Doar 7 donatori de organe în România de la începutul lui 2018! Narcis Copcă se revoltă: ”Trebuie schimbări! Știți că la noi lista de transplant nu s-a auditat niciodată?!”

Șeful ANT, Radu Deac, spune că ”și Germania are scăderi de 50%”

vineri, 16 martie 2018, 12:37

12 organe au fost transplantate în două luni și jumătate din 2018

48 de organe au fost transplantate în primele trei luni ale lui 2017

 

Primul transplant de plămâni din România se amână.

Asta deși, din decembrie 2017, Spitalul Sf. Maria din Capitală e pe deplin capabil să facă acest transplant, conform managerului unității.

”În acest moment există 4 pacienți pe lista de așteptare pentru transplantul pulmonar: 3 cu grupa A și unul cu 0. Alți doi pacienți sunt în investigații”, spune Narcis Copcă.

-Domnule Copcă, a trecut un an și jumătate de când spuneați că ministrul Voiculescu e cel care se opune transplantului. Și transplantul întârzie.
-Noi, la ”Sf. Maria”, ne-am făcut treaba. Dar hai să povestim corect! I-am zis lui Vlad de atâtea ori: vino să vezi! Vino să vezi cu ochii tăi că noi, la ”Sf. Maria”, suntem în afara jocurilor vechiului sistem de transplant din România. Și că merităm o șansă. Știam că vor apărea probleme cu sistemul de transplant. Erau inevitabile.

-În ce sens?
-Păi, dacă toate instituțiile, Curtea de Conturi și restul, găsiseră ce găsiseră? Uitați la ce s-a ajuns: în primul trimestru avem doar 7 donatori în toată țara! Așteptăm de aproape 4 luni un plămân compatibil.

138 de oameni donau organe în România în 2014, anul acesta fiind estimați de trei ori mai puțini!

-De ce credeți că s-a ajuns aici?
– Suntem cu transplantul la un minim istoric. E un sistem vechi, dar noi n-avem nicio legătură cu el, cu toate problemele și jocurile care au generat starea aceasta.

-Când spuneți probleme vă referiți și la cazul doctorului Mihai Lucan de la Cluj?
-Și la cazul Lucan mă refer. Eu v-am spus mai demult, într-un interviu, că e nevoie de schimbare. Inclusiv de schimbarea de generație a medicilor implicați în transplant.

”Știți că la noi nu s-a făcut niciodată auditarea listei de transplant?”

-Intuiți că declarațiile vor leza oamenii din actualul sistem de transplant!
-De ce? Păi, nu spune Copcă ce ar trebui făcut. O spune experiența din toate țările lumii. Știți că la noi nu s-a făcut niciodată o auditare a listei de transplant?! Niciodată!

-Adică o evaluare independentă a corectitudinii alocării.
-Exact! Dacă identificăm că acolo e problema, la încrederea în alocare, ca să recâștigăm încrederea publicului e timpul să facem și noi acest audit!

”La Sf. Maria, operațiile vor fi efectuate de dr. Igor Tudorache, coordonatorul celui mai important centru de transplant pulmonar din lume, în Germania. El are peste 300 de operații de transplant pulmonar ca prim operator. Va fi asistat de specialiști români” Narcis Copcă

”Plămânii de la Elias, Universitar și Floreasca aveau microbi”

-Revenind la ”Sf. Maria”, nu s-au recoltat și plămânii de la cei 7 donori?
-Sunt cazuri și cazuri. Uneori n-au găsit compatibilități. Alteori, în decembrie și ianuarie, au fost trei situații de donare de plămâni: Elias, Universitar și Floreasca. În toate trei, plămânii nu au fost recoltați pentru motivul însămânțării lor cu microbi.

-Și…
-Aș vrea să mai adaug ceva, vă rog. Nu înseamnă că dacă nu vine plămânul, noi stăm! Întreaga investiție realizată la ”Sf. Maria” este utilizată pentru pacienții actuali, cazuri excepționale. Anul acesta am făcut și noi un transplant hepatic. Mai multe s-au făcut la Fundeni. Dar facem și rezecții hepatice, avem 78 de duodenopancreatectomii și alte intervenții cu o specificitate aproape unică în spitalele românești.

ANT: ”Suntem cam la jumătate față de anul trecut”

Agenția Națională de Transplant este condusă de profesorul doctor Radu Deac.

El recunoaște că cifrele sunt în continuă scădere.

-Domnule profesor Deac, care este numărul de donori din 2018?
-7 donori am avut. Față de 16 în primul trimestru al anului trecut. Mai avem o jumătate de lună ca să comparăm exact, dar scăderea este clară.

5 donatori din 7 au avut peste 60 de ani!

-De unde provine?
-Vă invit să ne uităm cu atenție la problemă. Nu e doar una specifică României. Am discutat în Germania și, de la un singur centru de transplant, au scăzut de la 400 la 200 de donatori. Sigur, noi scădem de la 130, anii de vârf, la 60, ceea ce e mult mai dureros.

-Potrivit nemților, care sunt cauzele la ei?
-Unele cauze ale scăderii numărului de donatori sunt cauze pozitive pe alt plan al societății. În Germania crește siguranța rutieră. S-au înăsprit legile de circulație. Sunt mai puține accidente grave și, cum cei accidentați în mașină și pe motociclete erau înainte majoritatea donorilor, lucrurile se schimbă.

-Și la noi?
-Și la noi s-au înăsprit regulile de circulație. De pildă, din cei 7 donatori din acest an, doar doi au provenit din accidente de circulație. 3 au avut accidente vascular-cerebrale.

-Ce măsuri preconizați?
-Apropo de exemplul german, ei vor să crească alocarea financiară a spitalelor pentru donatori. Să știți că a conserva un donator costă mai mult decât a ține un pacient în ATI! Cointeresarea spitalelor, prin decontarea acestor costuri, ar putea fi o soluție și la noi. Și mai e ceva…

-Vă rugăm.
-Confruntați cu scăderea donatorilor, cei din străinătate au dezvoltat tehnici noi, de genul DCD. Acum, dacă un pacient moare în ambulanță de inimă și ajunge în spital peste o jumătate de oră, el nu mai poate fi donator. Dar, cu noile metode, el este ținut în viață și organele pot fi folosite. Britanicii, care au insistat pe această tehnică, au deja 48 de cazuri în care au reușit prezervarea organelor.

-Doctorul Copcă amintește că sunt și alte probleme la noi. Spune, de pildă, că trei plămâni erau infectați cu bacterii.
-Da, poate fi și asta.

-Dânsul vorbește despre Floreasca, Universitar și Elias.
-Cazul de la Elias avea 71 de ani. Nu e cea mai bună soluție pentru un transplant de plămâni. Donatorii vor fi mereu mai puțini decât cei care au nevoie, acesta-i un adevăr neplăcut, dar pe care trebuie să-l rostim.

Comentarii (31)Adaugă comentariu

Vasile  •  16 martie 2018, 12:49

*** la cetățeni?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Vasile  •  16 martie 2018, 12:57

Îmi cer scuze pentru vulgaritate. La noi *** la cetățeni înseamnă atragerea răspunderii penale conform statului de drept. Aveți un *** (expresie vulgară care presupune o preocupare obsesivă de natură sexuală în legătură cu cu un obiect sau parte a corpului)? Asta numiți *** ( verb care se referă la eliminarea comentariilor care aduc prej-diciu). Să vă fie *** (expresie care denotă stare emoțională în legătură cu propriile fapte de care scapi înainte să intri în sistem).

Andrei F  •  16 martie 2018, 13:14

Curios!!!!Sa vorbesti cu domnul Copca si sa nu amintesti nimic din acuzatiile si prejudiciile de imagine pe care i le-ai produs zilele trecute!!!Sau intentia dumneavoastra a fost sa-l laudati?Sa va amintesc...In articolul despre Sebastian Ghita l-ati introdus in articol si pe domnul Copca ca un posibil ,,pacient,,al SRI dupa ce personajele din articol pomenisera ca la SRI faceau anticamera printre altii si sefi de spitale.Oare deontologia nu va indica sa-l fi intrebat pe domnul Copca despre SRI inainte sa scrieti ce ati scris?Fie,dar sa nu o faceti nici dupa si mai ales cand tot ii puneti intrebari?Pentru adevar: ,,Ceilalți însă, ”doctorii și șefii de spitale”, ce căutau ei la George Maior? Protecție vizau, imunitate cerșeau, adică exact ce dobândiseră toată viața lor. DE CE NU S-A FĂCUT NICI ACUM TRANSPLANTUL DE PLĂMÂNI LA SF. MARIA?............................................................Șeful de la ”Sf. Maria”, Narcis Copcă, omul care a investit zeci de milioane de euro pentru transplanturi pe ***pe care le-ar fi împiedicat Vlad Voiculescu Ei aveau profilul, cunoștințele și instinctele de supraviețuire. Și pe ei nu-i deranjase nimeni cu deceniile. Ca să fie clar: nu înseamnă că exact aceste nume au fost în vizită la George Maior, Ghiță nu i-a numit, e vorba de o categorie. ,,

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Andrei F  •  16 martie 2018, 13:45

Oameni buni!!!!Voi va cenzurati singuri?Pai eu am pus in ghilimele fraze din articolul dumneavoastra!!!Adica recunoasteti ca ati facut acuzatii grave care nu au fost probate/dovedite?!

Catalin  •  16 martie 2018, 14:20

Doar un lucru am de precizat. Aceasta sectie de transplant de la spitalul sf Maria absoarbe fondurile in detrimentul altor sectii. In sectia de reumatologie nici macar nu au sapun la baia cadrelor medicale, iar medicamentele netipice pentru aceasta sectie nu pot fi usor administrate bolnavilor care sufera si de alte afectiuni pentru ca nu sunt disponibile pentru ei, desi ele exista in farmacia spitalului. Ma scuzati daca nu am nici o incredere in cuvintele lui Narcis Copca, atata vreme cat pentru a-si realiza "visul" de a administra o sectie de transplant pulmonar, redistribuie fonduri de la cel putin o sectie din cadrul spitalului ***. Birocratia e infernala pentru medicii de acolo. Exista o ratie de pacienti internati care trebuie atinsa pentru a primi fonduri. Acest lucru e de o absurditate crasa ajungand sa fie internati oameni care nici nu trebuie sa fie internati. Nu vorbeste nimeni despre aceste mizerii. Poate o ancheta a dumneavoastra, domnule Tolontan, ar misca ceva pentru acesti doctori si pacienti. Informatiile provin de la un medic din acest spital.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

bg  •  16 martie 2018, 14:34

Domnii doctori au auzit de cresterea INCREDERII pacientilor in sist. sanitar al unei tari? Donarea de organe NU se poate face cu forta intr-o soc. democratica. Mai sunt si alte componente imp., precum : transparentizarea actului medical, minimizarea riscului interventiilor medicale si cresterea sigurantei pacientilor. Toate faptele dubioase, neexplicate, petrecute in 27 de ani in sist. sanitar au fost precum picatura chinezeasca, iar acum paharul este aproape plin. Sau poate ca d-l dr. Narcis Copca ne considera niste pacienti prosti, needucati, dar UTILI...sistemului sanitar.

silfax  •  16 martie 2018, 14:47

A cotizat Copca si ati inceput sa-l albiti?

Madalina  •  16 martie 2018, 15:04

Total neadevarat. Transplantul pulmonar din Sf Maria functioneaza in cadrul Programului National de Transplant Pulmonar si nicidecum nu foloseste fondurile altor sectii medicale din acest spital. Mai mult decat atat, dr Narcis Copca a sustinut mereu si a ajutat sectia de Reumatologie si Medicina Interna cu toate resursele necesare, bineinteles in limita bugetului aprobat de catre Ministerul Sanatatii. Este cea mai mare gogomanie cum ca s-ar redistribui fonduri de la o sectie la alta, cand aceste transplanturi hepatice si pulmonare au un program separat de finantare in cadrul Programului National de Transplant.

Bomm  •  16 martie 2018, 15:40

Suna dur dar ce face domnul Copca e lasitate. Modul cum si-a permis sa-i ameninte pe expertii straini care doreau sa vina in Romania e edificator. Despre amentarea lui Vlad Voiculescu ce sa mai spunem ? Aceasta ipocrizie a dus la traagedii nestiute, oameni care ar fi putut fi salvati dar care nu au primit acesta sansa. S-au suparat si cei de la AKH Viena, la care acelsi Copca si acceasi Firea s-au rastit de vreo doua ori, ca fura plamanii romanilor. Romanii n-au mai fost primiti la AKH decat ca execeptie. N-am uitat nimic. Unde sunt plamanii *** domnilor ? Veniti cu penibilitati de tipul " au bacterii" cei recoltati la noi ? E neglijenta criminala si ar trebui sa conduca la puscarie. Mai ales ca avem si niste milioane cheltuie prin spitalul Sf Maria. E strigator la cer, efectiv iti vine sa urli.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Elena  •  16 martie 2018, 15:54

Nu va mai crede nimeni stimati domni, romani inu sunt prosti sa doneze organe gratis ca sa le tranplantati pe bani -cui da mai mult. Pana va reparati onoarea mai curge apa pe Dunare.

Catalin  •  16 martie 2018, 16:26

Doamana Madalina, nu neg ce spuneti, dar daca fondurile spitalului nu permit nici macar sapun la baie ce fonduri sunt alea ? Rezidentii ventiti in spital nu primesc absolut nimic, nici de la spitalul platitor nici de la spitalul in care lucreaza. Cel putin asa e cazul celor pe care ii cunosc eu. Nu primesc halate, stetoscoape, tensiometre, deci nici macar un echipament de baza. Trebuie sa isi cumpere aceste echipamente din banii lor (care si asa bani sunt putini pentru volumul imens de munca). Nu vorbesc ca se chinuie, in spitalul Sf. Maria, sa isi gaseasca un dulap amarat in care sa-si lase halatul de spital. Rezidentii sunt doctorii de maine si daca sunt tratati cu lipsa de respect nu e de mirare ca vor pleca. In unele cazuri, repet, in unele cazuri, rezidentii sunt cei care fac si 90% din partea birocratica si astfel reusesc sa fie buni ....contabili si tehnoredactori. Uni dintre doctorii care ii supravegheaza nici macar nu le explica ce trebuie sa faca, cum sa puna un diagnostic. Cum vreti sa se formezeze acesti rezidenti aici ? Gogomanie sau nu, asta aud de la cei care lucreaza acolo. Nu urmaresc vreo compromitere a lui Narcis Copca, nu am interactionat vreodata cu el si sper sa nu o fac vreodata. Cat despre redistribuirea fondurilor e foarte posibil sa fie cum spuneti dumneavoastra, nu pot sa contest. Ce am auzit eu pot fi doar zvonuri din interioarul spitalului auzite de cei pe care ii cunosc, dar avand in vedere antecendetele din acest spital as putea sa fiu partinitor si sa cred zvonurile

Dan T  •  16 martie 2018, 16:55

Pai nu spunea Marius Copca ca o sa revolutioneze transplantul de plamani doar un lucru ii lipsea, sa-l sustina doamna Firea, fara dansa se simtea singur printre straini. Acum a descoperit ca misuna bacteriile pe la noi ? Pai ce sustinere mai e si asta din partea duamnei? Nu cumva ti-ai cam luat teapa, nea Copca ?

Kiritza  •  16 martie 2018, 17:19

Dar cum ajunge dnul Tudorache la transplant?...el este angajat ca Oberarzt (medic primar) la Centrul din Hanovra...poate pleca cum vrea muschii lui...nu se prea poate in Germanica. Iar Tudorache vine pe filiera Chisinau...multi care se invart in cercul masonic al domnului Copca au terminat Fac.la Chisinau...seful Oberarzt-ilor din Hanovra fiind basarabean get beget dnul Cebotari...Parca era ceva cu ..."Pe urmele sistemului"...cu domnul sef mason Copca nu se prea poate? Ce va ziceam eu la inceput Dnule Tolontan...omul are 4 sau mai multe...e de neatins.Succes Medicina romaneasca!

Eu  •  16 martie 2018, 17:38

Anul acesta au scazut bugetele fiecarui program national de sanatate, desi hotararea in baza careia se fac aceste bugete, din 2017, stipuleaza o creste in acest an. Guvernantii cer sa laudam cresterea economica, dar in afara de stirile de la televizor, eu nu am regasit-o. Si in spitale sunt intarziere de fonduri si scaderi de fonduri. Spre exemplu, PNS Ortopedie care si asa e un haos, o idiotenie, dar e sursa bugetara din care pacientii cu probleme articulare primesc proteze si pot sa mearga, a scazut cu cel 10% (conform documentelor disponibile, in realitate e mai mult). Ei cer un cost mediu de protezare (fara discernamant intre diferitele tipuri de proteze, de sold, genunchi, revizii etc.) care nu tine cont de realitatile pietei sau de protocoalele de tratament utilizate international, adica un pacient de 80 de ani in loc sa primeasca o proteza totala de sold primeste un Austin-Moore pentru-ca "si asa moare in curand si ii ajunge ca sa se duca la baie." Si primeste aceasta solutie ca per spital sa iasa un cost mediu similar cu cel cerut in PNS. Si au scazut bugetul acestui program si mai mult, spitalele in care pacientii sunt tratati corespunzator (adica pacientul de 80 ani primeste o proteza totala de sold) si in care se fac cele mai complexe operatii (implicit cu un cost crescut al protezei) primesc controale si intrebari ca de ce nu respecta costul mediu. Si totusi avem crestere economica de 7%.

Carmen  •  16 martie 2018, 17:41

In Belgia esti considerat donator automat, daca nu vrei sa fii trebuie sa declari. Mi se pare o abordare normala.

Andrei F  •  16 martie 2018, 17:49

Vad ca acum este la moda sa lovesti in doctori fara probe...Pe aceste somitati in medicina ii rog sa-si reaminteasca de doctorii straini care veneau si inca mai vin in Romania pentru a ridica medicina romaneasca...Desigur,e nou acum transplantul de plamani dar nu de mult timp era nou si transplanturile hepatice sau de rinichi...Si astea tot cu doctori straini s-a inceput si cu medici romani trimisi afara pentru a invata...Plangem acum ca medicii rezidenti nu au bani suficienti dar am tacut cand ,,tatuca,,trimitea doctorii nemultumiti de conditii sa plece afara sau ce am facut cand se inchideau spitale?Sa acuzam slaba salarizare a doctorilor tocmai acum cand se fac eforturi pentru a le creste salariile?!Il laudam pe ministrul Voiculescu ca si cum acest ministru nu trebuia sa incurajeze transplanturile ?Pai unde in lumea asta mare s-a mai pomenit un ministru al sanatatii care sa nu incurajeze o ramura a medicinii din tara lui?Poate Voiculescu avea dreptate si spitalul lui Copca nu era pregatit dar ministrul daca era ministru adevarat nu trebuia sa ajute?Alt curent negativ ii pune in spinare lui Copca problemele si neincrederea care exista pe langa transplanturi...Pai Copca macar a fost acuzat de ceva in legatura cu asta?Sa fie vinovat cel care nu prea a facut transplanturi pentru neincrederea existenta si te pomenesti ca doctorii ,,batrani,,in meserie , cu sute de transplanturi la activ legati de scandaluri de tot felul ...astia sunt nevinovatii pentru lipsa de donatori?Si asta doar pentru ca Copca a fost sprijinit de Firea?Pai Firea nu o sa fie o viata primar si cand o sa plece nu o sa ia cu ea doctorii sau spitalele ...De transplant nimeni de pe lumea asta nu poate fi sigur ca nu o sa aiba nevoie.Si atunci?...

Nelu  •  16 martie 2018, 17:58

Sa se stabileasca o procedura clara si transparenta prin care cineva sa ajunga sa beneficieze de transplant. Lista sa fie publica, cu nume si prenume cu "intrari" si cu "iesiri". Sa nu poata sa existe nicio suspiciune cu privire la prioritizarea lui X fata de Y, pe criterii care tin de spaga, de cunostinte, de notorietate etc. Si atunci poate ca oamenii poate ca ar consimti sa doneze. Insa asa cum e perceptia ca se intampa acum, adica totul e pe spaga si pe foarte multi bani, de ce ar dona cineva benevol?

Vasile  •  16 martie 2018, 20:55

E adevărat domnule Tolontan că sistemul de cenzură numit ”moderarea comentariilor” e sponsorizat de Soroș? #CautamFapte

Vasile  •  16 martie 2018, 21:50

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

eric  •  17 martie 2018, 10:55

D-le Tolontan, atata ipocrizie ca la dvs. n-am vazut in viata mea! Imi aduceti aminte de Cartman din South Park. Are cateva episoade in care face pe jurnalistul, cautati-le, merita!

pacientuedevina  •  17 martie 2018, 11:28

Sistemul medical e vraiste pentru ca i-am lasat pe medici sa il reglementeze cum vor ei, caci ei sunt "specialistii". Cu gogorita asta am luat teapa noi toti cetatenii pacienti, pentru ca medicii au reglementat sistemul medical in interesul lor prioritar, iar nu al pacientilor. Mai grav, pe langa autoreglementare, i-am lasat sa se si autocontroleze. Rezultatul? Dezastrul din prezent. In tarile civilizate si de drept, reglementarea si controlul se face de societatea civila (mai ales organismele reprezentative ale pacientilor si asiguratorii de malpraxis). Medicul e "specialist" in tratamente medicale si stiinte medicale, nu in management si politici publice. El NU trebuie lasat sa deturneze si sa perverteasca sistemul administrativ public de sanatate. Pana nu va implicati sa schimbati aceasta paradigma, veti chibita la nesfarsit contraproductiv pe aceleasi efecte negative. Va temeti sa tratati cauza, deci primiti ceea ce meritati

pacientuedevina  •  17 martie 2018, 11:41

ANT trebuie condusa de un magistrat delegat (la fel ca birourile electorale). Medicii trebuie sa fie doar consilieri ai acestuia si sa faca transplanturile. Acesta este locul medicilor. Daca ii puneti pe medici in banca lor si cetatenii vad ca nu mafia medicala cu increngaturile ei dicteaza peste toate institutiile din sanatate, numarul de donatori va creste exploziv

Lidia  •  18 martie 2018, 21:52

Eu as refuza donarea de organe pt ca a devenit o afacere pt medici. Cel care primește plamanul plăteste sume mari de bani doctorului și intermediarilor. Până nu dispare mafia, nu merita sa doneze.

Adelina  •  18 martie 2018, 23:24

Desi sistemul medical romanesc este ''la pamant'', Spitalul Sf Maria este unul dintre spitale de de top din tara, cu medici si cadre medicale medii foarte bine pregatite. Dr. Copca este un manager aparte, prezent tot timpul in departementele spitalului, cunoaste in amanunt plusurile si minusurile pe care le rezolva cu promptitudine. Mareste echipele de medici si asistenti si asigura pregatire continua in strainatate. Acest spital si sistemul romanesc are nevoie de o astfel de specialitate de nisa. Este dificil sa ai incedere in acest proiect avand in vedere problemele cu care se confrunta sistemul medical romanesc, dar daca nu incepem, nuputem avea istoric si vechime. Toata lumea se plange de acest sistem, in principal cei din M.S, dar este numai in puterea lor sa rezolve aceste probleme si de asemenea sa ofere o sansa medicililor si pacientilor din Romania la acesta specialitate. Dr. Copca este un om care a avut curaj din aceasta mare poluata sa gaseasca o perla si sa o slefuiasca, nu este prea placut pentru unii dar este benefic pentru cea mai mare parte dintre romani.

pacientuedevina  •  19 martie 2018, 10:49

Ce interesant! Aceeasi atitudine si aceleasi exprimari de "bascalie" si de infatuare la adresa lui Tolontan, din unele comentarii de pe acest site, sunt identice cu cele cu care ne "trateaza" unii medici pe noi pacientii...Coincidenta? "Lupul isi schimba parul, dar naravul ba"! Deja va recunoastem de la o posta...

Costel  •  19 martie 2018, 17:07

Total gresit in acuzele dumneavoastra. Domnul Copca este cu adevarat un bun manager. Ideea este ca acest om lupta pentru a face ceva nou si inovator in spitalele din Romania chiar daca unii nu vad cu ochi buni acest lucru.

Valentina  •  20 martie 2018, 12:18

Consider , că ce se discuta cu răutate la adresa domnului dr.Copca, este pur si simplu necunoaștere, invidie si frustrări. Asa ne place, așa suntem, atunci când vedem pe cineva cu initiativa de a face bine, de a schimba ceva, sa aruncam cu pietre in el. Nu ne este de folos minți luminate....la ce bun? Ne trebuiesc oameni la conducere care pot fi manipulați, limitați. Însă dr.Copca nu este așa, este un om puternic,corect si un bun manager.

Nicoleta  •  20 martie 2018, 14:16

Este usor sa arunci cu noroi intr-o persoana care chiar a facut ceva in sistemul medical,e foarte greu sa recunosti meritele unui om poate datorita unor frustrari personale.E chiar atat de greu sa admitem si lucrurile bune facute in spital?

Mariana  •  20 martie 2018, 20:29

Oameni buni,cei care ati trecut sau nu prin Spitalul Sfanta Maria,comentati tot felul de rautati.. D.nul manager dr Copca incearca sa depaseaca comoditatea rutinei si sa inalte stacheta medicinei romanesti. De ce doar altii sa faca transplant si noi nu? Cel mai comod este sa critici si sa pui piedici.

Luminita  •  21 martie 2018, 14:51

Aduceti acuzatii pe nedrept unui om care chiar nu merita asa ceva. Domnul manager Doctor Copca pe langa faptul ca este un om minunat este si un bun conducator si asta a demonstrat prin fapte, a facut posibil transplantul hepatic cu rezultate foarte bune ceea ce ne da incredere că transplantul pulmonar in Spitalul Sfanta Maria v-a avea acelasi succes. Felicitari domnule manager pentru tot ceea ce ati realizat in acest timp de cand sunteti la conducerea spitalului.

Gabriela  •  21 martie 2018, 15:42

Lucrez de 23 ani in Sp Sf Mari, din care 18ani sub conducerea d-lui Manager Dr Copca. Nu exista termen de comparatie pentru ceea ce a facut si oferit pentru unitate, salariati si nu in ultimul rand pentru pacienti. Va multumesc pentru tot si succes in continuare pentru ca, stiu ca nu va veti opri aici.

Comentează