Statul român a recuperat de la condamnați, în ultimul an, prejudicii cash de numai 25 de milioane de euro, mai puțin decât în 2016!

Fiscul și MJ intră în posesia bunurilor, mai ales imobile, dar se împotmolesc când e să le transforme în bani

sâmbătă, 24 februarie 2018, 5:58

 

Se anunță o surpriză.

În câteva zile, rapoartele publice anuale de la instituțiile subordonate Ministerului de Finanțe și Ministerului Justiției vor arăta că în 2017 statul român a regresat în recuperarea în bani a prejudiciilor.

120 de milioane de lei sunt banii intrați în conturile statului în 2016 din prejudicii și bunuri vândute

Ne menținem sub 10% cu transformarea în bani din totalul bunurilor și proprietăților pe care instanțele le-au confiscat persoanelor condamnate definitiv.

Iar încasatul efectiv în cash al anului 2017 e sub cel din 2016!

În 2016, ANAF și MJ recuperaseră 120 de milioane de lei din ce deciseseră instanțele, echivalentul a aproximativ 26 de milioane de euro.

”Acum suntem, în total, sub 25 de milioane de euro, dacă am compara cash cu cash”, susține un oficial care cunoaște cifrele.

Nu ANAF, ci Ministerul Justiției e titularul obligației de a recupera prejudiciile

Discuția prejudiciilor merită purtată lucid.

”Frustrarea românilor e reală și justificată, dar dacă nu se iau măsuri și nu se alocă resurse, furia lor nu va aduna banii”, spune același oficial,  care  confirmă împotmolirea statului.

Deși în spațiul public percepția e că ANAF recuperează prejudiciile, încasarea de după verdictele definitive este atribuția Ministerului Justiției.

7-10% din prejudicii sunt recuperate de către statul român în ultimii ani

În esență, MJ este titularul acestei obligații.

* ministrul Justiției, Tudorel Toader / foto Agerpres

De ce?

  1. Legea prevede că Ministerul Justiției ”coordonează executarea pedepselor”, unele dintre creanțele financiare ale statului la adresa condamnaților definitiv fiind considerate pedepse. E o discuție juridică mai lungă, nu intrăm în detalii.
  2. ”În toate țările în care sistemul recuperării funcționează bine, el se află în subordinea justiției. Încasarea sechestrelor ține mai mult de judiciar și mai puțin de colectarea de impozite. De aceea, în practica mondială, acest serviciu e la MJ, nu la Fisc”, explică un jurist.
  3. România a fondat, în decembrie 2015, ANABI (Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Imobilizate) exact cu rolul de a deveni ”oficiul național pentru recuperarea creanțelor”.

Cifrele din rapoartele oficiale

Indiferent că sunt recuperate de ANAF, care adună în acest moment grosul, sau de ANABI, bunurile rezultate din infracțiuni se transformă foarte greu în bani.

Mai simplu: clădirile, mașinile, terenurile și celelalte bunuri se fac dificil bani.

Conform raportului oficial al ANABI, din februarie 2017, ”Agenția Națională de Administrare Fiscală a comunicat ANABI faptul că în anul 2016, din valorificarea bunurilor confiscate prin hotărâri judecătorești rămase definitive pronunțate în materie penală, s-au obținut venituri în suma totală de 21.072.465 lei din care:

La acești bani se adaugă sumele cash din prejudicii, adică ceea ce deja este reținut în conturi.

Acestea au fost de aproximativ 100 de milioane de lei, în același an 2017.

Împreună, prejudiciile și valorificările cumulează 120 de milioane de lei, cam 26 de milioane de euro, și reprezintă tot ce a intrat, la lichiditate, în conturile statului în 2016.

Este foarte puțin!

”Rămânem la 7-10% din prejudiciile decise de instanță prin verdictele definitive în materie penală”, recunoaște oficialul.

Sunt sechestrați în conturi 705 milioane de lei

Pe siteul ANABI mai există o cifră uriașă, care este actualizată: 705 milioane de lei sechestrați la 31 decembrie 2017.

* ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici / foto: Agerpres

Dar aceasta este suma indisponibilizată, fie prin deciziile procurorilor, fie ale primelor instanțe.

Nu e o creanță certă a bugetului, ea depinde de soarta proceselor.

Ca să înțelegem ce reprezintă această sumă asiguratorie, exemplificăm prin reducere la absurd.

705 milioane de lei vor intra în totalitate la stat dacă în toate procesele câștigă acuzarea sau toți acești bani sunt deblocați și revin la inculpați dacă ar câștiga apărarea.

Ideea e că ceea ce statul a primit din suma indisponibilizată se regăsește deja în cei sub 120 de milioane recuperați în anul 2017, mai puțini ca-n 2016.

Și de ce nu se recuperează prejudiciile?

”Așa e. La banii recuperați nu înaintăm, dar statul capătă active imobiliare tot mai mari”

Un alt jurist, care a confirmat și el că în 2017 statul a recuperat mai puțin cash decât în 2016, a acceptat să explice câteva dintre motive, sub condiția confidențialității.

-De ce stăm atât de rău?
-În nicio țară din lume nu se recuperează toate prejudiciile. Sigur, acolo unde sistemul funcționează procentajul e mai mare ca la noi. Însă comparația nu se face cu 100%, asta vreau să subliniez, pentru că populismul nu ajută la remedierea situației.

-Totuși, doar 25 de milioane de euro pe an încasați din verdicte definitive? Cumulate în ultimii ani, prejudiciile dictate de instanțe sunt de sute de milioane de euro.
-Da, sunt.  Să avem însă o discuție sinceră, și nu înfierbântată! Când se face calculul, nu trebuie luați în socoteală doar banii intrați în conturi. E important cash-ul, de acord, iar 25 de milioane de euro pe an este foarte puțin, însă statul a intrat, în acești ultimi ani, în posesia a mii de imobile și terenuri. Cu alte cuvinte, valoarea recuperată e mai mare decât valoarea banilor cash.

-Dar sunt bunuri pe care statul nu poate să le vândă sau le vinde greu.
-Așa e. Însă aceste bunuri imobile sunt tot valori, sunt active. Oricât de greu de suportat sună, să știți că le vindem greu din motive de hățiș legal, dar și din restricții care e bine că există și care țin pur și simplu de faptul că alegem să trăim într-o societate civilizată.

-Puteți explica, vă rugăm?
-Da. Judecătorul decide că o clădire este luată condamnatului și că imobilul va trece la stat.

-Scuze, vă întrerupem. Așa cum e cazul fostelor clădiri din dosarul ICA. E irelevant că discutăm dintr-un grup media sau altul, întrebările publicului sunt comune. În cazul procesului lui Dan Voiculescu, de ce nu luați banii pe clădiri, de ce nu recuperați prejudiciul?
-Stați un pic. O parte din acel prejudiciu s-a încasat deja, numai în cash s-au luat deja peste 15%, peste 8 milioane de euro. Dar ajungem la clădiri. Așadar, judecătorul, orice judecător, pentru că ce se petrece în cazul ICA se petrece peste tot, dă un verdict. Terenurile sau imobilele trec în proprietatea privată a statului într-un timp care nu poate fi imediat!

-Nu imediat, însă mai repede.
-Pentru că există legi! Și există drepturi ale omului. Unele dintre acele imobile, acum vorbesc despre sute de cazuri, au și alți coproprietari, nu doar pe cei condamnați. Unele imobile sunt în litigiu, se derulează mii de procese. Apoi urmează faza de evaluare.

-O fază foarte lungă.
-Așa e. Aici statul trebuie să schimbe ceva, să caute soluții. Durează ani până se fac evaluările la terenuri și imobile. Dar bunurile ajung la stat, sunt valori!

-Și consumă bani, că unele stau degeaba.
-Unele da, altele nu. Altele, de pildă, sunt folosite chiar de instituții de stat, deci scad costurile cu chiriile.

-Însă…
-Știți, e ușor să dați vina pe noi. DNA aruncă pe Fisc, MJ tot pe Fisc, până când ANABI, care e la Justiție, a văzut, la propriile cazuri, că evaluările clădirilor durează foarte mult. La rândul ei, ANABI, care centralizează tot, are doi ani de la fondare, dar un singur an operațional. Ca stat, suntem destul de la început. Oricât ne-am înfuria, aceasta e realitatea.

-De acord, însă, până la urmă, statul e cel care are această obligație. Cei condamnați nu mai au nicio putere față de acele bunuri, și-au primit pedeapsa, statul răspunde în fața cetățenilor să recupereze prejudiciile și, mai ales, să le valorifice.
-Da, prejudiciile sunt o problemă delicată și statul are nevoie să recâștige încrederea societății. Asta se poate face cum? Noi muncind mai bine, primind resurse mai mari, modificând legea unde e cazul și spunând oamenilor de unde plecăm și unde vrem să ajungem, la ce sume. Deocamdată, e adevărat că, discutând pe bani, stagnăm sau scădem, iar pe bunuri mobile și imobile creștem. Acesta e adevărul.

 

Comentarii (62)Adaugă comentariu

Anghel Merchel  •  25 februarie 2018, 13:00

Domne Tolontane, auz ca deseara iesiti la lasere pro doctorita 94,5%. Nu uitati sa va puneti insignele cu MICROSOFT+DNA=LOVE. Si luati-i in frunte pe Gittenstein si Basescu. Hai succesuri, jos coruptia de Telorman!

Che Guevara  •  25 februarie 2018, 14:10

Pai sa va invatam noi d-le Tolontan cum sa faceti rost de bani. Daca statul a recuperat imobile atunci e foarte simplu. Sa se mute in ele parlamentarii care vor locuinta de serviciu in Capitala. Daca statul a recuperat masini atunci ele sa fie folosite ca masini de serviciu pentru politie, Primarii, alte instituii ale statului, sau vandute firmelor de taximetrie care doresc licenta. Pe scurt: vrei licenta de taxi? cate masini cumperi de la buget atatea licente iti dam. A recuperat statul terenuri? Foarte bune. Sa construiasca pe ele puscarii ca tot se plang toti ca Romania sta rau la acest capitol. Mai aveti si alte probleme? Dati-mi un telefon ca vi le rezolv eu pe loc.

zorrozabal  •  25 februarie 2018, 15:10

Sa vanda creantele acelor asa zise firme de recuperatori?

gogu kioru STIINTA Craiova  •  25 februarie 2018, 15:10

Tolontane hai ***!***..*** om needucat,obraznic si derbedeu in ziar!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Luca  •  25 februarie 2018, 15:35

Nu vreau sa fiu in pielea lui Tudorel ... cum este sa fii un profesionist desavarsit , riguros , cu o cariera imensa ... si sa fii obligat sa faci un raport penibil , sa iti dai cu cariera si prestigiul in cap , aparand ceea ce ai urmarit o viata intreaga : infractori de cea mai joasa speta ?! Infractori datorita carora spitalele sunt periculoase , soselele au devenit cimitere prelungi iar in scoli , mor copii inecati in fose ...

NeoGalaxy  •  25 februarie 2018, 17:31

De mult se discuta pe acest subiect si este evident ca nici la acest capitol nu stam bine. Ne "laudam" ca discutam despre dosare de milioane de euro dar cand se termina un proces (daca se termina) recuperam 500 de lei. La o asa recuperare, scuze pot sa donez eu 500 de lei si gata. Problema in Ro sunt oamenii care se tot viseaza inteligenti, talentati si mai ales onesti, dar in realitate suntem pe nicaieri. O generatie care a terminat o facultate cu nota 6 si si-a luat o licenta cu nota 6 nu are nici o sansa sa arate vreodata ceva, evident in afara de varianta cand ne vor lauda cu cati maturatori avem la DNA (Ploiesti?), si care aveau un "smecher" pe acolo profesor de sport. Ca-i Dragnea *** si ca premierul nu stie engleza este grav dar mai grav este ca la sfarsitul zilei ne dam seama ca nu stim unde sunt cei care se dau mai talentati si dupa ce au terminat un liceu cu 10 pe linie isi dau seama ca de fapt nu au invatat nimic util. Bine eu am avut 9 pe linie cand m-am dus la primul interviu radea lumea de mine ca am avut doar 9 pe linie, dar viitorii colegi nu si-au dat seama ca vor avea un salariu mai mare ca ei pentru ca am fost considerat ceva mai talentat ca ei. Cam asa arata si Romania de astazi, aveam numai ratati care au 10 pe linie dar nu-si gasesc de munca pentru ca sunt prea "talentati" pentru universul nostru, sau pentru galaxia noastra (daca este mai usor de inteles :P), in timp ce un umit *** ca Dragnea este presedintele unui partid foarte mare de altfel... din Romania. Ciudat dar nu avem nici un presedinte al vreunui partid care sa fi luat 10 pe linie nu-i asa? Ciudat nu? La sfarsitul zilei, o sa va rog sa lasam politica deoparte pentru ca nu ne pricem la asa ceva si sper sa discutam despre ce trebuie facut in tara asta pentru ca daca sansa mea (si a generatiei mele) a trecut de mult, sa nu uitam ca speranta sta in generatia urmatoare... iar o generatie care isi cumpara mobile de 3000 de lei si nu stie nimic altceva in afara de Facebook nu are nici o sansa sa faca ceva (fie si util) pentru Romania. Imi pare rau ca vor iesi oameni sa prosteze diseara sau in alte zile, imi pare rau ca nu vor protesta niciodata pentru a sustine un proiect gen "o scoala noua pentru copii nostrii" asa cum nu vor protesta niciodata pentru ca vor sa sprijine construirea unui spital nou (fie de urgenta, de arsi sau de orce alt tip). Romanilor nu le pasa de cultura, nu le pasa de civilizatie dar sa vezi le pasa de Justitie loooooool.. sa fim seriosi. Cand vezi oameni care scuipa seminte pe strada, cand vezi ca nu sunt in stare sa ajute un batran sa treaca strada iti dai seama ca Romania a murit de mult. Si nu tara, ci spiritul celor ce traiesc in Ro. Sincere condoleante Romania, pacat ca s-au nascut romani aici... pacat.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

NeoGalaxy  •  25 februarie 2018, 17:35

Apropo despre dosarul Microsoft, o firma din USA a amintit ca de fapt dosarul a fost inchis pentru ca ambasadorul SUA ne-a cerut acest lucru, deoarece ar fi incriminat Microsoft-ul... care a dat mita pentru a vinde acele licente, fara sa fie o negociere care ar fi oferit atat support cat si codul sursa al licentelor, asa cum se face in orice alta tara. Ambasadorul SUA l-a amenintat pe Dragnea ca daca nu se inchide dosarul, DNA-ul ii va face si alte dosare. Plus un raport interesant aici: https://capitalresearch.org/article/george-soros-romanian-ghosts-diplomacy/

Athos  •  27 februarie 2018, 9:33

,,tolo" ai fost penibilitate suprema la expozeul lui TT ! O JAGARDEA , UN TUPEIST ORDINAR , CE TE MINA PE TINE IN ,,LUPTA" ?

Donald  •  27 februarie 2018, 13:22

off topic, fara sperante de publicare evolutia din cazul bute demonstreaza ca dl tolontan ***, mai putem pune baza pe "investigatiile" dumnealui? daca nu ar fi fost atat de inversunat atunci poate ca eu as face-o, dar nu e cazul...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

liviu paulus  •  28 februarie 2018, 16:56

O apreciere scurta. Orice gospodina si-ar fi dat seama ca nu poti publica un raport despre o persoana inainte de a o consulta,aflindu-i parerea. Orice organ de control procedeaza astfel ptr a evita posibilitatea infirmarii unor afirmatii. Astfel, ministrul ar fi aflat din timp ca DNA suporta si costurile cu poltistii de judiciar,cu multe expertize...,ceea ce nu se intimpla in cazul cercetarii furtului unei posete. De aceea costurile pe dosar sunt mult mai mari decit media pe ansamblul parchetului general.Viclenia si lipsa onoarei raportorului s-a manifestat si prin repetarea insistenta a faptului ca DNA nu poate sa cerceteze oportunitatea adoptarii unei legi. In fapt nu a sustinut nimeni prostia aceasta,DNA a cercetat daca legiferarea s-a facut prin incalcarea legii penale,nicidecum daca legea este oportuna sau eficienta,sau....

Mihai  •  8 martie 2018, 15:33

Doar atat, wow. Ma mir ca au reusit sa recupereze si atat! :))

Victor  •  10 martie 2018, 15:08

Daca STATUL ar recupera tot prejudiciul de la condemnati ... DACA , ... Ar fi cel mai bogat STAT din LUME. Nu e GENERALIM e real , se poate vedea la ANAF. Cel care schimba sefii ca pe ciorapi dupa interesele unora sau altora. Puneti in calcul de la "Oficial de combatere a spalare a banilor", toti bani, aur, valorile scoase din tara ilegal. Ce se vehiculeaza in articol e prag de pusca pe langa realitate.

Comentează