.

Grigs  •  8 decembrie 2017, 0:59

P.S.Ca si in alte spitale,anumite medicamente ti le cumperi...

Medic  •  8 decembrie 2017, 7:12

Aceasta ancheta s-a nascut moarta...

Andrei  •  8 decembrie 2017, 7:45

Diletantism medical , o ziarista a ramas fara un plaman ...Diletantism managerial...achizitii esuate si mai scumpe ca piata...aspect de grajd...unde suntem Doamne ????

Luca  •  8 decembrie 2017, 7:58

Bravo echipa gsp ! Ar trebui extinse anchetele din sistemul sanitar si la facultatile de medicina , sa vedeti ce dezmat este acolo . Nu toate desigur , ma refer in special la cele nascute dupa revolutie .

Brancoveanu  •  8 decembrie 2017, 8:26

E vorba despre lupta dintre mai multe tabere inteleg. dar sa iesi tu manager in fata presei sa-l critici pe cel care te-a pus acolo e ceva inedit ! De altfel se pare ca azi la 11 se vor anunta demisii la Nasta. sper insa sa continuie investigatiile.

florian  •  8 decembrie 2017, 8:27

imi place ca medicii de acolo spun ca lucreaza in grajd..asadar, grajdul ,,Marius Nasta"???..,,Fratii Jderi, scris de Sadoveanu, imi aduce aminte de ,,jupanita Nasta"..probabil Nastasia, sau Anastasia...glumind, pe vremea comunismului se spunea ca ,,te faci medic, sa poti veni si tu acasa cu o gaina, cu niste oua, ceva smantana, branza, cas, etc..."

antonia  •  8 decembrie 2017, 9:56

Mizeriile aste exista in toate spitalele. Daca aici, fosta conducere a fost pedepsita, in celelalte cazuri "oamenii" au ramas si cu banii furati si au fost si promovati, nu doar iertati. Pe principiul "pleaca ai nostri, vin ai nostri.....", cei numiti la conducerea spitalelor procedeaza la fel ca si predecesorii lor, au aceeasi aroganta, tupeu cat incape si incompetenta pe masura. Dar au parte de sustinere puternica din partea gastilor care praduiesc bugetul Sanatatii de zeci de ani. Ce s-a schimbat? Profesionalismul este la cote tot mai mici, saracia si lipsurile bantuie spitalele, coruptia este tot mai mare si tot mai consolidata. Probabil dupa adoptarea legilor justitiei, cei care acum au dosare in instrumentare, vor fi scapati iar cercul vicios nu va mai fi spart niciodata.

toni  •  8 decembrie 2017, 10:20

Si eu stiu de ancheta de care pomeneste Andrei F. Milioane de euro, la "Romania furata ". Si tu Cataline ne vorbesti de ceapa , castraveti , pulpe de pui ????

Nadia  •  8 decembrie 2017, 10:24

Luca , comentariu pertinent cu facultatile de medicina. Si la Nasta tot asa este, un domn profesor e si presedinte al consilului de administratie si sef de sectie , deci si sef si subaltern in acelasi timp !!!!!Curatenie pana la capat ar fi deviza!

Filbert  •  8 decembrie 2017, 19:21

Sint 100% cu Gambetta, sa spui ca absolut toti medicii romani au ales profesia din empatie si dedicatie pentru bolnavi este o dovada de....idealism sublim, ca sa nu-i zic altfel... Un singur caz pe care il cunosti, cit de cit :)), domn' "doctor" Secureanu. Vrei sa spui ca ipochimenu' ala statea cu burta pe carte zi si noapte la particolera visind cu ochii deschisi la cum o sa aline el durerile suferinzilor?!

Comentează