Cele două steaguri ale României care flutură la căpătâiul celor 150.000 de soldați români morți la Stalingrad sunt cît o batistă!

Imagini realizate ieri de corespondentul GSP la Campionatul Mondial din Rusia arată cum s-au micșorat drapelele după inaugurarea oficială a cimitirului ridicat în memoria celor mai mulți morți din istoria țării

miercuri, 20 iunie 2018, 10:54

 

”Dincolo de Mondial” este titlul de primă pagină al Gazetei Sporturilor de azi.

Colegul nostru Theodor Jumătate, corespondentul ziarului la Campionatul Mondial de Fotbal, a vizitat cimitirul militar de la Rossoșka, situat la 40 de kilometri de Volgograd.

Mai cunoscut drept ”cimitirul de la Stalingrad”, locul adăpostește osemintele a 150.000 de români, morți în Cel de-al Doilea Război Mondial.

Pe 25 octombrie 2015, la inaugurarea oficială, aici fluturau împreună, în semn de respect, steagurile de ceremonie ale celor doi foști adversari de pe front: Rusia și România.

Dar oficialii au plecat.

Și astăzi, în stânga și în dreapta crucii de granit, acolo unde scrie ”In memoriam. Militarilor români căzui în lupta de la Stalingrad”, pe catargele înalte flutură două steaguri minione, ca acelea care se împart gratis publicului la intrarea pe un stadion sau la o paradă.

”Disproporția crucii, catargelor, durerii din jur și a micimii celor două steaguri ale României este șocantă. Ți se face pielea găină de emoție și de jenă, în același timp”, scrie Theodor Jumătate.

Reportajul de la la Rossoșka al colegului meu poate fi citit AICI.

Comentarii (80)Adaugă comentariu

Gareth Edwards  •  20 iunie 2018, 11:17

Astia suntem ca popor...foarte mici dpdv moral. „Cine nu îşi cunoaşte istoria şi nu îşi respectă înaintaşii, nu va şti să îşi construiască viitorul şi va repeta greşeli ale trecutului ce îi vor umbri prezentul.” (sursa: site MAPN)...tragicomic, jenant, dezgustator.

Gary  •  20 iunie 2018, 11:20

Oare,cine i-a trimis acolo sa moara glorios? Isi mai aminteste azi,cineva de ei? Ce cautam noi, romanii, la mii de kilometrii de propriile granite? Nu-mi raspunde;deoarece raspuns nu exista . Istoria nu este altceva decat o cronica (mai mult/mai putin veridica) a ticalosiei omenesti.

Iulian M  •  20 iunie 2018, 11:23

Si tu ce ai vrea acum? Am fost tara invadatoare in URSS in al doilea razboi mondial, consider ca e un mare semn de respect si simplul fapt ca exista acest loc memorial destinat Romaniei la Stalingrad, deja e aberant sa ne legam ca steagul nu are mai stiu eu ce dimensiuni. Eu nu stiu ca pe teritoriul Romaniei sa exista cimitire sau monumente care sa cinsteasca memoria fortelor germane cazute la Marasesti / Oituz, spre exemplu. Sau cimitir turcesc la Calugareni sau Vaslui. Hai sa fim seriosi, si sa ne uitam in oglinda ce fel de neam suntem si dupa aia sa venim cu astfel de critici.

Cătălin Tolontan  •  20 iunie 2018, 11:24

@Iulian M: nu Rusia, ci noi raspundem pentru felul in care ne respectam eroii. Exista si o institutie a statului dedicata memoriei eroilor. https://once.mapn.ro/ Cat despre faptul ca fostii adversari de pe front se respecta reciproc, asta se intimpla peste tot in lume. Exista si in Romania cimitire unde odihnesc, impreuna, soldati rusi, romani si germani.

Napolion  •  20 iunie 2018, 11:32

Take it easy guys @gareth @Gary (daca nu cumva acelasi guy...) au cautat acolo dupa mintea de atunci sa incerce noi sa avem un viitor mai bun(tot dupa mintea de atunci). Si spre deosebire de curaj de dat cu vorbe mari la tastatura oamenii aia au dat ce aveau: mai de pret: viata. Pentru asta trebe sa luam aminte sa invatam si sa vtem sa fim mai buni. Din pacate solutia este o economie super ca aia va aduce invatamant, investitii in armata si in servicii (nu ca sa ne asculte cand vorbim cu o " tinta"), putere de negociere etc etc...

Traian  •  20 iunie 2018, 11:41

E bine ca exista steagul, oricat de mic. Noi am demolat toate insemnele rusesti, monumente si statui din Romania.

Granma  •  20 iunie 2018, 11:42

Iulian M - exista in Romania cimitire cu monumente mai mari sau mai mici ,ale inamicilor,atat din primul cat si din cel de-al doilea razboi mondial ( ostasi sovietici,germani,unguri,austrieci).Nu uita de cazul de la Cluj-Ceanu Mare cand cancelarul Germaniei (G.Schroder) a aflat in premiera ca tatal lui pe care nu l-a cunoscut,era disparut,de fapt cazut si ingropat in curtea bisericii din Ceanu Mare,alaturi de alti soldati germani si localnicii onorau si ingrijeau dintotdeauna acele morminte.Uita-te in oglinda ca sa te vezi pe tine,nu generaliza.

Cutzy  •  20 iunie 2018, 11:57

Eu zic sa se duca lunar pseudo principili Radu sa pună steaguri standard de matase din banii cu care întreținem ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Roger  •  20 iunie 2018, 11:58

Buna ziua. Domnule Tolontan, eu am citit in articolul corespondenta urmatoarea fraza scrisa de colegul dumneavoastra:"Dar steagurile mari, al nostru și al Rusiei, care fluturau pe 25 octombrie 2015, la inagurare, nu mai sunt. Au rămas numai două stegulețe ce de-abia se văd. Se pot desprinde oricând. Stau să cadă." Deduc de aici ca nu doar steagul nostru, ci si al Rusiei este neobisnuit de mic. In niciun caz nu am citit ceva din care sa deduc ce scrieti dumneavoastra : ”Disproporția crucii, catargelor, durerii din jur și a micimii celor două steaguri ale României este șocantă. Ți se face pielea găină de emoție și de jenă, în același timp”. Trebuie sa va hotarati in redactie care este varianta corecta pentru ca altfel puteti fi acuzat de dezinformare. In alta ordine de idei, respect libertatea de opinie insa, si aici, dar mai ales la articolul lui TJ, sunt comentarii care nu au ce sa caute pe un site public. De asemenea moderatorul ar trebui sa ia masuri pentru ca nu este in regula. Si ultimul lucru: cu tot respectul pentru sutele de mii de romani morti in campania din Rusia, conform a tot ceea ce exista in materie, Romania a fost statul agresor. De ce si in ce conditii se poate dezbate si se face de 67 de ani. Pana nu ne invatam istoria asa cum este, nu cum ne place, cu bune si cu rele si pana nu invatam din greselile trecutului, nu vom avea un viitor mai bun. Toate cele bune.

Andrei F  •  20 iunie 2018, 11:59

,,150 000 de soldati romani sunt ingropati aici,,...poate 150000 de soldati romani sunt ingropati pe aici....Numele de pe inscriptii sunt rusesti...Vasilievna,Nicolaevici,Federoevici.Aceasi exactitate GSP...

leon  •  20 iunie 2018, 12:00

cum vb autorul in articol de soldati romani si poza e cu morminte sovietice numele de pe cruci nu arata ca sunt romani. de ce nu afacut poze cu morminte romanesti?

aciduzzo  •  20 iunie 2018, 12:01

Ne-am dus *** cu carti Cataline!! Acolo ne-am dus! Maresalul cat era el de tare pe pozitii...cum Dumnezeu de nu l-a mirosit el pe tembelul ala de Hitler ca pana in Stalingrad se mai putea vorbi cu el...sa-i zica...Excelenta...eu ma opresc la Nistru....iti asigur spatele te ajut logistic si economic....mai departe iti urez succes.....cu Ardealul??....hai lasa ca n-o fi dracu chiar atat de negru...si apoi.....cat de nebun sa fii domle sa crezi ca-ti ingaduie Dumnezeu sa pui tu sub papuc o lume intraga???...Adolf...Adolf...ai facut pe dracu sa te ia! Aia ai facut!!.....Luati-ma la suturi ca un rand mai sus scriu Dumnezeu si apoi pe nenumit!! Uite ce-ai facut Adolf....ai *** lumea asta din 39 pana in 45 si acum sunte unde suntem si cum suntem!! Toata planeta ...nu numai Romania!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Mirrorman  •  20 iunie 2018, 12:04

Asta e doar o fațetă a lipsei de respect manifestată de forțele politice,indiferent de culoarea lor. Dacă politicienii noștri ar fi aflat că se pune de vre-o festivitate cu aplaudaci,că va veni să zicem mâine Putin,ia să fi văzut iubire de luptătorii noștri trântiți în pământ de alți ambițioși ai vremurilor...poze,lozinci,toată gama cunoscută a politrucilor. Nu v-ați săturat încă de oastea asta? !? Rușine e un cuvânt măgulitor...

Jon Doe  •  20 iunie 2018, 12:05

@Iulian M Tara invadatoare a fost urss cand ne-au luat Basarabia si Bucovina. Romania a atacat urss pentru a recupera provinciile luate. Si, NU, nu puteam sa ne oprim la Nistru. A trebuit sa continuam pana urss ar fi cerut pacea si ar fi recunoscut teritoriile ca fiind ale Romaniei.. Din pacate nu a fost asa si ne-am pricopsit cu 50 de ani de comunism plus sechele pe inca alti 1000 de ani si cu ciuma rosie care inca ne conduce tara

Andrei F  •  20 iunie 2018, 12:09

@leon • 20 iunie 2018, 12:00 Pai mormintele soldatilor romani nu au putut fi vazute de steagurile de pe catarg!!!!Este si asta o forma de respect,patriotism...

Andrei F  •  20 iunie 2018, 12:18

@Roger • 20 iunie 2018, 11:58 Asta cu Romania stat agresor sa o tineti pentru dumneavoastra si pentru invingatorii care ca mereu ei scriu istoria!Cum poate fi Romania stat agresor fata de Rusia daca s-a ordonat“Ostaşi, Vă ordon: Treceţi Prutul!”Romania era stat agresor daca se ordona trecerea Nistrului!!!Rusii sunt cei care au ocupat intai o parte din Romania .Datorita lor parti din Romania acum nu ne apartin!Este un pacat sa nu va cunoasteti istoria!!!Cititi despre Pactul Ribbentrop-Molotov...

Rusine  •  20 iunie 2018, 12:27

Cred ca ar trebui ca cineva platit din banii nostri sa ia niste masuri. Dar la modul civilizat si respectuos. Cu treburile acestea nu te joci si e bine sa le tratezi cu respect, macar pentru amaratii care nu s-au mai intors niciodata acasa. Ca vad ca se gasesc bani pentru te miri ce in tara asta! Numai festivitati si celebrari, poate putin respect pentru niste oameni care au dat tot ce aveau si in anul Centenarului nu ar strica.

Ion  •  20 iunie 2018, 12:41

GSP pe prima pagina ne arata morminte ale rusilor??? Se face propaganda ruseasca? Ce zile traim...

Cătălin Tolontan  •  20 iunie 2018, 12:42

@Ion: pe prima pagina sunt mormintele rusilor si ale romanilor. In ziar sunt si poze cu mormintele nemtilor. Ca asa au murit acei oameni. Unii linga altii, indiferent de natie.

Mircea  •  20 iunie 2018, 12:51

Si cum este la cimitirul german ?

a dica  •  20 iunie 2018, 12:53

Pentru ca orice steag are o durata relativ mica de viata (se depreciaza, se sfasie, se rupe) ar trebui sa fie schimbat periodic. Pentru asta si pentru alte lucrari de intretinere, statul roman, prin ambasada de la Moscova, ar trbui sa aloce niste bani si sa aiba grija sa fie cheltuiti cum trebuie. Se intampla asa? Iata un subiect de ancheta jurnalistica, mai cu greutate decat ala cu gazonul ingrijit de Becali. Au si rusii partea lor de obligatii, insa aici e mai complicat. Nu sunt multe locuri in lume unde au pierit eroic atatia romani. Aici Statul, Asociatiile ar trebi sa-si faca mai mult simtita prezenta.

Andrei F  •  20 iunie 2018, 13:09

Domnule Tolontan va rog respectuos sa cititi si articolul domnului Stucan...Poate o sa vedeti si ceva deosebiri fata de cel scris in putine cuvinte de dumneavoastra...Ma rog ca sa nu mai scrie nimeni din GSP pe acest subiect...Nu de alta dar nici rabinul nu a dat dreptate decat la doua opinii diferite pe acelasi subiect!!!!:-)Voi va dati demagogii natiunii si nu stiti nici ce face celalalt?Nici in redactia voastra nu puteti avea dreptate...?

Cătălin Tolontan  •  20 iunie 2018, 13:10

@Andrei F: nu doar ca acceptam, dar cultivam opiniile diferite in redactie. Ne bucuram cind putem oferi cititorilor perspective distincte asupra aceluiasi subiect. Si, mai ales, nu confundam parerea cu dreptatea :-)

Ilie  •  20 iunie 2018, 13:19

Asta cu steagurile mici, am sesizat-o de mult timp dar la mai multe institutii ale statului in Romania. Ma miram de dimensiunile mici ale steagurilor, mai ales si la inaltime, nici nu le vezi. De apreciat ca a sesizat acest aspect corespondentul GSP.

vioreata  •  20 iunie 2018, 13:28

Ce va mira fratilor? Drapelele in marimea potrivita catargului au fost furate. Probabil chiar de personal... Si la noi se fura gardurile la cimitire, pana si uleiul din candela se fura, si ni se face pielea gaina si ne este jena si murim de rusine dar nu facem nimic....

daniel  •  20 iunie 2018, 13:30

Ka sa fim mai precisi in informatii, scriem: Armata a treia romana (general Petre Dumitrescu) avea 143.336 oameni pentru 148 km de front !!!!!!!!!!!!, la nord vest de stalingrad, iar Armata a patra romana (general Constantinescu - Klaps) avea 63958 de oameni pentru 270-300 km de front!!!!!!!!!!!!!!!!!!, la sud de stalingrad...... cu rezerve si auxiliari, armata romana avea in zona stalingrad cam 253957 de oameni!!!!!!!!!!! in incercuire au ramas cam 12607 romani..pierderile au fost de aproximativ (mai trebuie cercetate surse), 158854 morti, raniti si disparuti (prizonieri)... alte lucruri interesante: alaturi de germani au luptat in primele esaloane, cam 50000 de voluntari rusi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!.....trupele nkvd (kgb de mai tarziu) au executat pe front, pentru lipsa de combativitate, peste 13500 de militari rusi!!!!!!!!!!!!!! rusii au avut la stalingrad, cantitati mari de armament , munitie, masini, imbracaminte, medicamente si alimente, provenite din SUA (au fost numeroase cazuri de soldati rusi luati prizonieri de romani sau germani, care erau echipati cu bocanci americani, aveau ,,merinde" americane, truse de medicamente, imbracaminte, arme de provenienta americana!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!) aruncatoarele de proiectile reactive katiusa, erau instalate pe auto Studebaker, etc....etc...asa va place istoria?????

daniel  •  20 iunie 2018, 13:36

dupa cum se stie, intr-o localitate apropiata, exista si un cimitir al soldatilor maghiari, bine intretinut..au mai murit si croati, slovaci, voluntari de prin diverse tari occidentale, plus, cum am mai spus, voluntari din spatiul sovietic, care luptau alaturi de germani...cifrele lor sunt foarte impresionante, scriu asta cu toata propaganda...si inca ceva: o parte din armata germana + aliatii (romanii in primul rand, italieni, croati, unguri, slovaci, spanioli, etc...) a luptat cu cea ma mare parte a armatei sovietice.. germanii erau impartiti prin toata Europa, nordul Africii .....dar asa, va place istoria?

ManX  •  20 iunie 2018, 13:38

Noroc cu Rusia ca ne-am adus aminte de aceasta perioada din istoria tarii. Daca se organiza mondialul in Zambia nu mai ridicam steagul pe birou si nu mai incingeam hard-discul din piept, inimi si simtiri. Nu stiu daca este un meci organizat prin Siberia, dar poate o sa aflam si vesti despre steagul inghetat din incinta unui lagar unde au fost deportati romani. Ramane de vazut distanta de la hotel la lagar. Bine ca nu ne-am calificat.Am mai fii avut un cimitir in Rusia.

17 Nentori Tirana  •  20 iunie 2018, 13:38

"Conform evidențelor Oficiului Național pentru Cultul Eroilor (ONCE), pe teritoriul Federației Ruse au murit 25.549 militari români. ONCE a identificat mormintele a 4.361 de militari români, morți în lupta de la Stalingrad și înhumați în 65 de cimitire de campanie și gropi comune. Ȋn lunile august - octombrie 2015, au fost efectuate primele exhumări în localitățile rusești Plodovitoe, Gromki și Izbușenski, fiind identificați 72 de militari români morți în al doilea război mondial. 62 dintre soldați au fost reînhumați la 23 octombrie, iar 10 în timpul ceremoniei din 25 octombrie 2015. Atunci, de Ziua Armatei, Ambasada României în Federația Rusă, în colaborare cu Asociația „Voennîe Memorialî” și autoritățile centrale și locale ruse, a organizat și desfășurat ceremonia oficială de inaugurare a primului Cimitir al Militarilor Români de pe teritoriul fostei URSS, la Rossoșka (regiunea Volgograd), construit în memoria militarilor români căzuți în cel de-al doilea război mondial pe front, în luptele de la Stalingrad. La ceremonie au participat zeci de persoane, printre care și reprezentanți ai mai multor instituții ale statului român, reprezentanți ai MAI și parlamentari, un sobor de preoți români, veterani de război, reprezentanți ai mass-media, reprezentanți ai societății civile. ... Anul trecut, tot de Ziua Armatei României, la Cimitirul Militarilor Români de la Rossoșka au fost reînhumați alți 594 militari români căzuți în luptele de la Stalingrad, în toamna - iarna anilor 1942/1943. Ȋnsă doar pentru 8 dintre ei s-au găsit sicrie. Ceilalți 586 de soldați români au fost reînhumați în cutii de carton lipite cu două benzi de scoci. Fără tricolor deasupra. Vinerea trecută, - cea dinainte de 3 Oct 2017 - la Cimitirul Militarilor Români de la Rossoșka (Volgograd), Ambasada României în Federația Rusă și MApN au organizat o nouă ceremonie de reînhumare, pentru alți 345 de militari români căzuți pe front în al doilea război mondial. La ceremonie a participat și o delegație oficială din România. Reprezentanții autorităților române au aprins candele ale recunoștinței la cele 22 de plăci comemorative din cimitir, au depus coroane de flori și au păstrat un moment de reculegere în memoria ostașilor căzuți la datorie. Oasele ostașilor căzuți la datorie au fost reînhumate toate, fără discriminare, în cutii de carton." - Adriana Oprea-Popesu --------- Ministerul Apărării Naționale și Oficiului Național pentru Cultul Eroilor n-au respectat normele privind strămutarea mormintelor de război. De fapt exact atunci respecta doar foamea lui Lacatus. Din acest articol s-au inspirat si cei trei muschetari care apar aici, ori le-au povestit cei 4 tineri care ingrijesc cimitirul. Ceasuri nu cred ca au mai gasit. -------- www.activenews.ro/stiri-social/Soldatii-romani-cazuti-in-al-doilea-razboi-mondial-sunt-reinhumati-in-cutii-de-carton-lipite-cu-scoci-si-nu-in-sicrie-asa-cum-prevad-normele-in-vigoare-FOTO-146542

Andrei F  •  20 iunie 2018, 13:40

@Cătălin Tolontan • 20 iunie 2018, 13:10 Oauuuu...Chiar nu ati citit articolul domnului Stucan?Pai ati fi inteles unde ati gresit grav,foarte grav!!!!Dumneavoastra si GSP pe prima pagina spuneti ca intr-un cimitir rusesc sunt ingropati 150 000 soldati romani!Domnul Stucan spune ca in acel cimitir sunt ingropati doar aprozimativ 1000 de soldati romani!!!Restul pana la 150 000 sunt ingropati in gropi comune nestiute sau prin Siberia sau teritorii la Cercul Artic!!O alta greseala este ca in articolul in care ne induiosati cu steagurile prea mici ne aratati mormintele soldatilor rusi...V-am tradus eu cateva nume!Va asigur ca nu sunt romani!Mai este si o stea acolo...Si dumneavoastra vedeti,,nuante,,,opinii diferite in asta?Si intre noi fie vorba...cati soldati credeti ca are o armata?

Andrei F  •  20 iunie 2018, 13:42

@Tolontan Sa stiti ca regret ca nu exista CNA si pentru presa scrisa...Zilele acestea v-ati intrecut in greseli...

Ion  •  20 iunie 2018, 13:55

@ Tolontan Domnule adica ma mintiti in fata? Eu pe prima pagina in GSP vad multe morminte ale rusilor si un monument pe care este scris in romana si ruseste!!! Unde vedeti morminte ale soldatilor romani si inca 150000? Nu ati gasit corect sa citim nume romanesti?Daca ati facut galagie ca steagurile romanesti sunt mici voi pe pagina voastra unde aratati mare si pe cine?Sunteti mai rai ca politicienii...voi aveti desigur ,mereu dreptate!

Calin Octavian  •  20 iunie 2018, 14:25

Te ingrozesti ce comentarii pot scrie niste indivizi ,care nu-si cunosc istoria tarii i care traies,isi dau cu parerea despre fapte si intamplari din istoria Roamaniei despre care nu au habar ,si chiar afirmatii insultatatoare la adresa Romaniei este chiar dramatic sa vezi ce a mai ramas ca oameni in aceasta tara .

Bibi  •  20 iunie 2018, 15:11

De pe un monument in cinstea unor soldati americani cazuti in Romania : They gave their today for our tomorrow.

vio  •  20 iunie 2018, 15:13

'' Pe 25 octombrie 2015, la inaugurarea oficială, aici fluturau împreună, în semn de respect, steagurile de ceremonie ale celor doi foști adversari de pe front: Rusia și România.'' ce am facut noi de atunci si pana acum ? am denigrat Rusia pe unde am putut si din toate puterile ! ”Disproporția crucii, catargelor, durerii din jur și a micimii celor două steaguri ale României este șocantă. Ți se face pielea găină de emoție și de jenă, în același timp”, scrie Theodor Jumătate. Si tu ce ai vrea acum?Am fost tara invadatoare in URSS in al doilea razboi mondial, consider ca e un mare semn de respect si simplul fapt ca inca mai exista acest loc memorial destinat Romaniei la Stalingrad, deja e aberant sa ne legam ca steagul nu are mai stiu eu ce dimensiuni. Eu nu stiu ca pe teritoriul Romaniei sa exista cimitire sau monumente care sa cinsteasca memoria fortelor germane cazute la Marasesti / Oituz, spre exemplu. nu '' Ți se face pielea găină de emoție și de jenă, în același timp”,

vio  •  20 iunie 2018, 15:16

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Antonescu  •  20 iunie 2018, 15:29

Un articol care pierde esențialul. Soldații romani sunt îngropați intr-o groapa comuna la coada cimitirului. Nu exista nici macar o piatra funerara cu nume românești. In 2015 au pus acel steag si crucea dar, repet rușii i-au îngropat pe romani la coada cimitirului fără nici o piatra de căpătâi sau inscripție. Ca dacă era una, făcea pozarul o poza. Ați pierdut esențialul din păcate.

Silviu  •  20 iunie 2018, 15:46

Eu știu că Mareșalul a intrat în război, in primul rand pentru recuperarea Basarabiei , apoi a continuat lupta nu neapărat împotriva Rusiei , ca nu eram noi românii un fel de Napoleon , ci împotriva bolsevismului de acolo. Sa nu uitam că România a eliberat și Ungaria la 1919. Va recomand sa citiți istoria celui de al 2-lea război scrisă de prof Buzatu.

jos_cenzura  •  20 iunie 2018, 15:51

Ca să înțelegem lucrurile prin prisma zilelor noastre, mulți pe vremea aia considerau URSS-ul ca un fel de ISIS, care își tot marea teritoriul, susținea cauze teroriste în toată lumea (cum ar fi Spania), și era capabilă de o cruzime nemaivăzută de mult. Că e bine sau nu că românii au participat la lupta împotriva sa în miezul teritoriului ei, nu mă pot pronunța, până la urmă era o luptă între două puteri stângiste foarte agresive (naziștii și comuniștii). Dar imaginați-vă ce oroare trebuie să fi fost pe bieții soldați, care auziseră de cruzimea celor din URSS. Până și pe proprii soldați și-i măcelăreau (mi se pare că NKVD a ucis zeci de mii de soldați ruși dacă nu mă înșel, pentru diverse greșeli minore).

Ionut  •  20 iunie 2018, 16:09

castile de pe crucile din poza nu sunt castile utilizate de catre Armata Romana; prima poza nu are nicio legatura cu articolul; de fapt "articol" e mult spus

aciduzzo  •  20 iunie 2018, 16:37

Lasati vrajeala! In momentul in care am trecut Nistrul, din acel moment am devenit tara agresoare in adevaratul sens al cuvantului. Stop! Antonescu asta trebuia sa-i spuna *** de Hitler...maestre ...pana la Nistru.....atata pot, atata am armata, asta mi-e saracia si nevoia si neamu!! Scurt! Si in 41 Hitler ar fi inteles lucruriule astea!! Te duci tu in stepa calmuca sa zdobesti dusmanul de la rasarit si miazanoapte!! Da' n-a spus nimeni unde trebuia sa se termine rasaritul ala pentru armata romana! Atat de naiv sa fi fost Maresalu sa se fi luat dupa bezmeticul ala de Hitler sa creada ca ar putea vreodata sa invinga Uniunea Sovietica?? Cine sa-i bata p-astia domnule??.....ca pe pamantul asta nimeni nu i-a batut vreodata!! Ii batea Adolf!! Si apoi a facut pe eroul...cerand sa fie condamnat la moarte si refuzand din start orice gratiere!!Multumim....dupa ce ne-ai facut praf....ceri sa fii condamnat la moarte!! Maniu, Bratianu si toti ceilalti care au sfarsit care pe la Aiud, care pe la Sighet.....nu mai puteau de fericire ca a cerut Antonescu pedeapsa capitala pentru el. Dar eu nu am treaba cu poliiticienii acelor vremuri care au sfarsit prin temnite...e trist si regretabil ce s-a intamplat cu ei....DAR NU MAI PUTIN TRIST SI REGRETABIL ESTE CE S-A INTAMPLAT CU SUTELE DE MII DE PRIZONIERI ROMANI, care dupa 23 august 44 au luat drumul Siberiei, Vorkutei sau nu mai stiu ce drum! Am avut fericirea sa cunosc un supravietuitor al acelor nenorociri, chiar ofiter al armatei romane....care dupa vreo 7-8 ani sau chiar mai multi de prizonierat sovietic, a fost trimis in patria mama! Mama mama......ce mai batai, chinuri, torturi infometari si alte alea...aplicate aici .....de rOmanasii nostri......vreo 7 ani...nu mai mult... la Mal Maison.....subsol Calea Victoriei....Enoiu ( va spune ceva numele asta...a murit acum vreo 3-4 ani!!)....ne-am dus la Cuca Macaii...sa zdrobim dusmanul......am facut isprava....aia am facut!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

mihaix  •  20 iunie 2018, 16:40

"Mi se face pielea găină de emoție și de jenă, în același timp" Si mie la fel cand vad ca despre soldatii romani morti pe front scrie un jurnalist sportiv si asta pentru ca era si el pe acolo din cu totul alte motive. Va marturisesc ca incerc si un sentiment de sila. Astept cu interes si alte evenimente sportive poate asa aflu si eu ce se mai intampla cu memoria inaintasilor nostri. Oribil

Andrei F  •  20 iunie 2018, 17:44

@aciduzzo • 20 iunie 2018, 16:37 Deci am fost tara agresoare pentru ca am trecut Nistrul...Dar pentru ca inainte ei au trecut si Nistrul si numai cum se numeste?Cine a hotarat Pactul Ribbentrop-Molotov?A hotarat Romania cu altcineva ca sa se ia Rusiei o palma de pamant?O fi cald afara!

Relu colonelu  •  20 iunie 2018, 17:49

Da ma, inevitabil jos Dragnea, etc. Si p-apoi, sus lu' Cioloș et comp.

Claudiu  •  20 iunie 2018, 18:00

Bunicul meu, veteran de război, a murit la 98 de ani. Bineinteles că nu a fost o înmormântare cu onoruri militare că doar nu a fost actor. Bineinteles că Ministerul apărării nu a trimis nici măcar o floare sau un drapel pentru că erau ocupați cu calcule pentru pensii speciale. Spun eu: Odihniti-vă în pace, voi cei ați făcut să existe România! Să vă fie somnul lin și țărână ușoară!

di livio  •  20 iunie 2018, 19:16

Claudiu...si nici un jurnalist nu s-a inflamat ca n-a avut omu steag la inmormintare...sa le fie somnu lin si tarina usoara...cam atita era de spus

serpik  •  20 iunie 2018, 19:21

@Aciduzzu, Vio, Iulian M. Ori sunteti plapanzi la minte, ori aveti solde in ruble! Nene Iuliane, ia cumpara un bilet de tren si du-te la Masrasesti, marasti si vezi acolo, in mausolee, osemintele ostasilor germani; se vede ca nu stii nimic. iar alorlalti, Aciduzzu, Vio etc, care tot apareti pe forumuri, troli rusi: ia luati o carte de istorie, daca stiti sscrieti aberatii aici, presupun ca stiti si sa cititi; nu stiu daca sunteti *** functionali, ceea ec e probabil. Vedeti ca acolo scrie ceva de un pact, Hitler-Stalin (Ribbentrop-Molotov), in urma caruia, statul agresor URSS a luat o bucata din Romania. deci cine a inceput agresiunea? Nu URSS? Iar chestia ca de ce am trecut Nistrul, ca trebuia sa ramanem acolo, e o tampenie, d.p.d.v. militar. Uite, ca de aia, ***, ca nu puteam zice:"noi pana aici mergem, nu mai avem chef". 1. in secunda 2 nemtii ne-o trageau peste bot si 2. ca sa invingi un dusman, care te-a atacat el primul, trebuie sa mergi pana in inima lui. Ca nu am resusit, aste alta poveste. Si, trolilor, ia mai mergeti si voi prin Europa de Vest si vedeti cimitirele germane din Franta, Olanda etc. Asta ca exemplu! Dar creierul de troll nu intelege nimic, e neted!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Florea  •  20 iunie 2018, 19:30

Nu stim sa ne respectam eroii, oamenii astia si-au dat viata pentru tara, in conditii pe care nu le puteau controla, astfel incat sa avem si noi o casa, o identitate, sa nu ne lase o mostenire mai mica decat primisera ei. Si acum ne batem joc de tara asta, ce sa mai cinstim eroii, cand noi suntem ocupati cu depopularea tarii si probabil dezintegrarea statala, de *** ce suntem si invatati sa fim sclavii altora. Stramosii nostri luptau impotriva tancurilo, noi nu suntem in stare nici pe facebook

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Marcel  •  20 iunie 2018, 19:36

I suggest you should bring home all their remains and give them a decent burial at home, where it can be more accessible and easier to maintain, and you can even go a step further and demand that Russia remove all their cemetery of occupation scattered all over Romania or you'll do it for them, humanly.

gio  •  20 iunie 2018, 19:57

@Roger, termina cu minciunile, nu mai suntem in Romania comunista. URSS a fost statul agresor, nu Romania! In momentul in care trimiti ultimatum unei tari si ii ieri o parte din teritoriu si populatie se cheama ca esti stat agresor. Noi am venit peste ei sa ne luam inapoi ce ne-au luat. Cat despre prezenta romaneasca la stalingrad, nu-mi amintesc ca URSS sa ne fi facut vreo oferta de pace cu recunoasterea Basarabiei si Bucovinei la Romania ca sa ne putem opri.

Comentează