Cele două steaguri ale României care flutură la căpătâiul celor 150.000 de soldați români morți la Stalingrad sunt cît o batistă!

Imagini realizate ieri de corespondentul GSP la Campionatul Mondial din Rusia arată cum s-au micșorat drapelele după inaugurarea oficială a cimitirului ridicat în memoria celor mai mulți morți din istoria țării

miercuri, 20 iunie 2018, 10:54

 

”Dincolo de Mondial” este titlul de primă pagină al Gazetei Sporturilor de azi.

Colegul nostru Theodor Jumătate, corespondentul ziarului la Campionatul Mondial de Fotbal, a vizitat cimitirul militar de la Rossoșka, situat la 40 de kilometri de Volgograd.

Mai cunoscut drept ”cimitirul de la Stalingrad”, locul adăpostește osemintele a 150.000 de români, morți în Cel de-al Doilea Război Mondial.

Pe 25 octombrie 2015, la inaugurarea oficială, aici fluturau împreună, în semn de respect, steagurile de ceremonie ale celor doi foști adversari de pe front: Rusia și România.

Dar oficialii au plecat.

Și astăzi, în stânga și în dreapta crucii de granit, acolo unde scrie ”In memoriam. Militarilor români căzui în lupta de la Stalingrad”, pe catargele înalte flutură două steaguri minione, ca acelea care se împart gratis publicului la intrarea pe un stadion sau la o paradă.

”Disproporția crucii, catargelor, durerii din jur și a micimii celor două steaguri ale României este șocantă. Ți se face pielea găină de emoție și de jenă, în același timp”, scrie Theodor Jumătate.

Reportajul de la la Rossoșka al colegului meu poate fi citit AICI.

Comentarii (80)Adaugă comentariu

Octavian Stăncioiu  •  20 iunie 2018, 19:59

”Am fost tara invadatoare in URSS in al doilea razboi mondial” (Iulian M). Eroare. URSS a dezgropat securea războiului, furându-ne Basarabia, Bucovina de Nord și Ținutul Herța. Reacția Armatei Române și acel ”soldați, vă ordon: treceți Prutul” al Mareșalului a fost una elementar de normală. Doar că am pierdut războiul...

constantin  •  20 iunie 2018, 20:38

@Garry, Iuian M, aciduzzo ... Dumnezeule! Aţi ajuns să vorbiţi cu vorbele lor...ale ruşilor. Aţi studiat istoria cu ambasadorul rus? Ce căuta Armata Română la Stalingrad? Cum ce căuta? Înfrângerea inamicului! Astea-s regulile războiului. Te lupţi cu inamicul până când capitulează. Cum să te opreşti pe Nistru dacă inamicul nu a capitulat? Şi acum întrebare de o mie de puncte: de ce ruşii nu s-au oprit pe Prut?... Îşi eliberaseră teritoriul... Ce-au căutat ruşii în România? Dar la Berlin? Dar în Germania timp de 45 de ani? Distrugerea inamicului, asta au căutat. Propaganda rusă ne-a făcut stat agresor pentru că am trecut Nistrul, dar această propagandă nu ne spune ce-au căutat ei la Berlin. EI AU AVUT ACEST DREPT? În numele cui? Ce-au căutat ruşii în Polonia? Era Polonia stat agresor? Dar anglo-americanii ce-au căutat la Berlin? ÎNFRÂNGEREA INAMICULUI! Urmând aceleaşi reguli ale războiului, dar fix aceleaşi reguli, noi mergeam spre Moscova.Şi dacă nici după ajungerea armatelor noastre la Moscova nu cedau, atunci trebuia să-i scoatem din URSS şi, în ultimă instanţă, din istorie... România nu putea să fie în siguranţă dacă URSS-ul nu era înfrânt. Dacă voi ca români gândiţi altfel sunteţi o ruşine! Din punctul meu de vedere, Antonescu a fost un criminal de război, dar nu pentru faptul că a invadat URSS-ul, ci pentru că a făcut nişte concesii Germaniei care nu sunt demne de specia umană... Dar, într-un fel, pot accepta că nu a avut de ales şi a urmărit salvarea ţării sale. Nu-l pot ierta, însă asta este altă poveste.

constantin  •  20 iunie 2018, 20:54

Mi-aş dori ca ambasadorul rus din România să răspundă la următoarea întrebare: dacă voi consideraţi că am fost stat agresor pentru că am trecut Nistrul, noi cum trebuie să vă considerăm pe voi pentru că aţi trecut Prutul? ...

Flo Dum  •  20 iunie 2018, 21:02

Macar voi , daca tot ati batut drum pana acolo , puteati sa puneti o coroana si sa schimbati drapelul . Poate la anul, SUCCES !!!!!!!!

constantin  •  20 iunie 2018, 22:17

Da...Înţeleg faptul că propagandiştii ruşi nu pot răspunde întrebărilor mele... A fost şah şi mat. Mulţumesc! Mai am nişte întrebări pentru ambasadorul rus din România: dacă nu a fost bine că am trecut Nistrul alături de germani, de ce a fost ok faptul că am trecut Tisa alături de voi? Dacă nu aveam ce căuta la Stalingrad, de ce a fost ok faptul că am ajuns în Munţii Tatra alături de voi? Domnilor, dacă nu aţi remarcat, teoria rusească este un sofism.

Octavian Stăncioiu  •  20 iunie 2018, 22:20

Bravo, Constantin. Aia cu ”trebuia să ne oprim la Nistru” e aruncată pe ”piață” doar pentru a mai contribui cu ceva la anatemizarea Mareșalului. Niciun om care înțelege esența unui război (și care, evident, nu dorește să facă jocurile anatemizanților) nu va confirma enormitatea cu oprirea la Nistru.

constantin  •  20 iunie 2018, 23:02

@Octavian Stăncioiu "Ăia" au tăcut. Daună totală. Cred că au chemat descrcerarea.

marc  •  20 iunie 2018, 23:48

Tolontane, a mai rămas ceva în țărișoara asta care să nu-ți pută? Dacă urăști atâta România de ce nu te duci mă în altă țară care face totul perfect? De ce nu pleci tu lângă udrea, bica, mazăre.? Îți garantez că n-ar fi nicio nenorocire, nimeni n-ar plânge dispariția ta. Din contră, lumea ar fi mai liniștită *** *** *** #***. ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Lucian  •  20 iunie 2018, 23:51

În războiul ăsta, România a fost o biată mioriță între doi lupi turbați. Oricare ar fi fost învingătorul, noi tot cu trupul sfârtecat sfârșeam. Nu este corect să-i judecăm prea aspru pe cei care au trăit acele vremuri. Nici nu vreau să mă gândesc ce am face noi dacă am fi puși într-o situație asemănătoare.

marian0904  •  20 iunie 2018, 23:56

La tastatura vitejia e mare. Ambasadorul Rusiei, obligat sa fie prin imprejurimi, e luat rapid la intrebari despre ultimul razboi, desi lucrurile sunt demult clarificate. Ca nu ne convin, asta-i alta poveste. Ca pe la cimitirul de la Stalingrad nu prea trec romani e de inteles. E departe, se ajunge greu si nu prea intereseaza nici macar pe cei de la ambasada noastra de la Moscova. Cum politica noastra externa e bicefala, ambasadorul asteapta ordin de la Iohannis, dar trebuie ca Mele sa-l lase sa foloseasca masina de serviciu pentru drumul pana la Volgograd. Daca nu era CM nici Jumatate n-ar fi ajuns pe acolo. Totusi, daca articolul e despre cei 150000 de soldati romani ingropati, sa dai poze cu mormintele sovieticilor nu prea merge. Dumnezeu sa-i odihneasca pe toti cei cazuti acolo!

constantin  •  21 iunie 2018, 0:28

@marian0904 Ce-ai spus, bre? Lucrurile sunt demult clarificate? Istoria se scrie după cel puţin 50 de ani de la producerea evenimentelor, după deschiderea arhivelor... Abia am început să citim, acum nişte ani. Şi vom citi până vom înţelege, vorba lui Werner. Stăm sub Scut şi citim... Aşteptăm Ambasadorul.

Txx  •  21 iunie 2018, 1:30

Nush de une ati luat voi pozele cu monumentele funerare, dar cei care cunosc alfabetul chirilic pot vede cu usurinta ca e vorba despre mormintele unor femei si barbati rusi. Asta, in afara cazului in care pe soldatii romani ii chema "Reazanov Alexei Nicolaevici", "Procurorova Inna Vasilieva", "Mirosnicov Ivan Fedorovici" etc...

dan t  •  21 iunie 2018, 7:19

astept cu nerabdare sa vad rezultatele dezvaluirilor d voastra in privinta afacerilor lui becali cu primaria! banii publici,de fapt! tare mi e ca totul va ramane sub pres ca muuuulte alte cotcarii ale lui becali!...:)

Simicurescu  •  21 iunie 2018, 8:29

Rusine, pentru oficialii romani cum stau ei asa cuminti si cimitirul fara un steag si o floare, fratele bunicului a fost dat disparut aproape de Stalingrad, avea grad de sergent. Cinstire eterna.

Cristescu P. Radu  •  21 iunie 2018, 8:42

Nu-i luati apararea Maresalului Ion Antonescu, declarat criminal de razboi de doua tribunale : cel dejist in 1946 si cel iliescian postdecembrist in 1996, parca, deci dupa 50 de ani. Daca maresalul era atat de patriot, de ce n-a trimis armata romana sa elibereze Transilvania de sub ocupatia hortista maghiara ? Ce, basarabenii care nu stiu nici prea bine sa vorbeasca romaneste sunt mai romani decat ardelenii ? Ion Antonescu chiar a facut holocaust cu neamul romanesc trimitandu-l in carnagiul razboiului. Blestemata-i fie amintirea pentru ca din cauza lui omenirea si Moscova ne-au bagat in iad pentru acuzatia de holocaust.

aciduzzo  •  21 iunie 2018, 8:51

Vai @constantin......m-ai emotionat pana la lacrimi!!...Ce-au cautat rusii la Berlin?? Intrebare fara logica! Ce-au cautat rusii in Polonia? Ei bine...asta intr-adevar este o intrebare!

aciduzzo  •  21 iunie 2018, 9:03

Draga @serpik.....ma tot uit de vreo cateva zile in DEX (daca nu stii intra pe goagăl sa vezi de unde vine prescurtarea asta) cand tot asa, niste baieti din astia ...niste beatleși ......ma tot omoara cu trolezi....n-am vazut nicaieri in DEX verbul a trola!!! Poate am eu alt DEX si ai tu unul mai nou!! I-auzi...trebuia sa mergi pana in imima lui...ca nu am reusit e alta poveste......frumos dat...din glezna cum ar zice Pep Guardiola.....pai fir-ar a dracului de poveste......pai aici e toata cheia.....cu alta poveste......cum iti imaginezi ma tu *** care esti Adol Hitler ca vei putea cuceri un sfert de planeta cu mii de km patrati de stepa, pustiu si ierni criminale....unde te duci tu ma bezmeticule sa aranjezi tu o lume intreaga ca esti tu marele conducator care schimba istoria omenirii? Culmea e ca i-a iesit ***! Germania a castigat razboiul......vreo 45 de ani cel putin o parte a ei...apoi toata!! GERMANIA A CASTIGAT RAZBOIUL!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Andrei F  •  21 iunie 2018, 9:05

@constantin • 21 iunie 2018, 0:28 Gresit domnule!Istoria este scrisa de invingatori!Rusia ocupase printr-o intelegere secreta cu Germania destule teritorii...Au impartit Polonia,au luat Basarabia ,au atacat strategic Finlanda care astia chiar nu au atacat Rusia ...Ramania pana la Pactul lor atacase Rusia?

Roger  •  21 iunie 2018, 9:24

Buna ziua. De ce a fost Romania stat agresor? Pentru ca a atacat teritoriul altui stat. De ce era Basarabia considerata teritoriul altui stat? Pentru ca in urma ultimatumului sovietic din 26.06.1940 (ultimatum rezultat dupa cum bine se stie din pactul de trista amintire Ribbentrop-Molotov), la care s-au adaugat presiunile viitorului nostru aliat, Germania nazista, Romania (prin politicienii si regele Carol al II-lea) a renuntat, fara sa traga un singur glont, la aceasta bucata de pamant romanesc. Un lucru acceptat ulterior de alte state si consfintit din pacate de Pacea de la Paris din 1947. Pace la care Romania a continuat sa fie tratata ca stat agresor, in ciuda faptului ca terminase razboiul alaturi de Aliati, fapt ce a costat Romania alte foarte multe pierderi de vieti omenesti, plus ani de cosmar comunist( de care, din pacate, oricum nu scapam cu sau fara 23 august 1944). Acestea sunt faptele, apar in toate cartile de istorie, inclusiv cele romanesti. Ca eram sau nu indreptatiti moral sa luam inapoi ce dadusem, repet, fara un singur glont, este alta discutie si tine de fiecare sa creada ce vrea. Insa faptele, documentate, acestea sunt. Si nu. Nu am studiat istoria cu ambasadorul Rusiei, ci la o Facultate de Istorie din Romania, cu profesori romani de un inalt profesionalism, in democratie. Ca multi romani si eu am avut un bunic care a fost foarte aproape sa isi lase oasele pe la Stalingrad. A fost doar mai norocos decat altii. Faptul ca cineva are o alta opinie decat dumneavoastra despre istoria acestei tari nu il face mai putin roman. „Cei care uita trecutul sunt condamnati sa il repete”- George Santayana. Asa adauga aici, ca pentru al uita e nevoie mai inainte sa il cunoasca. P.S. Domnule Tolontan, tot nu m-ati lamurit cum era cu steagurile.Dar probabil ca cer prea mult de la dumneavoastra...

Dan  •  21 iunie 2018, 11:42

salut TOLO, noi nu ne aparam interesele in regiunile unde inca mai locuiesc romani(serbia,ucraina,ungaria ) si avem pretentie la un comportament normal al MAE sau ambasadei din Moscova? cat sa coste un steag?

Sorin  •  21 iunie 2018, 11:52

Am mai comentat si la articolul lui Costin, suntem o populatie nu un popor. Am luptat peste Nistru razboiul altora, luptam azi din nou razboiele altora. Nu ne intereseaza soarta noastra, suntem slugile altora in functie de imprejurare/stapan. Nu vrem sa ne luam soarta in propriile maini, este mai usor si mai caldut sa fii sclav , mult mai greu sa fii stapan in tara ta si sa construiesti/muncesti zilnic. Uitandu-ma la halul in care am ajuns in 2018, sacrificiul tuturor inaintasilor nostri ( de la invadarea Daciei si pana azi) a fost in van. Zilnic ii jignim prin comportamentul de slugi 'politically correct' pe care il avem. Despre Bucovina de Nord, Basarabia, Cadrilater, Timoc etc nici *** . Vai mama noastra, exportam carne vie si muncitori detasati, toata tara vanduta pe spaga la multinationale. NE MERITAM SOARTA.....

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

sandu  •  21 iunie 2018, 13:49

cred că poza nu este din cimitirul românesc,toate numele care pot fi citite sunt rusești!și ar mai fi ceva,scriețicu î din i sau î din a?in rest,perfect de acord cu articolul!

marian  •  21 iunie 2018, 14:14

Domnule Tolontan, respectul se exprima incepand cu forma de adresare. Eu nu va simpatizez din cale-afara, insa intotdeauna scriu "domnule" sau macar "dle." inaintea numelui dvs. Theodor Jumatate scrie "armatele III si IV conduse de Dumitrescu si Constantinescu-Claps". Considerati normal acest lucru ? Imi permit sa prezint unele date despre cei doi generali spre o corecta aducere aminte. Petre Dumitrescu a fost general de armata si pe langa alte decoratii si onoruri a primit in anul 1942 din partea statului german distinctia Crucea de Fier in grad de Cavaler , iar in 1944 a primit decoratia Frunze de Stejar la Crucea de Cavaler a Crucii de Fier. Practic imediat dupa 23 august 1944 a fost trecut in rezerva, iar in 1946 a fost pus sub acuzare de ceea ce s-a numit "Tribunalul Poporului" pentru crime de razboi impotriva popoarelor sovietice. A fost achitat in urma lipsei probelor doveditoare in sensul urmarit de anchetatori. A murit in Bucuresti in anul 1950, in varsta de 68 ani, scapand astfel de teroarea inchisorilor comuniste unde regimul acelor timpuri ar fi gasit, probabil, un oarece motiv ca sa-l arunce. La randul sau, generalul de corp de armata Constantin Constantinescu-Claps, comandantul Armatei IV la Stalingrad, a fost inaintat la data de 9 sept. 1944 la gradul de general de armata in rezerva. In afara activitatii militare propriu-zise a realizat in perioada razboiului actiuni umanitare in folosul comunitatii evreiesti din Moldova. In 1951 a fost condamnat la 15 ani inchisoare pe baza unui denunt calomnios, obtinut de anchetatori de la un ofiter condamnat imediat dupa razboi la munca silnica pe viata, fiind achitat si eliberat in luna septembrie 1955. A incetat din viata in anul 1961, in varsta de 77 ani. A primit Ordinul "Steaua Romaniei" in grad de Comandor in anul 1941. Acestia sunt oamenii expediati de Jumatate sub apelativele (armatele conduse de) Dumitrescu si Constantinescu-Claps. Fac mentiunea ca nici eu nu am cunoscut nimic din aceste elemente pana astazi, toate aceste date fiind preluate de pe Wikipedia. Oricum, simpla mentionare a numelui de familie al unui comandanr militar fara gradul respectiv se foloseste numai atunci cand este mentionat in mod expres un grup de unitati militare, de ex. "Grupul de armate Dumitrescu" format la Stalingrad (care includea si unitati militare germane), dar in nici un caz "Dumitrescu a condus la Stalingrad un grup de armate" (ghilimelele imi apartin). Bunul Dumnezeu sa ne aiba pe toti in paza !

Marius  •  21 iunie 2018, 17:45

Noi romanii sa recunoastem am fost mereu ***: cand cu nemtii, cand cu rusii, cand cu turcii etc . In ziua de azi surpriza! Tot *** suntem.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

„Suedezu”  •  22 iunie 2018, 23:36

România TREBUIE sa duca niste tratative prietenoase cu Russia, sa fie explicata situatia de-atunci si cum România A FOST OBLIGATA la alianta cu Germania Nazista (oricum ne-ar fi ocupat cu armata, asa ne-am aliat...) România A FOST FORTATA sá invadeze URSS... în schim URSS NU A FOST FORTATA DE NIMENI SA OCUPE Basarabia noastra si sá EXTERMINE PESTE 800.000 (!!) DE ROMÂNI / BASARABENI.

cucu  •  23 iunie 2018, 1:12

aduceti eroii acasa.

silaghi  •  25 iunie 2018, 10:55

Mulțumiri pentru articolul scris. Unul deosebit, cuprinzător și emoționant cu adevărat. Da, din păcate trist, atâta valorează viața sau mai exact spus, recunoștința soldaților ce și-au pierdut viața pentru apărarea unității acestei țări. Trist, chiar foarte trist, așa ne respectăm eroii! nicidecum nu este singular cazul, priviți la toate parcurile amenajate în cinstea eroilor picați la datorie, veți observa același lucru, toate sunt mai degrabă neamenajate decât amenajate, dar nu este așa? Ne iubim țara de nu mai ne încăpem înpiele! Ce rușine! Oare când istoria îi va sancționa pe acești impostori? Când îi va pune acolo unde le este locul, la coșul de gunoi al istoriei?! Pentru a putea progresa, mai întâi trebuie să ne cunoaștem trecutul, să ne însușim valorile, să ne asumăm prezentul și să construim sănătos și solid viitorul! O țară ce nu privește înspre trecut, nu poate avea viitor! Când ne vom trezi, când ne vom civiliza? Când vom pricepe că, înainte de-a ne ajuta cineva, trebuie să ne ajutăm chiar noi! Poate, tocmai din această cauză ne și găsim în situația de față, prea mult am așteptat să facă altcineva lucrurile în locul nostru, iar noi, doar să culegem roadele... Așa ceva nu se poate! Poate vom pricepe acest aspect într-o zi, să nu fie totuși prea târziu! Deșteaptă-te române!!!

Vasile Soare  •  25 iunie 2018, 17:48

Domnilor, Nu pot sa nu apreciez curiozitatea jurnalistului GSP de a vizita Primul si singurul Cimitir al Militarilor Romani pe teritoriul Rusiei si fostei URSS, realizat cu truda si dupa eforturi numai de noi stiute, iata, dupa exact 70 de ani de la incheierea Razboiului II Mondial, in 2015, la Rossoska, langa fostul Stalingrad (este o Premiera, de realizarea careia suntem mandri). Insa nu pot sa nu remarc inexactitatile numeroase din articol, tentatia de a critica inainte de toate orice, in necunostinta de cauza sau fara o documentare prealabila a problemei. Nu mai vorbesc de jocul cu foto postata pe prima pagina a GSP-foto mare de la Cimitirul Sovietic de peste drum-pietre de mormant si casti sovietice si subtitlul "150.000 de soldati romani sunt ingropati aici". FALS. Apoi se induce o confuzie grava: in cimitirul nostru nu sunt inhumati atatia soldati/aceea este cifra militarilor romani "morti, raniti si disparuti" in batalia Stalingradului! Si alte cateva...Dar pentru clarificarea "problemei celor doua stegulete"-marea descoperire a jurnalistului-care a starnit, observ, atatea comentarii: trebuie sa stiti ca drapelele se arboreaza "temporar" la ceremoniile oficiale de comemorare (Art.3 din Legea 75/1994 privind Arborarea Drapelul Romaniei...), dupa care se dau jos, ceea ce am facut si noi cand am inaugurat Cimitirul in 2015 si de fiecare data ulterior, cand am organizat ceremonii de reinhumare a ramasitelor de ostasi identificati in diverse locuri unde au murit in lupte. Asadar, drapelele nu stau arborate permanent la acest Cimitir Romanesc, precum la niciun cimitir strain. La ultima ceremonie, colegi de-ai nostri, cand au dat jos drapelele roman si rus de marimea corespunzatoare pentru astfel de evenimente, au prins simbolic cele doua drapele mici si le-au ridicat pe catarg, sa fluture permanent (ca mici insemne)...desigur, neintuind ca aceasta va face obiectul "cercetarii" jurnalistice peste o vreme, iata, si publicarii intr-un ziar de sport in termeni critici a articolului despre Cimitirul Militarilor Romani de langa fostul Stalingrad (repet, amenajat dupa 70 de ani, cu eforturi multiple). Daca steguletele acestea (ca si inexistente, pentru ca nu inlocuiesc drapelele de ceremonial) reprezinta motiv de discutie... Si, pentru informarea tuturor, mai ales a celor care critica Ambasada Romaniei la Moscova (marian0904 • 20 iunie 2018, 23:56 - "E departe, se ajunge greu si nu prea intereseaza nici macar pe cei de la ambasada noastra de la Moscova"), rog sa consultati site-ul misiunii noastre diplomatice (http://moscova.mae.ro/node/994 - inaugurarea Cimitirului) dar si pagina mea de FB din 2014 incoace, unde veti gasi toata activitatea noastra din ultimii 4 ani in domeniul comemorarii ostasilor nostri cazuti pe front/morti prizonieri in lagarele din Rusia. O sursa buna de informare, apropos...si apoi trageti concluzia. Asta pentru ca nu e corect sa criticati in necunostinta de cauza. Succes! Vasile SOARE, ambasadorul Romaniei in F.Rusa

Deva  •  30 iunie 2018, 22:16

Sunt curios daca MAPN, prin i stitutia statului once MAPN , direct raspunzatoare va intervenii. Trebuie sa intervina, nu exista sa nu ai bani pentru 2 drapele imense in loc de miniaturi de steaguri. Este o bataie joc, o palma pt. orice Roman. Nu asa ne cinstim martirii si eroii neamului Romanesc ignorand chiar drapelul pentru care si cu care, Ei, cei peste 150 mii de Romani au cazut la datorie pentru apararea acestei tari. Oare si in MAPN se doarme?

Sorin  •  23 noiembrie 2018, 1:30

Este mai simplu să critici și să arunci cu noroi decât să apreciezi munca unor oameni. Oare de ce domnul ambasador Soare nu a fost sprijinit mai mult de noi oamenii simpli prin toate mijloacele posibile? Știm să ne dăm cu părerea că trebuiesc steaguri mai mari că nu se fac lucruri suficient de repede. Dar vă întreb un lucru simplu: de la Revoluție încoace nu am știut că avem morți la Stalingrad? Am știut să facem tot soiul de asociații ale ,,eroilor revoluției,, și să cerem bani pentru pensiile revoluționarilor, dar să facem ceva pentru adevărații eroi împrăștiat prin stelele rusești nu s-a deranjat nimeni. Acum când totuși s-a mișcat ceva datorită acestui om care este ambasadorul nostru în Rusia, și când morții noștri au un loc al lor unde să își doarmă somnul de veci, ne găsim unii dintre noi mari patrioți să țipăm de niște stegulețe. Haideți să fim serioși asta este marea problemă? Eu cred că problema este una mai gravă, stam cuminți acasă și nu mișcăm un deget de multe ori nici pentru noi, și când cineva încearcă să miște ceva, în loc să punem cu toții umărul mai repede căutăm să ne agatam de ceva că e mai ușor să bați din gură și să critici decât să vezi dacă poți să ajuți. Dacă tot nu ajutăm cu nimic haideți măcar pe cei care fac ceva să îi lăsăm în pace. Luați exemplul de la evrei să înțelegeți mai bine ce înseamnă unitatea, ei la început nu au avut nici macar un stat de la care să ceară ceva, au pus umărul toți, noi așteptăm totul de sus și e greșit cred eu, dacă toți am începe să facem ceva atât cât depinde de noi, eu zic că lucrurile ar merge mai bine în țara asta. Dumnezeu să îi odihnească în pace pe toți cei căzuți la Stalingrad indiferent de naționalitate!

Comentează