Lovitură după ce dosarul Hexi a devenit public: 5 laboratoare demonstrează că dezinfectanții erau falsificați și ineficienți. Au picat chiar și testele de la laboratorul lui Condrea!

Azi se încheie jocul dublu oribil al multora dintre mogulii sănătății din România, care au sărit să apere sistemul și substanțele Hexi Pharma

joi, 14 decembrie 2017, 6:59

”Biocidele analizate ale firmei Hexi Pharma nu au respectat niciodată proporția declarată de substanțe active și, prin urmare, nu au omorât microorganismele”

 

”Folosirea acestor substanțe în 340 de spitale din toată țara a dus la proliferarea, an după an, a microorganismelor care generează infecții nosocomiale și, implicit, propagarea bolilor asociate actului medical” Rechizitoriul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție

 

De Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

În sfârșit, oamenii pot vedea cu ochii lor.

Începând cu mai 2016, luni de zile, somități ale lumii medicale din România au încercat să susțină varianta că, de fapt, ”or fi fost diluați dezinfectanții Hexi Pharma, dar poate că erau eficienți”.

Printre ei, oameni cu merite și reușite diverse, profesioniști sau doar guralivi, însă uniți de același interes: Patriciu Achimaș Cadariu, Adrian Streinu-Cercel, Alexandru Rafila, Monica Pop sau Vasile Astărăstoae, președintele Colegiului medicilor.

Totul în slujba teoriei: ”Ce s-a întâmplat în cazul Hexi Pharma și ce se petrece, în general, în sistemul medical românesc nu e chiar atât de rău”.

Ipoteza unor dezinfectanți grav falsificați și totuși eficienți este o insultă pentru niște minți științifice.

Iar povestea aceasta se încheie aici și acum.

Biochimiști din Italia, Cehia și România spun același lucru

Atât Parchetul, cât și Hexi Pharma au trimis biocidele la următoarele laboratoare:

Chimiștii au analizat, în funcție de specificul laboratoarelor, compoziția și eficiența biocidelor Hexi Pharma.

Rezultatele, așa cum arată ele în rechizitoriul procurorilor: ”Din 39 de produse Hexi Pharma analizate, 39 sunt ineficiente!”.

”Multitudinea de testări efectuate arată că produsele Hexi Pharma nu îndeplinesc standardul minim de eficiență” Rechizitoriul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție

Dosarul începe cu infecțiile nosocomiale

Dosarul a devenit public la Judecătoria Sectorului 5 din București, unde primul termen de judecată va fi pe 11 ianuarie 2018, ora 13.

778 de volume are dosarul Hexi Pharma

Cazul juridic este copleșitor ca volum și, mai ales, ca dezvăluiri despre consecințele asupra pacientului în spitalele noastre.

Speța Hexi Pharma ocupă un spațiu egal cu cel al unei biblioteci întinse pe trei pereți.

Întocmit de procurorul Romulus Varga, avansat imediat după ce a primit speța Hexi Pharma ca șef de secție la Parchetul General, dosarul începe cu explicații asupra infecțiilor nosocomiale.

Procurorul nu pozează în medic.

El folosește datele, studiile și explicațiile primite oficial de la spitale, institute de cercetări și alte instituții de sănătate publică.

Lucrează cu materialul clientului.

Autoritățile n-au avut ce face.

Dezinfectanții, rol principal în îmbolnăvirile cu infecții intraspitalicești

Statul a recunoscut, pentru că asta e legislația, că ”dezinfecția prin mijloace chimice reprezintă metoda principală de prevenire a infecțiilor în unitățile sanitare”. (Conform Art. 16, din Ordinul MS 261/2007).

Procurorii nu pretind că dezinfectanții sunt singurii care afectează infecțiile nosocomiale.

”Există și alți factori: respectarea instrucțiunilor de utilizare, consumul de antibiotice, respectarea regulilor de acces în saloane, vechimea clădirilor”, scriu ei în rechizitoriu.

De 25-30 de ori era mai scăzută rata infecțiilor nosocomiale, fals raportată în România, față de media europeană, scrie în dosar

Dar principalul generator al nosocomialelor, așa cum este el trecut în lege, norme și în procedurile spitalelor din România, elementul evidențiat de procurori, este dezinfectantul!

O altă demistificare e necesară.

Ca să bagatelizeze cazul Hexi Pharma și ceea ce se întâmplă în spitale, aceleași voci celebre din lumea medicală au susținut că dezinfectanții joacă un rol minor, oarecare în răspândirea infecțiilor.

Cunoașteți teoria: întotdeauna e altceva mai important, nu chestiunea cu care i-ai prins.

Analizând legile și normele medicale, multe construite chiar de către negaționiștii de azi, procurorii spun instanței că biocidele joacă un rol hotărâtor în suferințele și morțile provocate de infecții în spitalele noastre!

Până și laboratorul de casă Unilab a picat ”propriile produse Hexi”!

Parchetul a luat în calcul, conform normelor europene, 16 standarde de testare.

  1. Procurorii au comandat analize de compoziție la ICECHIM și de eficiență la Cantacuzino și la Chemila, laborator acreditat internațional din Cehia.
  2. La rândul ei, Hexi Pharma a comandat analize de eficiență la laboratorul italian din rețeaua Eurofins și la Unilab, laboratorul deținut în secret de Dan Condrea, patronul Hexi.

Când procurorii au intrat în posesia tuturor acestor teste, aflate la dosar, lucrurile s-au lămurit.

Indiferent în ce țară s-au făcut analizele și la comanda cui, rezultatele intersectate arată că dezinfectanții erau ineficienți.

Chiar și laboratorul de casă al Hexi Pharma, Unilab, n-a mai putut minți!

”Poate duce la pierderea de vieți omenești”

Deținut de Dan Condrea printr-o suveică off-shore și interpuși, Unilab a declarat unele substanțe eficiente la anumite categorii, dar n-a mai putut masca faptul că a găsit numeroase substanțe ineficiente.

În dosarul penal de la Judecătoria Sectorului 5, fiecare dintre cei 39 de dezinfectanți trimiși spre analize este luat unul câte unul și explicat.

Pentru un dezinfectant, eficiența înseamnă obligatoriu să distrugă toți germenii trecuți în declarațiile către spitale: bacterii, viruși, ciuperci și spori.

Nu e un joc cu ”merge și așa” pentru că e un joc de-a viața și moartea.

Unele produse Hexi Pharma distrug bacteriile, dar pică la microbacterii și la ciuperci.

E suficient ca boala să se perpetueze, să se agraveze și, după cum scriu chiar procurorii în rechizitoriu: ”Poate duce la pierderea de vieți omenești”.

Cele mai multe substanțe Hexi testate pică nu doar la câteva standarde, ci la foarte multe sau la toate!

Câteva exemple.

Hexio-Clor: ineficient

Hexio-Clor este un produs de ”dezinfectare a suprafețelor din spitale, a veselei și a apei”.

În loc de o concentrație de 77,14% cât era pe etichetă, rețetele de fabricație găsite de procurori în fabrica Hexi Pharma arătau o concentrație de 38,18%.

Efectul?

Suprasept: ineficient

Suprasept, redenumit Hexio Sept, este, teoretic, un dezinfectat de mare putere.

Vârf de gamă al Hexi, Suprasept era folosit pentru sălile de operații și pentru instrumentarul chirurgical.

Suprasept a fost unul dintre produsele falsificate publicate de Gazetă încă din prima zi a investigației, cu dovezile ”rețetelor paralele” din fabrică.

Biocidul are în componență două substanțe active.

Procurorii au găsit și ei în fabrică aceleași concentrații oferite redacției de sursele ziarului.

Rezultatele:

Polyodine: ineficient

Polyodine, devenit apoi Hexio-Iod, este folosit la ”dezinfecția tegumentelor și a mucoaselor”.

Pe etichetă scrie 10% substanță activă, însă în realitate magistrații au descoperit că se introducea doar între 2,16% și 8,66%.

Rezultatele:

Cum se apără Flori Dinu: ”Neprofesând, am uitat ce am învățat la școală”

Acestea sunt doar trei exemple.

Toate cele 39 de substanțe Hexi Pharma analizate sunt la fel. Ineficiente.

Cei doi inculpați, directorul general Dinu Flori și directorul de producție Mihail Leva, au avut atitudini total diferite, spun procurorii.

Omul din fabrică a făcut mărturisiri complete, a pus la dispoziție documente și e-mailuri.

În schimb, managerul Flori Dinu a spus că ”titulatura de director general era doar generică”.

Apoi a ales să tacă.

Nu înainte de a se apăra spunându-le procurorilor că:

Directorul general Flori Dinu a făcut liceul sanitar și, apoi, Universitatea București – biochimie.

Dar, de fapt, cât de mare a fost frauda?

Cât de dăunătoare au fost produsele Hexi Pharma?

Cât de mult a fost lovită sănătatea pacienților din 340 de spitale din România?

Și unde sunt astăzi pitiți Achimaș Cadariu și Monica Pop, doi dintre liderii încercării de a duce în derizoriu un fenomen care, conform procurorilor de la Parchetul General, a adus suferință și moarte?!

Un e-mail incredibil în ziarul de mâine.

Și apropo de e-mailuri.

Dacă parlamentarii reușesc să treacă modificările în legile justiției, punctate de Hotnews, probele unei percheziții informatice vor fi mult mai greu de folosit în alte dosare.

De pildă.

Dacă procurorii descoperă la o percheziție informatică un e-mail care le indică o posibilă corupție pe ruta Hexi – spitale ei nu-l pot folosi în alt dosar pentru că acum investighează ”zădărnicirea combaterii bolilor” și ”înșelăciuni”.

Mai vorbim mâine.

 

CUPRINS: Toate capitolele din investigația GSP în dosarul dezinfectanților diluați Hexi Pharma

Comentarii (44)Adaugă comentariu

Hygeia  •  14 decembrie 2017, 7:24

Este doar o componenta a caracatitei coruptiei din sistemul sanitar si din societate, in general. Marii profesori nu sunt asa mari cum se crede ci doar niste obedienti pe care sistemul nu i-a deranjat cu nimic ba chiar si- a facut complici. Pe bani multi si publici. Intr-o tara normala ar raspunde penal si profesional pentru afirmatiile de atunci. Daca esti profesor de boli infectioase sau ministru si spui ca dezinfectantii diluati sunt totusi buni, nu ai ce cauta in medicina! Iar cei care au pus la cale asa ceva, din prostie si lacomie, nici nu cred ca vor realiza dimensiunea raului facut pe termen lung fostilor, actualilor si viitorilor bolnavi din spitalele romanesti! Nu exista pedeapsa pentru asa ceva!

Luca  •  14 decembrie 2017, 7:29

Este foarte important sa fie descoperita si pedepsita modalitatea de achizitionare , de catre spitale , a produselor Hexi . Daca nu , cazuri gen Hexi , vom mai intalni . Cat despre reforma in justitie facuta de psd , probabil o sa fie atatea piedici si capcane ascunse , incat procurorii si judecatorii or sa fie ei anchetati daca incearca sa deschida un dosar unui parlamentar . Iar pe langa corupti o sa scape si ceilalti infractori ...

Cătălin Tolontan  •  14 decembrie 2017, 7:30

@Luca: partea de coruptie din dosarul Hexi este responsabilitatea DNA.

dan65  •  14 decembrie 2017, 7:53

Despre faptul ca Hexi Pharma fusese creata in principal pentru a completa nevoile financiare a SRI nimic?Pe aspectul asta(si cel mai important din punctul meu de vedere) s-a pus batista pe tambal.Cand o institutie de forta a statului,contribuie la genocidul indreptat catre proprii cetateni,ar trebui DESFIINTATA.

Andrei F  •  14 decembrie 2017, 7:58

Probabil ca de acea directorul de la Nasta a gasit nimerit sa declare public ziaristilor de la Mediafax ca toaletele de la triajul pacientilor nu respecta nici regulile minime de igena....Ce sa mai vorbim in acest caz de infectii intraspitalicesti ?De ce sa vorbim de probele alea greu de aministrat de procurori cand astea sunt fapte recunoscute? Deci ce ar fi daca procurorii se ocupa macar de acele fapte pe care toata lumea le vede? Probabil ca si increderea in Justitie ar creste...Hexi ne spuneti ca a avut toate produsele neconforme...Da,rau...Un singur spital a fost vigilent si a refuzat produsele Hexi...Dar nu suntem noi tara al carui ministru ne spunea senin ca a descoperit banala apa imbuteliata in magazine care nu este conforma? Si mai ales nu ne- a spus ca nu poate da public numele producatorilor? Si nu- l laudati dumneavoastra?Procurorii iarasi puteau sa se sesizeze...

bg  •  14 decembrie 2017, 8:19

Prin declaratiile lor publice, "corifeii "medicinei romanesti din domeniul bolilor infectioase (Prof. dr. A. Streinu Cercel), Microbiologiei (Conf. dr. A. Rafila), oftalmologiei (Prof. dr. M. Pop), scoala de medicina romanesca (Prof. dr. Florian Popa - decanul UMF Buc.) si multi altii, s-au descalificat ca medici si au intinat titulatura de profesori in domeniul medical. RUSINE!!! Toti acestia, care ne spuneau cat de bun, performant si fara greseala este pentru noi (pacientii) sist. sanitar, s-au tratat de boli, au facut operatii, in clinici din afara, pe principiul celor de la putere: "vrem egalitate, dar nu pentru catei". Prin functiile lor de consilieri, secretari de stat in MS, parlamentari in Comisiile de Sanatate, in Guvern, consilieri la Presedintie, au actionat in favoarea unor grupuri de interese si au contribuit substantial la organizarea si functionarea sist. de sanatate pe care-l descoperim astazi. Ei nu au respectat codul deontologic al medicului, conceput tot de ei: sa informezi pacientul si sa-i spui adevarul. In Romania MINCIUNA este la putere!

rexrapidistul  •  14 decembrie 2017, 8:22

Numai niste *** pot face "guralivi si avand interese" , personalitati ca Streinu-Cercel, Monica Pop,Cadariu si Astarastoaie! Va pretati numai la mizerii, ptr a fi aplaudati de 2-3 *** ce rad fara motiv! Mai bine va reprofilati pe "numarat cornere"!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cătălin Tolontan  •  14 decembrie 2017, 8:23

@rexrapidistul: Vasile Astarastoaie a fost condamnat, in 2017, pentru coruptie la inchisoare cu suspendare. Cat despre celelalte nume, nu suntem suntem nici frustrati si nici nerecunoscatori daca restabilim adevarul si spunem ca au vehiculat o ipoteza demna de stiinta evului mediu, care este facuta astazi praf de cinci laboratoare.

VRAJEALA  •  14 decembrie 2017, 8:27

Vrajeala...vrajeala...vrajeala....nimic nu se va intampla , rechizitoriul pleaca de la o premisa enunt gresite anume ca biocidele erau diluate si ineficoente. Vrajeala...vrajeala...vrajeala....nimic mai neadevarat. Erau mult mai eficiente decat cele de dupa hexi....dovada este numarul mare de infectii dupa ce Hexi nu a mai fost utilizat... Nu vi se pare dubios ca nimeni in afara de niste jurnalisti sportivi nu mai abordeaza aceasta tema ? cat despre justitia romana , daca voi aveti incredere in ea , e treaba voastra. Sa nu-mi vii cu fraze sforaitoare din limba de lemn pentru ca iti stiu frustrarile si limitele !

Alin  •  14 decembrie 2017, 9:01

Lasati omul(patronul Hexi) sa se odihneasca linistit pe insula cu soare unde a plecat...ori va imaginati ca a murit? :)))

r adu  •  14 decembrie 2017, 9:12

Nu văd unde este problema......... că ......... peste tot este MINCIUNA la putere ......... manipularea testelor de poluare la mașinile noi, la firme de prestigiu ....... mâncare poluată și modificată calitativ și cantitativ, dar prezentată ca fiind bio-eco-naturală .......... haine și încălțăminte de firmă, dar copiate prin magazii în cine știe ce colț de lume, ......... medicamente fără eficiență prezentate ca fiind panaceu universal........ femei siliconate și refăcute prezentate ca virgine....... persoane cu venituri mediocre ce vor să aibă acces, să cumpere și să folosească lucruri excepționale, de top (case, mașini, haine, excursii) ....... CV-uri cu ani de studiu și diplome mai multe ca anii de viață ai posesorilor ....... Cei ce spun ADEVĂRUL sunt MINORITARI ......... ȘI CANTITATIV ȘI FINANCIAR.

Alex One  •  14 decembrie 2017, 9:15

Despre celelalte firme furnizoare de biocide pe cand ? Sau trebuie sa credem ca problema infectiilor intraspitalicesti a fost rezolvata ? Stim, nu-i treaba dv. Oricum ,de la "77, 14% la 38,14%" diluarea nu este chiar de sute de ori cum scria "cineva" in GSP la inceputul anchetei. Asa, "mici" exagerari specifice unui anumit mod de a face jurnalism, sa fie masa bogata ! Deja sunt prea multe vorbe, ce ar fi sa asteptam solutia DEFINITIVA care o va pronunta peste cativa ani Curtea de Apel Bucuresti,asta daca nu se stramuta sau se restituie cauza. Luati o pauza d-l Tolontan , nu mai reincalziti supa la nesfarsit,acum este randul magistratilor sa se pronunte ! PS.Mai de mult v-am recomandat sa vizionati un film realizat acum cativa ani de Stelian Tanase despre infectia intraspitaliceasca de la inceputul anilor '70 careia i-a cazut victima chiar Ion Gheorghe Maurer, Prim ministru la data respectiva,internat in urma unui accident de circulatie in Sectia speciala,rezervata doar marilor demnitari ai vremii, a Spitalului Elias, asta ca sa nu ramaneti cu impresia ca ati descoperit mersul pe jos si apa calda !

Cătălin Tolontan  •  14 decembrie 2017, 9:16

@Alex One: anumite substante au fost diluate de sute de ori sau chiar inexistente! E trecut si acest lucru in rechizitoriu. Continuati sa luati peste picior o situatie care a periclitat viata semenilor dvs. Nii nu e nevoie sa fie diluat de zeci, de sute, de mii de ori sau sa nu existe substanta activa ca sa fie ineficient. Ignorati si acum stiinta, insa, nu-i nimic, exista oameni care nu ignora si publicul intelege.

argo  •  14 decembrie 2017, 9:29

Tara coruptiei omniprezente. In 1990 fundamentul pactului social a fost coruptia si jaful. De ce ne miram acuma ca dezinfectantii sunt ineficienti, ca medicamentele produse au concentratia de element activ sub limita de eficienta, restul fiind "umplutura"? Doar acelasi "procedeu" se regaseste absolut peste tot! Drumurile se dezintegreaza, cladirile nu rezista, tezele de doctorat sunt falsificate, etc etc... dar merge si asa! Coruptia nu ucide bacteriile! Coruptia omoara doar oamenii. Mai incet sau mai repede, tertium non datur...

Dan  •  14 decembrie 2017, 10:02

Meștere esti patetic. Umbli pe nisipuri mișcătoare, mai cu seama ca hârțogăraia făcută de procurori va fi necesarmente cenzurata de trei Instanțe. Trei! Ca sa nu mai vorbim de calitatea profesională a gutanului care întocmit actul de acuzare. In plus, opinez ca materialul asta e pur defensiv si denota temerea ca sinuciderea lui Condrea a fost determinata de chiar mizeria generată de tine. Numai tu stii daca a meritat, dar uneori justiția poetica o bate pe cea a oamenilor.

Conu Alecu  •  14 decembrie 2017, 10:26

Sa stiti ca pe Monica Pop o gasiti in studio la Gadea, numai ca trebuie sa o si cautati pana acolo. Nu va dau adresa ca o stiti si voi.

Cristi  •  14 decembrie 2017, 10:46

Articolul dumneavoastră e foarte bine documentat. Înțeleg că verdictul "Dezinfectant ineficient" dat de specialiști ceea ce conteaza dar pentru că avansați niste numere mă întrebam cum pot înțelege mai bine numerele avansate? Exemplul cu cele 2 componente active ale biocidului (nu știu care sunt, nu sunt de specialitate) indica o diferența interesantă de abordare a falsificării: 5,58% concentrație în loc de 7%. 1,12% concentrație în loc de 12%. Cum pot sa înțeleg in detaliu numerele? De ce au ales să falsifice până la 1.12% și 5.58%? Falsificarea rămâne, verdictul e clar dar magnitudinea e greu de extras din numere. Mulțumesc pentru clarificări.

raz  •  14 decembrie 2017, 10:49

un om cum era condrea care facea astea de atatia ani avea garantat o cale de iesire si nu era intre tamasi si buftea, hahaha

fane  •  14 decembrie 2017, 10:50

Lasa ba ca a spus Gadea ca e totul OK. Nu va faceti griji. Doar votati PSD si uitati-va la Antena 3 cand vine Nicolicea si Serban Nicolae pe la el.

Olx  •  14 decembrie 2017, 11:18

Atentat GRAV la sanatatea NATIEI ! Si toti cei cu functii de raspundere din spitale si minister stiau de acest lucru si l-au acoperit : din LASITATE SI INTERES MATERIAL ! Unul singur nu a putut sa iasa si sa spuna adevarul...Ba, chiar, si cand lucrurile au devenit clare, unii dintre ei au sustinut exact contrariul a celor dovedite de procurorii ce investigheaza cazul. Culmea e ca nici macar un medic dintr-un spital NU A IESIT PUBLIC sa spuna adevarul...Si asta spune multe despre SISTEMUL CORUPT, CLIENTELAR si DESPOTIC dezvoltat de cei din conducerea spitalelor din Romania. UNDE SE MOARE ...CU ZILE !!!

Aida Bologa  •  14 decembrie 2017, 12:43

Se trece prea usor si peste scopul concret al acestor diluari. Daca ar fi vorba doar de incompetenta sau, cine stie, de niste erori la producator. Dar nu e deloc asa. Ei, dintr-o tona de substanta care ar fi corespuns normelor in vigoare, faceau 3-4 sau 5 tone si astfel isi mareau profitul, in mod ilegal, de 3-4 sau 5 ori. Deci, acesti indivizi au pus in pericol vietile a mii de pacienti, doar pt a obtine profit ilicit. Aceasta "clauza" ar trebui sa duca la marirea pedepsei, tot asa, de 3-4 sau de 5 ori fata de pedeapsa "normala" prevazuta de lege. Poti sa omori un om din neatentie, din nestiinta sau neindemanare, dar cand o faci cu buna stiinta si cu singurul scop de a-ti mari profitul personal, inseamna ca esti pe cea mai joasa treapta a conditiei umane. Mai ales ca vorbim de victime - oameni bolnavi, pacienti ai spitalelor, fara nicio posibilitate de a se apara. Termenul "abjectie" este mult prea bland pt a descrie gradul de infractionalitate ale acestor ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cătălin Tolontan  •  14 decembrie 2017, 12:44

@Aida Bologa: da, ceea ce e inacceptabil in acest caz este riscul pus pe cei mai vulnerabili si mai afectati dintre noi: pacientii din 340 de spitale. Milioane de semeni in suferinta. Vom vorbi si despre bani.

Bucurescu  •  14 decembrie 2017, 13:00

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

RIpper  •  14 decembrie 2017, 13:00

Personaje dintre cele enumerate de dvs militeaza acum pentru introducerea obligativitatii vaccinarii. Cum mai pot avea ele credibilitate in subiecte atat de sensibile legate de sanatatea publica? Domnule Tolontan, poate aveti timp sa va uitati putin si pe noua lege a vaccinarii si la modul in care se face campanie pentru obligativitatea unui act medical profilactic.

Cătălin Tolontan  •  14 decembrie 2017, 13:01

@RIpper: si eu cred ca imunizarea este unul dintre cistigurile majore ale stiintei medicale. Si cred ca vaccinarea e un drept al copilului pe care parintele trebuie sa se gandeasca bine daca i-l rapeste. Dar, intr-adevar, faptul ca populatia este atat de neancrezatoare e si din cauza faptului ca personajele care ar trebui sa fie credibile s-au erodat in cauze penibile. Imi pare rau, dar, desi sunt categoric provaccin, admit ca aveti dreptate: ca somitate medicala nu poti sa vii si sa pledezi impotriva stiintei in cazul Hexi Pharma si apoi sa sustii in numele stiintei vaccinarea. Adica poti, dar oamenii nu uita.

libianu  •  14 decembrie 2017, 13:21

Pe mine m-ar interesa personajul toxic si anti-stiintific Vasile Astărăstoae, "președintele Colegiului medicilor", ce stiti despre el?

mitika  •  14 decembrie 2017, 13:24

...si colegul M. Badea era unul din aposotolii care sustineau ca, desi diluati, e posibil ca acesti dezinfectanti sa fie eficienti.

Ave  •  14 decembrie 2017, 13:31

Ok cu testele - e clar. Dar oricum - indiferent de asta - ramane infractiunea de inselaciune; faptul ca pui o mai putina substanta in produs si apoi o vinzi ca si cum ar fi mai multa este inselaciune - 100%. Prin urmare - doar pt. asta si pot fi condamnati; ineficienta adauga circumstante agravante. Prostiile debitate de "somitati" medicale nu arata decat ca oricata scoala ai face - nu te fereste automat de prostie si ca daca nu gandesti poti debita cele mai mari enormitati.

med  •  14 decembrie 2017, 14:00

Nu inteleg ...lucrez intr-o fabrica de medicamente...permanent, dar permanent avem zeci de controale (nu unul, zeci) din partea diverselor societati abilitate sa efectueze controale (si obligate) ...firmele sunt interne dar si internationale (pt ca exista si export iar firmele din acele tari efectuiaza propriile controale). controalele sunt foarte la obiect si dure.Sunt studiate si analizate inclusiv miscarile celor care manipuleaza medicamentele (sa se miste intr-un anumit ritm pt a nu antrena suspensiile) Pe langa stresul zilnic legat de importanta acestei munci, este un stres suplimentar in momentul in care suntem controlati. Nu inteleg cum se poate intampla ca o firma care produce medicamente/dezinfectanti sa nu fie controlata de cei abilitati. ANM-ul, Ministerul Sanatatii ce a facut?

carmen i  •  14 decembrie 2017, 14:14

Nu urla Monica Pop pe posturile TV ca dezinfectantii Hexi sunt "perfecti" si ca sotul ei a analizat o proba si i-a iesit bine? Monica Pop a musamalizat permament situatiile garve din spital. Sa ne amintim cum in 2004 a ascuns existenta unei infectii nosocomiale care a infectat 12 pacienti, dintre care 4 au ramas fara vedere. Monica Pop a tainuit situatia pana cand ziaristii de la Evz au dezvaluit problema. Monica Pop a scapat ieftin atunci, doar cu o amenda, desi 4 pacienti au ramas fara vedere. Ceva asemenator a facut si acum cu detergentii "perfecti" de la Hexi.

Aida Bologa  •  14 decembrie 2017, 14:15

Dle Tolontan. Comentariul meu nu s-a vrut a fi o critica la ancheta dvs, ci ma tem ca justitia va trata acest dosar, ca de obicei, cu niste eventuale pedepse cu suspendare si poate una sau doua cu executare intre 3 si 5 ani, fara sa tina cont de adevarata gravitate (morala, mai ales) a infractiunii. Consider ca activitatea dvs este laudabila si nu-i gasesc cusur. Cel putin nu in acest caz. Dvs (intreaga echipa) ati facut deja mai mult decat suficient. Ramane de vazut ce va face justitia mai departe. Succes in continuare!

shpagasin  •  14 decembrie 2017, 14:26

Cu atatea investigatii uiti sa scrii maestre: neancrezatoare se scrie neincrezatoare, e cuvant compus. Revenind la subiect, eu i-as incadra la tradatori de tara pe toti cei care faulteaza sistemul de sanatate. Si nu vad nimic despre cei care trebuie sa plateasca din randul celor care trebuiau sa verifice cat de bine se face treaba. Degeaba ii condamn pe astia daca vin altii stiind ca nu ii verifica nimeni. Vindecam boala dar nu tratam cauza.

tano  •  14 decembrie 2017, 14:34

Asa si? care e problema ca erau falsificati sau non conformi cu standardele medicale? vine iordache si le modifica intr-o saptamana si iese toata lumea conforma. chiar nu vad de ce va agitati?? in romanica totul e roz cind trebuie.

George  •  14 decembrie 2017, 14:36

De trimis catre colegii de la antene care luni de zile si-au permis si au permis invitatilor sa minta sustinand ca dezinfectantii chiar daca nu respecta concentratiile erau eficienti. P.S. Ce cautati dvs. in acest trust?

travis  •  14 decembrie 2017, 14:37

Medicii mengele e clar ca au luat spaga la greu.Aia care luau apararea hotilor.Citi au murit din hoti asta,unii chiar rude ale hotilor,numai Dzeu stie.Medici de 2 lei spagari.Asta-i Romania.Huooo.

betina  •  14 decembrie 2017, 14:43

ce e grav e ca si acum ...acesti medici-afaceristi pe banii contribuabililor profeseaza . Acesti "mari" medici sunt si profesori ....adica ei "invata" pe altii . Nu stiu ce ii invata ...dar rezultatele se vad in spitalele si pe strada :cetateni bolnavi si care nu merg la doctor pentru ca nu au bani de spaga, de medicamente ...sau le e frica sa nu moara in spital de vreo infectie .

romulan  •  14 decembrie 2017, 14:44

Am venit doar sa vad comentariile cu "nu este adevarat", "habar n-aveti ce inseamna dezinfectant", "nu exista probe" si nu am fost dezamagit. ba chiar avem unii care spun ca a fost mai rau dupa ce nu s-au mai folosit spalaturile hexi, atacuri la jurnalisti... ma intreb cit amar de lume maninca din inselaciune, pe modelul trickle-down. e adevarat, o tastatura nu imbolnaveste, e greu de inteles.

DGC  •  14 decembrie 2017, 14:57

@Vrajeala: Nu iti trece prin cap ca deja totul este infectat, murdar, intrat in structurile peretilor, asternuturilor, in canalizari etc, si ca singura schimbare pe alti dezinfectanti nici vorba sa fie eficienta, e prea devreme, factorii de risc nu au fost inlaturati, si cine stie cat va lua sa se igienizeze si sa se dezinfecteze totul? Nu stiu pe cine incerci sa vrajesti...dar esti total alaturi. E prea tarziu sa mai vrajesti pe cineva...Foloseste tu, in casa ta, hexi-otravurile, nu te opreste nimeni, dar... vor fi mai greu de procurat. Poate te ajuta prietenii tai implicati in afacere.

Man on the Silver Mountain  •  14 decembrie 2017, 15:00

Domnule Tolontoan, in opinia mea nu faptul ca se ridica voci care sustin ca 'asa, si? ce daca? altii au furat/facut mai mult" este grav. Aceste voci care va comenteaza actiunile dvs sunt rezultatul in ani de zile a formatorilor de opinii si al activitatii personajelor care ar trebui sa fie credibile dar sunt, va citez, "erodate in cauze penibile". Ale personajelor care nu stiu ce este aia "demisie de onoare". Care evita cozile la institutii pe care ele le administreaza. Daca imi permiteti cred ca la acest nivel al investigatiei Dvs o comparatie concreta cu sisteme, modul de organizare si actiune din alte tari ar ajuta in intelegerea a ceea ce se intampla. De aici, cand citesc ce scrieti , pur si simplu ma ingrozesc. Este ***, ca atunci cand nu duci un copil la vaccin, refuzi tratamente medicale pt acesta pe motive religioase si acesta moare, lundu-i un drept al lui la viata, ca parinte.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

RIpper  •  14 decembrie 2017, 17:15

Va multumesc pentru raspuns. Din pacate, nu cred ca ei sustin in numele stiintei vaccinarea obligatorie ci in numele unor interese personale, la fel ca si in scandalul Hexi. Daca ar fi sustinut vaccinurile in numele stiintei ar fi stiut ca nu toate vaccinurile sunt necesare/recomandabile pentru toata lumea si ar promova evaluarea oportunitatii de vaccinare de la individ la individ, nu intepare obligatorie si la gramada, ca pe vite. Imi cer scuze pentru aceasta ultima divagatie legata de obligativitatea vaccinarii.

io  •  14 decembrie 2017, 19:27

comentariul de mai jos e hatespeech? contine acuzatii neprobate? ca moderat nu pare a fi. ce-i drept lipseste indemnul sa fie linsati. da' in rest pare ca are de toate. e chiar si ***, cum ii sta bine unuia care va poate aprecia la adevarata valoare materialele. e posibil totusi sa nu inteleg eu prea bine ce vrea sa spuna, mi-e un pic greu. "travis • 14 decembrie 2017, 14:37 ***Asta-i Romania.Huooo." ah si vad ca ii dati inainte cum ca pune psd bete in roate lu' nea procuroru si lu' tanti justitia. asa o fi, sincer ma doare-n cot. ce-am avut si ce-am pierdut. sistemul judiciar romanesc mi se pare ca e de vreo 100 de ori sub ala medical, adica zero barat. mai rau de zero barat chiar nu se poate. prefer de 1000 ori sa stau internat la bagdasar arseni (e rau spitalul asta nu? parca ne-ati zis de multe ori de el), decat sa am de-a face si 5 minute cu justitia din romania. ce legatura au ipoteticile legi ale justitiei cu acest caz? serios, si cand aveti sansa sa nu bateti campii in stilul caracteristic, cand aveti un subiect grav pe care l-ati abordat, parca va straduiti de fiecare data sa ajungeti pe aratura. pana acum, in cazul hexipharma, ce palaria mea au pazit procurorii? ca au legile perfecte de la madam macovei. nu-mi spuneti ca trebuia sa veniti dvs cu doi colegi de la gsp sa le ridicati valul de pe ochi. sri zice ca a informat despre lucrurile respective. de ce nu a miscat nimeni nimic atata timp? asta mi se pare cel putin la fel de important ca si cazul in sine... cine impiedica posibilitatea ca in secunda 2 sa apara un alt hexi si mai hexi care sa faca aceleasi lucruri? procurorii aia de ii laudati cu atata sarguinta si carora le ingradeste monstrul psd activitatea extraordinara? stiu, nu e treaba dvs., sunteti doar un jurnalist (cel putin asta repetati zilnic). mi-e teama ca din toata povestea asta o sa ramana doar isteria pe care ati creat-o si nimic mai mult. si in cazul asta e fix mai rau ca la inceput.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

io  •  14 decembrie 2017, 19:54

dumnezeule, sunteti incredibili.... ati cenzurat comentariul aluia in comenetariul meu pe motiv ca ar contine acuzatii grave nedovedite, dar cometariul initial (de unde am luat eu cu copy/paste si am pus in comentariul meu) e fix pe site, ii fac si un screenshot sa fie. voi sunteti chiar din filmele de comedie muta! ah si *** in contexul asta nu trebuie cenzurat. te doare capul...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Hygeia  •  14 decembrie 2017, 20:29

Ce nu se spune cu subiect si predicat este ca aceasta diluare a dezinfectantilor, deliberata, la toate produsele fabricii si la o asemenea extindere in timp si in sute de spitale este ceva ce nu a mai existat nicaieri in lume! Si este meritul istoric al jurnalistilor gsp ca au investigat si dat in vileag problema! Este o tragica premiera romaneasca! Cum a fost posibil? Asteptam raspunsurile de la procurori si nu numai!

geo  •  14 decembrie 2017, 23:33

Domnule Tolo nu aveți tupeul sa verificați un dezinfectant care este pe piața și este produs în România?

Comentează