luni, 18 iunie 2018, 6:55
12.000 de euro pe lună plătește Becali aceleiași firme Cris Garden pentru cinci terenuri, patru mari, din baza de pregătire a FCSB
30.000 de euro pe lună o costă pe Primărie, prin FCSB, mentenanța terenului de pe Național Arena, realizată de Cris Garden
Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan
Pe 2 noiembrie 2017, Gigi Becali declară: ”Arena Națională e a Stelei pentru că o am pe fina primar!”.
Același lucru îl strigase de multe ori înainte.
Dar îl știți pe Becali.
Oamenii nu îl iau în serios.
Cum să dispună Gigi Becali după cum vrea de un stadion public, una dintre cele mai complexe și costisitoare construcții civile de după decembrie ‘89?!
215 milioane de euro a costat Național Arena
Patronul FCSB insistă.
În paralel cu declarațiile care par obișnuita fanfaronadă a patronului stelist, Primăria ia, de fapt, decizii concrete, radicale și, unele, neexplicate publicului.
La finalul lui martie 2017, pe fondul cererii lui Becali de a avea stadionul, Primăria Capitalei hotărăște să întrerupă contractul-cadru de întreținere a Național Arena cu firma UTI.
UTI câștigase prin licitație, în 2014, mentenanța generală a stadionului, o uzină uriașă, pe 6 etaje, trei în subteran și trei la suprafață, cu un perimetru de 1,2 kilometri.
42 de fascicule groase de cabluri combinate înconjoară, prin pereți, perimetrul Național Arena
Îngrijirea gazonului e parte a acestui contract, iar partenerul lui UTI pentru teren se numește Cris Garden.
Contract-cadru pe care administrația Firea îl revocă.
”În martie 2017, oamenii lui Firea le-au cerut în scris celor de la UTI să părăsească stadionul în două zile că-l îngrijesc ei! E o nebunie pentru un stadion înalt cât două blocuri de zece etaje și care are 700 de încăperi alimentate electric!” Inginer care a lucrat la Arena Națională
Mentenanța stadionului revine în primăvara lui 2017 la Primărie.
O nouă declarație a lui Becali se rostogolește pe 2 noiembrie 2017: ”Arena Națională e a Stelei pentru că o am pe fina primar!”.
Noi, toți, credeam că e o metaforă a bravadei, dar omul vorbea serios!
Căci, cu 24 de ore înainte, pe 1 noiembrie, se înregistrează în Primăria Capitalei un document cum funcționarii n-au mai văzut niciodată.
Iar ei au văzut multe.
Funcționarii țin în mâini un protocol fățiș, în care Primăria îl alege pe Becali ca prestator de servicii pentru gazon, fără licitație, fără SEAP, fără nicio regulă de achiziție publică!
Culmea aranjamentului, în octombrie 2017 Primăria îi oferă lui Cris Garden, printr-o procedură directă pe SEAP, mentenanța gazonului.
Dar doar pe o lună, luna octombrie.
Suma e de 28.000 de euro, la limita pragului de 30.000 dincolo de care e obligatorie licitația.
Iar apoi apare protocolul între Firea și clubul lui Becali, document care nu mai respectă nimic!
Mentenanța gazonului e făcută cadou către FCSB, dar, de fapt, de lucrat lucrează tot Cris.
”Inițial, corupție înseamnă umflarea bugetelor și plata unor procente ca mită. Dar, pe măsură ce un regim politic se consolidează, proiectele însele devin din ce în ce mai dubioase. Atunci se atinge impunitatea corupției! Documentele sunt concepute și finanțate în primul rând spre beneficiul liderilor, familiei acestora și clienților lor”.
Așa explică Michael Johnston, în ”Corupția și formele sale”, corupția.
Corupția din Kenya.
27 octombrie 2017.
”MUNICIPIUL BUCUREȘTI, reprezentat de doamna Gabriela FIREA, având funcția de Primar General, în calitate de instituție inițiatoare”.
și
”S.C. FOTBAL CLUB FCSB SA, reprezentat legal prin domnul Valeriu Argăseală, președinte CA, în calitate de instituție parteneră”.
Fac următorul lucru.
FCSB asigură ”mentenanța suprafeței de gazon”, iar Primăria achită contractul, ”compensând din sumele aferente închirierii stadionului și achitării utilităților”.
În privința prețului, aceeași poziție în genunchi a Primăriei.
Practic, fără o procedură de achiziție publică, Primăria lui Firea se obligă să plătească costuri dictate de clubul lui Becali printr-un contract asupra căruia municipalitatea nu are absolut niciun control!
Totul pe banii din taxele și impozitele bucureștenilor.
Învoiala e semnată de:
Unul dintre motivele pentru care nimeni din Primăria n-a crâcnit: al doilea semnatar, Ștefan Cristinel Mitroi, e omul de încredere al lui Florentin Pandele, transferat împreună cu substanțialul ”lot Voluntari”, care a inundat organigrama Bucureștiului.
”Când e vorba de pandelizarea Primăriei, nimeni nu mișcă în front. Toată lumea a înțeles că e un cadou al finilor Pandele-Firea pentru nașul Becali”, explică un om din PMB.
Consecința protocolului?
Clubul lui Becali intră într-un conflict de interese amețitor.
Căci, conform documentelor aflate în posesia Gazetei, aceeași firmă, Cris Garden, lucrează atât pentru baza particulară a lui Becali, din Berceni, cât și pentru clubul lui Becali ca ”partener” al Primăriei.
Conflictul de interese al Stelei se exprimă simplu:
Contractul dintre FCSB și Cris Garden pentru baza privată din Berceni este semnat de Vasile Geambazi, patronul din acte al echipei, și Stelian Dia, proprietarul firmei de întreținut gazoane.
Potrivit documentelor, când e vorba de baza lui Becali, FCSB achită puțini bani către Cris pentru ”întreținere terenuri de fotbal cu gazon natural”.
Patru dintre terenurile din Berceni sunt de dimensiuni de competiție, egale cu cel de pe Național Arena.
Dar Cris își scoate pârleala când încasează în urma protocolului Fină – Naș.
Toate cele cinci terenuri din Berceni îl costă pe Becali de două ori și jumătate mai puțin decât unicul teren de pe Național Arena.
Când plătește din buzunarul lui, Becali e zgârcit, când dă de la Primărie, e generos.
Consecința deal-ului Fină – Naș e frapantă.
30.000 de euro pentru un teren, 12.000 de euro pentru cinci terenuri, patru de dimensiuni normale!
Și dacă luăm în calcul doar două terenuri din cinci în Berceni, rezultă că mentenanța terenului de pe Național Arena costă de cinci ori mai mult decât mentenanța unui teren de dimensiuni identice din Berceni.
Lucrările sunt făcute de aceeași firmă, Cris Garden.
Firma deținută de Stelian Dia, Cris, care între timp și-a schimbat numele în Sports Fields SRL, lucrează foarte bine.
Apoi a lucrat și sub UTI, prin licitație, și singură, iar acum sub FCSB.
Dar există o diferență.
Gazonul periat cu 30.000 de euro e plătit de bucureșteni, în urma înțelegerii dintre Firea și clubul lui Becali.
În timp ce terenurile îngrijite cu 12.000 de euro pe lună sunt achitate din banii privați ai lui Becali.
Situațiile de lucrări ale Cris Garden, aflate și ele în posesia Gazetei, demonstrează și altceva.
În noiembrie și decembrie 2017, Cris Garden a facturat către FCSB și serviciile specifice meciurilor: tușarea terenului, mutarea porților, punerea și scoaterea fanioanelor.
302.574 de lei a încasat Cris Garden în noiembrie și decembrie 2017 din contractul cu FCSB pentru Național Arena, bani achitați, de fapt, din bugetul public
Ceea ce înseamnă că, în urma protocolului din 27 octombrie 2017, în vigoare și astăzi, FCBS a ajuns să-și acopere din bani publici o parte a costurilor organizatorice.
Bucureștenii achită servicii private ale echipei de Liga 1 a lui Becali, Nașul primarului!
Chiar și oamenii care intră la pauză să netezească brazdele sărite sunt ”compensați” tot din buget!
Până la protocolul-minune, FCSB fie plătea serviciile partidelor pe care le joacă pe Național Arena unui operator tehnic, fie își făcea singură organizarea de meci.
”Erau mereu nemulțumiți și se plângeau Primăriei că plătesc dublu”, spune un specialist de pe stadion.
Visul lui Becali s-a împlinit.
El are de dat o chirie de aproximativ 12.000 de euro pe meci de Liga 1, dar are de primit peste 30.000 de euro pe lună în lunile cu meciuri și peste 20.000 de euro în lunile fără meciuri, sume pe care i le facturează Cris Garden și pe care Primăria nu le verifică în niciun fel!
Dorința e acum realitate.
Gigi Becali a ajuns să joace pe Național Arena cu o chirie compensată, plătind doar utilitățile și alte câteva mii de euro pe meci costuri de organizare.
”Pentru că o am pe fina primar!”.
Pentru acest lucru a fost nevoie însă ca primarul Capitalei, Gabriela Firea, să inițieze și să semneze un document unic în achizițiile publice din România.
Un document în care omul ales de locuitorii orașului cumpără cu bani publici servicii de la Nașul său fără să-i fixeze nicio limită de preț!
-Domnule Argăseală, ați semnat un protocol cu Primăria Bucureștiului pentru mentenanța gazonului de pe Național Arena. Vi-l amintiți?
-Da, în octombrie 2017.
-Și cât e valabil?
-Până în 30 iunie anul acesta.
-Cine a avut ideea, că în procotol scrie că inițiator e Primăria?
-Da, Primăria a avut ideea. Primăria a venit și a spus că dorește ca în contul chiriei pe care trebuie s-o plătim pentru stadion, în măsura în care sumele respective nu depășesc valoarea chiriei, noi să facem acest protocol în trei.
-Dar nu e în trei, e în doi!
-Păi, da, e în doi, dar e a treia parte cel căruia trebuie să-i plătim.
-Firma Cris?
-Da. Dar care este, de fapt, problema? Care-i întrebarea?!
-Întrebarea e așa: există situații de lucrări, pe care Cris vi le-a predat dumneavoastră. Le-ați arătat mai departe Primăriei?
-Da.
-În situațiile de lucrări din noiembrie și octombrie 2017 apar costuri de dinainte, din pauza și de după meci. Aceste costuri sunt decontate din bani publici?
-Dacă ele sunt băgate în situația de lucrări, asta înseamnă mentenanță. Mentenanță nu înseamnă doar între meciuri. Înseamnă și cele pentru meci, înainte, la pauză. Inclusiv trasarea liniilor, udarea, porțile.
-Dar acestea nu sunt costuri private ale FCSB?
-Păi, de ce să fie?
-Pentru că, înainte de protocol, fie le făceați singuri, fie le plăteați unei firme, indiferent că e Cris sau altcineva. Separat de chirie plăteați aceste costuri de meci.
-Dar noi plătim închirierea, de ce să fie costuri private?
-Înainte așa făceați și așa face oricine joacă acolo. Orice altă echipă plătește costurile de organizare, tușarea, mutarea porților.
-Care-i întrebarea?
-Cum s-a ajuns să vă fie achitate din bani publici cheltuieli de meci ale FCSB?
-Nu, nu, nouă ne dădea stadionul la cheie, în condiții de joc.
-Nu mai insist că vom vedea. Nu vi se pare că Steaua e într-un conflict de interese?
-De ce?
-Pentru că Cris lucrează și pentru baza din Berceni pentru 12.000 de euro pe lună. Pentru câte terenuri face mentenanță pe 12.000 de euro lunar?
-Cinci terenuri, cred.
-Și pentru un singur teren costă 30.000 de euro, iar pentru cinci 12.000.
-Dar nu e același lucru. Un teren de antrenament e altceva decât un teren de joc. Altă mentenanță.
-De acord, dar e vorba totuși de cinci terenuri la unu.
-Nu puteți compara.
-Ce se întâmplă dacă mentenanța la Național Arena ajunge să coste mai mult decât aveți de plătit?
-Păi, noi suntem obligați, prin protocol, să plătim doar până la compensarea chiriei.
-Și a utilităților, asta scrie în protocol.
-Da. Și utilități.
-Bun. Și dacă mentenanța costă mai mult, ce se întâmplă că terenul trebuie oricum îngrijit? Nu mai plătiți mentenanța către Cris?
-Nu plătim. De ce să o plătim? Plătim doar în limita a ce datorăm Primăriei.
-Păi, mentenanța terenului trebuie făcută oricum.
-Nu e treaba noastră asta. Întrebați la Primărie!
Gazeta a trimis ieri de la Primărie, prin email și pe sms și WhatsApp către consilierul pe probleme de sport al Gabrielei Firea, următoarele întrebări:
Dacă această înțelegere a fost posibilă, e posibil ca mâine să fie contractată întreținerea străzilor la fel, fără licitație, fără SEAP și fără ca Primăria să stabilească un preț maxim!
”Lucrează și noi plătim. Oricât”.
Primăria n-a comentat, motivând că ”duminică nu e zi lucrătoare” și a comunicat că va răspunde azi.
Dan • 19 iunie 2018, 22:18
Catalin Tolontan, e clar ce se intampla cu bugetul statului.... Cat era suma pentru intretinere inainte? 10.000€?, 20.000€? Mai mult sau mai putin?
Adrian • 20 august 2018, 2:25
Sunteți mulțumit de gazon? De ce nu il lăsati sa facă ceva? Nuu la noi dacă merge ceva trebuie dat la gioale. E morcila dar e legal
Cristi • 13 noiembrie 2018, 0:04
Catre uti cat se platea?????si de ce nu spuneti cine patroneaza uti,care au toate obiectivele strategice din buc????n aveti voie pe partea asta??😉🤗din pacate n o sa scapam niciodata de voi..