Udrea- 6 ani de închisoare! Sentința din „Gala Bute” crește la 10 milioane de euro suma recuperată de bugetul de stat ca urmare a investigațiilor GSP despre corupție!

Elena Udrea - 6 ani de închisoare, Rudel Obreja - 5 ani. Gala Bute este a patra investigație GSP care se încheie cu bani recuperați și consecințe juridice

marți, 5 iunie 2018, 3:55

115 anide închisoare totalizează pedepsele persoanelor condamnate în patru dosare începute după investigații ale jurnaliștilor GSP

 

de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Gala Bute e o poveste despre bani mulți.

DNA descoperă și imobilizează 1 milion de lei în conturile Elenei Udrea și 3 milioane de lei din contul lui Rudel Obreja când inculpații sunt trimiși în judecată, în 2015.

Primele instanțe dispun confiscarea sumelor.

Dar abia azi, în urma verdictului definitiv, banii pot intra imediat în conturile Ministerului de Finanțe.

Sentința de azi a fost pronunțată de completul Mirela Sorina Popescu, Constantin Epure, Simona Daniela Encean, Ionuț Matei și Simona Elena Cîrnaru.

Cei 3 milioane de lei de la Rudel Obreja sunt banii publici despre care Gazeta Sporturilor scria pe 5 decembrie 2013 că i-au rămas președintele FR Box după ce și-a achitat creditul BRD luat cu ajutorul Elenei Udrea și garantat de minister!

”Bani care sunt în conturi și pot fi recuperați”.

Iată că, prin încheierea de azi, banii sunt recuperați!

În plus, condamnați de Înalta Curte pentru luare de mită, abuz în serviciu și, respectiv, evaziune fiscală, Elena Udrea și Rudel Obreja au sechestru pe bunuri.

Ei trebuie să achite alte milioane de euro, după ce statul va vinde proprietățile care acum devin ale sale.

Să rămânem însă la socoteala banilor cash.

Cu cei 4 milioane de lei confiscați azi, suma pe care statul a recuperat-o în patru dosare penale pornite din investigații jurnalistice ale echipei Gazetei Sporturilor urcă la 10 milioane de euro!

32 de persoane au primit pedepse cu închisoarea, fie cu suspendare, fie cu executare, în cele patru dosare

Ne referim nu la imobile, nu la alte bunuri care urmează să fie vândute, ci la ceea ce statul a încasat deja.

Cele 4 cazuri pornite de la investigații jurnalistice ale ziarului care au sentințe definitive în instanță sunt:

1. Dosarul „Loteria I” – Copos


Rezumatul investigației ziaristice: Afaceri defavorabile statului între George Copos, vicepremier și patronul clubului de fotbal Rapid și al grupului Ana Electronic, și Loteria Națională.

Primul articol: 6 august 2002, „Afaceri dubioase între Loteria Națională și unii șefi din fotbal”

Începutul urmăririi penale: 11 ianuarie 2006

Trimitere în judecată: 6 iunie 2006

Prima decizie: 29 ianuarie 2013, Judecătoria Sector 2

Decizie definitivă: 25 august 2014, Tribunalul București

Condamnări (5):

Sumă recuperată de stat: 4,12 milioane lei (99% din totalul prejudiciului).

2. Dosarul „2 Mai”- Ridzi


Rezumatul investigației ziaristice: Cheltuirea  a 600.000 de euro pentru imaginea ministrului tineretului și sportului, Monica Iacob Ridzi, prin manipularea achizițiilor publice.  

Primul articol: 18 iunie 2009, „Scenă pe plajă de 75.000 de euro!”

Începutul urmăririi penale: 11 august 2009

Trimitere în judecată: 3 mai 2011

Prima decizie: 27 ianuarie 2014, Înalta Curte de Casație și Justiție

Decizie definitivă: 16 februarie 2015, Înalta Curte de Casație și Justiție (Completul de 5 judecători)

Condamnări (12):

Sumă recuperată de stat: 300.000 lei (10% din totalul prejudiciului).

3. Dosarul Transferurilor – Becali, Borcea, Nețoiu & Popescu


Rezumatul investigației ziaristice: Prejudicierea cluburilor de fotbal și a statului din transferurile de jucători de către impresari și președinții echipelor. 

Primul articol: 6 februarie 2006, „Tun Becali & Popescu – 2.000.000 $”

Începutul urmăririi penale: 17 ianuarie 2008

Trimitere în judecată: 2 octombrie 2008

Prima decizie: 3 aprilie 2012, Tribunalul București, achitare

A doua decizie: 12 noiembrie 2012, Curtea de Apel, condamnări

A treia decizie: 20 mai 2013, Înalta Curte de Casație și Justiție, rejudecare

Decizie definitivă: 4 martie 2014, Curtea de Apel

Condamnări (8):

Sumă recuperată: 32,4 milioane lei (56% din totalul prejudiciului)*

4. Dosarul Gala Bute – Udrea & Obreja


Rezumatul investigației jurnalistice: Finanțarea ilegală a galei de box profesionist Bute – Mendy și dezvăluirea unui sistem de dare și luare de mită de 10% din fondurile Ministerului Dezvoltării și Turismului dedicat partidelor politice și persoanelor fizice.

Primul articol: 11 aprilie 2011, ”Gală profesionistă cu bani de la statul amator”. 

Începutul urmăririi penale: aprilie 2012

3 milioane de euro trebuie să plătească Elena Udrea în urma sentinței

Trimitere în judecată: 21 aprilie 2015

Prima decizie: 29 martie 2017, Înalta Curte de Casație și Justiție, condamnări

Decizie definitivă: 5 iunie 2018, Înalta Curte de Casație și Justiție, condamnări

Sentințe (8):

Alte două dosare, Hexi Pharma și Secureanu, sunt în tribunal


Alte două investigații începute de Gazeta Sporturilor se află, în prezent, în instanță.

1. Cazul Hexi Pharma: Dosarul realizat după investigația Gazetei privind dezinfectanții diluați are, după moartea patronului Dan Condrea, două personaje-cheie: fostul director Flori Dinu și fostul director de producție Mihail Leva.

Cazul, plimbat inițial între Tribunalul Municipiului București și Judecătoria Sectorului 5, a revenit la Tribunal și a ajuns în stadiul audierii martorilor.

2. Cazul Secureanu – Malaxa: A fost împărțit în două dosare distincte. În primul, 7 inculpați, angajați ai spitalului din nord-estul Capitalei și administratori de firmă, au primit, în total, peste 15 ani de închisoare. Cu toate acestea, decizia Tribunalului București a fost abia în primă instanță. Toți cei 7 și-au recunoscut faptele.

Celălalt dosar cuprinde inculpații care nu și-au recunoscut vina. Aceștia sunt managerul Spitalului Malaxa până la data finalizării anchetei, Florin Secureanu, și trei administratori sau angajați ai unor firme (Mihai Mesner, Cristian Ioniță, Gabriel Deaconu).

Escrocheria multinaționalei Vitalaire încă este cercetată de procurorii din Iași, firma a plătit deja despăgubiri!

Mai mult, pe lângă cele două dosare, alte investigații n-au ajuns încă în instanță, procurorii făcând, în continuare, cercetări.

De pildă, cazul VitalAire, firmă cercetată de un an și două luni pentru evaziune fiscală și pentru escrocherii în instanță la adresa a mii de pacienți dependenți de oxigen.

În urma dezvăluirilor ziarului, VitalAire a plătit deja 200.000 de euro sancțiuni către Casa de Sănătate .

Un alt caz investigat de GSP și în care Poliția și Parchetul sunt în faza de urmărire penală este cel al achiziției echipamentelor defectuoase de la Jocurile Olimpice de la Rio.

 

Citește aici toate episoadele investigației Gala Bute!

 

Comentarii (84)Adaugă comentariu

tudor  •  5 iunie 2018, 20:01

Bravo Tolo! Imi amintesc prima replica a infractorului Obreja prin primavara lui 2012 dupa ce se sesizase DLAF-ul cu privire la "gala": "astia nu au ce face pe acasa si acuza lumea aiurea". De atunci si pina acum au trecut 6 ani si ceva si a curs multa cerneala despre mascarada numita Gala Bute. Intangibila Udrea a ajuns intr-un final dupa plecarea Basaului sa fie luata la ancheta si dupa multe incercari s-a ajuns la verdictul de astazi. Ce este de retinut: TOTI CEI 8 JUDECATORI DIN COMPLETELE DE FOND SI DE APEL I-AU GASIT VINOVATI PE INCULPATI, IN UNANIMITATE. PREJUDICUL SE VA RECUPERA IN TOTALITATE DE LA UDREA SI OBREJA. E vorba de vreo 3 milioane de euro.

Chalex  •  5 iunie 2018, 20:21

Dle Tolontan, dvs ati avut dreptate! Cat priveste partea din "prejudiciu" recuperata de la Elena Udrea... "are balta prste" pentru ca protejata lui Basescu a avut grija sa-si asigure un trai de nabab pe acolo, prin costa Rica sau orinde se va aciui. Din pacate departe de "marea iubire" care a imbogatit-o peste noapte... din banii romanilor.Poate ca Basescu va face cerere de emigrare in Costa Rica.

Adrian  •  5 iunie 2018, 20:23

Felicitări!Toate aceste investigații jurnalistice, reprezintă si o palmă dată si celor care se predint mari apostoli ai presei mioritice,ex. "Maestrul","Crucisatorul" etc, toti care se vântură pe la A3 sau RTV si spun baliverne. Aceste cazuri, separă si mai mult apele dintre jurnaliștii profesioniști, restul "lautarilor" din presa ,care aruncă stiri după ureche ( ca sa nu spunem ca in functie de interesul financiar ). PS.Daca mai aveam 2-3 ziare precum GSP si sa fie conduse de către jurnaliști profesioniști precum voi,cred ca altfel ar fi fost soarta acestei țări.

Cătălin Tolontan  •  5 iunie 2018, 20:24

@Adrian: exista jurnalisti valorosi si integri in multe redactii. Noi avem sansa de a veni din sport si ne iau mai greu in serios cei despre care scriem :-) In schimb, publicul vine aici, indiferent de optiunile politice, e un mediu mai putin radicalizat. Dar aveti incredere in presa ca fara informatii toti suntem neliberi.

Andrei F  •  5 iunie 2018, 20:29

@ Andrei F Vreti sa ma faceti de ras?!-:) @Tolontan Parca in regulile dumneavoastra nu eram indemnati sa ,,clonam,,...---+ In atatea aticole in care ne vorbeati de democratie unde era uitat amenintarile primite din partea lui Basescu? Sau au fost amenintari democratice?

Man on the Silver Mountain  •  5 iunie 2018, 20:34

Catalin, cred ca satisfactia acum la final e mare! Felicitari tie si echipei. Felicitari procurorilor si judecatorilor. Romania nu are nevoie de sperante si eroi unici gen Isus, Vlad Tepes, Mihai Viteau care sa vina sa o salveze. Ci doar de institutii puternice si increderea romanilor in acestea! Doar luptand cu coruptia tara isi va reveni. Inca o data felicitari. Cu stima din Toronto.

Ionut  •  5 iunie 2018, 20:34

Pendulez ca prostu' de la Johnny la Ionut. Inconstanta mea s-ar putea datora inteligentei cu care Udrea penduleaza de la Elena la Helen. As vrea sa le pot trimite acestor inculpati chiftele cu prastia! Oricum, datorita articolului, mancarica de la IHOP are gust de "hope."

Andrei F  •  5 iunie 2018, 20:54

Cum ar fi daca si noi am proceda la fel ca Presedintele republicii si am astepta motivarea deciziei Instantei? Nu ar fi bine ca probele care au stat la baza deciziei sa fie clare? Pana sa apara decizia am spus ca doresc o sentinta care daca ar fi de ,,Achitare,,sa o inteleg si eu- unul care mereu am fost contra Udrea...- iar daca este de ,,Vinovat,,sa o accepte si cei din tabara Elenei Udrea...Poate asta o fi pasul inainte...Domnule ticbis,noi am schimbat multe amabilitati dar acum sunt sincer cand va spun ca astept sa va aud parerea si ca o sa incerc sa o inteleg...

Lorena  •  5 iunie 2018, 21:04

Daca n-a ajung banii, d-na Udrea detine, prin interpusi, o cota parte la un hotel celebru din centrul tarii.... :)

xyz  •  5 iunie 2018, 21:23

cand faceti o investigatie despre cum si-a facut averea primarul chiajnei?

doilaunu  •  5 iunie 2018, 21:24

4 milioane de lei recuperati = NIMIC. Stiti, domnule Tolontan = aparatorul incompetentei DNA cat a costat aceasta ancheta? Nu a ramas NIMIC NIMIC NIMIC domnule Tolontan!!! Suntem pe zero!!!!

Cătălin Tolontan  •  5 iunie 2018, 21:25

@doilaunu: 3 milioane de lei sunt doar banii recuperati imediat, acum. Se vor recupera si din sechestru. Dar justitia nu functioneaza pe principiul EBITDA. Sigur ca au importanta si costurile, insa rolul social nu e acela de a produce profit, ci de a asigura alte echilibre in absenta carora banii nu ar mai conta.

Catalin Baconschi  •  5 iunie 2018, 22:15

În mod ciudat, încă nu s-a dat nicio condamnare în dosarul mamuților radioactivi de la Muzeul de Științe Naturale. Din păcate pentru tine Tolo, nu s-a sesizat și DNA-ul în această cauză. Și nici nu poate fi trecut nimic la capitolul mari realizări - bani ori ani de pușcărie. OK, my point is this - dacă cineva este atât de credul și de stupid încât să pornească o anchetă super-panicardă, așa cum a făcut ai făcut tu, Tolo, despre mamuți radiocativi, atunci am mici dubii despre orice afirmație a sa.

Antimilitieni & securisti  •  5 iunie 2018, 22:44

Felicitari. De ce nu faceti acelasi lucru si cu Adrian Nastase? Ar fi de recuperat cam 1 miliard de euro. Sau despre stadionul din Craiova unde statul a investit 66 de milioane de euro practic fara posibilitatea de ai recupera vreodata....

florin  •  5 iunie 2018, 22:53

bravo! tineti-o tot asa!

cristi aldezir  •  5 iunie 2018, 23:02

Tolontane ai bagat lumea nevinovata la puscarie...

schoenbirk  •  5 iunie 2018, 23:08

+ Initial am pus doar un + ,dar comentariul n-a fost aprobat fiind prea scurt . Rectific asadar : 2 x + !

Cristijansen  •  5 iunie 2018, 23:21

Vai d-le Tolontan , credeam ca toata lumea este multumita de anchetele dumneavoastra jurnalistice , credeam ca toata lumea este multumita de pedeapsa primita de madam Udrea , dar nu este asa , lumea are idoli in politica , nu mai conteaza daca idolul este un talhar si un hot ordinar , daca este idolul meu pedelist nu trebuie sa intre la puscarie , trebuie sa-l mai bagam inca odata pe Adrian Nastase si pe Dan Voiculescu dar acesti pedelisti ratati trebuie sa fie in libertate . Am trait s-o vad si pe asta . Sunteti atacat , atac la baioneta organizat de clica pedelisto-userista . Parca sunteti obligat sa faceti toate anchetele din tara , si la Teldrum , sa vedeti de ce nu a valorificat ANAF-ul cladirile si terenurile lui Voiculescu , ce sa mai , aveti ordin de zi pe unitate trasat de pedelistii ratati .

Urod  •  5 iunie 2018, 23:26

Fără sa va i-au din merite din pacate acest succes nu este dublat de niste sentințe care sa ne asigure pe noi cetatenii ca nu mai suntem furați... Multe sentinte sunt cu suspendare, la ce ne ajută asta...?!!!... Sunt sentințe ușoare pe care si le asumă cei care fură... Ei stiu foarte bine ca pentru doi ani de inchisoare merita sa fie bogati tot restul vieții.... Oricum felicitari si ma bucur ca mai sunt si ziaristi care-și fac meseria....

Vasile Ion  •  5 iunie 2018, 23:39

Gala Bute rulez! Bravo echipa GSP!!!

Osman Ali  •  5 iunie 2018, 23:52

... din păcate tribul Tolontan este minoritar în Poporul Român ...

tarainfractorilor  •  5 iunie 2018, 23:58

Ce folos? Nuti e la plaja si o doare *** de dosare si condamnari... Si ca ea sint multi altii prin alte destinatii exotice.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Osman Ali  •  6 iunie 2018, 0:13

Bravo don Tolontan ! Sunteți dintre puținii ziariști adevărați , de aia vă și respect ... Problema României este că sunteți minoritar între ziariștii români dpdv a determinării de a acționa ptr. adevăr ... De aia este România în decădere social - economică , politică , etc. Adevărul decăderii României este în cauza principala a dispariției industriilor producătoare de mărfuri industriale , în cvasi - inexistența Parcurilor industriale cu locuri de muncă și producție , motivul principal al depopulării țării prin deja emigrarea a peste 5 Milioane de români ...

Ursu  •  6 iunie 2018, 0:36

Bun, am inteles a-ti rezolvat multe multe din aceste lucruri dar stau si ma intreb nimeni,chiar nimeni nu s-a gandit sa se faca o ancheta la Loteria Romaniei unde de zeci de ani ne fura ca in codru si castigurile merg acolo unde vor ei,iar bilele din urna sunt care mai pe care,..,,..ba mai usoara...ba mai grea si poate chiar contine unele bile aliaj de fier si cu ajutorul unor dispozitive sa ieasa exact cea ce vor ei.La asta v-ati gandit sa faceti o ancheta sau e prea greu pt voi ca e vb de loteria minciunilor.Se castiga doar pe baza de prieteni si rudeni,faceti o incercare poate cine stie ce surprize gasiti??!!!??

Osman Ali  •  6 iunie 2018, 0:55

Don Tolontan , cum am mai spus-o , sunteți o floare într-o primăvară românească ... Nu m-am abținut totuși să vă spun că și dacă s-ar eradica total corupția din România , DECĂDEREA SOCIAL - ECONOMICĂ a țării ar continua , emigrarea românilor ar continua ... bineînțeles mai puțin accelerat , dar ar continua ! ... FIINDCĂ CAUZA PRINCIPALĂ a acestei decăderi este lipsa LOCURILOR DE MUNCĂ și a PRODUCȚIEI DE MĂRFURI , iar toate acestea se datorează lipsei infrastructurii unui SISTEM NAȚIONAL DE PARCURI INDUSTRIALE pentru atragerea de investiții interne și externe pentru realizarea de locuri de muncă și producție , pentru stoparea emigrării românilor ! ... ACEST SISTEM NAȚIONAL DE PARCURI INDUSTRIALE se poate realiza NUMAI prin IMPLICAREA DIRECTĂ A STATULUI ROMÂN , LUCRU INTERZIS de către Legislația U. E. , fiind necesara obținerea de DEROGARE de la U.E. ... RESTUL este pierdere de timp , luptă cu morile de vânt și inerentul final în viitorii ani de FALIMENT ECONOMICO - FINANCIAR al României în stilul recent al Greciei , chiar și mai rău ...

Andreea  •  6 iunie 2018, 1:05

denunțătorii au fost condamnați cu suspendare?!

Traian Gitanstain  •  6 iunie 2018, 1:18

Cat mai era prejudiciul in cazul ala clasat, na ca-mi scapa numele, hai ca mi-am amintit, in cazul Miculsoft? A, pardon, ala e un prejudiciu politic corect. Pardon, scuzati, bonsoar, hello. ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

iulia  •  6 iunie 2018, 2:24

acum se vede ce statut de "refugiata" are :))))))) emigrările din Costa Rica aștepta "ordinul de captura" sa ii decidă soarta :))) https://www.nacion.com/sucesos/seguridad/migracion-esperara-orden-de-captura-para-decidir/FP5IIVDPPFAZHDCZ44JHCIXRTI/story/

Bogdan  •  6 iunie 2018, 5:32

Felicitari Catalin!

Poison  •  6 iunie 2018, 7:08

Felicitări și la mai mulți bani recuperați de la acești *** care, prin acțiunile lor și mentalitatea creată (cultul șpagii de 10% -dai banii, firma ta câștiga proiectul, apoi printr-o executie de slabă calitate a lucrarii recuperezi suma și faci și profit), au împiedicat progresul României din ultimii 28 de ani. Am ajuns în lumea a 4-a, cot a cot cu țările africane - Estonia, Polonia, Letonia sau Lituania, ne fac cu mâna.. Ei au făcut totul corect după '90, noi invers. Vestul europei sau tarile nordice par din altă galaxie ca mentalitate și bunăstare. Fără milă, pe ei! Succes!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

americanu  •  6 iunie 2018, 7:52

Buna Catalin, Nu ati vrea voi sa faceti o investigatie despre Mustacios? :) La succesul pe care il aveti sigur ar fi un success rasunator! :)

George  •  6 iunie 2018, 11:06

Felicitari, Catalin! Felicitari echipei! Multumim!

Mihai  •  6 iunie 2018, 22:57

Multumesc echipei pentru curajul si determinarea din toti acesti ani. Da, sentintele astea reprezinta in principal munca procurorilor, dar si voi aveti un rol important - acela de a informa publicul larg. Ne-ar trebui mai multi ca voi. Felicitari inca o data.

Ciobanul Bucur  •  8 iunie 2018, 23:40

In 1922 Mussolini a organizat "Marsul camasilor negre" asupra Romei, dupa care a instaurat dictatura. - Vreo similitudine, cumva?

Comentează