Procurorii au găsit e-mailuri în care fabrica Hexi îl avertiza pe Condrea că a depistat în bidoanele de Suprasept bacteria Pseudomonas, pe care dezinfectantul ar fi trebuit s-o omoare în spitale!

Biocidele contrafăcute erau atât de ineficiente că erau ele însele contaminate cu germeni!

vineri, 15 decembrie 2017, 6:40

De Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

”Șefu”.

Acesta este subiectul e-mailului ajuns în posesia procurorilor.

2.000 de săli de operații din România utilizau Suprasept, dezinfectant în care se găsise Pseudomonas

Pe 28 septembrie 2011, I.P., director de producție și biochimist la Hexi Pharma, le scrie urgent patronului Dan Condrea și directorului general Flori Dinu.

”Suprasept este contaminat în continuare cu Pseudomonas aeruginosa!”, îi anunță, îngrijorat, omul din fabrică.

Un germene periculos trăia în bidoanele care urmau să ajungă în spitale ca să omoare exact acel germene, printre alte bacterii, virusuri și spori!

Corespondau între ei pe yahoo, nu pe e-mailul Hexi Pharma

E-mailurile sunt astăzi la dosarul care a devenit public.

Și ele atestă cât de mare a fost frauda.

Corespondența angajaților are loc nu pe e-mailurile de firmă, ci pe cele de yahoo.com.

3,8 milioane de români se internează pe an în spitalele care au folosit vreme de cel puțin 6 ani dezinfectanți contrafăcuți

Directorul de producție tocmai primise rezultatele analizelor de la Unilab, laboratorul de casă al Hexi Pharma.

Chiar Unilab, laboratorul pe care Condrea îl controla pe ascuns, îl avertizează că are o mare problemă cu unul dintre cei mai tari dezinfectanți ai săi.

În acel moment, Suprasept era folosit de medicii chirurgi, în peste 300 de spitale din 40 de județe.

Pseudomonas trăia în bidoanele cu Suprasept

Pe 29 septembrie 2011, o zi mai târziu, omul din fabrică revine cu alt e-mail.

Pseudomonas trăia bine mersi în bidoanele cu concentrat Suprasept!

Biochimistul din fabrică primește aceeași tăcere de la ”Șefu” și de la Flori Dinu.

Cum e posibil ca ”un dezinfectant de nivel înalt, folosit în sterilizarea instrumentarului chirurgical”, așa cum este prezentat Suprasept în licitațiile către spitale, să conțină chiar microorganismele pe care ar trebui să le distrugă?

”Nu produc efecte nici măcar în condiții de laborator”

E posibil pentru că ”biocidele Hexi Pharma nu aveau niciodată concentrația admisă”, după cum scriu procurorii în dosarul aflat acum la Judecătoria Sectorului 5.

Analizele de eficiență de la cinci laboratoare, unele acreditate internațional, cum e cel de la Chemina – Cehia, există în cele 776 de volume ale dosarului.

Și sunt  incontestabile din punct de vedere științific.

Numai interesul și ignoranța unor somități medicale din România, de la ministrul din acel moment, Achimaș Cadariu, la managerul Monica Pop, au putut pune sub semnul îndoielii evidența medicală.

”Testele din România și din străinătate arată că dezinfectanții Hexi Pharma nu produc efectele scontate nici măcar în condiții de laborator și cu atât mai puțin într-o unitate sanitară, unde nu poate exista control strict al modului de aplicare” Rechizitoriul întocmit de Parchetul General

Rețetele moștenite

Patronul Dan Condrea și directorul general Flori Dinu continuă să aplice aceleași rețete diluate.

Directorul de producție renunță și pleacă din firmă.

În locul lui vine un alt director de producție, Mihail Leva, născut în Republica Moldova și absolvent de facultate la Iași.

El persistă cu aceleași rețete ineficiente și care întrețin și multiplică infecțiile din spitale, după cum susțin magistrații.

Mihail Leva a moștenit rețetele, așa cum și anteriorul director le moștenise.

Și așa cum Dan Condrea moștenise firma de la tatăl său.

Leva: ”Am încercat să-l determin pe Condrea de nenumărate ori să îmbunătățim rețetele”

”Dan Condrea a intrat în firma fondată de tatăl său în 1996, pe când avea 21 de ani. Flori Dinu a intrat în firmă în anul 2000”, scriu procurorii.

”Am încercat în numeroase rânduri să-l conving pe Dan Condrea să schimbăm rețetele, să le îmbunătățim”, declară Leva la Parchetul General.

”Au existat într-adevăr încercări de îmbunătățire din partea inculpatului Mihai Leva, director de producție, dar foarte mici ca valoare”, scrie în dosar procurorul Romulus Varga.

Procurorul a luat cele mai vechi rețete pe care le-a putut reconstitui.

Și a înlemnit.

Procurorii au strâns probe ale falsificării care a durat cel puțin din iunie 2010  până-n mai 2016!

Concluzia este unică în medicina din România.

6 ani e perioada minimă a fraudei, așa cum a putut fi reconstituită de Parchetul General

Hexi Pharma a falsificat:

Conform surselor ziarului, perioada e cu siguranță mai mare, dar atât au putut documenta procurorii: 6 ani.

În cazul Suprasept, una dintre substanțele active a fost diluată 6 ani în mod intenționat, direct din fabricație, de 10 ori, iar cealaltă substanță activă, la jumătate.

Directorul de producție a făcut denunț la Parchet

Imediat după ce, pe 26 aprilie 2016, Gazeta publică primul episod din investigația Hexi Pharma, I.P. face un denunț la Procuratură.

Și le duce magistraților mai multe probe care atestă falsificarea substanțelor.

El este completat de recunoașterea amplă a celuilalt director de producție, Mihail Leva.

E-mailurile cu Pseudomonas, dar și alte dovezi, sunt astăzi în cele 778 de dosare de la Judecătoria Sectorului 5.

Responsabilitatea managerilor de spital

Conform specialiștilor, Pseudomonas aeruginosa e responsabilă cu aproximativ 20% dintre infecțiile nosocomiale din spitale.

Atacă tractul digestiv și stomacul.

Totuși, cum e posibil ca germenii care urmau să fie combătuți să trăiască într-un dezinfectant? Și nimeni din spitale să nu observe.

Aici apare ceea ce procurorii schițează în dosar drept responsabilitatea, nu penală, dar profesională, a managerilor, medicilor și autorităților din sănătate.

”Inculpații au pus pe etichetă concentrații mari, astfel încât managerii spitalelor să poată justifica achizițiile Hexi Pharma sau să le prefere în mod real” Rechizitoriul întocmit de Parchetul General

Procurorii constată cum ”concentrațiile de pe eticheta Hexi Pharma erau nerealist de mari”.

Ei pot spune asta pentru că le compară cu alte produse de pe piață.

Dacă ar fi avut concentrațiile de pe etichetă, ar fi mirosit și ar fi afectat pielea

Magistrații constată două lucruri fundamentale:

  1. Comisia de Biocide nu ar fi avut de ce să încurajeze în mod normal concentrații mai mari decât cele necesare, ”pentru că ele sunt periculoare și dăunătoare vieții și mediului”. Dar Comisia n-a făcut nimic!
  2. Apoi, dacă dezinfectanții ar fi avut, într-adevăr, concentrații atât de mari, ei ar fi fost simțiți ca mirositori sau dificil de folosit pe piele de către medici. Însă aproape nimeni din spitale n-a reclamat produsele Hexi Pharma, vreme de cel puțin 6 ani.

În acest timp, Hexi Pharma găsea bacterii periculoase pentru sănătate în propriile produse.

Și  300.000 de pacienți se internau în fiecare lună în cele 340 de spitale aprovizionate cu Hexi Pharma.

Cum au fost orbi și muți șefii sănătății discutăm în zilele următoare, tot cu probe din dosar.

 

CUPRINS: Toate capitolele din investigația GSP în dosarul dezinfectanților diluați Hexi Pharma

Comentarii (39)Adaugă comentariu

Marius  •  15 decembrie 2017, 7:06

Am făcut o bronhoscopie acum 2 ani ce a arătat prezenta Pseudomonas. Întrebarea e: instrumentarul pentru bronhoscopie "dezinfectat" cu produse Hexi sau cel folosit la vreo altă intervenție chirurgicală mi-au adus aceasta bacterie in corp?

gabriel valeriu  •  15 decembrie 2017, 8:07

Cu alte cuvinte, si daca spitalul X n-avea ultimul model de bacterie in salon, il "rezolva" Hexi, prompt si scump. Pseudomonas. Pseudo-dezinfectant. Pseudo-sanatate. Pseudo-institutii. Pseudo-stat. Doar banii furati erau adevarati. Si pacientii morti cu zile.

Laur  •  15 decembrie 2017, 8:18

Cum vor afecta propunerile de modificari ale Codului Penal si Codului de Procedura Penala, ale comisiei Iordache, daca sunt aplicate , ancheta si procesul, (daca va mai fi un proces) Hexi Pharma ? Cazul Hexi Pharma este numai o crevasa care lumineaza aisbergul unui sistem criminal, pentru pacientii pe care ar trebui, pe banii lor, sa-i trateze, dar in fapt ii omoara . Sistemul este structurat si sustinut politic( in acceptiunea din Romania al cuvantului), prin trafic de influenta , mita si alte infractiuni din CP , care sunt modificate acum de comisia Iordache. Crevasa se va inchide, sistemul se va reface si isi va continua ilegalitatile si crimele.(daca acest lucru nu s-a intamplat deja) P.S Daca Romania, asa cum a inceput , va urma Polonia, pe calea autocratiei, curand se vor cenzura nu numai comentariile ci si articolele.

Ion  •  15 decembrie 2017, 8:23

*** , in cel mai *** stat din Europa, cu cea mai penibilă capitală. Cele mai corupte si impuțite institutii din Europa.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

mihaita  •  15 decembrie 2017, 8:37

Stai linistit, Tolo. De acum mailurile alea nu vor mai conta. :D Asa se creste calitatea justitiei la noi, prin masurile propuse de partide politice PSD + Alde, Udmr, Pnl. ;)

bg  •  15 decembrie 2017, 8:44

Cu fiecare zi care trece, ajungem sa aflam lucruri din ce in ce mai groaznice de felul cum statul roman NU si-a protejat proprii cetateni, asa cum scrie in Constitutie. Supraseptul de la Hexi Pharma - bomba bacteriologica cu Ps. aeruginosa, cumparata de spitalele din Romania. FRUMOS!!! Cu se spune in popor"si.... si banii luati". Cine-i de vina? Unde sunt expertii in biocide ca de cei care-si dau cu parerea ne-am lamurit. Cand in lume exista biblioteci, tomuri intregi de literatura stiintifica in domeniu, cercetatori supraspecializati care asta studiaza de-o viata, noi ne permitem sa bagatelizam fenomenul si sa-l ducem in derizoriu? Este CRIMINAL ce s-a intamplat in ultimi 10 ani cu grija pentru sanatatea populatiei si toti au fost complici. Unde este Directiva europeana privind asigurarea securitatii pacientului din spitale si cum se respecta ea la noi? Sigur, noi suntem selectivi si luam numai ce ne convine si cand. FARA CUVINTE...

Sanautanu  •  15 decembrie 2017, 8:49

Fiecare dintre spitalele din Romania (sau macar minim cele 340 unde Hexi livra dezinfectanti) se asigurau de bacteria Pseudomonas prin achizitionarea acesteia. A fost la fel si in situatia bacteriilor livrate in sapunul lichid de la Gheorghieni. Nu cumva asta este genocid? Nu cumva modificarea codurilor Penal si de Procedura penala incearca sa asigure scaparea celor responsabili de acest dezastru? Intrebarea este: ce facem de acum incolo?

Cătălin Tolontan  •  15 decembrie 2017, 8:50

@Sanautanu: ce putem face? Sa ne implicam. Noi, ca jurnalisti, nu putem fi decat la mijlloc, incercand sa ne pastram obiectivitatea ca sa va povestim. Insa dumneavoastra va puteti inscrie in ONG-uri, puteti dona celor care va plac, puteti sa va sunati la telefon parlamentarul, puteti demonstra, puteti face voluntariate pentru cauzele care fac bine.

Raoul Serban  •  15 decembrie 2017, 8:53

Baiatul meu, nou nascut a fost contaminat cu Pseudomona aeruginosa la nastere. Nu vreti sa stiti cat a chinuit pana s-a dus , sper ca intr-o lume mai buna. 07.05.'14-06.09.'14

Andrei F  •  15 decembrie 2017, 9:03

@ Marius Logica elementara spune ca este invers.Daca acum 2 ani aveati bacteria,instrumentarul folosit daca a fost dezinfectat cu produse Hexi neconforme a facut ca bacteria de la dumneavostra sa ajunga la pacientii care au fost supusi interventiilor dupa dumneavoastra...Trebuie sa cautati un alt moment de infectare de dinainte de cel in care ati fost supus interventiei....Toti avem tendinta sa credem ca in spitale a fost cel mai rau...Dentistii si cabinetele cred ca au fost cei mai expusi.In spitale de bine de rau mai aveau un epidemiolog ,existau raportarile si intr- o zi se faceau cateva interventii chirurgicale intr- o sala de operatii.Pe la spomatolog trec zilnic zeci de pacienti...

argo  •  15 decembrie 2017, 9:18

poate ca ma repet, dar zic ca merita s-o zic din nou: coruptia nu ucide bacteriile. Coruptia omoara doar oamenii. Mai incet sau mai repede, dar cu siguranta.

Gareth Edwards  •  15 decembrie 2017, 9:22

Orbi?!?!?!?!...Poate orbiti de morbul de a se capatui cu orice pret. Refuz sa cred ca cei care cumparau produsele celor de la Hexi nu primeau spaga de la Condrea. Procurorii sunt stupefiati?!?!?! Chiar nu intelege nimeni ca suntem un popor neguvernabil cu instrumente democratice??? Suntem bolnavi, imoralitatea societatii romanesti depaseste orice imaginatie...

Cătălin Tolontan  •  15 decembrie 2017, 9:23

@Gareth Edwards: eventualele acte de coruptie catre spitale sunt treaba DNA. Pentru ca atrag functionari publici. Parchetul General a facut dosarul legat de afectarea vietii pacientilor si inselaciune.

antonia  •  15 decembrie 2017, 9:36

Cand citesti comentarii ca al d-lui Raoul Serban, te intrebi daca mai exista Dumnezeu iar daca exista de ce se intampla astfel de lucruri? Apoi realizezi ca statul este complice la crima iar noi suntem ignoranti si tot mai lipsiti de umanitate deoarece nu ne mobilizam sa oprim aceste crime. Toti factorii de raspundere stiu de multi ani de crimele din spitalele romanesti si nu au facut nimic, ba din contra, au incercat sa musamalizeze totul si au furat impreuna banii si vietile atator nevinovati.

Mos Craciun  •  15 decembrie 2017, 9:52

Treburile nu sint asa de simple . Voi vreti de la acesti amariti sa fie rezolvate problemele in sanatate . Nu se poate . Probabil ca ati baut cerneala la scoala , dar microrganismele se adapteaza si. da , traiesc in mediile facute sa le omoare. Desigur ca exista dezinfectati aproape de perfectiune , vdar medicii nu il accepta si bolnavii nu vor sa auda . Sanatatea e ce a mai mare avere ce o aveti. Puneti mina pe invatat, ca vremurile sint tot mai grele pt a mentine sanatatea si voi habar nu aveti pe ce lume traiti. Spiotalul e un loc unde se profita de mizeria ta. Sanatate a nu s e gaseste acolo, ci la tine acasa. Un dezinfectant perfect, care desi e o chimicala , nu ataca chimic, ci electric. Deci nu se va putea face rezistenta la asa chimicala . Este ClO2 ( dioxidul de clor ). Eu il pun ( dizolv ) in apa si iau citeva picaturi mereu. Nu am fost bolnav niciodata . Si acusica mor de batrinete .

Apostolul pavel  •  15 decembrie 2017, 10:11

@Mos Craciun: Se vede ca bei ceva, dupa cum vorbesti. Orice reactie chimica presupune transfer de electroni, dar de aici si pana sa spui ca dioxidul de clor "ataca electric, nu chimic"... HA! Culmea e ca tu ii trimiti la scoala pe altii. Or, aberatia ta e demontata de chimia de clasa a VII-a. Sa spui ca o reactie de oxidare e tot una cu o reactie electrica. Hahaha. Confunzi chimia cu fizica. In plus, dioxidul de clor functioneaza doar in solutie apoasa si are efect scurt in timp. Pe deasupra, in urma reactiei cu apa rezulta ca reziduu clorit (CLO2-), care in timp poate da afectiuni hepatice si renale. Asa ca, inapoi la scoala, electricianule.

bg  •  15 decembrie 2017, 10:34

Ba da, intr-o reala unitate sanitara ESTE OBLIGATORIU sa existe un control strict al modului de aplicare al dezinfectantilor, in caz contrar nu se poate numi asa. In SUA, in documentele CDC privind dezinfectia in spitale, se spune clar ca personalul care nu respecta indicatiile de pe eticheta produsului, privind modul de aplicare (dilutii), raspunde conform reglementarilor in vigoare. De ce se incearca cu obstinatie DILUAREA raspunderii spitalelor in documentele procurorilor? Ce experti a consultat procurorul de caz? Ori fi tot dintre cei care ne spuneau ce bune sunt biocidele de la Hexi Pharma. Caci, o balada romanesca spune: "...si mana ce-mi facea"?

gheorghe  •  15 decembrie 2017, 10:35

felicitari si azi pentru inca o bucatica din lupta dvs., eforturile, incapatanarea de a cara apa cu galeata in desertul amoralitatii si faradelegii contemporane

Cătălin Tolontan  •  15 decembrie 2017, 10:36

@gheorghe: suntem toti parte a acestei lumi si nu vom putea s-o facem mai buna decat impreuna, fiecare cu micile sale mijloace. Nu e nimic special in ce facem, mergem de dimineata la redactie si ne facem treaba. Uneori reusim, alteori nu, dar nu renuntam. Niciodata nu renuntam!

Dinu T.  •  15 decembrie 2017, 10:55

Intr-un stat bananier e normal sa apara si situatii de genul asta.

io  •  15 decembrie 2017, 11:04

ce treceti dvs. cu vederea, in goana asta nebuna in a va justifica, e ca, din ce inteleg, pot aparea tulpini de pseudomonas aeruginosa rezistente la dezinfectantii pe baza de glutaraldehida. in sensul ca e frectie la picior de lemn daca la dai cu substanta de aia. vad ca sunt destule studii care documenteaza si atesta asta. ma rog, nu ma astept nici sa vreti sa vedeti lucrul asta, nici sa va documentati pana la capat. va multumiti cu isteria si atat. ce vreau sa zic e ca este foarte posibil ca liniile alora de productie sa fi avut astfel de tulpini, lucru care e si mai grav. mult, mult mai grav decat ca luau 1% din concentratie si scadea aia de la 7 la 6 sau ce *** facea. daca livra astfel de tulpini spitalelor, e chiar infricosator. asa ca nu mai dati ochii peste cap aiurea... da, pseodumonas aeruginosa poate face fix asta - dezvolta rezistenta la glutaraldehida. soc si groaza! repet, nenorocirea e ca aia pare ca aveau asa ceva pe liniile lor de productie, din ce ziceti dvs., din mailurile respective. si ca nicio institutie a statului nu era in stare sa vada nici macar asta. da nah, medicii sunt de vina nu? si sa avem incredere in institutii nu? o sa fie bine!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cătălin Tolontan  •  15 decembrie 2017, 11:05

@io : da, unele produse erau contaminate din fabricatie cu Pseudomonas. Si nu e vorba, din cite se stie, doar de cazul Supreasept. Insa de ce ne certati? :-) Ca nu constientizam cit de grav e? Cum nu constientizam ca ne ocupam de cazul asta de un an si jumatate.

Luca  •  15 decembrie 2017, 11:22

Genocid ... Nu cred ca exista roman care sa nu fi avut ,un caz in familie, de contaminare cu bacterii in spitalele romanesti . Unii au scapat , altii , nu ...

Tudor  •  15 decembrie 2017, 12:15

A 3-a cauză a mortalității în SUA este iatrogeneza medicală (greșelile medicale). Mai pe șleau, 1 din 10 americani moare de medicină.

Tudor  •  15 decembrie 2017, 12:16

Lucru știut demul. Din Faust: „Încă vreo câţiva paşi până la piatră./ Aci ne odihnim, unde-n atâtea rânduri/ Am poposit muncit de gânduri./ Dedatu-m-am aci şi postului şi rugăciunii./ Plin de nădejde, cu credinţă, cu suspine,/ Cu lacrimi, am crezut să pot obţine/ De la cerescul Domn sfârşitul ciumii./ Batjocură îmi par aplauzele cu care unii/ Mă-ntâmpină. O, de-ai vedea în mine!/ Ai înţelege-atunci cât de puţine/ Sunt meritele tatălui şi ale mele./ Om onorabil a fost tata, dar întunecat./ Asupra firii şi a sfintelor arcane1/ Gândea, nu necinstit, dar într-un fel ciudat,/ Cu grele osteneli, de vrei, însă cam apucat./ Se închidea, cu-ceata lui de-adepţi,/ în neagra lui bucătărie şi gătea pe îndelete,/ Unea contrarii, după lungi reţete./ Un roşu-leu2 cu crinul alb3 se logodea/ în blândă şi domoală baie, zilnic./ Apoi, împerecheaţi în flacără, cei doi/ Trecuţi erau dintr-un alcov4 în altul, silnic./ Când într-un joc de aprige culori/ Crăiasa tânără se alegea în zori,/ Medicamentul era gata. Oamenii mureau./ Dar nimeni nu-ntreba: se face vreunul sănătos?/ Astfel cu infernalele tertipuri/ Prăpăd făcurăm prin aceste văi, mai fioros,/ Decât făcuse ciuma. Însumi dat-am din otravă/ La mii de oameni. Toţi s-au stins./ Şi-acum văzuşi, cum suntem ridicaţi în slavă,/ Noi, noi netrebnicii şi ucigaşii!/”

Doru  •  15 decembrie 2017, 13:16

Nu stiu cum este din punct de vedere legal insa moral toti cei care au participat la acest genocid ( oare cate mii/ zeci de mii de persoane au decedat cu zile?! ) ar trebui sa infunde puscariile pe viata! Toti, de la primul din fabrica ce doar "auzise ceva" pana la toti mai marii deputati, senatori, ministri, primari, etc *** Este o exterminare in masa, pastrand proportiile, asemanatoare lagarelor de concentrare insa facuta in "libertate". In aceste momente regret ca pedeapsa cu moartea nu mai exista in sistemul juridic din Romania, bine, nu mai exista nici sistemul juridic insa aceasta este alta discutie...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

dezi  •  15 decembrie 2017, 13:57

*** In domeniul medical si in alte domenii, afaceri care distorsioneaza piata si competitivitatea. Hexi a fost stopata, dar ce garantie avem ca genocidul nu continua cu alte firme de profil *** S-au mai facut teste pentru dezinfectantii folositi la ora actuala in spitale? E ingrozitor sa stim ca exista o institutie care are puteri nelimitate si necontrolate care lucreaza impotriva interesului public. Vor fi pedepsiti cativa din bordul firmei Hexi, dar cei care au initiat si profitat o afacere criminala nu vor plati. Mai rau e ca vor continua din umbra, secretul de stat opreste orice investigatie jurnalistica sau oficiala.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

casa de marcat  •  15 decembrie 2017, 14:21

cu siguranta verdictul in cazul condrea se stia insa era o chestiune de timp pana sa fie expus pulicitatii.

The Voice  •  15 decembrie 2017, 16:02

"E posibil pentru că ”biocidele Hexi Pharma nu aveau niciodată concentrația ADMISA”, după cum scriu procurorii în dosarul aflat acum la Judecătoria Sectorului 5." Poate concentratia MINIMA ADMISA sau concentratia NECESARA... Scrieti voi prostii sau procuratura??

The Voice  •  15 decembrie 2017, 16:21

E ciudat si modul cum a murit Condrea, acel accident dubios, camerele care aratau o masina ce-l urmarea, martorii care nu au fost luati in seama e foarte ciudat nu vi se pare?? Trebuia probabil redus la tacere pentru a nu compromite persoane sus puse??

Cătălin Tolontan  •  15 decembrie 2017, 16:23

@The Voice: in dosar nu apare nici o masina care-l urmarea. Cinstit vorbind, de regula teoria conspiratiei este, pentru orice om, o solutie convenabila, numai ca nu ne aduce, de fapt, nimic.

io  •  15 decembrie 2017, 16:39

probabil ca nu am inteles eu din articol... sau poate nu e clar explicat. eu inteleg altfel - NU ca nu producea efecte, doar ca tulpina aia era rezistenta la glutaraldehida. daca solutiile alea, care citesc ca erau si concentrate, contineau pseudomonas, eu inteleg (sper sa nu gresesc, nu-s specialist in asa ceva) ca lucrul asta nu ar fi fost posibil decat daca tulpinile respective erau deja rezistente la glutaraldehida. iar daca tulpinile alea provin de la hexi... pai sincer, e de nu stiu cate ori mai grav decat faptul ca solutia concentrata avea 5% fata de 7%. sau cat o fi fost.

Cătălin Tolontan  •  15 decembrie 2017, 17:08

@io: asa e, aveti dreptate. E foarte grav. E grav intr-un mod in care nici macar cei care se pricep nu-l pot evalua. Bine, din pacate nici nu prea ii preocupa. E o rusine pentru profesia lor si, cu toate riscurile, nu vom inceta sa le spunem asta. Nu se poate sa nu iei act de un fenomen care produce efecte masurabile stiintific. Pana acum somitatile din epidemiologie si din alte ramuri ale medicinei s-au ocupat cu negarea. Dar nu e doar ca dezinfectantii nu-si faceau efectul, ci faptul ca ”vaccinau” germenii, apareau versiuni tot mai puternice.

liviu paulus  •  15 decembrie 2017, 19:02

conducerile spitalelor sunt vinovate ptr ca potrivit legii gestionarului si al bunului simt orice marfa receptionata trebuie verificata cantitativ si calitativ,altfel ce platesti ????

Marin Necula  •  16 decembrie 2017, 12:11

Eu cred ca SRI-ul este platit sa stie tot ce se intampla in aceasta tara si sa ia masuri pentru a opri raul. Orice lucru rau se intampla, atrage responsabilitatea SRI-ului (si alte institutii cu rol asemanator). Daca au stiut, dar nu au impiedicat infaptuirea raului, ii face complici; daca nu au stiut, acest lucru demonstreaza ca sunt incapabili, inutili si trebuie desfiintati sa nu mai risipim banii. SRI-ul si toti cei cu rol asemanator, sunt vinovati, cel putin din punct de vedere moral, de tot raul din Romania! Poateti lamuri aceasta dilema? Cereti raspuns de la SRI! Dar eu cred ca sunt toti implicati! Dumneavoastra ce credeti?

Alina M.  •  16 decembrie 2017, 16:54

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Gabriela  •  17 decembrie 2017, 9:23

Tot dosarul este înfiorător. Durează de prea mult timp. Trebuia sa fie solutionat cu prioritate. ***. Toți care sunt vinovați în acest dosar sa fie puși intr-un spital din România . Dacă se respectau protocoale în spital,poate tatăl meu era și astăzi lângă mine și nu din cauza a 2 bacterii sa moara pe un pat de spital.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Autelian  •  17 decembrie 2017, 22:29

Dar inspecția sanitara din Ministerul Sanatatii ce păzeste?

Arbitrul  •  19 decembrie 2017, 8:03

Ne imbolnavesc cu buna stiinta pentru a-si justifica un consum cat mai mare de medicamente.Managerii spitalelor nu raspund in nici un fel,dimpotriva,isi perpetueaza si isi intaresc pozitiile...vezi Copca,despre care te-ai oprit sa investighezi,el fiind singurul ramas neatins

Comentează