Monarhia de câteva zile. Cum vă place?

Trăim o stare de grație, copilărească și înălțătoare deopotrivă, care a transformat România într-un regat experimental

vineri, 15 decembrie 2017, 4:46

”Vine Prințul Charles, dar de ce nu ne onorează și Regina Elisabeta a II-a?”.

Sau, treacă de la noi, măcar soțul ei, Prințul Philip, ar fi putut să ajungă în România.

În interviul realizat de John Florescu, și difuzat de ProTV, Philip își amintește perfect cum călărea pe plaja pustie a Constanței, acum 90 de ani. Avea 6 ani  și era împreună cu Mihai.

Fotografia încă există!

Dar nu-i nimic, o să asiste la ceremonia funerară alte capete încoronate, printre care Regele Juan Carlos și Regina Sofia a Spaniei.

”Sofia e așa de finuță, îl iubea atât de mult pe Mihai, vărul său preferat. Ai văzut cum îl privea, cu admirație, când a împlinit 90 de ani?”.

Așa conversăm de câteva zile.

Popor, taximetriști și târgoveți, oameni care dau cu bidineaua în Gara Băneasa și liceenii în uniforme mândre, toți cei care au așteptat 6-8 ore pentru zece secunde infinite la catafalc și ceilalți, care vor ieși în piețele orașului sâmbătă, suntem conectați subtil la o altă formă de guvernământ.

Ion Iliescu și Petre Roman sau, în ordinea contribuției la samavolnicia din 25 decembrie 1990, Roman și Iliescu, au avut dreptate.

Știau ei ce știau! Lovitura de stat a avut loc și România a devenit monarhie.

Ne mișcăm de câteva zile într-un regat.

Numai că totul s-a petrecut în liniște deplină.

Și, culmea, pare că ne face bine!

După cum observa purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, am început să vorbim altfel, ceva mai îngrijit, ne alegem mai cu grijă subiectele, ne îngăduim un grădinărit cuviincios al cugetului.

Nu ne-am pus asta în minte, dar experimentăm monarhia. Suntem piloți de încercare, cam burtoși, tardivi și încercănați, dar ne-am urcat în fine în avion ca să ne dăm o tură.

În hainele monarhiei arătăm, într-un fel, caraghios. Mă includ, cu toate aceste texte patetice. Noroc că nu mă zăresc de alții mai talentați. Care au și umor.

Măcar și pentru scena de un haz colosal din ziua de Paști a anului 1992.

Mulțimea imensă de pe Calea Victoriei îl cheamă pe Regele Mihai, dar directorul de la ”Continental” se codește să-i pună balconul la dispoziție, pentru un discurs neprevăzut.

În apartamentul cu balcon e cazat un italian.

Turistul străin e plecat din oraș, numai că lucrurile îi sunt în apartament. ”Nu vă putem da balconul. Ce să facem cu italianul, îi violăm intimitatea?”.

La care Hurezeanu: “Dă-l afară din cameră și bagă-l în istorie!”.

Cam astfel de zile de grație trăim și acum.

Daniel Nanu, care a fost nedrept cu colegii mei mai tineri de la gsp, dar care rămâne un ziarist pursânge, se învârte ca un șambelan noctambul în jurul Pieței Palatului.

Daniel numără pe facebook câte ore se fac până la catafalc, pozează oamenii și caută știrile utile și umane. E un vechi visător al regatului imaginar.

Sigur că, pe fundal, rămân Nicolicea și ceilalți, dar sufletește le-am dat snooze. Nu ne trezim chiar acum.

Mai întârziem puțin în crăia aceasta improbabilă, în monarhia instituită fără referendum.

Vorba lui Stelian Tănase, care face poze în fața Palatului Regal cu fervoarea unui fotoreporter abia intrat în meserie, schimbă telefonul cu un aparat mic și iarăși rotește aparatele: ”De unde au răsărit toți acești oameni?!”.

Da, e o copilărie, de acord.

Trăim o ”monarhie de compensare”, un ”promo” dureros, având în vedere că se va sfârși.

Există în cartea ”Cold Mountain” a lui Charles Frazier, ecranizată pe linia Râșnov – Zărnești, un episod în care soldatul sudist convalescent iese în fața sanatoriului și vorbește cu vânzătorul orb, care prăjea castane, parcă.

”Ce ai da să mai vezi o dată splendoarea lumii?”, îl întreabă ostașul.

”Nimic”.

”Cum nimic?”.

”Dacă mi-aș pierde din nou ochii, ce folos e să ador ceva frumos și să mă despart?”, îi răspunde nevăzătorul.

Soldatul sare pe geam și se întoarce acasă.

 

 

Comentarii (78)Adaugă comentariu

Freddy RE  •  15 decembrie 2017, 23:13

A mai fost o stare asemanatoare, in decemberie 89... cum iti place azi?

grigs  •  15 decembrie 2017, 23:16

@Crimson Veritas:Domnule,nu ne insulta putina inteligenta pe care o avem unii dintre noi!Vorbesti de democratie?Care,aceea in care nu ai ce sa alegi,decat intre gri deschis sau gri inchis?De aici absenteismul...Care democratie?Aceea in care 15% din electorat alege Primarul General care face prostii in numele tuturor,inclusiv cei 85% care nu au vrut-o?Si,democratic,extinzand la nivelul intregii tari,Puterea actuala reprezinta exact 25% din electorat,dar face ce vrea inclusiv in numele celor 75% care nu I-au vrut!Domnule,sa incetam sa vorbim despre democratie,ca e defecta rau si pute ingrozitor a mafie politica care nu se straduieste pentru popor,ca e simplu,daca poporul ar simti ca I se vrea binele,ar iesi la vot!

Catalin  •  15 decembrie 2017, 23:19

Intotdeauna bune observatiile dv., dle. Catalin Tolontan. Din pacate sunt foarte multi cei care nu se recunosc in pielea personajului sau care nu daca se recunosc nu au acelasi nivel ridicat de spirit autocritic. Cameleonismul este o meteahna veche a societatii romanesti deprinsa de pe vremea comunismului cand era singura posibilitate de supravietuire. Daca imi permiteti mai pot sa adaug una la fel de distrugatoare in momentul actual si anume blazarea, fata de absolut toate evenimentele care se petrec in jurul tau fie ca sunt de ordin politic (circul actual din parlament) fie ca sunt de ordin existential (lipsa de reactie a celor din jur la o intamplare ca cea de la statia Dristor). Cu stima

ppsc  •  16 decembrie 2017, 0:35

Emotia plebei la disparitia unui personaj important. Si la moartea lui Stalin s-a plans mult in Romania. N-are nicio legatura cu valoarea sau realizarile individului disparut, nici cu atasamentul plebei pentru el. M-apuca rasul cand vad revarsari extrametaforice de durere pe fb de la indivizi care n-aveau nicio simpatie pentru rege.

Urod  •  16 decembrie 2017, 0:40

As mai spune ceva... M-a surprins totuși simpatia de care se bucura Regele Mihai, nu credeam ca totuși sunt atât de mulți care-l simpatizează... Uite, încă nu sunt învățat sa vorbesc la trecut despre el... Începusem sa cred ca el este etern... Nu sunt un regalist dintodeauna, în anii '90 eram un republican convins și pe undeva încă mai sunt așa, dar părerea mea s-a schimbat odată cu trecerea anilor, când accesul la informație a fost mai ușor și când am cunoscut mai bine viața Regelui.... A fost o viata impresionanta de la început și pana la sfârșit... Nu este nici o îndoială ca ar fi fost infinit mai bine cu el.... bineînțeles ca nu ar fi fost perfect dar niciodata n-ar fi ajuns țara unde este acum... Ai reușit un lucru frumos Cătălin chiar dacă a fost acum la sfârșitul vieții lui...poate mai este o șansă să revenim pe drumul corect, sa îndreptăm nedreptatea făcută în '47...Pentru asta merita lupți, asa cum lupți cu fărădelegile care sunt peste tot în țară... Felicitări!!!!

ticbis  •  16 decembrie 2017, 0:45

@Paul: Comentariul tau este corect principial si-ti respect in totalitate opiniile. Exista insa ceva ce tine in principal de legea fundamentala: In orice constitutie din lume (implicit in toate cele ce au fost in vigoare in Romania pana acum) in primul paragraf este definita forma de guvernamant a tarii, apoi se specifica ca aceasta nu poate fi schimbata decat prin vointa unanima a poporulu, deci printr-un referendum national. Constitutia din 1923, valabila in momentul abdicarii Regelui Mihai al Romaniei in ianuarie 1948 stipula ca forma de guvernamant "monarhia constitutionala". Chiar daca Regele a abdicat, constitutia a ramas in vigoare, deci statul roman era inca o monarhie constitutionala, desigur, cu un alt rege pe tronul tarii. Bolsevicii n-au facut niciodata un referendum popular ca sa schimbe tara din monarhie in republica; au facut modificarea din pix! Din acest motiv, forma de republica in Romania este ilegala, chiar daca ulterior s-au votat alte constitutii in acest sens. Poporul nu si-a dat niciodata acceptul prin vot pentru asa ceva! Mai mult, dupa 1989 Iliescu asta trebuia sa faca cu prioritate, sa se intoarca la lege si sa consulte poporul pe tema asta, dar s-a ferit ca dracul de tamaie de asa ceva! De ce? El stie :)))) La ora actuala, legic si constitutional vorbind, republica in Romania este adoptata ilegal, inclusiv constitutia tarii functioneaza pe baza unui fals perpetuat istoric; niciun roman n-a pus vreodata stampila pe un buletin de vot inscriptionat "republica" si "monarhie"! Aici e buba! Spre deosebire, in 1946 in Bulgaria s-a facut un referendum popular (de ochii lumii, bineinteles) in care, macar sub aspect de legalitate, poporul a ales republica in locul monarhiei. Din motivul asta regele Simeon al Bulgariei n-a avut nevoie sa abdice si s-a carat a doua zi dupa referendum din tara cu familie cu tot! Cam asta e problema in Romania si asta va fi inca multi ani de acum incolo, pana ce un guvern responsabil si onest va supune votului popular transarea acestei chestiuni. Cat despre emotiile romanilor legate de trecerea in lumea dreptilor a regelui nostru, nu-ti bate capul; lasa-ne sa ne plangem mortii si sa ne slavim si sa ne cinstim eroii neamului, dupa datina noastra stramoseasca, a unui popor ce rezista aici pe pamanaturile astea de peste 2000 de ani! Te cred, comunistilor le-a fost mereu frica de asa ceva...

Urod  •  16 decembrie 2017, 0:53

@grigs...ai perfecta dreptate... Și eu consider ca democrația este defecta rău... Dacă nu se reformează urgent se v-a prăbuși precum socialismul ( și nu comunismul) de dinainte dec'89..... și nu știu zău, ce-ar mai putea urma... Adică ca să fiu mai clar, ma refer și eu la faptul ca noi am avut de ales între unul rău și altul mai puțin rău (asa credeam noi) și uite cea ieșit după 27 de ani...

bula  •  16 decembrie 2017, 1:28

*** tot ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Max  •  16 decembrie 2017, 6:29

@Crimson neveritas bate câmpii..e avocatul infractorilor...cu cat ii dai bani mai multi ,cu atat minte mai mult... Cetatenii nu îl doresc nici pe dragnea nici pe tariceanu , pardon domnul Tăriceanu, cum îți place să îl slugarnicesti. Cetățenii nu își doresc infractori care sa le administreze banii și viața. Fiindca nici tu nu îți lași banii pe mana unui obsedat de pacanele și nici pe nevasta ta unui violator eliberat din inchisoare. Din pacate democrația liberală are dezavantajul acela că elitele manipulează masele.

Max  •  16 decembrie 2017, 7:15

@the king is dead.....ai un aer superior în gândire identic cu cel al lui Sorin Ovidiu Vântu..un fel de ghiveci...cu teoria conspirației, cu ceva tainic, cu lucruri parțial reale și tu deasupra explicând ca un guru. Că americanii se bazează pe prostia noastra, că regele a stat la frigider și că e de mult timp mort..ca familia să încaseze beneficii...niste scenarii sf , ușor demontate. Cei care pupa moaște sunt la fel de mistici ca si tine. Sunt susținătorii tai țintă. Numai că tu fiind sadic și cinic ești în stare să îi elimini pe cei care te ar susține pe motivul să trăiești doar tu. Genul acesta de om, e întruchiparea lui Tăriceanu.

Vasi  •  16 decembrie 2017, 8:23

Uitati-va la Anglia, Spania, state monarhale si faceti o comparatie cu Romania, nu credeti ca am fi fost si noi la nivelul lor daca eram condusi de un rege si nu de 1000 de hoti?

dan  •  16 decembrie 2017, 8:23

D-zeu sa-l ierte. Abia astept sa se termine odata circul ăsta...

ducu  •  16 decembrie 2017, 8:45

Atat de multa incultura , de necunoastere a istoriei si de rautate ca in comentariile la acest articol nu am vazut nicaieri.Daca se da o cupa a prostiei ,postacii de pe GSP o merita din plin! Si ,din pacate, sunt si multi...

Adu  •  16 decembrie 2017, 10:18

Din cate se vede, "cel mai iubit fiu al poporului" e un titlu transmisibil... :D

Urod  •  16 decembrie 2017, 10:21

@ticbis...corect ce scrii, de aceea trebuie îndreptat acest abuz. Singurul meu dubiu e ca nu știu cum ar fi mai corect...un referendum nu rezolva acest lucru 100% din cauza ca oamenii ar avea de ales ceva ce nu cunosc (monarhia), după cum se vede.... Ar rezolva doar din punct de vedere legal, dar moral, monarhia este în dezavantaj. Propaganda comunista încă este prezenta... trenuri cu aur, monarhie perimată... Etc... Dar ceva trebuie făcut, poate sa mai treacă ceva ani și o sa se trezească poporul asta, deși și asta e relativă.... au trecut 27 de ani!!!!....

Lucian  •  16 decembrie 2017, 12:54

ȘTEFAN CÂLŢIA: „Regele trebuia să plece la cele veșnice, trebuia să plece la Domnul, trebuia să vină acest moment. Noi nu pierdem nimic: Regele ne-a lăsat modelul, ne-a lăsat enorm de multe lucruri. Nu avem decât să le ducem mai departe. Vom pierde în clipa în care nu le vedem. când nu știm ce ne-a dăruit: el ne-a dăruit o viață în slujba noastră. Dacă vom înțelege acest lucru și vom împlini lucrurile pe care el ni le-a dat, regele e veșnic”. Oare?...

Liviu Dragnea  •  16 decembrie 2017, 13:32

Tolo, cum e posibil ca ... de Duda sa fie primul in spatele tunului? O mare ofensa.

Andrei F  •  16 decembrie 2017, 13:39

Ma indispune sa vad ca si astazi sunt oameni care fac politica...Se folosesc de rege pentru folos personal...Ce te faci ca ieri iubeau un Presedinte jucator intratat incat credeai ca merita si titluri nobiliare pe vecie...Astazi vrem decenta....

tibiscus  •  16 decembrie 2017, 14:29

@ticbis, 00:45 Si constitutia Romaniei din 1923 ("una dintre cele mai inaintate ale vremii, adaptata dupa modelul belgian, cu prevederi democratice ce asigurau drepturi cum nu erau in alte...", bla-bla, bla-bla... vezi Atelierele Grivita 1933!) a fost tot ILEGALA (ca si cele din 1948 si 1965), vezi cum a fost adoptata prin abuz de mafiotul "liberal" Bratianu si protestele in zisul parlament de la Bucuresti ale ardelenilor din Partidul National Roman din Ungaria si Transilvania in frunte cu Iuliu Maniu. Nimic nu e altfel la Bucuresti de mai bine de 100 de ani, iar cu 100 de ani in urma la Bucuresti domnea FANARIOTISMUL SUPREM. Nu conteaza ideologia de la virful statului si nici forma de organizare politica a statului. A fost la fel de fiecare data, si sub Ferdinand, si sub Ceausescu, cum e si sub Iohannis, ca sub voda Brincoveanu si voda Ipsilanti. Cum a adunat 26 de ani pe tron si cum si-a obtinut Brincoveanu averea pentru care-l invidiau la Istanbul pana si vizirii si pashalele turcesti, in cel mai sarac stat din Europa acelor vremuri? Cum ii ardea cu fierul inrosit pe tarani, ca sa marturiseasca unde-s ascunse graul si capra? Vezi "Aferim". Iar azi e numit "erou", ca si Mihai I, si "sfint"... https://ro.wikipedia.org/wiki/Iuliu_Maniu#%C3%8En_Regatul_Rom%C3%A2niei

The King is dead  •  16 decembrie 2017, 14:38

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

The King is dead  •  16 decembrie 2017, 14:49

"Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului."? Tolo, de cand simbolul pentru "ras in hohote" (cu doua-puncte urmat de paranteze inchise) intra in categoria asta, pentru softwareul vostru destept-foc?

Dan  •  16 decembrie 2017, 16:14

Aceasta este adevarata faţă a poporului român!Aceştia sunt românii!Aceasta este reţeta pentru România:Unitatea națională!

max  •  16 decembrie 2017, 20:05

@Urod...democratia liberala nu e defecta rau si nici nu se va prabusi ..e cea mai rationala forma de guvernamant.. in sua este din 1790 democratie ....la noi din 1990....

The King is dead  •  17 decembrie 2017, 0:01

@max, 20:05 Glumesti, nu-i asa? ..."democratia liberala", la voi din 1990? HAHAHAHAHAHAHAHAHA! E din 1990 un stat politienesc, fara nici un fel de democratie, devenit in ultimii 7 ani "Republica procurorilor" prin actiunile Statului Paralel. Cu asentimentul si cu STIMULAREA din partea "aliatului strategic", care controleaza TOTUL. Cat ai IQul? P.S. Tolo a cenzurat raspunsul meu catre tine, la 14:38, ai in acel caz o mostra perfecta de "democratie liberala" de la voi...

Adrian  •  17 decembrie 2017, 11:22

@Ticbis - cred ca raspunsul imi era adresat mie asa ca imi face placere sa mai dialogam putin.Ramin la parerea ca monarhia este o institutie perimata si am sa incerc sa-mi sustin punctul de vedere cu citeveva exemple in plus : - bunastarea unora din tarile enumerate de tine,isi are originea in politica colonialista promovata de aceste tari de-a lungul timpului.Nu mai are rost sa enumeram tarile exploatate la singe o f lunga perioada de timp si urmarile pe plan economic .De acord ca monarhiile au avut o contributie la buna gestionare a multitudini de resurse naturale si economico-financiare generate de aceste lungi perioade exploatare dar acest lucru nu era posibil fara niste guverne bine pregatite formate din elita statelor respective. - marile puteri ale perioadei actuale sint SUA si China,tari care nu au avut nicio legatura cu notiunea de monarhie.Japonia,o alta forta mondiala,are o monarhie cu caracter decorativ,Germania si Franta,alte mari puteri economice ale momentului sint republici parlamentare. - amuzant sau nu,nici monarhiile actuale nu mai sint cele de acum citeva sute de ani si paginile tabloidelor sint pline de aventurile printisorilor pusi doar pe tocatul averilor acumulate in timp.Poate o sa-ti par un stingist nostalgic,dar te asigur ca gindesc si ma comport ca un sustinator al dreptei crestine nationaliste.Sarbatori fericite si sa ne -mai - auzim cu bine.Craciun fericit tuturor !

Gelu Stamboli  •  17 decembrie 2017, 23:44

Nu este cazul sa fiți moralist. Respectul se dovedește prin atitudine. Dacă îl aveați cu adevărat, stateati la rând cu talpa tarii și nu peste, împreună cu dna. Vijulie și dl. Tănase, ca niște personalități de seamă.

Robert Horvath SUA  •  18 decembrie 2017, 13:09

Rezistenta Regala Romana Cea mai larga asociatie monarhica din diaspora din SUA doreste intoarcerea la monarhia constitutionala Prin Principele Nicolae. Iata ce spune printul Charles despre varul sau Robert Horvath Deva Blog

IMGB  •  25 decembrie 2017, 1:11

Marele Bilbiit ne-a parasit ... Dumnezeu , cred c-o , sa-l ierte ! Daca cei ramasi , custoadele... principii si celelalte caricaturi regale , ar avea bun simt , ar plati un vagon de tren si... p'aci ti-e drumul . Dar nu, ei vor ca romanii sa le platesca citeva milioane bune pe an ca sa mishune prin Romania si eventual sa faca si nitzica agitatie ''regala'' . Pin'acum ''ii iubeam'' pe Dragnea si Tariceanu ... acum tre sa ne plecam si-n fatza lu' urita asta de CUSTOADA ! Trezeste-te popor !

Comentează