DOCUMENT: Ministerul Justiției recunoaște către Parlament că ”doar 2% dintre inculpați sunt achitați definitiv, un procent excepțional de redus comparativ cu alte state”!

Argumentele lui Tudorel Toader despre acuzarea și pedepsirea nevinovaților sunt contrazise de cifrele și concluziile unicului raport trimis de MJ în ultimii 10 ani către Parlament

vineri, 2 martie 2018, 7:05

 

”Sunteți tineri, m-aș adresa fiecărui român în parte. Faceți un exercițiu: nu contează numărul de cazuri, contează existența unuia… Faptul că e unul arestat pe nedrept și stă în pușcărie o noapte, o lună, cinci ani, nu are cui să se plângă, după care e achitat si spunem „Ne pare rău, despăgubiri la instanță”. Nu doresc la nimeni să fie victima unei erori judiciare” Ministrul justiției, Tudorel Toader, 22 februarie 2018

 

”Din 59.000 de inculpați trimiși în judecată, au fost achitați definitiv 1.193. E un procent excepțional de redus, comparativ cu alte state. Din 7.551 de arestați preventiv, 40 au fost achitați” Ministrul justiției, Raluca Prună, 4 aprilie 2016, raport către Parlament

 

Legea 304/2004 îl obligă pe ministrul justiției să meargă anual în fața Parlamentului.

El trebuie să prezinte ”concluziile sale asupra raportului de activitate al DNA, DIICOT și al Parchetului”.

Tudorel Toader, în 2017, și Robert Cazanciuc, în 2015, nu au făcut acest lucru.

În ultimii trei ani, singurul ministru care a solicitat ca MJ să respecte legea a fost Raluca Prună.

Fără succes.

Asta rezultă din răspunsul oficial pe care Ministerul Justiției l-a oferit cititorilor Gazetei, în urma întrebărilor ziarului despre soarta acestui raport anual.

Prună: ”Am trimis raportul Parlamentului, însă nu am primit niciun răspuns”

Pe 4 aprilie 2016, Raluca Prună, ministrul justiției, a trimis președinților celor două Camere, Călin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea, concluziile sale privind performanțele, problemele și lucrurile de reglat în activitatea procurorilor din România.

”Erau chestiuni importante. Printre ele, modificările necesare în legi, ca să le punem în acord cu deciziile Curții Constituționale”, își amintește Raluca Prună, aflată acum la Bruxelles.

Și ați primit un răspuns de la Parlament?

”Nu, din păcate. Pe canale informale am insistat, se făcuse iulie, dar ideea finală e că n-am fost invitată să vorbesc în fața Parlamentului”.

Întrebat cum arată rapoartele similare către Parlament ale perioadelor miniștrilor Cazanciuc și Toader, MJ răspunde: ”Pentru anii 2015 și 2017 nu au fost identificate materialele solicitate”.

Nu au fost identificate pentru că nu sunt!

Iar, în 2016, când a vrut Guvernul să discute despre procurori, n-a vrut Parlamentul.

Așa au trecut 10 ani.

De ce e necesar raportul

Obligația ministrului justiției de a merge în fața Parlamentului ca să-și prezinte concluziile despre felul în care procurorii respectă legea face parte din jocul echilibrului puterilor.

E un raport de informare, făcut de Executiv în fața Legislativului.

Nu e un control, nu e o imixtiune în justiție, că Parlamentul nu votează apoi ceva, ci e o consecință a designului constituțional.

Constituția reflectă convingerea noastră că Guvernul, orice Guvern, nu e de absolută încredere când își exercită puterea de investigare și de punere sub acuzare a cetățenilor.

De aceea, Legea organizării justiției cere ca ministrul justiției, care nu e șeful procurorilor, dar are autoritate asupra conducătorilor Parchetelor, să explice reprezentanților cetățenilor cum au acționat magistrații care acuză în numele interesului public.

Timp de 10 ani acest lucru nu s-a făcut.

”Ultima care făcuse acest lucru, până la Raluca Prună, fusese ministrul Monica Macovei”, spune un om cu informații solide din MJ.

Prună și Kovesi

Dar ce spune raportul din 2016 trimis către Camere de către Raluca Prună?

El susține, pe anumite puncte, altceva decât a argumentat Tudorel Toader în cererea de revocare a Laurei Kovesi.

Iar Raluca Prună nu a făcut un raport favorabil lui Kovesi. De altfel, ea nu a fost o susținătoare necondiționată a șefei DNA.

La scurt timp după ce a fost numită ministru, într-o vizită la CSM, Prună a folosit în aceeași frază cuvintele ”procurorul șef DNA” și ”evaluare”.

Suficient pentru ca ea să fie privită cu suspiciune.

Media europeană a achitărilor: 7%

În raportul său trimis Parlamentului, Prună subliniază realizările DNA, dar și lucrurile care ar trebui îmbunătățite.

Ministrul se referă nu doar la DNA, ci la toate celelalte unități de Parchet.

2% este rata oamenilor achitați definitiv în România în 2015, din totalul celor trimiși în instanță

7% este media europeană a achitaților definitiv, potrivit ministrului Raluca Prună, autorul raportului

Raluca Prună evidențiază rata extrem de mică de achitați definitiv: 1.193 din totalul de 59.000 de inculpați trimiși în judecată în anul 2015.

E un punct forte, dar și o preocupare.

”În Germania, 20% achitați din cei trimiși în instanță nu e socotit deloc mult”, explică fostul ministru.

Pe de o parte, ministrul spunea că cifra de 2% e bună, pe de altă parte, ea era îngrijorată de diferența față de media europeană: 7%. Și de faptul că la DNA achitările sunt mai multe, în jur de 10%, dar ea crede că uniformizarea ar trebui să meargă mai degrabă către cifra DNA.

De ce?

”Procurorii trimit în instanță aproape numai cazurile de care sunt foarte siguri”

Scurt dialog cu Raluca Prună.

-2% achitări mă sperie, în calitate de cetățean. Statistic, se poate spune că procurorii decid condamnările.
-Judecătorii le decid.

-Sigur, e un fel de a spune. Ideea e că, odată pus sub acuzare, ai 98% șanse să fii condamnat într-o formă sau alta. Nu vi se pare mult?
-Ba da, iar asta se întâmplă pentru că, la noi, procurorii sunt foarte precauți cu ce trimit în instanță.

-Adică este exact invers față de ce a spus ministrul Tudorel Toader când a propus revocarea Laurei Kovesi invocând că o sumedenie de nevinovați sunt trimiși în instanță.
-Nu are sens să răspund într-un caz punctual. Lucrurile sunt acum încinse. Dacă apar nume, informația va fi recepționată partizan. Revenind, da, procentul achitărilor la noi,d e 2%, e foarte mic și pentru că CSM a stabilit drept criteriu al activității procurorilor numărul de achitări. Și atunci, Parchetele încearcă să scadă achitările și trimit în instanțe aproape numai cazurile de care sunt foarte sigure.

90% dintre condamnați sunt bărbați

Să rezumăm cifrele pe care ar fi putut să le aibă în față parlamentarii în 2016 și care vizau ultimii 10 ani.

Dar nu le-au vrut.

Anual, în România sunt cercetați de procurori cam 180.000 de oameni, sub 1% din populație.

2 din 3 cercetați sunt scoși din cauze chiar de către Parchete.

200 de milioane de euro sunt sentințele anuale ale prejudiciilor din dosarele DNA, din care nu se recuperează nici 10%

Ceea ce înseamnă că rămân aproximativ 60.000 de români care sunt trimiși în instanțe.

Dintre acești, între 58.000 – 59.000 dintre ei sunt condamnați.

Luând în calcul ultimii 10 ani, 10-12% dintre inculpați sunt arestați preventiv de către toate Parchetele.

Mai bine de 90% dintre cei condamnați sunt bărbați și doar 10%, femei.

Iar prescripția este mai frecventă, la nivelul tuturor procurorilor, decât am crede noi, cei neinițiați: 11,6% cazuri prescrise în totalul cazurilor soluționate.

Nu că prescrierea Dosarului Microsoft ar avea vreo scuză.

Aproape 1.000 de copii au fost victimele infracțiunilor grave în familie: omoruri, violuri și vătămări

Un alt lucru interesant e acela că, deși energia dezbaterii publice este preponderent axată pe corupție, aceste cazuri reprezintă doar 2% din totalul infracțiunilor, cam cât adună și traficul de droguri.

653 de persoane au fost victimele traficului de persoane, dintre care 254 de minori în 2015

În 2015 de pildă, DNA a trimis în judecată 1258 de inculpați, în timp ce violența în familie a avut 1.938 de trimiși în judecată.

Nu e vorba de a compara mere cu pere, ci doar de a evidenția și alte tendințe în criminalitate.

Infracțiunile grave comise între membrii familiei (omor, viol, loviri sau alte violențe și vătămare corporală) au produs 1.938 de victime, dintre care 970 de minori.

Infracțiunile în familie sunt unele dintre formele de violență care cresc cel mai rapid în România.

 

Comentarii (125)Adaugă comentariu

francis  •  2 martie 2018, 11:33

Tolontane imi pare rau ca incerci de data asta o manipulare desteapta , ca vad ca a prins la toti comentatorii, stii foarte bine ca nu asa se face calculul, si ca oamenii trimisi in judeata saua restati anu asta vor fii achitati deabia peste cativa ani, si asta va fii ce va urma in anii urmatori, atunci cand probabil altcineva va fii la carma parchetelor. Eu iti inteleg frustrarea fata de anumite chetsii, dar hai sa informam corect si nu cu calcule kovesciene. ca peste cativa ani ti se vor sparge tot tie in cap cand va iesii a lumina dezastrul din DNA si Diicot. Si problema mare este la cei arestati si achitati, nu la cei trimisi in judeacta si achitati, si asta blameaza toata lumea, ca ii aresteaza degeaba.... E cu totul altceva cand o persoana este cercetata, si trimisa in judecata fara TV si fara presa ca voi care ii devorati si dupaia achitat, altfel isi reia viata omu respectiv, si alta este cand prima data ii arunca in mana voastra de "jurnalisti" si apoi peste 5 ani sunt achitati, ei atunci nu mai au nici o sansa la o noua viata si avem sute de exemple plublice de asemena cazuri, nici nu vreau sa ma gandesc ce este la diicot unde nu sunt asa vizibile cazurile....

Andrei F  •  2 martie 2018, 11:38

@Simona • 2 martie 2018, 10:10 Doamna pentru ca observ ca va plac Catavencii...Ieri am auzit o statistica a lor care ne poate lamurii:,,Pentru că doamnei K. și susținătorilor săi le plac foarte mult procentele, vom spune că din 2013 și până la sfârșitul lui 2017 au fost condamnați doar 0,27% din politicienii aleși, în timp ce au fost condamnați 0,97% din magistrații activi. Iar comparația este și mai îngrozitoare dacă e să comparăm politicienii aleși cu procurorii: 0,27% din politicienii aleși condamnați, față de 1,69% din procurorii activi condamnați.,,..........................................................Despre cine a mintit???Pai exista condamnari ale CEDO privind DNA desi marea majoritate a dosarelor admise la CEDO se face dupa finalizarea proceselor in tara....Deci ,,iuresul ,,pentru dosarele din anii acesti are sa vina in anii viitori.............................................In alta ordine ...Se poate si ca nici unul dintre cei doi sa nu fi mintit.Adica sa avem o dreptate rabinica...Dar treaba este ca unul poate ridica intrebari iar celalalt trebuia sa cerceteze si nu sa emita dogme.Ieri oficialul european a spus ca toti oamenii sunt supusi greselii.Se pare ca enuntul este adevarat doar scotand din problema DNA...Acol se pare ca sunt altfel de oameni.Poate Nefertiti...

alexandru  •  2 martie 2018, 11:47

Fie dezinformati vadit, ceea ce nu cred, fie sunteti dezinformat. Daca sunteti interesat, intrati pe site-ul DNA si DIICOT si luati bilanturile pe fiecare an de la infiintarea fiecarei institutii si vedeti care este rata achitarilor. Daca sunteti onest si cu adevarat profesionist, discutati cu minim 10 profesionisti ai dreptului penal, avocati , judecatori, procurori romani cu experienta de peste 25 de ani in domeniu. Atunci cu tot respectul, veti sti adevarul nu veti mai manipula in functie de interesele unor gurpuri si grupari.

mountytoma  •  2 martie 2018, 11:48

tolontane, decat sa te faci de ras in halul asta, mai bine retrage-te tata, ***!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

max  •  2 martie 2018, 11:55

Relevant pt raportul scremut al ministrului,care impins fiind a isailat o argumentatie de sdudent repetent.Culmea este ca intr-o societate normale cu deficiente majore in sanatate,infrastructura etc politicieni prioritizeaza persoane care-s certate cu legea si Noi stim de ce...

tolo  •  2 martie 2018, 11:55

***. si aici e vb de DNA nu de toate parchetele. hai sa fim seriosi, nu suntem chiar prosti. nu pune laolalta dosarele de drept comun cu cele de coruptie. si stii f bine ca cele de ministrii, parlamentari ajung la acele complete ale mortii din ICCJ. si acolo se rezolva si fara dovezi, cum biiiine sti.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Socrates  •  2 martie 2018, 12:03

Drăgălașule te tot Ocupi cu Nufărul - Koveșy - Kodlea - DNA, nu ține, Nu Mai Ține cu Abureli Jurnalistice ***... scriitura toxice așa Cum îți Place Ție... Cărăuș bulbucat..... Lațu'Miroane(Cotolon-toane)..... Vine Ea Nota de plată A Tutti, prin 89' erai un șoim al patriei cu Epoleți, mai ții minte... probabil Nu, Cizmarul Priceput Învârtea Totul și tot așa... l-au ciuruit. Păi bine mușterache&acoliții Voi Vă credeți Veșnici în ale Nelegiurii.... here she comes soon, keep your ass ✌️

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

alexandru  •  2 martie 2018, 12:05

Nu aveam datele necesare despre d-na PRUNA RALUCA, cu tot respectul , a compara un absolvent al Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Eecologice, despre care mai toti cei care avem parul alb si stim cum se intra si se termina acea facultate, ca sa nu mai vorbim de specializarea in filozofie a doamnei Pruna, cu d-nul Tudorel Toader, mi se pare o jignire la adresa d-nului Toader. Articolul dumneavoastra este FILOZOFIC si pe langa subiect, sincer pe mine m-ati convins: MANIPULATI LA GREU.

Florin  •  2 martie 2018, 12:08

Arestarea preventiva a devenit in Romania un modus vivendi al celor implicati in aplicarea legii. Se cere arestare preventiva pt orice. In arestul preventiv nu sunt locuri pt cati se cere arestarea, nu sunt conditii, se platesc dupa aia despagubiri la CEDO...evident nu din banii procurorilor, judecatorilor sau politistilor (in cazul lor, la retinere). Arestarea preventiva a ajuns un mod de "a tine scorul" printre oamenii legii. Uitati un exemplu mai jos...in ruptul capului nu inteleg care e rostul arestarii aici, unde e pericolul social: http://ziarulclujean.ro/hot-cu-gusturi-fine-ce-furat-un-clujean-din-vivo/.

adrian  •  2 martie 2018, 12:15

Cataline, Cataline....au sarit lupii pe tine. Citind comentariile iti dai seama ca s-a dat ordin pe unitate, si postacii rosii au luat foc. Enervezi multe persoane cand vii cu informatii destabilizatoare Cataline. Foarte multe persoane. Tupeu maxim din partea ta si a echipei tale sa faci publice astfel de informatii. MAXIM!!! Tine-o tot asa.

Marius  •  2 martie 2018, 12:21

Paradoxal, un procent mic al achitarilor, cu mult sub media europeana, nu e deloc in regula. Orice procent care iese din limite, in sus sau in jos, semnifica ca exista o problema. Cine e destept, intelege ce vreau sa spun...

Daniel  •  2 martie 2018, 12:21

D le tolontanlasati ne domnule in pace cu facaturile astea.sunteti un *** acum si la momentul oportun cand este nevoie.lasati ne domnule cu generalitatile si manipularile!!punctual!!!!!n a zis nimeni in tara asta ca nu este nevoie de dna si procurori.dar dumitale iti place sa se faca dosare prin santaj si masluite.ca si dosare politice ca al lui dragnea??iti place?aici este buna sostemului mu in invaluirile tale propagandistice.p.s.cand nu iti convine o dai ca postarea nu respecta codul deontologic.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

mircea  •  2 martie 2018, 12:26

articol foarte clar, chirurgical chiar. dar oricum, nu va conta pentru cei care vor cu orice pret sa darame justitia! nu va conta nici ce a spus Timmermans, printre altele, ca DNA imbunatateste imaginea tarii, iar cei ce ataca justitia inrautatesc semnificativ imaginea tarii..pe ei si sustinatorii lor, rtv, antena 3 evz, si altii nu-i intereseaza asta..credeti ca toader nu stia ca minte cu nerusinare, cand a prezentat povestile alea de gradinita, drept ,,raport"??? stia, de aia nu i-a lasat pe jurnalisti sa puna intrebari!!!! asadar, va fi circ in continuare, vor pune totul la pamant, numai sa scape ei! nu exista nicio sansa pentru un stat de drept adevarat, in Romania..ne intoarcem la 1990...fara sanse de progres!!!!

Ciprian  •  2 martie 2018, 12:33

Bun, documentat articolul.Si acum marea intrebare. Avem condamnarea, avem prejudiciul. NU MInisterul Justitiei recupereaza ci cel de Finante, daca stiu bine. De ce nu se recupereaza? cine raspunde pt asta?

Cătălin Tolontan  •  2 martie 2018, 12:34

@ciprian: Desi perceptia publica e accea ca recuperarea prejudiciilor e responsabilitatea Finantelor, de fapt MJ are aceasta responsabilitate. Aveti detalii aici. https://www.tolo.ro/2018/02/24/statul-roman-a-recuperat-de-la-condamnati-in-ultimul-an-prejudicii-cash-de-numai-25-de-milioane-de-euro-mai-putin-decat-in-2016/

Alina  •  2 martie 2018, 12:38

In justitie exista multi judecatori corupti, aflati in solda mafiei, care ii achita pe anumiti infractori din psd si alde. In justitie exista multi judecatori corupti (gen Costiniu, Terceanu, Mustata etc) care ii achita pe infractori pentru bani. In justitie exista multi judecatori corupti care ii achita pe infractori pentru ca ii ameninta sau ii santajeaza. Toate aceste achitari nu trebuie sa fie imputate procurorilor.

Mihai  •  2 martie 2018, 12:40

Pentru Andrei F Ministrul Pruna a spus ca, in conditiile in care in Romania nu sunt bani pentru scoli, pentru spitale etc, este un lux ca puscariasilor sa li se asigure un confort sporit, un lux pe care tara nu si-l poate permite. Acesta a fost sensul declaratiilor sale, speculat aberant de *** psd si alde

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ATi  •  2 martie 2018, 12:42

"Față de această medie națională de 10-12%, procentajul de 41% arestați preventiv de către DNA Ploiești continuă să fie o anomalie de cercetat." Imi aduce aminte de zicala care vine de la numarul de inmatriculare specific al judetului "PH". Adica, Patria Hotilor.

Adina  •  2 martie 2018, 12:47

Pentru alexandru : Ministrul Pruna a dovedit ca este competenta, inteligenta, cinstita, corecta, incoruptibila, nesantajabila. Toader a dovedit ca este o *** aflata in solda mafiei psd si alde, s-a compromis iremediabil in fata intregii tari.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Jean-Paul  •  2 martie 2018, 12:47

Dupa ce am citit articolul si aproape toate comentariile ma vad nevoit sa spun ca unii pierd din vedere exact ratiunea infiintarii acestei institutii: infractiuni comise de persoane aflate sus pe creanga administratiei si altor institutii. Amintiti-va ca prima institutie, PNA, infiintata sub guvernarea lui Nastase a fost ridicol de ineficienta fiindca a exclus din start sa ancheteze grangurii(stiti la cine ma refer, nu?) "Recolta" DNA a devenit interesanta de abia dupa ce ministri, parlamentari, primari si alte persoane situate in structurile la nivel inalt, au ajuns in "bataia pustii" instantelor de judecata. PNA-ul anterior n-a anchetat decat ciurucuri, gainari de prin piete... Aderarea la UE s-a facut sub semnul steguletelor pe domeniul JAI si de aceea s-a convenit MCV-ul. In 2005 cand s-a semnat trataul de aderare, nu ne-a deranjat instituirea MCV, fiindca eram bucurosi ca am aderat si unii sperau ca o sa-i pacaleasca pe europeni, adica MCV-ul va fi ridicat fara ca noi sa ne onoram angajamentele. Intrebati-i pe Nastase si pe Puscas- negociatorul sef din partea Romaniei- cum s-a ajuns la instituirea MCV.... Ganditi-va ca o serie de parlamentari au fost "ocrotiti" de bratul legii, fiindca parlamentarii au facut zid comun si s-au opus declansarii urmaririi penale. In cazul lui Nicolescu, de exemplu, care nu putea fi aparat la fel ca deputatii sau senatorii, ori ministrii, carora DNA le-a deschis dosare de urmarire, pesedistii au procedat exact ca in cazul lui Bivolaru, adica s-au constituit in grup de presiune ce au parcurs drumul spre tribunal in frunte cu liderii de partid(Nastase respectiv Ponta)pentru a protesta in fata institutiilor judiciare... Strangerea probelor de catre procurori a devenit o problema de "viata si de moarte" pentru impricinati, fiindca fara aprobarea perchezitiilor cerute de DNA, era mai dificila documentarea ceruta de lege, probele putand fi distruse de catre cei vizati, adica era mult mai greu de convins judecatorul.. Ei bine, intocmirea dosarului pe baza interceptarilor telefonice si a denunturilor unor persoane ce aveau cunostinta de faptele cercetate, a creat un scandal atunci cand interlocutorii suspectilor au devenit si ei urmariti, sau cand denuntatorul care avea si el interes sa scape mai usor, a facut marturisiri suplimentare.... Ceea ce vreau sa spun este ca inculpatii nu s-au resemnat niciodata, nicidecum ca au fost prinsi ci au trecut si ei la atac. Unii "s-au inspirat" din filmele cu teme juridice(vezi de exemplu, filmul "Vinovat si victima"). Voi care ati pus problema de ce Nastase, de exemplu, a fost condamnat pentru termopane si, respectiv, sumele adunate prin intermediul simpozioanelor, pentru reclame electorale in cadrul campaniei din 2004, in loc sa fie anchetat vizavi de privatizarile scandaloase, din perspectiva preturilor incasate de statul roman, inclusiv a comisioanelor grase, uriase primite de de cei care au pus semnaturile pe acte, trebuie sa intelegeti ca acestea erau mult mai greu de probat in justitie, iar cei care puteau oferi dovezi, erau si ei manjiti, deci nu ar fi iesit imaculati din proces.... Tot din filme, cred ca ati inteles ca toti detinutii reclamau in gluma sau in serios ca erau nevinovati. In ceea ce priveste procentul de achitari, desi nu am alte exemple decat judecatoarea Terceanu si cei opt inculpati in problemele de transferuri, ganditi-va cati judecatori sunt supusi unor presiuni venite pe fire nevazute ca sa achite sau sa dea pedepse ridicol de mici. Cazuri de magistrati exclusi din magistratura exact pe acest motiv sunt destule si nu cred ca trebuie sa vi le prezint eu. Si, da, exista destule cazuri in care avocatii apararii au reusit sa convinga completul de judecata fie invocand vicii de procedura, fie invocand exceptii de constitutionalitate.... In justitie se cere sa fii onest, corect in administrarea probelor, deci nu se cere sa fii perfect, poti sa gresesti intentionat sau sa-ti scape anumite aspecte...

Cristian Iordache  •  2 martie 2018, 12:49

" Luând în calcul ultimii 10 ani, 10-12% dintre inculpați sunt arestați preventiv de către toate Parchetele. ......... procentajul de 41% arestați preventiv de către DNA Ploiești......... . Mai ales că însuși DNA, pe totalul celor 17 structuri naționale și teritoriale, se păstrează în media de 10-12% arestări preventive." Pe bune, Tolo?! DNA face arestari preventive ?! Parchetele (in general) pot dispune arestare preventiva ?! Ce fumezi, omule ? Ca vreau si eu. P.S. Am auzit aceasta tampenie (pe care si oamenii de buna credinta, dar care nu se pricep, o vor lua de buna, ca doar vine de la Tolontan) si aseara la DIGI24. Firesc ar fi sa te aud tot la DIGI24 (sau chiar la PRO TV, ca are audienta mai mare) facandu-ti mea culpa si lamurind oamenii ca NU PROCURORUL DISPUNE ARESTAREA PREVENTIVA, CI INTOTDEAUNA JUDECATORUL

Cătălin Tolontan  •  2 martie 2018, 12:50

@Cristian Iordache: nu am scris si nu am zis nicaieri ca procurorii aresteaza preventiv, ei doar retin pentru 24 de ore. Dar tot ei cer arestarea preventiva, pe care o valideaza sau nu judecatorul. Arestarile preventive sunt statistici tinute de Parchet, tocmai pentru ca procurorii le propun. Daca procurorii nu ar avea nici o treaba cu arestarile preventive, asa cum sustineti, de ce DNA, DIICOT si Parchetul General tin aceste statistici ei si nu tribunalele? De fapt, arestarile preventive sunt masuri luate de procurori si fac parte din strategia lor de investigatie judiciara. Insultati degeaba, zau asa :-)

Stely  •  2 martie 2018, 12:51

Mah minty mah da'ce ce nu te retragi tu "ma tata"? 🙄 crede ma îți stă mai bine când nu vorbești. Și nu scrii. Și mai sunt câțiva omu iști și postaci pe aici. O sa ma ocup de voi nemernicilor. Nu o sa scăpați.

Dorin  •  2 martie 2018, 12:53

Dragi români, ce bine era dacă se păstra pedeapsa capitală! Poate nu mai încerca nici o tabără să greşească. Parchetele si judecătoriile ar trebui să fie două categorii: militare şi civile. Toate direcţiile create după 1989, DNA, DIICOT, ETC., sunt doar consumatoare de bani, bani din bugetul de stat. Păi să facem un calcul, cam câţi bani s-au cheltuit de la înfiinţarea acestora până în prezent, buget foarte generos an de an, şi ce se putea face cu aceşti bani pentru România, şi subliniez , pentru România. Din 2007 aceste instituţii sunt folosite doar pentru interesele Europei sau a altora, numai pentru România nu, pe cheltuiala bugetului tărişoarei asteia. Ca să nu mai pomenim că români de-ai noştri (dacă se pot numi români), în Parlamentul European, aduc injurii poporului şi tării, care i-a educat, i-a plătit şi au fost votaţi ca să reprezinte interesele acestui popor, nu al lor personal sau al altor grupuri de interese. După părerea mea aceştia sunt trădători de neam şi de ţară. Să cercetăm istoria acestui popor şi să vedem marii conducători (Stefan cel Mare, Mihai Vitezul, etc.,), cum îi recompensa pe aceşti "patrioţi". O faptă săvârşită, dovedită sau nu, indiferent de provenienţa individului, de mediul social din care provine, de poziţia pe care o ocupă în societate, de religie, de sex, de adeptul unor ideologii, etc., poate fi vinovat sau nevinovat. Pentru a demonstra vinovăţia sau nevinovăţia, nu ne trebuie atâtea direcţii de cercetare şi judecată (DIICOT, DNA, ETC.,), ci de un singur Parchet şi o singură Judecătorie. România este una nu doua sau mai multe, Costituţia este una nu mai multe în care se stipulează că toţi suntem egali, cu drepturi egale. O faptă ( ex. furt) săvârşită de un cetăţean de rând, cu şcoală sau necunoscător de carte, ar trebui să fie egală cu o faptă ( ex. furt), săvârşită de un cetăţean cu funcţii publice, om de cultură, politician, preşedinte al Parlamentului sau chiar preşedintele ţării, diferenţiindu-se doar gravitatea faptei. Una e să furi un leu şi alta e să furi 1,2,3....miliarde. Dar pentru a demonstra acestea nu ne trebuie atâtea direcţii de cercetare şi judecare, direcţii care în prezent se şantajează una pe alta sau se încurcă una pe alta fără a aduce un beneficiu ţării şi justiţiei zilelor noastre. Justiţia zilelor noastre a ajuns un troc politic şi instituţional intern şi ce este mai tragic folosirea României în războiul marilor decidenţi ai Europei, a unor formaţiuni politice de la vârful Uniunii Europene, pe cheltuiala şi pe spinarea noastră a românilor, câţi om mai fi pe aici pe meleagurile uitate de timp şi de toţi.

Stely  •  2 martie 2018, 12:55

Hopa! Altul p aici. Mah Socrate idolul tău era ceva mai înțelept. Cu mult. Ce ar fi sa ei un pahar de cucuta? Se zice ca i o bautură reconfortanta. Ambrozie,n ectar și astfel ajungi în panteonul zeilor și o sa stai la dreapta lor. Îți promit. 😉!

AdrianS  •  2 martie 2018, 12:58

Rata achitarilor a DNA este de 12.2% pentru sentinte definitive in 2017 (m-am uitat pe raportul inclus pe site-ul institutiei), foarte buna pentru situatia Romaniei (si fata de cat cheltuim pe activitatea acestor institutii si in functie de volumul mare de munca pentru magistrati). Daca la nivelul dosarelor orchestrate de cei mai buni din sistem avem o medie de 10-14%, dar pe tara ajungem la o medie de 2%, avem o problema reala cu structurile din teritoriu si pe cazurile care nu sunt in lumina publica. Evident nu este una cu structurile de top, ce vor propagandistii sa atace. Dar este un procent inacceptabil de mic intr-o tara civilizata care denota cu totul alte probleme decat cele despre care se vorbeste public. Si avem nevoie si de alte cifre pentru a ne forma o parere, trebuie sa comparam si rata dosarelor trimise in judecata, trebuie sa ne uitam si la timpul alocat de procurori pe acestea si trebuie vazut daca nu cumva sunt chestiuni care sunt omise din statistici datorita modului cum functioneaza sistemul la noi.

Mihai  •  2 martie 2018, 13:04

Ministrul Pruna a spus ca, in conditiile in care in Romania nu sunt bani pentru scoli, pentru spitale etc, este un lux ca puscariasilor sa li se asigure un confort sporit, un lux pe care tara nu si-l poate permite. Acesta a fost sensul declaratiilor sale, speculat aberant de *** psd si alde

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

cc  •  2 martie 2018, 13:09

Dear Tolo, TT a reprosat ca sunt prea multe achitari in procese instrumentate in mandatul dnei LCK. Referinta a fost strict la anii 2016 si 2017 respectiv 116 si 92 de nevinovati ajunsi teoretic la capatul calvarului. Trecand de cinismul statisticii, care numara persoane in loc de vieti distruse, familii naruite, cariere curmate brusc ma uit pe dovezile "indubitabile" propuse de tine si ce sa vezi: anul de studiu este 2015!!! Si iar, ce sa vezi? Cazurile nu prea sunt defalcate. Daca ne uitam cu atentie la misia oficiala a DNA putem observa cu ochiul liber (macar ochiul) ca are o competenta specifica: ANTI-CORUPTIA. Nu bataia conjugala, nu violuri, nu gainarii, nu incalcari de drepturi ale minoritarilor (asta e altceva decat dreptul minoritatilor), nu, nu, nu. in loc de ANTI-CORUPTIE DNA livreaza numai victime, cu zecile de mii Ai oprit PNL sa candideze la Primaria Capitalei? Ai lezat jumatate din populatia capitalei aruncand anatema coruptiei asupra intregii miscari liberale. Ai disjuns cauze pana ai scos basma curata capetele lantului de coruptie condamnand doar intermediarii? Ai aruncat anatema coruptiei asupra corpului de procurori DNA pentru ca, ce sa vezi? Teoretic, banii de spaga au ramas la Pescariu :-) Practic... Ai blocat dosarul cu furtul bugetului de la Prelungirea Ghencea, ai lezat cateva zeci de mii de familii care trec zilnic printr-un calvar din dorintea de a intra in Bucuresti. Si multe, multe, prea multe alte cazuri in care cetatenii sufera de pe urma deciziilor sau indeciziilor DNA. Iar coruptia e in floare. Pe astia cine-i numara? Cred ca ar fi bine sa faci si o cerere pentru o statistica cu colaterali pentru ca nici astia nu merit numele de oameni. Nu-i asa? P.S. Primarele din Bragadiru, aflat in stricta supraveghere a procurorilor (pentru acuzatii de falsificare cadastru), mi-a furat piatra de pe strada (cateva sute de basculante). Asta e un adevarat subiect de ancheta la care nu trebuie sa te chinui sa citesti prost o statistica.

alex  •  2 martie 2018, 13:17

Nu pot antelege ce vrea sa faca domnul ministru ! An germania faci puscarie si daca te prinde fara bilet pe tren, sant foarte curios ce va urma

Conu Alecu  •  2 martie 2018, 13:19

Totul pentru front, totul pentru victorie! nu e asa draga Tolo?

Venom  •  2 martie 2018, 13:35

@Tolo Ghinion pentru #infractori și #inculpatiinromania! Ce mai spune acest raport al unui fost ministru, cu cifre clare, pe baza cărora discută și partenerii României, și ar trebui să discute și telesptatorii A3 și cei care fac - vor să comită - infracțiuni? Că justiția, ca sistem, s-a încadrat în parametrii europeni de performanță, în perioada respectivă de monitorizare. Ba chiar că e foarte aproape de punct ochit, punct lovit. Ai citit Dragneo? Normal că știai, și de aceea vrei să schimbi legile, pentru #tine și #hoți. Ca să le mai dăm o șansă inculpaților, probabil că la nivelul parchetelor procurorii ar putea să ajusteze procentul din evaluarea internă. Acum este preponderent în funcție de achitări și așa se poate explica "eșecul", sub media europeană. Vreau să relaxeze ceva? Personal nu, concluzia "orice inculpat, ca și condamnat" poate avea și rol preventiv. În plus , instanțele sunt sufocate deja de dosare. Mai bine să te gândești de două ori nu numai dacă furi ci dacă faci infracțiuni în România. Păi, comparativ cu 20 la sută Germania, mașinăria românească te bagă la cercetare în 9 din 10 cazuri! Nici n-are sens să te mai complici cu avocați scumpi, cifrele de aici ar trebui să scadă și tarifele :). În articolul referitor la tele-conferința comunistoidă a tudorelului de la MJ, arestările de la DNA Ploiești, 40 la sută, mult peste media națională și a DNA chiar, nu aveau contextul de acum, când sar în ochi. Chiar și așa decizia finală, în cazul mandatului, e a unui judecător, are NUMELE pus acolo. Există dovezi că sunt unii care au comis abuzuri, pe mână cu procurorii? Cifra rămâne doar can-can. Până la proba contrarie, evident! :)

Crimson Veritas  •  2 martie 2018, 13:36

Un articol care ne spune ca 10% = Corupta ...:))

Andrei F  •  2 martie 2018, 13:48

@Mihai • 2 martie 2018, 12:40 Vai ,domnule asa a spus?Pai atunci dumneata si doamna Pruna mergeti frumusel si desfiintati CEDO!!!!Rai astia au ceva cu tarisoara asta si spun ca drepturile omului incep cu persoanele cele mai defavorizate si da CEDO spune ca persoanele arestate au drepturi!Iti vine sa crezi????...,, tortura si relele tratamente asupra detinutilor, actul de detentie, disfunctiile din cadrul proceselor civile sau penale ,, sunt aparate de CEDO!!!!Deci Romania este pe invers fata de Polonia!Concret :Europa vrea sa condamne Polonia din cauza Curtii Constitutionale !In cazul Romaniei Europa are un discurs total opus!Ieri oficialul european a spus ca nu conteaza ca legea-Constitutia!!!!-spune ca Ministrul Justitiei poate demite un sef de Parchet!Aceasi Europa nu vrea sa vada sau mai mult se opune ca dispozitiile Curtii Constitutionale sa fie implementate si legile corectate....In articol ni se vorbeste de Germania!!!Ma credeti cand va spun ca in Germania Ministrul Justitiei a demis pe Procurorul Sef?Si mai ales ma credeti cand va spun ca scandaluri pe justitie si cazuri babane de coruptie ca in Germania noi nu o sa avem in viata urmasilor urmasilor nostrii?Rasfoiti presa si o sa aflati de scandaluri cu industria auto,o sa gasiti scandaluri cu industria de armament,o sa gasiti scandaluri de incalcare a embargoului cu Rusia...Si mai ales aflati ca Austria a cerut despagubiri uriase pe partea de avioane militare,America a cerut Germaniei despagubiri uriase pe partea auto ...Pana si Grecia a cerut anchetarea a nenumarate firme nemtesti de armament...Romania?S-a pierdut pana si ancheta...O sa ma uit la mica publicitate ca poate apare undeva...

enduroyz  •  2 martie 2018, 13:57

Paradoxul coruptiei ! Sa te cerceteze o dottoresa copypasta 45 % si unul portocala cocalar de cocalar . Eu ii vreau pe politicienii corupti la puscarie dar o vreau pe leana ceausista dottoresa in polimerii de curbura cocalara si cocalari gen portocala mecanica de la poalele muntelui sa mearga acasa , in cel mai bun caz sa vanda cartofi in piatza , nimic altceva . O zi buna va doresc d-le Tolontan , ma bucur ca nu v-am vazut in garsoniera cu mafiotii si ....si nici in vie cu doctoranda copypasta 45 %.

Alexandru  •  2 martie 2018, 13:57

Nici nu ma deranjez sa verific cifrele Prunei,*** cu tema unica de a o numi pe Kovesy la DNA. Greu Tolo daca n-ai material, 10% e chiar si cifra Prunei , titlul era "DOAR LA DNA ACHITARILE SUNT MAI MARI DECAT MEDIA EUROPEANA" in conditiile in care au o multime de cazuri de umplutura cu constructori tepari de care nici nu trebuia sa se ocupe DNA. Te inteleg, ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ticbis  •  2 martie 2018, 14:04

Sistemul juridic din Romania este nefunctional, haotic si si-a pierdut notiunea de justitie. Lasand deoparte datele statistice despre procentele inculpari versus condamnari si achitari, actul judiciar in ansamblu nu prea mai are nimic in comun cu definitia lui. Ceea ce se intampla in acest sector de activitate este perceput de catre societate fie ca un sistem creat anume pentru rafuieli politice, fie ca un instrument de forta in care cel cu bani joaca cum ii place si dicteaza regulile dreptatii. Justitia din Romania imparte orice altceva, numai dreptate, nu! Si aici ma refer la toate palierele actului juridic, de la cercetarea penala pana la punerea sub acuzare, de la culegerea probelor si pana la inculpare, de la arestare preventiva si pana la proces, de la judecata si pana la sentinta. Nu intru in detalii, dar legile sunt interpretabile oricand si in orice directie, probele sunt adunate dupa interes, de multe ori falsificate grosolan, marturiile sunt impuse, judecata in sine dureaza cu anii, verdictul final este indoielnic, pedepsele si achitarile sunt date dupa ureche sau dupa cum bate vantul... nimic nu e riguros, clar, coagulat, inchegat, politistii, procurorii si judecatorii sunt la randul lor, de multe ori, santajabili, coruptibili, departe de moralitata presupusa a meseriilor pe care le practica. Daca vreti sa faceti o statistica reala la nivelul Uniunii Europene, Romania se claseaza pe primul loc in randul tarilor membre in ceea ce priveste procentul de politisti, procurori, judecatori si avocati, parlamentari si ministri anchetati pentru fapte de coruptie; despre asta vorbim si asta explica cam totul despre cum arata si cu ce se mananca justitia romana! Este evident si pentru omul simplu ca in Romania nu se face justitie, ci altceva; procesele dureaza cu anii pana ajung la prescriere; marii corupti scapa fara pedepse si cu averile intacte; violatori si ucigasi iau cu suspendare in timp ce amaratele ce-si vand leusteanul si patrunjelul pe trotuar in fata pietelor capata cate 3 ani de puscarie cu executare... asta e tara asta, asa arata ea acum! Dau exemplul justitiei din Statele Unite, cred eu, cel mai performant si mai eficient sistem juridic din lume. Nu intru in detalii, amintesc doar cateva aspecte esentiale: 1) Exista 4 principii de baza: "Probable Cause", "Preponderance of Evidence", "Clear and Convincing" si "Beyond a Reasonable Doubt"; 2) Exista posibilitatea negocierii, daca procurorul si avocatul apararii ajung la o intelegere, judecatorul pronunta sentinta in litera legii fara a se mai ajunge la proces; 3) Vinovatia sau nevinovatia o stabilesc juratii (persoane oarecare din comunitatea civila) si nu judecatorul, acesta doar prezideaza sedintele si ia act de decizia juratilor, incadrand pedeapsa in limitele legii daca verdictul a fost "guilty"; 4) Exista principiul jurisprudentei: orice fapta este judecata, masurata si pedepsita la fel ca oricare alta de aceeasi natura petrecuta anterior pe teritoriul tarii; numai in Romania se intampla ca unul care a furat o gaina in Teleorman sa fie condamnat 3 ani cu suspendare in timp ce un altul care a furat o gaina in Cluj sa fie condamnat la 3 ani cu executare; 5) Exista preocuparea permanenta pentru scurtarea proceseselor, in USA un proces civil sau penal nu dureaza mai mult de 3-4 luni. Cel mai lung proces in zilele noastre a fost cazul O.J. Simpson care a durat un an si jumatate, fiind intens mediatizat, motiv pentru care justitia americana a fost indelung criticata de catre specialistii in stiinte juridice. In Romania procesele se intind ca ciunga, pe ani intregi: procesul lui Voiculescu a durat 9 ani; al Elenei Udrea in cazul Bute dureaza deja de 6 ani si nu s-a terminat inca, si exemple sunt cu sutele. Problema e ca din cauza asta se nasc suspiciunile din toate taberele partizane si in masa societatii: daca erau cu adevarat vinovati si probele clare, de ce e nevoie de atatia ani pentru un verdict in instanta??? Ei vedeti, din cauza asta va ajunge Elena Udrea sa se considere nevinovata si Dan Voiculescu sa ceara reevaluarea acuzatiilor si a probelor pentru care a fost condamnat la puscarie! Daca incepem sa discutam despre procesele lui Dragnea, Sova, Ponta... nu cred ca se vor finaliza in mileniul asta! Mai mult, nici de procesul "Nana" al lui Traian Basescu nu se mai stie nimic... au trecut deja 4 ani...:))) Ce fel de justitie e asta??? Cum poate functiona asa ceva intr-o tara europeana? Imi cer scuze pentru comentariul exagerat de lung, dar... daca cuiva i se pare ca ce se intampla acum la noi are vreo legatura cu legile sau cu actul de justitie, se inseala amarnic! Nu este altceva decat un surogat ieftin si penibil, d-aia nu da nimeni doi bani pe democratia noastra! In afara de faptul ca ne-am pozitionat partizan fie in tabara lui Kovesi fie in cea a lui Dragnea, nu castigam nimic, nici lege, nici justitie si nici stat de drept! Cat despre lege, dreptate, echitate, civilizatie si democratie, nici nu poate fi vorba... poate doar peste inca vreo suta de ani...:))) PS: O cifra strecurata in articol frapeaza in mod alarmant: anual sunt cercetati de procurori 180000 de romani pentru fraude si coruptie; este imens raportat la cei cca 5-6 mil de cetateni incadrati in munca! In ritmul asta ar insemna ca peste 20 de ani doi din trei romani angajati cu carte de munca in Romania au avut sau au dosare penale!!! Asta numai tara nu mai e :)))

Crimson Veritas  •  2 martie 2018, 14:40

Alte dezimformari pe blogul lui Tolontan ... o forma de viata auto-semnata ... alex 'An germania faci puscarie si daca te prinde fara bilet pe tren, sant foarte curios ce va urma' ... minciuna ... este o fapta contraventionala ... ca si in Romania si peste tot in lume ... neplata amenzii in termenele prevazute ... refuzul de legitimare ... ultrajul ... astea sunt fapte care pot duce si la inchisoare ... nu faptul ca citez 'esti prin fara bilet' ... De fapt amenda in Germania este mult mai mica ... daca o raportam la salariul minim / mediu pe economie ... tot ce am citit pe interent variind pe cativa ani, si la metrou, ori autobuz, tren ... amenda este 40 si 60 de euro ... la un salariu minim pe economie de 1500 € (nu au foarte multi salariu minimi) ... salariu mediu 2234 € ... Pai la Noi, in Romania ... era 500 de lei amenda (ceva mai mic daca o plateai pe loc) ... echivalentul a peste 100 de euro ... ceea ce inseamna ... mai mult de 1/3 din salariul minim (pe care il au un procent semnificativ din populatie) ... 50% din Pensia Medie ... daca un pensiorar era prins fara bilet ... era ars pur si simplu ... cu 50% din mijloacele de trai pe o luna! Cum sa faci asemnea afirmatii in spatiul PUBLIC si sa nu fii moderat ... pe blogul unui 'ziarist' ... decorat! De ce lasati d-le Tolontan sa zboare astfel de minciuni si dezimformatii ... in cultura cititorului de blog ... doar pentru ca minciuna pe care o emite respectivul emitent de mesaj ... se completeaza cu manipularea d-voastra, prin care amestacti procentele de achitari ... in favoarea ... doar ca sa apara la numar de comentarii ... pentru Kovesi. Penibilul care a scris asa ceva ... trebuie bannat pe IP, pararea mea ...:))

Catalin  •  2 martie 2018, 14:47

Per total e de 2%. Dar la DNA rata de achitare e de 10%. Mai e "exceptional de redus fata de alte state" ?

Cătălin Tolontan  •  2 martie 2018, 14:48

@Catalin: DNA sustine ca 10% este sub media europeana de achitari pentru directiile anticoruptie similiare. Dar ar trebui sa arate si cifrele.

munteanu florin  •  2 martie 2018, 14:58

Felicitari domnule Tolontan ca in sfarsit aveti taria sa iesiti din tiparul infect al antenei 3 si spuneti adevarul! De intelectual ca dvs are nevoie conducerea Romaniei ! Va conjur,intrati in politica de partea adevarului!

serghei  •  2 martie 2018, 15:06

Tolo, eu m-as alarma daca multi dintre oamenii astia care comenteaza pe aici nu fac parte din echipa de postaci a PSD-ului (desi probabil ca fac). Nu de alta, dar cred ca iei premium pentru cel mai bun jurnalist cu cel mai dezamagitor public in caz contrar.

io  •  2 martie 2018, 15:16

@Crimson Veritas - pai echipa maestrului tolontan "uita" repetat sa modereze chestii de genul citez (vezi mai sus) "Stely • 2 martie 2018, 12:51 Mah minty mah da'ce ce nu te retragi tu "ma tata"? 🙄 crede ma îți stă mai bine când nu vorbești. Și nu scrii. Și mai sunt câțiva omu iști și postaci pe aici. O sa ma ocup de voi nemernicilor. Nu o sa scăpați"... si dvs. va mirati ca nu lasa adevarul sa strice un comentariu bun. nah, majoritatea fanilor comenteaza fix cum scrie maestrul. parerea mea. d-le tolontan, cum era domne cu instigarile la violenta, hate speechul, amenintarile care nu exista pe aici...

Crimson Veritas  •  2 martie 2018, 15:44

Vedeti? ... Pana si fandomul kovesist ... va percep ca pe politician, nu ca pe ziarist ...:)) D-voastra faceti politica de ani buni ... travestita in presa ... candidati intr-un colegiu electoral ... si vedeti ... cati oameni sunt de acord cu ... opinile si cu viziunea d-voastra ... si va ofera eventual un loc de deputat! ...:)) Sunteti un adevrat lider de opiniei ... pentru acest #indivizii ... fara valori ... in cautare permanenta ... de lideri cu care sa capuseze ... statul si tara, si drepturile celorlalti cetateni! ...:)) Tolontan ... deputat! Ziceam presedinte ... dar nu cred ca #rezistii va vad chiar asa de sus ... mai ales ca nu sunteti ... neamt ...:)) Macar electoratul #rezisto-etnic ... va stramba din nas ...:)) Politica ... este singurul battleground democratic ... #rezi$tii se cuibaresc pe langa aceste instititutii medievale si staliniste ... pentru ca au pierdut batalia politica ... deci asta e planul B ... planul A ... era sa legifereze ... prezumptia de vinovatie, dreptul la a fi arestat, conficarea averilor, legea lustratiei, strada ca organism legislativ, executiv si judecatoresc suprem, mandatul de interceptare in alb scris pe certificatul de nastere, inchisoare pentru cei care circula fara bilet sau gratuitate de la stat cu mijloacele de transport in comun, 10 biciuri pe spate pentru parcare ... neautorizata, spanuzarea prin funiere pentru liderii politici ai partidelor ostile, partidul unic prezidential echivalentul diumei de stat, si a divanului ...:)) Rezistii ... sunt aceste specimene ... superioare nascute sa ... ia decizii ... si sa faca legi (machine code) ... pentru restul ... prostimii ... impreuna cu Bechtel, Microsoft, EADS, etc ... consultatii externi ai Romaniei ...:))

Pavel  •  2 martie 2018, 16:05

In spatele procentului foarte mic, desi foarte posibil real pot sta mai multe explicatii. Una ar fi ca in tara cu venituri foarte mici, nu prea isi permit cetatenii de rand o aparare decenta pe penal. Pot scapa smecherii care si-ar permite sa plateasca zeci de mii de euro pe contraexpertize unde se pot dovedi anumite abuzuri, masluri de probe etc. Procurorii se pot apoi deroba ca instanta a decis vinovatia. E ca in bancul ala cu inginerii care se iau dupa un plan de "avion" si le iese trator. Foarte putini dintre magistrati pot fi trasi la raspundere, si bomboana de pe coliva o reprezinta remarca P G Lazar "Evident ca se doreste inhibarea magistratilor, ca nu cumva sa mai ia decizii, deci sa se gandeasca de zece ori cand iau o decizie si sa nu mai aiba eficacitatea respectiva in combaterea coruptiei." Sa intelegem ca pana acum nu se gandeau de 10 ori, dadeau decizii pe banda rulanta, pentru indeplinirea normei, si pentru a avea procente de laudat. Un fel de cincinal in 4 ani jumate. Asta de sistem de justiei.

dudu  •  2 martie 2018, 16:07

Argumentele lui Toader sunt neinteresante. In definitiv, Toader a fost in comisia care a dat nota 10 pe lucrarea de doctorat a Codrutei Kovesi - o lucrare pe care unii au considerat-o de proasta calitate, iar altii au considerat-o a fi plagiata. Tot Toader a fost printre primii care a sarit sa apere respectivul doctorat, sustinand cu termeni seci ca e o lucrare exceptionala. Cu termeni seci a sustinut-o, cu alti termeni seci a acuzat-o. A fost un fel de meci Hermannstadt-Steaua. A facut si Toader act de prezenta.

ticbis  •  2 martie 2018, 16:09

@Crimson Veritas: Spre deosebire de Romania, in Germania (si nu numai) legislatia este foarte clara, precisa si se aplica la sange, pana la ultima virgula. Da, asa este, daca te prinde fara bilet pe tren/metrou/tramvai/autobuz/troleibuz sau daca refuzi sa te legitimezi sau daca politia te-a retinut pentru ultraj sau pentru tulburarea linistii si ordinii publice, primesti amenda contraventionala. Ca suma amenzii nu e mare raportata la castigul salarial al unui neamt de rand, n-are nicio relevanta; dar daca n-o platesti la timp conform legii, ti se intenteaza proces penal si in 30 de zile intri la puscarie, tot conform legii. Acolo nu se discuta chestiile astea, sunt clare pentru toata lumea, inclusiv pentru autoritati, politisti, procurori sau judecatori; se executa si nu se discuta! Nu inteleg ce legatura are chestia asta cu justitia din Romania care se face dupa bunul plac al unuia sau al altuia, ca e el politist, procuror, judecator, parlamentar, politician, ministru, om de afaceri cu statul sau interlop... problema e in Romania, in niciun caz in Germania, crede-ma!!! Acolo lucrurile merg cum trebuie, la noi e bataie de joc... ca Kovesi, ca Dragnea... e jale, suntem de rasul lumii!!!

George Iordachita  •  2 martie 2018, 16:14

Va rog sa aveti in vedere ca unele din cele 2% achitari sunt din cauza ca in cursul judecatii se mai descopera probe noi. Deci nu in toate cazurile e vorba de greseala procurorului, cum ati spus la Digi 24. In rest, felicitari pentru ceea ce faceti!

Adi  •  2 martie 2018, 16:27

Interesant ca cei din tabara #rezist - ***, considera ca toti cei care au o alta atitudine si parere (decat cea a lor, in care DNA e curat ca lacrima si lupta toata ziua cu coruptia pentru binele plebei) fata de actul de justitie din Romania, in general, respectiv fata de DNA, in special, sunt postaci PSD... imi place... cata toleranta pentru opiniile celorlalti .. daca nu esti cu #rezist, esti automat PSD-ist .. si chiar si asa ..psd-istii sunt oameni de categoria a 2-a? nu au dreptul la opinii? Pe net nu ai cum sa duci la bun sfarsit astfel de discutii in contradictoriu insa, in viata de zi cu zi, am gasit o metoda care functioneaza in cadrul discutiilor cu tinerii acestia frumosi si liberi si toleranti si bine informati si .... Le spun sa puna banii jos daca ei considera ca au dreptate si pe urma analizam surse oficiale de informatii si vedem cine are dreptate.. rezultatul statistic? un procent de 90% nu sunt chiar asa siguri despre ce vorbesc iar restul au pierdut banii .. nu mai zic ca nici macar nu stiu care sunt sursele oficiale unde sa caute respectivele informatii .. am constatat, din interactiunile directe, ca trasatura generala la sustinatorii #rezist este superficialitatea (preiau foarte usor idei din spatiul public, si le insusesc, fara o minima verificare), drept pentru care sunt si usor manipulabili .. Ca si fapt divers, se vede si in cadrul comentariilor aferente acestui articol ca, pe de o parte, "postacii PSD" au avut opinii articulate, logice, pe cand #rezistentii#cughilotinainpiete comenteaza scurt, in sloganuri, neuitand sa infiereze cu manie proletara pe cei care au avut neobrazarea sa nu sustina DNA

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Crimson Veritas  •  2 martie 2018, 16:54

@ticbis ... cum nu are nici o relevanta? ... NOI platim amenzi ... de circa 5 ori mai mari ca in Germania ... echivalate la salariul minim pe economie ... daca sistemul de penalitati ar fi echivalat cu cel din Germania ... cetateanul german ar trebui sa platesca 500 de Euro amenda pentru ca este prins fara bilet! Sau altfel spus ... cetateanul german plateste amenda ... cca. 5% din salariul minim pe economie din Germania ... in timp ce cetateanul roman plateste amenda ... cca 30% din salariul minim pe economie din Romania! Si daca ... nu ne raportam la salarii ... un cetatean neamt care viziteaza Romania si este prins fara bilet plateste 110 Euro amenda ... pe cand la el in tara plateste intre 40-60 de euro (tren, autobuz). Concluzia ... sistemul de penalitati din Romania este mai aspru decat cel din Germania (care este cel mai puternic Police State din Europa de Vest ... in concurenta cu cel mai puternic Police State din Europa de Est ... Rusia) ... Procentual ... pedepsele cu inchisoare sunt mai mari in Romania decat in Germania ... sigur au si nemtii cateva infractiuni pe care le pedepsesc mai aspru decat la noi ... dar daca facem media ... Romania e Penal Boss ... gasim competitori numai in Soviete! Foarte multe fapte care sunt incrimnate ca infractiuni in Romania, in Germania sunt ... doar contraventii ... ex. Mult discutatele ... Abuzul in Serviciu, Neglijenta in Serviciu, Conflictul de Interese, etc ... noi ne batem de la egal la egal cu cel mai puternic Stat Politienesc din UE ... si chiar il capacim! Deasemnea in Germania ... nu exista DNA ... acolo exista o versiune de Parchet ceea ce ar insemna DNA + DIICOT ... In Germania ... Ministrul Justitiei tocmai a demis pe Procurorul General al Statului German ... pentru o declaratie ... Merkel, cancelarul (echivalentul lui Dancila) ... a semnat ... fara sa comenteze! Police State ... ok ... dar Bundelagul in Germania este in Capul Lantului Trofic ... Romania are astazi un sistem penal ... ultra-nemtesc ... combinat cu un sistem politic rusesc ... adica ce poate fi mai rau! Vizavi de recupererea amenzilor ... pai nu ai ce sa-i iei la om ... daca nu are ce sa-ti dea ... micsoreaza amenda ... ca sa ti-o poata plati ... si amenzile astea ... trebuie sa fie proportionate cu prejudiciul ... ai auzit de principiul proportionalitatii? Hai sa vedem cat costa biletul in Germania (la o amenda de 60 de euro) si cat costa in Romania un bilet ... 1.5-2.5 lei ... care sa justifice o amenda de peste 100 de euro. Normal ca cine castiga 1500 de euro isi permite sa platesca o amenda de 5% ... si normal ca cine castiga 1 500 de RON ... ii va fi mult mai greu sa platesca 500 de RON amenda ... poate mai are de plata si rate, si alte amenzi (auto) ... calculate dupa acelasi Algoritm! Asta este marea problema ... ca nu poti sa-l bagi la inchisoare in 30 de zile? Si daca l-ai baga la inchisoare ce ... se *** el bani sa-ti dea tie? Care este castigul la buget ... daca prinzi un amarat d-asta ... si-l 'arzi' ... isi pierde locul de munca, nu mai iti plateste nici impozite, s.a.m.d. ... Voi nu realizati ... ca sunteti ... bolnavi ca societate, ca mentalitate? Justitia ... cand vine dvorba de recupererea unor prejudicii materiale ... trebuie facut pragmatic ... pe criterii de business ... rece si inteligent ... nu cu astfel de porniri *** pe care le aveti ... de a distruge oameni ... si a nu recupera nimic ... pentru ca mijloacele voastre nu sunt concepute pe recuperere, ci pe distrugere! ...:))

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Domide  •  2 martie 2018, 17:33

In acel raport este vorba de 2% ACHITARI PER ANSAMBLU JUSTITIA ROMANA !!!....din cate stiu, Kovesi este sefa DNA.....si atunci publicati achitarile DNA

Comentează