”Cap de porc!” Așa vorbește președintele TVR despre o jurnalistă a sa, pentru că a insistat de patru ori cu o întrebare pentru Gabriela Firea!

Înregistrările în care Doina Gradea îi insultă pe jurnaliștii TVR vor fi difuzate azi, la ora 19:30, la Gala Libertății de Exprimare

joi, 3 mai 2018, 11:20

UPDATE: Dragoș Pătraru a făcut publice, pe blogul său, înregistrările din TVR.

 

Poveste reală.

Doina Gradea, președinte și director general al TVR, are o discuție cu oameni din instituție.

Pentru că s-au săturat să fie jigniți, ei o înregistrează.

La un moment dat, Gradea se enervează și începe să povestească cum ”merită tăiați” jurnaliștii de la știri.

De ce?

Printre altele, Gradea dă exemplul unui reporter de la Știrile TVR, o fată care îi repugnă șefei atât fizic, cât și pentru felul în care se comportă pe teren.

Mai exact.

Nervoasă și aruncând jigniri, Gradea îi descrie interlocutorului cum ”Cap de porc”, așa îi spune ea jurnalistei, s-a apucat să pună de patru ori aceeași întrebare Gabrielei Firea ”în fața tuturor”!

 

La o inaugurare a unui spital, ”s-a mai inaugurat vreunul?”, adaugă Gradea, jurnalistul se apucă și îl întreabă pe primarul Bucureștiului în legătură cu un alt subiect.

Ceea ce șefei televiziunii publice i se pare nepermis!

E vorba de ziua de 18 decembrie 2017, la Spitalul Foișor, unde ziariștii au folosit ocazia și au pus și alte întrebări Gabrielei Firea, care apare rar în fața presei în afara cadrelor prestabilite de aparatul său de PR.

Unii ziariști au întrebat-o despre Centenar, alții despre diverse subiecte, iar întrebarea reporterei TVR s-a referit la cheltuielile crescute ale municipalității legate de monumente și statui, care erau pe agenda publică în acel moment.

Momentul dialogului dintre Gabi Firea și ziariști este surprins de Știrile ProTV.

Primarul spune ”Asta e hărțuire”, exact senzația pe care o împărtășește Doina Gradea când repovestește oamenilor din TVR de ce e indignată pe reportera Știrilor!

Imaginile ProTV arată că reporterul TVR a fost doar unul dintre zecile de ziariști prezenți și care au insistat să primească răspunsuri.

Numai că, în cazul lui, reclamația își atinge scopul.

Ce fac șefii TVR?

Se declară oripilați de omul lor, îl numesc ”Cap de porc” și găsesc în acest episod un motiv ca să le spună cât de inadecvați și de ”hateri” sunt ziariștii din instituția unde ei sunt directori!

Înregistrarea cu criza de furie a Doinei Gradea, împreună cu multe alte episoade din interiorul TVR, va fi prezentată astăzi, la ora 19:30, la Gala Libertății de Exprimare.

Organizată de Active Watch, gala are loc în Centrul Replika, de pe Strada Lânăriei nr. 93.

”În orice redacție și, în general, în orice loc de muncă se discută uneori aprins sau se depășește limita. La TVR însă, lucrurile au degenerat, pentru că nu e vorba că președintele se enervează, ci că se enervează împotriva lucrurilor onest făcute de oamenii săi. Se enervează împotriva libertății de exprimare”, a povestit unul dintre jurnaliștii de la ”Starea nației”.

 

 

 

 

Comentarii (73)Adaugă comentariu

Ion  •  3 mai 2018, 17:34

Tvr trebuie desființată, si construit un spital.

Cătălin Tolontan  •  3 mai 2018, 17:35

@Ion: spitale noi si o televiziune publica curajoasa nu sunt opozabile, ci complementare. Televiziunea publica are datoria sa existe si sa-si informeze cetatenii.

Andrei  •  3 mai 2018, 17:41

Mi-ar placea sa admiti ca aceasta stire e inselatoare. Sunt inregistrati niste oameni care, in particular, injura si au pareri si nimic mai mult. Sunt sigur ca si tu injuri. Sunt sigur ai pareri private despre anumiti jurnalisti care pun intrebari ***. Sunt sigur ca ai pareri private despre producatori de emisiuni. Sunt sigur ca si tu ai porecle pentru un anumit prim-ministru. Lumea din pacate o sa asculte acest clip cu urechile acoperite si ipocrizia intinsa la maxim. Nu cred ca e cazul sa fii de partea unui asa 'jurnalist' precum e Dragos. Tocmai si-a pus toata echipa in pericolul de a nu mai avea nicio televiziune cu care sa colaboreze.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cătălin Tolontan  •  3 mai 2018, 17:42

@Andrei: inteleg ce spuneti, dar discutia nu e ca se vorbeste contondent in redactii. Una e sa te infurii cind o emisiune nu iese cum trebuie, cind iti scade audienta sau ai pierdut o stire, si una e sa te infurii cind reporterul il deranjeaza pe primar. Sa nu deformam realitatea pe care o indica aceste inregistrari si sa raminem la fapte. Toti ne pierdem cumpatul, dar depinde care este miza care ne face sa il pierdem: ca nu suntem suficient de buni sau nu suntem suficient de obedienti?

Iulia  •  3 mai 2018, 17:42

Prea puţini oameni din presa de azi, de la noi merită să fie consideraţi formatori de opinie din pricina deficitului de educaţie vizibil, prea vizibil. Cei de pe "sticlă" or fi auzit de FRAZARE, DICŢIE, POSTURĂ etc, darămite de LOGICĂ, GRAMATICĂ...Ce să mai zic de CULTURĂ GENERALĂ - cât de cât decentă? Cine i-a deversat oare în mass media pe toţi aceşti inşi care n-au habar ce-i ăla CARACTER, fiind mult prea ocupaţi să-şi exhibe "deşteptăciunea" şi "carisma"?!

Andrei  •  3 mai 2018, 17:50

Catalin, oricine are pareri despre oricine. Acest articol trebuia sa contina si un timeline ca sa aiba greutate. Inregistrarile sunt pe 7 luni. Acest Dragos ar fi putut veni si cu consecintele discutiilor in particular. Sa vedem si oameni care au fost concediati in urma acestor inregistrari. Asta nu e un articol jurnalistic. Ce a facut reporterita este o imbecilitate si sunt sigur ca oricine ar muta-o pe alte subiecte. Eu as trimite-o sa-l urmareasca pe Borcea. Pare in puterile ei. Dar asta se poate interpreta ca 'downgrade pt fata care nu o respecta pe Firea'.

Lidia  •  3 mai 2018, 17:55

Mult curaj lui Dragos si sper sa iasa un super mare scandal! Televiziunea Romanan este pastasa la situatia dramatica in care a ajuns Romania. Nu se mai poate asa ceva!!! Pana cand atata bataie de joc pt adevarul public ?!!

Cris  •  3 mai 2018, 18:49

Chiar nu am stiut ca duamna Doina Gradea e asa scrofuloasa in limbaj. Se adevereste ca sluga autentica are o anticipatie a dorintelor stapanului, fara ca acesta din urma sa le exprime.

codin  •  3 mai 2018, 18:58

Te plictisesti, Tolo.

MARIA  •  3 mai 2018, 19:04

AS vrea sa stiu de ce doamna Doina Gradea e asa de aroganta? cine i da dreptul asta?poate ar trebui sa vina la munca de reporter ca sa aprecieze banii ei -Nu marita sa fie director!!!!!!!!!!!NU. JOS CU EA ! SUNT MII DE OAMENI CAPABILI IN ROMANIA MEA FRUMOASA!

Emilia  •  3 mai 2018, 20:47

Și eu am văzut materialul și cred că toți au greșit. Deja este un război de ambele părți în care nu mai există deontologie și nici un câștigător. Păcat că am ajuns aici pentru ambele părți păcat. De fapt nu mai avem jurnalism avem mișto, breakingnews, #rezist, senzațional, ...păcat.

io dixit  •  3 mai 2018, 21:25

daca ma uit mai bine, sefa tvr are ***!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

cezar  •  4 mai 2018, 0:06

"tolo" esti de cea mai joasa speta !!! tu vorbesti ?

Che Guevara  •  4 mai 2018, 1:26

Intr-o tara civilizata nu exista astfel de stiri. Pentru simplul fapt ca nimeni nu tolereaza un primar corupt sau un politician cu probleme. Te-au prins ai disparut din peisaj. Gata! La noi, ii mentinem in functii si pe aia condamnati definitiv si atunci se ajung la momente penibile de acest gen. In Franta sau Germania nu stie nimeni cine lucreaza la TVR-ul lor sau cine e director sau ce politica editoriala are postul. Astea sunt mizerii de interior care nu privesc publicul larg.

Titi  •  4 mai 2018, 1:35

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Doriansky  •  4 mai 2018, 7:58

E comic ... din punctul meu de vedere si precizand apriori ca nu stiu cum arata jurnalista care a deranjat-o pe Firea, tocmai aceasta doamna Doina (cred ca "fa Doina" - ca sa citez un clasic in viata, ar fi mai potrivit) cam seamana asa cu un "cap de porc". Nu pot sa spun ca m-a leshinat articolul dar vreau sa va felicit sincer pentru exceptionala inspiratie in alegerea pozei cu Doina ... Cand una care arata ca ea foloseste astfel de apelative ... abia atunci, din punctul meu de vedere, articolul dvs. are si sare si piper. Bafta!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Emilus  •  4 mai 2018, 10:09

Acum poate ca atitudinea unei presedinte de televiziune lasa de dorit dar in final nu a spus nimic incorect,chiar seamana ***poate de ***Dar depinde de gustul fiecaruia.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

fier  •  4 mai 2018, 13:37

foarte interesant articolul ...felicitari !

Alina Pipiu-Mungidi  •  4 mai 2018, 21:48

Foarte trist... Unde sunt vremurile cand TVR era clienta distinsului furnizor de servicii si talente Sorinel Ovidiu Vantu, sub administrarea respectatilor deontologi basisti Culcer si Lazescu? Imi vine sa plang cu lacrimi de Pb.

Ioana  •  5 mai 2018, 11:28

Draga domnule Tolontan, permite-mi sa te anunt ca aceasta nu este o stire. In alte randuri te-ai descurcat mult mai bine...sau parca nu?!? Dupa cum bine stii, acesti oameni acuzati de un limbaj mai putin ortodox, pe fond au toata drepatea din lume. Nu este o stire faptul ca Doina Gradea sustine ca un reporter de stiri trebuie sa isi faca treaba intr-un mod profesionist. Cum nu este o stire nici ca reporterii cu “cap de porc” nu au ce cauta pe post. Pentru multi din reporterii televiziunilor romanesti, nu doar cei din TVR, aceasta sintagma “cap de porc” se potriveste si la propriu si la figurat. De ce sa fim ipocriti si sa nu recunoastem? Cat despre nepotismele din TVR si moliile care asteapta pensiile fara sa inteleaga ca traiesc in 2018 si sunt platiti din bani publici, s-a vorbit in repetate randuri si in trecut. Acum in sfarsit se vorbeste in interiorul TVR-ului, de exact cei care ar putea schimba ceva. Eu le urez tot succesul din lume si astept ca geamurile Televiziunii Romane sa fie in sfarsit spalate!

Vasile Ion  •  7 mai 2018, 0:40

Vedeti cum se leaga lucrurile. De aia a difuzat patraru acum inregistrarile facute de doua luni. Pentru ca a primit ordin de la irina radu careia ii plangea de mila ca au dat-o astia afara si din tara, nu numai din tvr. Deci nu a avut niciun scop sincer, a facut-o sa-si plateasca datoria la irina care l-a adus inapoi in tvr, dupa ce plecase cu scandal. Irina pleaca in albania.

Adi  •  8 mai 2018, 11:10

din păcate metodele astea sunt cunoscute și încă folosite în multe conduceri de redacție... e.g. http://www.info-sud-est.ro/la-reintalnirea-cu-cenzura/

terente  •  17 iunie 2018, 17:54

E regretabila atitudinea directoarei. Pe de alta parte reporterita face parte din grosul categoriei de reporteri care cred ca pot face orice si mai ales sa puna orice intrebare chiar jignind sau hartuind oameni.

Comentează