Geniul Guvernului Dăncilă: în plină amenințare a pestei, s-a ordonat eliminarea controlului veterinar din primăvară, economisind 6 milioane de euro și pierzând aproape un miliard!

Libertatea publică documentele oficiale prin care șeful ANSVSA Geronimo Brănescu a oprit medicii veterinari să facă obișnuita inspecție a animalelor în gospodării!

luni, 6 august 2018, 8:59

 

De Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

26 de lei plătește statul pentru vizita unui medic veterinar într-o gospodărie.

Se verifică starea de sănătate a păsărilor de curte, a porcilor, vacilor și oilor.

Conform legislației, există două inspecții pe an – una în primăvară, cealaltă, în toamnă.

”Primăvara, noi, medicii, făceam aproximativ 1 milion de inspecții. Cei 26 de lei per gospodărie reprezintă o sumă derizorie și care nu acoperă munca reală a unui veterinar”, spune Viorel Andronie, președintele Colegiului Medicilor Veterinari.

28 de euro costă în Franța inspecția sanitară a unei gospodării, față de 26 de lei în România

6 milioane de euro achită statul, la nivelul întregii țări, pentru inspecțiile de primăvară.

Dar cineva decide ca, în primăvara lui 2018, să nu se mai facă verificările medicilor veterinari în gospodării!

A tăiat costuri de 6 milioane de euro și pierdem aproape un miliard!

Medicii veterinari protestează.

Specialiștii argumentează că, încă din iulie 2017, în România se descoperise focar de pestă africană, boală cu mortalitate de aproape 100% la porci.

La doar câteva luni după hotărârea oficială de a nu mai face inspecții sanitare, pesta porcină africană se extinde vertiginos în România.

Iar statul va plăti 6 milioane de euro, cât costau toate vizitele veterinarilor, numai unei singure ferme, cea de la Tulcea, unde deja au fost omorâți 48.030 de porci!

Nota de plată a epidemiei ”va fi de peste sute de milioane de euro, poate un miliard”, susține Asociaţia Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine şi Porcine din România, citată de Agerpres.

Cine a dat ordinul să nu se facă obișnuitul control de primăvară?

În fiecare an, inspecțiile în curțile oamenilor se făceau primăvara, între februarie și mai

Geronimo Brănescu, președintele ANSVSA

Răspunsul e în documente.

Texul inițial din Ordinul ANSVSA 35/2016 referitor la inspecțiile în exploatații era următorul:

„51. Inspecţiile oficiale în exploataţiile nonprofesionale înregistrate în Registrul naţional al exploataţiilor sunt programate a se efectua în două campanii, respectiv februarie – mai şi septembrie-octombrie. După finalizarea inspecţiilor în exploataţiile nonprofesionale din perioada februarie -mai, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor analizează în detaliu modalitatea de realizarea a acestora şi rezultatele obţinute”.

Pe 13 februarie 2018, președintele ANSVSA, Geronimo Brănescu schimbă regula inspecțiilor.

Geronimo Brănescu a înlocuit inspecția cu o analiză din birou!

Ordinul 17/2018, emis de Geronimo Brănescu, are următorul conținut:

„51. În perioada martie-iulie, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Animalelor analizează în detaliu modalitatea de realizare a inspecţiilor oficiale în exploataţiile nonprofesionale înregistrate în Registrul specific al exploataţiilor şi rezultatele obţinute în anii precedenţi. Inspecţiile în exploataţiile nonprofesionale se desfăşoară în perioada septembrie-octombrie”.

O inspecție certă, cea din primăvară, a fost înlocuită cu o ”analiză în detaliu” a ceea ce s-a făcut în anii trecuți!

Analiza din birou a trecutului nu costă nimic, dar nici nu previne pesta porcină!

Ordinul ANSVSA 35/2016 (sus), modificat prin Ordinul 17/2018 (jos), prin care inspecția veterinară din gospodării, din februarie-mai 2018, a fost înlocuită cu o analiză din birou!

Toți oamenii și documentele ignorate de președinte

Geronimo Brănescu este avertizat că face o mare eroare.

Sunt numeroase semne de care președintele Sanepidului veterinar nu ține seama:

În plus, medicii veterinari întocmesc propriile adrese către instituția condusă de Geronimo Brănescu.

Dr. Viorel Andronie, șeful Colegiului Medicilor Veterinari din România, prin semnătura căruia Brănescu a fost avertizat de pericolul eliminării inspecției din primăvară

”Vă adresăm rugămintea de a urgenta demararea inspecțiilor!” Nr. 448 / 08.02.2018

”Având în vedere prevederile Ordinului președintelui ANSVSA nr. 35/2016 care menționează în Anexa nr. 1 în Notă pct. 51 că “inspecțiile oficiale în exploatațiile nonprofesionale înregistrate în Registrul național al exploatațiilor sunt programate a se efectua în două campanii, respectiv februarie – mai și septembrie – octombrie”, vă adresăm rugămintea de a urgenta demararea acestei acțiuni cât mai curând posibil”.

Alertați că președintele Brănescu nu doar că nu urgentează inspecțiile din primăvară, ci ordonă să le anuleze, doctorul Viorel Andronie revine imediat, cu un alt memoriu.

Adresa nr. 448 / 08.02.2018, semnată de Dr. Viorel Andronie

Veterinarii invocă explicit pesta porcină Nr. 623 / 23.02.2018

“Referitor la proiectul de Ordin pentru modificarea Ordinului 35/2016 postat în data de 14.02.2018 fără referatul de aprobare, Colegiul Medicilor Veterinari în temeiul prevederilor Legii 52/2003 și ale Legii 160/1998 vă transmite propunerea ca Punctul 51 al Notei din Anexa nr. I la Ordin să nu se modifice”.

Suntem în februarie 2018 și printre argumentele memoriului lor, veterinarii aduc explicit pesta porcină!

”În contextual focarelor de pestă porcină africană considerăm oportună efectuarea inspecțiilor în lunile februarie – mai” Adresa Colegiului Medicilor Veterinari, 23 februarie 2018, către Geronimo Brănescu

Șeful ANSVSA spune, în continuare, ”Nu”.

Nu se vor face inspecții în primăvara lui 2018, ci abia în toamnă, așa rămâne, zice Brănescu!

Astăzi, la câteva luni de la ordinul său, România are 550 de focare de pestă porcină.

În toamnă, inspecțiile se vor face cu pușca sau cu popa animalelor – buldozerul care îngroapă cadavre.

Geronimo Brănescu nu a răspuns încă întrebărilor puse de Libertatea.

A fost însă, duminică după-amiază în studioul B1 TV. A vorbit despre ”implementări” și ”upgradări”.

Rugat să ofere un exemplu concret de decizie luată de el pentru e preveni pesta, Geronimo Brănescu a spus: „Am organizat un workshop cu vânătorii, la Braşov!”.

În fața unui moderator care nu l-a deranjat, şeful ANSVSA a asigurat apoi publicul că „în întreaga lume nu se face mai mult decât face România în acest moment!”.

Este o frază care seamănă ca două picături de apă cu cea rostită după dezastrul de la Colectiv, când familiile erau asigurate că „avem condiţii ca-n Germania, în nici o altă țară nu se poate afce mai mult pentru ei!”.

Un purcel mort aruncat în remorca unui tractor, alături de celelalte leșuri, în satul Luciu, Ialomița FOTO Vlad Chirea (Libertatea)

Comentarii (62)Adaugă comentariu

Unoarecare  •  6 august 2018, 21:55

Solutia bazată pe un guvern UE ar fi prevenit situația expusă în articolul tau. De fapt ar fi prevenit situațiile expuse în multe din articolele tale ca de exemplu cele legate de problemele din sănătate. România contribuie prin cele 4 milioane de Romania plecați îndeajuns de mult încît un buget si o administrație UE sa aiba grija ca in romania sa existe un sistem de sănătate. La fel justitie sau apărare.

Cătălin Tolontan  •  6 august 2018, 21:56

@Unoarecare: sincer, nu va suparati, teoria ca Romania nu se poate guverna singura nu este elitism, ci autoritarism. Sunt suficient de multi romani onesti si capabili. Unii sunt deja in serviciul public, altii, in privat, cresc noi generatii si lucrurile se schimba. Inclusiv faptul ca din interiorul ANSVSA si producatori nu tac si ofera publicului informatii, prin presa, este semnul ca oamenii nu sunt resemnati.

Lazar  •  6 august 2018, 22:41

De aia in weekend prin sudul Olteniei pe langa Corabia se plimbau porcii pe islaz .... ca e risc de pesta porcina africana. Sa vina pesta, sa sacrificam cateva milioane de porci, poate asa se vor trage invatamintele necesare si de catre veterinari, populatie, guvern, crescatori.

Marius  •  6 august 2018, 22:56

@Unoarecare : din pacate , doar o mica parte din banii trimisi in tara ajung catre firmele cu capital romanesc, ce apoi intra in circuitul economic si implicit in bugetul statului : impozit pe profit, tva, etc. Grosul se duce catre firmele straine si multinationale ( hrana- supermarket, constructii - firme straine, energie electrica - firme straine, banci - firme straine) ce "stiu" sa-si exporte profitul catre paradisuri fiscale sau firma mama. Asa ca greul economiei este dus tot de firmele mici romanesti si de accize, cu cateva exceptii...

Marius  •  6 august 2018, 23:10

@Lazar : in acea zona, oamenii asa cresc porcii, de cand e lumea, cu iarba, pe pasune. Nu poti schimba aceste obiceiuri, decat cu masuri coercitive, dar animalele alea apartin unor amarati, ce nu isi permit sa cumpere cereale, aia le mai trebuie- o amenda. Astea nu se schimba decat atunci cand acei oameni vor avea un venit suficient din care se pot intretine. Asa cum nu se poate schimba curand, nici modul , barbar, de sacrificare a porcului de Craciun, cu cutitul in beregata, cu toate ca lege exista, ce face vorbire de asomare...dar, mai e mult pana departe.

Ciprian  •  7 august 2018, 8:16

Cu fiecare zi ce trece, încă odată în plus, dacă mai era sau este cazul, se demonstrează crasa incompetență a acestei echipe guvernamentale, absolut deplorabilă, sub orice critică. Ăștia îs capabili să gestioneze o astfel de criză?! Cu certitudine, nu! Guvernarea actuală nu se pricepe nici faptic, nici din vorbe, numai auzindu-i pe distinșii miniștrii sau alte persoane din epocalul executiv prezent, te încearcă un sentiment de profundă silă și dezgust. Ce-i interesează pe ei? de pierdut vor avea tot cei săraci, cei a căror existență se bazează pe porcul crescut în bătătură, nu-i așa?! Vai, vai, vai! doar privind la acești indivizi aflați la conducerea țării te iau dureri de cap și te fac să te întrebi de ce suntem așa de tâmpiți? și totodată ne putem explica discrepanțeșle uriașe existente între noi și restul lumii civilizate. Poate ne vom însănătoși, când? nu știu!!! Mergând pe ideea că, lasă că merge și așa! constatăm că, n-a mai mers așa! situația fiind una foarte gravă pentru omul de rând, nicidecum pentru șmecheri!

Bodorin Romica  •  7 august 2018, 8:46

Contraofensiva la ulei si galeti. Macar asa o sa stie si romanul din mediul rural ca Dragnea e de vina. Doar daca ii iei mancarea de la gura. Interesanta miscare.

mona  •  7 august 2018, 8:47

Fa direct plangere la DNA, contesta la Curtea Constitutionala! Ce mai astepti!

Cristi  •  7 august 2018, 8:57

Buna ziua! Si acest domn, Geronimo, nu este tras la raspundere in niciun fel? Nu i se imputa nimic din aceste sume de bani pierdute? Parca vad ca tot medicii veterinari vor fi facuti raspunzatori de aceasta situatie.

ticbis  •  7 august 2018, 10:31

@Toader: Citez din comentariul tau: "Carantina este o armă politică. Părerile lui Koch si Pasteur au fost luate-n brate de putere pentru că le-au fost folositoare războiului economic dintre Germania si Franta contra Marii Britanii; opreau acostarea navelor flotei britanice în porturile europene pe motiv că aduc boli." ................................ Fac urmatoarele precizari: Nu cei mentionati de tine au inventat notiunea de "carantina". La mijlocul secolului al XIV-lea, Europa medievala a fost devastata de o cumplita epidemie de ciuma. Ciuma, numita si "moartea neagra" a facut ravagii printre europeni; se estimeaza ca au murit atunci cca 25 de mil de oameni, aproape jumatate din populatia Europei. Molima a avut focarul in Asia si a ajuns in Europa prin intermediul traficului comercial dintre cele doua continente, preponderent pe cale navala la acea vreme. Venetia era una dintre cele mai importante porti de intrare a marfurilor, cel mai mare port comercial medieval pentru schimbul si traficul de marfuri intre Asia, Nordul Africii si Europa; pe acolo s-a infiltrat si propagat molima. Dogii Venetiei au luat masuri: toate corabiile erau oprite inainte de a intra in rada portului si obligate sa astepe 40 de zile, dupa care oficialii venetieni o inspectau si, daca la bord nu era inregistrat niciun caz de ciuma, era lasata sa acosteze in port si sa-si comercializeze marfurile; daca descopereau un singur caz de ciuma, era intoarsa din drum. Perioada aceea de 40 de zile de izolare a devenit cu timpul termenul "carantina" pe care-l cunoastem si utilizam acum, in mai toate limbile pamantului; PATRUZECI se spune in italiana QUARANTA, de aici si denumirea CARANTINA. In concluzie, actualii guvernanti ai Romaniei n-au fost in stare in 2017 sa ia niste masuri de stopare a extinderii epidemiei nici macar la nivelul celor inventate de catre dogii Venetiei la 1360!!! E drept, nici ciuma nu mai e neagra ca atunci, acum e rosie :)))

Toader  •  8 august 2018, 10:14

@ ticbis, n-am zis că Pasteur și Koch au inventat arma politică și economică numită carantină, doar că autoritățile s-au folosit de părerile lor (teorie=părere) pentru nevoile lor de atunci. După cum zici nimic nou sub soare, doar i s-a dat o formă „științifică”. Pare-se că această născocire este folositoare oricrei puteri, vezi PPA de la noi, fie că au cunoștință de minciună fie că nu. Ion Ghica descrie Ciuma lui Caragea; dacă citești fără preconcepția că molimele sînt rezultatul unor micoorganisme se deschid căi noi. (https://ro.wikisource.org/wiki/Scrisori_c%C4%83tre_Vasile_Alecsandri/Din_vremea_lui_Caragea)

Alin  •  14 august 2018, 12:43

Ce nu am prea inteles este: cum ar fi prevenit aceste controale epidemia de pesta porcina. Avand in vedere ca aceasta boala este mortala in proportie de 100%, orice porc infectat va muri. Faptul ca il controlezi sau nu, rezultatul e acelasi - el tot va muri. SI oricum va infecta toti porcii din vecinatatea lui. Mie mi se pare ca tot ce ar fi facut aceste controale este o evaluare statistica mai buna a extinderii epidemiei.

Comentează