Ce diferență între decorul Casei Poporului și imaginile de la Palatul Regal!

Moartea Regelui Mihai scoate din noi ceva nobil, bun și frumos

miercuri, 13 decembrie 2017, 10:02

Pentru cine a urmărit ceremoniile funerare de azi, senzația este izbitoare.

Noi trăim de aproape 30 de ani într-o scenografie pe care abia în astfel de momente o conștientizăm în adevărata ei toxicitate.

Am crezut că am scăpat de comunism, dar am rămas cu arhitectura și ambianța acestuia.

Zilnic, metabolizăm mii de imagini comuniste, fără să realizăm. Ne umplem de unghiuri urâte, de ornamente pocite, ne otrăvim simțul proporțiilor și ne anihilăm sentimentul ridicolului.

Defilăm ca niște actori, având pe fundal imagini din clădiri, încăperi și decoruri strâmbe.

Vedem, la fiecare buletin de știri, imagini din disproporționatul și inumanul Palat al Parlamentului, fostă Casă a Poporului.

De acolo răzbat cetățeni nevricoși, care ne reprezintă într-un decor ce le dizolvă și lor orice bune intenții, ”de le-or avea”, vorba lui Ioan Groșan într-una dintre cărțile sale.

Sau conferințele de presă ale partidelor.

Din cine știe ce sediu, ei vorbesc înghesuiți câte cinci, având în față o masă meschină, care nu le acoperă poalele.

Iar pe fundal se văd draperii verticale, în culori oribile, un cadru de business parcă mereu în pericol, între insolvență și holdup.

Aceasta e scenografia slută în care trăim.

Și acum gândiți-vă la transmisia îndelungată din decorul Palatului Peleș.

Soldații din curtea palatului arătau, văzuți de sus, ca o trupă sobră din filmele medievale. Oameni și piatră, împreună, într-un cadru cavaleresc.

În interior la Peleș, sicriul era înconjurat de lumina caldă a esenței lemnului, care urca până sus, acoperind ecranele televizoarelor cu o aureolă stranie.

Chiar și steagul de pe sicriul regelui e altcumva, în proporțiile, simbolurile și culorile care se îmbină atât de bine.

Acum, când cortegiul a ajuns la București, Digi 24 a avut ideea de a face un studio chiar în fața Palatului Regal.

În aer liber.

Un aer care strălucește, pentru că pe fundal este o altă clădire magnifică, pe lângă care trecem poate în fiecare zi, aproape fără s-o remarcăm.

Oamenii stau la coadă în fața Palatului Regal, așteaptând să intre în sala albă a tronului.

Și, fără să știm, fiecare dintre noi nu doar că oferă un ultim salut Regelui Mihai, ci și primește un crâmpei de eleganță, de decență  și de frumos.

”Avem o societate kitsch”, spune Stelian Tănase la Digi, tulburat și el de momentul unic.

Exact.

Kitsch la propriu.

Dar azi e ca și cum s-a răsucit scena, am văzut oameni în toată firea îngenunchind firesc pe când mașina Regelui trecea la Șosea și ne-am trezit parcă într-o o altă scenografie, cu o arhitectură diferită a vieții noastre.

Îți vine să pui vârful pantofului acolo unde balansează decorul rotativ, ca să rămânem în lumea aceasta pe care n-o credeam posibilă.

Comentarii (34)Adaugă comentariu

bob  •  13 decembrie 2017, 22:43

Catalin, daca tie chiar iti pasa, intorci armele. Ca Regele in '44. Pana nu e prea tarziu. Ma gandesc ca stii ce s-ar fi intamplat cu Romania daca Regele intarzia atunci decizia, sa zicem, cu o saptamana. In Romania azi e razboi. Tu de care parte a baricadei esti?

Cătălin Tolontan  •  13 decembrie 2017, 22:44

@bob: Nu, in Romania, nu e razboi. ”Aveţi încredere în democraţie, în rostul instituţiilor şi în regulile lor!” - Regele Mihai, în fața Parlamentului. Si, ca sa0ti raspund cu vorbele mele, eu, ca jurnalist, nu pot fi in nici o tabara. Pentru ca trebuie sa povestesc.

addy  •  13 decembrie 2017, 22:49

Bine zis, Catalin! Insa orice ai scrie vor urma o gramada de comentarii care te vor trezi la realitate. La realitatea trista a societatii in care traim.

Chirila Constantin  •  13 decembrie 2017, 22:51

Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca in pace pe Majestatea Sa Regele Mihai, un rege roman inzestrat cu calitati deosebite pe care, din pacate, nu am stiut/vrut/putut sa -l lasam sa ne conduca si care, poate, ar fi facut ca astazi Romania sa fie un pic mai mult eleganta in dauna kitsch -ului si nu numai! Desteapta -te romane!

pfffffffffff  •  13 decembrie 2017, 23:07

”Avem o societate kitsch”, spune Stelian Tănase la Digi, tulburat și el de momentul unic. - Exact. - Kitsch la propriu." Tolontane, nu uita ca acest kitsch este intretinut si de tine si de colegii tai de la aceasta hartie de impachetat peste.

Sanautanu  •  13 decembrie 2017, 23:13

"...eu, ca jurnalist, nu pot fi in nici o tabara. Pentru ca trebuie sa povestesc." Inca o proba a integritatii dumneavoastra Domnule Tolontan. Si articolul este inca o proba de jurnalism. Am vrut sa spun jurnalism adevarat dar ar fi fost un pleonasm chiarc daca, in ziua de astazi, jurnalism adevarat este un oximoron. Va multumesc ca existati!

Sile  •  13 decembrie 2017, 23:25

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Sandu  •  13 decembrie 2017, 23:27

Vai, nea Tolontane, aceste cuvinte ne doare... Firm grasp of the obvious. Ca idee, kitsch - ul nu-i de azi, a fost acolo si, cum a observat cineva deasupra, l-ati conturat/clădit si voi, jurnaliștii (cum va autogratulati). Tot ca idee, digi *** tv, care ti-a asigurat cadrul necesar de relevare, putea sa-si pună studioul si pe Marte, ca tot doar neamurile si băieții implicați ca matale i-ar fi privit. Dar, deh, se impunea evocarea! Ah, sa nu uit: jos psd, dragnea si cine mai trebuie, ca fara ei kitsch - ul era mai tolerabil, nu zici?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

G48ri3l  •  13 decembrie 2017, 23:28

Adevarat Tolontan, spui la povesti, ca daca le-ar auzi Petre Ispirescu ar muri de invidie si inima rea, cu adevarul stai prost, nu te intalnesti cu el, deloc.

Vlad  •  13 decembrie 2017, 23:29

pierdem MODELE ramanem cu *** Nu a existat in Romania ultimilor 27 de ani un contrast mai mare intre valorile reprezentate de fostul nostru rege si sobolanii din cladirea Parlamentului. Traim o blestemata sincronizare intre disparitia nobletii si demnitatii exact cand nemernicia si golania se ridica si infecteaza aceasta societate. Ma cutremur cand ma gandesc ca la 1 km de REGELE meu, exista personaje sinistre gen nicolicea care reprezinta puterea in fostul regat al Romaniei. Incepem oare inca un ciclu ca cel din '47?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

dan  •  13 decembrie 2017, 23:31

O clădire HÎDĂ precum este cea a ”Casei... popohrului” nu poate fi frecventată... relaxat decât de inși asemănători - identici ! Cotețul ”arhitectonic” megalomanic - un ghiveci inept, de stiluri, care mai de care mai pompos, emanând un aer de comunism scăpătat - manelistic, afectează SIGUR mentalul îmbuibaților smintiți din ”băncuțe”.

Adrian  •  13 decembrie 2017, 23:44

Domnule Tolontan, ești mai mult drumeț decât jurnalist? La mocirla asta în care trăim, în care se află țara, aceeași contribuție ca și politicienii, dacă nu chiar mai mare, o aveți și voi presa, media în general. Voi, jurnaliștii, ați creat liderii din politică, voi ați creat ”vedetele”, non valorile... prin lăturile care le tot scrieți, ați îndobitocit românii.

sundance kid  •  14 decembrie 2017, 0:09

Eu acolo am copilarit acolo am mers la scoala timp de 8 ani . In zona .Pentru mine Palatul Regal din Bucuresti era cum e pentru unii copacul din fatza casei si nu ma refer numai la intrarea dinspre calea victoriei . Stiam toti ca nu e construit de sarlatanii comunisti ! Partea de nord o transformasera in muzeu ! Mi-am pierdut sute de ore la clubul filatelistilor , cinemateca din spatele Palatului telefoanelor . Am avut o copilarie fericita .

Jean  •  14 decembrie 2017, 0:17

@pfffff. Ti s-a mai spus aici ca esti prost insa n-ai auzit. Nu ai obosit sa te crezi campionul desteptaciunii si sa ii pui la punct pe toti?

Calin  •  14 decembrie 2017, 0:21

Orice urma de normalitate si bun simt e binevenita. Civilizatia nu poate fi impusa, vine din interior ca rezultat al unei normalitati indelungate la toate nivelele, politic, social, economic. Toate aceste conditii trebuie indeplinite pt ca societatea sa evolueze in timp. Din pacate Romania nu indeplineste aceste conditii deoarece siguranta zilei de maine nu este indeplinita pt majoritatea oamenilor. Manifestarile regale (din pacte legate de un eveniment trist) reusesc cumva sa scurcircuiteze pe termen scurtconstiinta si bunul simt...un lucru pozitiv la urma urmei..o dovada ca decenta nu e moarta..e doar captiva si abuzata de viata de zi cu zi....

Bibicul  •  14 decembrie 2017, 0:23

Celor care si-au descoperit acum simpatiile monarhiste, nu le crapa obrazul de rusine? Chiar daca in 1989 ar fi fost reinstaurata monarhia, tara ar fi fost condusa de partide si politicieni. Am vazut ce scofala a facut Conventia Democrata controlata de taranistii si liberalii vechi, monarhisti in marea lor majoritate. Cine isi imagineaza ca monarhia ar fi putut interveni in procesul electoral si in viata politica, de fapt crede ca vremurile lui Carol al II-lea ar putea fi reinviate. In acest moment monarhia in Romania ar fi la mana unui Parlament care ar controla-o prin subventiile acordate vezi ideea PSD si ALDE de a transforma Casa Regala intr-un serviciu de PR. Romani, nu fiti naivi! Clasa politica trebuie reinoita si curatata de afaceristi verosi si baroni locali si atunci, indiferent de forma de guvernamant poate ne va fi un pic mai bine.

Mihai  •  14 decembrie 2017, 0:41

"lumea-i cum este si ca dansa suntem noi." "De la Nistru pan-la Tisa" "Iarta-i Doamne, ca nu stiu ce fac!" Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca in pace pe Majestatea Sa Regele Mihai! Nihil sine Deo!

Elena  •  14 decembrie 2017, 0:43

Iubite scriitorule, articol frumos cinste cui l-a scris. ( am scris aceasta comentariu in amintirea cartilor care incepeau cu iubite cititorule si se terminau cu carte frumoasa cinste cui te-a scris). Cinste=onoare

mara  •  14 decembrie 2017, 1:23

pestele ala de sticla pus pe mileul de pe televizor, ala kitsch, nu mi-a facut niciun rau, asa ca nu stiu daca kitsch-ul e problema. Altii il numesc vintage si zic ca-i cool, asa ca..... de gustibus. Mie-mi place Casa Poporului si nu cladirea este problema, ca sa-ti explic metafora. Pe de alta parte, daca aveai la un moment dat o alta inspiratie, ai fi fost si tu printre aia pe care-i injuri. Respect insemnatatea momentului pt ca este vorba de un sef de stat, indiferent de orientarea politica. In acelasi spirit, asa cum eu sunt obligata sa respect evenimentul, desi nu sunt regalista, asa va trebui si tu sa tii doliu national si pentru iliescu, constantinescu si basescu.

sundance kid  •  14 decembrie 2017, 1:44

Si inca ceva Daca nu era mina aia de comunisti care sa puna presiune pe Rege sa intoarca armele si sa il predea pe Antonescu si daca nu erau sutele alea de mii de morti si raniti din transilvania ungaria si cehoslovacia acum erai ziaristul unei tzari mici d.p.d.v teritorial .

Filbert  •  14 decembrie 2017, 2:35

Ceea ce numesti kitsch, pe buna dreptate, este normalitatea majoritatii populatiei, cu asta s-a nascut, cu asta traiesc, asta doresc. Acesta este normalul lor, orice altceva ii contrariaza si ii sperie. Nici unul din guvernantii de dupa '89 n-a avut interesul sa ofere natiunii optiuni calitativ superioare grotescului instaurat pe 30 Decembrie 1947 si dus mai departe dupa Decembrie 1989. Nu ma refer doar la arhitectura si ambient, ci, in primul rind, la valori si morala. @ vlad, Dan: foarte bune comentarii.

adrian  •  14 decembrie 2017, 7:01

Despărțire Motto:La sfârșitul vieții Demne de Plutarh*, Murmul tristeții Plânge pe monarh. Se petrece,Sire, Fără să voim, Marea Despărțire Fiindcă toți murim. Pleacă-nvățatorul Unei lecții vii De iubit poporul Și-ale țării glii. Semi-centenarul Lungei pribegii Nu știrbi elanul De-a ne regăsi. Glasului blândețe Și poveței har Deterăți,Altețe, Prin exemplu rar! Pilda-nțelepciunii Și-al iertării sens, Au primit românii Sincer și intens. Pierdem,Excelență, Ultimul simbol Care prin esență Fuse-un apostól! Câtă bunătate Poate genera Oare,Majestate, Sufletul cuiva? Lacrime și-onoruri Regele primea Și-ajungând in Ceruri Prinse-a ne veghea... *mai exact,ca subiect al operei de căpătâi a istoricului:"Viețile paralele ale oamenilor iluștri".

gabriel valeriu  •  14 decembrie 2017, 8:35

Suprapun cele doua imagini si stii ce constat? Regele e in sicriu si dincolo, in Casa Poporului, urmasii politici ai celor care l-au alungat in '47 tocmai batjocoresc democratia. Inca o data. La fel ca parintii lor. Istoria se repeta, drama Regelui nu inceteaza nici dupa moarte. Masele sunt mult mai usor de manevrat dupa ce le distrugi reperele. Le-a reusit. Avem un reper in sicriu chiar acum. Suntem spectatori dezorientati si mereu surprinsi de miscarile atat de previzibile ale acestor indivizi.

bg  •  14 decembrie 2017, 8:44

Kitsch-ul din Romania este in primul rand in interiorul fiecaruia dintre noi si este alimentat si guvernat de dorinta de putere si lacomia de bani. Iarta-ne, Majestate, ca n-am stiut se facem si inca nu stim...bajbaim in tunelul fara luminita.

Vlad  •  14 decembrie 2017, 9:00

@gabriel valeriu - sa incercam sa ne traim demnitatea noastra si sa nu lasam "armele jos" niciodata. Romania isi cunoaste in acest ceas, dusmanul de moarte, il vedem, il auzim. Asta este marele avantaj acum, stim cine este si impotriva cui luptam.

Emil  •  14 decembrie 2017, 9:33

Durere mare.Un OM a stat 90 de ani permanent 24/24 la datorie.A trait si a murit cu Dumnezeu in suflet si cu gandul NUMAI la binele poporului sau.Ne place sau nu vrem sa recunoastem sau nu , acesta este adevarul.Poate ca a facut si greseli - este omeneste- dar linia conduitei si onoarei a fost clara si de necontestat.Am avut un Tepes Voda si am avut si pe Majestatea Sa Regele MIHAI I. Am pierdut un OM dar am castigat un Mare Mare spirit.Suntem norocosi ca avem un model si si o conduita demna de urmat.Asta deranjeaza cel mai mult.Parintii Bisericii noastre (Arsenie Boca , Arsenie Papacioc si altii ) spuneau ca se duc ( mor ) dar de acolo unde vor fi vor veghea asupra Poporului Roman.Sunt ferm convins ca Majestatea Sa Regele MIHAI I va face acelas lucru.Totul este ca noi sa stim asta si sa nu plecam urechea la diversi .DUMNEZEU sa-l odihneasca in pace pe Majestatea Sa Regele MIHAI I al ROMANIEI

Deva  •  14 decembrie 2017, 9:57

Comunistii l au inlaturat la MS RegeleMihai I .Iliescu si comunistii lui nu l au primit in tara ani la rand.Acest *** iliescu trebuie condamnat pt lovitura de stat din 1989 dec. si pt mineriade , pt sutele si miile de morti.Tot ei ne conduc.vezi axa PCR=FSN=PSD.tot comunistii l au executat le Maresalul Ion Antonescu .vedeti ce legi dau acum pe furis in zile de doliu national!sunt aceeasi! Trebuie dati jos!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Deva  •  14 decembrie 2017, 9:59

Am fost mintiti 30 ani la tv despre Rege, ca a plecat cu o avere imensa, am fost mintiti si in manualele de istorie.pt asta cine raspunde?

Gogu  •  14 decembrie 2017, 11:24

Stiu eu pe unul care ne explica de ce trebuie sa tinem o multime de chioscuri la colt de strada. Astazi ne vorbeste despre kitsch!

Violina  •  14 decembrie 2017, 19:09

Eu chiar nu inteleg!! De ce suntem atat de exagerati in toate: aplaudam ca bezmeticii aberatiile lui Ceausescu,ne ridicam in picioare,aplaudam minute in sir un limbaj de lemn care nu spune nimic,tacem,ne calca in picioare toti,de la primar la seful de partid,director,responsabil cu orice; de ce suntem atat de obedienti,de ce nu ne spunem parerea proprie,de ce credem ca tot ce hotarasc conducatorii e bine pentru toti,de ce ....exagerarea asta cu regele...trei zile de doliu,de ce....Mie mi se pare prea mult...Exageram in toate,fara sa gandim ca nu vrem asta... Lasati copiii sa gandeasca si pentru noi,nu le ingraditi sentimentele, exprimarea opiniilor....

LS  •  14 decembrie 2017, 22:19

Ati descris cu incredibila precizie exact ceea ce nu reuseam sa explic dar simteam din plin. Dintr-o data parca ma aflu in alt film, alta realitate, alta Romanie. Oamenii acestia de acum de la rand oare unde sunt in restul zilelor, cand se observa numai stridenta celor manati de orgolii, ura, lacomie etc? Un eveniment trist, insa remarcabil de frumos si de nobil... Precum considerau clasicii, frumosul, binele si adevarul sunt unul si acelasi lucru. Comunismul se opune acestor 3 concepte intr-un mod cat se poate de vizibil. Va multumesc pt articole, sunt geniale

casa de marcat  •  15 decembrie 2017, 14:24

din pacate opulenta caracterizeaza statul roman. asta e o certitudine

tataie  •  15 decembrie 2017, 17:38

Abia vorbea romana, fetele sale nu stiu romana. Ce anume a facut pentru tara lui, statea in palate si taranii in bordeie. Au murit pe front zeci de mii de oameni simplii insa asta a fugit cu trenul sa nu pateasca ceva.

Ramon  •  17 decembrie 2017, 11:40

ce să faci, nu în fiecare weekend moare câte un rege. Câți au admirat, ieri, clădirea BCU din background ? Dar fiecare zi este una obișnuită, cu lupta de supraviețuire, pentru ciolane mai cărnoase sau mai osoase. Și pentru mai multă carne, trebuie să arăți ceva spectatorului. E doar vina acestui popor că privește mizeria. Altfel, clădirea parlamentului nu-i urâtă, nici senzațională. Iar cei din interior au plecat acolo dintre noi.

Comentează