Marele miting PSD – similitudini și diferențe față de Mineriadă, așa cum apar ele în Rechizitoriul procurorilor militari

Într-un gest normal, Corupția Ucide a anunțat azi că nu va concura mitingul PSD

miercuri, 6 iunie 2018, 6:18

Diferențe:

Asemănări:

 

Pe 24 aprilie 1990, în plină manifestație anticomunistă în Piața Universității, are loc o ședință a CPUN.

Consiliul Provizoriu de Uniune Națională era organul care conducea țara abia ieșită din dictatură.

Ion Iliescu, șeful suprem al CPUN, își declară nemulțumirea față de ”cele câteva mii de oameni din Piața Universității care blochează traficul”.

El spune că nu se poate dialoga cu cei din piață și cere măsuri.

Cineva are curajul și îl ironizează.

Replicile dintre Iliescu și Dinescu

Are loc următorul dialog, care apare în Rechizitoriul Dosarului Mineriada.

DINESCU MIRCEA: S-ar putea ca în clipa asta să ne trezim din nou cu minerii în București să facă ordine în Capitală, nu?
ILIESCU ION: S-ar putea.

DINESCU MIRCEA: Deci să le urăm succes acolo la locul lor de muncă, printre altele.
ILIESCU ION: Just.

Mircea Dinescu, care simte că se pregătește ceva, nu se lasă și are o replică mai lungă.

El încearcă să-i explice lui Iliescu că nu e normal să se concentreze forțe atât de mari împotriva unui protest. ”Cum să umble pe străzi polițiști cu căști și arme?!”.

”Una deci, poliția să-și facă datoria, nu știu dacă e cazul nostru aicea să dezbatem timp de patru ore dacă două mii de inși se adună într-un loc în Capitală, pentru că mâine se vor aduna în altă parte, domnu Iliescu, și va trebui să convocăm Parlamentul din trei în trei zile să dăm populația afară din București, nu? Părerea mea…”.

”Să dăm populația afară din București”, pare o glumă, dar nu e.

Populația din Provincie împotriva ”golanilor” din București

Cum nu au putut să dea populația afară din București, șefii CPUN au decis să aducă populația din Provincie ca s-o liniștească pe cea din București.

Rechizitoriul din Dosarul Mineriada arată cum se organizează cea mai mare mobilizare a structurilor administrative și politice din România.

Cea mai mare până la cea de acum, când PSD pregătește mitingul său de sâmbătă, din București, ora 20.

”Președintele vrea să venim cu minerii din țară”

Pe 11 iunie 1990, decizia lui Iliescu e pusă în acțiune.

Le-o povestește procurorilor chiar unul dintre liderii minerilor, Ion Cioacă, de la sindicatul Exploatarea Minieră Câmpulung.

”După o discuţie cu privire la problemele de serviciu, am plecat cu acesta prin oraş, ajungând şi la Piaţa Universităţii. Când am ajuns în dreptul manifestanţilor, Ion Napău mi-a replicat: «Auzi, bă, ce vrea preşedintele ţării, să venim noi cu minerii din ţară, să facem curăţenie în Bucureşti». Atunci eu am replicat: «Ce, mă, tu eşti nebun? Ce rost are să ne implicăm noi, sindicatele, în restabilirea ordinii în Bucureşti?!”, declară Cioacă.

Nu era simplu să aduci atâția mineri, muncitori și alți cetățeni din toată țara în București.

Cum nu e nici acum. G4Media a scris despre ”un miting contra abuzurilor organizat cu metode abuzive”.

MAI, Armata și SRI s-au schimbat fundamental de atunci

Sigur că există și diferențe importante între situația din 1990 și cea din 2018.

Atunci, Ministerul de Interne s-a implicat oficial, chiar dacă în secret, în mobilizarea și transportul contramanifestanților.

Procurorii au descoperit ”Planul de acţiune pentru eliberarea Pieţei Universităţii în ziua de 13.06.1990, cu caracter strict secret, întocmit la data de 12.06.1990 de generalul lt. (rez.) Chițac Mihai”.

Planul secret prevedea ca, după golirea pieței de manifestanți, ea să fie umplută cu mii de oameni de încredere.

Iată punctul 6 al planului secret al MAI:

Rechizitoriul Parchetului Militar vorbește și despre mobilizarea Serviciului Român de Informații și a Armatei din toată țara.

Astăzi, ar fi greu de imaginat ca Armata, Ministerul de Interne sau SRI să facă planuri pentru instigarea civililor unii împotriva altora.

”Trenul spre București este gratis”.

În schimb, și atunci, și acum s-au mobilizat administrațiile locale.

Plus regiile sau întreprinderile dependente de stat.

Procurorii militari Ion Alexandru, Virgiliu Marian Istrate, Iulian Dinu, Marian Văetiș și Dan Mihail Mitrănescu au reconstituit, județ cu județ, ce s-a întâmplat.

”De la Uzina Mecanică Cugir s-a organizat plecarea muncitorilor la Bucureşti, pentru a face „curăţenie şi ordine”. În acest sens martorul Asaftei Dumitru a declarat: „În luna iunie a anului 1990, în timp ce eram la serviciu, am fost contactaţi de către inginer Ghiţoaică Dumitru că se face o selecţie a celor care vor să meargă la Bucureşti să facă curăţenie şi ordine. Ne-a spus că nu vom avea probleme la serviciu, în sensul că vom fi pontaţi şi retribuiţi normal. Un reprezentant al FSN-ului ne-a spus că trenul spre Bucureşti este gratis”.

Rechizitoriul Mineriadei arată că au fost înființate curse feroviare speciale.

”A fost pus la dispoziție trenul nr. 22/2 (12 vagoane), care a plecat din gara Alba Iulia, în data de 14 iunie 1990, la orele 08:00 și a ajuns la București la orele 19.08”.

La fel se întâmplă acum, când la Hunedoara s-au suplimentat cursele feroviare pentru mitingul convocat de Liviu Dragnea. 

Mobilizare prin telefonul santinelei: ”Îți vin 9 autobuze!”

Companiile de stat, care dețineau practic monopolul, au fost mobilizate.

Ion Olteanu, directorul de la Întreprinderea Minieră Câmpulung, povestește cum a fost pus să-și aducă oamenii, în număr cât mai mare, în București.

„În dimineața de 14 iunie 1990, în jurul orei 08.00, mă aflam la biroul meu. Mi-au spus că sunt chemat în Schei, la unitatea militară din Schei, pentru a vorbi cu cineva de la Guvernul României”.

La fel se întâmplă acum, dar mobilizarea nu se face cu armata, ci pe plan local, prin politicieni.

Când ajunge la unitatea militară, directorul Ion Olteanu intră direct la santinelă.

”Am fost băgat de santinelă într-un birou unde se afla un telefon al cărui receptor era scos din furcă. Am vorbit la telefon, am spus cine sunt, iar de la celălalt capăt mi s-a spus că este secretarul de stat Soare, fără a-mi da alte amănunte. Soare mi-a zis ”Băi, voi, Câmpulungu, ce faceți acolo?”.

Apoi, ”secretarul de stat Soare” a continuat: ”Instituțiile statului sunt slăbite, în speță poliția. Armata nu a vrut să mai răspundă ca să iasă în stradă. Ia legătura cu conducerea întreprinderii, mobilizați oamenii și veniți la București pentru a apăra Guvernul care e atacat de oportuniști”.

Pe vremuri atacat de ”oportuniști”, Guvernul Dăncilă este atacat azi de ”statul paralel”.

Se ia curentul la Times New Roman?

Chiar și în pitorescul balcanic al întâmplărilor există asemănări.

Siteul Times New Roman, care are sediul într-un bloc ce dă în Piața Victoriei, a fost anunțat ”de asociația de locatari” că sâmbătă se va lua curentul! Exact în timpul mitingului.

Am crezut că e o glumă, dar cei de la Times New Roman au confirmat că documentul e real.

Și în iunie 1990 existau momente amuzant-absurde.

Șeful CPUN de la Giurgiu era la restaurant la o băută cu ”niște oaspeți bulgari”, pe când Ion Iliescu îl suna insistent la sediu să aducă oamenii la București.

Bulgarii au rămas paf când meseanul s-a volatilizat, fugind în trombă la ordinul șefului și lăsându-i singuri la masă! Trebuia apărat Guvernul!

Fax de la Petre Roman: Guvernul se află în pericol, veniți!

Unul din martorii Mineriadei susține că au existat și cereri oficiale, prin fax, de la premier.

„Am găsit o copie de pe un fax care conţinea chemarea minerilor la Bucureşti. Acest text avea următorul conţinut (ce îmi aduc aminte), «Întrucât guvernul se află în pericol…….., se solicită venirea unui număr de mineri la Bucureşti în sprijinul acestuia. Fiind semnat de către premierul Petre Roman»”.

Mesajele de azi nu mai circulă pe fax, ci pe e-mail.

Ele sunt, metaforic vorbind, la fel de presante. Pentru că asta le transmite Liviu Dragnea alor lui. Că nu doar Guvernul Dăncilă, ci și partidul și proiectele sale sunt în pericol.

E dreptul lor să transmită acest mesaj.

Căci ceea ce, pentru unii, este salvarea democrației, pentru alții este împilarea ei.

Ziua Jandarmeriei

Pentru ziua de sâmbătă, probabil că cea mai mare diferență între iunie 1990 și iunie 2018 este existența Jandarmeriei.

Jandarmeria de azi este gândită ca un corp profesionist și antrenat să asigure menținerea ordinii publice, în condiții de intervenție în cadrul legii.

Dacă protestarii #rezist vor, într-adevăr, să ocupe Piața Victoriei înainte de miting, ei comit o eroare pe multe planuri.

Când ești îmbrăcat cu tricoul Stelei nu te duci în peluza galeriei lui Dinamo. Sau invers.

Într-un gest firesc, Corupția Ucide a anunțat că nu va concura protestul PSD și va organiza unul duminică, a doua zi.

Atâta vreme, susținătorii  PSD nu au venit peste protestele lor.

Din minimă curtoazie democratică, #rezist ar trebui să procedeze la fel.

PSD a ales o zi, un loc, a obținut aprobare, e dreptul lor să se manifeste.

România e suficient de cuprinzătoare pentru ca să încapă în ea puncte de vedere diferite.

Iar Jandarmeria are obligația de a evita fie și cea mai mică probabilitate ca să regresăm la nivelul lui iunie 1990.

 

 

Comentarii (112)Adaugă comentariu

ticbis  •  7 iunie 2018, 14:52

@Andrei F : Nu tovarase, matale ai o problema de perceptie sau de inteligenta! Imi cer scuze, dar in toate comentariile mele referitoare la articolele "Gala Bute", am afirmat suficient de clar ca Elena Udrea este vinovata pentru ca si-a insusit sistemul de 10% de la companiile de stat pentru partid, sistem inradacinat de zeci de ani. Am afirmat ca pentru asta trebuia acuzata, judecata si condamnata la puscarie. Am mai afirmat ca pretextul Gala Bute, prin care procurorii au descoperit acest sistem pe care-l stia toata lumea inca de pe vremea lui Vacaroiu sau Nastase, este o eroare judiciara evidenta in ceea ce-o privea pe Elena Udrea, strict in acest caz. Acum, daca tu sustii ca mitingul de sambata al ciumei rosii care va aduce 50 de mii de manifestanti din toate colturile tarii, cu autocare, cu trenuri sau cu avioane, va fi platit din banii de cotizatii ai membrilor de partid, esti ori naiv, ori ai probleme mari in alta parte a intelectului :))) Nu te inteleg; tu admiti furtul din banii publici ai PSD-ului pe motivul ca si Elena Udrea a furat de acolo??? Daca da, mi-e rusine mie de felul in care te reprezinti singur ca om...

Cristijansen  •  7 iunie 2018, 14:59

Suparati pedelistii si useristi , vin pesedistii si le ocupa piatza . Ce nu-mi place la pesedisti ? N-au primit ordinele pe fesbuci ci au primit ordinele direct in fata, la organizatiile locale ale partidului . Daca pesedistii se orgnizau pe fesbuci ca gashca pedelisto-userista , era altceva , era cool . Daca intrunirea din capitala se organiza noaptea era si mai cool . aprindeau baietii luminitele de la telefoane , mama , ce bine ar fi datla presa , pe pe la ambasade . Totusi , chiar daca o sa semene a copy paste , pesedistii ar trebui sa bage si ei ceva cu hashtag in figura, cica e de fitze , cica se poarta in ''lumea buna '' a *** . Lasati domnilor, nu va mai ofticati , fiecare sa-si primeasca portia de injuraturi iar cei care au comis abuzuri sa mearga la puscarie , indiferent ca ii cheama Dragnea sau Covesi ,sau basesqyu .Nu putem vorbi de lupta anticoruptie cu diploma copypasta lipita pe frunte , cu sasa casa furate sau cu bssqyu in libertate , nu merge , trebuie sa fii *** ca sa pui botul asemenea mizerii , sau sa fii din partidul potrivit .

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Andrei F  •  7 iunie 2018, 15:29

@ ticbis Doua lamuriri in functie de care am sa stiu cum trebui sa ma comport cu dumneavoastra...1 ,,Bre tovarase,,nu este o exprimare demna de un om care se vrea a face parte din elita tarii! ,,Tovarase,,se folosea intre anumiti oameni dar numai pe timpul dumneavoastra...Deci nici,,bre,,nu- si are rostul si pentru ca sunteti mai varstnic si pentru ca va revendicati de la elita din Olimp....2. Unde am vorbit eu macar de bani din cotizatii ca sa ma puteti acuza de ce v- a trecut prin cap? Apoi spuneti ca PSD,Dragnea fura- ei asta nu este demn nici de dv. nici de blogul de fata pentru ca nu ati prezentat nici o proba.Un om democrat nu face acuzatii in vant!Va repet ,daca aveti probe mergeti la Procuratura!3. Unde am spus eu ca PSD poate sa fure daca a facut- o Udrea? Eu afirm ca pesedisti nu au imunitate nu ca ar fi Alba ca Zapada!!!....Raspundeti daca doriti la ce va indic si o sa intelegem fiecare ce fel de om este celalalt...Mai aveti si varianta sa va cereti scuze,un intelectual ar face asta daca vede ca greseste...Incercati sa ramaneti intelectual,democrat,liberal ...ca uite eu desi m- ati facut taran nu v- am jignit.La fel si cu ,,asistat,interesat,platit...,,4 ,,Ciuma rosie,,este o formulare facuta de nazisti! Ce sa cred...?Un intelectual epigon....?

Andrei F  •  7 iunie 2018, 17:43

Simona Halep o sa fie ,,contra,, mitingului dar noi nu ne suparam! Bravo Simona!

ticbis  •  7 iunie 2018, 18:32

@Andrei F: Scuza-ma, dar la ce idei postezi tu, ar fi o blasfemie sa ma adresez tie cu un alt apelativ decat "tovarase"; nu vreau sa-i supar nici pe Marx, nici pe Engels, cu atat mai putin pe Lenin, Stalin, Brejnev sau Ceausescu!:)) Crede-ma, nu-i nicio intentie de batjocura, dimpotriva! Bataie de joc ar fi fost daca ma adresam cu "domnule"... stiu bine ce resentimente nasc in sufletele voastre acest termen... In al doilea rand, nu stiu daca eticheta de "ciuma rosie" a fost inventata de nazisti sau nu, dar te asigur ca este perfect valabila si acum, chiar in Romania! In al treilea rand, am folosit expresia populara "bre" in speranta ca o sa ma intelegi mai bine, ca e mai aproape de limba ta; se pare ca m-am inselat! In al patrulea rand, nici prin cap nu-mi trece sa intru intr-o polemica absurda cu tine; nu suntem si nu simtim la acelasi nivel. Dumnezeu a fost roman si romanii vor sta sambata seara cu ochii in televizoare ca sa urmareasca live finala de tenis a Simonei Halep de la Roland Garros; tovarasii vor merge la mitingul lui Dragnea ca sa apuce un mic si o bere si sa-l injure pe Basescu... scuza-ma, dar de aici se face diferenta... si nu e doar o impresie de-a mea!!! Asta e realitatea romaneasca din ziua de azi!

Mircea Ordean  •  7 iunie 2018, 18:47

Mie ideea de rechizitoriu pentru iunie 1990 mi se pare aiurea. Asta, nu pentru că nu s-ar fi petrecut atunci o dramă, ci pentru că lucrurile au stat mai complexe, la acel reașezat mondial al plăcilor tectonice...

Mircea  •  7 iunie 2018, 18:58

Eu aș căuta similitudini între cele două momente doar după ce mitingul PSD va avea loc. PS Oare de unde teama noastră, că istoria se poate repeta (altminteri, Ea avînd alte ocupații, decît așa ceva)...

Andrei F  •  7 iunie 2018, 19:02

Un singur cuvant: irecuperabil!Daca erati OM tocmai dumneavoastra care spuneti in cazul Udrea ,,Abuz!,,ar fi trebuit sa fiti mai aprope de popor...

jean valjean din salajean  •  8 iunie 2018, 12:14

Trebuie sa fortezi la greu realitatea si inteligenta cuiva ca sa faci comparatii d-astea. Sigur ca traim in tara unde orice se poate oricat de aiurea ar parea dar ca sa compari mineriada cu mitingul PSD e chiar studiu de caz pentru cine o face. Dar asta, e astia suntem, analizam si comparam orice cu orice si gasim si concluziile :D Si pe urma ne miram de ce nu putem sa facem autostrazi de ne trebuie straini sa ne ajute sau de ce ne merg trenurile cu 40/h.

basencu  •  8 iunie 2018, 13:03

A fost în ordinul de zi pe unitate povestea asta cu mineriada. Mi se rupe ca nu vine Corupția Ucide, bine ca nu vine Munca Ucide. Astia de la Munca Ucide vin cu Declarațiile 250. Pentru cei din diaspora Declaratia 250 e sora Declaratiei 251 pe care trebuiau sa o depuna ei. Cum au uitat, asta e, Teodorovici o sa le aminteasca de obligațiile fiscale. Nu știu de unde sa-mi iau o salopeta și lampas, ca vrem sa luminam cu ele nu ca fraierii cu telefoanele. La poarta cu povețe și critici e plin. La cea unde trebuie sa faci ceva bate vântul.

Zeltar  •  8 iunie 2018, 14:11

Bravo! De trei ori bravo! Somnul constiintei naste monstri. Tatucul I.V.Stalin ar fi mandru de noul "tatuc" - Nea Livache. Demn de admirat si de studiat. In 2016 s-a mobilizat exemplar, a pus in miscare masina de vot de tip PCR-FSN-PDSR-PSD si ... nu a castigat el. Am pierdut noi. Prin lene delasare si scarba provocata de politicieni nu ne-am mobilizat. Am zis ca mai rau de atat nu se poate. Uite ca se poate. Acum va fi o demonstratie de forta de genul "Uite fraierilor v-am tras-o si inca mai pot". Chiar daca nu va fi cifra scontata de participanti se va trambita cifra de 400 de mii ca o vor crede si cei ce au fost acolo.Bravo lor. Prin manipulare, persuasiune, constrangere si alte mijloace vor face ce vor si noi tot capra vom sta. Daca stai in genunchi te miri ***? Opozitia doarme pe ea *** ***. Ridica labuta sus si voteaza legile care le aduc si lor beneficii - a se vedea pensiile speciale pentru alesii locali. Daca le iese vor avea tot respectul meu(pentru spiritul mobilizator) si emigrarea va deveni o optiune demna de luat in seama. Pana una alta maine e o zi mult mai inportanta . JOACA SIMONA!!! Poate cei 400 de mii vin in batranul Bucale sa o astepte la aeroport!!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ciobanul Bucur  •  8 iunie 2018, 16:36

In 1922 Mussolini a organizat « Marsul camasilor negre » asupra Romei si a devenit imediat Dictatorul Italiei. - Domnule Tolontan, vedeti vreo similitudine cu mitingul de sambata?

Comentează