După 21 de ani ca redactor-șef, e timpul să predau responsabilitatea lui Cătălin Țepelin, un ziarist din noua generație, mai bun ca mine!

Lecția cedării mandatului am învățat-o de la Ovidiu Ioanițoaia, care a făcut același lucru cu un tânăr reporter, în 1997

miercuri, 11 iulie 2018, 6:46

Am crezut că vrea o știre.

Într-o dimineață de iarnă a începutului lui 1997, pe un hol al clădirii ”Universul”, loc legendar al presei românești interbelice, un ziarist renumit îl cuprinde peste umeri pe unul fraier.

Ovidiu Ioanițoaia e ziaristul important.

După postura corpului, ai senzația că redactorul-șef al ”Sportului românesc” mai cere o știre.

”Nea Ovidiu” pufăie mereu a neîmplinire pentru că nu e perfectă prima pagină.

Azi, pe hol, el își dorește însă altceva.

Îl oprește pe puștiul emotiv de 28 de ani și-i propune să fie redactorul-șef al ProSport, ziar pe care echipa urma să-l lanseze pe 2 iulie 1997, la Media Pro.

Două gânduri mi-au trecut atunci prin minte, ”mintea de-o aveam”, vorba lui Ioan Groșan.

  1. Atunci când va veni timpul, voi ceda la rândul meu responsabilitatea cuiva mai tânăr.
  2. Și, mai ales, o voi face cu aceeași lipsă de ceremonial, ca o știre modestă de ziar, care trăiește o dimineață.

Au trecut 21 de ani și dimineața cu pricina a sosit.

Mi-a fost ușor datorită echipei

Am fost cel mai norocos redactor-șef posibil, la ProSport și la Gazeta Sporturilor, lucrând, de-a lungul anilor, cu sute de colegi pasionați, talentați și bravi.

Am fost binecuvântat cu doi redactori-șefi adjuncți, Andrei Vochin și Bogdan Stamatoiu, care au tras mai mult ca mine și nu s-au plâns niciodată.

Odată cu trecerea Gazetei la Ringier, noul trust a acceptat să predau dreptul și responsabilitatea de a conduce redacția lui Cătălin Țepelin, colegul meu mult mai tânăr.

Înnoirea generației la vârf în GSP a fost condiția pe care am pus-o încă din primul drum la Zurich, cu luni în urmă. E parte a procesului de integrare.

Nu înseamnă că mă despart de Gazetă.

Voi continua să scriu des în GSP, să particip la viața redacției și simt că e corect să lăsăm generației proaspete destul aer ca să se dezvolte, ajutând cum putem.

Așa cum cei dinainte ne-au creditat pe noi.

Libertatea și misiunea ziarului popular

Voi încerca să contribui, în Ringier, începând cu Libertatea, la confirmarea unei noi vițe de ziariști.

Puștii de la Ringier sunt deja lansați, au nevoie de propria exigență, de încredere în sensul efortului și în viitorul profesiei.

Munca va fi una de coordonare jurnalistică.

Libertatea va împlini în 2019 trei decenii sub acest nume și este moștenitorul tradiției Informației Bucureștiului, o piatră de temelie a presei populare din România.

Chiar și în vremurile în care tonul oficial precumpănea, Informația și, mai apoi, Libertatea s-au străduit să-și îndeplinească rolul de ziar al comunității, al oamenilor obișnuiți, cei în ale căror nevoi și idealuri se oglindesc cu adevărat lumea și schimbările ei.

Țepelin, imediat după majorat, în redacție

Noul redactor-șef al GSP, Cătălin Țepelin, are 39 de ani și lucrează în această redacție de când abia împlinise 18 ani.

A fost reporter, redactor, om de teren și editor de subiecte, șef de secție și, de un deceniu, responsabil cu întreaga dezvoltare digitală a Gazetei.

Cătălin a urcat pas cu pas, fără scurtături, cu o loialitate netulburată față de profesie.

Am pregătit de mulți ani acest moment, ca pe o succesiune firească.

Abia acum înțeleg de ce Ioanițoaia era liniștit când m-a luat de umeri, pe holul rece al Palatului Universul.

Eu transpiram de surpriză, dar pe el îl simțeam calm.

Astăzi, pentru că trăiesc la rându-mi momentul, înțeleg. Cred că era împăcat pentru că avea sentimentul că lasă redacția pe mâna cuiva care se va descurca.

În cazul pariului pus de ”Nea Ovidiu”, am reușit în unele zile, am eșuat în altele, dar mereu m-am străduit.

În cazul lui Cătălin Țepelin, am toate motivele să cred că va fi mai bine de atât.

Noul redactor-șef al Gazetei Sporturilor și al siteului GSP a ajuns la o vârstă și la o experiență cu care îmi e superior pe atât de multe planuri!

Energic, onest și talentat, Cătălin va adăuga ani de viață acestui titlu fondat în 1924 ”în slujba sportului românesc”.

Vă mulțumesc tuturor!

Gazeta și sportul sunt mai importante decât oricare dintre noi și istoria lor merge, necurmată, înainte.

Comentarii (109)Adaugă comentariu

sundance kid  •  11 iulie 2018, 18:57

A murit REGELE . Traiasca REGELE !

Horace  •  11 iulie 2018, 18:58

Stranie coincidenta... ***?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

virgil  •  11 iulie 2018, 19:05

Sa fim seriosi, Catalin. Ziarul Gazeta Sporturilor nu mai exista de mult timp. Ci doar cu numele, pentru a crea trafic. In rest o lume putreda, in care sportul mai rezista cu greu goanei dupa bani. Cu atat mai mult este trist ca nu mai exista in Romania un ziar de sport cu ziaristi sportivi dedicati si pasionati. care sa incurajeze si sa inspire oamenii cu lectiile de viata pe care sportul le ofera necontenit.

lord belial  •  11 iulie 2018, 19:06

intai kovesi apoi ronaldo acum si tolontan cei mai buni schimba echipa :D :D

Cătălin Tolontan  •  11 iulie 2018, 19:07

lord belial: l-ati uitat pe Zidane :-) Glumesc, desigur, sa pastram simtul proportiilor, dar Zidane a spus ceva interesant: ”Am cistigat ce era de cistigat, echipa poate mai multe cu altcineva, cu un alt discurs”. Sunt 21 de ani, e suficient si acum s-a ivit o ocazie buna, odata cu trecerea la Ringier.

Arsenie  •  11 iulie 2018, 19:09

Ti-ai depus CV-ul la DNA pentru postul lui Kovesi?..

marius  •  11 iulie 2018, 19:11

Notă mare pentru nea Ovi. Tu aveai 28, Cătălin Ţepelin 39, aproape de pensie specială, cum ar veni :) Ai cam ţinut de scaun...

Razvan  •  11 iulie 2018, 19:14

Multumim Catalin pentru emoțiile scrise si transmise in editoriale si reportaje! Sa pastrezi în continuare acelasi ton: calm, sincer si ubeori acid. Succes!

qwasi  •  11 iulie 2018, 19:14

dar concret, ce vei face ?

Cătălin Tolontan  •  11 iulie 2018, 19:15

@qwasi: coordonare editoriala la Ringier, in principal Gazeta si Libertatea. Nu director, coordonator jurnalistic. Care-i diferenta m-au intrebat si colegii. Diferenta e ca pina acum cind spuneam ceva faceati, iar acum va trebui sa va conving :-) Sper sa pot transfera ceva din ce am invatat unor jurnalisti tineri.

Flaviu  •  11 iulie 2018, 19:16

Bravo Virgil ! Sunt intru totul de acord!

Reloo  •  11 iulie 2018, 19:16

''ziar al comunității, al oamenilor obișnuiți, cei în ale căror nevoi și idealuri se oglindesc cu adevărat lumea și schimbările ei.'' Moamaaa, cate idealuri si cate nevoi se oglindesc in fetele despuiate de Libertatea. Mare ziar, mare caractere...

Cătălin Tolontan  •  11 iulie 2018, 19:17

Va recomand sa va uitati pe siteul Libertatea, cred ca veti fi surprins. https://www.libertatea.ro/ Citeva subiecte de azi: https://www.libertatea.ro/stiri/exclusiv-zi-plina-de-emotie-pentru-un-barbat-care-la-59-de-ani-se-chinuie-sa-invete-alfabetul-a-scris-nutu-si-a-plans-2324550 https://www.libertatea.ro/salvatipipera/salvatipipera-care-sunt-solutiile-pentru-salvarea-cartierului-de-afaceri-pipera-sudstudiu-2318828 Un ziarist de la Libertatea e acum la summitul NATO.

lord belial  •  11 iulie 2018, 19:18

hahahaha. da, chiar, zizou. clar, sunt de acord. felicitari ptr investigatiile de pana acum si succes mai departe

Alex  •  11 iulie 2018, 19:19

Felicitari pentru gest! Ar fi timpul unei noi rocade cu D-l Ioanitoaia.

sundance kid  •  11 iulie 2018, 19:19

lord belial • Tu compari o fosta studenta mediocra cu un fost sef de promotie !

Reloo  •  11 iulie 2018, 19:20

@Sundance - 'baejnebun', a murit ***?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

atentu  •  11 iulie 2018, 19:20

Exact ce anticipam zilele trecute, anume că odată cu venirea unui alt stăpân se schimbă şi anumite structuri din subordine. Tolontane, zboară, puiule, zboară ...

utraian  •  11 iulie 2018, 19:26

Florin Iordache nu era disponibil pentru post? Nu vad rostul schimbarii, parca ziceati ca ramaneti la fel. Asta mic Catalin Tepelin e din categoria "mai bine nu scriu nimic, decat sa deranjez" ? Nu stiu, uneori cand ti se face o nedreptate e cazul sa spargi o vaza, doua, de altfel v-au si intrebat oamenii imediat dupa preluare " ce s-a schimbat, ca nu v-ati inteles nici in trecut". Cica experienta abureli si v-au trimis la pescuit dupa o saptamana.

qwasi  •  11 iulie 2018, 19:34

si....nu esti cam tanar sa renunti la activitatea din cadrul gsp ? si inca ceva, anchetele le vei continua in gsp ? acum chiar e nevoie dupa ce LK a parasit dna :))

Cătălin Tolontan  •  11 iulie 2018, 19:35

@qwasi: investigatiile vor fi extinse, asa cum am scris si in articol: in gsp, pe blog, in Libertatea, pe alte siteuri ale Ringier. Si le vor face mai multi oameni.

Poli 21  •  11 iulie 2018, 19:35

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Crimson Veritas  •  11 iulie 2018, 19:36

O decizie inteleapta ... sa va concetrati doar pe ... jurnalism de investigatie ... In timp ce toti ceilalti ziaristi de investigatie ... se concetreaza pe Marile Probleme ale societatii, ale Statului, Marile Tunuri ale deceniului, pe Statul Paralel, pe Abuzuri facute in numele Institutilor Statului ... trebuie sa existe si ziaristi de investigatie ... care sa se concentreze pe ... chestii mai marunte ...:)) Despre Catalin Tepelin nu stiu ... ce sa zic ... doar ca are un Nume Predestinat ... sper ca nu l-ati ales ca si succesor ... doar pentru ca impartiti acelasi prenume ... daca nu sunteti inca convins de alegere .. pot sa va fac alte sugestii ... mult mai inspirate, decat domnul Tzepelin! Partea buna ... este ca pare sa se axeze pe sport ... ceea ce este un lucru ... totusi bun ... tinand cont ... ca GSP se vrea o publicatie cu tematica sportiva ... iar de restul nu ducem lipsa ... pentru ca SRI are cca 2 miliarde de euro buget ... nu mai vorbesc de publicatile finantate direct de Germania prin diverse fundatii ... sau de celebrul mosulete ... Soros! Uite ... citesc ceva de Tepelin ... Care prefata 'Era Daum' la nationala ... si il punea la punct pe romansul nesimtit ... Reghencamp (si el tot un neamt wannabe) ... facea o paralela intre Reghe si Tadici ... denuntandu-i ca 'frustratii mioritici' care nu prea au ei dreptul sa se pronunte despre echipa nationala din tara lor ... lol ... si Daum si Thomas Ryde ... care macar a luat bronzul mondial cu nationala de fete la handbal ... Credeti ca intre timp ... a invata domnul CT 2 ... diferenta dintre un bronz modial ... si un loc 4 in cea mai usoara grupa de calificiare din istoria fotbalului romanesc, la un turneu modial? Deasmnea ... credeti ca inteles cum se impacheteaza pestele ... diferente ... intre metoda romanesca si cea nemteasca? ...:)) Deasemnea trebuie sa intreb ... are vreo legatura ... acesta schimbarea ... cu revocarea lui Kovesi ... cu efect intarziat ... ca si cel care ... a semnat-o? Simtiti ca ... flancul anti-coruptie ... este mai slabit ... si inceracti o mutare tactica ... de consolidare? ...:))

adrian  •  11 iulie 2018, 19:39

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

talpaiadului  •  11 iulie 2018, 19:41

Multa sanatate si noroc, Tolo! Eu de Tepelin asta nu am auzit, dar tinand cont ca il cheama si Catalin ca pe dumneata, iti inteleg alegerea…

Ionutz2088  •  11 iulie 2018, 19:45

Nu sunt adeptul teoriiilor conspiratorial dar 100%psd tea obligat sa parasesti scena gazetara......

Robert Berza  •  11 iulie 2018, 19:46

Spor Catalin in noul drum de corporatist coordonator si merci (inca o data, si lui Lumi) pt anii de demult. Dar mai ales pastreaza energia pt anchete. Bafta Catalin si spor la excel; va fi nevoie suplimentara de focus acolo. Va fi bine! Noi stim.

Cătălin Tolontan  •  11 iulie 2018, 19:47

@Robert Berza: multumesc, investigatiile vor continua si vor deschide unghiul si catre alte domenii, nu doar sport si sanatate.

vasglo  •  11 iulie 2018, 19:49

Mi se pare intelept ca un jurnalist ajuns la o anumita varsta sa se duca acolo unde sunt banii, adica la presa tabloida! In fond ce, fotbalistii si alti sportivi nu fac la fel?! :-) P.S. - succes "pustiului" Tepelin!....

sundance kid  •  11 iulie 2018, 19:58

Bai mircea badea ? Eu te admir si ma amuz la ironiile tale dar nu uita !! Eu am crescut in zona zero a Bucurestiilor si eram a treia generatie de bucurestean .

alex  •  11 iulie 2018, 19:58

Site-ul GSP, sub conducerea lui Tepelin , mi-a oferit timp de o saptamana, la accesarea oricarei subpagini, figura unui om pe care nu doream sa-l vad. Deci tranzitia e corecta...

Ellis  •  11 iulie 2018, 20:01

Acum, ca are mai mult timp, va merge personal in Costa Rica! Si va veni cu niste informatii....beton. Ca Udrea-i blonda, insarcinata si condamnata!

alt Sorin  •  11 iulie 2018, 20:02

Desteept! Luatul de piept cu cei de la Ringier era doar o chestiune de timp(ati mai vazut filmul asta- remember?) Acum macar nu va atarna intre voi aceasta amintire asemeni unui schelet intr-un dulap. In alta ordine de idei sper sa-ti iasa mai bine cu tinerii de la Libertatea decat cu unii de la gsp(prietenii stiu la ce ma refer) Una peste alta am savurat cu placere prestatia ta de pana acum. Multumesc!

Poison  •  11 iulie 2018, 20:05

Felicitări pentru toată activitatea de până acum, succes pe mai departe! În ochii românilor cinstiti mereu veți fi redactorul șef al tuturor publicațiilor din România.

Ion  •  11 iulie 2018, 20:05

Titlu de azi din libertatea: "Adevărata viață a Lisei Ann, actrița porno care a jucat-o pe guvernatoarea Alaskai". Astia sunt romanii, se lauda ca negrul e alb.

Cătălin Tolontan  •  11 iulie 2018, 20:06

@Ion: un site e matca evenimentelor in derulare. Libertatea are multe subiecte serioase, muncite. Un exemplu de zilele trecute: https://www.libertatea.ro/stiri/liceul-special-beethoven-din-craiova-n-are-absolventi-de-bacalaureat-dar-doi-elevi-au-fost-acceptati-la-universitatea-glasgow-2319977 Un exemplu de azi: https://www.libertatea.ro/stiri/exclusiv-zi-plina-de-emotie-pentru-un-barbat-care-la-59-de-ani-se-chinuie-sa-invete-alfabetul-a-scris-nutu-si-a-plans-2324550

constantin  •  11 iulie 2018, 20:07

Decreţeii predau ştafeta? Nu-i cam devreme? Nu-i contest meritele domnului Cătălin Ţepelin, să nu fiu înţeles greşit, dar mai este şi mîine o zi... De ce atâta grabă?

di livio  •  11 iulie 2018, 20:14

n-as face analogie cu Zidan, mai degraba cu Guran...Guran-Nicolicea, Tolo-Ringier...analogii fortate si coincidente intimplatoare...asa o zis si Guran ca el o sa continue la Digi24 ca anallist politic si geostrategic...o data pe saptamina o sa fie la Digi sa comenteze...si a mai fost de cite ori am fost si io...s-a dat la fund inainte de alegeri...da asta e...coincidente, coincidente...inca o zi buna pt presa, nu stim daca si pt cititorii de presa...cit despre Tepelin, nu stiu ce sa zic...daca el a coordonat gsp.ro, ii nasol...acolo is niste gafe zilnice de copii de gradinita

constantin  •  11 iulie 2018, 20:19

PS Aveţi un mare merit: toţi cei care au avut ceva de spus, pro sau contra, nu au fost cenzuraţi pentru opinii, ci doar pentru modul de exprimare. Uneori cu o exigenţă maximă, este adevărat, dar nu pentru opinia exprimată, foarte important. Sunt ziarişti la fel de mari, unii care se consideră foarte mari, dar care nu au acestă capacitate. Felicitări!

Cătălin Tolontan  •  11 iulie 2018, 20:20

@constantin: invatam din opiniile critice. Sau macar incercam sa invatam.

Andrei  •  11 iulie 2018, 20:22

@Tolontan: bine faci!

Dan Voiculet  •  11 iulie 2018, 20:22

Felicitari Catalin Tolontan, Sunt sigur ca a fost o alegere potrivita. Ma bucur ca ramai acelasi om si gazetar etalon. Dumnezeu sa va ajute!

Dan T  •  11 iulie 2018, 20:26

Cat mai putin Becali , MM, FCSB...daca se poate pe viitor. Chiar nu mai putem, aveti mila de cititorii vostri, chiar asa inapoiat a ajuns acest popor incat sa accepte la nesfarsit aemenea ***?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Bârgaoanu Dragoş  •  11 iulie 2018, 20:28

Atât timp cât tânăra speranță a jurnalismului sportiv nu pleacă din redacția GSP-ului...sunt liniştit!Cum care tânără speranță????Nea Ovidiu Ioanițoaia!!!!"Care este!"Despre tine, Tolontane...s-au lămurit oamenii cât de justițiar eşti!Nici măcar Gâdea şi Badea nu-l corcolesc pe Dom'Profesor Dan Voiculescu!Ei o fac într-un mod mai direct şi grosier.Atât îi duce capu'!Cum ce fac?Îl pupă!Cum unde??? :)

Cătălin Tolontan  •  11 iulie 2018, 20:30

@Octavian Stăncioiu: meritul e al colegilor mei, fara nici o falsa modestie. Cu o asemenea echipa, oricui i-ar fi fost usor sa fie redactor-sef.

Cetitoru’  •  11 iulie 2018, 20:32

Chapeau Cătălin! Atunci când te-am criticat am primit un răspuns autocritic corect și mi-am schimbat radical părerea despre tine, despre caracterul tău. Cei care încearcă mai și greșesc dar care își accepta greșeala sunt oameni cu caracter. Însă parcă niciodată nu am văzut o predare de tron atât de demnă în țara asta. Nu te opri cu investigațiile, nu te opri să lupti pentru noi, pentru adevăr. Îți mulțumim maestre!

gigelos  •  11 iulie 2018, 20:32

Tolo . Multumesc ! Bafta tie si lui Tepelin ! Sper sa nu fie fan Becali &Borcica ( ai cam dus ziarul in zona asta ... pacat )

Catalin Iacob  •  11 iulie 2018, 20:36

Frumoase prenume au ziaristii de la Ringier ! :)

Costel Tudor  •  11 iulie 2018, 20:38

Tolontane , dacă a fost inițiativa ta , te felicit , ai făcut și tu un lucru bun !!! Sper ca dl. Tepelin sa se ocupe exclusiv de sport *** “***” *** !!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

arres  •  11 iulie 2018, 20:48

du-te du-te du-te..............

Comentează