După 21 de ani ca redactor-șef, e timpul să predau responsabilitatea lui Cătălin Țepelin, un ziarist din noua generație, mai bun ca mine!

Lecția cedării mandatului am învățat-o de la Ovidiu Ioanițoaia, care a făcut același lucru cu un tânăr reporter, în 1997

miercuri, 11 iulie 2018, 6:46

Am crezut că vrea o știre.

Într-o dimineață de iarnă a începutului lui 1997, pe un hol al clădirii ”Universul”, loc legendar al presei românești interbelice, un ziarist renumit îl cuprinde peste umeri pe unul fraier.

Ovidiu Ioanițoaia e ziaristul important.

După postura corpului, ai senzația că redactorul-șef al ”Sportului românesc” mai cere o știre.

”Nea Ovidiu” pufăie mereu a neîmplinire pentru că nu e perfectă prima pagină.

Azi, pe hol, el își dorește însă altceva.

Îl oprește pe puștiul emotiv de 28 de ani și-i propune să fie redactorul-șef al ProSport, ziar pe care echipa urma să-l lanseze pe 2 iulie 1997, la Media Pro.

Două gânduri mi-au trecut atunci prin minte, ”mintea de-o aveam”, vorba lui Ioan Groșan.

  1. Atunci când va veni timpul, voi ceda la rândul meu responsabilitatea cuiva mai tânăr.
  2. Și, mai ales, o voi face cu aceeași lipsă de ceremonial, ca o știre modestă de ziar, care trăiește o dimineață.

Au trecut 21 de ani și dimineața cu pricina a sosit.

Mi-a fost ușor datorită echipei

Am fost cel mai norocos redactor-șef posibil, la ProSport și la Gazeta Sporturilor, lucrând, de-a lungul anilor, cu sute de colegi pasionați, talentați și bravi.

Am fost binecuvântat cu doi redactori-șefi adjuncți, Andrei Vochin și Bogdan Stamatoiu, care au tras mai mult ca mine și nu s-au plâns niciodată.

Odată cu trecerea Gazetei la Ringier, noul trust a acceptat să predau dreptul și responsabilitatea de a conduce redacția lui Cătălin Țepelin, colegul meu mult mai tânăr.

Înnoirea generației la vârf în GSP a fost condiția pe care am pus-o încă din primul drum la Zurich, cu luni în urmă. E parte a procesului de integrare.

Nu înseamnă că mă despart de Gazetă.

Voi continua să scriu des în GSP, să particip la viața redacției și simt că e corect să lăsăm generației proaspete destul aer ca să se dezvolte, ajutând cum putem.

Așa cum cei dinainte ne-au creditat pe noi.

Libertatea și misiunea ziarului popular

Voi încerca să contribui, în Ringier, începând cu Libertatea, la confirmarea unei noi vițe de ziariști.

Puștii de la Ringier sunt deja lansați, au nevoie de propria exigență, de încredere în sensul efortului și în viitorul profesiei.

Munca va fi una de coordonare jurnalistică.

Libertatea va împlini în 2019 trei decenii sub acest nume și este moștenitorul tradiției Informației Bucureștiului, o piatră de temelie a presei populare din România.

Chiar și în vremurile în care tonul oficial precumpănea, Informația și, mai apoi, Libertatea s-au străduit să-și îndeplinească rolul de ziar al comunității, al oamenilor obișnuiți, cei în ale căror nevoi și idealuri se oglindesc cu adevărat lumea și schimbările ei.

Țepelin, imediat după majorat, în redacție

Noul redactor-șef al GSP, Cătălin Țepelin, are 39 de ani și lucrează în această redacție de când abia împlinise 18 ani.

A fost reporter, redactor, om de teren și editor de subiecte, șef de secție și, de un deceniu, responsabil cu întreaga dezvoltare digitală a Gazetei.

Cătălin a urcat pas cu pas, fără scurtături, cu o loialitate netulburată față de profesie.

Am pregătit de mulți ani acest moment, ca pe o succesiune firească.

Abia acum înțeleg de ce Ioanițoaia era liniștit când m-a luat de umeri, pe holul rece al Palatului Universul.

Eu transpiram de surpriză, dar pe el îl simțeam calm.

Astăzi, pentru că trăiesc la rându-mi momentul, înțeleg. Cred că era împăcat pentru că avea sentimentul că lasă redacția pe mâna cuiva care se va descurca.

În cazul pariului pus de ”Nea Ovidiu”, am reușit în unele zile, am eșuat în altele, dar mereu m-am străduit.

În cazul lui Cătălin Țepelin, am toate motivele să cred că va fi mai bine de atât.

Noul redactor-șef al Gazetei Sporturilor și al siteului GSP a ajuns la o vârstă și la o experiență cu care îmi e superior pe atât de multe planuri!

Energic, onest și talentat, Cătălin va adăuga ani de viață acestui titlu fondat în 1924 ”în slujba sportului românesc”.

Vă mulțumesc tuturor!

Gazeta și sportul sunt mai importante decât oricare dintre noi și istoria lor merge, necurmată, înainte.

Comentarii (109)Adaugă comentariu

oae  •  12 iulie 2018, 12:54

Nu l-a anuntat nimeni si pe Nea Ovi ca e zi de poza?

Andrei  •  12 iulie 2018, 13:03

tinerii jurnalisti au nevoie sa creasca alaturi de seniorii experimentati, este foarte bine ca le oferiti aceasta sansa. meseria de jurnalist, ca orice meserie adevarata, se transmite de la o generatie la alta.

Cip  •  12 iulie 2018, 16:17

Libertatea - "ziar al comunității, al oamenilor obișnuiți, cei în ale căror nevoi și idealuri se oglindesc cu adevărat lumea și schimbările ei". Catalin, hai sa-i spunem pe sleau: galeata de laturi care promoveaza doar non-valori. Te apreciez enorm pentru investigatiile facute, le-am urmarit de ani de zile si mi se par ultra bine documentate. Dar titulatura "marketista" data acelei bucati de hartie igienica mi se pare exagerata! Sper ca este doar o scapare si o obligatie impusa tie de catre trust in promovarea pamfletului acela ordinar si ca nu vei fi pervertit de IQ-ul negativ ilustrat in paginile acelea murdare. Mult succes!

Cătălin Tolontan  •  12 iulie 2018, 16:18

@Cip: uite, iti recomand doua articole din aceste zile de pe siteul Libertatea. Corespondenta lui Dragos Sasu de la summitul NATO. https://www.libertatea.ro/stiri/corespondenta-din-bruxlelles-zece-lucruri-nestiute-despre-summitul-nato-2325772 Si un reportaj de Andreea Archip. https://www.libertatea.ro/stiri/exclusiv-zi-plina-de-emotie-pentru-un-barbat-care-la-59-de-ani-se-chinuie-sa-invete-alfabetul-a-scris-nutu-si-a-plans-2324550

Costin  •  12 iulie 2018, 22:30

Hai sa nu dam cu pietre inainte sa incercam sa intelegem. Ii stimez pe oamenii care fac presa scrisa pentru ca e extrem de greu sa scrii o stire sau o sinteza, ca sa nu mai vorbesc de opinie, reportaj sau ancheta, genuri jurnalistice care nu doar ca informeaza dar si creeaza o emotie si genereaza un raspuns din partea cititorilor. Si spun asta pentru ca am facut candva parte din tagma asta, uneori blamata pe nedrept, a ziaristilor. Libertatea e unul dintre cele mai vandute ziare din Romania. Nu o spun eu, o spune BRAT. Orice publicatie de tip "tabloid" isi atrage publicul cu stiri de duzina, uneori "senzationale", cu mondenitati samd. Insa... poate fi folosita (publicatia), la schimbarea modului de a gandi, de a analiza subiectele zilei, ca vector de informare sau dezinformare. Am incredere in "Tolo" ca va reusi sa informeze si sa formeze ziaristi integri. Si pentru ca nu a sucombat sub papucul famigliei Voiculescu, nu o va face nici sub umbrela Ringier. Candva o jurnalista irlandeza care a primit International Press Freedom Awards, conducea un Opel Calibra de culoare rosie. Restul e o poveste despre lupta impotriva nedreptatii, a raului in cea mai abjecta forma. O poveste care, peste ani, e continuata de Tolontan. "Tolo" se lupta cu oameni de acelasi calibru si cu la fel de putine scrupule, doar ca nu sunt traficanti de droguri ci au o stransa legatura cu clasa politica din tara noastra. Asa ca are nevoie de sutinerea noastra, nu de acuzatii sau injuraturi. Felicitari, Catalin Tolontan! Eu iti multumesc pentru tot ce ai scris si stiu ca sub tutela ta se poate face jurnalism de calitate si in grupul Ringier. Succes!

Lop  •  13 iulie 2018, 0:14

Hai, mă, Tolo, "mai bun CA mine"?!

dacimpielitzat  •  13 iulie 2018, 9:39

nu mai citesc cancanizeta sporturilor de cativa ani. nu-mi lipseste. bafta

cristian  •  13 iulie 2018, 18:53

Gata........l-au ingenunchiat si pe Tolo

🤝  •  14 iulie 2018, 22:23

– Unde putem citi un raport de analytics al GSP? Ar fi interesant de stiut cine gusta continutul creat de GSP, cui se adreseaza, pt ca uneori pare croit pentru galceava si extaz – Credeti ca GSP-ul si Libertatea sunt doua ziare foarte sexiste, "politically incorrect" ? In alte institutii sportive vedem ca apar si alte exemple despre cum se poate face mai civilizat si incluzand mai multe categorii, nu doar bestia devoratoare de mici si copii. Inteleg ca s-a servit multa anticoruptie pe portalul sportului cel mai popular, just. Din pacate alte valori esentiale ale brandului GSP nu sunt evidente. Cred ca tone of voice e cam ca la Libertatea, ar fi frumos sa incercati o modernizare. Oare cifrele si AI-ul GSP-ului zice – da domne, bagam pe mici, biserica, politica, si poze cu gagici?

Comentează