Dosarul echipamentului olimpic: procurorii acuză, dar COSR nu dorește să-și recupereze banii de la cei care i-au dat țeapă la Rio!

Parchetul e aproape gata cu rechizitoriul și prejudiciul, însă COSR a refuzat să se constituie parte civilă spunând că ”nu există prejudiciu”

luni, 12 martie 2018, 7:06


 

de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

”Curg ațele din noi!”, se enervează judoka Corina Căprioriu.

Pe 7 august 2016, Gazeta Sporturilor publica fotografii și mărturii ale sportivilor români participanți la Olimpiada de la Rio de Janeiro.

Echipamentului purtat de olimpicii români în Brazilia ”arată și se comportă ca și cum ar fi contrafăcut”, după expresia unui înotător.

Inițial, sportivii vorbesc cu ziarul doar sub anonimat.

COSR atacă redacția cu vechea retorică: ”Care sunt sursele? De ce stârniți un scandal în plină Olimpiadă?!”.

Culoarea din treninguri iese pe pielea sportivilor

Dovezile încep să curgă.

Unul dintre românii de la natație se dă cu Autan împotriva țânțarilor pe picior, iar vopseaua de pe pantalonii de trening iese și-i albăstrește piciorul!

Ziarul publică gamba lui care poartă o pată involuntară, ca o glifă a rușinii.

Dar sportivii noștri fac notă discordantă.

”Scrimerei Simona Gherman i s-au rupt pantalonii după două purtări”.

Logoul campaniei Team Romania, pentru care sponsorul Dedeman plătise 1 milion de euro, într-un efort de susținere a ideii olimpice, se dezlipește de pe echipament precum un fake din cel mai ieftin.

Firma fondată de Morariu și Dobrescu

COSR reacționeză din nou.

130.000 de euro a costat echipamentul de prezentare al României la Rio 

De data asta șefii olimpismului recunosc că au o problemă, dar vin și cu teoria conspirației.

A doua zi, pe 8 august, Gazeta publică recunoașterea firmei Pax Creative.

Pax admite problemele.

Apar și emailurile prin care firma reclama către intermediar calitatea îndoielnică a echipamentului firmei italiene.

Ziarul descoperă că Pax Creative fusese fondată de președintele COSR Octavian Morariu  și de secretarul general Ioan Dobrescu.

Cei doi părăsesc firma la scurt timp după fondare.

Pax ajunge pe mâna șefei de cabinet a lui Morariu și capătă 257 de contracte de la cluburile publice. Datele au ca sursă analiza făcută pentru ziar de X-SPEND Consulting, o companie specializată în achizițiile din SEAP.

Fostul președinte COSR Octavian Morariu, astăzi membru al CIO, și sediul forului din nordul Bucureștiului
Fostul președinte COSR Octavian Morariu, astăzi membru al CIO, și sediul forului din nordul Bucureștiului

COSR: ”Scrimerele și-au ales măsuri strâmte!”

De la înălțimea poziției de ”Nemuritor”, membru al CIO, Morariu se revoltă împotriva dezvăluirilor ziarului.

El și colegii săi din COSR lansează simultan mai multe explicații:

  1. Dezvăluirile din Gazetă ar fi făcute la îndemnul lui Marius Vizer, președintele Federației Internaționale de Judo și un opozant tradițional al conducerii Morariu – Dobrescu. Mai ales că unii dintre cei care reclamaseră șefilor echipamentul erau chiar cei din delegația de judo.
  2. Sportivi înșiși sunt fițoși și nerecunoscători. ”La COSR s-a lucrat luni întregi. Și sâmbăta, și duminica! Dacă sunt probleme, unde este solidaritatea olimpică de care se vorbește?”, spune Carmen Tocan, responsabila juridică a forului olimpic, prezentă la Rio.
  3. Totul e o încercare de a submina încrederea lotului și a sportivilor în șansele la medalii.
”Apropo de pantalonii care s-au rupt la scrimă, scrimerele și-au ales măsuri strâmte” Carmen Tocan, șefa Biroului juridic de la COSR

Aceste declarații ale șefilor olimpici, care reclamă cochetăria campionilor, ca și cum problema era că scrimerele doriseră să arate bine, îi irită pe sportivii de la Rio.

Ei aleg însă să vorbească în continuare sub condiția confidențialității.

Poliția descinde la sediul COSR, Petrache demisionează

La peste 10.000 de kilometri distanță, în țară  se sparge bula.

La două zile după articolul din ziar, poliția face percheziții la COSR.

După încă 48 de ore, președintele COSR Alin Petrache anunță că demisionează din funcția de președinte, asumându-și concomitent rezultatele sportive modeste și povestea cu echipamentul.

Alin Petrache pleacă urgent la București, împreună cu jurista Carmen Tocan.

Pentru câteva zile, în sediul elegant al COSR de lângă Arcul de Triumf sunt mai mulți polițiști decât angajați.

Lovitura de teatru de pe ”Otopeni”

La întoarcerea în țară, sportivii dau cărțile pe față.

Nu ziariștii, ci oficialii delegației sunt cei care au lezat încrederea sportivilor.

În numele singurelor medaliate cu aur de la Rio, echipa de spadă, Ana Maria Popescu rostește chiar pe aeroport ce s-a întâmplat.

”Oameni de la care mă aşteptam să fie în aceeaşi echipă cu mine  au fost primii care au dat cu pietre şi nu mi se pare normal. Noi aveam o glumă între noi că suntem îmbrăcaţi de la ajutoare. Era o glumă cu un gust sărat, amar, pentru că nu puteam să ne amuzăm de treaba asta”.

”Pot să vă spun că până şi echipa refugiaţilor, 10 atleţi sub steagul CIO, erau undeva lângă noi, puţin mai sus, arăta mai bine” Ana Maria Popescu, scrimă, campioană olimpică la Rio

Fetele de la judo le susțin și ele.

În curând, dosarul va fi trimis în instanță

Trec lunile.

Ziarul urmărește cazul și publică faptul că dosarul echipamentului Kappa a ajuns la Direcția de Investigare a Criminalității Economice din IGPR.

Se scurge un an și jumătate de la scandalul echipamentului.

În acest moment, conform informațiilor redacției, dosarul se află pe ultima linie dreaptă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1.

Poliția a întrebat COSR dacă se contituie în parte civilă în dosarul care va ajunge în tribunal, ca să-și recupereze prejudiciul.

47 a fost locul ocupat de România la Rio, în clasamentul unde primul criteriu sunt medaliile de aur

Iar COSR a refuzat!

Cum?

”COSR apreciază că nu există prejudiciu”

COSR și-a angajat o casă de avocatură, comportându-se mai degrabă ca un suspect, decât ca un păgubit.

Gazeta a aflat că, pe 12 decembrie 2017, IGPR a trimis COSR adresa  nr. P/572672/SI/ECI prin care-i solicită să suporte financiar o expertiză dispusă de Direcția de Investigare a Criminalității Economice ”în dosarul penal ce are ca obiect cercetarea modului în care reprezentanții COSR au achiziționat echipamentul sportiv pentru Rio 2016 precum și autenticitatea acestuia”.

De asemenea, IGPR întreabă COSR dacă se constituie în parte civilă.

În ședința din 15 decembrie 2017, Comitetului Executiv al COSR votează angajarea unei case de avocatură ca să se consulte, înainte de a răspunde poliției.

Iar în ședința din 10 ianuarie 2018, Comitetul Executiv ”aprobă cu unanimitate de voturi formularea răspunsului” pentru IGPR.

Care e răspunsul?

„Conform concluziilor opiniei legale, COSR nu înțelege să se constituie parte civilă, întrucât apreciază că nu există prejudiciu și nu înțelege să suporte financiar expertiza dispusă de IGPR” Răspunsul COSR către Poliție

Așadar, COSR nu se consideră prejudiciat de firma Pax, care i-a livrat echipamentul.

Și, fără să facă nicio expertiză, COSR refuză să se îndrepte acum împotriva celor despre care procurorii cred că au păgubit instituția olimpică.

Covaliu: ”Nu e normal să le dăm noi bani pentru a ne ancheta!”

Președintele COSR, Mihai Covaliu, spune că ”dorim ca Poliția să termine cât mai repede aceste cercetări, să ne comunice ce a descoperit pentru a vedea ce avem de făcut. Abia atunci, COSR o să știe clar ce trebuie să facă. Dacă s-a stabilit prejudiciu, o să ne constituim parte civilă”.

-Dar de ce nu v-ați constituit acum parte civilă?
-Nu ni se pare normal să plătim noi expertiza. E ca și cum Poliția te cercetează pe tine și vine acasă la tine și-ți cere bani să te cerceteze mai departe! Nu e normal să le dăm noi bani pentru a ne ancheta!

Din cuvintele șefului instituției,  COSR se consideră anchetat.

COSR este extrem de reticent și de defensiv.

Numai că oamenii din conducerea forului olimpic, despre care procesul verbal susține că ”au votat unanim”, își amintesc într-adevăr discuția, dar nu și să se fi supus la vot!

Unul dintre aceștia spune: ”Normal ar fi să ne intereseze cine și de ce ne-a prejudiciat și să facem noi înșine o expertiză, un audit”.

Ce s-a întâmplat aflați în ziarul de mâine.

Comentarii (19)Adaugă comentariu

eugen  •  12 martie 2018, 8:25

Chiar daca se vede de la o posta ca la nivel COSR se doreste "aburirea"situatiei si nu limpezirea ei, ceea ce spune dl.Covaliu ( " E ca și cum Poliția te cercetează pe tine și vine acasă la tine și-ți cere bani să te cerceteze mai departe! Nu e normal să le dăm noi bani pentru a ne ancheta!") nu imi suna rau!!! Cred ca poate exista si o umbra de tendentios in modul in care dl.Tolontan aduce subiectul in discutie. Pana la urma ancheta si judecarea spetei trebuie sa fie cea care da verdictul final ( sper si corect! )

Cătălin Tolontan  •  12 martie 2018, 8:26

@eugen: credeti ca intr-o companie privata totul ar fi asteptat exclusiv de la politie? Sau de la procurori si tribunal? Pina la justitie, managementul isi face treaba lui. Daca cineva a adus un material, produs, serviciu (echipament in acest caz) de foarte proasta calitate sau de-a dreptul fake, omul acela sufera consecintele profesionale sau disciplinare din partea propriei companii. Ce face mai apoi justitia e altceva. Altminteri, de ce sa mai avem sefi ai COSR? Punem judecatorii sa conduca daca asteptam doar de la ei verdicte.

Andrei G  •  12 martie 2018, 8:41

Citius! Altius! Fortius! ... bravo Tolo si echipa. Continuați si nu va lăsați. Va trebui sa va dam si vouă o medalie pentru ... normalitate. Adică va faceți doar treaba ca noi sa păstram o speranța de normalitate in țara asta.

Luca  •  12 martie 2018, 8:48

Ce se intampla aici , se intampla in toata societatea romaneasca si in toate palierele . Pacat ...

Sile  •  12 martie 2018, 9:31

La Asa sportivi, asa echipament... Mult zgomot pentru nimic.

Bogdan Buciu  •  12 martie 2018, 9:45

Din pacate nici generatia lui 70 nu e mai breaza. Unii exponenti sunt mai infipti in rele decat predecesorii lor, iar altii se lasa condusi de generatia mai veche. COSR este cea mai proasta idee de organizatie, un monopol privat pe o resursa extraordinara a tarii, total netransparenta.

Bogdan  •  12 martie 2018, 9:48

Rusine d-lui Covaliu!!! Mare sportiv, mic de tot ca om...Toata lumea stie ca el urmareste ca finalmente sa iasa basma curata Octavian Morariu, omul lui Tiriac. Repet, ca fost mare sportiv, ceea ce face d-nul Covaliu din pozitia sa actuala, este oribil, o combinatie de lasitate si lipsa de transparenta, lucruri care nu se potrivesc deloc cu tinuta de fost mare campion. Cu asemenea oameni la carma olimpismului in ultimii 15 ani, ne meritam pe deplin soarta...

Tavi  •  12 martie 2018, 9:50

Corect, o medalie pentru normalitate ar trebui sa primeasca Tolo si echipa, pentru ca isi fac treaba cu profesionalism si pastreaza vie flacara sperantei in aceasta tara in care ne-am nascut (nu a fost alegere individuala, emigrarea este).

Cătălin Tolontan  •  12 martie 2018, 9:51

@AndreiG, Tavi: multumim, dar nu e vorba de recompense de nici un fel pentru noi. Ne facem numai treaba de jurnalisti. In nici un caz nu salvam pe nimeni pentru ca asta ar pleca de la conditia ca publicul ar avea nevoie de salvatori. Ceea ce nu e adevarat. Ca cetateni intr-o democratie nu suntem in situatia de a ne salva nimeni, avem drepturi, libertati si o putere care se asteapta exersate.

bg  •  12 martie 2018, 9:53

Daca esti pagubit, este normal sa platesti expertiza (sper ca asa suna legea) pentru ca suma recuperata in urma procesului este MULT MAI MARE. Asta in cazul in care pe COSR il intereseaza banii ce-i intra in buget. In caz ca cei din COSR, sunt cu "musca pe caciula" si castigurile PERSONALE sunt mai mari din achizitiile aranjate (majoritatea firmelor dau mita sau au patroni care lucreaza la stat) ei nu vor fi niciodata interesati in recuperarea prejudiciilor. Alesii, angajatii la stat, pun interesul personal inaintea celui general (pe care al trebui sa-l serveasca). Si mai vorbim de fair-play in sport...nu si la bani.

JFM  •  12 martie 2018, 9:58

Uneori coruptia ucide, alteori te tine blocat la mantinela saraciei, in acest caz te face de ras ca tara in fata unei intregi planete, coruptia iti alunga investitorii, de aia sportul se sufoca din lipsa de bani iar copiii tai,bunule cetatean, nu au unde sa-si gaseasca mediul pentru a-si dezvolta talentul, coruptia te tine in niste lagare de concentrare numite spitale de unde pleci mai bolnav decat ai intrat, coruptia face din tara in care traiesti ceea ce vezi acum in tara ta si in alte tari in care dictatura face legea, schimba legea, face din infractor victima iar din tine un tolerat al sistemului samd Cine crede ca e imun la coruptia politicienilor inseamna ca este seara de seara indoctrinat la TV de cei care au interesul sa-i apere pe corupti sau e un naiv fara pereche(sa nu spun altfel)

ioan  •  12 martie 2018, 10:01

E clar. Au dreptate cei de la COSR. Nu era prejudiciu nici daca doamne fereste ar fi ramas un judoka in fundul gol. Sportivii au primit marfa, COSR a platit mult sau putin. Calitatea, o stabileste furnizorul?!

Gabi  •  12 martie 2018, 10:14

Acceasi racila, veche, romaneasca : sefii "taie si spanzura" in "ograda" lor. Ca asa fac sefii romani !. In general, cei din institutiile publice si comitete ( ex. COSR ) . Conteaza mai mult interesele pecuniare personale si mai putin interesele sportive ale Romaniei ! Acum , faptul ca firma apartinea fostilor sefi de la COSR poate ca nu este o nenorocire ; insa faptul ca aceasta firma a prestat servicii sub orice critica tocmai lotului olimpic roman si chiar la Olimpiadă, asta o DESCALIFICA si o face raspunzatoare in fata legii. Faptul ca COSR nu doreste sa se constituie parte civila pentru recuperarea prejudiciului material ( prejudiciul de imagine nu va putea fi recuperat, oricum... ! ) asta inseamna ca fostii sefi ai COSR inca mai bântuie institutia...In aceasta lumina, domnul Covaliu trebuie sa faca dovada faptului ca imaginea sa de multiplu campion nu poate fi asociata cu imaginea mizerabila a unei firme de duzina detinuta de fostii sefi ai marelui sportiv !

Andrei  •  12 martie 2018, 11:16

Are cineva idee care este costul expertizei despre care vorbeste Covaliu? Vorbim totusi despre un Comitet Olimpic National (cu un buget pe masura) care a fost prejudiciat cu aprox 130.000€. Daca expertiza costa 200.000€ atunci intr-adevar, poate, i-as da dreptate lui Covaliu (cu toate ca indiferent de costuri, cei care au dat teapa ar trebui sa raspunda pentru asta). Daca expertiza costa 1000€, atunci domnul Covaliu are o problema de credibilitate - brusc si dintr-odata un bugetar se gandeste sa nu mai faca jaf pe banii care oricum vin de la robinetul impozitelor noastre in fiecare an.

radu  •  12 martie 2018, 11:19

stiu ca nu are legatura cu articolul, dar tare mi-as dori sa analizati si federatia de bob. Poate nu stiti, dar boburile moderne au fost inventate de un roman/german din Brasov, Horst Gref (se poate sa nu scriu corect). Fost pilot de raliu, a conceput bobul asa cum il vedem in ziua de azi. Dupa ce nu a fost lasat sa participe pentru Romania, dupa ce a luat locul 3 FARA IMPINGERE la *** Placid in antrenamentele oficiale, sefii federatiei "au vandut" bobul - l-au dat pe cateva aparate video, ca asa era obiceiul, germanilor. Horst s-a trezit in toiul noptii si a vazut lumina la garajul unde era bobul lui - era la un concurs. Cand a ajuns acolo, a vazut bobul lui desfacut si germanii care il fotografiau. Cei care sparsesera lacatul erau sefii federatiei. Acum, bobul lui este pe toate circuitele, noi ne miram ca nu avem rezultate la bob, iar boburile le cumparam probabil din Italia (asa era pe vremea aia).

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Horace  •  12 martie 2018, 11:29

De aia n are ursul coada... ne meritam soarta

marian  •  12 martie 2018, 11:50

Dl. Covaliu are, din punct de vedere al procedurilor de desfasurare a urmaririi penale, absoluta dreptate. De unde si de la cine a aparut in discutie ideea asta cu plata in acest moment, repet IN ACEST MOMENT, de catre COSR a unei sume de bani pentru intocmirea expertizei la care faceti dvs. referire ?! Ce pozitie are COSR in acest proces: inculpat, parte vatamata, parte civila sau ce altceva ? Oricum, cheltuielile legate de desfasurarea urmaririi penale si a cercetarii judecatoresti se suporta pana la decizia finala a instantei de catre organele care efectueaza respectivele proceduri si se includ in ceea ce numim cheltuielile de judecata, instanta stabilind cine si in ce cuantum are obligatia sa suporte numitele cheltuieli, dar numai dupa solutionarea spetei prin decizie judecatoreasca. Nu-l agreez eu in mod deosebit pe Mihai Covaliu (apropo de demilitarizarea sportului observ ca in fruntea COSR se afla un comisar-sef de politie/colonel, care in scurt timp va deveni chestor daca nu a devenit cumva pana acum, pentru ca gradul vine in mod "firesc" atat timp cat functia detinuta determina acest lucru), dar aici cred ca ceea ce spune dansul este ok. Pe de alta parte, dvs. spuneti ca statusul COSR in acest dosar ar fi acela de pagubit si nu de suspect, de unde s-ar intelege ca pagubitul este persoana care plateste anumite cheltuieli judiciare ? Si daca le-ar plati oare nu le-ar influenta ? Caz in care proba respectiva ar fi atacata in instanta si, probabil, respinsa, deci intr-un dosar de prejudiciu s-ar respinge tocmai documentul care ar prezenta opinia autorului in legatura cu natura si marimea prejuciului ? Iar COSR cum ar justifica plata, atat timp cat IGPR nu a indicat temeiul legal (lege, articol) al solicitarii de plata formulate ? Eu zic sa lasam Parchetul sa-si faca meseria, sa trimita dosarul in instanta cu probele legal adunate pana in prezent si apoi vom vedea cu totii modul in care instanta va efectua cercetarea acestei spete. Sunt sigur ca solutia va fi corecta si tocmai prin aceasta va nemultumi multa lume, dar faptele se vor decanta si ne vor convinge mai mult decat anchetele GSP sau contra-argumentele partii incriminate.

Andreea  •  12 martie 2018, 15:29

Este stiut faptul ca dl. Covaliu protejeaza vechea conducere, fara de care nu ar fi ajuns presedintele COSR. Daca ar fi fost sa ajunga presedinte pe capacitatile sale ar fi fost eventual un presedinte de bloc, ca doar ne-a demonstrat cat de destept este saracul! ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Mihai  •  9 mai 2018, 23:13

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează