Statul român a recuperat de la condamnați, în ultimul an, prejudicii cash de numai 25 de milioane de euro, mai puțin decât în 2016!

Fiscul și MJ intră în posesia bunurilor, mai ales imobile, dar se împotmolesc când e să le transforme în bani

sâmbătă, 24 februarie 2018, 5:58

 

Se anunță o surpriză.

În câteva zile, rapoartele publice anuale de la instituțiile subordonate Ministerului de Finanțe și Ministerului Justiției vor arăta că în 2017 statul român a regresat în recuperarea în bani a prejudiciilor.

120 de milioane de lei sunt banii intrați în conturile statului în 2016 din prejudicii și bunuri vândute

Ne menținem sub 10% cu transformarea în bani din totalul bunurilor și proprietăților pe care instanțele le-au confiscat persoanelor condamnate definitiv.

Iar încasatul efectiv în cash al anului 2017 e sub cel din 2016!

În 2016, ANAF și MJ recuperaseră 120 de milioane de lei din ce deciseseră instanțele, echivalentul a aproximativ 26 de milioane de euro.

”Acum suntem, în total, sub 25 de milioane de euro, dacă am compara cash cu cash”, susține un oficial care cunoaște cifrele.

Nu ANAF, ci Ministerul Justiției e titularul obligației de a recupera prejudiciile

Discuția prejudiciilor merită purtată lucid.

”Frustrarea românilor e reală și justificată, dar dacă nu se iau măsuri și nu se alocă resurse, furia lor nu va aduna banii”, spune același oficial,  care  confirmă împotmolirea statului.

Deși în spațiul public percepția e că ANAF recuperează prejudiciile, încasarea de după verdictele definitive este atribuția Ministerului Justiției.

7-10% din prejudicii sunt recuperate de către statul român în ultimii ani

În esență, MJ este titularul acestei obligații.

* ministrul Justiției, Tudorel Toader / foto Agerpres

De ce?

  1. Legea prevede că Ministerul Justiției ”coordonează executarea pedepselor”, unele dintre creanțele financiare ale statului la adresa condamnaților definitiv fiind considerate pedepse. E o discuție juridică mai lungă, nu intrăm în detalii.
  2. ”În toate țările în care sistemul recuperării funcționează bine, el se află în subordinea justiției. Încasarea sechestrelor ține mai mult de judiciar și mai puțin de colectarea de impozite. De aceea, în practica mondială, acest serviciu e la MJ, nu la Fisc”, explică un jurist.
  3. România a fondat, în decembrie 2015, ANABI (Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Imobilizate) exact cu rolul de a deveni ”oficiul național pentru recuperarea creanțelor”.

Cifrele din rapoartele oficiale

Indiferent că sunt recuperate de ANAF, care adună în acest moment grosul, sau de ANABI, bunurile rezultate din infracțiuni se transformă foarte greu în bani.

Mai simplu: clădirile, mașinile, terenurile și celelalte bunuri se fac dificil bani.

Conform raportului oficial al ANABI, din februarie 2017, ”Agenția Națională de Administrare Fiscală a comunicat ANABI faptul că în anul 2016, din valorificarea bunurilor confiscate prin hotărâri judecătorești rămase definitive pronunțate în materie penală, s-au obținut venituri în suma totală de 21.072.465 lei din care:

La acești bani se adaugă sumele cash din prejudicii, adică ceea ce deja este reținut în conturi.

Acestea au fost de aproximativ 100 de milioane de lei, în același an 2017.

Împreună, prejudiciile și valorificările cumulează 120 de milioane de lei, cam 26 de milioane de euro, și reprezintă tot ce a intrat, la lichiditate, în conturile statului în 2016.

Este foarte puțin!

”Rămânem la 7-10% din prejudiciile decise de instanță prin verdictele definitive în materie penală”, recunoaște oficialul.

Sunt sechestrați în conturi 705 milioane de lei

Pe siteul ANABI mai există o cifră uriașă, care este actualizată: 705 milioane de lei sechestrați la 31 decembrie 2017.

* ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici / foto: Agerpres

Dar aceasta este suma indisponibilizată, fie prin deciziile procurorilor, fie ale primelor instanțe.

Nu e o creanță certă a bugetului, ea depinde de soarta proceselor.

Ca să înțelegem ce reprezintă această sumă asiguratorie, exemplificăm prin reducere la absurd.

705 milioane de lei vor intra în totalitate la stat dacă în toate procesele câștigă acuzarea sau toți acești bani sunt deblocați și revin la inculpați dacă ar câștiga apărarea.

Ideea e că ceea ce statul a primit din suma indisponibilizată se regăsește deja în cei sub 120 de milioane recuperați în anul 2017, mai puțini ca-n 2016.

Și de ce nu se recuperează prejudiciile?

”Așa e. La banii recuperați nu înaintăm, dar statul capătă active imobiliare tot mai mari”

Un alt jurist, care a confirmat și el că în 2017 statul a recuperat mai puțin cash decât în 2016, a acceptat să explice câteva dintre motive, sub condiția confidențialității.

-De ce stăm atât de rău?
-În nicio țară din lume nu se recuperează toate prejudiciile. Sigur, acolo unde sistemul funcționează procentajul e mai mare ca la noi. Însă comparația nu se face cu 100%, asta vreau să subliniez, pentru că populismul nu ajută la remedierea situației.

-Totuși, doar 25 de milioane de euro pe an încasați din verdicte definitive? Cumulate în ultimii ani, prejudiciile dictate de instanțe sunt de sute de milioane de euro.
-Da, sunt.  Să avem însă o discuție sinceră, și nu înfierbântată! Când se face calculul, nu trebuie luați în socoteală doar banii intrați în conturi. E important cash-ul, de acord, iar 25 de milioane de euro pe an este foarte puțin, însă statul a intrat, în acești ultimi ani, în posesia a mii de imobile și terenuri. Cu alte cuvinte, valoarea recuperată e mai mare decât valoarea banilor cash.

-Dar sunt bunuri pe care statul nu poate să le vândă sau le vinde greu.
-Așa e. Însă aceste bunuri imobile sunt tot valori, sunt active. Oricât de greu de suportat sună, să știți că le vindem greu din motive de hățiș legal, dar și din restricții care e bine că există și care țin pur și simplu de faptul că alegem să trăim într-o societate civilizată.

-Puteți explica, vă rugăm?
-Da. Judecătorul decide că o clădire este luată condamnatului și că imobilul va trece la stat.

-Scuze, vă întrerupem. Așa cum e cazul fostelor clădiri din dosarul ICA. E irelevant că discutăm dintr-un grup media sau altul, întrebările publicului sunt comune. În cazul procesului lui Dan Voiculescu, de ce nu luați banii pe clădiri, de ce nu recuperați prejudiciul?
-Stați un pic. O parte din acel prejudiciu s-a încasat deja, numai în cash s-au luat deja peste 15%, peste 8 milioane de euro. Dar ajungem la clădiri. Așadar, judecătorul, orice judecător, pentru că ce se petrece în cazul ICA se petrece peste tot, dă un verdict. Terenurile sau imobilele trec în proprietatea privată a statului într-un timp care nu poate fi imediat!

-Nu imediat, însă mai repede.
-Pentru că există legi! Și există drepturi ale omului. Unele dintre acele imobile, acum vorbesc despre sute de cazuri, au și alți coproprietari, nu doar pe cei condamnați. Unele imobile sunt în litigiu, se derulează mii de procese. Apoi urmează faza de evaluare.

-O fază foarte lungă.
-Așa e. Aici statul trebuie să schimbe ceva, să caute soluții. Durează ani până se fac evaluările la terenuri și imobile. Dar bunurile ajung la stat, sunt valori!

-Și consumă bani, că unele stau degeaba.
-Unele da, altele nu. Altele, de pildă, sunt folosite chiar de instituții de stat, deci scad costurile cu chiriile.

-Însă…
-Știți, e ușor să dați vina pe noi. DNA aruncă pe Fisc, MJ tot pe Fisc, până când ANABI, care e la Justiție, a văzut, la propriile cazuri, că evaluările clădirilor durează foarte mult. La rândul ei, ANABI, care centralizează tot, are doi ani de la fondare, dar un singur an operațional. Ca stat, suntem destul de la început. Oricât ne-am înfuria, aceasta e realitatea.

-De acord, însă, până la urmă, statul e cel care are această obligație. Cei condamnați nu mai au nicio putere față de acele bunuri, și-au primit pedeapsa, statul răspunde în fața cetățenilor să recupereze prejudiciile și, mai ales, să le valorifice.
-Da, prejudiciile sunt o problemă delicată și statul are nevoie să recâștige încrederea societății. Asta se poate face cum? Noi muncind mai bine, primind resurse mai mari, modificând legea unde e cazul și spunând oamenilor de unde plecăm și unde vrem să ajungem, la ce sume. Deocamdată, e adevărat că, discutând pe bani, stagnăm sau scădem, iar pe bunuri mobile și imobile creștem. Acesta e adevărul.

 

Comentarii (62)Adaugă comentariu

mashca23  •  24 februarie 2018, 18:23

Cum e cu prejudiciul de la Microsoft? Pai stai ca asa, ca le dincolo, ca a durat dosarul, ca lobby de la ambasada SUA, ca...ca..ca ce?

Gambeta  •  24 februarie 2018, 18:48

Tolontane, Eu cred ca asta se intampla din cauza lui Dragnea si a lui Tudorel, care s-a luat de *** si vrea sa o dea afara. Nu?!?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

marian  •  24 februarie 2018, 18:51

Esti obsedat de Voiculescu. Trist ! Complimente de la Guse !

SS  •  24 februarie 2018, 18:53

Cum stam cu prejudiciul de la Elena Udrea?? Sau DNA se opreste cu justitia numai la Dragnea?? Nu intra deloc pe la PNL si pe la penalii din PD!!?? .. E bună Kovesi in conditiile astea?? Nu recupereaza nimic, dar e mare manager planetar!!? Averm o rusine de institutii de forță care acționeaza numaii la comandă! Avem numai dosare făcături, in loc sa dam de pamant cu toți hotii indiferent de culoarea politică!! Suntem o țară captivă, penibilă, manevrată caraghios si ineficienta!

Cătălin Tolontan  •  24 februarie 2018, 18:54

@SS: articolul si sumele se refera la verdictele din cazurile definitive. In cazul Elenei Udrea nu exista nici un verdict definitiv, asa ca nu exista acum un prejudiciu validat de o sentinta judecatoareasca. Da, i-au imobilizat bani si proprietati, dar ei sunt socotiti in acei 700 de milioane de lei din articol, unde se asteapta verdictele instantelor.

Marin  •  24 februarie 2018, 19:00

Tolontane..nu te prinde ,cauta altceva.Cu ...Condrea m-ai lamurit...ma gandeam ca poate ne spui ceva de CUMINTENIA PAMANTULUI ´(unde sunt banii adunati si de ce 11 mil cand ea a fost evaluata de experti la 5 mil d..)---!!!!...daca tot vorbesti de anul 2016-Ciolos ...sau de modificarile facute in Legile mult comentate acum (dar atunci nu...)de coana PRUNA .....pentru care DREPTURILE OMULUI sunt un LUX .....nu ai fost asa de vocal -interesat .Nu mai merge Sportu ?sau iti place sa vezi cum pune romanul botul la toate bombele tale !Vad ca abordezi subiectul ICA..))))...poate ne spui ceva si de CAMELIA BOGDAN care a citit un vagon de documente in dosarul ICA in 3 zile ....))) si care in momentul de fata nu mai are aceeasi functie din cauza acestui dosar ICA----CSM---EJECT ! dosar la comanda ----Despre PORTOCALA-ONEA -KOVESI----cum ---PARADESC OAMENI --CU DOSARE MANEVRATE ---NIMIC .......DRAGA STOLO ,pardon TOLO !!!

Zagna  •  24 februarie 2018, 19:00

Pa, cine sunt infractorii ? psd- isti ! Cum sa le ia banii cei de la "putere" ?

dan  •  24 februarie 2018, 19:11

Asta este tara in care traim; de fapt oamenii cu care defilam. Doar interese meschine, sclavi ai banului *** ! Nimanui nu-i mai pasa, vai noua !

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cătălin Tolontan  •  24 februarie 2018, 19:12

@dan: pai atunci sa ne pese noua de viata noastra in loc sa asteptam sa le pese altora din inalt.

SS  •  24 februarie 2018, 19:14

Zanga asa e !?? Flota a vandut-o PSD. Pe toată....

Marin  •  24 februarie 2018, 19:25

La guvernare au fost ..toti!!!! dupa cate se vede doar PSD-ul a fost cel care a furat ...PNL-PDL astia au fost FECIOARA MARIA ....Pai atunci sa ne pese de toti mai TOLO nu doar de PSD!...ECHIDISTANTA-IMPARTIALITATE daca tot vrem sa ....

zorrozabal  •  24 februarie 2018, 19:28

In dosarul Microsoft au fost trimisi in judecata numai suspectii care erau cetateni romani, iar prejudiciul retinut in sarcina lor a fost de cca 13 milioane!Restul suspectilor -pentru diferenta de prejudiciu de peste 400 de milioane?S-a mai auzit ceva?Ce ziceti?Va fi schimbata Kovesi Laura din functie?

Sile  •  24 februarie 2018, 19:30

Tolonbane, e ordin pe unitate sa sariti la gâtul lui tudorel? ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Iulia  •  24 februarie 2018, 19:42

D-le Tolontan, cu tot respectul, cred ca ar fi extrem de benefic pentru dumneavoastra sa rasfoiti cateva Rapoarte de Specialitate intocmite de specialistii DNA (responsabili, in proportie de 90% de prejudiciile uriase raportate cu spor de sefa lor), sunt extrem de convins ca veti intelege de ce nu are cum sa se recupereze mai mult de 10% din prejudicii... cu ocazia asta veti constata ca s-au inventat si noi formule matematice, necunoscute pana la acest moment... daca baietii aia ar fi pusi sa calculeze PIB-ul Romaniei am fi batut Germania de mult!

Dan  •  24 februarie 2018, 19:49

***......se fura ca in codru

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Marius  •  24 februarie 2018, 19:49

Salut Tolo, Pe când o ancheta vis a vis de banii d-lui Voiculescu?

Maria R.  •  24 februarie 2018, 19:58

Având în vedere că în 2016 am plătit cu TOȚII în solidar 21 mil.Euro șutite de Dragnea din bugetul UE,iar dosarul TelDrum este încă în lucru,vă sugerez,d-le Tolontan,să vă gândiți la o soluție ca asemenea pagube să nu mai fie plătite de noi TOȚI,și abia pe urmă,dacă dă Dumnezeu,să se recupereze de la inculpați în vreun fel sau altul,ci să fie acoperite strictamente din taxele(prin suplimentare,da) plătite de membrii partidului pricinaș și de populația aferentă.

cristyian  •  24 februarie 2018, 20:06

Sunt curios sa vad daca dottoresa care l-a scapat de puscarie pe mosierul bolsevic , duduia copy paste 45 % va recupera prejudiciul de 60 mil. euro de la Voiculescu . Expertiza cred ca a fost facuta de emm mba in timp ce tovarasa copypaste 45 % facea matanii in fatza lui el matrozero , ca la Meca , eeee, cand primesti functie trebuie sa returnezi servicii nu e de colea sa halesti asistenta sociala 20.000 lei pe luna anticoruptie ,ha,ha,ha,ha , recuperam milioane de euro din prejudicii ca sa ii asistam social pe astia cu sute de milioane pe luna, foarte ""productiv"" . *** totala .

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

SS  •  24 februarie 2018, 20:13

@Catalin Tolontan. Ma simt nevoit sa-ti raspund pentru faptul ca ai avut un punct de vedere, pe care, evident, si eu il cumoșteam! ...Te intreb altceva, insă... de ce nu am regasit in GSP articole ca acesta atunci cand Băsescu a tăiat 25% din salarii (ticălosie incredibila si nemaintalnită in epoca moderna a Romaniei !!), în timp ce Elena Udrea căra banii ,,de la investiții,, cu valizele, drept cotă de partid!!? Ți se pare ca acestia doi, plus Boc, nu ar fi trebuit sa dea socoteala pentru CORUPȚIA INCREDIBILĂ DIN ACEI ANI !!?? Unde a fost DNA in aceste cazuri?? Ce a facut DNA in perioada Băsescu pentru a contracara corupția incredibilă de la acea vreme!!?? Cum sa avem incredere in aceasta institutie care in loc sa aresteze inaltii-demnitari - ca asta e rolul ei!! - aresteaza pensionari si-i pune sa jure pe Bibile!?? Asta mai e stat de drept???

gabriel valeriu  •  24 februarie 2018, 20:15

"...primind resurse mai mari..." Nu zau! Alte resurse?! Pentru ce, draga statule supradimensionat si ineficient? Guvernul creste de la an la an, aproape 30 de ministere acum, sute de secretari de stat, mii de inalti functionari fiecare cu cohorte de functionari medii si mici care ce fac?! Pai ce-au invatat: inca o agentie, o noua structura bugetofaga, cvasi-ineficienta, calare pe resursele extrase de la cetateni. In timpul asta cetateanul fuge unde vede cu ochii, satul sa tina-n spate un stat corupt, inconstient si mare cheltuitor pentru cu totul alte interese decat ale contribuabilului! Acum cativa ani o fosta consiliera pe economic a unui fost premier isi facea campanie electorala pe o platforma de opinii promitand, printre alte bazaconii asternute in power-point, ca va milita pentru infiintarea unei agentii de stat care sa protejeze cetatenii de abuzurile ...statului! Cam asta e viziunea si eterna (ne)pricepere a unor aspiranti la functii in minunatul si complet ruptul de realitate aparat politico-administrativ care este statul roman!

Gigi  •  24 februarie 2018, 20:31

@SS Ei bine da, flota a vandut-o PSD, mai exact Strămoșul lor. Basescu a fost totuși aliatul lui Iliescu in vremurile de început. Și e evident puțin ciudat sa îl acuzi pe Tolontan de parti-pris pro UDREA.

ddf  •  24 februarie 2018, 20:36

Ai uitat sa scrii un lucru:aceasta situatie se datoreaza in intregime faptului ca Doamna Procuror-Sef DNA si-a ponegrit tara,a falsificat convorbiri,a atacat CCR,conduce DNA in mod autoritar si a incalcat legea repetat.Te rog sa nu uiti aceste amanunte,nu de alta insa nu as putea suporta ideea ca te-ai putea schimba.Ar fi imposibil sa intelegi ca ceea ce ai facut la Conferinta D-nei LCK a fost dezgustator!***...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Valentin  •  24 februarie 2018, 20:56

Doamna Premier Dancila a comunicat foarte clar: rugam renuntati la sursele anonime si informati-va direct de la Guvernul PSD-ALDE.

cristi  •  24 februarie 2018, 20:59

Trist dar adevărat. Din pacate ține tot de sistemul nostru politic să schimbe situația asta. Acel politic care este vedetă la DNA DIN PĂCATE !

Ka Codru  •  24 februarie 2018, 21:06

Draga Tolo, ***,de la nr. de cornere,la infectii in spitale ,la justitie.N-ai o oglinda sa te vezi *** . ps. Cand e comunicat de presa, taci si asculti,cand e conferinta de presa i-ti deschizi ciocul.....e asa de greu,..tupeistule!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Crimson Veritas  •  24 februarie 2018, 21:14

D-le Tolontan ... d-voastra cred ca sunteti ... telepat! ...:)) Jur pe ce am mai drag pe lume ... adica pe Kovesi, si pe lupta anti-coruptie din Romania ... ca exact la asta ma gandeam si eu zilele trecute ... ziceam asa ... 'Bun, bun ... i-am rezolvat pe corupti, i-am paradit, le-am dat la temelie, i-am ars ca pe soareci ... dar unde sa gasim catva fraieri ... care sa si recupereze ... prejudicile ... fabricate de Kovesi, Porocala si resul de ... casting'. Si acum veniti d-voastra ... nu numai cu aceeasi idee ... dar si cu solutii ... identificand pe cei mai ... calificati candidati ... la acest rol de ... fraierii lui Kovesi si menajerele lui Portocala, Onea, Eva, Papici, Savu, Lazar Butler, etc ... Corect! O fi Justitia independenta ... si in afara oricarui control ... politic, profesional, managerial, de minim bun simt ... dar cand e vorba ... sa puna in aplicare ... abuzurile si expertizele facute de procurorii si specialistii DNA ... pe buda ... atunci nu mai vorbim de independenta ... si toti oamenii politici ... si sclavii lui Dragnea ... trebuie sa se puna pe treaba ... si sa 'recupereze' ce a degajat gazos ... Kovesi si co. Dar si cum v-asti gandit sa veniti cu acest subiect ... este perfect! Iese Ministrul Justitiei si demonstreaza cu subiect si predicat .... si pentru ultimul patrulator stradal neradiat ... ca Kovesi este pentru Democratie ... cam ce este A-Bomb pentru Planeta, iar ca raspuns Presedintele Statului, iese sa ne asigure ... ca-l doare-n ... hardware de MInistrul Justitiei ... si urmatoarea intrebare ... care ne vine la toiti in minte ... este ... normal ... 'Dar ce se intampla cu prejudicile stabilite de Kovesi in dosarele ei fabricate?' ... nici nu putea exista o inlantuire mai logica, cronometrica ... de subiecte. Si vad ca viitorii inculpati si penali ai Romaniei v-au si raspuns la intrebari (saracii de ei ... sper sa ia de 3-5 cu executare ... pentru aceasta fapta penala). Si eu am observat ca ... cel putin pana acum ... Tudorel Toader ... nu a facut parte din orizonul d-voastra de preocupare profesionala ... si nu am inteles exact de ce ... bun nu este Presedintele PSD, sau macar ... ALDE ... dar ... a facut-o pe Kovesi, care este simbolul d-voastra religios ... sau chiar Nirvana #Rezistilor ... a facut-o patrunjel ... pe unde a prins-o ... Kovesi a parut pana acum in comparatie cu Toare ... un elev corijent in clasa 2 ... Pe cand Dragnea a avut numai cuvinte frumoase de spus despre ea ... si despre Iohannis ... la ultima sa aparitie chiar a zis Dragnea ... 'Procurorii la Iohannis, cine comenteaza ... va sparg!' ...:)) Am sesizat o discrepanta ... D-l Toader ... merita mai multa mediatizare ... atata zic! Vizavi de rapiditate cu care se pot recupera ... prejudicile kovesiste ... se poate crea Legea Martiala a Penalei sau "Legea Kovesi" ... prin care drepturile omului ... sunt suspendate pana se recupereaza prejudiciul ...:)) Sa stiti ca eu ... luni ma duc sa creeze un ONG ... denumit 'C O R U P T I E ... T E ... I U B E S C!' ...:))

simplu  •  24 februarie 2018, 21:24

Să mai recuperăm? Asta când o să aibă competente DNA și MF in UE! Și șefi competenți. De loialitate nu mai vorbim la unii care au jurat pe la alții. Citând din portocală vom afla că nu a fost lăsat să-l" facă" pe Ghiță pe spălare de 💰 fiind obligat să umble la Cosma pentru chestia cu Blair. Păi acolo banii doar nu o să-i ceară englezului, tot de la Ghiță se speră. Că dacă era spălare se ajungea la unii care nu puteau din salariul de bugetar sa facă restituiri. Că ei o vie, un șoric, un lăutar.Ziceam că poate să recuperăm de la cei care au păcălit statul cu redevențe, dar ei au sponsorizat degeaba ? Despre EADS sau Microsoft mai nimic, trebuie sa dai duduia jos de pe scaun să iei de acolo dosarele, dar mai greu cu reduta ridicata, rezistă până prescriere. Așa că, la muncă...

max  •  24 februarie 2018, 21:35

Pai ceea ce a zis Ministrul Tudorel Toader ca procesele DNA ne costa cam mult are bataie lunga ....Actuala putere instalata nu colaboreaza cu DNA si nici nu va colabora decat atunci cand o va supune. Va incerca sa ne arate ca uite, cheltuim mai mult decat recuperam. Singurul guvern care ar fi putut sa duca Romania mai puternica in spatiul european a fost guvernul tehnocrat.

Anghel Merchel  •  24 februarie 2018, 21:55

Domne Tolontane, vaz tot mai multa lume impertinenta care intreaba de pahuba Microsoft. Cum poti ptr ca sa permiti asa ceva? Maine poimaine te pomenești cu intrebari impertinente despre Gittenstein si Hantzy Klemm. Ia exemplu de la camaradul Petreanu, doar 26 de comentarii, dar pe linie toate. Si cand mai compui despre Doamna Doctor DNA 94,5% fii si matale mai liric asa monser. Uite ca d. Cornea de la 22, care zici ca a reînviat Scanteia de pe vremea distinsului sau tatic. Si dupa aia hai cu psiholoagele alea sclave la chinezi, ca m-ai lasat in suspans de nu imi vine nici sa ma duc la tron de frica sa nu pierd urmatorul foileton.

Liliana Lombardi  •  24 februarie 2018, 22:07

In primul rand trebuie subliniat ca in multe dosare sumele prejudiciilor sunt fortat umflate ca sa para ca s-a furat mai mult sau ca sa se ceara o pedepasa mai mare. Vezi cazul Voiculescu. Pai cine naibal de pe o parloaga 60 MEuro sau cat naiba stabilisese duduia aia de "plangea si umfla suma"? Cand evaluarea se va face corect atunci poate exista si o sansa de valorificare pe piata. Bine ca s-a evacuat Antena 3 ca rau le statea in gat multora Microsoft nu s-a lucrat de s-a prescris....Ne-am cam prins cum functioneaza "justitia" in tara asta.... . Mi-e sila de acest "stat de drept"!

Laura Croitoru  •  24 februarie 2018, 22:24

Tu și cu Gușă aveți un fix Dragnea și Voiculescu.Indiferent despre ce se discuta,duceți discuția doar unde vreți voi.Noroc,ca oamenii zdaveni la cap,știu cum stau lucrurile ca adevărat.Asa ca,poți turui la infinit,stârnești doar mila și dezgust

Simion Cristian  •  24 februarie 2018, 22:34

Mare admirator când erai cu exclusivitate pe fenomenul sportiv, un lord în fentele frazelor! Aștept un raspuns: de unde atâta patima în politica? A mon avis, din Everest ai ajuns lunca Dunării! Păcat!

Marius  •  24 februarie 2018, 22:41

Țoli,hai sa nu uităm de bătaia de joc din ultimii 28 ani: cind statul ar trebui sa se îndrepte asupra magistraților care au dat decizii gresite (multe,la comanda), nu mai poate! Stii dc? Pt ca securistii din CSM au avut grijă ca in 100% din cazuri in care magistrațiii ar fi răspuns pecuniar,termenul era prescris demult.Evident ca nu spui o vorba despre mirlania asta!!

Claudiu  •  24 februarie 2018, 22:42

Draga Tolo, nu stau sa-ti mai explic diverse, dar iti spun ca suntem o tara de *** care nu vrea decat *** asa ca restul e deja istorie, iar istoria e ciclica pentru ca oamenii nu invata din propriile greseli (nu am spus-o eu, dar daca vrei sa afli cine a spus-o cauta in izvoare)! P.S. Stau pe bara in tara mea de un deceniu pentru ca nu accept sa fiu ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

basencu  •  24 februarie 2018, 22:58

in mod corect spui ca Romania s a schimbat. dai exemplu faptul ca politicienii, cel mai lacom grup din Romania, sunt obligati sa isi declare averea si interesele. n ai vrea ca si al doilea cel mai lacom grup, ziaristii, sa declare averea si interesele, nevoile lor, ale familiilor, sa se lamureasca si prostul care nu are nevoie de resurse, de vize, de scoli straine cine suntem. voiculescu e cu adevarat lacom daca tu mai existi in grupul lui. apucati va voi ziaristii si recuperati creantele. ia o si pe aia de la realitatea tv care se plictisise la ministerul justitiei, ca stie de la gusa cum *** sta de 7 ani in reorganizare desi legea prevede doar jumate si are zeci de milioane de dat la stat romania s a democratizat, a descoperit ,,comunicarea" tradus cum sa mint cel mai credibil sau cum sa mananc *** fara sa miros. celor care injura anaf ul le as dori sa le calculeze impozitele parchetul, oricare, ca toti sunt *** economic, stiu doar ca vor buget urias, salarii uriase si comunicarea faptului ca ei au sechestrat si castigat / confiscat sume pe care nu stiu sa le scrie.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cetățean român  •  24 februarie 2018, 23:11

Domnule Tolontan, la prezentare raportului Ministrului Justiției, pe 22.02.2018, ați avut o prestație ce nu a avut legătură cu anii, primii, de acasă. Când un om vorbește, îl asculți. Dacă aveați răbdare, scriați un articol pertinent. Așa...

popa  •  24 februarie 2018, 23:16

Cata. Fa presiuni la A3 sa ceara lui Dragnea sa acelereze si sa imbunatateasca procesul de recuperare pt ca ai posibilitatea ,noi nu.

Stra Luce  •  24 februarie 2018, 23:18

Tolo, nu uita sfatul meu: inscrie-te la o facultate de jurnalism si apoi la una de drept. Abia apoi poti sa emiti pretentii pro plagiatoarea Kovesi.

Andrei F  •  24 februarie 2018, 23:48

Ceva citit astazi de pe net...,,Suma anilor a trei frati face 12 ani.Unul are ochii verzi.Care este raspunsul?,,Asa si aici...Ce treaba are ca in anul 2017 s- a recuperat mai putin decat in 2016 daca nu ni se dau toate aspectele problemei? Sunt mai multi bani de recuperat de la instante,sunt aceleasi conditii ca in 2016 etc....Aaaa,desigur! Toader este rau.Transpira,bea apa,nu e Nefertiti si mai ales este intr- un guvern rosu...Asta deja ni s- a spus dar nu sunt ipoteze in problema ridicata ,nu?...

Catalin  •  24 februarie 2018, 23:52

Tolontan.Esti vinovatul principal pentru performantele slabe ale DNA ului,tu laudand o in exces pe Kovesi,chiar nu iti dai seama ca nimeni nu e de neinlocuit. DE asemenea,ancheta ta in cazul Hexypharma s a dovedit a fi un mare faas,la fel si cea de la muzeu si multe altele.E clar ca nu te pricepi si ar trebui sa te limitezi la sport.

Daniel  •  25 februarie 2018, 0:19

Cati PSD-isti au sarit pe Tolontan :)) ... numai subiecte care nu sunt de actualitate abordate in comment-uri si atacuri la adresa DNA . Poate , poate acapareaza ciuma rosie toata puterea in stat si le mai revine si lor o galeata de partid . Toate *** care au existat vreodata in politica sunt ori in PSD ori in alianta lor ,

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

sundance kid  •  25 februarie 2018, 5:44

Nu le ia nimeni nici gratuit . Intretinerea e prea scumpa Romania fiind o tzara saraca fara productivitate . Au trecut 29 de ani deja. Cind incepeti constructia noi centrale atomice ?

Ss  •  25 februarie 2018, 7:13

@daniel baiatule, de unde esti!? A3, A4, ...hmm!? Sa stim si noi de unde iti iei banii de frecator de menta pe strazi? Daca ai lucra macar ceva pt. poporul roman ai avea tot respectul meu! Dar asa? Vezi numai paiul pesedist si nu vezi barna pdl-pnlista care zace de fo'5-6 ani inutili prin PR, facandu-se ca lucreaza!? Aduceti voi flota inspoi furata de "psd-istul basescu" si romanii va vor purta pe brate! PS. Nu te chinui. Nu agreez nici un partid actual. Nu am fost la vot. Pentru ca e inuti, mafiile sunt aceleasi! Si de o parte si de alta!

Ss  •  25 februarie 2018, 7:18

@daniel in plus sunt intrutotul de acord cu pedepsirea borfasilor indiferent de unde sunt! Dar nu asa cum o face "preacunoscatoarea" caraghioasa si semi-inculta Kovesi ! O ***..

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

sebastia  •  25 februarie 2018, 9:46

doamne cati PSD-isti spalati pe creier....Oamenui buni mai cititi si mai ascultati si altceva nu numai Antena 3 si RTV. NU va dati seama ca toate promisiunile pentru care ati votat clica lui Dragnea sunt incalcate? nu simtiti la burta?la portofel? si niste animale ar intelege ca au fost pacalite.... Este adevarat si PD si PNL au facut la fel a,au furat la fel ....dar ei au fost pedepsiti ...democratic asa cum sustineti voi ca trebuie facute lucrurile... au pierdut puterea . Dar PSD-ul care a castigat cu un program social(pomeni) continua sa fure...OK ati fost pacaliti ....se poate , nimeni nu este perfect dar sa continuati sa sustineti niste persoane incapabile care este clar ca fura si nu le pasa de nimeni este incredibil... Din fericire (dar din pacate pentru ca ma simt roman ) nu ma afecteaza direct aceste probleme deoarece sunt plecat de 20 de ani din tara dar privind tot ce se intampla cred ca ne meritam soarta , pentru ca nu suntem capabili sa ne mobilizam atunci cand trebuie, pentru ca nu suntem capabili sa avem o clasa politica cat de cat capabila si pentru ca avem mandrie doar pe hartie....*** ....

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cristian  •  25 februarie 2018, 10:24

Catalin si echipa, Un subiect care zilele astea este de actualitate (parca mai mult ca oricand) este tratat de cei de la International Transparency prin publicarea Corruption Perceptions Index 2017. Mai avem mult de lucrat macar sa ajungem la nivelul Sloveniei sau Lituaniei. Am locuit in trei dintre tarile din varful clasamentului(New Zealand, Netherlands, Austria) si pur si simplu simti corectitudinea(cinstea) in societate, de la mic la mare, indiferent de statutul social. E greu de exprimat in cuvinte ce liniste interioara da atat la nivel de individ cat si de grup/societate. Si nu numai. Cred ca ar merita sa scrieti un articol despre acest index, atinge si un alt aspect: libertatea presei direct corelata cu pozitiile acestui clasament. Succes, Cristian

Urod  •  25 februarie 2018, 11:00

Dar cu prejudiciul de la Dorin Cocos cum rămâne?!!!.... Ca vad ca este pus pe făcut copiii cu tot felul de femei.... Tolo, pai tu crezi ca ei fura ca să dea înapoi ceva ?!!!.... Nu fi copil... Păi femeile alea trebuiesc întreținute și nu asa oricum, ca fetele sunt cu obraz subțire, pretențiile sunt mari.... Ca sa stea cu tine una care are 25 de ani și tu sa și peste cinzeci, trebuie sa cotizezi din greu ca doar nu crezi că o fi dragoste la rima vedere.... Așa că, banii noștri nu se mai întorc din mâinile lor...

Ba2  •  25 februarie 2018, 11:10

Cine ar cumpara un imobil ale carui chei le primeste la Sfantul Asteapta? Cine ar cumpara un automobil care a stat nemiscat 3 ani cat au durat procesele si are motorul total blocat de atata stationare? Automobilele ar trebui vandute imediat ce trec printr-un autoservice.

Ion Gheorghe  •  25 februarie 2018, 11:32

Cine sa recupereze banii furati de la poporul roman ? Ministerul "justitiei" cu Tudorel Toader in frunte ? Tudorel nu a fost in stare nici sa faca macar o evaluare corecta a DNA. Numai prosti, minciuni, acuze fara demonstratii. Pana si un student la drept facea o lucrare mai buna. Cine este Dansul ? Procuror comunist pana in 1990. Apoi s-a pus la dispozitia urmasilor. Slugarnicia a fost recompendata - promovat politic de Camera Deputatilor la Curtea Constitutionala, apoi Ministrul injustitiei din Romania. Acestia sunt oamenii care conduc Romania din dezastru in dezastru !

de pe ‘ici ‘sa  •  25 februarie 2018, 12:10

asa, m-am distrat destul de la articol si comentarii . :) nu-s de ce, da' parca articolele celor de pe TNR, sunt mai credibile.

Comentează