Geniul Guvernului Dăncilă: în plină amenințare a pestei, s-a ordonat eliminarea controlului veterinar din primăvară, economisind 6 milioane de euro și pierzând aproape un miliard!

Libertatea publică documentele oficiale prin care șeful ANSVSA Geronimo Brănescu a oprit medicii veterinari să facă obișnuita inspecție a animalelor în gospodării!

luni, 6 august 2018, 8:59

 

De Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

26 de lei plătește statul pentru vizita unui medic veterinar într-o gospodărie.

Se verifică starea de sănătate a păsărilor de curte, a porcilor, vacilor și oilor.

Conform legislației, există două inspecții pe an – una în primăvară, cealaltă, în toamnă.

”Primăvara, noi, medicii, făceam aproximativ 1 milion de inspecții. Cei 26 de lei per gospodărie reprezintă o sumă derizorie și care nu acoperă munca reală a unui veterinar”, spune Viorel Andronie, președintele Colegiului Medicilor Veterinari.

28 de euro costă în Franța inspecția sanitară a unei gospodării, față de 26 de lei în România

6 milioane de euro achită statul, la nivelul întregii țări, pentru inspecțiile de primăvară.

Dar cineva decide ca, în primăvara lui 2018, să nu se mai facă verificările medicilor veterinari în gospodării!

A tăiat costuri de 6 milioane de euro și pierdem aproape un miliard!

Medicii veterinari protestează.

Specialiștii argumentează că, încă din iulie 2017, în România se descoperise focar de pestă africană, boală cu mortalitate de aproape 100% la porci.

La doar câteva luni după hotărârea oficială de a nu mai face inspecții sanitare, pesta porcină africană se extinde vertiginos în România.

Iar statul va plăti 6 milioane de euro, cât costau toate vizitele veterinarilor, numai unei singure ferme, cea de la Tulcea, unde deja au fost omorâți 48.030 de porci!

Nota de plată a epidemiei ”va fi de peste sute de milioane de euro, poate un miliard”, susține Asociaţia Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine şi Porcine din România, citată de Agerpres.

Cine a dat ordinul să nu se facă obișnuitul control de primăvară?

În fiecare an, inspecțiile în curțile oamenilor se făceau primăvara, între februarie și mai

Geronimo Brănescu, președintele ANSVSA

Răspunsul e în documente.

Texul inițial din Ordinul ANSVSA 35/2016 referitor la inspecțiile în exploatații era următorul:

„51. Inspecţiile oficiale în exploataţiile nonprofesionale înregistrate în Registrul naţional al exploataţiilor sunt programate a se efectua în două campanii, respectiv februarie – mai şi septembrie-octombrie. După finalizarea inspecţiilor în exploataţiile nonprofesionale din perioada februarie -mai, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor analizează în detaliu modalitatea de realizarea a acestora şi rezultatele obţinute”.

Pe 13 februarie 2018, președintele ANSVSA, Geronimo Brănescu schimbă regula inspecțiilor.

Geronimo Brănescu a înlocuit inspecția cu o analiză din birou!

Ordinul 17/2018, emis de Geronimo Brănescu, are următorul conținut:

„51. În perioada martie-iulie, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Animalelor analizează în detaliu modalitatea de realizare a inspecţiilor oficiale în exploataţiile nonprofesionale înregistrate în Registrul specific al exploataţiilor şi rezultatele obţinute în anii precedenţi. Inspecţiile în exploataţiile nonprofesionale se desfăşoară în perioada septembrie-octombrie”.

O inspecție certă, cea din primăvară, a fost înlocuită cu o ”analiză în detaliu” a ceea ce s-a făcut în anii trecuți!

Analiza din birou a trecutului nu costă nimic, dar nici nu previne pesta porcină!

Ordinul ANSVSA 35/2016 (sus), modificat prin Ordinul 17/2018 (jos), prin care inspecția veterinară din gospodării, din februarie-mai 2018, a fost înlocuită cu o analiză din birou!

Toți oamenii și documentele ignorate de președinte

Geronimo Brănescu este avertizat că face o mare eroare.

Sunt numeroase semne de care președintele Sanepidului veterinar nu ține seama:

În plus, medicii veterinari întocmesc propriile adrese către instituția condusă de Geronimo Brănescu.

Dr. Viorel Andronie, șeful Colegiului Medicilor Veterinari din România, prin semnătura căruia Brănescu a fost avertizat de pericolul eliminării inspecției din primăvară

”Vă adresăm rugămintea de a urgenta demararea inspecțiilor!” Nr. 448 / 08.02.2018

”Având în vedere prevederile Ordinului președintelui ANSVSA nr. 35/2016 care menționează în Anexa nr. 1 în Notă pct. 51 că “inspecțiile oficiale în exploatațiile nonprofesionale înregistrate în Registrul național al exploatațiilor sunt programate a se efectua în două campanii, respectiv februarie – mai și septembrie – octombrie”, vă adresăm rugămintea de a urgenta demararea acestei acțiuni cât mai curând posibil”.

Alertați că președintele Brănescu nu doar că nu urgentează inspecțiile din primăvară, ci ordonă să le anuleze, doctorul Viorel Andronie revine imediat, cu un alt memoriu.

Adresa nr. 448 / 08.02.2018, semnată de Dr. Viorel Andronie

Veterinarii invocă explicit pesta porcină Nr. 623 / 23.02.2018

“Referitor la proiectul de Ordin pentru modificarea Ordinului 35/2016 postat în data de 14.02.2018 fără referatul de aprobare, Colegiul Medicilor Veterinari în temeiul prevederilor Legii 52/2003 și ale Legii 160/1998 vă transmite propunerea ca Punctul 51 al Notei din Anexa nr. I la Ordin să nu se modifice”.

Suntem în februarie 2018 și printre argumentele memoriului lor, veterinarii aduc explicit pesta porcină!

”În contextual focarelor de pestă porcină africană considerăm oportună efectuarea inspecțiilor în lunile februarie – mai” Adresa Colegiului Medicilor Veterinari, 23 februarie 2018, către Geronimo Brănescu

Șeful ANSVSA spune, în continuare, ”Nu”.

Nu se vor face inspecții în primăvara lui 2018, ci abia în toamnă, așa rămâne, zice Brănescu!

Astăzi, la câteva luni de la ordinul său, România are 550 de focare de pestă porcină.

În toamnă, inspecțiile se vor face cu pușca sau cu popa animalelor – buldozerul care îngroapă cadavre.

Geronimo Brănescu nu a răspuns încă întrebărilor puse de Libertatea.

A fost însă, duminică după-amiază în studioul B1 TV. A vorbit despre ”implementări” și ”upgradări”.

Rugat să ofere un exemplu concret de decizie luată de el pentru e preveni pesta, Geronimo Brănescu a spus: „Am organizat un workshop cu vânătorii, la Braşov!”.

În fața unui moderator care nu l-a deranjat, şeful ANSVSA a asigurat apoi publicul că „în întreaga lume nu se face mai mult decât face România în acest moment!”.

Este o frază care seamănă ca două picături de apă cu cea rostită după dezastrul de la Colectiv, când familiile erau asigurate că „avem condiţii ca-n Germania, în nici o altă țară nu se poate afce mai mult pentru ei!”.

Un purcel mort aruncat în remorca unui tractor, alături de celelalte leșuri, în satul Luciu, Ialomița FOTO Vlad Chirea (Libertatea)

Comentarii (62)Adaugă comentariu

costel_c  •  6 august 2018, 9:09

Din nou e mana statului paralel care vrea sa faca rau actualului guvern...

doilaunu  •  6 august 2018, 9:09

vizitele veterinarilor erau absolut FORMALE, nu se observa nimic in timpul lor. Suma de 26 mil lei ar fi fost cheltuita DEGEABA, epidemia ar fi izbucnit oricum.

Cătălin Tolontan  •  6 august 2018, 9:10

@doilaunu: pai atunci sa nu se faca nimic, nu-i asa? Teoria ca vizitele erau formale si inutile tine tot de ANSVSA, caci ea ii platea, din bani publici, pe veterinarii concesionari. Ea are obligatia sa se asigure ca inspectiile sunt eficiente!

Paul  •  6 august 2018, 9:14

Din pacate incopetenta,slugarnicia si lacomia se plateste. In momentul de fata cu exceptia oraselor mai mari Romania este in urma cu cel putin 20 de ani fata de tari ca Polonia sau Slovenia. Pentru noi conteaza mandria neamului , steagul pe *** iar slugile apolitice sunt la tot pasul.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

rexrapidistul  •  6 august 2018, 9:15

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ardeleanul  •  6 august 2018, 9:22

Mă întreb: este doar nepricepere crasă, sau este și rea/voință? Acest individ ar trebui nu doar exclus pe viață din această branșă, ci și penalizat crunt!

Ardeleanul  •  6 august 2018, 9:24

Auzi tu: țara e sub molimă de-a binele, el face workshop cu vânătorii, acum când trebuie măsuri urgente și concrete luate! Workshopurile trebuiau făcute în anii trecuți, ***, nu acum!!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Florea  •  6 august 2018, 9:31

Urmeaza postacii atotstiitori care o sa ne spuna ca oricum veterinarii nu faceau nimic, ca pesta se raspandea oricum, si ca nu se putea face nimic, si ca e vina guvernului tehnocrat.

mitrut  •  6 august 2018, 9:32

Care a fost adevaratul motiv al suspendarii vizitelor? Cine are de castigat din asta?

fermierul  •  6 august 2018, 9:43

nu vreau sa-i iau apararea acestui Geronimo dar medici veterinari degeaba sunt nemultumiti pentru ca dupa ce ca sunt incompetenti oricum nu-si fac treaba, la mine nu a mai venit medicul de 1 an jumate, a aparut cand s-a anuntat pesta sa crotalieze pt ca stia ca o sa aibe control in rest vine doar cand trebuie sa vaccineze gaini sa mai incaseze si el ceva. De cate ori l-am chemat la porc cu probleme mi-a zis sa-l tai ca nu are ce-i face, de cezariene nici nu mai vorbim, zici ca-l pici cu ceara daca il chemi sa faca o operatie. Iar de vizitele acestea la animale nici nu mai vorbim, nici nu stiam ca e platit pentru asa ceva, probabil ca pana acum a aincasat banii si a raportat ca totul e ok

Marius  •  6 august 2018, 9:43

Ar fi momentul pentru INCHISOARE...

Ion  •  6 august 2018, 9:59

Salut Doilaunu. Nu sunt veterinar dar le cunosc foarte bine activitatea . Te asigur in calitate de controlat al serviciilor veterinare de stat ca baietii acestia stiu ce au de facut si isi fac treaba cu celeritate . Ca tu nu vezi ce fac este altceva . Dar ei tin in frau situatii grave care pot degenera si care pot adduce prejudicii grave sanatatii populatiei . Prezenta lot in gp-uri este oportuna si de mare ajutor . Crede-ma sunt in masura sa-ti povestesc despre asta..

Marius  •  6 august 2018, 10:04

Vizitele in gospodarii sunt eficiente nu doar prin faptul ca se observa statusul sanitar-veterinar al animalelor, modalitatea de furajare, etc., dar, foarte important, era identificat ( prin crotaliere) fiecare animal in parte si introdus in baza nationala de date. Doar asa poti sa stii , cu certitudine, numarul animalelor existente in gospodarii la un moment dat. Asa cum putem sa spunem ca Romania are x nr de animale ? Cine ne spune asta, ne uitam in globul de cristal sau in tarot ? ...poate ANSVSA a angajat vreun medium si asa ne anunta, cu emfaza, nr. de suine ce ii detine tara noastra ! In momentul in care stii cu certitudine ce gospodarii detin suine, spre exemplu ( doar le extragi din BND) te duci la punct ochit, spre exploatatiile respective atunci cand apare o epidemie, de genul pestei porcine.

Marius  •  6 august 2018, 10:31

@fermierul : medicul veterinar nu trebuie sa vina sa ti crotalieze porcii decat in momentul cand dvs. il notificati, asa cum dealtfel spune legea. Nu are de unde sa stie ca purceaua dvs a fatat sau dvs ati cumparat animale. Mai mult de atat, pe dvs va obliga legea ca in termen de 7 zile sa il anuntati ca ati cumparat porci si sa va duceti cu documentele de vanzare-cumparare la dansul pt a introduce animalele in calculator. Daca nu a fost anuntat si nu ai documentele necesare , nu trebuie sa ii crotalieze ci sa ii confiste iar dumneavoastra sa primiti amenda. Si fix de un an jumatate nu trebuia sa vina la dvs. ca atunci a fost ultima inspectie in exploatatie. In rest vine, doar daca dvs il anuntati ca aveti o problema. Faptul ca a venit acum sa va crotalieze porcii e o initiativa a dansului, neplatita, munca patriotica.

Catalin Mihai  •  6 august 2018, 10:41

Cat de ,,dastept'' e d-nul Tolontan...Se pricepe la toate..De la intretinerea gazonului la pesta porcina ..

Cătălin Tolontan  •  6 august 2018, 10:42

@Catalin Mihai: replica standard a celor deranjati, cand dam peste ceva, peste documente, este: dar nu va pricepeti la asta! :-) Aveti dreptate, nu ne pricepem la tot, de fapt ziaristii se pricep doar sa gaseasca documente, informatii, sa intrebe oficialitatile si sa informele oamenii. De aia jurnalistii deranjeaza pe cei care vor ca aceste informatii sa ramina la guvernanti si sa nu ajunga la cei guvernati :-) In rezumat, aveti dreptate: nu suntem destepti, suntem sistematici.

Toader  •  6 august 2018, 10:49

Toate drumurile duc la Roma; otrăvire. De altfel virus=otravă în latină. De unde beau porcii apă? Anul ăsta au fost ploi multe, pînza freatică ridicată, agricultura chimică, gunoiul de la porci (balegă pișalău)...unde s-au infiltrat? Virușii, ca microorganisme, n-au fost niciodată dovediți că există. Microorganismele oricum nu îmbolnăvesc; părerea/teoria patogenă (postulatele lui Koch) niciodată dovedită. Carantina este o armă politică. Părerile lui Koch și Pasteur au fost luate-n brațe de putere pentru că le-au fost folositoare războiului economic dintre Germani și Franța contra Marii Britanii; opreau acostarea navelor flotei britanice în porturile europene pe motiv că aduc boli.

Horace  •  6 august 2018, 10:50

geronimo la patiserie?

Andrei F  •  6 august 2018, 11:02

Desigur ca ,,specialistii,,lovesc din nou!!!Ce putea face aceasta vizita a veterinarului la gospodariile populatiei cand acum cand este oficial ca este gripa porcina africana masurile pe care un nespecialist ca mine le vede incalcate?Cum sa acuzi autoritatile cand patronul firmei spune ca nu stia de focare de infectie decat cand a devenit oficial???Aceasta afirmatie acuza sau nu auroritatile?Eu zic ca nu...patronul ar fi vorbit tot ce nu se spune oficial.Daca in aceasta ferma s-a luat toate masurile posibile infectarea tot a fost posibila?De ce?Pai ferma are doctori veterinari angajati zi de zi!!!Pai ...raspund tot eu ca nespecialist...Sobolanii,tantarii, pasarile necrofage -vectori de raspandire a bolii recunoscuti si de Geronimo si de ,,specialisti,, nu cunosc autoritatea nimanui!!!Apoi...patronul a vorbit de animale libere ale taranilor in jurul fermei,Geronimo a vorbit de transporturi de produse de porc plecate din focare de pesta!!!Presa locala a vorbit de brosuri de informare a populatiei introduse in judetele de risc!!!!,,Specialistii,,la B1 au vorbit de incendieri din partea ucrainiana care a impins mistretii spre tara noastra!Si aici s-a dat o perioada de timp!Dupa recoltarea paioaselor!Cand autoritatile recunosc ca nu se cunoaste boala numita pesta africana,cand autoritatile recunosc ca nu exista vaccin sau medicamente care sa lupte cu aceasta boala se naste intrebarea ce putea face veterinarii in curtile oamenilor?Am citit zilele acestea un posibil,,specialist,,care a postat pe acest blog ca virusul pestei porcine africane rezista in focar 6 ani!!!Deci...populatia este in neliniste si pentru ca autoritatea este subminata.De unde sa stiu eu care din datele aflate sunt corecte?De unde sa stiu eu ca specialistii din ziare sau de la tv. sunt bine intentionat cand intre ei se contrazic?Si uite ca totusi cineva a muncit!Astazi prezint o dovada ,ca sa nu mai fiu facut pesedist ...a Guvernului Ciolos:,,Programul national de supraveghere,prevenire si control a pestei porcine africane...,,9 noiembrie 2016...Cititi si apoi mai vorbim...

Gogu  •  6 august 2018, 11:04

Un exemplu clar, fara echivoc , de felul cum prostia guvernantilor este decontata de o tara intreaga.

gilos  •  6 august 2018, 11:36

Un lucru este cert : avem epidemie de pesta porcina in Romania. Tolontan si GSP-ul au informat tara de ceea ce se intampla. Cineva trebuie sa raspunda. Sunt oameni platiti, care au datoria de a coordona si supraveghea. Cu siguranta alimentara nu este de glumit. Greseala-incompetenta-prostie, chiar nu mai conteaza. Important este ce facem acum ? Cum rezolvam ? Ce masuri ?...etc Felicitari Catalin Tolontan si echipei de jurnalistI ! Munca voastra este esentiala in societatea zilelor noastre !

Catalin Mihai  •  6 august 2018, 11:45

@ Catalin Tolontan..Problema e d-nule Tolontan ca daca ati fi fost in locul respectivului ati fi procedat ca acesta.N-am nimic cu ziaristii insa nu e nicio diferenta intre d-voastra si cei din clasa politica .Toti slujesc doar anumite interese si intr-un fel ziaristul si omul politic nu pot trai unul fara celalt :)

Catalin Mihai  •  6 august 2018, 12:12

Pacat ca m-a lasat memoriasi nu mi mai aduc aminte daca d-nul Tolontan a fost asa de interesat si epidemia de gripa aviara de pe vremea fostului PDL..Dar poate ma lamureste dansul...

Napolion  •  6 august 2018, 12:15

Incompetenta nu are culoare politica. Si nici nivel de plasare (mai mult in vama sau mai mult in medicale sau mai mult in agricultura). Cu oarecari diferente. Si nici coruptia. Care este poate o idee mai mare la noi dar care este importanta chiar si in tari ce ne dau exemple. Chiar daca in unele mai ilustre dintre tari nu se materializeaza intotdeauna in bani ci in aranjamente economice. Numai ca aia au facut sa aiba o farfurie plina in fata si dupa aia sa puna jandarmul. Noi punem jandarmul cand 3 nemancati au 2 boabe de mazare in fata. Ma gandesc cum era daca Tender in loc sa fie bagat la racoare i se dadea pedeapsa sa resuscitee tractoare Brasov si sa vanda in Africa. Cu conditia sa isi plateasca taxele. Sau Niculae sa dea drumul la ferme de legume pentru contractare cu lanturile de marketuri mari. Ca tot erau baieti deshtepti, ca tot comunicau intre ei... Sau le-a fost mai drag sa isi umple ei burta sau au fost mai servili si au ascultat comanda de afara ? Ca de exemplu sa nu mai mportam atata legume , sa crestem nivelul de trai la tzara si sa stopam emigrarea economica. Spaniolii au dat o lege care seaman cu o "amnistie" a trecutului banilor negrii. Siemens i Mercedes au lucrat "motivand" pietele unde au vandut. SI acum ne pun melodia pe care sa jucam... Coruptie inseamna si presa care informeaza directionat. Sau trafic de influenta. Sau dezinformare. SUntem blestemati ca sa nu fi avut nici un presedinte independent, care este partian pe fata la intalnirile partidului care-i este suport (Iliescu, Basescu, Iohanis) care cere celorlalti sa respecte constitutia dar care incearca sa o negocieze. Ce vede omul de rand cand i se cere verticalitate? Vede compromis si cat timp nu putem consolida un capital/industrie /agricultura autohtona nu vom avea nimic. Nici macar libertate. Iar presa o sa vorbeasca cu aceleasi tonuri "profesioniste" despre teme minore. "atac la placute", "incompetenta inspectiei" etc etc. Avem un peste cu cangrena la cap si noi ne-o tragem unii altora pe solutiile cum sa nu-i cada solzii, cine-i de vina, de cand a inceput... cat es ziua de lunga. Se face seara mergem la culcare ca deh suntem oameni sibrusc seara problemele sunt mai putin acute si "suntem surprinsi" cum pestele continua sa moara. Gasim inlocuitori care au solutii la toate cand de fapt solutiile sunt cel putin 10 ani de munca cu niste investitii si investitori strategici (de preferinta care fac profit si isi platesc taxele AICI). Sincer:.... nici nu ma mai intereseaza cum ai cheama, cum au facut banii, pe cine au platit pana acu 5 ani, daca fac locuri de munca si vad ca TVA si profit rezonabil intra la buzunarele noastre comunitare. Asta ar trebii sa le convina si "partenerilor" nostrii caci o tara care are resurse interne de venit este una care rezista si consuma si produce consum de marfuri. Precum una spoliata ce ajunge sa isi vanda pmantul pe bucati va fi instabila... Sau poate ca asta ar conveni mai mult aliatilor nostri...

dan65  •  6 august 2018, 12:16

lasa ca si tu esti genial domnule Tolontan.ai vazut in ce hal arata gazonul de pe Arena Nationala dupa presiunile exercitate de trustul vostru de presa?si prostiile de genul ca ”noi suntem jurnalisti si doar am relatat despre o eventuala stare de fapt” nu mai tine.trebuie sa recunoasteti ca sunteti formatori de opinie si ca o parere personala ,ar trebui sa raspundeti chiar si penal pentru articole calomnioase si (sau) tendentioase.

anton  •  6 august 2018, 12:50

Felicitari Tolontan. O noua contributie epocala a justitiarului national la dezvoltarea Romaniei pe noi culmi de civilizatie si progres! Anchete comandate, obiective politice evidente, false probleme, perdele de fum, acesta este Tolontan in prezent. Starea jalnica a gazonului de pe Arena Nationala o datoram incercarii lui Tolontan de a o ataca pe Firea. Pacat!! prince face Tolontan in ultima vreme se compromite inca o idee de adevar, onestitate si dreptate in Romania.

justitia  •  6 august 2018, 12:53

Acest *** ar trebuii sa zaca in puscarie pe viata cu cei ce l au numit pe spaga in functie...or sa vada ei pe 10 august

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Catalin  •  6 august 2018, 12:53

Domnule Tolontan , am mai scris un comentariu pe acesta tema zilele trecute... Ca și specilist vă spun că epidemia ar fi apărut oricum și cu inspecții și fără , dar posibil să fi fost depistată mai din timp, s-ar fi împărțit ceva pliante proprietarilor de suine , noi am fi vorbit cu oamenii .Poate s-ar fi putut limita mai mult dacă se împușcau mistreții ( sunt purtatorii nr. 1 al virusului pe distante extrem de mari ) , în covor, ( toți). Dar pentru asta îți trebuie FORȚĂ!! Decizională , de susținere alături de alte organe ale statului , cu demisia pe masă! NU S-A FĂCUT NICI UN PLAN , DAR SE ȘTIA CĂ VINE! Știți ce vorbă a circulat printre noi? *Las-o să vină! Poate așa ne mai aude și pe noi cineva!!!*Știu că este cinic , dar când ai o conducere care numai criterii politice vede în fața ochilor , niște slugoi , care parcă sunt dușmanii profesiei....ce să spui? Știți că se fac programe naționale de combatere a bolilor în care medicul veterinar de libera practică este obligat să vaccineze ( găinile- galinacee Gallus Gallus ) , la solicitarea proprietrilor de pasări ( care nu o fac decât extrem de rar) , cu plata manoperei la proprietar? Intr-o industrie de 500. mil euro la nivel național! Conducerea ANSVSA a văzut și căutat doar oportunitatea de a reduce costurile cu manoperele. OK ... știtți de de 7 ani aceste tarife ale manoperelor nu s-au modificat? De câte ori a crescut costul muncii de atunci? Cum au crescut salariile, combustibilul.... nu mai vorbesc! Au scăzut efectivele de animale , domnule Tolontan , deoarece Ministrerul Agriculturii nu a avut nici un proiect viabil pe 10-15 ani de încurajare a oamenilor să crescă animale cu valoare GENETICĂ ridicată... s-au acordat acele subvenții care de fapt nu acopereau nimic , erau doar o formă mascată de a acoperi subzistența gospodăriilor populației!!! O formă de a-i ține captivi în SĂRĂCIE! Au făcut mulți proiecte europene iar banii luați i-au folosit să-și pune termopane la case, nu au cheltuit cu ameliorarea raselor de animale! Și primul lucru când își fâceau aceste proiecte ANSVSA-ul avea grijă să transforme aceste gospodării în exploatații comerciale de tip A , ( fără să aibă un contract oficial cu un medic veterinar ) ca nu cumva statul să mai suporte vreun cost al manoperei . De ce? Ca să se scape ANSVSA-ul de aceste costuri, în opinia unora , mari. Domnule Tolontan , să vă explic un lucru , matematic , simplu... într-o fermă de păsări , pe tură sunt angajați și 1-2 electricieni . Acești oameni au salariile cam cele mai bune din fermă (2-3000 ron) . Dacă proprietarul fermei se zgârcește să nu aibă acești oameni sau un serviciu extrenalizat , se poate întâmpla un accident să pice rețeaua de tensiune , siguranțe , etc , și în maxim 30 min , dacă nu se fac manevrele specifice ( generator , linii tensiune rezerva) care doar un electrician autorizat le poate face , se pierd sume colosale în fermă , incubator , etc. Matematic , poți plăti un electrician degeaba 30 ani , dar dacă în ultima zi a lui de serviciu ți-a salvat ferma, si-a scos banii!!! Este la fel și în cazul supravegherii efectivelor în gospodării . Câte locuri de muncă se pierd din industria cărnii de porc? Câte afaceri vor fi ruinate ? Carniprod Tulcea este mare , are forța de a se repopula , dacă nu-i eutanasianază tot efectivul , dar sunt crescătorii mici cu cîteva mii de capete ...aceia vor fi în mare dificultate ...au banci au casele și fermele puse ca garanții bancare... Dumnezeule!!! Ei acum domnule Tolontan și cititorilor care ați avut răbdare să citiți , ce este mai ieftin pentru economia națională ? Să pompezi bani prin supraveghere anual cu o analiza concretă pe noile evoluții ale bolilor sau să te concentrezi pe fiecare focar cu resursele pe care le deții umane și materiale? Ei , na , acum sunt 500 focare. Posibil până în Crăciun să avem 2000, dacă le vor declara .Și asta e o poveste , nu le declară , dar nu cred că se mai poate juca cineva cu așa ceva . Cine își dă demisia?

Catalin  •  6 august 2018, 13:08

pt Andrei F ... citez * Virusul pestei porcine africane este foarte rezistent , mai ales în stare absorbită pe diverse particule proteice . În sânge , la rece și întuneric rezistă până la 6 ani , în urină și dejecții de la porcii bolnavi 2-5 luni , iar în cadavrele îngropate 3-9 luni , în funție de sezon * Tudor Perianu - Bolile infecțioase ale animalelor , Viroze , vol 2 , pagina 418 , ediția 1997 .

Bogdan  •  6 august 2018, 13:34

Anul acesta tocmai expira suspendarea de către UE, timp de 5 ani, a exporturilor românești de carne de porc. Deci.... la loc comanda! Cine are ferme de porci unde nu trebuia intrat?... Dragnea-juniore unul dintre ei. În UNGARIA, PESTA PORCINĂ DIN ROMÂNIA ESTE MANĂ CEREASCĂ PENTRU EXPORTTORII LOR. Deci, UDMR, aliata de nădejde la guvernare, are de ce să fie mulțumită.

Catalin_R  •  6 august 2018, 13:57

Daca ordinul respectiv a fost primit din primavara (2-3 luni in urma) oare de ce medicii veterinari n-au iesit pana acum sa zica nimic? Acum cand totul e praf si pulbere, ne luam cu mainile de par si ne dam de ceasul mortii?? Cam tarziu, nu credeti?...raul a fost facut!! Asta pentru ca, un *** a vrut sa faca el economie si sa iasa in fata pupand mana sefului ca uite cum a economisit el....meleoane de oiro!! Dar si altii, care din motive stiute doar de ei au tacut chitic si "au lasat" sa vina molina... Degeaba ies acum medicii veterinari si se dau rotunzi..."noi am vrut dar nu ne-au lasat"!! *** in momentul in care a semnat ordinul!! Si poate-l intreaba si pe Daia cineva de sanatate, ca tot e pe "tarlaua" lui, problema asta!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cătălin Tolontan  •  6 august 2018, 13:58

Catalin_R: medicii au facut memoriile pe care le-am publicat. De ce nu au iesit public? Da, aceasta este o intrebare. Dar uitati-va cat de putin se vorbeste si acum la televiziuni despre pesta si vom intelege ca exista eternul interes al guvernantilor de a stopa subiectele, "ca sa nu fie panica".

pop ion  •  6 august 2018, 14:29

Felicitari pentru gsp si pentru marele doctor veetrinar tolo ! Ati devenit un ziar absolut incredibil ! Nu va scapa nimic ! ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

de Tracia  •  6 august 2018, 14:41

Cătă ai să vorbim despre fraierii pe care îi păstorești nu despre fraierii ce conduc țara. Uite un articol de pe gsp: https://www.gsp.ro/fotbal/liga-1/start-de-cosmar-pentru-craiova-in-urma-cu-14-ani-a-retrogradat-dupa-un-parcurs-identic-545663.html Și uite și răspunsul meu- ce firește va fi moderat: ” Adrian Și Atât • 06 August 2018, 14:32 1 1 Andrei Crăiţoiu ... ești ziarist sau ***ă? Se lucreză mult la nivel de partid să se acrediteze ideia că clona este continuatoarea Științei. Dar până și cel mai înverșunat postac PSD nu are tupeul să atribuie echipei lui perioada de după 90. Și vi dumneata și... Îți spun direct: faci de rușine noțiunea de ziarist cu astfel de articole. Și ca să fie și mai clar... o să încerc să strâng câțiva prieteni să te dăm în judecată. Ăsta nu mai este jurnalism! este dezinformare.” Cum crezi tu că se vede GSP dinspre cititor când apar astfel de articole? Eu o să încerc să vă dau în judecată, și nu aici ci la mine acasă la Bruxelles, măcar pentru a vedea tot mapamondul ceea ce sunteți în realitate. Vouă nu vă pasă de sport.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Andrei F  •  6 august 2018, 14:50

@Cătălin Tolontan • 6 august 2018, 13:58 Poate pesta porcina...aviara e la inaripate...Medicii, daca cautati numai pe internet o sa vedeti ca au fost prelucrati...Mai sus am dat un material al lui Ciolos in 2016...Mai exista un material de pe timpul lui Ponta din 2013 pe internet....Probabil ca acela a fost o obligatie europeana...Si am citit pe un ziar ca un porc care este atins de boala moare in 10 zile....Din 2013 de la,,Analiză calitativă a riscului de pătrundere a pestei porcine africane în România ,, se stia ce trebuie facut si sa am iertare dar materialele au fost facute tocmai pentru medicii veterinari...Din materialul din 2013 Europa stia ca pesta porcina africana o sa vina si tocmai de aceea apare si Raportul europenilor din 2017 ianuarie-februarie....Ziarele locale vorbesc de brosuri trimise in judetele de risc si Delta a fost catalogata de la inceput ca risc maxim...Ca tot ati vorbit de aviara...Si aviara a avut episoade mai acute in Delta...-----Poate multi o sa spuna ca ce conteaza ce s-a hotarat in 2013 sau 2016 la nivel de Guvern...Treaba ca cei care au firme sunt obligati sa cunoasca legislatia si regulamentele in domeniul de activitate...La fel si cu dezinfectantii din spitale.Poate mai sunt si acum angajati din sanatate care nu cunosc procedurile dar aceste proceduri exista...@Catalin • 6 august 2018, 13:08 Multumesc!Este adevarat ca se transmite si prin tantari,sobolani,pasari necrofage?...

Dan Gabriel  •  6 august 2018, 15:05

Domnule Tolontan degeaba credeți că România se va îndrepta vreodată.Dimpotriva această țară se scufundă din ce în ce mai mult.Asta din cauza celor care au avut puterea de decizie în această țară din 89 până în prezent.Singurul lor interes e averea personală dobândită de cele mai multe ori ilegal.Sigur o să îmi spuneți ca nu toți sunt corupți.Dar numărul celor corecți e undeva de 0,01 la suta de corupți.De fiecare dată când mă întorc în România să îmi văd rudele mă îngrozesc de ce văd la televizor.Cateodata mă gândesc că această țară frumoasă de altfel dar prost gestionata.Nu ne merită pe noi românii care ne batem joc de ea.

Victor  •  6 august 2018, 15:15

E doar coincidenta ca (fiul lui) Dragnea este un mare porcar?

acar  •  6 august 2018, 15:32

"In rezumat, aveti dreptate: nu suntem destepti, suntem sistematici."...este autocaracterizarea facuta de tine Tolo...aici este si problema....daca la voi acest "sistematici"...este la fel ca repartizarea aleatorie a completelor de judecata..m-am lamurit...apropo da=mi o sugestie de ancheta ziaristica efectuata de jurnalul sportiv GP....pe timpul guvernarii tehnocrate....

dan65  •  6 august 2018, 15:56

@Cătălin Tolontan: banuiesc ca referirile sunt la pesta porcina,ca pentru "pesta aviara" temele sunt pentru anul viitor.btw gazonul de pe Arena Nationala l-ati distrus sau nu va asumati mizeria declansata ?

lord belial  •  6 august 2018, 16:26

ma intorceam de pe litoralul muntenegrean acum vreo 1-2 luni cand amicul meu care era cu mine in masina primeste un telefon cum ca s-a declansat pesta porcina in romania. focarul de infectie, la acel moment, era undeva in nord-vestul tarii. amicul meu, avand ferma in oltenia, in salasul psd-ului, s-a gandit ca, pana ajunge la ei, va dura vreo saptamana doua si, oarecum ingrijorat, a incercat sa se calmeze spunand ca, sigur, guvernul psd (pe care el l-a votat, ca, deh, fura impreuna) se va ocupa de situatie si sigur se vor da comunicate si lumea se va mobiliza si pesta va fi oprita. iata ca, doua luni mai tarziu, fara niciun comunicat din partea guvernului, se duc toti porcii din romania si raman doar cei din PSD

Gabriel  •  6 august 2018, 17:16

Doar Medici veterinarii sunt profesionistii sistemului, care sunt in alertă , dar functionarii de la Sanepid sunt puși politic. Oare domnul Geronimo Brănescu nu cumva ar trebui să fie încadrat la Suminare Economiei Naționale, arestat si condamnat la vreo 10 ani de pușcărie, ca si exemplu de tragere la răspundere plus imputatea costurilor .

ena  •  6 august 2018, 18:00

O investigatie bine facuta, Ma intreb cum pot fi trasi la raspundere cei ce trebuiau sa ia masuri si nu le-au luat...

CRISTYAN  •  6 august 2018, 18:18

Oare ce patea acest Geronimo dacă era la conducerea Autorității Sanitar Veterinare din orice alt stat membru UE? Cel puțin un proces penal pentru subminarea economiei naționale. Dacă ar fi fost in China povestea era mult mai scurtă...

Napolion  •  6 august 2018, 19:00

Daca in inginer greseste ... plateste. daca un doctor greseste... mai greu dar plateste. Daca un politai greseste... se mai intampla sa plateasca. Si tot asa. Daca un politician greseste.... necistesc numarul de la masina cu scandal (... dar fara partid). A inclus cineva raspundere profesionala ? As fi curios care este procentul de juristi , avocati, notari din forurile cu sarcina de legiferare... Chiar nu au reusit sa puna un sistem la punct de raspundere profesionala ? Nu... mai bine sa derapeze si sa plateasca alti... Ipocrizie sub apanajul dreptati....De fapt se feresc ca dracul de tamaie sa isi angajeze raspundrea. Dau un exemplu; daca esti politician si te lauzi ca vei face 200km de autostrada si vei reduce inflatia sau o vei tine in limite sau... Se face un punctaj (un nr de puncte pe obiectiv atins) si la final functie de gradul de atingere a acestora te legitimezi: daca ai o scadere sub 40% fata de ce ai promis atunci in urmatoarele alegeri nu mai ai drept de participare. Indiferent in ce partid iti descoperi ca esti brusc lovit de adevarata iubire...

dice  •  6 august 2018, 19:14

Cred ca au dreptate si unii si ceilalti dintre cei care comenteaza mai sus. Cei care spun ca veterinarii isi fac treaba au, probabil, dreptate, ar mai trebui sa spune si unde se intampla asta. Cei care spun ca nu-si fac treaba au si ei dreptate, insa trebuie sa spuna unde se intampla asta si cum ii cheama pe veterinari. In general, managementul unei astfel de activitati trebuie sa aiba in vedere doua componente: administrare si control. Deci daca cineva nu si-a facut treaba trebuia ca altcineva sa obsrve. Insa acum avem o probema, il vedeti pe Geronimo? E pierdut in spatiu, pe la Capul bunei sperante....Asta e problema cu cei numiti fara concurs, in general sunt paraleli.

Unoarecare  •  6 august 2018, 19:50

Înțeleg articolul prezent care se înscrie în tematica lui tolo. Pe de altă parte articolul face parte din normalitate. Majoritatea celor capabili au plecat din românia. În momentul de față romania e populata masiv cu idioți care votează psd. Votează psd pentru ca psd promite bani de pomana. Sint printre ei indivizi atît de *** încît dupa ce votează psd ca sa le dea bani se așteaptă ca liderii psd corupti aka toti liderii sa fie bagati la pușcărie. Asta e chiar perversitate. Ai votat un bandit sa ti dea bani acum macar lasa l sa si rezolve problemele. În românia mulți fura iar majoritatea celor care nu fura nu o fac f8indca ori nu au ce sa fure ori nu se pricep. Restul sint plecați de multă vreme...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cătălin Tolontan  •  6 august 2018, 19:51

@Unoarecare: daca spuneti ca intelegeti tematica abordata de noi, si va multumim pentru asta, veti sti si ca nu facem separatie intre compatrioti in functie de votul lor. Romanii sunt egali in drepturi, indiferent care este optiunea lor politica, si toti au dreptul la respect!

Marius  •  6 august 2018, 21:33

Oricum , medicii veterinari pt animalele de renta, sunt pe cale de disparitie. Unii dintre ei decid sa si faca cabinete private pt animale de companie, unde cel putin este un castig, ceilalti , marea majoritate, decid sa paraseasca tara, pt castiguri de peste zece ori mai mari. Suntem tara ce produce forta de munca inalt calificata, care apoi e "exportata" gratis. Putini tineri se mai incumeta sa-si desfasoare activitatea la tara, in cotete.Nimeni nu mai vrea sa ajunga acasa cu iz de balega, pt cativa lei, ce ti-i dau batranii pensionari ai satelor. Cu totii contribuim la educatia tinerilor, cu tot tacamul, burse de stat, gratuitati, ce apoi aleg sa plece. Convenabil pt tarile " importatoare" nu? Ar trebui ca cei ce termina o institutie de stat, sa nu poata pleca decat dupa ce-si achita studiile, sau dupa cativa ani in care isi desfasoara activitatea in tara. Bine, ideal ar fi sa le oferim salariile si conditiile de munca de dincolo. Cu aceasta ocazie trag un semnal de alarma si dau scris ca in maxim cinci ani, daca nu se iau masuri, problemele in a gasi un medic veterinar pt animale de renta ( adica fix cel ce are grija de ce ne ajunge in farfurie) va fi o mare problema. Deocamdata au ramas cei din vechea garda, care nu mai pot pleca, dar...viitorul e sumbru...nu mai sunt veterinari, oamenii vor renunta incet, incet, la cresterea animalelor, vor urma importuri masive...sau poate, aste se doreste....

Unoarecare  •  6 august 2018, 21:45

Tu iti faci munca de jurnalist dar nu cred ca mai e prea mult de facut. Clasa politică reprezintă populatia. Ne amăgim aiurea de atîția ani... cei care au votat psd stiu ca psdul e plin de hoti. Iti urez succes cu articolele tale dar nu cred ca au efect fiindca majoritatea votanților sînt la fel ca politicienii. Sint sute de mii de tanti viorica in romania... O tara săracă nu isi permite democrație... romania experimenteaza simulacrul asta de democrație doar fiindca e parte a UE. Probabil singura speranță ar fi ca UE sa devina o federație in care justiția și taxele sa fie controlate de la centru etc etc.

??????  •  6 august 2018, 21:47

Și care este modul de apariție și de transmitere a boli ?

Comentează