Imaginile cu adevărata față a spitalului Nasta – cea în care suferă și pacienții și medicii

Gazeta a vizitat incognito clădirile ”uitate” ale spitalului Nasta, neincluse în turul de protocol organizat, pentru televiziuni, de directoarea Gilda Popescu, chiar în ziua demiterii sale

marți, 12 decembrie 2017, 7:01

de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Institutul de boli de plămâni Marius Nasta funcționează în mai multe corpuri de clădire.

Sediul central se găsește în șoseaua Viilor. În această clădire, pe un traseu prudent controlat, managerul Gilda Popescu a invitat vineri câteva televiziuni, chiar în ziua demiterii ei.

„Filmați să vedeți câte s-au făcut în ultimul an! Unii pacienți mi-au spus că se simt ca la un hotel de patru stele”, spunea Gilda Popescu, pe parcursul turului de protocol.

„Nu ni s-a părut OK ce a făcut doamna manager. Nu v-a dus în Viilor exact în zonele care arată rău, la chirurgie și la bucătărie. Ca să nu mai spunem de corpul din Șerban Vodă!”, a fost prima reacție a mai multor medici de la „Nasta”.

Locul uitat

Clădirile invocate de medici, cele din Calea Șerban Vodă sunt aproape de Șoseaua Viilor, într-un dreptunghi mărginit de Parcul Tineretului și de Crematoriu.

Ele sunt plasate la 10 minute de mers și la un secol în trecut.

Pavilionul din Calea Șerban Vodă este cunoscut ca și Pavilionul Zerlendi, de la numele filantropului Christofi Zerlendi (1844-1907), fiul grecului Leon Zerlendi, mare exportator de cereale.

La moartea tatălui său, el a rămas singurul conducător al băncii ce-i purta numele. A dăruit clădirea din calea Serban Vodă, evaluată atunci la suma de 25.000 de lei, pentru a se înființa un azil pentru infirmi.

Crăpat de timp, complexul e monument istoric și arată ca un sanatoriu cu vechime.

Nu e nevoie de cuvinte mari. Veți vedea imaginile.

”Aici stăm în condiții  mai apropiate de medicina secolului trecut decât de anul 2017”, spune unul dintre doctorii care lucrează în complex.

Totul, de la intrare și până în saloanele pacienților, amintește de un azil din filmele care încep liric și se termină cu acoperișul în flăcări.

Fără săpun și țeavă de scurgere

În interior, e zugrăvit aproape peste tot. Dar atât.

La băi nu există săpun.

În nici o baie de la parterul și etajul 1 ale clădirii.

„Lipsa săpunului la băi e un lucru de neconceput pentru un spital de pneumoftiziologie”, ridică din umeri o asistentă. Lângă toaletele fără săpun stă lipit, pe perete, un anunț de o candoare involuntară: „Cum să îți speli corect mâinile”.

Una dintre chiuvete are scurgerea defectă, iar apa se varsă direct pe podea.

Există toalete în care capacele sunt agățate de uși, ca să fie folosite pe rând, iar apa se trage cu o sârmă.

Oamenii care dorm pe hol

Ușile din interior, de pe holuri și de la saloane, au porțiuni crăpate.

Igrasia se întinde ca un desen marmorat.

Saloanele sunt pline de oameni întinși pe paturi metalice.

Pe holuri, acolo unde suferinzii așteaptă să intre la consultații, vezi câte un om copleșit de oboseală, venit din provincie și care adoarme întins pe băncuțe.

La câteva sute de metri, în celelalte clădiri, managerul  Gilda Popescu încheia turul de onoare. Puțin după protocolul televizat, Gilda Popescu era demisă de ministrul Florian Bodog.

Motivul stă scris în raportul Corpului de Control al ministerului Sănătății, document în care managerul e acuzat că a favorizat anumite firme în contractele de achiziție. Inspectorii îi reproșează o manipulare grosolană a sistemului de achiziții publice și atribuirea a sute de contracte fără licitații.

În plus, ei susțin că managerul și directorul financiar au făcut astfel încât spitalul a intrat într-o penurie de medicamente pentru bolnavi.

Imaginile spun restul.

 

Așa arată geamurile de la baie
Așa arată geamurile de la baie din corpurile Zerlendi.
Intrarea într-un salon din sediul spitalului Nasta - Șerban Vodă
Ușa deschisă spre un salon din același sediu, plasat în Calea Șerban Vodă.
Holul. Fără nici un comentariu.
La intrarea în curte, piatra cubică a rămas neschimbată de opt decenii.
Toaletele cu capacul de la WC care este atârnat sus pe ușă, ca să fie folosit pe rând.
Toaletele cu capacul de la WC care este atârnat sus pe ușă, ca să fie folosit pe rând.
Intrările în cele mai mari saloane au linoleumul rupt (stânga), iar unele suprafețe (dreapta) sunt pline de praf.
Intrările în cele mai mari saloane au linoleumul rupt (stânga), iar unele suprafețe (dreapta) sunt pline de praf.
În așteptarea unei consultații, pacienții obosiți dorm la doi pași de bradul împodobit din hol.

 

Ce au putut vedea ziariștii la turul de protocol de vineri, când managerul Gilda Popescu a suținut că articolele Gazetei sunt ”calomnioase” și că ”ministrul Bodog are un interes să mă schimbe, nici nu am putut trece de secretara lui”:

Holul de la "Nasta", sediul central
Holul de la „Nasta”, sediul central.
Fostul manager Gilda Popescu (dreapta) le-a împărțit ziariștilor măști și halate.
Fostul manager Gilda Popescu (dreapta) le-a împărțit ziariștilor măști și halate.
Instalațiile cu ultraviolete din sediul din Viilor.
Instalațiile cu ultraviolete din sediul din Viilor.
Traseul de protocol a urmat exclusiv zonele renovate de la sediul central.
Traseul de protocol a urmat exclusiv zonele renovate de la sediul central.
Unele saloane din ”Viilor” sunt refăcute și curate.
Unele saloane din ”Viilor” sunt refăcute și curate.
Toaletele arătate televiziunilor.
Toaletele arătate televiziunilor.

 

Citește și celelalte episoade:

Managerul de la Spitalul ”Nasta” a chemat azi televiziunile ca să atace Gazeta, dar n-a amintit nimic despre achizițiile de materiale sanitare de 2,3 milioane de lei, fără licitație! După-amiază, ministrul a demis-o!

Cu vechea conducere în închisoare, actuala conducere de la Spitalul ”Nasta” cumpără la preț triplu alimente pentru bolnavi, fără licitație!

Comentarii (45)Adaugă comentariu

Hygeia  •  12 decembrie 2017, 7:33

Ar putea cineva sa ne spuna de ce au autorizatie sanitara de functionare astfel de cladiri? Poate managerul e prost gospodar dar daca DSP si ministerul accepta sa fie internati bolnavi acolo, nu sunt complici? Inafara de ceapa cumparata la suprapret, raportul corpului de control a semnalat aspectele din articol, s-a cerut raport al inspectorilor DSP si plan de masuri? Ca daca o sa cumpere ceapa mai ieftina dar interneaza bolnavii in aceleasi conditii, se cheama rotatia cadrelor.

io  •  12 decembrie 2017, 7:34

e bine ca descoperiti apa calda zilnic. in alta oridne de idei, zise UE ca site-urile, ca tolo.ro de exemplu, raspund de comentariile postate de utilizatorii lor, in caz ca nu le modereaza cum trebuie. mai ales de alea cu hate speech, acuzatii neprobate etc.. cam ca astea de e plin pe aici la adresa medicilor de exemplu. tare nu? :)

Cătălin Tolontan  •  12 decembrie 2017, 7:35

@io: asa de "plictisitoare" e treaba presei, sa semnaleze ceea ce stim cu totii. E o meserie pe care trebuie sa o faca cineva. Cat despre moderare impotriva discriminarii, a xenofobiei si a discursului urii, colegii mei o fac de ani de zile. Nu veti gasi hate speech pe siteurile gsp. Dar nu confundati ironiile cu discursul urii. Comentatorii pot fi ironici sau polemici, asa cum si dvs sunteti ironic. Multumim.

Zev Zeck  •  12 decembrie 2017, 7:49

Culmea ironiilor , chiar pe strada Viilor !!!

Ilie  •  12 decembrie 2017, 8:16

Tipic romaneste. Asa se intampla peste tot. Se arata doar ce este nou si frumos. Felicitari ca aratati adevarata fata a spitalelor.

Jules  •  12 decembrie 2017, 8:26

Orice spital public are obligatia sa obtina anual Autorizatia Sanitara de Functionare, certificare acordata de catre Directia de Sanatate Publica si care ii da dreptul spitalulul sa functioneze. In esenta acesta Autorizatie este documentul doveditor al unui spital ca dotarile, circuitele, conditiile hoteliere, respecta minimul legal pentru a acorda asistenta medicala populatiei. Va rog ca in numele nostru sa faceti o adresa catre DSP in care sa intrebati daca in anul 2017 Institutul Nasta a respectat conditiile minime pentru obtinerea Autorizatiei, daca au respectat planul de conformare din ultimii ani si asa o sa vedeti ca din punct de vedere al hartiilor, in toate spitalele exista un lux desavarsit. Stim cu totiii ca avem manageri de spitale penali, insa este momentul sa ii luati in vizor si pe cei cu ajutorul carora acesti manageri comit infractiuni.

Florea  •  12 decembrie 2017, 8:29

Chiar si neschimbarea pietrei cubice de pe jos ati gasit sa-i reprosati? Articol cu tenta revansarda, daca ati fi gasit totul moderniza

bg  •  12 decembrie 2017, 8:32

Ca in toate domeniile, la noi are trecere si este apreciat acel VEDETISM medical si aproape de loc cel stiintific, riguros, profesional. In Romania, valorile sunt rasturnate: daca esti modest esti prost, daca esti bun esti fraier, etc... Esti apreciat daca esti tare in gura, iti lauzi peste masura munca si iei fata tuturor, ascunzi cu maiestrie lipsurile si greselile, minti, nu recunosti nimic...Asa apar tipologii precum Secureanu, Boer, Popescu care ajung sa creada ca asa este normal sa se faca medicina la noi. Romania este asa si pentru ca la noi " nu conteaza cum este un om cu adevarat si conteaza ce se spune despre el ca este". Cladirea din Serban Voda o stiu de mult si credeam ca este dezafectata. Cred ca arata mult mai bine in secolul XIX cand a fost construita. Fiind monument istoric, are alt regim de restaurare. Sigur, pentru pacientii cu boli pulmonare, contrastul este evident intre Institutul Marius Nasta si locatia Zerlendi, dar nu i-as pune in totalitate in carca doamnei manager. Aici si politicile MS au o mare responsabilitate si vina.

catalinm75  •  12 decembrie 2017, 8:32

@Zev Zeck Iti dai seama cum ar arata un spital pe Strada Mortilor??????

Iulian  •  12 decembrie 2017, 8:38

Ar fi de ras dacă n-ar fi de groaza: nu exista lift și când e nevoie ca un nedeplasabil sa urce se suna la o sonerie - dacă brancardierii sunt disponibili-bine; dacă nu... zac in hol așa cum e real descris

Pinky  •  12 decembrie 2017, 8:55

Doamna manager nu merita sa fie tapul ispasitor! Ea a fost in aceasta functie de 1 an jumatate si chiar a facut ceva pentru acel spital, a construit si a renovat ce alti manageri nu au reusit. Vina nu este a ei sau este intr-o oarecare masura pentru ca nu a avut puterea necesara sa se lupte cu ceilalti care au adus spitalul in starea in care este acum... Jocurile politice sunt prea mari si nu doar in acest domeniu, peste tot!!!

Cătălin Tolontan  •  12 decembrie 2017, 8:56

@Pinky: nu-i reproseaza nimeni managerului Gilda Popescu faptul ca n-a renovat tot intr-un an si jumatate. Aici discutam despre doua lucruri: (1) sute de contracte pentru firmele preferate, fara licitatie, de la medicamente la tomografii si alimente, la preturi duble sau triple! Si (2) cand corpul de control scoate contractele la iveala tu, ca manager, organizezi un tur propagandistic al spitalului ca sa-ti scapi pielea, in conditiile in care stii foarte bine cu arata aceste pavilioane. Asa ca nu o victimizati, victimele sunt pacientii si medicii.

lili  •  12 decembrie 2017, 9:11

Ca in Coreea de nord... acolo jurnalistii si turistii sunt CONDUSI pe rute speciale care arata cum DUDUIE tara, a spus-o un turist: "Michal Huniewicz, un turist curajos din Polonia, a surprins în câteva fotografii sărăcia din mahalalele din Coreea de Nord. El a reuşit să scoată din ţară un card cu imagini rare pe care liderul comunist Kim Jong-un n-ar vrea ca cineva să le vadă vreodată. Michael a călătorit prin ţară cu grup organizat, alături de ghizi turistici autorizaţi de stat, care le-a urmărit fiecare mişcare. El a reuşit însă să facă câteva fotografii pe furş care arată cetăţenii trăind într-o SARACIE cruntă. Astfel de imagini sunt strict interzise, insă fotograful amator a reuşit să le scoată din ţară cu ajutorul unui card de memorie. “Eram duşi în locuri minunate, unde totul era pus la punct, însă am reuşit să surprind şi partea mai puţin plăcută. Unul dintre primele lucruri pe le-am văzut a fost o mahala care arăta ca o versiune orientală din perioada comunistă din Europa de Est", a spus acesta pentru mirror.co.uk.

dan  •  12 decembrie 2017, 9:41

Oamenii trebuie judecați după fapte si posibilități. A făcut ceva? Da. Putea mai mult? Poate, dacă avea fonduri si timp mai mult. Altii lasă în urma mai putin decât au găsit. E paharul jumătate plin sau jumătate gol? Școlile au au autorizație DSP?

nevio menazza  •  12 decembrie 2017, 9:42

Doar un cuvant, RUSINE

Octimus Prime  •  12 decembrie 2017, 9:44

De ce prezinti doar partea urata a... orice? Stii unde era acest spital acum 4-5 ani? Si nu e vorba neaparat de acest spital, mergi sa vizitezi mai multe. Peste tot este la fel. Am inteles ca e bine "sa iei la tinta" pe cate cineva, pana la urma asta se vinde. Echidistanta presei ar trebui sa fie unul din principiile fundamentale in domeniu. Este ciudat ca managerul, in functie de 1 an si jumatate, este dat jos ca nu este printre PSDisti. Omul ala a schimbat cat a putut, cu ce a avut la dispozitie. Mai pe limbajul tau, schimbam antrenorul dupa infrangere.

Cătălin Tolontan  •  12 decembrie 2017, 9:45

@Octimus Prime: contractele fara licitatii si cu preturi de doua, trei ori mai mari nu sunt nici PSD-iste nici USR-iste. Ele sunt umflate pur si simplu, fara culoare politica. Acum incercati sa o scoateti victima a PSD :-) Maine il vedem pe fostul manager in piata protestand impotriva guvernului ca a dat-o afara. Asa ca, mai bine, sa discutam pe cifre: uitati-va, va rugam la felul in care era trucat sistemul de achizitii de medicamente, materiale sanitare si alimente la "Marius Nasta" --------------https://www.tolo.ro/2017/12/08/managerul-de-la-spitalul-nasta-chemat-azi-televiziunile-ca-sa-atace-gazeta-dar-n-amintit-nimic-despre-achizitiile-de-materiale-sanitare-de-23-milioane-de-lei-fara-licita/

Andrei F  •  12 decembrie 2017, 9:56

@ Pinky Fostul director a avut si probleme confirmate!!! Daca achizitiile umflate sunt adevarate e si vina ei.Daca grupurile sanitare si curatenia nu sunt cele care ar trebui sa fie intr- un spital e culpabila! Ca doar microbii nu stau numai in spitalele Primariei!Stii ce se spune de TBC? Ca daca un purtator al bolii se urca intr- un autobuz un sfert sunt contaminati!Si ce rost mai are sa vorbim de Hexi,de infectii intraspitalicesti daca acolo nu se respectau reguli elementare? A,cladirile vechi,aici nu este doamna vinovata...Ministrii aia ai Sanatatii sunt! Unul umbla prin Piata publica acum desi la sfarsit de an Sanatatea a ramas cu banii la investitii necheltuiti...Dar el este soi bun.Si noi suntem vinovati pentru ca la 3 lei vrem brusc tot ce e afara...Daca doamna a renovat niste corpuri de cladire atunci are si merite mai ales daca este adevarat ca Ministerul mai mult a incurcat- o.Dar crede cineva ca ala e singurul spital aflat in starea aceea? Pai veniti in provincie...A fost un reportaj cu un domn intors din America care a plecat inapoi pentru ca nu s- a putut impaca ca usa din spital sa stea intr- o balamala si sa se scoale de la doua sa stea sa inscrie o masina...E rau in unele locuri la Bucuresti dar in multe zone din tara parca am fi in alta tara!M- am uitat fugitiv pe un grafic cu alocarile in infrastructura...Cele pentru autostrazi scazusera fata de anul trecut dar erau intrecute cu o marire foarte mare de alocarile pentru metrou...Metrou care se gaseste doar...

Zgabearta Iftode  •  12 decembrie 2017, 10:31

Astazi la radio ai vorbit si despre istorie si ai lasat sa se inteleaga ca oamenii nu respecta monarhia deoarece nu cunosc istoria. Este cea mai lasa manipulare pe care poate sa o faca un "gazetar", deoarece istoria la care avem acces este ceea ce convine mai bine unei puteri la un anumit moment. Sunt de acord cu tine ca Hitler a reprezentat raul absolut, dar uiti sa spui ca Hitler nu ar fi fost asa daca nu era ajutat de Stalin. De ce nu vorbim raspicat despre Tratatul de Neagresiune Sovieto-German, cunoscut mai degrabă publicului larg sub numele de Pactul Ribbentrop-Molotov si efectele lui asupra Romaniei. Acum putem lansa doar speculatii despre ce ar fi fost normal sa facem in 1940 sau in 1944. La fel si Abdicarea din 1947, asa fortata de comunisti, duce mai mult catre un act de autoconservare si nu de regalitate. Orice s-ar fi scris dupa acel moment nu ar fi sters demnitatea unui refuz care ar fi dus probabil catre moarte. Dar " si a muri e o artă, numai cei drepti si generosi o cunosc"! Stiu ca este cel mai usor sa dam vina pe comunism pentru orice, dar cred ca asa cum nu am uitat sa credem in Dumnezeu, la fel nu am fi uitat ce inseamna monarhia daca finalul ei ar fi fost demn.

Mos Craciun  •  12 decembrie 2017, 10:36

La ce vreti s a va asteptati ? Romanii sint saraci si nu s e inghesuie la munca . Nu e capac la Tronul WC ? Puneti unul ! Chiuveta curge pe jos ? Reparati-o ! Voi sinteti balcanici, Lumea a 3-a ! Daca nu-ti place ,nu te duce la spital. Eu sint la pensie si nu am fost niciodata in spitale si nu s-a uitat nici un medic ***. L a munca , si apoi pretentii. La spita e simplu ! Stai sanatos si nu ai treaba cu as a ceva .

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cătălin Tolontan  •  12 decembrie 2017, 10:37

@Mos Craciun: Anul asta, Mos Craciun, ai luat-o cam devreme cu tuica fiarta, nu te supara ca-ti zicem. Nimeni nu se duce la spital ca-i place :-)

Tavi  •  12 decembrie 2017, 11:39

Comentarii multe, unele si tendentioase. Adevarul e destul de evident: E JALE, in multe spitale din Bucuresti.

Ion  •  12 decembrie 2017, 11:57

Instituțiile din tară sunt 99% subjugate politic. Exact ca pe vremea Partidului Comunist. Azi nu este aproape nicio diferentă fată de perioada de dinainte de 89. Pionii numiti politic fac totul la comandă, pentru partid si pentru conducător, fară sa se impotrivească deloc. Ironia este ca parte din sistemul privat serveşte pe paine politicul, il mananca si il piaptănă.

Nastase  •  12 decembrie 2017, 12:01

Dl Tolontan, multumesc. Va multumesc ca in sfarsit cineva a adus acest "spital" in atentie. Tatal meu a fost operat la Marius Nasta la sfarsitul anului 2015. Din fericire, profesionalismul meidicilor si norocul l-a salvat. Spitalul aminteste de Pavilionul Cancerosilor al lui Soljenitin. La vremea aceea.... Mizeria era atotstapanitoare. Sectia de terapie intensiva... arata, si nu exagerez deloc, ca o cocina in care puteai intra direct de afara, fara nici un fel de protectie pentru cei internati. Patul in care tatal meu a stat era rupt, a trebuit sa-l sustinem cu niste cartoane astfel incat sa nu se miste prin camera. In saloane... ploua. De afara. Igrasia era peste tot. Pentru ca un bolnav operat ( atentie, cu tuburi de dren dupa el ) sa poata merge la pansat trebuia sa urce si sa coboare o scara care aminteste de cea din Turnul Chindiei. Sunt un om care isi plateste taxele si respecta legile Romaniei. Dar niciodata nu m-am simtit mai umilit ca atunci cand a trebuit sa imi internez tatal acolo. Medicilor de acolo ar trebui sa li se faca statui. Pentru ca in conditiile acelea ( asemanatoare cu, probabil, medicina de front ) reusesc adevarata minuni.

Cătălin Tolontan  •  12 decembrie 2017, 12:02

@Nastase: oamenii care isi platesc taxele, muncesc si respecta regulile (legale si ale profesiei lor) sunt coplesitor majoritari in aceasta tara. Si, impreuna, ei o pot schimba si pot face sistemul mai bun, ca sa lucreze pentru ei.

Ion  •  12 decembrie 2017, 12:04

"contractele fara licitatii si cu preturi de doua, trei ori mai mari nu sunt nici PSD-iste nici USR-iste. Ele sunt umflate pur si simplu, fara culoare politica." Cataline, astea sunt vorbele tale... Chiar ne crezi idioți? De ani de zile, toate partidele politice mananca din buget prin intermediari, prin preturi crescute aiurea, ***... si tu ne spui ca roata e rotundă ??? Chiar asa???? Dar cum crezi ca aia care beneficiază de aceste preturi umflate, care fac afaceri cu statu, sunt alti oameni decat ai partidului ??? Cum ???? Iti pot da mii si mii de exemple ! Sunt toate pe fată, si tu ne arati ca albul e negru ???

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Nastase  •  12 decembrie 2017, 12:08

Si sa ne mai amintim ceva…
In acest spital ajung multi oameni cu boli crancene… cancere pulmonare, TBC si asa mai departe.
In momentul in care ai un asemenea diagnostic… nu cred ca te ajuta sa intri intr-un spital care aminteste de un azil de nebuni dintr-un joc video.
Nu ii doresc nimanui sa trebuiasca vreodata sa intre in acest spital unde pacientii decedati sunt dusi la morga din curte in vazul tuturor, cu doar un cearsaf deasupra. Nu e uman… nu e decent… Nu e firesc ca in 2017 sa existe un asemenea nivel de dezinteres, lipsa de empatie si indiferenta. Sa nu uitam ca in spitale ajung oameni in suferinta, atat fizica cat si sufleteasca. Nu este posibil ca o tara sa isi trateze astfel cetatenii.

bumb  •  12 decembrie 2017, 12:09

Buna, o mica gresela la inceput "a fost prima reacție a mai multor medicilor de la „Nasta”." Sarbatori fericte si putere de munca!

Adi  •  12 decembrie 2017, 12:10

Titlul articolului este total exagerat si trimite cu gandul la o pozitie partizana. „Adevarata fata” a spitalului Nasta este data atat de fotografiile publicate de reputatul jurnalist, cat si de „turul oficial” al directoarei demise. Inca o data se dovedeste ca realitatea nu este alcatuita numai din alb sau numai din negru, ci din gri-uri de diferite nuante. Dar fiecare tabara, intr-un razboi mediatic, prezinta doar partile convenabile. In cazul de fata, tot ce este de droit este ca si sediul din Serban-voda sa ajunga la nivelul celui din Viilor (care arata cam la fel cu ceva timp in urma).

Cătălin Tolontan  •  12 decembrie 2017, 12:11

@Adi: sa nu uitam de unde a plecat totul. De la faptul ca fostii manageri sunt la inchisoare dupa ce au facut achiztii supraevaluate. Si ca actualul management a fost gasit de Corpul de Control al MS cu achizitii supraevaluate. Asta e discutia. De citiva ani oamenii nu mai pot fi pacaliti. Cand banii lor sunt furati (ca asa a zis un judecator) sau risipiti (deocamdata asta e clar la actualul management) replica ”Dar a facut ceva” nu mai tine. Cetatenii nu vor ”sa se mai si fure, dar sa se faca ceva”. Vor sa se respecte legea. Exagereaza presa? Da, uneori exageram pentru ca nu avem toate informatiile. Dar exagerarile sunt neintentionate si minore fata de ceea ce nu reusim sa descoperim, fata de adevarata fata a tragediei umane din spitalele romanesti.

Liviana  •  12 decembrie 2017, 12:21

Taicamiu si-a spart roata la masina cand a "parcat" intr- o teava de la un fost cos de gunoi din care mai ramasesera doar tevile se la suport. Nu era semnalizat, nimic. Am pus 2 crengi in tevile respective si cand s a dus tata sa si ia analizele cineva le scosese. Tipul de la vulcanizarea de langa zicea ca ii vin pe banda rulanta clienti de la spital cu pana. Pana si curtea spitalului arata ca o ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Alexandru  •  12 decembrie 2017, 13:07

***. Va cruciti! Am fost pt un banal test in vederea vaccinarii si am crezut ca intru in ***! Sotia care nu este romanca, glumind mi-a spus " stii ca te iubesc si ca numai pt tine am venit in Romania". Nici nu mai cred ca este o problema strict politica legata de banii pt investitii. Cred ca de vina suntem noi romanii. Suntem blazati, traim in cercul nostru stramt sperand sa nu ajungem in vreun astfel de spital. Catalin...nu exista un ecocardiograf capabil sa diagnosticheze in timpul sarcinii malformatii congenitale ale inimii in TOATA tara!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Adi  •  12 decembrie 2017, 13:21

@Catalin Tolontan: Cu totul de acord, dar asta nu explica titlul total exagerat. Cu siguranta este "cealalta fata, ascunsa, hidoasa", dar nu "adevarata fata". Nu este decat un minim respect pentru logica pana la urma...

4 Stele Verzi  •  12 decembrie 2017, 14:04

"4 stele" - cred ca se referea la stelutele ei. Va felicit pentru ceea ce faceti - acest tupeu al acestui gen de oameni este cancerul societatii romanesti. Cum sa ai tupeul sa vorbesti de 4 stele cand situatia din spital este cum este?! Bine spunea cineva mai sus " In Romania, valorile sunt rasturnate: daca esti modest esti prost, daca esti bun esti fraier, etc..". In astfel de conditii, cu o astfel de conducere, intr-un astfel de mediu in care daca nu dai si nu iei spaga si nu dai mai departe esti imediat luat la ochi si izolat - cum sa nu fuga toti medicii seriosi din tara?! Un profesionist adevarat nu are ce cauta in vecii vecilor intr-un asemenea loc toxic, sa primeasca ordine de la asemenea tupeisti. Verificati ce grade de rudenie sunt intre angajatii marilor spitale din Romania. Veti gasi numai copii, nepoti, neveste, nasi si fini. In aceste conditii cum sa nu plece putinii oameni seriosi? Cunosc personal un caz de medic emigrat desi era printre primii zece in promotia sa. A spus foarte clar: in acelasi an este fiica lui X, fiul lui Y si se stie cine vor primi posturile. Si a plecat.

betina  •  12 decembrie 2017, 14:51

Observ ca romanilor ......patrioti de felul lor, trebuie sa le intaresti convingerea ca de fapt e bine si asa ...Chiar daca mizeria e mare in aceasta romanie ...macar s-a varuit pe ici pe colo .Chiar daca unii au furat de au rupt ...dar au facut si pt noi ceva de mantuiala (sa fie ca vin alegerile) e totusi "bineeeee". Acestia sunt majoritari in tara asta ....cei onesti s-au plictisit si au plecat .

Cătălin Tolontan  •  12 decembrie 2017, 14:57

@betina: suntem intr-un calm dezacord cu dumneavoastra. Majoritatea romanilor munceste din greu, respecta regulile si-si plateste taxele. Plus ca nu mai intelege democratia doar ca o exprimare a votului. Se vor schimba lucrurile.

ticbis  •  12 decembrie 2017, 17:03

D-le Tolontan, marturisesc sincer ca nu inteleg prea bine demersul dvs; de altfel, demn de toata lauda. Imi e neclar daca dvs constientizati sau nu realitatea: ceea ce ati "descoperit" in cazul spitalului Nasta se intampla in toate spitalele si policlinicile de stat din Romania; chiar mult mai rau decat atat! N-am avut nenorocul de a fi internat pana acum in spitalele noastre (m-a ferit Dumnezeu!), dar am avut parinti, frati, prieteni, rude apropiate pe care i-am vizitat de mai multe ori in aceste locatii ce s-ar presupune ca lucreaza pentru sanatatea si pentru vindecarea afectiunilor medicale ale oamenilor ce au platit intreaga lor viata tot acest sistem, ca sa aiba parte de el la batranete sau la nevoie. Ceea ce am vazut este cumplit, indiferent de spital sau de clinica: conditii mizerabile, lipsa de un minim confort, asistenta umanitara inexistenta, actul medical constrans de spaga, ingrijirea si atentia la fel. Cand intru pe poarta oricarui spital din Romania am trei senzatii pregnante; prima este mirosul, miroase a boala si a mort de-ti muta nasul, ai senzatia ca de acolo nu mai scapa nimeni; a doua este mizeria si saracia, parca si dormitoarele cu 50 de paturi in care mi-am petrecut eu 9 luni din viata in armata cu 40 de ani in urma aratau mai curate si mai decente; a treia este lipsa de empatie a cadrelor medicale pentru suferinta unui om bolnav, de la directorul spitalului si pana la medici, asistente si femei de serviciu (exista si exceptii, insa mult prea rare pentru a defini altfel un sistem defect pana in maduva sa). Problema este a sistemului, nu a managerilor spitalelor; cand sistemul va intra pe un fagas firesc si normal pentru secolul XXI, nici acestia nu vor mai fi ceea ce sunt acum. Este valabil pentru toate aspectele societatii, si in invatamant, si in justitie, si in economie, si in politica, si in constiinta cetatenilor. Dupa parerea mea, atata timp cat legile in Romania sunt facute in Parlament de alde Nicolicea sau Iordache (somitati recunoscute in materie, dar fara studii in domeniu), niciodata sanatatea sau invatamantul nu vor avea cum sa arate altfel decat se prezinta in momentul de fata! Nu au de unde sa-si traga seva!!!

Cătălin Tolontan  •  12 decembrie 2017, 18:29

@ticbis: multumim, insa acceptati, va rugam urmatorul adevar al acestei profesii: nu scriem ”ca sa ceva”. Scriem ca sa aflati dvs. Mai departe, e treaba fiecaruia. Dumneavoastra intelegeti mai multe, trageti propriile concluzii, institutiile iau act, actioneaza daca e cazul. Noi informam, nu e ”ceva” dincolo de aceasta scrijelire a paginii. Sau a ecranului in cazul netului :-)

antonia  •  12 decembrie 2017, 20:24

De ani de zile, dar acum mai mult ca niciodata, coordonarea Ministerul Sanatatii, DSP, CAS/CJAS, Spitale, UAT, alte institutii responsabile, etc. este la pamant. Coruptia, lipsa de profesionalism si responsabilitate a celor "pusi" sa conduca aceste institutii conduc la situatii precum cea descisa mai sus si chiar mai grave. Ingrijorator si revoltator este faptul ca cei care stiu si pot sa faca ceva, nu iau nicio masura. Ba din contra, isi acopera unii altora hotiile si ilegalitatile. Degeaba s-a demonstrat ca mor copiii si oamenii nevinovati de situatia creata, degeaba s-au adus probe care dovedesc nelegiuirile si reaua credinta a celor care administreaza domeniul sanatatii, nimic nu a contat, lucrurile au degenerat intr-un asemenea hal incat nu mai exista speranta ca cineva va schimba ceva.

justita  •  12 decembrie 2017, 22:04

Pai si DNA ul de ce nu a intervenit ca la malaxa , colentina ? Sunt pusi politic ... coruptia din MS e uriasa !!! Si multi procurori corupti....

george  •  12 decembrie 2017, 23:53

Intre timp in Alexandria.... http://adevarul.ro/locale/alexandria/dragnea-nu-renunta-stadionul-12-milioane-euro-alexandria-guvernul-aprobat-indicatorii-tehnico-economici--investitie-1_5a28ddd55ab6550cb8f040f6/index.html Nu cunosc exact procedurile prin care se hotarasc investitiile in diverse domenii dar cand ma uit la imaginile astea si apoi citesc articole de genul.....mi se pare pur si simplu uluitor, un paradox... astia care inca mai avem naivitatea necesara crezand ca tara asta va ajunge sa functioneze oarecum normal cred ca vom ajunge sa avem mari frustrari si regrete ca nu am emigrat... daca eu om de rand ma intreb lucrurile astea, "armata" aia din parlament si consilii locale / primarii, "managerii" tarii care sunt platiti pentru asta (de noi ca deaia ii platim sa nu trebuiasca sa ne gandim noi la lucrurile astea) ce fac oare toata ziua?????? oare cate spitale se pot moderniza cu 12 milioane de euro? si nu vorbesc de aparatura de ultima generatie neaparat, dar macar curat sa fie. Bineinteles, e mult mai important sa avem stadioane pentru echipe aproape inexistente... concluzie: vai si amar de capul nostru, cetateni ai Romaniei.

max  •  13 decembrie 2017, 8:54

Si totusi,nu cred sa fi fost cocoana asta manager din 89 Realitatea este ca toti sunt politruci pe care-i schimba partidul cind apare altul care trebuie sa semneze fara sa-ntrebe.S-au ne facem ca nu stim?

Mariana  •  14 decembrie 2017, 14:14

Ce a descris domnul Nastase este valabil si azi.....cunostiinta operata in august 2017....conditii mizere....infecte, rusine.....infectii nozocomiale este putin spus.......nu am cuvinte....bine ca suntem in UE, salarii si conditii de viata ca in lumea a III a - taxe si preturi ca in UE

Jul  •  6 ianuarie 2018, 3:49

Pozele nu pot reda si senzatia pe care o ai cand pasesti in aceasta cladire..***. Eu am fost si inca sunt socata de cum arata pavilionul de pe Serban Voda..

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Andreea  •  28 decembrie 2019, 19:23

Sunt pacientă la un spital din Cluj-Napoca. Anual merg pentru monitorizare. Spitalul arăta mai rău ca acesta. Cu doi ani în urmă, până să ajung eu acolo, nici nu aveau căldură, dar pacienții mergeau pentru medici acolo. Nu le păsa de pereții gauriți de paturile vechi, de clădirea care arăta că de acum două secole. Toată modernizarea spitalului erau acești medici și pacienții erau și sunt mulțumiți. Anul acesta au fost renovate saloanele cât s-a putut. Căldură au de vreo opt ani. Pacienții așteaptă tot pe scaune. Unde vreți să aștepte? Să li se facă hotel la spital? Cu colac pe WC sau fără sunt pacienți care se șterg de *** pe pereți. Despre ce vorbiți oameni buni? Da, igrasia pentru această specializare e foarte periculoasă. Să se investească în uși pentru că au crăpături pentru ca sunt uscate? Asta e problema voastră? Problema voastră e boala pe care o aveți posibil datorită felului vostru pretențios sau neglijent de viață, lipsa de acceptare de sine, de ignorare a sănătății și de acceptare a celor ce vă amărăsc viață. Problemă este când primiți tratament și recomandări și un diagnostic și tot vă bateți joc de voi. Un spital - hotel nu vă vindecă și nu vă scapă de alte neplăceri ale vieții. Nu sunt medic, sunt pacient.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează