DOCUMENTE DIN INTERIOR: Guvernul ascunde proporțiile pestei porcine, harta Comisiei Europene cu evoluția focarelor înroșește tot mai mult din țară!

Oameni din ANSVSA, fostul Sanepid veterinar, s-au decis să vorbească pentru Libertatea și să furnizeze documente și harta nedifuzată de autorități ”care arată unde a dus iresponsabilitatea președintelui Geronimo Brănescu!”

vineri, 3 august 2018, 6:53

Unul dintre porcii contaminați este scos din curtea unui sătean din satul Luciu, județul Ialomița, iar o localnică izbucnește în lacrimi / Fotografii: Vlad Chirea / Libertatea

 

De Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

12 ianuarie 2018, siteul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și Pentru Siguranța Alimentelor postează următoarea informare de presă:

”A fost confirmat un focar de pestă porcină africană la porcii dintr-o gospodărie din județul Satu-Mare”.

Dar focarele sunt de mai demult.

Satu-Mare admisese că are focar încă din vara lui 2017. Iar în Tulcea, Ceatalchioi, se constatase, de asemenea, pesta porcină africană, dar asta nu au știut decât angajații ANSVSA.


Satul Ceatalchioi din Tulcea, aflat la granița cu Ucraina, unul dintre locurile pe unde pesta porcină a intrat în țară, din cauza mistreților

1 milion de gospodării au 1,4 milioane de porci

”Din acel moment, de acum un an, trebuia ca președintele Geronimo Brănescu să emită un ordin de suspendare a tuturor târgurilor de animale din țară!”, spune un important angajat al ANSVSA, parte a unui grup care a decis să pună la dispoziția opiniei publice adevărul.

Era doar una dintre măsurile necesare, dar neluate!

4,4 milioane de porci există în România, dintre care 3 milioane în ferme specializate

”Noi știam, și fuseserăm avertizați și de instituțiile europene, că riscul contaminării porcilor din România e mare. Acum se confirma că începuse și era obligatorie o reacție rapidă!”.

Gravitatea epidemiei este incalculabilă pentru industria cărnii din România, pentru locurile de muncă, pentru consumatori.

Și, mai ales, pentru gospodăriile pentru care porcul echivalează cu carnea de Crăciun și de peste iarnă, în număr de peste 1 milion în România.

Dragoș Sasu și Vlad Chirea, de la Libertatea, au mers în satul Luciu, din Ialomița, județ-domeniu de influență chiar al președintelui ANSVSA Geronimo Brănescu. Titlul reportajului lor spune ce e de spus: ”Țara plânge, Guvernul minte, porcii mor! România abator”.

”Pesta africană este pentru porci ca Ebola la om”

Boala nu se transmite la om, dacă mănânci din eroare carne contaminată nu te îmbolnăvești, dar mortalitatea animalelor afectate este imensă.

Criza vine din moartea animalelor.

”Pesta africană este pentru porci ceea ce este Ebola pentru om”, explică un alt specialist, tot de la ANSVSA.

Iar animalele sănătoase din zonele afectate sunt omorâte, pentru că altfel contaminarea se extinde.

Un tractor trage o remorcă plină de porci morți pe ulițele satului Luciu, județul Ialomița / Foto: Vlad Chirea / Libertatea

”Nu există tratament pentru pesta porcină africană”

Autoritățile din România știau de multă vreme cât de crâncenă este o astfel de epidemie, odată pornită.

”Nu există nici vaccin, nici tratament eficient, singura metodă de eradicare fiind depopularea completă a exploataţiilor infectate şi interzicerea mişcărilor de animale şi a produselor şi subproduselor provenite de la acestea”, scrie într-un alt document intern al ANSVSA.

Documentul se numește ”Analiză calitativă a riscului de pătrundere a pestei porcine africane în România” și datează încă din 3 decembrie 2013!

Analiză de risc a fost repetată și în 2016, cu aceleași concluzii!

Comisia Europeană în februarie 2017: ”România nu aplică încă multe măsuri destinate prevenirii pestei” 

Zona de unde venea amenințarea ne era clar indicată: ”Răspândirea PPA în Ucraina şi Belarus este un punct critic important pentru că pericolul la care este expusă comunitatea europeană devine nemijlocit”.

De acolo a și pătruns microbul, în animale vii și în carne, pe teritoriul României.

Ce trebuia să facem?

”Statele europene trebuie să fie în alertă şi să-şi definească şi pregătească sistemele de prevenire şi de reacţie la această ameninţare pentru o lungă perioadă de-acum încolo”.

Ce a făcut România în toți acești ani?

Ne-o spune un raport de audit al Comisiei Europene, făcut în România între 25 ianuarie și 2 februarie 2017.

”Per ansamblu, raportul concluzionează că România nu aplică încă multe măsuri destinate prevenirii pestei porcine africane, de exemplu gestionarea populației de porci mistreți și biosecuritatea în exploatațiile nonprofesionale, și le va aplica doar în cazul în care este confirmată boala, cu o întârziere substanțială a rezultatelor” Auditul Comisiei Europene din februarie 2017

”Pun la dispoziția publicului hărțile focarelor și documente oficiale”

Geronimo Brănescu, președintele ANSVSA (foto: curierlocal.ro)

Dar de ce nu ați luat măsuri?, îi întrebăm pe cei din ANSVSA.

”Pentru că președintele Geronimo Brănescu, numit politic, nu se pricepe, nu înțelege gravitatea și e genul care nu vrea să atragă atenția, ca să rămână pe funcție”, susține specialistul.

”Geronimo Brănescu nu e pesedist, e oportunist” Angajat al ANSVSA

De când epidemia a izbucnit, Brănescu a sacrificat câțiva dintre oamenii din instituție.

”Nu ne putem da numele, dar pun la dispoziția publicului, prin Libertatea, multe documente oficiale, care confirmă punct cu punct ceea ce afirmăm”.

Nota așteptată din 2017 e emisă abia în iulie 2018!

Pe 11 iulie 2018, la 6 luni de la primul focar recunoscut pe plan național, sub semnătura directorului general Cristian Dogan și cu aprobarea președintelui Geronimo Răducu Brănescu este emisă o notă de serviciu.

Ea era așteptată de un an!

”Având în vedere evoluția și extinderea pestei porcine africane pe teritoriul României, veți dispune de urgență toate măsurile pentru suspendarea pe o perioadă nedeterminată a tuturor târgurilor de animale autorizate sanitar veterinar” Nota de Serviciu ANSVSA, 11 iulie 2018

Deplasarea animalelor este unul dintre factorii principali ai răspândirii bolii.

De altfel, porcii mistreți din Ucraina și animalele importate din aceeași țară au stat la orginea crizei, susțin specialiștii din ANSVSA.

Sanepidul pretinde Consiliilor Locale că ele sunt vinovate de epidemie!

”Ca să-și construiască un alibi, președintele Geronimo Brănescu a amintit celor din teritoriu că a mai emis o notă de serviciu, numărul 6913 din 2017”, spune omul din instituție.

Numai că aceasta nu interzicea, ci doar cerea măsuri, în termeni generali.

Emisă în 8 noiembrie 2017, nota nu pomenea de pesta porcină, deși existau focare, date și avertismente internaționale referitoare la peste din apropiere de România și din țară!

Aveam o cazuistică și o amenințare certă! Iar nota se ocupa doar de târgurile fără autorizație sanitară.

”Crezând că astfel se spală pe mâni, Geronimo Brănescu le-a scris filialelor din țară să anunțe Consiliile Locale că vor fi responsabile dacă apare vreo molimă! Ceea ce este un abandon de la misiunea ANSVSA, că noi, și nu Consiliile Județene, aveam obligația să prevenim dezastrul!”, explică una din surse.

În documentul din 8 noiembrie 2017, trimis în teritoriu, președintele ANSVSA pasează responsabilitatea: ”Instituțiile mai sus amintite trebuie să comunice Consiliilor Locale necesitatea respectării dispozițiilor legale cu privire la înființarea acestor târguri și asumarea întregii responsabilități în eventualitatea apariției unei epidemii majore la animale”.

 

Geronimo Brănescu tace 

Ziarul a trimis o solicitare oficială către ANSVSA.

Harta arată răspîndirea majoră.

Ele migrează din albastru în roșu, Galațiul, Vasluiul, Vrancea și Bacăul vor trece în roșu pînă la finalul lui august, conform estimările Comisiei Europene.

L-am întrebat pe președintele Geronimo Brănescu cum explică lipsa măsurilor și, concret, de ce documentul de interzicere a târgurilor de animale datează abia din 11 iulie 2018, dacă focarele de pestă porcină erau încă de acum un an?!

Autoritatea a comunicat că răspunsul este în lucru.

Până la închiderea ediției, Geronimo Brănescu nu a răspuns.

Comentarii (84)Adaugă comentariu

Alex  •  30 noiembrie -0001, 0:00

Sincer tolo , ai inceput sa faci pe atotștiutorul, cred că era mult mai bn sa fi doar in zona sportivă , acum sti de toate ,nu cumva este vb de bani , Habar nu ai ce înseamnă să crești un porc .Fara supărare ,și u și Malin bot cam exagerați in anumite cazuri.

sundance kid  •  3 august 2018, 7:51

Lasa ca vine " guvernul LUI " la putere si nu o sa mai aveti gripa africana la porcine niciodata .

Cătălin Tolontan  •  3 august 2018, 7:52

@sundance kid: aici nu e vorba despre politica, ci despre efectele incompetentei. Vorba oamenilor din ANSVSA: "Geronimo Branescu nu e pesedist, e oprtunist".

Mu  •  3 august 2018, 8:10

Daea a fost sincer si v-a zis sa alegeti oaia. Altii subt de vina. Noi, contestatarii din strada ne-am facut datoria si v-am zis ca nu e bine sa fii corupt, asa ca nu aveti decat sa mancati carne infestata si sa ajungeti in darapanaturile alea de spitalle.

ciobanu-mioritic  •  3 august 2018, 8:13

Istoria se repeta, totul este regizat - pentru promovarea importurilor din UE. Cineva isi trage un COMISION GRAS din facilitarea importurilor. ... Sa aveti MEREU in vedere manipularile anterioare cu gripa aviara - care au prejudiciat producatorii autohtoni.

ovialex23  •  3 august 2018, 8:18

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Buiadi  •  3 august 2018, 8:23

Corupția și incompetenta celor numiți politic ne distrug...acest personaj de desene animate, este el însuși “***”, care ar trebui sacrificat impreuna cu cei care l-au numit in funcție!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

gogu  •  3 august 2018, 8:26

conform legilor sanitar veterinare,, medicii veterinari trebuiau sa controleze de doua ori pe an starea de sanatate a *** se cheama inspectii in exploatatii primavara si toamna si in cazul in care se depista un caz de pesta era anuntata autoritatea sanitar veterinara ,, se izola gospodaria se sacrifica animalul si se instituia o carantina si o zona de supraveghere de 10 km; taote bune si legale ,noul sef de la ansvsa a fost adus de doamna sevil de la constanta , un incapabil infumurat PRIMUL ORDIN DAT DE BRANESCU GERONIMO A FOST DESFINTAREA INSPECTIILOR IN EXPOLATATII de ce ,ce interese a avut intrebati l pe el la ANSVSA se invart bani multi si f multi filiera DRAGNEA - SEVIL - GERONIMO =omul de f mare incredere al doamnei sevil ,daca desfintarea inspectiilor in exploatatii care puteau depista pesta nu e atac la siguranta nationala atunci ce e si vedeti ca geronimo tace

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cătălin Tolontan  •  3 august 2018, 8:27

@gogu: Intr-adevar, presedintele ANSVSA, Geronimo Branescu are multe explicatii de dat publicului. Printre altele, de ce a emis abia la un an dupa focarul din Satu Mare, din vara lui 2015, ordinul de interzicere a targurilor de porci.

Ciprian  •  3 august 2018, 8:51

Încă o mostră crasă de incompetență și în egală măsură poate de prostie. Nu se poate ca tu, încă din februarie 2017, să fii avertizat despre iminentul pericol, și în mod proverbial, caracteristic nouă parcă, să nu adopți nici măcar măsurile minimale de protecție împotriva acestui fenomen. Acuma, logic, toată lumea este alarmată, însă, mă întreb, unde au fost toți acești indivizi ce trebuiau să țină cont de atenționările transmise de către Comisia Europeană?! Cred că aceștia, ca aproape de fiecare dată, au mers pe premisa, lasă că nu s-o întâmpla taman la noi! Și totuși, s-a întîmplat... Dacă nu te pricepi, fiind incompetent, însușindu-ți funcția ca urmare a unor cumetrii avute cu factorul decident,nicidecum ca urmare a competențelor sau cunoștințelor profesionale, nu ai nici capacitatea necesară să evaluezi corect impactul sau posibilele efecte ale unei astfel de epidemii, nu-i așa?! Mă întreb, de ce oamenii pricepuți din cadrul acestei instituții nu au avut nicio inițiativă în acest sens, trăgându-l de mânecă pe acest nene, explicându-i ce se poate întâmpla dacă nu sunt adoptate anumite măsuri pentru combaterea pestei porcine. Să nu-l supere? Să nu-l pună într-o lumină nefavorabilă tocmai în fața celor ce i-au atribuit funcția?! Niciuna dintre situații nu justifică tăcerea acestor oameni, nu-i scuză cu absolut nimic. Este simplu să apari și să vorbești în momentul în care grozăvia îi deja înfăptuită... Cetățenii afectați în mod direct de pierderea ***, e momentul să înțeleagă, dacă or înțelege ceva, cât de importantă este priceperea și competența avută în domeniul sau funcția ocupată. Lipsa acestora, conduc exact la astfel de situații. Niciodată, un neinițiat, nu va reuși să realizeze un experiment chimic sau să construiască un avion funcțional, așa și în cazul de față, un incompetent, nu va fi capabil să adopte cele mai potrivite măsuri pentru împiedicarea unor astfel de fenomene, deși în cazul de față, măsurile erau deja indicate. Orice om trebuie să înțeleagă faptul că, pe lângă cine știe ce beneficii financiare obținute, mai trebuie avute în vedere și alte aspecte, care le influențează în mod direct viața.. Lipsa profesionalismului, lipsa competențelor, lipsa unei pregătiri adecvate și cocoțarea în vârful unor instituții pe criterii care n-au nicio legătură cu bagajul intelectual cerut, aici conduc și în astfel de efecte se concretizează...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

pawn  •  3 august 2018, 8:52

"Geronimo EKIA" :)))

cris  •  3 august 2018, 9:07

Incep sa ma prind.Este clar ca nu reprezinti Romania.

cov  •  3 august 2018, 9:29

@ciobanu-mioritic: de acord, e regizat dar tot de noi, știi tu, gen tricoaie etc Dacă mai era nevoie: corupția ucide/ valabil și pentru indiferență și incompetență

axel  •  3 august 2018, 9:34

Interesanta harta. Cum justifica un jurnalist de investigatii aparitia pestei porcine (africane!) din nord vest si est in acelasti timp, ca la x si 0? Multumesc.

Cristi  •  3 august 2018, 9:34

Eu nu inteleg! e o boala care nu se raspandeste la om, nu are cum! de unde toata valva asta? doar pentru a ucide productia de porci autohtoni? sau cum? .. Daca sunteti corect astept un articol pe tema asta.

Calin  •  3 august 2018, 9:36

@catalin: ok, nu o fi emis ordinul lu peste prăjit, dar in 2018 in România șefii din teritoriu nu sunt capabili sa oprească ei târgurile și așteaptă hârtie de la tatuc??? Ar trebui sa fie deja proceduri clare care se activează automat la nivel local și județean. Tătucul sa intervină doar dacă se oprește la nivel național. Eu cred ca e criminal sa vi acum sa spui .. da știu ca la mine in județ e epidemie, dar nu am făcut nimic și uite și vecini au acum... dar e vina tătucului ca nu mi-a trimis hârtie sa-mi fac treaba

Cătălin Tolontan  •  3 august 2018, 9:36

@Cristi: porcii sunt omoriti in zonele cu epidemie, chiar si porcii sanatosi, dupa regula arderii lizierelor spre care se indreapta focul ca sa nu se extinda.

stelian  •  3 august 2018, 9:45

spuneti asa: se vorbeste de existenta a doua focare inca din vara lui 2017 in doua judete si anume satu mare si tulcea. dupa jumatate de an, in iarna, ansvsa confirma oficial existenta acestor focare. dupa alte 6 luni situatia este oarecum similara. toata treaba asta de aproximativ un an cu in care focarele sunt tinute oarecum pe loc se intampla in contextul in care targurile au fost deschise. in vara asta a inceput nebunia la televizor si focarul a devenit epidemie si mai nou pandemie. toti au interes sa declare boala. si crescatorul si procesatorul si concesionarul si statul.

Mircea Voda  •  3 august 2018, 9:47

Tolo, articolul are mari lacune. Daca esti asa de informat, spune cite focare confirmate sint in fiecare judet. Iti cer asta pentru ca din ceea ce imi spunea zilele trecute un amic care lucreaza pentru una din cele mai mari companii private din acest domeniu lucrurile nu sint asa de grave ci isteria e mare. Pentru un singur focar (care poate insemna un singur porc) nu inchizi tara (vezi Satu Mare). Mai trebuie spus ca acea harta a CE e facuta pe baza raportarilor noastre, CE nu are oameni in Romania pentru astfel de lucruri si ca ajutorul dat de CE ca si compensatii nu e deloc mic (aici poate ar trebui sa faci o ancheta pe bune, si nu cu ce vorbesc unii pe la colturi) sa vezi daca sumele date de CE ajung in intregime la fermieri.

Cristi  •  3 august 2018, 9:48

ati fost in teritoriu, ati vorbit cu taranii si micii producatori? aveau intr-adevar cazuri de pesta porcina?

Alin  •  3 august 2018, 9:50

Mai incet baiet pentru ca ii treziti pe cei de la SRI pe procurori sa nu mai spun pe alesii poporului care dorm linistiti in scaune. Asa se intampla cand in institutiile statului se fac numiri politice in functiile de conducere.

Ionnis  •  3 august 2018, 9:52

E tragic ce se intampla. Multi vor spune ca e o conspiratie mondiala, dar e pur si simplu o tragedie a naturii.

Cătălin Tolontan  •  3 august 2018, 9:53

@Ionnis: nu e doar o tragedie a naturii ca efectele se propaga in societate, iar problemele din comunitatile umane se rezolva de catre oameni.

gogu  •  3 august 2018, 9:54

la camera deputatilor comisia de agricultura lucreaza de cateva luni la o lege prin care medicii veterinari sa fie obligati sa nu mai stea in comune ci doar in orase pt a nu mai exista suraveghere sanitar veternara in sate si comune te rog cataline verifica aceasta informatie si ai sa vezi de unde porneste distrugera crescatorilor de animale ,pt ca mai apar unii la tv si spun ca strainii ne o coc si ne distrug lumea trebuie sa stie de unde vine potopul

Dani  •  3 august 2018, 9:55

"Pesta porcina" e o arma economica, precum toate celelalte pseudo boli aparute dupa '89. Imperiul european ne obliga sa sacrificam porcii pentru a importa altii, fara pesta dar injectati cu diverse chimicate, hormoni de crestere, "proteina vegetala" otravitoare din soia, etc. Mai bine am sacrifica si porcii din parlament iar in locul lor am pune niste partioti!

Mihai  •  3 august 2018, 10:03

E poate timpul sa ne gandim cat de rau tratam animalele, porcii in special.

catalin  •  3 august 2018, 10:14

Buna ziua. Sunt medic veterinar in Vrancea . Deocamdata aici e liniste , dar se fac supravegheri atente in teritoriu, in liniste pt a evita panica . Problema pleaca de fapt de acum 20 ani , de cand sistemul a fost liberalizat , privatizat apoi in fiecare an subfinantat. Da tot ce se scrie in acest articol este adevarat. Nu s-au luat decizii de limitare a circulatiei suinelor domestice sau salbatice din zonele afectate, nu s-au facut investigatii clinice sau de laborator prin sondaj a animalelor din vecinatatea focarelor aparute, da, nu s-au impuscat mistretii in zonele de focar de frica sa nu fie impinsi in zonele libere...cum impusti o turma de mistreti cu 2-6 vanatori , mai ales ca organizatiile de protectia mediului ar fi sarit in sus... da, este practic imposibil sa stopezi aparitia a noi focare cand vorbim de persoane care cresc 1-4 suine pt consum propriu in spatele casei....( nu se poate vorbi de biosecuritate) . Sunt sigur ca si daca se luau aceste masuri la timp , focare ar fi aparut ...este imposibil de blocat o asemenea epidemie...in facultate am invatat ca este cea mai endemica afectiune suina...care poate intra in cel mai bine inchis complex de crestere a suinelor. Aici sunt si decizii proaste si ghinion si gestionare gresita, subfinantarea in timp a veterinarilor care din pacate sunt ca frunza in vant in fata politicienilor. Regret enorm ca se pierd locuri de munca pt muncitorii din ferme , abatoare , magazine de desfacere a carnii , medicii veterinari din ferme.... nu mai spun de cat pierd proprietarii acestor animale ... este .... dezastru. DAR, numai ucigand animalele din prejma focarelor , controland miscarea animalelor vii din alte specii , subproduse , dejectii , cadavre si mai ales decontaminare , POATE ,vom reusi . Sa nu uitam virusul rezista si 6 ani in anumite conditii . Doamne ajuta!

Cătălin Tolontan  •  3 august 2018, 10:14

@catalin: aveti dreptate, specialistii arata ca epidemia probabil tot ar fi izbucnit, dar conteaza enorm cu ce intensitate si pe ce intindere. Chiar dvs spuneti ca datele din articol sunt corecte, de altfel ele sunt din documente si surse din Autoritate. Exista o responsabilitate pentru ce nu s-a facut. Ca Dumnezeu ajuta, dar nu conduce ANSVSA. Multumim!

Doru  •  3 august 2018, 10:15

Cum se face ca epidemia asta s-a oprit la granita de vest???? O fi pus Orban niste garduri ani virusi????

Alex3  •  3 august 2018, 10:48

Ar trebui sa luam exemplu de la bulgari - au inceput sa faca un gard anti-mistreti la granita cu Romania. Daca Ucraina e afectata nu vom putea scapa de pesta porcina decat daca facem gard anti-mistreti la granita cu aceasta tara. Cu parere de rau pentru traficantii de tigari - dar oricum majoritatea treceau chiar prin punctele oficiale de trecerea frontierei, asa ca nu va fi o mare problema.

mitrut  •  3 august 2018, 10:49

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

VLAD  •  3 august 2018, 10:50

Este tare ca ai ajuns sa citezi din Libertatea. Ai ajuns coleg cu fata de la pagina 5. E un pas inainte: de la Ioanitoaia si Buzarin la fata de la pagina 5. In rest, mi se pare un atac la nenea Geronimo. Si nu cred ca nu merita. Oricum, dupa oda catre Dinu, sutinatorul lui Iliescu, merge ceva cu porci.

Sorin  •  3 august 2018, 11:08

Totul este o facatura a corporatiilor de afara bazata pe nestiinta celor ce i au decizii in aceasta tara ,noi tot ce consumam trebuie sa cumparam de la ei ,apa ,gaz,curent,mincare inclusiv si strazile sint si vor fi construite de ei dar nu numai sint multe altele ,ei cica ne dau fonduri ,ne dau tot banii nostri ,aici nu e vorba de politica tu Tolo ar trebui sa vezi interesele nu vinovatii si atunci vei vedea adevaratii vinovati.

Florea  •  3 august 2018, 11:09

Dupa comentariile clasice a postacilor chiar si la situatia revoltatoare descrisa in articol, e clar ce partid l-a pus in functie pe Geronimo Porc-Tepos. Cred ca i s-a comunicat de la partid ca toate judetele trebuie sa devina rosii si a inteles altceva prin asta...

Andrei F  •  3 august 2018, 11:14

,,”Din acel moment, de acum un an, trebuia ca președintele Geronimo Brănescu să emită un ordin de suspendare a tuturor târgurilor de animale din țară!”, spune un important angajat al ANSVSA, parte a unui grup care a decis să pună la dispoziția opiniei publice adevărul.,,................De fapt acest important angajat al ANSVSA este un oportunist...Daca este un meserias isi dadea numele...Daca era un meserias vorbea de aceste nereguli atunci cand a avut cunostinta de ele ...Ce spune acest ,,angaiat important,,poate spune acum oricine...Focarul de la Satul Mare nu are treaba cu focarul de la Tulcea...Si sa am iertare dar ce sustin acum ONG-urile de mediu blocheaza deciziile la toate nivelurile!In Romania datorita unor ONG -uri s-a oprit constructia unor hidrocentrale care au costat peste o suta de milioane de euro si era finalizata 97%una si alta 90%!In Romania se blocheaza constructia unor petice de autostrada pentru animale inezistente !Acum in Romania Guvernul nu poate impune sacrificarea *** mistreti desi se cunoaste ca porcii mistreti sant purtatorii acestei boli.De asta Bulgaria a inceput sa construiasca un gard la granita cu noi...Porcii mistreti acum ataca lanurile de porumb care apoi ajung in hrana animalelor domestice.@sundance kid • 3 august 2018, 7:51 In timpul ,,Guvernului Lui,, a fost criza cu sugarii care nici acum nu se stie din ce cauza au murit...Vaccinurile,branza de Brad,bananele,apa...?A cerut cineva explicatii atunci?A fost incriminat macar un oficial cu nume si prenume?Se ajunsese cu fobia incat cineva din Italia marsase pe problema branzei de Bran contaminate...S-a ales praful de fabrica de branza desi nu contamina nimic...In timpul celui mai bun ministru al Sanatatii populatia nu putea sa stie nici firmele care trimiteau in magazine apa la bidoane contaminata...Treaba este ca atunci nimeni nu a primit ordin sa miste in front...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Azet  •  3 august 2018, 11:17

@Dbdb: din pacate ai 100%dreptate

Cristi  •  3 august 2018, 11:19

Sunteti nebuni de a binelea, si autorul si comentatorii! Lasati sa existe pe piata produse apodictic cancerigene (mc donalds si kfc), fara sa vedem un articol sau un comentariu potrivnic pe acest site, dar gasiti de cuviinta sa abordati un subiect insignifiant pt sanatatea umana (mai ales in comparatie cu aceate fast food uri care contribuie capital la cresterea cazurilor de cancer in randul nostru si al copiilor nostri). Iresponsabilitate maxima!

Codin  •  3 august 2018, 11:19

Tolo, nu ne spui nimic nou. Aceleasi date au fost prezentate in conferinta de presa de acum doua zile. Dar, asa cum ne-ai obisnuit in ultima vreme iti place sa romantezi totul spre exagerare si satisfacerea nevoilor "prietenilor " . Se cheama dezinformare.

Cătălin Tolontan  •  3 august 2018, 11:20

@Codin: in conferinta de presa nu a fost prezentata harta cu evolutia prognozata in timp a foacarelor si nu s-a spus din ceea ce nu s-a facut. Publicul n-a stiut pana azi ca ordinul de stoparea a targurilor de porcine a fost dat acum cateva saptamini, cu un an intarziere!

Nihilius  •  3 august 2018, 11:40

PESTA PORCINĂ, ,,UN ZVON”! Mai mulţi parlamentari, printre care şi vâlceanul Vasile Cocoş, cred că pesta porcină care a lovit România este ,,doar un zvon”. De aceea, în toamna viitoare, după reluarea activităţii, vor cere constituirea unei comisii parlamentare, care să analizeze modul în care s-a acţionat în cazul epidemiei. https://vtv.ro/pesta-porcina-un-zvon/ Asa privesc unii politicieni pesta porcina, un zvon, un fel de bau bau.

Vlad  •  3 august 2018, 11:41

@axel Focarele sunt aparute la granitele cu Ucraina, de unde vine virusul.... in ambele situatii granite destul de salbatice, cu populatii serioase de mistreti. De ce nu apare si dinspre Moldova??? Nu stiu sa dau un raspuns, dar probabil depinde tocmai de populatia de mistreti...

Andrei F  •  3 august 2018, 11:55

@Vlad • 3 august 2018, 11:41 Din aceeasi cauza pentru care bulgarii fac gard numai in Dobrogea...

Mircea  •  3 august 2018, 11:58

Daca urmariti activitatea dl. director ansvsa, o sa vedeti ca in ultimii ani a fost preocupat doar de protejarea intereselor zonei farma (farmavet mai exact) , slabirea influentei colegiului medicilor si marginalizarea profesiei mesdic veterinar in ce inseamna activitatea specifica. Daca vb cu Dr Andronie (pres cmvro) sau dr Harbuz (pres cmv bucuresti) veti primi informatii interesante, care intregesc tabloul incompetentei ( sau mai degraba slugarniciei) dl director ansvsa. De altfel de aceea el nu este un politruc. El reprezinta interesele farmavet, companie care sponsorizeaza campanii fara parti-pris. Sumele sunt considerabile, dar este profitabil atunci cand obtii vanzarea antibioticelor “la liber”....

??????  •  3 august 2018, 12:00

Nea Tolontane, considerați că nea Gigi Becali vă acuză că nu îl lăsați să câștige Liga Campionilor ?

dice  •  3 august 2018, 12:00

Eu nu inteleg de ce porcii sunt omorati si aruncati/arsi (nu stiu) in loc ca imediat dupa sacrificare carnea sa fie fiarta, conservata, prelucrata, samd, dat fiind ca omul nu e in pericol, dupa cum ati spus, daca o consuma. Care ar fi problema pentru oamenii carora le sunt luati porcii daca acestia sunt sacrificati, carnea fiarta, prelucrata si sa le ramana pentru consum?

Ovidiu  •  3 august 2018, 12:03

Pare a fi o schema tipica pietei capitalistice ocidentale. Guvernul cere bani UE pentru despagubirea producatorilor, producatorii de carne mari, nici in visele lor cele mai indrasnete nu ar primi acesti bani deodata. Germania, musteste de carne de porc fiind sub pretul EU, si se va oferi bucuroasa sa ne hraneasca cu un pret care o sa ne sperie. Si daca nu are destul, va mai importa din China. In ce priveste datele oferite populatiei, de unde pot sa le descarc? As vrea sa ma informez daca porcii luati cu japca din curtiile oamenilor fara analiza de laborator, au fost inregistrati ca focar de infectie.

alt sorin  •  3 august 2018, 12:17

Asa cum am comentat si privitor la alte subiecte tratate pe acest blog sunt consternat de seninatatea cu care se accepta si se comenteaza solutii date de autoritati pentru rezolvarea unor situatii care ataca doar efectele si in nici un caz cauzele. La subiect : putea sa inchida Geronimo (sau Winnetou tot aia) toate targurile din aprilie 2017 ca noi erau in aceeasi situatie. Sa inchizi Romania , daca ma intrebati pe mine , inseamna sa blochezi frontiera spre zonele cu risc ridicat de PPA. Ori in aceasta zona nu s-a facut nimic (ba mai mult inteleg ca pana mai deunazi nu era voie nici sa fie vanati mistretii) si nu pare sa va deranjeze asta domnule Tolontan. Sunt convins ca Europa ar fi sustinut financiar un plan bine structurat de blocare a accesului animalelor din Ucraina in Romania ( zid , gard , gard electric etc) . Solutiile propuse de guvernanti si discutate de voi pot fi sintetizate astfel: lasa sa vina in continuare mistreti bolnavi din Ucraina ca noi parjolim toata tara si nu va mai fi nici un porc care sa transmita PPA in teritoriu.

alt sorin  •  3 august 2018, 12:17

Ceva fara legatura cu topicul dar foarte interesant: ati facut o ancheta legata de contractul de intretinere a stadionului National care a avut efect- nu mai intretine Becali stadionul se va face licitatie -. Rezultatul : gazonul este prost si se mai face. Nu-l iubesc pe Becali, nici atat pe FIREAPANDELE , dar nu pot sa nu spun: Halal sa va fie - ati aflat adevarul(profesia de credinta a oricarui ziarist care se respecta) Oare de ce imi seamana asta cu bucuria unuia aflat pe trecerea de pietoni in timp ce-l lovea o masina : EL ARE DREPTATE! Atat.

Cătălin Tolontan  •  3 august 2018, 12:18

Ciprian: aveti dreptate, nici o conjuratie externa nu bate incompetenta si iresponsabilitatea interna.

ticbis  •  3 august 2018, 12:19

@axel • 3 august 2018, 9:34 "Interesanta harta. Cum justifica un jurnalist de investigatii aparitia pestei porcine (africane!) din nord vest si est in acelasti timp, ca la x si 0? Multumesc."................ Daca o sa te uiti atent pe harta, atat zona Satu Mare (in nord-vest) cat si zona Tulcea (in sud-est) se afla la granita Romaniei cu una si aceeasi tara: Ucraina!!! Asta este elementul comun ce "leaga" epidemia aparuta in nord-vest simultan cu cea din sud-est! Ca la X si 0 :))) Raspunsul e simplu: de acolo vine pesta porcina! De altfel, acest aspect a fost mentionat si in cuprinsul articolului. Lamurit?

Comentează