Ordinul semnat chiar de el însuși arată că ministrul Daea n-a spus adevărul la televiziuni când a negat distrugerea plantelor!

Seara când minstrul Agriculturii s-a despărțit de propria logică

miercuri, 8 august 2018, 12:34

Marți, la prânz, ministrul agriculturii a sunat-o pe jurnalista Mirela Neag.

Libertatea solicitase în scris Ministerului Agriculturii detalii despre Ordinul 1295 din 3 august 2018.

Prin acest ordin, ministrul Petre Daea dispusese ca ”în toate suprafețele agricole din zonele cu pestă porcină africană, în focarele care au fost declarate ca urmare a depistării bolii la mistreți” să se ia următoarele măsuri:

În discuția pentru Libertatea, ministrul a confirmat tot, a făcut un apel ca oamenii să nu se panicheze și a explicat motivele măsurilor.

Seara, ministrul s-a răzgândit.

Marea răsucire

Petre Daea nu este un politruc.

Dar, într-o vecinătate guvernamentală care îl trage în jos și într-un sistem populat cu amatorism, ministrul agriculturii începe să se comporte în standardul Guvernului Dăncilă.

A fost o seară de neuitat!

Ministrul Daea face, telefonic, turul televiziunilor.

Are totuși bărbăția și inteligența să nu spună că n-a zis ce a zis pentru Libertatea.

Știe că o discuție cu un jurnalist e oficială.

În rest însă, șeful de la Agricultură începe să fantazeze că a fost greșit înțeles, că se inventează interpretări și că, de fapt, ”măsura nu se aplică decât în cazul în care un mistreț moare în cultura omului și e găsit acolo”!

Asta e o invenție ad-hoc, căci nicăieri, în propriul său ordin, nu scrie despre vreun mistreț mort!

”Și cum ajunge mistrețul în lan ca să moară? Nu vă interesează și traseul său?”

La Realitatea TV, ministrul poposește cu orele la telefon. Atmosfera e încărcată.

Deși nu au documentul în față, Oana Stănciulescu, Sabin Orcan și Valeriu Turcan sesizează imediat nepotrivirea logică.

”Și cum ajunge mistrețul în lan ca să moară? Nu vă interesează și traseul său?”, întreabă Oana Stănciulescu.

”Cum veți găsi urmele de mistreți în lanuri?”, intervine și Valeriu Turcan.

Petre Daea repetă că ordinul său se referă doar la locul morții mistrețului.

Ceea ce este un neadevăr!

Publicat inițial de agrointel.ro, ordinul semnat de ministrul Daea nu vorbește de niciun mistreț mort.

Dimpotrivă, măsura se referă la ”toate suprafețele agricole din zonele cu pestă, în focarele care au fost declarate  ca urmare a bolii de mistreți”.

Dacă în urma verificării se găsesc urme ale mistreților, nu mistreți morți!, culturile se ard, exact așa cum a spus ministrul pentru Libertatea, și apoi se dezinfectează.

De ce e nevoie de măsura controlului plantelor din focare

Măsura arderii porțiunilor afectate de cultură are utilitatea ei.

Pentru că mistreții pot răscoli, băli, defeca sau mânca recoltele și, atunci, plantele cu care intră în contact devin vector pentru virusul pestei africane.

Adică plantele îl transmit mai departe. Cum?

Fără ca nimeni să știe că sunt atinse de virus, plantele ajung în furajele simple sau prelucrate ale porcilor și animalele se îmbolnăvesc mortal.

”Oameni care nu țin cu țara aceasta”

Dar, înfierbântat de propriile invenții de pe televizor, Petre Daea n-a mai ajuns aproape deloc să explice de ce face asta, pentru că el dădea vina pe alții, spunând că ”intepretarea cu distrugerea recoltelor a fost lansată de oameni care nu ţin cu ţara aceasta”.

Să pretinzi că a avea diferențe de opinie e o formă de nepatriotism e nedemn, numai un ministru care se desparte de propria minte poate folosi această retorică.

Nu e nicio interpretare, e un ordin semnat chiar de ministru!

Pe 2 august, locurile unde se aplică regula controlului și distrugerii recoltelor sunt:

2 -⁠ Sălaj -⁠ 2 porci mistreți morți
4 -⁠ Satu Mare -⁠ 9 porci mistreți morți
1 -⁠ Bihor -⁠ 1 porc mistreț mort
10 -⁠ Tulcea -⁠ 20 porci mistreți morți

Situația evoluează, conform informațiilor Libertatea în curând vor fi declarate contaminate de către ANSVSA și alte județe, altele decât cele 8 din acest moment.

 

 

CUPRINS: Toate capitolele investigației din ziarul Libertatea despre molima de pestă porcină.

Comentarii (35)Adaugă comentariu

catalin  •  8 august 2018, 13:03

In momentul in care vezi ca un om argumentează la televizor intr-o intonatie identica cu cele de la Congresele PCR trebuie sa ne punem un semn de intrebare. Nu neg ca ar avea cunoștințe de specialitate, dar cand ai potential sa ajungi in top 3 tari din UE la agricultura eu zic ca acest domn nu este ce trebuie. In rest, mici magareli si abureli ce se potrivesc cu acest Guvern.

Mircea  •  8 august 2018, 13:04

Si in judetul Tulcea ce facem? Dam foc la Delta?

geo  •  8 august 2018, 13:18

Eu sper ca numai exista cetatean roman care sa nu-si fi dat seama ca acest guvern este un atentat la siguranta nationala, ceva mai sinistru si mai grotesc nu cred ca se putea inventa . Atata prostie chiar si ptr Romania este prea mult , o sa explodam de la atata incompetenta ...singura solutie,INCA O REVOLUTIE .

Marcu Anton  •  8 august 2018, 13:19

Du-te tolontane la ,,adevarul'' , ca acolo ti-e locul! sau G4media,hotnews,Dogioiu,acolo la soros media! Ne-am saturata de propagnda ta antiromaneasca in GSP,ziar de sport!

Cătălin Tolontan  •  8 august 2018, 13:20

@Marcu Anton: ce este antiromanesc in a arata ce fac cei care ne guverneaza pe toti? Apropo de romanesc, afacerea care a fost inchisa in Tulcea dupa ce au fost omoriti 48.000 de porci era cu capital romaneasc.

Kermex  •  8 august 2018, 13:40

@Marcu Anton: Ati uitat sa mentionati Antena 3 :)

comabi  •  8 august 2018, 13:47

D-la Marcu Anton, nu vrea Domnia Voastra sa se duca unde a intarcat ala negru proprii copii ;)? Daca aici se face propsganda antiromaneasca, Dragnea si acolitii sai duc o guvernare cel putin la fel, dar as adauga si antipatriotica. Nu vor sa admita cat de nasol este, asa ca prefera sa minta lumea, sperand sa dispara de la sine la ce masuri au fost luate :(. D-le Anton, daca sunteti troll, inteleg ca sunteti platit. Deh, va place sa urmati una dintre cele mai vechi meserii... I have no problem with that. Daca nu sunteti, atunci este trist sa observ romani care nu baga de seama la ce nivel a ajuns Romania sub aceasta guvernare.

pop  •  8 august 2018, 13:47

Ce mica e mortalitatea la mistreti, inseamna ca au imunitatea foarte buna..... mananca natural, fac miscare zilnic si nu sunt vaccinati ca porcii domestici . Sa dezinfectezi lanurile de cereale mi se pare o absurditate atata timp cat nu se reuseste dezinfectarea spitalelor noastre care colcaie de microbi.

Cristian  •  8 august 2018, 13:55

Nu a existat specialist mai potrivit pt a conduce un minister in ultimii fff mult ani decat acest Daea. Este suficient sa i urmaresti activitatea, pt a observa ca omul este extrem de implicat, pasionat si dedicat domeniului in care activeaza. La astea se adauga pregatirea de specialitate. Dar peste pregatire, calitatile bazice ale profesionistului sunt implicarea, dedicarea si pasiunea pt activitate. Asta defineste profesionistul cu vocatie. Astfel de profesionisti sunt f rari, sunt cei cu har, cei numiti “oamenii potriviti la locul potrivit”. Daea paca e personaj din filmul “agricultura”. E parte dn ea. Sunt f multi specialisti, cu multa carte si cultura, dar nu vor deveni niciodata profesionistii care “sfintesc” locul muncii tocmai pt ca le lipsesc dedicarea, implicarea, pasiunea pana la confuzie personala cu propria profesie. Desigur, ca orice om implicat, mai si greseste. Dar e vital ca observatiile sa vizeze strict relatarea greselii, fara a i fi periclitata pozitia profesionala, altfel am saracii un domeniu prin absenta sa. Mustruluiti l pe Daea pt eroarea produsa, dar protejati i pozitia. Nici d lui Tolontan nu i am cerut capul pt multele erori produse in tratarea analitica a unor subiecte, din aceleasi considerente care l fac capital pt domeniul in care activeaza, jurnalism.

deceneu  •  8 august 2018, 13:58

@marcu anton ...antoane, nu ai nimic sub caciula, e sec

Gaius  •  8 august 2018, 14:06

Tovarase Marcu Anton, aici esti pe tolo.ro nu gsp. Nu vreau sa te jignesc dar exista copii ce abia au invatat sa citeasca si sunt capabili sa sesizeze diferenta. Totusi, trebuie sa iti multumesc, de obicei prostii se ascund, in schimb tu semnalizezi.

arres  •  8 august 2018, 16:13

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Catalin Mihai  •  8 august 2018, 16:55

@ Catalin Tolontan -- Nu v-am vazut sa luati apararea firmelor romanesti distruse de asa zis ul stat drept din Romanica si nu v-am vazut sa luat apararea firmei din bradet care comercializa produse lactate si care acum 2 ani a fost linsata mediatic dupa ce s-a spus ca s-ar fi descoperit produse infestate cu ecoli lucru care nu s-a confirmat ulterior.Mai lasati ipocrizia asta, d-nule Tolontan ca firmele romanesti nu prea mai exista ..

Dan  •  8 august 2018, 18:43

@ Catalin Mihai--. De ce nu mai avem firme romanesti ? ..cine conduce tara asta ? ..un parlament si guvern vietnamez ? .. trebuie sa avem si firme romanesti si straine , care sa fie tratate cu aceiasi unitate de masura, trebuie sa avem legi care sa puna orice cetatean al acestei tari pe primul plan , trebuie sa avem la conducere oameni onesti care stiu, vor si pot.. de vorbe goale noi ne-am saturat !!!

Hipocrat  •  8 august 2018, 18:47

mare atentie! pesta africana oate fi propagata si de tintarii si mustele careinteapa porcii infectati. numai hipocloritl si acidul citric pot ucide acest virus care este rezistent la aproape toti dexzinfectantii ususali citeste pe pagina a doua jos la prima coloana si sus la a doua

Hipocrat  •  8 august 2018, 18:51

http://www.cfsph.iastate.edu/Factsheets/pdfs/african_swine_fever.pdf pesta africana

Catalin Mihai  •  8 august 2018, 18:53

@ dan - Firmele romanesti n-au disparut din cauza actualului guvern .Mai toata clasa politica e vinovata mai putin USR-ul ca sa fim corecti...mai lasa lozinca asta cu oamenii onesti in conditiile in care nu avem o justitie onesta

Hipocrat  •  8 august 2018, 18:56

lnkul este mai jos fara pesta porcina la sfirsit http://www.cfsph.iastate.edu/Factsheets/pdfs/african_swine_fever.pdf

Andrei F  •  8 august 2018, 19:09

@ Dan Firmele romanesti au sa fie pe picior de egalitate cu firmele straine cand ,,ambasadorii,,firmelor romanesti- daca ar mai fi...- pot face ce fac ambasadorii straini la noi in tara...Lor- ambasadorilor straini- abuzul in serviciu,influientarea decidentului nu li se aplica...Totusi...recent am citit de un director strain - norvegian parca....-prins in tara lui ca a dat mita in Romania.nici Procuratura lor nci a noastra nu a miscat un pai...

Catalin Mihai  •  8 august 2018, 19:20

@ good point, Andrei F

4Kan  •  8 august 2018, 23:47

Dl.Tolontan si ptr asta era nevoie de un articol intreg ? Nu puteati sa sunati si sa ii spuneti bwey nene vezi ca ai uitat sa scrii acolo in document ca se dezinfectaza numai in locurile in care au fost gasiti porci morti ???

bg  •  8 august 2018, 23:47

Am ajuns sa ne multumim cu extrem de putin sau poate ca asta este tipul de ministru pe care majoritatea romanilor vor sa-l vada. Ca ministru, nu este suficient sa ai cunostinte de specialitate, sa vorbesti din lanurile de grau si din targurile agro-alimentare (ca sa pari popular), iar in situatii critice sa invoci patriotismul. Ministrul Daea seamana izbitor cu un personaj al anilor 1990 din Politia Romana pe nume "Tata NITU". Desi era seful politiei romane, el alerga dupa hoti, pe strazi, in Bucuresti. Un ministru trebuie sa aiba anvergura, capacitate de analiza si sinteza, sa fie conectat la organismele europene, atent la alertele care se dau, la riscuri. Intr-o agricultura globalizata, ministrul Daea este total depasit, chiar nu intelege problemele agro-alimentare internationale (vezi raportul deplorabil al Romaniei privind dublul standard) si nici nu le stapaneste pe cele interne. Asta este solutie de ministru din secolul XXI la problemele crescatorilor de oi: valorificarea lanii la saltele si ciorapi impletiti ptr. camine de batrani? Ministrul Daea poate ca este un om bun, milos, a lucrat in domeniul agricol, dar pare credul, naiv si devine o simpla fatada, o marioneta. Ca sa nu incurce combinatiile politico-economice din culisele agriculturii este lasat sa bata campii (la propriu si la figurat), sa ia fata celor care se lasa a nu stiu cata oara pacaliti. Toti "greii" din agricultura romanesca au de castigat din epidemia de PPA, mai putin fermierii, micii producatori, populatia (pe care ministrul Daea parea ca doreste sa-i ajute cu purcei) si bineinteles statul roman. Cei care au tot lantul de productie (patronii de la Carniprod, de la Salcia) stiu ca piederea va fi suportabila pentru ca in fermele de crestere si abatorizare profitul este mic, in schimb el devine urias in sectorul de preparare si desfacere a carnii de porc. Pe ei nu-i intereseaza de unde iau carnea (import sau piata interna), pretul este cam acelasi. Consumul de dezinfectanti va fi enorm, necontrolabil si poate ineficient. Autorizarea dezinfectantilor de uz veterinar este data de Comisia de Biocide prin reprezentantii ANSVSA. Dar cui ii mai pasa in toata nebunia asta? Bani sa iasa...si poporul sa aiba salam pe masa.

Matei M.  •  8 august 2018, 23:50

Partidul PSD nu mai poate fi tradator de tara pentru ca tara au vandut-o ei. Partidul PSD la ora actuala nu poate fi decat tradator de neam.

bg  •  8 august 2018, 23:58

corectie: majoritatea romanilor vrea...

dg  •  9 august 2018, 0:13

legat de daea, dar si putin off topic. acu aproape doua luni, in sala de asteptare a aeroportului din viena, chiar langa mine statea cuminte pe banca chiar ministrul in cauza. am vrut sa ma iau de el, ca ***, ca are sefa ***, dar nu m-a lasat nevasta. ajungem la bucuresti , avionul trage la burduf dar... coboram pe scari, cu autobuzele 20 de metrii, scari, stiti voi. de ce ? pt ca pe ministrul *** si *** sa il ia un microbuz cu insemne VIP direct de pe pista, ca nu putea omu sa mai respire impreuna cu cei din avion si aerul de pe burduful aeroportului... asta e daea. un arogant. singura parte amuzanta a fost cand nevasta-mea cand a vazut ce s-a intamplat a spus ca ii pare rau ca nu m-a lasat sa ma iau de el.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

dan65  •  9 august 2018, 8:17

baga mare Tolontane,ca maine aveti miting(sau revolutie cum spunea un tovaras de-al vostru).faceti praf si zootehnia romaneasca,ca au de bagat marfa in piata romaneasca companiile straine.intrebarea de rigoare:esti multumit ca ai facut praf gazonul de pe Arena Nationala cu acea campanie de presa denigratoare?

Ciprian  •  9 august 2018, 8:54

Așa este, când nu mai ai argumente, poate că nici nu le-ai avut vreodată, apelezi la diversiuni și la comploturi împotriva României. Nu știu cine complotează împotriva țării noastre, noi, oamenii raționali care sesizăm mizeriile servite de membrii puterii sau ei, cei ce își bat joc de această țară. Să nu uitați, susținându-mi cele spuse, această distinsă clică aflată la guvernare, nu are nicio poziție față de atacurile promovate de etnia maghiară la adresa României, sau față de gesturile promovate de țara vecină în raport cu țara noastră, menite a scandaliza pe fiecare om de bună credință, care, cu adevărat simte și trăiește românește. I-ați văzut adoptând vreo poziție în acest sens pe distinșii noștri politicieni? După câte știu, nu. De ce? pentru că nu-i interesează cu adevărat România, îi interesează să-și promoveze propriile interese, cu ajutorul UDMR. Întorcându-mă, nu știu cine îi împotriva României, cei ce informează corect opinia publică, încercând să tragă un semn de alarmă? sau cei ce ascund adevărul și gravitatea faptelor, prostind opinia publică?! Acest Petrică Daia, fără îndoială, este unul dintre elementele de decor ale acestei echipe guvernamentale ce face un imens deserviciu țării noastre. Sunt tare curios, cum văd lucrurile acuma și gravitatea lor, cei ce, la început îl vedeau pe acest domn ca fiind unul simpatic?! o guvernare trebuie să se bazeze pe competențe și nu pe momente umoristice, acestea putând fi savurate la emisiunile de profil. Trist, s-a ajuns prea departe. Poate acești oameni n-au înțeșles sau nu înțeleg nicicum, gravitatea situației și a efectelor generate de către aceasta!

Bogdan Jianu  •  9 august 2018, 9:47

Domnule Tolontan. In articol subliniezi textul ”în toate suprafețele agricole din zonele cu pestă porcină africană, în focarele care au fost declarate ca urmare a depistării bolii la mistreți”. De unde *** sti dumneata ca aceste focare nu sunt exact cele mentionate de ministru? Vad ca pentru dumneata tot ce face guvernul este in interesul personal al lui Dragnea. Poate ministrul Daea a primit ordin de la Dragnea sa distruga acele plante deoarece stiuletii erau #REZISTACI.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

cornelb  •  9 august 2018, 10:14

Din pacate la asta se rezuma politica facuta de acest guvern: gargara ieftina, demagogie, iar daca ajung sa fie contestati sau contrati, persoanele care isi ,,permit" asa ceva sunt obligatoriu persoane antiromanesti, sunt membri ai statului paralel, prieteni ai lui soros sau mai te miri ce. Ei nu sunt in stare, sau daca prin absurd sunt in stare, nu vor sa vada realitatea, sunt supusi orbeste lui dracnea si sistemului sau draconic. Asta incepand cu parlamentul, guvernul, anaf, politie, jandarmerie. Si noi stam cu limba-n gura si il injuram pe tolontan , ca vezi Doamne, nu are ce face si deranjeaza hotii si jecmanitorii din activitatile lor, care activitati nu au nimic in comun cu ceea ce trebuie sa faca pentru aceasta tara.

Andrei F  •  9 august 2018, 10:57

@cornelb • 9 august 2018, 10:14 Sa stiti ca si noi bocim dupa Boc,Flutur si Basescu...Da,ala care ne spunea ca in Romania autostrazile nu sunt necesare....Flutur ,ce Grande Ministru al Agriculturii!Ce Daea cu oaia?Saracul este epigon!Flutur a scris cu oile pe dealurile Bucovinei!Base a tuns oaia si a fost declarat ,,castigator al concursului,,!!!Ce timpuri!Dar fermierii cel mai tare bocesc dupa Grande Prim ministru ,fost Comisar european pe Agricultura care tocmai fermierilor romani nu le-a dat subventiile la timp...Desigur ,bine ca nu a nu a uitat ajutoarele de stat pentru firmele straine ca altfel Romania era vai de ea....,,Sute de fermieri au protestat in fata Parlamentului si isi cer subventiile pe anul 2015. Reactia ministrului agriculturii,,ProTv 23 mai 2016----,,Cioloş finanţează multinaţionalele şi ignoră antreprenorii autohtoni,, Bursa -august 2016-----,,În anul 1999, Traian Băsescu era ministru al Transporturilor în 5 Guverne, iar în anul 1999 a oferit o declarație care a rămas în istorie: ”România nu are nevoie de autostrăzi, ne ajung drumurile naționale”, spune Traian Băsescu, din postura de ministru al Transporturilor.,,Stiri pe surse....,,Pedeliştii au inventat oile-litere ca să placă Baciului Zeus,,...,,La Bucşoaia, preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, s-a întrecut pe sine: a reuşit să maseze pe un deal mii de oi, grupate în ţarcuri astfel încât, văzute de sus, să scrie "Bucovina". Pentru şeful statului a pregătit un program special. Băsescu a tuns o oaie, fiind declarat "câştigător al concursului" de către ciobani. ,,Gandul 2009....-----Deci domnule corneb ,exista un citat celebru:Cine-si uita istoria...

montele de conte cristo  •  9 august 2018, 11:40

@Andrei F. Ca trol PSD esti bine impregnat cu laturile Latrinei 3. Si se pare ca dady Dragnea te plateste bine pentru ca esti destul de activ ca postac. Oricum nimeni nu pune botul la timpeniile pe care le debitezi. Dar probabil esti obligat sa prezinti citeva latraturi la decontul de la casieria PSD.

dan65  •  9 august 2018, 12:47

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Andrei F  •  9 august 2018, 13:16

@montele de conte cristo • 9 august 2018, 11:40 Ceva probleme?Cand am mentionat si documentat cu sursele de unde am preluat materialele si niciunul nu este din sursa mentionata de tine-A3...te intreb :Doar atat poti?Te intrebi ce si de ce...?Pentru a va pune sare pe... trecut...

jijrinovschi  •  9 august 2018, 15:23

bai singura salvare este sa organizeze tiriac o noua vinatoare de exterminare a mistretilor;daea stie.

dan65  •  9 august 2018, 16:05

pai bine ba Tolantane *** m-am lamurit si cu tine cum functioneaza deontologia profesionala.vezi sa nu intarzii maine la miring(sau revolutie cum zic unii dintre tovarasii tai)

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează