Ministrul Bodog cere demisia managerului de la Spitalul Ilfov, dar liberalul Petrache îi mai dă o șansă!

Oferte de muncă - ”Spital public din România angajează căpitan de Titanic. Cerem seriozitate: multiple naufragii și victime la activ!”

luni, 15 ianuarie 2018, 6:48

”Aveți dreptate în mare parte din ce-ați scris în ziar, sunt probleme grave în spitalul Ilfov. Ministrul Bodog mi-a recomandat să demit managerul, dar eu nu o concediez pe doamna Ene, am pus-o să îndrepte situația!” Marian Petrache, președintele Consiliului Județean Ilfov

de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

În  septembrie 2017, Corpul de Control al Ministerului Sănătății descoperă la Spitalul Ilfov că:

  1. Nu există protocoale de dezinfecție și ”se sterilizează” în găleți puse pe jos materiale sanitare folosite de gravide și de nou-născuți.
  2. Gravidele în travaliu sunt puse, înainte de naștere, să parcurgă un traseu lung și cu risc de contaminare.
  3. O firmă privată încasează banii de la mame și copii deși spitalul ar fi trebuit să acorde aceste servicii asiguraților!

În 10 noiembrie 2017, ministerul trimite către Consiliul Județean Ilfov, care are spitalul în subordine, o adresă în care cere:

  1. ”Încetarea contractului de management al doamnei Ene Delia Patricia pentru nerespectarea politicii de personal, structurii organizatorice, managementul serviciilor medicale”.
  2. ”Recuperarea banilor de la directorul medical Graure Florina Ramona, care a fost angajată fără respectarea legii”.
  3. ”Consiliul Județean Ilfov să sesizeze organele de urmărire penală pentru contractul dintre Spitalul Clinic Ilfov și SC Promedica SRL”.

Vreme de două luni, nu se face nimic.

Atât raportul, cât și recomandările Ministerului Sănătății stau la sertar.

Reacții abia după publicare

Pe 10 ianuarie, Gazeta începe publicarea unor articole (1 +2), despre situația de la Spitalul Ilfov.

E momentul în care ministerul recunoaște că a trimis niște concluzii către Marian Petrache, șeful de la Ilfov.

Dar Florian Bodog nu spune ce i-a recomandat lui Marian Petrache.

În același timp, Marian Petrache sună la redacție, ne întâlnim și rezultă următorul interviu.

Omul pe care PNL l-a propulsat în fruntea Consiliului Județean Ilfov spune că i-a dat a doua șansă managerului de spital, Patricia Ene.

Patricia Ene, managerul Spitalului Județean Ilfov

Aveți dreptate, unele probleme sunt grave! La gravide ce să fac, dărâm clădirea?”

-Domnule Petrache, de ce ați ținut secret vreme de două luni raportul Corpului de Control despre problemele de risc de la Spitalul Ilfov?
-Imediat după ce am primit raportul, în decembrie, mi-am chemat consilierul care se ocupă de partea de sănătate, pentru că e una pe care o stăpânesc mai puțin, și ne-am gândit la un plan de acțiune. Am lăsat Comitetul Director să-și facă o imagine asupra raportului, apoi am trimis consilierul să vorbească la administrația spitalului pentru a face un proiect.

-Întrebarea noastră era legată de faptul că cetățenii nu au știut și nici nu s-a luat nicio măsură.
-Pentru că eu fac, de luni, o echipă care să urmărească îndeplinirea cerințelor Corpului de Control. Intenția mea nu este să schimb managerul, ci să-l las să îndrepte situația! A fost, într-adevăr, demis directorul medical, care era și epidemiolog. Asta s-a hotărât în cadrul Comitetului Director care s-a întrunit după control.

– După doi ani cât a fost șefă o puneți să repare dezastrul la care, spune Corpul de Control, a contribuit?!
– Da, am vorbit cu secretarul general al CJ ca aceste cerințe să fie trecute în contractul managerului ca obiectiv și să fie demis dacă nu le îndeplinește în termenul stabilit. I-am rugat să aleagă cu mare grijă termenele. Accept să fie termene puțin mai lungi, dar nu accept să fie depășite. Dacă o problemă nu va fi rezolvată la timp, trecem la destituire. Eu consider că problemele le rezolvăm prin soluționarea lor, nu prin demiterea imediată a managerului.

“Pe doamna Patricia Ene am cunoscut-o doar înainte de numire. Am căutat un manager care să fie mai puțin parte a sistemului. Am să mă interesez care e relația cu domnul respectiv, Grumaz. Probabil deranjează că noul management a pus mai mult accent pe licitații. Au fost deranjate anumite interese” Marian Petrache, președinte CJ Ilfov

-Să înțelegem, vă rugăm. Spuneți că cineva are ceva cu Patricia Ene?
-Sunt niște interese acolo, în spital.

-Bun, aceasta este o explicație ubicuă. Tot timpul cei prinși cu probleme reclamă o tabără adversă. Dincolo de orice, nu există protocoale de sterilizare. E normal? 
– Știți, adevărul e undeva la mijloc. Da, punctele atacate de voi sunt parțial adevărate. Adică, da, mereu, într-un spital, e loc de mai bine. Uite, am întrebat și eu care e treaba cu ustensilele acelea lăsate în găleată. Ei pun acele obiecte într-un recipient până le duc la dezinfectare. Bine, nu le pun ca la normă, să le ia câte una, le lasă acolo pe toate, câte 7, câte or fi, pentru o primă dezinfectare și după aceea le duc la cea finală. Ele ar trebui luate câte una, ținute acolo 5 minute, și tot așa. Dar ei le adună mai multe preliminar. De-asta spun că aveți doar parțial dreptate aici.

-Iertați-ne, dar în sănătate nu merge așa. Ori respecți protocolul integral, ori provoci un risc la adresa pacientului.
-De aceea i-am fixat de acum obiective clare.

-Și cu traseul gravidelor, care coboară câte 2 etaje înainte de naștere?
-Exact. Asta e mai grav! Și e o problemă pe care o știam, dar efectiv n-avem cum s-o rezolvăm! Plus cazul Promedica, pe care l-am sesizat  și eu într-o cerere către Ministerul Sănătății. Mi-am dorit ca acel contract cu Promedica să fie verificat special când vine controlul.

„Contractul cu Promedica nu e fezabil, trebuie să plece”

-De ce spuneți că problema cu gravidele este de nerezolvat?
-Din cauza construcției. Care este veche, pur și simplu acesta fusese planul inițial! Nu sunt probleme noi, pentru că am mai avut două controale, problema cu ginecologia o știam, dar nu aveam, fizic, cum să o rezolv.

-Totuși…
– Ce să fac, să dărâm clădirea? Noi am făcut ce am putut, pentru că vrem să ducem spitalul la grad 4. Am igienizat, am modernizat.

-Cu Promedica?
– Nu cunosc pe nimeni de la Promedica! Am înțeles doar că au făcut mai multe contracte, sunt foarte vechi.

-Ce ați făcut în acest sens, de ce nu pot fi îndepărtați?
-Am avut mereu discuții cu managerul pentru a le spune celor de la Promedica să încheie acel contract. Dar înțeleg că au câștigat un proces! În orice caz, trebuie întrerupt. Nu e fezabil pentru spital!

-Scuze, însă vă întrebăm încă o dată. Corpul de Control a constatat abateri medicale grave, care arată și nepăsare, dar în primul rând neștiința șefilor spitalului. Ce vă face să credeți că același manager va face acum altceva? Învață meserie sau cum?
-Repet. Eu nu sunt de principiul că o schimbare rezolvă problema. Am încredere că doamna Patricia Ene va soluționa problemele.

Iată recomandările Ministerului Sănătății, trimise către Consiliul Județean Ilfov:

Comentarii (51)Adaugă comentariu

Adrian Nistor  •  15 ianuarie 2018, 7:27

Cred ca datele mentionate la inceputul articolului sunt din 2017, nu 2016. Nu trebuie publicat comentariul meu, doar corectat in articol daca este cazul.

Cătălin Tolontan  •  15 ianuarie 2018, 7:30

@Adrian Nistor: Scuze, am rectificat. Este "sindromul inceputului de an" cand credem ca ne aflam inca in 2017 si ne referm la anul trecut ca la 2016 :-) Controlul si rapoartele au fost facute anul trecut, adica in 2017.

Kwd2015  •  15 ianuarie 2018, 7:49

Astia au ajuns la un tupeu fantastic. A atacat el. , asta fiind cea mai tupeista cale de aparare. Ca e de la pdl..... sau psd sau nu stiu de unde.... nu conteaza. Se vede clar ca sunt toti din acelasi aluat al lui iliescu

io  •  15 ianuarie 2018, 8:07

nu inteleg... acu vreo 2-3 articole titlul era "MINISTRUL BODOG ȘTIE ȘI ÎL PROTEJEAZĂ PE MANAGER!" - pai ori il proteja ori ii cerea demisia?

Cătălin Tolontan  •  15 ianuarie 2018, 8:10

@io: ministrul a pastrat si el secret raportul si cand a fost intrebat MS n-a raspuns decat tarziu si prin raspunsul "am facut recomandari catre CJ Ilfov". Faptul ca spitalul apartine CJ Ilfov nu inseamna ca ministerul sanatatii nu areesponsabilitate asupra actului medical de acolo. Pacientii sunt tot sub protectia MS, nu a CJ. Ministrul Bodog putea face public raportul, putea presa pentru schimbare, are pirghii la dispozitie. SIgur, administrativ o poate schimba doar CJ, dar medical e la mana ministerului.

Cosmin  •  15 ianuarie 2018, 8:26

Da. Lasati oamenii sa indrepte greșelile. Pedeapsa nu rezolva problema. Iertare nu condamnarea celor care greșesc. Corectare nu pedeapsă. Toti gresim. Aruncam cu piatra? Haideti sa dam dovada de inteligenta emotionala nu de ratiune cinica. Nu ajungem nicaieri. Avem acest pattern de gândire moștenit si anume trebuie sa pătimești pentru greseli. Nimeni nu vede ca a condus la stres si nu a îndreptat nimic. Pentru ca dreptatea nu e razbunare. Femeia nu a facut rau cu intenție. Ce bine ar fi daca ne-am uita in oglinda inainte sa aruncam cu piatra! Agresivitatea ca masura de îndreptare este o forma barbara de agravare a problemelor. Conceptul eronat este ca greseala trebuie neapărat pedepsita. Consecințe nu pedepse. Consecințe nu recompense. Sa facem un pas sa scoatem capul afara din era conditionarii. Sa-i multumim Domnului Skinner si sa-i transmitem ca s-a inselat. Nu a fost rea intentie, nu il pedepsim, atat a putut. Corectam nu agresam. Greseala necesita corectie.

marian  •  15 ianuarie 2018, 8:29

asta se intampla cand ajung toti cizmarii in functii de conducere ,vorba lui ce vrei domne sa daram cladirea?

Andrei F  •  15 ianuarie 2018, 8:53

Adica Petrache poate el sa stabileasca alte reguli pe Sanatate in spitalul care ii este incredintat? Mai ales pentru ca spune ca nu se pricepe si nu infirma raportul Corpului de Control?De asta se intampla catastrofe,pentru ca fiecare are el ceva de comentat la protocoale,legi,regulamente...Ma abtin sa nu rad cand aud ca doamna manager este singura care nu este decat parte a sistemului...Adica ceilalti sunt?Si nu am inteles daca Petrache a sesizat Procuratura- cum era indemnat sa o faca...

Angajat  •  15 ianuarie 2018, 8:57

Ce greseala sa mai repare ***? E a 1000-a greseala pe careo face! V-am mai spus eu ca Hellving e in spatele la tot!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Angajat  •  15 ianuarie 2018, 8:59

. Stiti ca sectia de ortopedie are angajat un singur medic??? Pai ce sectie e domnule Tolontan asta? Cu un singur medic? Se intra pe sectie direct de afara! Nu exista un circuit... la fel se intra si pe sectia de oncologie! Tot de afara! Sa nu mai vorbesc de sectia de oncologie care este pusa pe fosta sectie de terapie intensiva si nu a fost igienizata corespunzator... a fost doar zugravita din banii personali ai doamnei dr Berghea. Marinimoasa de fel... dansa nu si-a putut compromite pacientii. Pacientii de pe oncologie sunt deprimati imun, o infectie cu pseudomonas ce zace in peretii acelei sectii le-ar fi fost fatala pacientilor. Doamna dr Berghea a platit din bani personali o firma de curatenie! Banii astia trebuia sa ii dea doamna manager din buzunarul sau. Conduce ditamai bmw-ul. Petrache stie bine ce e in spital! Doamna manager este nasa lui Hubert Thuma, deputat pnl, mana dreapta a lui petrache si este fina lui cirstoiu catalin fostul manager de la floreasca. Actual decan al UMF! Si cel ce o protejaza pe managera cu adevarat este directorul sri, Eduard Hellving. Pe data de 04-01-2018 pe la ora 10:30 a venit o masina sri in spital, au coborat din masina si au mers la dna manager in birou. Dna manager nu era... ca dansa nu isi respecta programul de lucru. Pe data de 04-01-2018 a venit la munca la ora 12! Domnul Panait a intampinat ofiterii SRI! ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

fics  •  15 ianuarie 2018, 9:18

Ce tampenie. am fost in spitalul ilfov , la upu, acum 10 ani. Era intr-o duminica tin minte exact. Si era o varza totala. am fost si luna trecuta cu sotia mea gravida in luna a 7-a si am ramas surprins de cum arata spitalul, de ce conditii sunt si de cum am fost primiti. Fireste ca am vrut sa dam spaga si ce sa vezi. Refuz total. Poate ca or fi fost camere video, dracu stie. Tot respectul pentru cum arata acum spitalul.

Angajat  •  15 ianuarie 2018, 9:29

Domnule Tolontan, oare doamnele Nitu Elena Bianca, Vranceanu Diana Mihaela, Manolache Adriana, Chirculescu Maria (membre evaluare) in frunte cu sefa comisiei de evaluare dna Potzachin Ivona Beatrice (la comisia de acreditare fac referire) oare stimatele "doamne" care au mancat si au baut de au rupt in timp ce faceau evaluarea spitalului, nu au vazut circuitele improprii si mizeria din acest spital???? Cum a obtinut acest spital acreditarea??? Este inadmisibil ca au inchis ochii la tot ce se intampla in spital! Au inchis ochii in primul rand la faptul ca pacientii de pe cardiologie care fac un infarct miocardic sau alte complicatii si necesita transfer la sectia de terapie intensiva are aceeasi soarta ca si cadavrul. E o ruleta ruseasca... pacientul este carat pe brate pe scari in pozitie improprie, care i-ar pune viata si mai tare in pericol, apoi este asteptat de brancardierii ATI la capatul scarilor, este pus pe targa si se fuge cu pacientul pe holul spitalului pana la sectia ATI situata in corpul H la etajul 4. Soarta pacientului este in mainile lui Dumnezeu! Pana vine liftul.... pana se ajunge cu el la etajul 4.... e o ruleta ruseasca! Scapa cine are zile. O data pe un pacient intubat direct de pe sectia de cardiologie l-au detubat (i-o iesit teava din gat) in timp ce coborau treptele cu el pe brate... o angajata a cazut in gol cu liftul din corpul H! A cazut 2 etaje in gol de si-a facut rinichii varza.... liftul acela adesea se blocheaza sau cade in gol! Liftier nu exista. Angajatii folosesc liftul de capul lor! O data anestezistul si asistenta de anestezie au ramas blocati in lift vreme de o ora si jumatate. Bine ca nu a fost vreo urgenta.... ca altfel...

Angajat  •  15 ianuarie 2018, 9:33

Trista realitate este .... din pacate un ministru nu poate face nimic din pacate pentru ca nu poate trece peste Petrache. El taie el spanzura!

Cristina  •  15 ianuarie 2018, 10:28

In ce tara traim??? Un presedinte de consiliu sa treaca peste un ordin de ministru?????!!!!!! Este inadmisibil asa ceva!

Marian Tudose  •  15 ianuarie 2018, 11:01

Eu as fi pus numai prima poza si n-as mai fi scris nimic. Numai daca te uiti la ea iti dai seama imediat despre ce e vorba :)))))

ticbis  •  15 ianuarie 2018, 11:02

@Andrei F: Ca de obicei, bati campii, to'asu' Andrei! Pai exact asta e problema, ca daca s-ar fi respectat legile, regulamentele si protocoalele in vigoare (alea care sunt), n-ar fi existat nici cazurile "Hexi Pharma", nici "Colectiv", nici cazul de fata cu "Spitalul Ilfov" !!! Si nici cazurile asemanatoare din alte multe domenii! Avem legi, avem regulamente, avem proceduri, avem protocoale... nu astea ne lipsesc... ne lipsesc OAMENII! In fond, daca ma gandesc ca astia care ne conduc sunt dupa chipul si asemanarea ta si au aceeasi gandire si constiinta ca si a ta, nu ma mai mir de nimic; consecintele par a fi firesti si ceea ce se intampla acum pare banal si logic in acelasi timp. Si cu cat aia ca tine sunteti mai multi, cu atat lucrurile vor merge din prost in mai prost; si cu atat ceilalti vor pleca pe capete, cu milioanele. Sa ramaneti doar voi cu ai vostri, singuri :))))))) Vai de tara asta, in ce hal a ajuns!

Cătălin Tolontan  •  15 ianuarie 2018, 11:03

@ticbis: aveti dreptate, inainte de orice e obligatoriu sa respete protocoalele pentru ca ele provin din standarde asumate stiintific. Se vede la intrebarea cu "dezinfectia" din galeata ce gandesc managerul Paricia Ene si Marian Petrache despre protocoale: le respectam si noi asa si asa ca merge!

Andrei F  •  15 ianuarie 2018, 11:33

@ ticbis Domnule , cred ca nu ati citit comentariul de trei ori- cum ne impartaseati...Altfel observati ca si eu am spus acelasi lucru despre regulamente,legi...A, desigur,eu sunt de vina,oamenii ca mine...Vedeti,eu va inteleg din prima!....Si pentru cine trebuie...Parca atacul la persoana nu era permis? Nu ca m- ar deranja.

io  •  15 ianuarie 2018, 11:49

@ticbis - te rog eu frumos, ia o pauza. zona de comentarii nu e chat. mai mult, repeti aceleasi lucruri la nesfarsit. si esti agresiv si jignesti fara motiv. pacat ca echipa de moderare face fix ce poate... eu unul am obosit sa fac slalom printre comentariile tale.

ticbis  •  15 ianuarie 2018, 12:18

@Andrei F: To'asu' Andrei, in comentariul tau stahanovist ai motivat pozitia lui Petrache si a madamei directoare Ene ca si cum acestia au facut ce-au facut obligati de legi, regulamente, proceduri si protocoale, ca n-aveau cum sa inventeze ei altele. Eu ti-am raspuns clar si la obiect: protocoalele si procedurile alea exista si astia le-au incalcat pe TOATE cu nesimtirea si tupeul specifice celor de teapa lor (si exemple sunt cu nemiluita in toate domeniile). Daca ar fi aplicat protocoalele existente, cazul spitalului Ilfov n-ar fi existat niciodata! Deci, nu si-au facut treaba si nici meseria!!! In rest, nu e niciun atac la persoana; e o constatare logica: daca chiar si in conditiile astea in care potlogariile lor au devenit publice tu le inventezi circumstante atenuante, inseamna ca faci parte din aceeasi categorie morala cu ei! Punct! Nu esti singurul, dar in cativa ani veti ramane singuri, fara indoiala :))

demisia  •  15 ianuarie 2018, 12:25

Nu va suparati dar dezinfectia la galeata nu e o "greseala", e o bataie de joc la adresa pacientilor, si atunci de ce ne mai miram ca mor oamenii din cauza bacteriilor intraspitalicesti. Daca sintem in jungla bacteriilor sa puna atunci la intrarea in spitale un afis: Intra cine vrea, scapa cine poate...

Andrei F  •  15 ianuarie 2018, 12:40

@ticbis Ce am facut?Am motivat decizia lui Petrache?Pe cuvant?Uite ca eu nici nu stiam!!!De unde ai scos asa ceva? Despre atacul la persoana...Cum ieri am fost banat si indemnat sa citesc Regulile de aici...scrie undeva ca sa nu-i spui cuiva cava ce tie nu ti-ar place...De exemplu daca as folosi cateva substantive pe care mi le tot repeti.Mai mult ,multe comentarii sunt truncheate pentru ca nu folosesc date unanim acceptate sau dovezi in argumentatia folosita...Pentru ca nu ma cunosti nu poti afirma de exemplu ca sunt ,,tovaras,, dar poti spune asta in cunostinta de cauza apropiatilor dumitale...Nu ma poti face vinovat de ce-ti trece dumitale prin cap fara sa ai o dovada!Dar ma dau batut...Astazi doar adaug la lungul sir unde ma contraziceai...18+27 ca nu ar face 45,ca CSA Steaua nu ar da si bani la sectia de basket,ca echipa de basket nu joaca la sala regimentului de garda...Deci...de acum o sa-ti dau dreptate de fiecare data pentru ca recunosc,nu am cum sa te schimb si nici nu-mi propun...Sa fi sanatos!

ticbis  •  15 ianuarie 2018, 12:54

@io: Daca pe tine te deranjaza comentariile mele si te simti "cu musca pe caciula", nu e vina mea, crede-ma :)) N-am jignit pe nimeni, am exprimat in scris ceea ce o tara intreaga vede cu ochii ei ca se intampla in societatea noastra astazi. Ca nu-ti convin tie devoalarea realitatilor, ca vrei sa le ascunzi sub pres, ca te simti vizat/vinovat de toate astea... e problema ta personala! Libertatea de opinie e garantata prin constitutie - de asta au murit mii de romani in 1989 - si, atata timp cat nu incalc regulile site-ului, am dreptul sa mi-o exprim pe orice blog sau forum public de pe internet, si nu numai. Daca nu-ti place, nu te obliga nimeni sa citesti! Altfel, ce-ai vrea tu se intampla doar prin Coreea de Nord :))))))

ticbis  •  15 ianuarie 2018, 13:36

@Andrei F: Iata ce ai scris, citez: "Adica Petrache poate el sa stabileasca alte reguli pe Sanatate in spitalul care ii este incredintat? (...) De asta se intampla catastrofe,pentru ca fiecare are el ceva de comentat la protocoale,legi,regulamente..." NU, to'ase', catastrofele din spitale se intampla pentru ca Petrache al tau si madama lui managera de spital N-AU RESPECTAT PROTOCOALELE EXISTENTE, nu pentru ca le-au comentat sau nu :))) Din cauza asta mor oamenii cu zile prin spitale! In opinia mea si a tuturor celor de bun simt, Pertache si Ene sunt vinovati 100% si ar trebui sa plateasca; in opinia ta, nu! De aici deriva si restul comentariului meu... no offence!!! Ai priceput?

vlad  •  15 ianuarie 2018, 13:49

domnule tolontan ......nu mai inteleg nimic cine pe cine apara va rog ? ne pute-ti spune si noua , nu mai pricep nimic cine cu cine e conexat ......BODOC apara pe ENE sau pe PETRACHE sau se apara intre ei ? NU pricep va rog sa ma crede ti

Cătălin Tolontan  •  15 ianuarie 2018, 13:50

@vlad: e mai greu de spus cine pe cine apara si de ce. Ce e clar e ca nici ministrul Sanatatii si mai ales presedintele CJ Ilfov nu se gandesc la pacientii de la Spitalul Ilfov.

Andrei F  •  15 ianuarie 2018, 14:18

@ticbis • 15 ianuarie 2018, 13:36 Si din asta ai inteles dumneata ca am justificat ce face Petrache?Pe langa lectiile de matematica ai mai lipsit si la altele...De ce crezi ca la sfarsitul frazei era semnul intrebarii si nu al exclamarii?Si ce protocol trebuia sa respecte Petrache? Dumneata acum faci glume sau esti serios?Eu doar subliniez personajul Petrache cu relatari din articol.Spun ca Petrache nu putea face reguli in Sanatate mai ales cand recunoaste ca nu stapaneste notiunile din Sanatate, ca se pare ca are notiuni in recunoasterea persoanelor,,“Pe doamna Patricia Ene am cunoscut-o doar înainte de numire. Am căutat un manager care să fie mai puțin parte a sistemului. ,, Daca dumneata crezi ca-l laud pe domnul Petrache e fix alegerea dumitale...Si nici asta nu ar fi de condamnat daca principiile pe care tot le enunti ar avea si acoperire ca uite singurel afirmi ca avem dreptul sa ne exprimam liber.Sau Constitutia exista numai pentru dumneata?,, N-AU RESPECTAT PROTOCOALELE EXISTENTE,, In articol se traduce cu personalul nu cunosteau normele de dezinfectie si regulamentul nu a fost implementat in spital...Pentru mine sunt lucruri diferite dar...ne mai luam din asta?De cate ori ati citit articolul?Aveti habar de cate protocoale exista in Sanatate?

Cătălin Tolontan  •  15 ianuarie 2018, 14:40

@ticbis, Andrei F: va rugam, fiti un pic mai calmi. Din afara, nu de sus, sa nu intelegeti gresit, pare ca ati transformat blogul in chat contrazicandu-va desi multe dintre lucruri le cititi in aceeasi cheie :-)

Pacientuedevină  •  15 ianuarie 2018, 15:20

Am văzut în aceste zile că dacă un polițist încalcă legea (e pedofil, fără să cauzeze moartea cuiva), șefii din politie și minister care l-au acoperit și protejat sunt demiși și anchetați, Păi, atunci de ce nu sunt demiși și anchetați șefii din ministerul sănătății și colegiile medicilor care acoperă și protejează medicii care încalcă legea (cauzând îmbolnăvirea și moartea pacienților, inclusiv a copiilor)? De ce nu se întâmplă niciodată asta, deși zilnic presa prezintă noi și noi cazuri din spitale? Deoarece, spre deosebire de polițiști (unde e frăția uniformelor), tagma medicală e organizată mult mai delictual, cetățeanul pacient vătămat neavând nicio șansă. De exemplu, vă întreb, de ce se tolerează ca directorul DSP Mureș să fie și președintele consiliului de administrație al Spitalului Județean de Urgență Tg.Mureș (pe care cum îl mai controlează obiectiv? - deci el se autocontrolează) și membru permanent al Comisiei de disciplină al Colegiului medicilor Mureș (în care cum își mai judecă obiectiv proprii medici subordonați din spital - a căror vină ar atrage și răspunderea sa ca șef al lor - din nou el se autocontrolează). De ce oare în statistica oficială din 2016 (ultima disponibilă), proporțional cu mărimea spitalelor, județul Mureș se află pe primul loc în țară la nr. de decese ale pacienților în spitale, pe primul loc la nr. de dosare disciplinare ale medicilor, dar cu zero medici sancționați de colegiul medicilor la plângerea pacienților? Acesta este modul de organizare impenetrabil al tagmei medicale și cereți pacientului să o învingă? Dar nu îl ajutați niciodată prin prezentarea publică repetată a acestui adevăr cutremurător, tăceți la fel ca și politicienii și mergeți cu anchetele jurnalistice doar până la jumătate. Când veți ancheta jurnalistic mecanismele mai sus arătate și situația groaznică din Mureș? Spre deosebire de celelalte domenii și profesii, în sistemul medical mușamalizarea este instituționalizată de medici, pe față, fără nicio jenă, este „organizată” ca atare (iată de ce Lucan este anchetat de parchetul centru crimă „organizată”-antimafia, nu de alt parchet). Dar nimeni, nici politicieni, nici jurnaliști, nu cer să fie clarificate și respectate incompatibilitățile și interdicțiile privind conflictele de interese ale medicilor, cumulul aberant și corupător de funcții ale acestora - unii având cumul cu cumul etc. Nimeni nu luptă pentru o inspecție sanitară de stat independentă și incompatibilă cu alte funcții. Nimeni nu denunță complicitățile flagrante ale direcțiilor județene de sănătate publică. Nimeni nu cere ca la judecarea cazurilor disciplinare de către colegiul medicilor să facă parte și un membru din partea asociațiilor de pacienți - iată o măsură care ar revoluționa cu adevărat responsabilitatea medicală și calitatea actului medical (fără aceasta, nimic altceva nu va funcționa, deoarece medicii se vor baza în continuare pe mușamalizările făcute de proprii lor colegi)! Iată de ce se nasc și proliferează ca niște lăcuste sute de mici dumnezei medicali, care se poartă medieval cu pacienții, și cărora sistemul medical (pe care și-l auto-organizează) le garantează ștergerea/ascunderea probelor incriminatorii, imunitatea și impunitatea disciplinar-profesională. Să vă mai dau un exemplu: conform OG nr. 8/2009, medicii rezidenți începând cu anul IV fac parte din linia I de gardă (sub pseudosupravegherea telefonică, de la domiciliu, a unui medic specialist, deci vă dați seama ce supraveghere...) și consultă, pun diagnostic și tratament etc. ca orice medic. Bomba este că aceștia, în cvasitotalitatea cazurilor nu se înscriu în colegiul medicilor, motiv pentru care colegiul nu îi poate ancheta disciplinar (că nu sunt membri - eu personal am primit de la colegiu o asemenea decizie) pentru culpele lor medicale, astfel că ei își pot bate joc în voie de pacienți. Totul este tolerat de Colegiul medicilor din România, care refuză să dea o decizie prin care să îi oblige să se înscrie în colegiu. De ce? Pentru că, dacă pacientul pățește ceva în spital în timpul gărzilor și îndrăznește să depună plângere disciplinară, este scos în față medicul rezident (după care se ascund medicii vinovați) și plângerea se respinge că medicul nu este membru al colegiului...Mușamalizare pe față! Așa că sfatul meu pentru voi toți: feriți-vă de medicii rezidenți de gardă din România tagmei medicale aflate mai presus de lege

ticbis  •  15 ianuarie 2018, 15:29

@Andrei F: Am impresia ca nu ai proprietatea termenilor... Daca personalul spitalului (citez): "nu cunostea normele de dezinfectie si regulamentul nu a fost implementat in spital", directoarea spitalului ar fi trebuit demisa in secunda doi *** pentru incompetenta manageriala, iar cel care o sustine in continuare in functie in ciuda tuturor evidentelor de incompetenta facute publice, ar fi trebuit sa-si dea demisia! Cel putin, asa se intampla in tarile cu societati normale! Despre asta e vorba...))) Pricepusi, to'ase???

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Andrei F  •  15 ianuarie 2018, 16:34

Daca nu am proprietatea termenilor-cum sunt batjocorit!!!-poftm!Spicuire din raportul corpului de control aflat intr-un articol pe aceasta tema:,,Deficiente:Nu sunt elaborate protocoale de lucru si instructiuni de lucru pentru procedura zone de risc crescut destinatii expuse,,...............,,In sectia obstretrica-ginecologie nu se cunosc protocoalele de lucru....,,....,,procedura privind curatenia si dezinfectia suprafatelor expuse PM 109-7 nu este actualizata...,, De asta Ministrul ii spune lui Petrache sa trimeata raportul cu deficientele la Parchet... Dar probabil ca asa il apar eu pe domnul Petrache cand intreb de ce nu a fost intrebat si de acest aspect. Deci va rog,nu ma mai jigniti!!!

Stely  •  15 ianuarie 2018, 18:12

ticbis,bravo dle,ai descoperit un sacal pesedist ***.eu il vanez de multa vreme.mai sunt foarte multi postaci si pesedei cranceni pe aici.pesedeul bolind isi zice andrei f.sunt cu ochii pe tine,***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

bg  •  15 ianuarie 2018, 18:53

Domnule Petrache, presedinte de Consiliu Judetean, va spun eu ca un SPITAL nu este nici restaurant, nici hotel, nici casa de odihna. Acolo vin pacienti, grav bolnavi si spitalul trebuie sa respecte niste circuite epidemiologice, norme de igiena arhicunoscute si obligatorii. In sanatate, este "totul sau nimic" si nu poti opera cu expresia: "lasa ca merge si asa". Lasa-ne, lasa-ne...ca ne-am saturat de astfel de personaje ridicole (gen Pacala).

Andrei F  •  15 ianuarie 2018, 18:55

Ma amuzati!!!! Adica asa nu mai este limbaj vulgar sau jignitor?Ma mir ca nu-i dati un chenar deosebit...

Medic  •  15 ianuarie 2018, 19:13

Domnule Tolontan, ***? De ce târâti femeia asta, care de un an de când a venit în spital a făcut ordine , atât cât a putut și cât s-a priceput? Ce sa facă femeia asta, sa se lupte cu un sistem? *** Emiteți păreri despre infecțiile nozocomiale fără sa aveți habar de noțiuni elementare de medicina. Ați verificat situația celorlalte spitale, ca sa aveti un termen de comparație? Trăim în România, domnule Tolontan. Ce sa facă Patricia Ene, sa închidă spitalul ? Sa urce în carca gravidele? Dacă ați fi obiectiv, ați vedea multele schimbări în bine pe care le-a făcut Patricia Ene. A, DA, A FOST AMENINȚATĂ ȘI AVERTIZATA CA E PE LISTA DUMNEAVOASTTA, DIN CAUZA CELOR CU MÂINILE BĂGATE ÎN *** ***. ..***? Fata asta e șefa de promoție, a mâncat Medicina pe pâine, a dormit cu maldăre de cărți si cu punga de oase sub pat, sa isi ia examenele cu zece. Fata asta și-a pierdut tatal la 10 ani și s-a chinuit singura pe drumul vieții și vii tu acum sa o terfelești și sa o distrugi?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Pacientuedevină  •  15 ianuarie 2018, 19:21

Vorbiti pe lângă subiect, deoarece toată lumea stie că găștile tagmei medicale sunt transpartinice, ele se autoapără si autoconservă, având același scop, indiferent de la care partid la altul migrează permanent: blocarea angajării răspunderii profesionale si înfruptarea din resursele sistemului de sănătate, cocotarea pe o pozitie privilegiată fată de pacientii medievalizati pe care îi întimidează pe față și îi sfidează nonsalant cu statutul lor aflat deasupra legii (îti rup în față fisa medicală, te dau afară, te întreb:si, ce poti să îmi faci? - te îndrumă chiar ei batjocoritor să mergi la colegiul medicilor dacă nu suporti umilintele). Nu este clar pentru toată lumea: ministrul e medic, cei din directia medicală sunt medici, cei din directiile de sănătate publică sunt medici etc. ? Care este rezultatul? Județul Mures e pe primul loc, cel putin în 2016, la decesele pacientilor din spitale (proportional cu mărimea spitalelor) si concluzia: ministrul îl păstrează în functie pe directorul DSP Mures (de la liberali, actualmente migrant), la fel si managerii spitalelor (majoritatea de la liberali, aflati pe traseu în prezent), si, nu-i asa, este vina pacientilor mureseni că mor într-o proportie atât de alarmantă în spital... Deci, lăsati-o mai moale cu petarda cu partidele, problema este că s-a permis medicilor să devină stat în stat. Si asta nu se va schimba până când în minister, la directiile judetene si în spitale, nu vor fi inclusi în lantul decizional (iar nu decorativ-consultativ) reprezentantii organizatiilor pacientilor si ai firmelor de asigurări maplraxis a spitalelor si a medicilor. Atunci să vedeti curătenia generală ce se va face cu „autoguvernarea” medicală, veti simti personal fiecare dintre voi cresterea reală a calitătii actului medical, ce nu poate veni decât în urma responsabilizării concrete si individuale (personalizate) a medicilor (atât curanti, cât si sefi de sectii/spitale). Atunci, niciun medic nu va accepta să lucreze cu instrumentar pseudodezinfectat în găleată (căci firmele de asigurări l-ar lăsa falit, iar organizatiile pacientilor l-ar duce în fața instanței) - el însusi ar chema inspectia sanitară si ar cere demiterea medicului manager. Dar cât timp ministrul e medic, directiile etc., tagma medicală transpartinică va bloca furibund această reformă reală, continuând să ne mintă în fată si să ne dezinformeze (fie că e vorba de „Colectiv”, fie că e vorba de mortile năucitoare si evitabile din spitalele din Mures, fie că e vorba de indiferenta medicală din spitalul din Ilfov...

elle  •  15 ianuarie 2018, 20:02

Trist. In orice tara civilizata , acest manager disparea , acest ministru disparea de mult iar liberalul isi dadea demisia de onoare. Cateodata cred ca nu ne mai facem bine. Merci Echipa!

Pacientuedevină  •  15 ianuarie 2018, 20:08

Deci, dacă ar fi ca în străinătate, problemele de disciplină în respectarea legii și a protocoalelor ar fi rezolvate chiar la bază, în unitatea spitalicescă, sub controlul draconic al firmei de asigurări de malpraxis (asigurat fiind atât spitalul, cât și medicii) si al organizatiei reprezentative a pacientilor (având avocati specializati). „Frica păzeste bostănăria”. Atunci viata, sănătatea si siguranta concretă în spital a niciunui cetătean-pacient nu ar mai fi la mila sau jocurile (combinatiile) vreunui politician Petrache, ministru Bodog et company. Nu pacientii îi vor în control pe cei doi în spitale, ci medicii, care au creat acest „stat paralel” - paradis al relaxării si lipsei răspunderii medicilor. Medicilor le convine să nu fie controlati real si efectiv, manevră medicală cu manevră medicală, și blochează cu orice pret accesul decizional în spitale a societătii civile (firme de asigurări si organizatiile pacientilor), numai asa pot îngenunchia pacientul individual si sitemul medical în ansamblu. Medicii vor salariile din occident, nu si răspunderea profesională de acolo.

Cristina  •  15 ianuarie 2018, 21:12

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Silvia  •  15 ianuarie 2018, 21:36

Romanul se pricepe cel mai bine la statul la tv și la a face politica de pe fotoliu. Aruncați cu piatra in necunoștință de cauza. Ați prins din zbor doua sintagme , mai ales pe cea cu “instrumentarul in găleți “ si vorbiți in calitate de experți medicali. Domnule Tolontan, eu in locul Patriciei Ene as ieși in fata presei cu toate dovezile aranjamentelor care i-au fost înscenate. Ori va aruncați plin de ura pe oricine va iese in cale, fără sa va documentați, ori aveți interese. Dar da, pentru 98% din cei ce va urmăresc e credibil. Dacă aveți onoarea investigatiei bine făcute, mergeți și arătați și ceea ce a făcut doamna Ene in amărâtul asta de spital, sau ii anihilam toată munca pentru ca așa ați primit ordin? Rușine! Și Terminați cu abuzurile astea la adresa medicilor in general, ca mai devreme sau mai târziu toți ajungem pe mâna lor. Sunt cei ce salvează vieți, nu uitați. După zeci de ani de învățătura și munca sa mai rămâi in țara asta...sa te facă albie de porci și sa fii la mâna unui sistem corupt și a jurnaliștilor...

Max  •  15 ianuarie 2018, 22:10

CORUPTIA subminează democrația. Asta e boala de care suferă Romania.

stelu  •  15 ianuarie 2018, 22:52

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

DragaSilvia  •  15 ianuarie 2018, 23:04

Draga Silvia, romanii mor in spitale nu din cauza jurnalistilor corupti ci a medicilor care ori te lasa sa mori daca le nu le dai spaga ori te omoara prin infectarea cu bacterii intraspitalicesti

2si1sfert  •  16 ianuarie 2018, 2:51

PNL,PSD,PDL,ALDE,USL...bla,bla...bla si iar bla... intreg sistemul este bolnav ( daca tot vorbim de sanatate),***,inticalosit ! Oricare partid a controlat Spitalul Judetean Ilfov situatia nu a fost niciodata roza, mereu haos,probleme,neregului acoperite de un manager incompetent ,aservit unui partid,pilos ,*** si slab profesionist desigur usor de manipulat pentru mai marii partidului ...pentru ca asa trebuia sa fie ! ( un Neacsu,un Armeanu,un Ene nici unul nu a fost competent, "curat"si nici bun manager...Citesc articolele si vad ca se pune un accent deosebit pe sectia de ginecologie si zecile de nereguli care au fost semnalate aici,si pe buna dreptate pentru ca evident este foarte importanta ,una din cele mai importante... insa atentia acordata este una minima si asta pentru ca Patricia Ene este ORL ist si a fost nevoie ca sectiei de ORL sa i se acorde un "hectar "de spatiu in noua cladire iar ginecologia sa se chinuie asa cum poate adica sefi de sectie sa se descurce asa cum ar spune romanul ! Nu cunosc ,nu stiu doar banuiesc ca intreg compartimentul de ginecologie este mult mai solicitat si mai important decat sectia ORL ! In fine NU se va schimba nimic atat timp cat un Petrache se ocupa de acest spital si numeste un Ene sau unui alt pilos ,*** si ticalos in functia de manager evident....pe linie de partid !

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

pacientuedevina  •  16 ianuarie 2018, 8:59

Da, recunosc în cele de mai sus veşnica lozincă de intimidare a noastră a tuturor de către medici: „mai de vreme sau mai târziu, veţi ajunge pe mâinile noastre”. Şi atunci, se poate face orice cu pacientul, deoarece medicului din spitalul românesc nu îi pasă de disciplină, de respectarea legii şi protocoalelor, pentru că nu îi va face nimeni, nimic: nici medicul-ministru, nici medicul-inspector sanitar de stat, nici medicul-director DSP, nici medicul-manager, nici medicul de la comisia de disciplină a colegiului medicilor. Sunt între ei, şi mereu vor fi iertaţi şi puşi „să îndrepte situaţia”, ce contează că mor oameni cu zile în continuare în spitale. Iar noi suntem prea manipulaţi de ei ca să desfiinţăm acest stat în stat şi să punem controlul societăţii civile asupra lor. Însă, problema lor este că încep să moară şi copii şi părinţi de medici …

Silvia  •  16 ianuarie 2018, 11:25

@pacientuedevina, nici măcar nu o cunoașteți pe aceasta femeie. Nu știți cât a muncit, cat a invatat și cât a luptat într-un sistem putred, ca sa facă ceva în spitalul asta. Domnul Tolontan ar trebui sa aibă decenta și umanitatea sa nu mai desființeze oameni nevinovați. Sa vina în spital sa vadă cum arata fata de anii trecuti, aparatura cu care a fost dotat în mandatul ei, ordinea pe care a impus-o. Acum doi ani era un haos și o mizerie. Patricia Ene nu e sustinuta politic, mai terminați cu aberațiile astea. E un om care a vrut sa facă ceva. Plecarea ei ar fi pierderea spitalului, nu a ei . De ce nu merge Tolontan în locul ei, sa găsească el soluția circuitului gravidelor? Ce ușor e sa târăști în mizerie un om care chiar a făcut ceva. Ne meritam soarta, dam cu piatra în oamenii buni și punem la putere ***. Mai bine *** în cei ce va manipulează cu un kg de faina și un litru de ulei. Rușine!!!! Stați pe net și comentați. Ieșiți, fraților, în strada și schimbați ceva! Faceți și voi 6 ani de Medicina, inca 4 de rezidentiat, primariat,faceți nopți albe în garda sa salvați oamenii, puneți -va imaginea și viața în slujba spitalului Cum a făcut ea și sa vedem de ce sunteți în stare. Domnul Tolontan, cunoașteți bine persoanele pe care le incomodează Patricia Ene în spital.. Sau nu? ..Și se știa de mult timp ca va fi o lupta care pe care ...sa o facă sa plece...Dar sa o terfeliti în halul ăsta. ..sa vă fie rușine!!! Subterfugii și jocuri din culîși despre care muritorii de rand nu au Cum sa stie. Va doresc sa nu mai ramana nici picior de medic în tara asta, sa va tratați acasa! Comenta cineva mai sus ca are "ditamai BMW-ul", de ce nu puneți imagini cu asa-zisa ditamai mașină? De ce nu puneți imagini cu sălile de operatie, cu aparatura, cu tot ce a făcut ea în spital? Comentati ca arata bine... Deci, ce ar trebui sa facă Patricia Ene, sa vina la spital calare pe matura sau cu căruța și sa își pună o basma pe cap???

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

pacientuedevina  •  16 ianuarie 2018, 15:49

Veşnica infatuare a medicilor pentru care drepturile pacienţiolr sunt "un lux"! Nici 50 de ani de facultate şi rezidenţiat nu justifică nici cea mai mică încălcare a legii şi protocoalelor, complicitatea şi ocultarea infectării şi omorârii pacienţilor. Că mori acasă fără medic sau mori în spital infectat de un medic, tot mort eşti. Dar, în primul caz, măcar nu se împăunează şi nu minte nimeni că "am făcut totul pentru pacient", nu se ascund infectările ucigaşe. Infatuarea medicală nu a cedat nici măcar în faţa Tragediei "Colectiv" - ea nu poate fi lecuită decât cu intervenţia în forţă, ca membri în consiliile de administraţie, a reprezentanţilor firmelor de asigurări de malpraxis şi a organizaţiilor pacienţilor. Să se termine astfel cu mistificările şi manipulările unei tagme ce este şi se poartă ca fiind deasupra legii. Să se termine, astfel, cu sfidarea noastră a pacienţilor

Silvia  •  16 ianuarie 2018, 17:10

Nu este vorba de infatuare aici. Eu v-am spus punctual: femeia ăsta a făcut ceva în spitalul asta, în scurtul interval de când e la conducere. Iar aberația cu instrumentarul sterilizat în găleți e o gogomănie fără margini pe care nici Tolontan nu a inteles-o. Dacă știe și știți cu toții procedural atâta medicina, mă gândesc ca știți ca exista mai multe etape din momentul în care instrumentarul a fost folosit pana la sterilizarea de grad înalt? Și ce face omul de rand? Crede toate aberațiile și mojiciile care i se servesc. Dacă ai target sa desființezi pe cineva, găsești Cum. Cat despre circuitul gravidelor, femeia asta a semnalat de la începutul mandatului ca nu exista circuite în spital, nu e vorba numai de ginecologie. Dar nu poate un singur om sa dărâme o clădire și sa aducă un lift de acasă, eventual sau un elicopter. A modernizat și repus în circuit corpul H, despre ce vorbim aici? Mi-e sila sa văd Cum ați terfelit-o și aici și pe rețelele sociale, pentru ce? Pentru ca e incomoda politic? Pentru ca toți spagarii din spital sunt controlați? Ce aveți, oameni buni cu femeia ăsta? Noi avem nevoie de ea, ca e singurul manager competent din ultima perioada și are coloana vertebrala. Citiți un dram de medicina și o sa înțelegeți și Cum e cu sterilizarea. Și mă gândesc, domnule Tolontan, ca așa bine intenționat Cum sunteți, dați dumneavoastră niște soluții pentru partea de infrastructura. Dărâmam spitalul? Îl punem la pământ? Veți fi mulțumiți atunci? Veniti voi cu soluții!

Pacientuedevină  •  16 ianuarie 2018, 23:03

Este o mostră ilustrativă a permanentei tactici de manipulare prestată de medici când le pui în față fapte concrete, abateri punctuale de la legi, acte normative și protocoale. 1. Îți scoate ochii cu ce frumos e zugrăvit în spital etc. Dar să fie odată limpede: și dacă ați polei spitalul cu diamante și ați aduce aparate NASA, nu face doi bani dacă nu respectați legea și protocoalele privind siguranța și drepturile pacienților, pentru că prin aceasta îi vătămați și faceți victime. Stimați medici, spitalul e înființat pentru pacienți, pentru salvarea lor. Nu e înființat pentru medici, pentru ca ei să se laude pe fb. ce design și ce dotări au adus. 2. Te face neștiutor, că nu te pricepi la medicină, că ei știu mai bine. Să fie limpede: unde este prevedere legală și sunt protocoale, trebuie respectate strict, nu aveți dreptul și atribuția de a face filosofii că nu ar fi necesar sau că nu e așa etc. Asta este boala și infatuarea medicilor: ei știu mai bine, legea și normele nu contează (ei scot cartea de medicină și te fac din vorbe pseudoștiințifice ca să încerce să acopere încălcarea legii - așa ceva nu este permis nimănui într-un stat de drept, nu sunteți deasupra legii). Nu trebuie să ai cunoștințe medicale ca să constați încălcările grave și flagrante ale normelor. Îți trebuie corectitudine și responsabilitate - oricine le poate constata. 3. Scot lozinca despre dărâmat spitalul. Nimic despre lifturi exterioare, soluții de la arhitecți și ingineri (din nou, medicii știu mai bine decât toată lumea). 4. Victimizarea. În loc să îți recunoști corect abaterile și să prezinți în secunda 2 măsurile imediate

Florin Bejan  •  17 ianuarie 2018, 22:47

Citesc comentariile Silviei si imi aduc aminte de mine acum 1-2 ani. Va sugerez sa va relaxati si sa renuntati: "tolo", cand abordeaza subiecte medicale, e o exemplificare perfecta a efectului Dunning–Kruger.

Comentează