DNA a cerut documente despre felul în care Gabi Firea i-a dat clubului lui Gigi Becali întreținerea gazonului fără licitație!

Dosarul deschis de procurorii anticorupție poartă numărul 383/P/2018

joi, 5 iulie 2018, 11:48

UPDATE: Primăria Capitalei reacționează: „Tot ce facem, în general, dar si in acest caz, facem în folosul cetățenilor și manifestăm respect față de modul în care sunt cheltuiți banii publici, legal si eficient”. Puteți citi comunicatul integral la sfârșitul textului.

Pe 29 iunie 2018, DNA a cerut atât clubului FCSB, cât și Primăriei Capitalei, actele referitoare la protocolul dezvăluit pe 18 iunie 2018 de către Gazeta Sporturilor.

Titlul primului articol al GSP a fost: ”DOCUMENT – Fără număr de la Fina pentru Nașu’! Gabi Firea i-a dat cu dedicație lui Gigi Becali îngrijirea terenului de pe Național Arena, preț plătit de bucureșteni, oricât ar costa!”.

Procurorii au solicitat atât protocolul dintre FCSB și Primărie, cât și contractele în cascadă, de pildă cele prin care FCSB a achiziționat aceleași servicii de îngrijire a gazonului pentru propria bază, din ”Berceni”.

 

Comunicat PMB

 

Prețuri gazon

 

Citește și:

DOCUMENT – Fără număr de la Fina pentru Nașu’! Gabi Firea i-a dat cu dedicație lui Gigi Becali îngrijirea terenului de pe Național Arena, preț plătit de bucureșteni, oricât ar costa!

Firea spune că nu era obligatorie licitația, dar că ”demarăm în perioada imediat urmatoare o procedură de licitație publică pentru mentenanța suprafeței de joc de pe Arena Națională”

ACTE CU LUCRĂRI ȘI PREȚURI: Cum a păcălit Firea opinia publică în cazul contractului dat cadou lui Becali

Comentarii (40)Adaugă comentariu

Vlad  •  5 iulie 2018, 11:52

Nu vad ce este ilegal aici, abuzul in serviciu mai exista doar pe hartie, Gigi Becali nu este ruda de grad 1 sau 2 cu Firea, nu ai de unde sa demonstrezi mita pt ca probabil nici nu exista.... asa ca este pierdere de vreme. Din punct de vedere legal in cel mai bun caz se poate obtine anularea contractului.... iar pt asa ceva nici nu ai nevoie de proces, putina presiune publica e suficienta. Asta ca sa inteleaga toti ce inseamna noul cod penal.

Cătălin Tolontan  •  5 iulie 2018, 11:53

@Vlad: daca e ilegal stabilesc in final judecatorii. Sigur, asta daca DNA decide ca sunt fapte care merita trimise in instanta.

mircea  •  5 iulie 2018, 12:02

si care-i baiu???au procurorii prestatori masi buni???da priceputi este non valorili astea dala DNA,acolo s-au adunat toti prostii din justitia Romana,ca daca fac abuzuri nu platesc nimic,tot noi poporul platim.Ce ei e administratori mai buni???ei stiu sa fure,ia sa fie luati la puricat cum au dobandit averile ei si ai lor(buni cumparatori da buna credinta),la fel ca '''OCTODOCTUL,,, Iohannis

JFM  •  5 iulie 2018, 12:02

Degeaba incearca Becali sa-i anuleze participarea lui Firea la combinatia asta, inainte de asta Argaseala a spus intr-o declaratie ca initiativa a venit din partea Primariei nu din partea FCSB. Asta inseamna ca cineva sus din Primarie a venit cu ideea si punerea ei in practica. Sigur ca dupa adoptarea noilor Coduri , Penale si de Procedura Penala nu cred ca dosarul ar mai avea obiect, toate infractiunile astea "marunte"care la nivel de tara in ultimele 4 luni insumeaza 1 miliard de euro vor fi spalate, noi, contribuabilii, ramanand cu paguba, ei, smecherii lui Dragnea si Tariceanu, ramanand cu banii. Sa le stea in gat.

Mircea  •  5 iulie 2018, 12:10

Ceea ce nu intelege lumea si nici tolontan este faptul ca intretinerea unui gazon iluminat natural de soare si unul care nu are acces la lumina este facuta cu preturi diferite. de poamana comparam mere cu pere pentru ca nu functioneaza. comparatia este similara cu rosia produsa la solar si rosia din camp. pe langa ce are nevoie cea din camp pentru cea de la solar se plateste si curent.

Ion  •  5 iulie 2018, 12:12

Niciun bai, modifică astia codu sa nu pateasca nici Firea nimic. De fapt, nu mai este despre a-i trage la raspundere penala sau ba, este despre cati bani putem fura din taxe si impozite si *** *** apoi, plecand in Brasil sau Costa Rica sau Panama !!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Andrei F  •  5 iulie 2018, 12:22

Pe cine mai mira ca DNA are timp sa ancheteze o astfel de afacere unde au fost rulati cateva sute de mi de euro dar nu are timp sa-i ancheteze pe Tapalaga si Macovei care au intrat in arhiva SIPA...Tapalaga a si recunoscut asta public dupa ce initial amenintase ca da pe toata lumea in judecata....Revenind la cazul de fata...Desigur ca Becali este bun doar sa plateasca in avans schimbarea gazonului de pe Stadionul National si sa aduca specialisti din Olanda pe cheltuiala lui cu avioane particulare...Becali este acelasi om care GSP ne spunea ca plateste cea mai mare chirie din Liga 1 ,atat de mare incat toate celelalte insumat nu plateau cat el!Becali este omul care a platit cei mai multi bani la inchirierea Stadionului National!Ca o paralela:Tiriac prin turneul de la Madrid se spune ca produce orasului spaniol venituri de sute de milioane de euro!Si Madridul plateste pentru asta!Desigur ca Becali trebuie penalizat pentru ca este cel mai mare club care inchiriaza si face publicitate si venituri Bucurestiului...Desigur ca asta trebuie premiat de DNA!Ce te faci ca GSP nu a spus nici ..***!,, cand presa ,,cealalta,, a scris despre interesul CEDO la un anumit proces pierdut de Becali...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Anton  •  5 iulie 2018, 12:23

Încă o data Tolontan dovedește ca este un susținător necondiționat al protocoalelor secrete si un apropiat al celor care le-au semnat. La câte milioane a plătit Steaua pentru a juca oe Arena Naționala, nătângii se leagă de un amărât de contract, absolut necesar având in vedere condițiile improprii ale gazonului de prea multe ori. Perdelele de fum ridicate de Tolontan nu mai pot acoperi mizeria incomensurabila din justiția aservita.

Cătălin Tolontan  •  5 iulie 2018, 12:24

@Anton: nu numai ca nu sustinem protocoalele, dar le-am considerat nocive. Dovada :-) https://www.tolo.ro/2018/03/30/prin-protocol-sefii-sri-aflau-ce-angajati-ai-lor-sunt-atentia-parchetului-de-ce-nu-semneaza-procurorii-o-intelegere-cu-cfr-tarom-si-cu-spitalele-prin-care-acestea-sa-si-afle-din-timp-oamenii-cu/

lulu  •  5 iulie 2018, 12:27

tolontane, cum bagi tu servite! de protocoale nu te-am auzit spunind ceva.

clord  •  5 iulie 2018, 12:37

Oare pasii au fost: uti, gsp, dna sau gsp, uti, dna? Oricum ar fi, asemenea “dezvaluiri” au un singur scop! Sumele totusi, prea mici! Cred ca bonusurile unora pe asemnea “senzationalitati” sunt mai mari decat asa zisul prejudiciu 😂😂😂

Mihai  •  5 iulie 2018, 12:38

Baieti, voi sunteti platiti la comentariu, sau cu ziua? :)

AlexOneX  •  5 iulie 2018, 12:40

Hai ca incep sa creasca sansele sa mai ia si FCSB un titlu. :)))

Stefan  •  5 iulie 2018, 12:40

Pentru astfel de tranzacții s-a modificat Codul Penal. Liber la şmechereală ...

Fane  •  5 iulie 2018, 12:44

Nu e lovitura de teatru,se incearca respectarea legii care ar trebui sa fie interpretata la fel pentru toti,nu pentru unii muma si pentru altii ciuma.

randoom….__  •  5 iulie 2018, 12:46

Eu cred ca Domul Becali se mai duce odata la puscarie, prea multe ilegalitati face . De data aceasta nu singur , cu fina Firea . Sincer sa fiu m-a cam dezamagit domul Becali, nici nu mai stiu care este steaua bucuresti campioana lumii esti, WTF , WTF . Domnule Tolontan dumneavoastra ce credeti Fcsb este Steaua Bucuresti ?. M-am cam saturat sa rada lumea de noi pe forum ca nu suntem Steaua.

Whiteredarad  •  5 iulie 2018, 12:47

Intelegerea are, probabil, un pret. Acesta nu cred sa fie mai mare decit precedentul pret platit de Primarie, din contra. "Incredintarea" cred ca se bazeaza pe faptul ca FCSB este principalul utilizator al Arenei Nationale, unde FCSB are interes sa fie,mereu, un gazon bun, pina acum ,desi era nou si apoi schimbat , gazonul a fost deteriorabil usor si de slaba calitate. Ar trebui Dle Tolontan sa demonstrati, initial, ca "afacerea" este profitabila ,ca prestatie a lucrarilor lui Becali, caci daca este invers,...totul va fi ....fis !. In plus este discutabil daca incredintarea s-a facut "clubului lui Becali",...care- in acte, cel putin- nu mai este Patron , sau unei firme private Asa , fara dovezi va fi greu de accerptat supozitiile ziaristului , articolul imi pare manipulator al opiniei publice , impotriva Dnei Firea si Dlui Becali ( pe care nu ii simpatizez ...deloc), dar o presa vigila, ca sa fie credibila, trebuie sa fie , in primul rand corecta si bazata pe date concrete, nu pe ...speculatii.

Sadikul  •  5 iulie 2018, 12:52

asta inseamna '' MONOPOL '' din partea lui Becali & Firea ( alta cumetrie ) , daca vrea sa mai joace o alta echipa pe national arena ........se va lovi de refuzul lui Becali ........Statul roman a cheltuit 240 de mil de euro ....din pensiile la BATRANI si alocatiile de la copii ....pentru a ajuge acest stadion pe mana unui inf****or ......

Popescu  •  5 iulie 2018, 12:55

Tontolane, Vezi ca baietelul ala iar a surprins o asistenta ca-i spala masina lu' Balgradean...senzational...macar de-ai da psdul cu roatele-n sus. Ai creste in ochii mei. Nu vrei sa te focusezi pe doctorii astia care se umple de bani, bani nefiscalizati? Isi deschid clinici de sute de mii de euro, stau 2-3 ore la program si restul la clinicile lor, dar iau salariul intreg?

dam65  •  5 iulie 2018, 13:01

nu mai cautati sa intelegeti unde-i prejudiciul,ca nu asta conteaza.important e ca are DNA ul un cui de care sa-si agate haina in casa primarului Firea(nu de alta dar sondajele o dau ca-l paradeste pe Werner daca candideaza la prezidentiele si atunci serviciile trebuie sa faca bresa pentru presedintele in functie ,precum facea Gigina pentru Oprea)

gyr gyr  •  5 iulie 2018, 13:03

au fost multi oameni destepti in tara asta. din pacate sint ascunsi sau uitati prin cimitire ce continua ca " toamna sa plinga peste ele." cineva spunea ca a accepta macelarirea elitelor este un atac la fiinta nationala. ma gindeam la mircea vulcanescu la radu gyr la gafencu, paulescu , eliade, nae ionescu, codreanu , pamfil seicaru, galeriu, staniloae ,calciu si altii. cred ca am spus gresit "altii" penetru ca nu se gaseste calificativ absolut pentru ei dar sint parte din istoria acestui neam pe nedrept uitati si acuzati tot fara rost. cei ce au condus ministere de interne dupa 44 stim cine au fost. ca teohari georgescu alias burah tescovici sau godberg sau ... sau nu erau daci nici romani. au murit cam 100 de milioane dupa cel dea-l doilea razboi mondial pe timp de pace spune "cartea neagra a comunismului." si iata ca nu a avut niciun impact nici uciderea lui ceausescu fara sa se apare in zi de Craciun. Am facut aceasta introducere uitindu-ma la aceasta fotografie netrebnica. un *** cu bani si o femeie care la capitolul morala are multe examene de bun simt de dat. tupeul , smecheria , neamul prost, minciuna, cameleonismul , servilismul au fost ridicate de doamnea "pandelica" la rang de virtute. printul "***" nu prea stie el ce este cu rangul de virtuti stie doar sa isi bata joc sa fie ca voda in lobpda plin de arogante si opulente balcanice. aceasta tara nu a ajuns sa fie condusa de intelectuali adevarati care au sfirsit doar pentru ca si-au iubit tara. nu au abandonat vreun tron nu au intors armele ci doar au fost legati batuti si executati de cei dintre 70 la suta de *** ce ii avea tara pe atunci. mota si marin? au fost si ei machidoni la fel ca toma caragiu, cantemir, carageale. dar de alt soi nu? cind vezi acest tandem te intrebi daca nu era nunta printului "***" cu distinsa firea. Femeia super religiticus plina de cruci care ne spunea ce bine este sa faci amaor in lacase sfinte pe terase de manastiri etc. sa nu o fi stiut superr religicus homunus de becali? si daca ar fi stiut ce? banul nu are miros. totul este sa fie vazut cum doneaza cum sare carnea de pe el cind face o afacere sau cind pierde bani. imi este rusine de ce se intimpla in aceasta tara. vreti nu vreti nu de eliade sau de gyr se invata ci de esca si alte *** in istoria ramasa de tip roller. pe fondul de penurie de profile morale nu va mai intrebati ca sint omoriti ciini ca sint violate batrine si ca un doroftei pocneste in restaurantul lui un amerit de copil ospatar ca a luat o sticla de apa minerala fara sa-i spuna. ceausescu ne-a dat speranta ca daca moare va fi bine. azi nu sstiu citi ceusesti sa mai aduce in a da speranta unui popor din ce in ce mai mult format din prosti si alcolici. visul lui a ramas acelasi. sa nu ajunga copilul lui la shaiba. asa da educatie pentru munca. si tot petrica tutzea incheia sperantele romanului cu acele cuvinte spuse la cea de a treia alegere iliesciana... " daca stiam ca voi face puscarie grea pentru niste idioti mai bine ma sinucideam." sa ne traiesti becali si a lui firea. tot inainte! pentru ca inainte se pare ca era mai bine.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Sadikul  •  5 iulie 2018, 13:04

@Vlad nici nu mai ma mira nimic la fcsbisti , voi nu pricepeti nimic , ceea ce face Becali este sfant :)))))))))))))))) ....precum cele 6 case de carton facute pentru sinistrati ...pentru a scapa de taxe si impozite ....voi il vedeti sfant pe acest om ...care toata viata a furat de unde a apucat ....VREAU SA VAD O AFACERE FACUTA CORECT DE BECALI !!!!!!!!!!! ...pana si gainaria de la IASI ...a fost cumparata cu fonduri europene ....apoi a bagat-o in faliment precum '' FC Steaua '' ....

mg  •  5 iulie 2018, 13:09

..ţara asta a mai fost la cheremul unor analfabeţi funcţionali. Urmările s-au văzut şi atunci, se văd şi acum.. N-o să reiau clişeul cu greşelile trecutului, dar parcă nu ne-nvăţăm minte. Chiar, unde-o mai fi acel ridicol "sceptru prezidenţial"(sic !) ?

aferim  •  5 iulie 2018, 13:17

Devi penibil! Nu sunt FCSB ist, dar daca Becali nu inchiria stadionul ala nu producea un ban. Nu stiu asupra cui este dedicat acest atac ... Sunt curios daca FCSB nu mai joaca pe acest stadion, si nimeni altcineva nu il mai inchiriaza, si nu o sa mai produca nimic ... despre ce o sa scrii?

Cătălin Tolontan  •  5 iulie 2018, 13:18

@aferim: treaba noastra e sa va oferim stiri. Faptul ca exista acest protocol in care Primaria ofera cuiva un contract, cumparind de la el un serviciu, fara limita de pret, e o informatie utila, pentru ca e vorba de bani publici. Problema nu e ca ne faceti pe noi penibili, e dreptul dvs, problema e ca ii socotiti penibili pe cei interesati de felul in care le sint cheltuiti banii dati spre gospodarire guvernantilor.

utraian  •  5 iulie 2018, 13:19

Dupa medici, ingineri si profesori, "exodul creierelor" se manifesta si-n domeniul postacilor. Si nu neaparat cantitativ, vad ca deja a intrat o ceata aici... Calitatea insa lasa mult de dorit, sunt obraznici inainte de toate, stersi, neconvingatori, dezamagitori. Nici aplaudacii nu mai sunt ce au fost candva...

Ion  •  5 iulie 2018, 13:27

Mi se pare de speriat că există indivizi care cred ca este normal ca Primaria sa platească oieruluui Becali din Pipera, oricati bani publici vrea el, lunar, pentru simplul fapt ca el este nasu primaritei... , pentru a intretine un stadion , care culmea, este construit din abuzuri, șpagă si mită ( a costat 250 de mil euro... ati vazut la CM18 cum arata stadioanele de 250 milioane euro ??).... Absolut toate celelalte discutii.. tolo, dna, psd, ddr, mma, ccr, nnd, ppd,lna, vda.. etc sunt pure himere si abjectii... Ne merităm soarta

Andreea  •  5 iulie 2018, 13:29

Stadiul de îndeplinire a măsurilor de guvernare 2017 - 2020, aferente capitolului Justiție. 1. Instruirea unui mecanism de dialog permanent între reprezentanții celor trei puteri: legislativă, executivă și judecătorească. Semnarea unui Memorandum pentru a stabili forme concrete de lucru. / Stadiu: În curs de implementare. În cadrul reuniunii Consiliului de management strategic (înființat prin Protocol încheiat, la finele anului 2016, între Ministerul Justiției, CSM, ÎCCJ și Ministerul Public) s-a decis ca Grupul de lucru tehnic va demara procedurile pentru elaborarea unui memorandum în vederea instituirii unui mecanism permanent de dialog între reprezentanții celor trei puteri ale statului. 2. Demararea unei campanii de informare publică asupra proiectului de legislație gratuită oferită populației de Ministerul Justiției. / Stadiu: În curs de implementare. Măsura este prevăzută în cadrul unui proiect POCA aflat în faza de contractare. 3. Încheierea de parteneriate între autoritățile statului și profesiile juridice organizate în mod independent va avea rol important în procesul de cunoaștere a literei și spiritului actelor normative. / Stadiu: În curs de implementare. În perioada 2017 - 2018, au avut loc consultări cu profesiile juridice conexe în procesul de elaborare a unor proiecte de modificare a legilor ce reglementează organizarea activității acestora. 4. Constituirea la nivelul tuturor instanțelor de judecată a unor centre de informare (similar celor existente în instanțele din statele UE), conținând materiale despre principalele proceduri judiciare, precum și cu privire la principalele evoluții normative. Materialele documentare vor fi realizate de Ministerul Justiției în cooperare cu CSM, organizații neguvernamentale, fără a se limita la variante tipărite sau la informări doar la sediul instanței. / Stadiu: În curs de implementare. Măsura prevăzută în cadrul unui proiect POCA aflat în faza de contractare. 5. Asanarea normativă. Evaluarea legislației României și reașezarea ei pe alte baze, începând de la studiile de impact până la cunoașterea legii de către cetățeni și aplicarea de către autoritățile publice. Restrângerea numărului de acte normative și corelarea cu legislația europeană. Codificarea pe domenii de activitate și eliminarea normelor metodologice din legi. / Stadiu: În analiză la direcția de specialitate. 6. Dezvoltarea proiectului Educația juridică în școli, pornind de la Protocolul semnat în 2013 între Ministerul Justiției, CSM, Ministerul Public și Ministerul Educației Naționale. / Stadiu: Implementat. Protocolul a fost semnat, pe 20 iulie 2017 și este valabil până în iunie 2020. Protocolul prezintă elemente de noutate în senaul că ÎCCJ a devenit partener alături de ceilalți parteneri semnatari ai Protocolului din 2013. În perioada 13-17 noiembrie 2017 și 05-09 martie 2018 au avut loc expuneri tematice în unitățile de învățământ preuniversitar. 7. Implementarea la nivel național a proiectului Dosar electronic. / Stadiu: În curs de implementare. Contractul de finanțare aferent proiectului Dezvoltarea și implementarea unui sistem integrat de management strategic la nivelul sistemului judiciar - SIMS a fost semnat la data se 21 noiembrie 2017. În cadrul proiectului urmează a fi realizată analiza necesară dezvoltării în continuare a sistemului electronic de management al cauzelor ECRIS. 8. Reducerea taxelor judiciare de timbru atunci când obiectivul acestora este evaluabil în bani. / Stadiu: Proiectul de act normativ este în curs de elaborare. 9. Acordarea de către avocați a unei consultații anuale gratuite celor care îndeplinesc condițiile pentru ajutor public judiciar, prin revizuirea cadrului legal./Stadiu: În curs de implementare. Analiză a cadrului legal în lucru la direcția de specialitate. 10. Continuarea procesului de rearondare teritorială, ca formă de reducere a volumului mare de cauze de soluționat la unele instanțe, precum și identificarea împreună cu reprezentanții sistemului judiciar a unor noi forme de degrevare. / Stadiu: În curs de implementare. În analiză în cadrul Grupului de lucru constituit din reprezentanți ai Consiliului Superior al Magistraturii, Ministerului Justiției, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și justiție. 11. Profesionalizarea și recredibilizarea formelor alternative de soluționare a conflictelor, cum ar fi medierea și arbitrajul, precum și încurajarea utilizării procedurilor notariale./ Stadiu: Consiliul de mediere este principalul actor responsabil pentru această măsură și în situația în care se impun intervenții de natură legislativă intervine Ministerul Justiției, potrivit competențelor sale. 12. Consultarea reprezentanților sistemului judiciar în vederea identificării și modificării acelor acte normative care contribuie la încărcarea artificială a unei instanțe de judecată. / Stadiu: Ministerul Justiției a participat la întrunirea profesională din 30 mai 2017 a reprezentanților tribunalelor, al Consiliului Superior al Magistraturii, al Ministerului Justiției, ai Institutului Național al Magistraturii și ai Școlii Naționale de Grefieri, în cadrul căreia au fost abordatr subiecte privind modificarea codurilor penale, a codurilor civile, a legilor justiției, bugetul și infrastructura instanțelor, statistica instanțelor și dezvoltarea carierei profesionale. Urmare acestei reuniuni au fost create două adrese de email destinate sesizării problemelor cu care se confruntă reprezentanții puterii judecătorești pentru o comunicare mai eficientă și găsirea unor rezolvări mai rapide, la problemele sesizate de aceștia. 13. Consultarea reprezentanților sistemului judiciar în vederea identificării și modificării acelor acte normative care prin texte neclare, ambigue, conduc la practică neunitară precum și publicarea practicii judecătorești relevante pe paginile de internet ale instanțelor de judecată. / Stadiu: Idem punctului anterior. 14. Consolidarea capacității ÎCCJ de a-și îndeplini rolul constituțional de unificator al practicii judiciare prin asigurarea resurselor materiale și umane, inclusiv a unui sediu corespunzător în proiectul Justice District - Cartierul de Justiție. / Stadiu: În ședința de Guvern din 29 noiembrie 2017 a fost aprobat Memorandumul cu tema: Decizie vizând situația amplasamentului Esplanada, în vederea dezvoltării Cartierului pentru justiție, în cadrul unui program de reconversie funcțională. De asemenea, în ședința de Guvern din 7 martie 2018, a fost aprobat Memorandumul cu tema Acordul de principiu privind contractarea unui împrumut de la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD), în vederea speijinirii proiectului “Cartierul pentru justiție”. 15. Continuarea Programului național de investiții în infrastructura instanțelor din capitalele de județ. / Stadiu: În curs de implementare. Două lucrări au fost finalizate (Palatul de justiție Brăila și Tribunalul Caraș-Severin), programul continuând și la alte sediu de instanțe. 16. Realizarea Cartierului pentru Justiție - Justice District din București. / Stadiu: În curs de implementare. 17. Un procent de 10% din taxele judiciare va fi alocat direct pentru nevoile de administrare a instanțelor de judecată. / Stadiu: În curs de implementare. Analiză a prevederilor legislative în cadrul direcției de specialitate. 18. Suplimentarea personalului din cadrul instanțelor, precum și echilibrarea, împreună cu CSM, a schemelor de judecători, astfel încât să se ajungă la un raport de 1,5 - 2 grefieri/judecători, în acord cu standardele europene. / Stadiu: În curs de implementare. 19. Revizuirea statutului personalului auxiliar în acord cu cerințele noilor coduri, precum și standardizarea schemelor de personal în funcție de dimensiunea/volumul de activitate al instanței/parchetului. / Stadiu: În curs de implementare. Proiectul de act normativ este în curs de finalizare la nivelul Ministerului Justiției. 20. Continuarea proiectului de investiții în penitenciare și de modernizare și extindere acolo unde locațiile permit. / Stadiu: La nivelul Administrației Naționale a Penitenciarelor sunt în derularea mai multor proiecte de investiții în penitenciare (modernizare și extindere): Penitenciar Deva, Penitenciarul Giurgiu, Penitenciarul Codlea, Penitenciarul Găești. De asemenea, au fost inițiate proiectele de construire a două penitenciare noi: Berceni și Unguriu. 21. Alocarea de fonduri europene conform solicitării transmise de România și Italia, în martie 2015, cărora li s-au adăugat alte 10 state membre, pentru finanțarea infrastructurii de penitenciare. / Stadiu: Măsura nu se mai regăsește în Programul de guvernare 2018 - 2020, publicat în Monitorul oficial nr. 84/29.01.2018. 22. Consolidarea sistemului de probațiune ca formă de diminuare a populației din penitenciare. / Stadiu: În curs de implementare. Proiectul de hotărâre a Guvernului pentru aprobarea Strategiei de dezvoltare a sistemului național de probațiune din România pentru perioada 2018 - 2020, și planul general de acțiune aferent Strategiei se află în dezbatere publică prin afișarea pe site-ul Ministerului justiției, începând cu data de 21 februarie a.c. 23. Aplicarea Strategiei de reintegrare socială a persoanelor private de libertate, elaborată pentru perioada 2015 - 2019. / Stadiu: În curs de implementare. Comisia interministerială pentru coordonarea și implementarea prevederilor Strategiei naționale de reintegrare socială a persoanelor private de libertate 2015 - 2019 se întrunește lunar. În ședința de guvern din data de 8 februarie 2018 s-a luat act de Nota privind stadiul implementării Strategiei naționale de reintegrare socială a persoanelor private de libertate 2015 - 2019. 24. Reînfințarea institutului Român de Criminologie, instituție independentă, pentru că, împreună cu Ministerul Justiției, Institutul de Cercetări Juridice al Academiei Române, Parlamentul României, reprezentanții sistemului judiciar și facultățile de drept, să contribuie la elaborarea principalelor elemente de politică penală ale statului român. / Stadiu: Implementat. Institutul Național de Criminologie a fost înființat prin HG nr. 14/2017 din 12 ianuarie 2017 privind înființarea, organizarea și funcționarea Institutului Național de Criminologie, precum și pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 652/2009 privind organizarea și funcționarea Ministerului Justiției. Memorandumul “Aprobarea organizării concursurilor/examenelor pentru ocuparea posturilor vacante din aparatul propriu de lucru al Ministerului Justiției și al Institutului Național de Criminologie, organ de specialitate din subordinea Ministerului Justiției” a fost aprobat în ședința de guvern din data de 6/12/2017. Pe 23 martie 2018 au fost scoase la concurs posturile de execuție vacante de personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor din Institutul Național de Criminologie. 25. Promovarea standardelor europene în materia prezumției de nevinovăție în acord cu Directiva nr. 346/2016. / Stadiu: Implementat. Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Codului Penal și a Codului de procedură penală, precum și pentru completarea art. 79 din Legea nr. 253/2013 privind executarea pedepselor, a măsurilor educative și a altor măsuri neprivative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal - a transpus Directiva 2014/42/UE a Parlamentului European și a Consiliului privind înghețarea și confiscarea instrumentelor și produselor infracțiunilor săvârșite în UE, publicată în Jurnalul oficial al UE L27 din 29 aprilie 2014, precum și art.8 alin (4) din Directiva 2016/343/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 9 martie 2016 privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumției de nevinovăție și a dreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale. Proiectul a fost adoptat în ședința de Guverb din data de 18.08.2017 și transmis spre aprobare Parlamentului. 26. Admiterea în magistratură în acord cu exigențele europene privind pregătirea profesională, buna reputație și vocația, pregătirea de specialitate și deontologică, precum și creșterea importanței evaluării calitative a activității. / Stadiu: Implementarea acestei măsuri a fost avută în vedere cu ocazia elaborării Proiectului de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor, a Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară și a Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii. 27. Consolidarea capacității instituționale a Consiliului Superior al Magistraturii, precum și consolidarea Inspecției judiciare, instituții chemate să vegheze , în același timp, la respectarea independenței sistemului judiciar, dar și la menținerea integrității, profesionalismului, imparțialității și responsabilității magistraților, condiții esențiale pentru un act de justiție de calitate și eficient. / Stadiu: Implementat. Aspecte care vizează sistemul judiciar au fost avute în vedere cu ocazia elaborării Proiectului de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, a Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară și a Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii. 28. Extinderea numărului de instanțe specializate în materie comercială de la 3 (Cluj, Pitești și Tg. Mureș) la 15, respectiv în București și în reședințele de județ, în care funcționează curți de apel, instanțe unde își vor desfășura activitatea judecători specializați. / Stadiu: În curs de implementare, fiind în proces de elaborare un studiu în acest sens. 29. Înființarea unei instanțs pilot în materie de contencios administrativ și fisc care să funcționeze în capitala țării. / Stadiu: În curs de implementare. 30. Simplificarea accesului la serviciile Registrului Comerțului și preluarea de către această instituție a unor prevederi, vizând societățile comerciale, derulate în prezent la nivelul instanțelor. / Stadiu: În curs de implementare. Proiectul de lege privind registratorii de registru și activitatea de înregistrare în registrul comerțului este în curs de finalizare la Ministerul Justiției. 31. Luând în calcul progresele României și atingerea benchmarkurilor, reperele inițiale ale MCV, Guvern și CE vor coopera pentru ridicarea MCV în mandatul actualei Comisii. Este importantă și transpunerea cu prioritate în legislația națională a directivelor europene care privesc sistemul judiciar. / Stadiu: Ministerul Justiției a elaborat și transmis Comisiei Europene rapoarte de progrese înaintea fiecărei misiuni de evaluare. În perioada 14-16 martie 2018, a avut loc o misiune de evaluare a Comisiei Europene în contextul MCV. Au fost organizate reuniuni cu reprezentanți ai istituțiilor competente. Constat că actuala majoritate parlamentară PSD, ALDE și-a abandonat programul de guvernare (și aici mă refer doar la cap. justiție).

Obiectiv  •  5 iulie 2018, 13:53

Tolo: un ziarist GSP scrie intr-un material despre un "satuc de nici 3000 de suflete"!!!!! Avem orase cu mai putini locuitori decat acest "satuc"; sincer, ce fel de jurnalisti aveti in redactie? O.

ticbis  •  5 iulie 2018, 14:08

Am impresia ca am ajuns la limita ridicolului. Pana una alta, DNA-ul n-a facut altceva decat sa se autosesize cu privire la niste banuieli lansate in presa si sa ceara partilor implicate niste documente, acte, inscrisuri contabile,, etc, ce stau la baza acestor contracte. Parerea mea: lasati anchetatorii sa-si faca treaba conform atributiilor lor si, abia dupa ce-si vor fi prezentat public concluziile sa ne apucam de comentat pe marginea cazului. Altfel, vom ajunge ca in cazul Bica, in care condamnarile s-au dictat din presa si din umorile publicului inainte chiar ca un judecator sa citeasca dosarele; drept dovada ca dupa 4 ani s-au achitat toate acuzatiile din cele 2 dosare pe motiv ca "faptele nu exista"! Poate ca unii nu dau doi bani pe vieti, cariere si destine distruse in felul asta, dar, dupa parerea mea, asta nu inseamna justitie si nici stat de drept! Acelasi scenariu s-a intamplat si in cazul Elena Udrea, acelasi procedeu s-a folosit si in cazul Gheorghe Becali; asta a facut puscarie degeaba in dosarul schimbului de terenuri cu MApN, fapt condamnat public de Curtea Europeana a Drepturilor Omului care a infirmat total sentinta pronuntata de catre onor "Justitia Romana" si a condamnat statul roman; prejudiciile materiale si morale pe care statul roman va fi obligat sa le plateasca pentru eroarea judiciara pe care a comis-o in acest caz vor fi achitate cu bani grei, milioane de euro, din buzunarul fiecarui roman amarat din tara asta! Despre asta vorbim!!! Din punctul meu de vedere, abia astept s-o vad pe Gabi Firea insotindu-l la brat la puscarie pe Gigi Becali pentru contractul cu Arena Nationala; Becali e un nimeni in tara asta si nu de la el ni se trage halul in care traim, insa Gabi Firea e exponentul definitie al acestui sistem putred, cu tot ceea ce insemna el, cu atat mai mult cu cat se zvoneste ca va fi viitorul candidat al "ciumei rosii" la presedintia Romaniei! Daca ajunge macar o zi la Targsor, ca Bica sau Udrea, eu unul, n-am s-o plang! Repet ideea comentariului: lasati anchetatorii sa-si faca treaba cu profesionalism si conform legilor, nu puneti presiune artificiala pe ei ca riscati sa pierdeti la CEDO absolut tot, atat bani cat si credibilitate. Pe de alta parte, eu consider ca in interesul afirmarii gradului de democratie al Romaniei si al prestigiului justitiei acesteia, DNA-ul si PG ar fi trebuit sa redeschida dosarul "Shanghai"; de departe, cu mult mai relevant in evaluarea reala a performantelor unui stat de drept, decat cine si cu ce drept a pus gazonul pe Arena Nationala!!!

Edulescu Ioana  •  5 iulie 2018, 14:18

DNA-ul poate se sesizează și pentru stadionul din Craiova unde doar o "celebră " echipă are exclusivitate . Cu alte cuvinte și naționala trebuie să- i ceară acordul pentru a juca pe stadionul construit din bani publici. Halucinant!!!!!!

ClaudiuH  •  5 iulie 2018, 14:27

Hahaha a disparut intermediarul fara de care totul este ilegal ,in cazul in care exista acel intermediar totul este perfect legal. (stiți voi genul ala de intermediar care castiga licitatiile dupa care subcontracteaza lucrarea si iese pe plus cu vreo 30% din suma contractului )

Ilie  •  5 iulie 2018, 14:50

Parerea mea ca Firea nu este atat de inconstienta sa faca ceva ilegal. Stie ca este monitorizata si lucreaza legal.

Pamfil  •  5 iulie 2018, 16:26

Cum ramane totusi cu radiatiile alea de 100 000 ori mai periculoase decat la Cernobîl? Ce a facut DNA-ul vieții? Tolontane, leaga-te cu lanturi de gard si intra in greva emanatiilor radiante, manca-ti-as!

zorrozabal  •  5 iulie 2018, 21:34

Daca nu il cheama si pe "tartorul"rautatilor din fotbalul romanesc,inseamna ca pe cei de la DNA nu ii intereseaza decat anumiti politicieni!De la un anumit partid!Ne aducem aminte de "afacerea"cu schimbul de terenuri dintre Becali si MAN,in care ministrul Babiuc a fost condamnat, iar lui Becali nu i s-a intamplat nimic!

Bill Windows  •  6 iulie 2018, 8:52

Gata? A dat Ringier liber la anchete politic corecte? Nu faceti si o ancheta cu Eba si Luxten? Ca e tot cu bani primiti degeaba. Nu? E prea vechi si politic incorect? Se supara patronul basist Ringier? Oki, atunci da-i inainte cu mafia pesedisto-pechinezo-moscovit-feniana.

me  •  6 iulie 2018, 18:20

Gabi, un sfat gratis: excesul de 'primarita' iti dauneaza grav sanatatii, lasa-te de meserie, clar nu e pt tine. In State e formula aceea: ai dreptul la tacere, tot ceea ce spui se poate folosi impotriva ta. Pe langa faptul ca pe mine mereu m-a amuzat (ai dreptul sa taci :D) cred ca ar putea sa invete si ea ceva din aceasta formula. S-ar putea sa-i dauneze ce spune acum, mai ales cu atata verva. Credeam ca a terminat o facultate (de litere chiar), dar modul in care a asezat textul in pagina lasa mult de dorit. Plus ca se termina cu o enumeratie... Poate ca se grabea sa trimita raspunsul.

IMGB  •  8 iulie 2018, 3:33

@@@ Ticbis Ei da , iata un aprig aparator al zootehniei romanesti !! Ai mielu' aasigurat la Pastele viitor ..... Pretenu' matale si babiuc au ciordit ca la balamuc ! .... Probabil ca si tu ai sta la pirnaie 3-4 ani pentru citeva zeci de milioane ...hmm... pareai mai de buna calitate .....

Ciprian  •  10 iulie 2018, 10:51

Acești oameni smeriți au făcut nelegiuiri?! Nu se poate așa ceva, nu sunt ei mari propovăduitori ai valorilor creștine?! Ce bătaie de joc! Nu se tem că, într-o bună zi i-o trăzni Dumnezeu, de al cărui nume se folosesc cu atâta nesimțire... Acești indivizi sunt capabili să-L mintă chiar și pe Dumnezeu, proclamându-și nevinovăția... Ce rușine! Cum îi întreba distinsa smerită pe cei cărați la București, dacă i-a adus cineva acolo la simulacrul de miting organizat, deși acest lucru a fost mai mult decât evident... Știu persoane cărora li s-a promis că dacă se duc la București, li se va asfalta strada, oameni care au primit o sută de lei și o masă caldă etc. Totuși, cât de înapoiați suntem, sunt peste 50.000 de locuințe neiluminate, peste 50% dintre gospodăriile României nu sunt racordate la apă și canalizare etc, iar oamenii s-au dus la București să scandeze împotriva ălora ce încearcă să-i identifice și pedepsească pe cei ce fură resursele publice, fapt pentru care ei au o viață mizeră; uluitor, nu-i așa?! Au mers să apere avuția unora care au dobândit-o tocmai prin metode nelegale... Păi, sincer, ne merităm soarta, și-și merită viața grea pe care o au, nu-i așa?!

Lov  •  13 noiembrie 2018, 9:53

Tolontane nu cred ca asta ar fi ceva nemaipomenit ce face GSP.Sint lucruri in tara mult mai grave si care ar trebui să intereseze pe asa zisi jurnaliști care se cred urmașii lui Corleone.Se vorbește mult și nu se face nimic.Ne meritam soarta.Lasa-l pe Gigi in pace ca o sa-ti un miel la paste.De ce nu te ei de avocatul poporului ca ia o căciulă de bani pentru ce????Învie oameni cumva si nu stim noi,sau cate sunt la noi in tara si voi va faceti ca nu vedeti si nu stiti.De asta am ajuns la disperare din cauza tuturor celor ca tine care se dau ca stiu tot!!!

Comentează