Marius Craina, managerul Spitalul Județean Timișoara: ”Paturile în care dorm pacienții pe hol îl acuză chiar pe șeful de secție care face scandal, doctorul Ionac!”

DSP a controlat acum două săptămâni Spitalul Județean din Timișoara și a arătat că secția lui Mihai Ionac nu respectă numărul stabilit de paturi

sâmbătă, 20 ianuarie 2018, 10:59

”E timpul ca adevărul să fie aflat, așa cum e el. Situația, bună sau rea, de la Spitalul Județean Timișoara, să fie relatată obiectiv. E nedemn ce face doctorul Ionac! El, ca șef de secție, arată poze cu bolnavi cazați pe hol, în timp ce doar 50% din internările sale sunt urgențe. De ce-i internează ca să-i culce pe oameni pe hol?” Marius Craina, manager

 

”În acest spital există secții care au paturi folosite doar jumătate din timp, dar au schema încărcată, ”conform cu normativele”. Și ei atacă o secție unde avem peste 100% grad de ocupare” Mihai Ionac, șef de secție Chirurgie Vasculară

de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Pe 5 ianuarie 2018, DSP Timiș face un control la Spitalul Clinic Județean de Urgență ”Pius Brînzeu” Timișoara.

În Clinica de Chirurgie Vasculară, ei descoperă 32 de paturi, față de 27 câte sunt aprobate. 

Conform Ordinului Ministerului Sănătății 474/2010, clinica are aprobată o structură de 27 de paturi din care 4 pentru tratament de zi”, scriu oamenii de la DSP.

”Am constatat 32 de paturi pentru tratament continuu și doar 2 pentru tratament de zi. 8 saloane au câte 4 paturi fiecare, astfel încât spațiul/pat este sub normele OMS 915/2006”.

Procesul verbal al DSP, datat 5 ianuarie 2018

Fiecare spital din România are o structură aprobată după un proces de acreditare.

Practic, DSP susține că în secția doctorului Mihai Ionac se încalcă regulile prin internarea mai multor pacienți.

Mihai Ionac este o legendă locală a chirurgiei vasculare, om care a adunat pacienți recunoscători, dar și puternice contestări scrise, ale propriilor colegi, dar și ale pacienților, din motive economice.

Contestări asumate, ceea ce nu prea se întâmplă în spitalele noastre.

Și aici intervine managerul Marius Craina.

”Doctorul Ionac face spectacol cu propria culpă”

Marius Craina, managerul Spitalului Județean din Timișoara. Foto: pressalert.ro

”Am văzut fotografiile trimise readacției de doctorul Ionac. Mizez pe obiectivitatea redacției că veți prezenta în continuare corect acest caz. E timpul ca să se afle adevărul în legătură acest spital. Da, sunt bolnavi pe hol, însă asta îl acuză chiar pe dânsul, care este șef de secție”, spune directorul Craina.

-De ce spuneți că fotografiile îl acuză chiar pe doctorul Ionac?
-Pentru că indicatorii clincii de chirurgie vasculară pe primele 9 luni ale anului trecut arată că 50% dintre cazuri sunt urgențe.

-Și?
-Asta înseamnă că nu există un motiv real al acestei supraglomerări a secției. 1 din 2 pacienți este internat urgent, celălalt, după o programare.

Chirurgul Mihai Ionac

-În ce sens?
-E treaba șefului de secție să organizeze în timp cazurile care nu sunt urgențe! Asta se întâmplă peste tot în lume. În toate spitalele există un număr limitat de paturi. Programezi internările în funcție de ce ai la dispoziție după urgențe.

”Cum să faci tu spectacol chiar cu propria culpă? Căci asta e ce face doctorul Ionac” Marius Craina, manager

-Dar poate că și celelalte cazuri sunt importante.
-Orice pacient este important. Din orice specialitate. Controalele pe care le-am făcut am arătat paturi goale și că unii pacienți nu erau acolo. Dar vom reveni și la acest adevăr. Deocamdată, mă opresc doar la ce pot proba cu documente. DSP a venit și a spus că sunt cinci paturi mai mult decât e aprobat! Asta e nu e normal și arată ce interese are, de fapt, doctorul Ionac.

117,13% este rata de utilizare a paturilor în secția doctorului Ionac

Medicul Ionac reclamă proasta organizare a spitalului

Mihai Ionac susține că structura spitalului nu ține cont de realitățile bolilor pacienților.

”Există secții unde nu au ocupat nici jumătate din paturi”, afirmă el.

Bate către cardiologie, chirurgie 1, neurochirurgie, dar și către alte secții, potrivit statisticii spitalului.

”Cu toate acestea, aceste secții subutilizate au personal ”conform normelor”. În acest timp, noi ținem pacienți pe hol”, spune Ionac.

În privința ideii DSP și a managerului că responsabilitatea e a lui, de vreme ce are numai 50% urgențe și internează în plus, Mihai Ionac a promis că va reveni cu ”documente și răspunsuri în scris”.

 

Comentarii (26)Adaugă comentariu

ioan  •  21 ianuarie 2018, 8:48

Mai avem curajul sa spunem ca suntem o tara din Europa! Incredibil! Rusine!

Cătălin Tolontan  •  21 ianuarie 2018, 8:50

@Ioan: rusinea se distribuie democratic asupra tuturor. Ca sa nu ne mai fie rusine trebuie sa ne facem meseria si treaba de cetateni.

Georgiana  •  21 ianuarie 2018, 8:56

Nu trebuia sa mergeți pana la Timișoara pentru a vedea condițiile in care stau cei internați la secția de chirurgie cardiovasculară. Dați o fuga pana la Universitar, etajul 11. Saloanele sunt supraaglomerate, secția închiriază, da citiți bine, inchiriaza saloane de la alte secții, gen chirurgie toracică. Suntem foarte bolnavi, extrem de bolnavi intr-o țara mult mai bolnava decât noi. La Universitar trebuie sa aștepți 30 de zile pentru a fi internat sa ti se implanteze un stent. Si, cu toate astea, secția este super aglomerata iar pacienții stau in condiții degradante.

Andrei F  •  21 ianuarie 2018, 9:05

Ce lipsa de logica la domnul manager de spital !!! Pai domnule,cine in lumea asta mare poate controla urgentele? Cu alte cuvinte seful asta ne spune negru pe alb ca pacientii programati trebuiesc amanati la infinit daca cazurile de urgenta ocupa mai mult decat se estima paturile sectiei...Daca este manager putea da un Ordin intern in ce priveste programarile dar el nu ne spune asta sau putea aloca mai mult spatiu sectiei. In cazul spitalului Pantelimon autorul articolului ne spunea ca seful spitalului vede cum pacientii au inceput sa ocoleasca spitalul,sa- l pedepseasca,la spitalul din Timisoara un sef de spital nu poate aloca unei sectii o capacitate mai mare tocmai pentru ca pacientii au incredere in doctorii de acolo...Daca astazi sa spunem sectia ar avea 20 de pacienti si in urgemta ar mai veni 15 ar insemna cumva ca unii pacienti sa nu fie spitalizati? In loc sa se bucure ca are o sectie cautata seful asta are razboi cu seful sectiei...Si poate totusi ne spuneti cine l- a numit pe acest sef de spital.Cine este seful sefului? Ca la spitalul Ilfov...Si daca managerul a citit articolul de ieri poate- l pedepseste pe chirurg pentru ca ieri a spus ca a operat in timpul liber...La Bucuresti parca s- a interzis intr- un spital si doctorii se plangeau ca nu mai pot face operatiile complicate...

haideusicfr  •  21 ianuarie 2018, 9:30

Pana unde sunt cazurile mai putin grave si de unde incep urgentele? Medicul ar trebui lasat in pace ,e specialist ,managerul ar trebui sa-l ajute in administratie. Fiecare cu treaba lui. Discordia nu face bine nici cadrelor medicale ,nici bolnavilor.

CM  •  21 ianuarie 2018, 9:50

Buna, de cu nu interneaza pe alte sectii daca alte ramuri nu au toate paturile ocupate.In Germania si alte tari ale UE asa se practica ! Trebuie doar sa existe o relatie intre sefii de sectie sau intre discipline si se pot trata pacientii si fiid internati pe alte sectii. Se face o selectie a pacientilor care pot fii supraveghiati si de asistente respectiv personal de pe cardiologie, Chirurgie generala sau alte ramuri si am rezolvat problema....Asta daca intradevar situatie de paturi este de asa natura.Cu stima

haideusicfr  •  21 ianuarie 2018, 10:13

Din contra ,poate este un om sufletist si vrea binele pacientilor. Omul ala are o problema ,iar managerul ii spune : nu te internez ca nu am pat. O fi poate si gura *** doctorul ,dar per total poate fi un om bun.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cosmin  •  21 ianuarie 2018, 11:04

Dle Tolontan, fiind din zona si cu implicari in fenomen cunosc situatia. Adevarul este la mijloc. Dl Dr. ionac a fost seful Centrului de experimentare IMF, apoi s-a profilat si pe chirurgie vasculara si plastica, intr-un spital in care chirurgia plastica are alta sectie iar cea vasculara se facea la Spitalulde la Padurea verde. E advarat ca dr Ionac este un medic bun, cunosc un caz in care a facut un autotransplant pedicular de peroneu cu vase si muschi pe o tibie distrusa- operatie de varf in profil, reusita. Pe de alta parte este adevarat ca putini dintre pacientii sai sint urgente adevarate si multi ar suprorta o programare , in timp ,sa nu fie asa aglomeratie. Structura unei sectii de chirurgie nu prea poate fi schimbata des, mai ales ca o parte din paturi sint rezervate unor urgente ce trebuie sa vina,( si asta nu e sigur, dar trebuie sa le ai goale), altele sint sint in dezinfectie periodica. de aia ocuparea patului este buna pe la 80%, unde este peste 100% nu se respecta reguli de igiena si dezinfectie periodica. Mai avem de discutat si personalitatea celor in discutie, Dr Ionac ar vrea sa aiba mai mult , desi mai exista o sectie de chirurgie vasculara si cardiaca la Spitalui de la Padurea verde. In concluzie avem de a face cu un medic care nu respecta normativele de ocupare si dezinfectie a sectiei si vrea mai multe paturi, fapt ce ar strica structurile altor sectii, toate cu profil de urgenta. Asta este.

Andrii Popa  •  21 ianuarie 2018, 11:53

1. ionac le batea apropo-uri pacientilor ca are nevoie de bani pentru termopane iar a 2a zi urma sa-i opereze. halal "donatii"... 2. desi spitalul e renovat din "donatii", mai nou grija lui craina e sa puna televizoare in holului spitalului pe care sa ruleze imagini de prezentare ale sectiilor. ca si cum ai avea o plasma pe usa WC-ului din fundu' curtii. 3. sa nu va indoiti se abilitatile manageriale ale lui craina: omu asta conducea un porsche cayenne pe vremea cand era un simplu ginecolog bugetar. cu bugetul unui spital ar putea face minuni. 4. sa-i cereti lui ionac si fotografii in care nu are un batic legat in jurul gatului, ca il face sa para exact ceea ce si este: un parvenit al medicinii romanesti, un medic de care se fereau anestezistii sa-l insoteaza in sala de operatii datorita boacanelor si complicatiilor create de acest "mare profesor".

Poli 21  •  21 ianuarie 2018, 13:18

Tovarasul tolontan iarasi scrie dupa ureche ( oare a lui *** ) despre un subiect la care ( ca de obicei) nu prea se pricepe, dar lupta din greu.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Poli 21  •  21 ianuarie 2018, 13:29

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Adriana  •  21 ianuarie 2018, 14:00

Am comentat si aseara si revin. Am discutat intre timp cu un medic rezident care mi-a facut lumina in privinta scandalului. Dr Ionac, zice rezidentul, care i-a avut profesori pe ambii medici implicati in scandal, are o atitudine nespecifica doctorului roman. Pentru el primeaza asigurarea conditiilor optime pentru pacientii internati. Se zbate mereu, cere materiale, este exigent cu personalul sectiei (medici, asistente, infirmiere si femei de serviciu) cerandu-le tuturor sa-si faca datoria. Sectia lui este cu cateva clase deasupra celorlalte sectii din judetean, curatenie, servicii corespunzatoare, etc. Pentru ca critica mereu starea jalnica in care este Spitalul judetean, nu este deloc agreat de colegii, pt care interesul primordial este castigul, nu grija fata de pacienti. Dupa spusele rezidentului, managerul, vechi membru PSD, de frunte ((http://www.banatulazi.ro/doctorul-marius-craina-este-principala-optiune-a-psd-timis-pentru-primaria-timisoara/) se comporta ca atare stiind ca e sprijinit in orice conditii. Asta este Romania, din pacate. Orice incercare de a-ti face meseria onest este penalizata de mediocri (asat spun eu, nu rezidentul).

dindomeniu  •  21 ianuarie 2018, 14:06

Vreau sa fac cateva precizari: 1) la spitalul de boli cardio-vasculare (padurea verde) nu se opereaza sistemul arterial periferic (mergeti si intrebati daca fac bypass periferic/amputatii/stent la nivel arterial periferic...nu cardiac). 2) sectia de ch. vasculara din Timisoara deserveste multiple judete (Arad, Caras-Severin, Hunedoara, Bihor, Dolj, Mehedinti) deoarece acele judete nu au regim de garda de ch. vasculara...in unele nu sunt sectii de ch vasculara, iar altele nu vor sa opereze urgente. Ii complicat sa estimezi cati pacienti vei interna pe urgenta, avand in vedere ca sectia are doar 27 de paturi pentru 7 judete, ar trebui teoretic sa nu mai opereze cazuri programate doar urgente.

Redddog  •  21 ianuarie 2018, 14:45

Un alt mason parlit, acest manager Nu stiu de ce nu vreti sa faceti un articol cu toti masonii proptiti in functii de stat..

Damian  •  21 ianuarie 2018, 14:59

Felicitari d-lui manager Craina Marius. Tot ce citim în presă în ultimii ani și chiar și azi este rezultatul muncii sale asidue de manageriere formidabilă, cu prejudicii enorme constatate de Curtea de Conturi, amenzi date de Casa de Asigurări, controale de la DSP, articole și scandaluri în presă, personal angajat sictirit, lipsă de proceduri, pacienți cazați pe coridoare, lipsă de medicamente și materiale sanitare, muuullllteeee contracte de achiziții diverse (vezi sit hosptm.ro), infecții nozocomiale, rată crescută a deceselor, evident multe vizite în SUA și țări exotice (căci salariul de bugetar permite)! Domnul manager, într-adevar a dus un management remarcabil prin rezultatele obținute!

gicu  •  21 ianuarie 2018, 16:42

managerul e un gargarist PSD-ist , precum toti ceilalti, tinuti in functie si platiti regeste, doctorul trebuie sprijinit ca are dreptate....

Vasile  •  21 ianuarie 2018, 16:57

Pentru ca domnul manager sa aiba un argument valabil trebuie sa arate si momentele cand sunt paturi goale. Altfel, pe un termen de 1-2-3 luni, unde ar trebui sa se ducă pacienții în exces? La morgă?

ervin  •  21 ianuarie 2018, 18:02

vad ca pe aici pe tolo.ro lumea e cam decuplata de ce se intampla in tara... am vazut aseara in piata oameni veniti din Spania si Anglia la manifestatia din piata UNDE DUMNEZEU AU FOST ASEARA PERSONALITATILE CULTURALE SI PROFESIONALE, LIDERII DE OPINIE AI ROMANIEI, GENERALI IN REZERVA CARE SI-AU DEDICAT VIATA ACESTEI TARI, PROFESORI, MEDICI , ACADEMICIENI ? ASTEPTAM SA VAD 4-5 ORE DE LUARI DE CUVANT ALE ACESTORA. IN SCHIMB AM VAZUT LUARI DE CUVANT ALE UNOR FIINTE CA : ECATERINA ANDRONESCU, CODRIN STEFANESCU ,GADEA UNII- FARA-NUME DE PE LA RTV SI CAM ATAT...CE II INVATAM PE COPII NOSTRII? IN AFARA DE NEAGU DJUVARA SI FLORIN NEGRUTIU NU AM VAZUT PE NIMENI IN PIATA ...OR FI FOST DAR NU I-AM AUZIT... TRIST. AU TRECUT 30 DE ANI DE LA REVOLUTIE SARBATORIM CENTENARUL FARA SPITALE SI SISTEM DE SANATATE LA PAMANT LA PROPRIU , FARA SCOLI, SISTEME DE INVATAMANT, SOSELE, AUTOSTRAZI , SATE SI COMUNE FARA CANALIZARE APA CURENTA SAU ELECTRICITATE CU PADURILE DECIMATE ,FARA NICI CEEA MAI MICA PERSPECTIVA CA SI TARA SISTEM POLITIC SI STAT DE DREPT CU PROSPECT REAL DE SARACIE PTR APROAPE 40% DIN POPULATIE SI CU 6 MILIOANE DE ROMANI FUGITI DE AICI .. . IN 100 DE ANI AM AJUNS SA FIM CONDUSI DE *** CA TARICEANU SI DRAGNEA ET CO .... 100 DE ANI NE-A LUAT SA AJUNGEM AICI..... HAI ACUMSA TRECEM LA ALE NOASTRE : MAI ZICETI CU IONAC ASTA...SI SA NU UITAM SA MAI MODERAM CEVA

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

sundance kid  •  22 ianuarie 2018, 0:09

Suntem foarte bolnavi, extrem de bolnavi intr-o țara mult mai bolnava decât noi..........fara comentarii .

sundance kid  •  22 ianuarie 2018, 0:14

..........desi spitalul e renovat din "donatii", mai nou grija lui craina e sa puna televizoare in holului spitalului pe care sa ruleze imagini de prezentare ale sectiilor. ca si cum ai avea o plasma pe usa WC-ului din fundu' curtii. Cometariul asta chiar mi-a eliberat endorfine . De "risul plinsul"

sundance kid  •  22 ianuarie 2018, 0:16

Pentru cei care inteleg engleza. Pink Floyd.........https://www.youtube.com/watch?v=wBkTUzKAiXQ

bg  •  22 ianuarie 2018, 6:25

In conflictul dintre cei 2 medici, PACIENTUL cade la mijloc si are de piedut. Sunt absolut sigura ca atat dr. Ionac cat si dr. Craina, nu isi pot justifica averile si stilul de viata. Salariul lunar al medicilor de acest gen, reprezinta banii de buzunar ai propriilor copii. Ei nu vor pleca niciodata din tara asta pentru ca ei castiga inzecit fata de omologii lor din occident. Hai, sa fim seriosi...schimbarea comportamentului cadrelor sanitare determinata de marirea salariilor in sanatate, este un basm de adormit copiii, iar cei care cred in acest lucru se imbata cu apa rece. Solutia este reformarea sist. sanitar si punerea intereselor pacientului in centrul activitatii medicale. Cand intr-un spital iti vine un medic sustinut politic, nasit de nu stiu ce demnitar, cu legaturi in SRI, MAI, MAPN, SPP, procuratura, etc... incepe sa darame pereti, sa desfiinteze sectii si sa-si creeze propria sectie denumita dupa propria specialitate (chirurgie toracica, chirurgie estetica, chirurgie cardiovasculara, etc...). Exemplele le stiti Dvs. si sunt in toata tara. Un spital de stat NU se structureaza dupa specialitatile si interesele unor medici potentati, ci dupa incidenta bolilor pacientilor din zona (boli cardiovasc., de nutritie, boli psihice, etc...). Da, in sectorul privat, poti sa infiintezi ce specialitati doresti...MS doarme in papuci si ne spune ca totul este OK. Pentru el, nevoile PACIENTULUI roman care va sa zica NU EXISTA...

bg  •  22 ianuarie 2018, 6:46

Este UN CONFLICT intre 2 AFACERI personale (obiect de activitate - SANATATEA PACIENTILOR) care se desfasoara intr-o unitate de stat, pe bani publici. Un sef de sectie lacom doresti sa-si extinda afacerea si castigurile personale, managerul, sigur pe postul lui, vrea sa-si conserve afacerea si sa nu fie deranjat. Exista nenumarate REPLICI in toate spitalele din tara. Romanii stiu de ce...

Dr X  •  22 ianuarie 2018, 7:49

Domnule Tolontan, Sunt și eu medic in spitalul județean Timișoara. Din punctul meu de vedere, totul este un non-subiect si o manipulare grosolana din partea Prof Ionac. Sa o luam logic: MS a alocat secției 27 de paturi, dar DSP, in cadrul unui control inopinat, găsește 33 de paturi. Deci, 6 paturi in plus! Întrebare: de unde sunt paturile? De acasă de la Ionac? Au venit pacienții cu tot cu pat? Imposibil! In data de 20 Decembrie 2016, când spune Ionac ca s-au făcut fotografiile cu bolnavii cazați pe coridorul secției, conform documentelor, in acea zi, au fost internați, la foc continuu, un număr de fix 14 persoane de parca ar fi fost vreo tragedie naționala: cutremur, accident in masa, cod roșu etc! Adică, o secție de 27 de paturi, accepta internarea “de urgentă” a încă 14 persoane, cu alte cuvinte mai bine de jumătate din capacitatea ei. Tot conform documentelor interne, pe data de 20 decembrie 2016, figurau pe secție, ca fiind internate, 51 de persoane. In 27 de paturi, nu?! Cum a fost posibil? Stăteau câte 2 bolnavi in pat? Din nou întrebarea: de unde surplusul de paturi? De acasă de la Ionac? Imposibil! Și acum, cunoscând secția de chirurgie vasculara F bine, va spun ca pe acel coridor micuț nu pot intra, in linie mai mult de 6-7 paturi. Daca va uitați la fotografii, cam atâția sunt și pe coridor! Întrebarea e: unde s-a ascund diferența de pana la 51 de persoane? In saloane...câte 2 in pat? Ce vreau sa spun e ca toată tigania asta nu scoate in evidentă decât faptul ca o mulți figurau doar scriptic ca fiind internati, ca sa dea bine la coeficientul secției privind gradul de ocupare!!! Oamenii erau bine mersi acasă, in paturile lor, iar cei de pe coridoare sunt pur și simplu aceeași cu cei care erau in saloane. Regret ca nu s-au făcut poze, in același timp, și in saloanele...goale! Este imposibil sa internezi 51 de bolnavi in 27 de paturi! Se vede de la o posta ca cele 14 internări (nu vorbesc acum despre diagnostice, ca va apuca rasul) au fost făcute intenționat ca sa iasă bine la fotografie. Va mai întreb ceva: cum poate un șef de secție, care gestionează cazările, sa accepte internări (nu urgente!) încă o data cât capacitarea secției? Poate doar la Revoluție au mai fost atâtea internări pe chirurgie...

Mircea  •  22 ianuarie 2018, 19:02

Sunt chirurg generalist in Germania...pe o sectie...care culmea imparte paturile cu chirurgia vasculara. Si aici sunt discutii dar pana la urma ne intelegem la paturi.Cu toate ca nu sunt de acord cum se comporta sefii de sectii in Romania,in acest caz ii dau dreptate dr.Ionac. Deci in loc sa ii multumeasca ca aduce cazuri in spital si implicit bani...el ii spune sa se restranga...asta e director?Ar trebui sa managerieze locurile asa in fel incat dr. Ionac sa aiba locuri suficiente.Nicaieri in lumea asta un director de spital nu spune unui sef de sectie sa se restranga...iar ca face din multe cazuri cronice urgente...e si asta normal in Romania si oriunde...la DRG ponderea unui caz urgenta aduce un ICM mai mare si in acest fel se iau bani mai multi bani de la Casa. In loc sa ii multumeasca dr.Ionac ca nu a ramas in strainatate ...il improasca cu noroi.Iata de ce lucram foarte multi in strainatate...ptr ca sistemul nu se va insanatosi niciodata.

Vasaprostan  •  22 ianuarie 2018, 20:08

@Mircea, eu zic ca inainte de a-i multumi directorul ca n-a plecat in strainatate, domnului Ionac ar trebui sa ii multumeasca matusa sotiei sale, care a dat lovitura cu farmacia ei, la care Ionac si-a trimis expres pacientii ani la rand, pana in momentul (primavara lui 2015) in care presa a facut publica afacerea de familie. Deci ne-am inteles: sa-i multumeasca maestrului mai intai matusica fiindca i-a crescut vertiginos cifra de afaceri, apoi restul lumii...

Comentează