Diaspora suntem noi dacă ne-am fi născut mai devreme. Să respectăm 10 august și să avem încredere în 11 august!

Nu contează dacă mâine vor fi 10.000 sau 100.000 de mii de protestatari. Pentru că de suferit, suferă 20 de milioane care-și au părinții, copiii, frații și surorile departe de ei

joi, 9 august 2018, 4:54

”O dată la două săptămâni mă sună între miezul nopții și ora trei, cam așa. Nu e o oră fixă, depinde cum ajunge cu dubița.  Mă trezesc, mă duc sub un pod și iau pachetul de la mama”, zâmbește fata.

Puștoaica studiază la facultate în Olanda.

Ea descrie ”rețeaua sarmalelor”, o rută silențioasă care livrează alimente, răspândindu-le prin toată Europa, unde lucrează sau învață români.

Legătura cu ai tăi se ține în multe feluri.

Pentru cele peste 3,5 milioane de români stabiliți în toată lumea, mâncărurile tradiționale sunt mai mult decât o simplă masă. Ele exprimă gustul de acasă, amintirea bunicilor, a părinților, a fraților și a surorilor.

”Rețeaua sarmalelor” trăiește ca business și durează ca fenomen sociologic, produsul unei țări din care oamenii au plecat în ultimii ani într-un ritm de creștere a exilului atins doar de populația Siriei.

Dar Siria e într-un sângeros război civil și de aceea oamenii din Damasc și  Alep cred că e mai periculos să rămână acasă decât să-și riște viața în mijlocul valurilor Mediteranei.

Noi de ce plecăm?

În fiecare zi, sute de mașini și dubițe străbat ruta cu sarmale, cârnați, salată de boeuf sau prăjituri de casă, un transport la negru și imposibil de stopat.

Scene asemănătoare se întâlnesc pe aeroporturi, mai ales înainte de Sărbători.

Pleacă părinții sau rudele spre cei de afară sau se întoarce diaspora și aproape că nu e filtru în aeroporturile din București, Cluj sau Iași în care fetele și băieții tineri de la SRI să nu alinieze unul lângă altul, ca să le vadă, borcanele de zacuscă și jumătățile de cozonac cu nucă.

Otopeniul, care a ajuns să aibă o ”mișcare”, avion care decolează sau aterizează, în medie la 4 minute pe 24 de ore, depășește deja aeroporturile Bonn, Stuttgart sau Marco Polo din Veneția.

12,8 milioane de pasageri au folosit în 2017 aeroportul Otopeni

Acestea sunt cifrele care contează probabil mai mult decât matematica oamenilor ce se vor aduna la mitingul de mâine.

Oricum, apropo de protestul diasporei de pe 10 august, vor începe, din nou, evaluările partizane.

20.000 de participanți la unii vor însemna 45.000 la alții.

Mulțimea se va înmulți cu trei sau se va scoate radical din ea, în funcție de simpatiile politice ale celor care numără. ”Succesul” sau ”eșecul” protestului va fi răsucit, interpretat și malformat.

Numai că, indiferent de numărul de oameni care se vor aduna în Piața Victoriei, drama noastră națională rămâne aceeași.

Căci e o dramă.

Pe linia de fisură stau nu numai 3,5 milioane de oameni care muncesc din greu în străinătate, ci și cei de care s-au rupt și care au rămas în țară, suspinând după ai lor.

Toate planurile societății românești sunt cutremurate mărunt și cotidian de această traumă.

Numerele reale sunt atât de mari că nu mai contează cum se va număra mâine, în Piață.

Ei sunt frații, surorile, copiii și părinții noștri și a ne întoarce unii împotriva altora e ceva ce nu ar trebui să permitem nimănui.

Ei suntem, de fapt, noi, dacă ne-am fi născut mai devreme, am fi avut mai mult curaj sau am fi decis altfel. Și nici unii, nici alții, nici cei rămași și nici cei plecați nu trebuie judecați.

Căci, pe 11 august, dis-de-dimineață, dubele nevăzute vor porni către Roma, Milano, Haga, Madrid, Munchen, Maastricht legănând melancolic sarmalele clandestine de la noi către noi.

Pacienta care a murit de foame, ascunsă de frică în bălăriile din curtea Spitalului Obregia!

Altfel, nu ne duceți grija, acasă suntem bine.

Victoria Trandafirescu, o pacientă de 63 de ani internată în Spitalul Obregia, a dispărut din salon.

Femeia avea o suferință psihică ce o făcea să se teamă de semenii ei.

Fata și soțul au cerut sprijinul ziarului, cu un mesaj pe Facebook.

Mama lor ieșise din salon, iar spitalul și poliția nu s-au străduit să vadă ce s-a întâmplat cu ea!

Au găsit-o, după 6 zile, moartă, un corp singur și rătăcit în bălăriile din curtea spitalului, pe care nu a părăsit-o niciun moment, cum se vede pe camerele de luat vederi!

Azi, Libertatea a aflat verdictul legiștilor: femeia a murit de foame.

Să mori de foame în jungla din ograda unui spital, fără să te caute nimeni dintre cei care te-ar fi putut salva!

Victoria Trandafirescu ar fi avut mai multe șanse dacă era cu o plută în derivă în mijlocul Pacificului decât în curtea spitalului de care răspunde Primăria capitalei României.

Comentarii (119)Adaugă comentariu

Emanuel  •  9 august 2018, 20:48

Un alt exemplu:în nordul țării, un om de 80 de ani s-a prăbușit, în fata unui cabinet medical. Doctorița, respectiva, a refuzat sa acorde primul ajutor, declarând ca încalcă protocolul. Vorbim de un cabinet al unui doctor de familie. Omul a murit la spital.

Baditza  •  9 august 2018, 21:11

Frumos scris, Cataline! Numerele mentionate or sa creasca intr-un ritm alert. Actualul Guvern nu are nici un dram de credibilitate...din pacate nici in opozitie nu gasesc vreo fata sa imi insipre incredere...apropo, a facut cineva vreo statistica cu liceeni ce prefera studiile superioare in afara Tarii?dar studentii ce parasesc tara ??? Pacat...mare pacat...

alt Sorin  •  9 august 2018, 21:25

@rezist cu capu-n nori- dar in cap? ; in cap nimic?

Demolarii  •  9 august 2018, 21:37

Nu vreau să acuz, dar pare un articol scris la comanda....sau de reclamă....dar doar pare. E un articol prost scris. Paralela dintre suferință diasporei, exemplificată prin ruta sarmalutei, fata de suferinta celor rămași în țară,ilustrată de cazul doamnei Trandafirescu. Care suferință e mai mare? De ce protestează diaspora? Pentru sărmăluță, deși ei au ales să plece știind că în România se moare în curtea spitalului de foame? Este evident pentru oricine că e vorba doar de lupta pentru putere politică ....într-o țară în care legea e gândită in scopul de a-l pune pe cetățean într-o postură de dependenta fata de instituțiile statului. Indiferent că e vorba de Președenție , Guvern, Parlament, Primărie, Școală , Grădinița și restul. Cetățeanul nu are libertatea nici macar de a vota. I se face o oferta monocolora ( spoită cu diverse abrevieri) politic de candidați, care câștigă chiar daca 90% din cetățeni nu se duc la vot de scârbă. De ce nu se duc? Pentru că Legea nu prevede votul de blam popular și consecințele politice pentru cei care îl primesc. Și astfel cetățeanului ii ramane de ales intre cele doua variante: să-ți fie dor de sărmăluță sau să riști să mori de foame in curtea unui spital. Nu de rezistenta e nevoie ci de conștientizarea propriei valori și exprimarea ei. "Iubeste pe aproapele tău ca pe tine însuți" , pe tine însuți, pe tine însuți....

Billy Windows  •  9 august 2018, 21:43

Superb! Nici ca se poate pentru ca sa se existe o compunere mai corecta politic. Deci mvai. Reteaua de sarmale olandeza. Imi dau lacrimele. Sirienii cred ca e mai periculos sa ramana acasa decat sa se arunce in bancile oengiste, asta pardon, in valurile Mediteranei. Lacrimele imi curg siroaie. Nu conteaza daca furnizorii de 4 LITERE vor fi 100 de mii in loc de 1 milion. Stau intr-o baltoaca de lacrimi. O noua pacienta moare in tufis la Obregia. Ma inec in lacrimi daca nu ridic nasul. Atatea clisee nu gaseai nici pe invers in filmele lui Sergiulica Viteazu. Da, deci domnu propagandist Tolontan si mult stimate cenzor progressist, sa stiti ca si eu sunt Diaspora. Doar ca din pacate ptr sponsorii si beneficiarii showului de maine, nu intru in tiparul vostru deloc. Eu am plecat cand a zis Presedintele Vostru Ptr Alte Coordonate Istorice ca cine vrea sa traiasca decent sa plece, ca el nu poate sa asigure o viata decenta. Asta era pe vremea cand trudea la reforma anticomunista si anticorupta a statului alaturi de acum proaspata mamica costaricana, pe un piedestal compus din intelighentia fina, cu freza pe dreapta, barbison, Siegfried, Marcello, jacuzzi crestin si diversi epoleti. Au coborat Basescu si mamica de pe piedestal, au urcat pe piedestal proprietarul de case nationalizate, nationala PNLDL si consilierul venerabilului progressist din imagine: https://www.youtube.com/watch?v=e4dzJobjaRg Care da-i si lupta cu comunistii si colossala coruptiune de Teleorman, singura la care rupe DNA lantul. MICROSOFT si EADS sunt prea mici, nu se vad decat cu microscopul. Dar comunistii nu cedeaza, vor sa fure doar ei si ce este cel mai grav, fura fara aprobare de la Molenbeek. Asa nu mai merge, cutit os! Asa ca se pregateste un agent PR din Suedia, acea mirifica tara progressista care i-a dat azil politic pedofilului auriu Grig Bivolaru si al carei guvern de stanga progressista distribuie acest clip: https://www.youtube.com/watch?v=X3-_KZExlJ0 Agentul isi face numar revolutionar din 4 LITERE, dupa care porneste masina Propagandei, Diaspora se umfla ca in La Fontaine, gatuie Borsul si Nadlacul, vine la Bukres, aprinde laserele, da jos guvernul comunist si il aseaza pe Ludovic Mandolina acolo unde merita, alaturi de Dulapul doamnei proprietarese Carmen. La asa ceva ar trebui sa pun, pardon de expresiune, botul? Adica Basescu, Capitanul dvoastra etern, mi-a zis sa ma car, ca acuma sa ma intorc sa pup la urmasii lui? Aveti nevoie de mine ca sa trageti ciolanul pe dreapta? Nu poci pentru ca sa vin, ma strange un ciorap. Te rog sa transmiti dlui profesor Coldea scuzele mele. Pup dulce. Spor la cenzura progressista!

Suprem  •  9 august 2018, 21:54

Domnule Tolontan dvs nu aveti cum sa va transpuneti in pielea unui bolnav dintr un spital din România. Deci nu stiti decat din vorbe ce se intampla. Nu ati trait nu traiti si nici nu veti trai pe propria piele mizeria din spitale. Dar asta nu ma doare ca o pot intelege. E sărăcie în românia. Dar mizeria umană irvorata din medicii si asistentele ce te trateaza ca pe ultimul om daca nu le umplii buzunarele. Dacă rudele femeii moarte umpleau buzunarele asistenților zilnic, acum trăia. Asa nu era interesantă pt nimeni.

Paul Cristian Stefanescu  •  9 august 2018, 22:04

Ha, ha, ha! De-abia asteptam sa vad ce compunere vei scrie cu natangii astia. Esti mai caraghios decat filosoful *** Liiceanu. Il numesc asa pentru ca a "filosofat" si a facut giumbuslucuri cu vorbe despre "muiepsd". Un mos cu anvergura de presedinte al asociatiei de locatari, care face morala copiilor ce nu respecta "ora de liniste". Liiceanu!!! Priveste-te si tu un pic in oglinda, mai Tolontane. Dimineata, cand te trezesti. Odihnit, cu mintea lumpede. Ce vezi? ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Mihaila  •  9 august 2018, 22:20

Fiecare dintre noi sa faca un simplu exercitiu. Sa caute in lista de Facebook prietenii sau cunostintele plecate in strainatate. Cu ce se ocupa ei? Au incercat sa faca ceva in tara? Au o meserie de baza? Au incercat sa faca același job in tara? Au fost la ultimele alegeri? O sa ramane-ți surprinși! Nu vreau sa jignesc pe nimeni dar a-ți ales sa trăiți in alta parte,in alta lume după alte reguli. Tot ce se incearca acum este o simpla manipulare. Adica vrei sa faci miting dar nimeni nu-si asuma organizarea lui. Acum 100 de ani,sau mai putin,in momentul in care zice-ai diasporă,se ridica parul pe tine!M-a intrebat copilul meu ce inseamna diaspora. Dupa ce m-am gandit putin,n-am stiut sa-i raspund cu subiect si predicat. Totul e o mare manipulare!

liviu  •  9 august 2018, 22:25

Diaspora protesteaza impotriva a ce?90% din cei plecati habar nu au despre ce se mai intimpla aici si sunt usor de manipulat prin propaganda agresiva facuta pe net prin metode securistice.Ipocrizia ce stapineste societatea romaneasca de azi este intretinuta si de articole de genul asta in care pe de o parte se plinge de mila lor iar pe de alta parte nu se spune nimic de cauzele reale ce au dus la situatia asta.Cind afirmi ca nu faci politica inseamna ca ne insulti inteligenta daca nu la toti macar la o parte din noi.

Mariana Badea  •  9 august 2018, 22:26

@Mihaila Domne MIhaila, noroc ca copilul nu invata gramatica de la matale.

Che Guevara  •  9 august 2018, 22:33

D-le Tolontan, de unde ati scos aceasta expresie: "Pe linia de fisură stau nu numai 3,5 milioane de oameni care muncesc din greu în străinătate". Ce e asa greu? Cand iti este mai greu? Cand muncesti o luna pe 300 de Euro in Romania sau cand muncesti o luna pe 2000 de Euro in Germania sau Anglia? E mai greu sa muncesti intr-o tara in care daca ai un accident de munca ajungi la un spital in care nu exista dezinfectant pentru ca se fura si trebuie sa dai spaga in stanga si in dreapta ca sa mai scapi? Sau intr-o tara in care stii ca esti la adapost si indiferent ce se intampla exista o solutie iar societatea de acolo e pregatita sa intervina? Este mai greu sa muncesti intr-o tara in care desi ai salariul minim, sau mediu pe economie, seful iti face avansuri sexuale sau te tine sa muncesti peste program fara sa fii platit? Sau intr-o tara in care ai raport strict profesional cu superiorul tau si ai dreptul oricand sa spui ce nemultumiri ai la locul de munca fara sa te temi ca de maine ti se va transmite sa nu mai vii la serviciu? Si pot sa continuu cu acest gen de exemple pana maine dimineata. Chiar credeti ca Romania e Raiul pe Pamant? Fara lipsa de patriotism, va anunt ca nu este. Ca alegerea de a ramane in tara este o algere gresita si ca absolut fiecare roman care nu a emigrat sperand la mai bine si-a ratat viata. Imi cer scuze daca jignesc pe cineva. Dar e corect sa fiu sincer aici si nu e loc de ipocrizie.

Cătălin Tolontan  •  9 august 2018, 22:34

@Che Guevara: nu e greu, e foarte greu sa o iei de la zero in strainatate, sa-ti echivalezi studiile sau sa-ti adaptezi cariera, sa te pliezi pe alta realitate, sa fii singur. Cand spuneti ca cei din diaspora a o viata simpla comiteti un reductionism care nu descrie realitatea vietii lor.

Mihai  •  9 august 2018, 22:42

De ce diaspora nu-i iubeste pe politicieni ? https://www.facebook.com/enachi.mihai.7/videos/1820799677965743/?comment_id=1768891669884639&notif_id=1533308439001733&notif_t=group_comment

#muierezist  •  9 august 2018, 23:05

O sa fie maxim 1000 de *** maine in strada. Auzi nu conteaza cati sunt... Pai si cu milionul? Hai cu milionul. Mars!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Andy  •  9 august 2018, 23:12

@mihaila,scuze dar esti agramat. Mai treci pe la scoala,apoi posteaza ce vrei matale. Deocamdata te faci de ras.

Che Guevara  •  9 august 2018, 23:16

Sa va dau cateva exemple de romani din Diaspora. Asa la intamplare, fara o ordine anume: Ion Luca Caragiale, Constantin Brancusi, Mircea Eliade, Eugen Ionesco, Nadia Comaneci, Regele Mihai I, Ion Tiriac, Ilie Nastase. Mai vreti? Sa va spun ca Hagi, Popescu sau Raducioiu au lucrat si ei ani buni de zile in strainatate? AUD ???

Bogdan  •  9 august 2018, 23:17

In America pacientii cu probleme cu asigurarea sau fără asigurare erau aruncati in stradă. Era un nene, Michael Moore care a facut un documentar despre sistemul de sănătate de la ei și comparatii cu alte țări. Se găsește pe net pentru cine e interesat. PS: multe comentarii bune, mă bucur să vad că există si oameni care gândesc și nu doar papa că Pac-man " biluțe"

Marin  •  9 august 2018, 23:26

Maastricht se scrie cu doi de a.

Che Guevara  •  9 august 2018, 23:27

@Bogdan: USA este legea junglei. Noi vorbim de Europa. Niciodata, dar niciodata, sa nu confundam ceea ce este in America cu Occidentul. Europa este o uniune socialista. Aici nu exista capitalism salbatic. Exista grija fata de individ si conceptul ca oamenii mai slabi trebuie ajutati iar cei foarte bogati trebuie sa plateasca mai multe taxe pentru a ajuta acesti oameni in nevoie. Cand vorbim despre Diaspora vorbim despre romanii care muncesc in mare parte in UE. Exista si americani printre noi, dar nu cred ca americanii sunt majoritari la protestul de maine.

constantin  •  9 august 2018, 23:35

Toată stima pentru diaspora română, dar, sincer, nu ştiu pentru ce protestează. Înţeleg faptul că are ceva PSD-ul... De ce? În 2016, PSD-ul a adunat 45% din voturile românilor. Un record în epoca postdecembristă... Ce înseamnă asta? În cel mai bun an al PSD-ului românii au votat 55% cu Dreapta.... De ce nu este Dreapta la putere, dacă poporul român votează în majoritate cu Dreapta? Pentru că liderii Dreptei se ceartă pe volan... Ăsta-i adevărul, chiar dacă vă doare. Ce-aţi vrea? Un PSD cu 20%? Având în vedere rivalităţile de pe dreapta politicii, tot PSD-ul ar forma guvernul. Iohannis, Cioloş, Orban şi Tăriceanu sunt duşmani, toţi vor volanul ţării. Însă atunci când se aşează la masă cu PSD-ul se mulţumesc cu firimituri. Eu înţelegeam acest protest dacă nu era cu "ue PSD", ci cu "uniţi-vă sau duceţi-vă naibii!" Nu PSD-ul este problema, ci rivalităţile de pe Dreapta. Din 2004 şi până astăzi Dreapta a avut majoritatea, dar a preferat să guverneze împreună cu PSD-ul. ĂSTA-I ADEVĂRUL! Alianţa DA a câştigat alegerile în 2004, dar după un an s-au certat şi PNL-ul a ajuns să guverneze ajutat de PSD.... Apoi, în 2009, PDL-ul a câştigat alegerile şi s-a aliat tot cu PSD-ul (lui Geoană) şi a apărut Guvernul Boc. S-a certat PDL-ul cu PSD-ul şi s-a aliat cu UNPR-ul, altă latură a PSD-ului... În 2012, PNL-ul împreună cu PSD-ul au format USL-ul şi au cîştigat alegerile, PDL-ul rămânând în opoziţie... În 2016, PSD-ul s-a aliat cu ALDE, partid liberal, şi conduce România... Pricepeţi? PSD-ul fără alianţele cu partidele de dreapta n-ar mai fi ajuns la putere din 2004... NU PSD-UL ESTE PROBLEMA ROMÂNIEI, ci rivalităţile de pe Dreapta politicii. Cioloş cu Iohannis, Ciolş cu Tăriceanu, Cioloş cu Orban, Iohannis cu Tăriceanu, Iohannis cu Cioloş... La anul vom alege între Iohannis/Cioloş şi Tăriceanu. Poporul român votează Dreapta iar Dreapta nu vrea puterea. Uniţi-vă sau duceţi-vă naibii!, asta trebuie să strigaţi în Piaţa Victoriei. PSD-ul va avea întodeauna 35-40%, dar asta nu-l aduce la putere! La putere îl va aduce întodeauna prostia Dreptei. Cearta pe volan...

giugiar  •  9 august 2018, 23:39

cata , de ce nu bagi "materiale" la un ziar care trateaza teme politice? Vrem sa citim pe gsp.ro articole despre evenimente sportive...

Che Guevara  •  9 august 2018, 23:53

@Constantin PSD nu a castigat nimic. A manipulat si a masluit alegerile. Si cand ajungi la putere pe fals apar razmerite. Fiindca poporul simte cand il minti. Reactioneaza asa cum stie si cum poate el. Iti dau 2 argumente: 1. Diaspora cu 4 milioane de oameni are 6 parlamentari (2 senatori si 4 deputati). Judetul Teleorman cu 300.000 de locuitori are 30 de parlamentari. Ce fel de paritate e asta? 2. Dragnea a venit la ALEGERILE PSD si a zis "Nu-i asa ca vreti ca tot eu sa va conduc?" Asa crezi tu ca se fac alegerile intr-o societate democratica? Daca da, inseamna ca nu suntem pe aceeasi lungime de unda. Deci mai usor cu voturi si cu alte alibiuri de genul asta. Daca scapa de puscarie, Dragnea sa candideze la alegerile prezidentiale. Facem pariu ca nu ia nici 2% acolo? Nici pesedistii aia inraiti nu il mai suporta pe Dragnea. Sta in fruntea PSD fiindca oamenii se tem de el. Dar, de maine, nu va mai fi om politic acest individ.

ticbis  •  10 august 2018, 0:14

Domnule Tolontan, gresiti fundamental: Diaspora NU suntem noi, nici eu si nici dvs, N-O sa fim niciodata; DIASPORA sunt ei, aia care si-au luat lumea in cap ca sa scape de tot si de toate, cu pretul instrainarii de tara si de neamuri, cu pretul pe care nu cred ca puteti sa-l comensurati dvs. NU sarmalele si nici zacusca leaga DIASPORA de Romania, ci cu totul altceva, mult mai profund si mult mai intim decat reiese din articolul dvs. Domnule Tolontan, diaspora e fata mea si nepotii mei, nu eu si nici dvs sau copiii dvs, diaspora e o alta Romanie, nu asta in care traim noi acum. Repet, i-am explicat fetitei mele de ce NU are niciun rost sa vina in Romania pentru meeting-ul de maine; de ce sa nu puna botul la astfel de articole lacrimogene, cu atat mai mult cu cat parerile ei ar fi fost in mod evident puse la dos de catre astia de la noi, moderate de indivizi de nivelul lui Mitica Docan... la ce bun? Nu, domnule Tolontan, NU noi suntem diaspora, nici maine si nici poimaine, niciodata nu vom fi; NU diaspora trebuia sa vina in tara maine sa faca meeting, ci eu si dvs si copiii dvs si moderatorul Mitica Docan cu toata familia lui; daca nu suntem in stare, eu nu-mi aduc fata in tara ca sa va sustina pe voi si sa ma apere pe mine; n-ar avea niciun sens. Repet, lasati romanii care si-au gasit rostul in pacea lor; nu-i amestecati in mizeria noastra; abia au scapat de ea... Daca tot va pasa de DIASPORA, militati prin articole de presa ca toti cei 5 mil de romani plecati definitiv din tara sa poata VOTA fara constrangeri in tarile de adoptie la alegerile parlamentare sau prezidentiale din Romania; ar fi cea mai fabuloasa contributie a DIASPOREI la indreptarea tarii, mult peste un amarat de meeting ca cel de maine...

Luca  •  10 august 2018, 0:16

Felicitari tolo.ro ! Eu estimez 200000 .

constantin  •  10 august 2018, 0:22

@Che Ghevara N-ai înţeles ce am spus eu. Uită de PSD! Dacă Dreapta se alia, PSD-ul nu mai ajungea la guvernare din 2004... Lasă-l naibii pe Dragnea, va întunecat minţile. Dragnea a ajuns important din prostia Dreptei. PSD-ul nu a câştigat 50+1 din voturile românilor, deci poporul român nu este pesedist. Cel puţin din anul 2004... Uitaţi de Dragnea! Priviţi spre Iohannis, Cioloş, Tăriceanu sau Nicuşor Dan... acolo-i problema. V-aţi dus toţi după fentă... Un PSD de 35% este ok, vorbim despre singurul partid de stânga, dar nu trebuie uitat faptul că din 2004 şi până astăzi partidele de Dreapta au strâns constatnt un 55-65%. De ce n-au condus România? De ce s-au aliat toţi cu PSD-ul? AUD?! Nu mai înjuraţi poporul, el este ok... Ridicaţi-vă privirile spre liderii Dreptei.

constantin  •  10 august 2018, 0:29

@Che Ghevara Ascultă ce-ţi spun. Dacă Dragnea va ajunge la puşcărie în anul electoral 2019, atunci trebuie să ne aşteptăm la un preşedinte pesedist. Iar în 2020 vom avea un PSD de 50+1% din voturile românilor. Este pariul meu. Cine doreşte Dragnea la puşcărie în an electoral habar nu are ce va primi...

Urod  •  10 august 2018, 1:11

@ticbis....a sarit de sase milioane... Dar exodul nu este oprit, pt ca vor urma sa plece si ceilalți membri de familie care inca nu au plecat si care vor pleca imediat ce lucrurile sunt rezolvate... Este o mare dramă, dar sa ne lasam invinsi de hoti, este si mai mare drama....

Urod  •  10 august 2018, 1:21

Un articol trist si foarte adevarat.... Din pacate avem ceea ce meritam... Daca televiziuni precum Antena 3, cu doi măscărici, pot exista si trăi făcând atat de mult rău, inseamna ca si democratia are probleme... Ceva nu este in regula... Cum pot trai acesti doi măscărici, cu salarii imense, făcând atat de mult rau unui popor...?!!!!... Angajati, care se imprumuta de la patronul infractor cu sute de mii de euro...!!!!!... Nici prin cele mai negre ganduri, n-am crezut ca vor avea voie sa existe asemenea indivizi... Daca acest popor a putut da naștere la asemenea specimenen, înseamnă ca avem mari probleme....

aBacul buclucas  •  10 august 2018, 1:37

@ ticbis, 0:14 Nu vezi ca nu exista, la "progresistii" astia din media cu "#REZIST", nici o dorinta de a se afla cifrele demografice exacte? Doar banuim ca sunt 5-6 milioane de "diasporeni", si nu stim nici macar cati cetateni sunt in Romania. De ce? Pentru ca nu numai PSD fura la alegeri, ci si "dreapta"! Interesele sunt identice de ambele parti ale baricadei. Ba, chiar, "dreapta" fura mai mult din 2004 incoace, statia CIA nu doarme de atunci, Basescu asa a castigat de doua ori, iar curent ai exemplul cu Iohannis din 2014, nu avea sanse sa castige alegerile prezidentiale, dar a fost scos presedinte din palaria Serviciilor si prezentat la RealitateaTV, oficial castigator cu 55%, desi in realitate nu a scos mai mult de 20%. Cine a facut ultimul recensamant? Gasca lui Basescu, in 2011. Cati cetateni sunt in scripte locuitori in Romania, si cati au drept de vot? Nu s-a comunicat in 2011 la incheierea operatiunii, si NU SE STIE nici acum, in 2018! Softul de la alegeri este furnizat de aceeasi firma de multi ani, iar patroana de la "SIVECO" a fost acuzata si inchisa pe nu stim CE, si apoi eliberata si spalata tot pe nu stim CE. Intr-o tara zisa "europeana", aritmetica simpla este ca in tarile sud-americane unde se numara bananele. Se banuieste ca ar mai avea 18600000 de locuitori, din care cu drept de vot 19000000... :))))))) Iti dai seama cata nesimtire si cata ticalosie colcaie la nivel inalt, in ambele tabere politice? Iar Sica Mandolina vrea sa preia maine leadershipu metengist, ca asa are ordin de la cei care-i trag sforile lui Iohannis, ca asta-i planul cuceririi puterii, ca la Lenin si bolsevicii lui in 1917. In declaratiile date de Ciolos, de grupul de la GDS si de "liberali" in ultimele zile, vei gasi multi termeni ce-i vezi si in discursul televizat al agitatorului ala anarhist care a fost arestat la domiciliu pentru ca vrea "sange, foc", etc. Cuvantul de ordine principal in jurul caruia se invart discursurile este "REVOLUTIE". Nu e deloc intamplator ca folosesc aceleasi cuvinte, asa au primit "biletelul roz" pe baza caruia se vor desfasura maine evenimentele! Numai ca Dragnea si Iliescu nu sunt prosti, ca sa piarda puterea din mana. Statul Paralel ar fi trebuit sa inteleaga macar faptul asta, in acesti 17 ani. Dar de unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere, mai ales ca "progresistii" astia sunt atei.

Alex  •  10 august 2018, 3:35

Stimate Dl Tolontan, Articolul pare scris la comanda celor de la putere. Sunt plecat de 20 de ani si nu am primit nici sarmale sau alte mancaruri traditionale. Ce ma surprinde ca la mancare va ganditi nu vedeti ca Romania nu s-a schimbat cu nimic mereu acelasi probleme. Politicieni corupti, dornici de avere si mai doresc si statut special in societate. In orice tara normala un politician de nivelul acestui Dragnea (condamnat la deva ani puscarie) se retragea sa-si dovedeasca nevinovatia. M-a surprins (vad stirile romanesti pe youtube) el contesta ca judecatori nu au folosit un amendament de la CCR. Deci el incearca sa-si rezolve problemele juridice pe cai administrative nu sa dovedeasca ca este nevinovat. Vedeti din interior va ganditi la mancare dar nu vreti sa vedeti realitatea cruda. Cred ca este la cel mai de jos nivel la care Romania a putut ajunge cu guvernul si parlamentul care este acum. Din ce am vazut la stiri ei se comporta ca si cum doresc sa-si curete dosarele din justitie, sa-si rezolve legal si problemele cu fiscul si apoi sa inceapa sa fure de la zero. Daca sunt cinstiti si ar fi interesati de binele tari ar trebuie sa dovedeasca prin fapte ce au facut. Credeti ca marirea pensiilor este reala, ati fi naiv sa credeti asta si nu sunteti. Seamana cu suta de lei a lui Ceausescu din 1989.

VLAD  •  10 august 2018, 8:25

Intru pe link-ul catre investigatia din Libertatea. Dupa cateva secunde imi apare un anunt unde cei de la Libertatea, deci si Domnul Olontan, ma roaga frumos sa imi dau aordul cu privire la prelucrarea datelor mele personale, cookies, etc. Nu am buton de nu. Dau pe x-ul din colt. Sunt redirectionat pe un articol de 2 lei despre nu stiu ce pseudo-vedeta. Atunci o sa trec pe less speech, more hate: ***!!!!!!!! Vezi ca partenerii tai de mai jos sustin ca termenul "***" este in dictionar.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ciprian  •  10 august 2018, 9:07

Bine spus, nu contează numărul acestora, contează situația alarmantă existentă în România, contează că lumea nu se mai lasă cumpărată și amortizată de niște minți bolnave și profund corupte, care, pentru a-și perpetua mizeriile săvârșite în ultimii 29 de ani, încearcă cumpărarea tăcerii celor mai vulnerabile categorii, prin arhicunoscutele firmituri aruncate, cu scop bine determinat. Este momentul care trebuie să ne trezească, este clipa în care, toți cei ce avem raționament și valori și principii solide, bine înrădăcinate în conștiința noastră, să spunem nu, unui mod primitiv și corupt de a face politică și de a administra o țară, după bunul plac și a interesului personal, în detrimentul celui public! Cred că ne sunt suficienți 29 de ani, care au trecut de la Revoluția, în care, oameni au plătit cu propria viață pentru ca noi să gândim și să ne decidem viitorul, liber, în funcție de interesele noastre, ale societății, și nu în funcție de interesele lor meschine. E nevoie de oamenii din străinătate, de românii cinstiți, plecați din cauza condițiilor vitrege din țară, și de mentalitatea lor, modelată după valori și principii sănătoase, care au stat la dezvoltarea societăților în cauză, pentru a putea deveni și noi o țară adevărată, care să conteze cu adevărat pe plan extern. Nu vă întrebați, de ce psd-ul detestă visceral românii plecați peste hotare? Tocmai din pricina acestui fapt, pentru că acești oameni, nu mai pot fi cumpărați, nu mai pot fi prostiți și mințiți în permanență, acești români s-au deșteptat, au priceput cum trebuie să funcționeze o societate, care sunt valorile ce trebuie să primeze, cum trebuie să se comporte și ce trebuie să facă un politician și cum trebuie să se raporteze la societatea în slujba căreia activează și față de interesul public pe care îl deservește. Deși, paradoxal, românii din străinătate reprezintă principalul investitor în economia din țara noastră prin miliardele de euro trimise rudelor din țară. Analizați toate pozițiile adoptate de anumiți indivizi, reprezentanți sub o formă sau alta ai actualei puteri, poziții cu adevărat mizerabile, care evidențiază gândirea suburbană a acestora. Sper din suflet ca, fiecare român de peste hotare, să reușească să deschidă ochii rudelor rămase în țară, iar astfel, cu timpul, numărul celor ușor de cumpărat, să devină tot mai mic. Concluzionând, da, avem nevoie de mentalitatea Diasporei și de ajutorul acestora în vedera însănătoșirii societății noastre, dar totodată, avem nevoie și de convingerea celor rămași în țară de faptul că, problemele unei țări, creșterea nivelului de trai și al bunăstării, pot fi soluționate numai de politicieni corecți, competenți, responsabili, raționali și dedicați interesului PUBLIC și nu celui personal.

dan65  •  10 august 2018, 9:33

sper ca susaneaua de astazi sa fie ultimul sughit politic al oengheurilor sorosiste.un milion? ce gluma buna.nici soros nu are atatia bani.vor o noua ordine mondiala si Romania e folosita drept cobai in campul tactic imaginat de soros&co.probabil nu vor fi nici cei 80.000 de it-isti de pe statele de plata permanente ale ambasadelor colaborationiste cu binomul.bineinteles tolo,asta este doar o parere,asa cum ai si tu una si sper ca si parerea mea conteaza,nu doar a celor care se pretind a fi diaspora.

gumene  •  10 august 2018, 9:56

Catalin, stii ce ma face sa imi pierd orice urma de speranta? Faptul ca dupa 2 zile de la gasirea unui pacient mort, in boschetii din curtea spitalului Obregia ce apartine de primaria generala, nu am vazut in spatiul public pe nimeni care ceara explicarii doamnei Firea si sclavului ei pus in funtea spitalului. Nimic. Nu il intreaba nimeni, desi neglijenta acestui manager a luat o viata. Si mai stii ce? Asa o sa si ramana. Politia va investiga si va inchide dosarul penal, nimeni nu va plati. Primaria si primarul nu vor fi asociati acestei tragedii. Ei vor continua sa conduca in acelasi stil, iar un alt pacient probabil va sfarsi la fel.

Cătălin Tolontan  •  10 august 2018, 9:57

@gumene: nu, nu credem ca va ramine asa. Deocamdata, opinia publica e doar socata de subiect. Dar cand informatiile se vor aseza, una dupa alta, si vom vedea ca pacienta a murit in curtea spitalului pentru ca nu a fost cautata, oamenii vor realiza monstruozitatea intamplarii. Care vorbeste nu doar despre Primarie, ci si despre Politie, spital si, de ce nu, despre noi toti. In schimb s-au mobilizat ministrul justitiei, avocatul poporului si Parlamentul pentru ca un judecator a murit in inschisoare. Daca s-au comis abuzuri impotriva magistratului in inchisoare, vinovatii sa plateasca, dar judecatorul Stan Mustata a fost condamnat pentru ca baga la inchisoare oamenii care nu-i dadeau bani si ii ierta pe cei care ii dadeau! In acest timp, Victoria Trandafirescu, 63 de ani, moare in curtea spitalului, de foame si, vorba dvs. nici o autoritate nu se sesizeaza! Dar nu ca ramine asa.

InvestigatorulDeLaPaginaCinciSiUnSfert  •  10 august 2018, 9:58

1. incetati sa mai generalizati - pe mine nu ma reprezinta nici soferii suedezi cu *** pe numarul de inmatriculare si nici investigatorii numaratori de cornere. 2. aia de au plecat, la fel ca mine, au plecat la mai bine. nu i-a obligat nimeni. 3. va simtiti irositi in romania? e o tara libera. plecati si faceti performanta in afara. 4. daca incercati ideea de la punctul 3, tineti cont de faptul ca probabil nicaieri in lume mediocritatea nu e slavita ca in romania - exemplul marelui blogger sportiv tolontan. exista si pentru asta solutii - culesul de capsuni, spalatul closetelor - sunt si ele meserii pe care cineva trebuie sa le faca si nu e nicio rusine in asta. nu puteti face nici una nici alta - ce sa zic #ghinion 5. opriti-va din circul asta penibil. ps: ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

InvestigatorulDeLaPaginaDoiSiUnSfert  •  10 august 2018, 10:26

Nu inteleg... domnul presedinte al Romaniei si marele filosof Liiceanu, impreuna cu toata floarea vestita a #rezist au explicat ca *** e ceva normal, cumva chiar nobil,ceva care uneste oamenii in jurul unui ideal si ca daca e cenzurata ne intoarcem in anii comunismului. D-le Tolontan sunteti si comunist de imi cenzurati mesajul?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ciprian  •  10 august 2018, 10:34

Dacă a murit în curtea spitalului, în boscheți, nu-i o problemă sau o mare problemă, dacă ar fi decedat în pușcărie ar fi fost cu adevărat o dramă. S-ar fi realizat emisiuni maraton la televiziunile sau cloacile partidului, care ne-ar fi explicat atrocitățile din pușcării, în care, toți oamenii nevinovați sunt maltratați și, dintre ei, în cele din urmă, mor. În curând, toți nevinovații, se vor afla în pușcării, iar vinovații, firește, în libertate... Ce rușine! cum Doamne? e posibil așa ceva?! să dispari din spital, să nu te caute nimeni, să nu se sesizeze nimeni, iar după 6 zile să fii găsit decedat, unde? tocmai în curtea spitalului!!! spital care avea obligația să-l îngrijească. Uluitor!!!

Bercia  •  10 august 2018, 10:37

Daca nu v ati prins asta si trebuie sa faceti : redusii mintal si nescolarizatii sa urle pe strazi si prin case a0iar cei care au invatat la scoala si inteligenti sa va spargeti creierul intorcand totul pe roate felurile si din toate unghiurile

unul, altul  •  10 august 2018, 10:44

:))) Ieri trona pe GSP ditamai articolul cu trollii din dotarea online-ului romanesc. Si ce plans, ce amar, ce jale ...cu lacrimi de crocodil plangea autorul si ne explica el, cum lumea parea ca se schimba sub influenta acestor factori destabilizatori si murdari. ( parca nu voi ii promovati si ii acceptati) Si vine nenea Tolo si ne explica el acum, ca un troll desavarsit, cum pleaca saracii romani din tara si cum circula prin "Ieuropa" carnatii, salatele, sarmalele...retetele. Parca-mi vine sa plang..sau sa rad... sau sa strig: Hai Liberare! 1. Pe ce lume traieste jurnalistul care nu intelege nici acum efectele unei Uniuni Europene fara granite, care da dreptul cetatenilor sa circule liber pe piata muncii? Hai sa plangem de mila unora care au facut scoala gratuit si care acum, beneficiind de "sistemul ticalos si prost al invatamantului din Romania", au slujbe bine platite in U.E...saracutii de ei. 2. Cat mai ai de gand sa poluezi un site de sport cu aberatiile tale? 3. Care este scopul? Ca de ceva vreme bati ca surdu-n toba, totul e naspa, totul e gresit...Te pomenesti ca esti si tu un Vochin al politicului. Daca esti atat de pregatit, de bine instruit si,mai ales, de BINE INTENTIONAT, fa-ti nene un partid si candideaza...arata-ne TU cum se face treaba! Jumatate din cei plecati afara erau niste putori aici...au crezut ca merge si acolo. O perioada se golise Romania de suti si talhari...furau pe rupte in Germania, acolo unde prostii aia nu aveau camere si nu se asteptau sa vine "rumanii" sa fure. Aici muncim cu frana de mana trasa, ne bazam pe "merge si asa", nu te apuca de treaba azi, daca poti sa o faci maine... Te rog eu, te rog frumos...inceteaza sa mai manipulezi, sa mai TROLLEZI lumea. Repet..fa-ti un partid si candideaza...nu e o problema ca esti inregimentat, mai sunteti multi :))) Vezi ca ne paste gripa *** si guturaiul pestilor

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cătălin Tolontan  •  10 august 2018, 10:46

@unul, altul: ”Jumatate din cei plecati afara erau niste putori aici...au crezut ca merge si acolo„. Ce afirmnati dvs e o insulta la adresa unor oameni care, ca si cei din tara, munesc din greu si, mai ales, e neadevarat. Faptul ca sunteti populat cu certitudini, nu inseamna ca ele descriu realitatea. Nu confundati faptul ca sunteti sincer cu acela de a avea dreptate. Daca jumatate dintre romani, din tara sau din strainatate, ar fi, cum spuneti dvs, putori, ar muri de foame, iar tara s-ar dezintegra. Dar nu e nici pe departe asa. Si romanii din interior si cei din afara muncesc pe rupte, in covisritoarea lor majoritate.

Andrei F  •  10 august 2018, 10:46

ProTv :,,Din momentul în care a dispărut din salon, Victoria a mai trăit 4 din cele 6 zile în care nu s-a mai ştiut nimic de ea, pentru ca în final să se prăpădească din cauza unei afecţiuni la inimă. În tot acest timp, în care ar fi putut fi salvată, autorităţile nu au cercetat curtea spitalului.,,In raspunsul dat domnului ,,gumene,, lasati sa se inteleaga ca un primar raspunde de actul medical...Ca lucrurile au sa se aseze ...Comentatorul spune ca Firea trebuie sa raspunda si dumneata accepti asta!Stiu ca o ,,iubesti ,,pe Firea dar chiar asa?Vad ca treci in derizoriu ca un detinut muribund in ultimele sale zile a fost trimis la un penitenciar de maxima siguranta!!!!Pentru voi astia ,,elita,, pacientii grav bolnavi sunt un risc pentru ca pot spune in ultimele clipe ce li s-a facut...Daca pacienta de la Obregia era in sarcina lui Firea detinutul grav bolnav in sarcina cui era?

unul, altul  •  10 august 2018, 10:55

Si, nu ! Cei care nu traiesc aici, care stau linistit in civilizatia vestului, nu au dreptul sa protesteze. Sa vina acasa, sa munceasca in conditiile din tara, sa castige ca cei de aici si atunci au dreptul sa faca haos....ca asta se vrea astazi..HAOS. Protestul asta e de fatada....unul care-si rupe carca in Anglia sau in Spania, numai de proteste nu are chef in scurta vacanta din Romania. Ala e preocupat de familia lui, de satul, orasul natal...de tara pe care o iubeste. Majoritatea celor care o sa latre azi, sunt fix aia de care am zis mai devreme. Parazitii care au *** de la stat si acum produc pentru alte tari...sa plateasca scolarizarea ZIC...si apoi sa protesteze la ei acolo...unde sunt toate bune si frumoase

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Eu din muntii mei  •  10 august 2018, 10:59

Postacii PSD, isi fac datoria, evident aplecati si cu gura plina dau din taste!

basil  •  10 august 2018, 11:09

De curiozitate, Malin Bot de unde are Audi-ul cu care circula in coloana diasporei? In rest, articolul e foarte bun si realitatea la care se refera exista.

andy  •  10 august 2018, 11:12

Am si o remarca legata de cum ne conduce partidul comunist de multi ani incoace. Lucrez in IT, iar in ultimul an si jumatate am cel putin 7, 8 colegi care au plecat sa munceasca tot in It, dar in alte tari, belgia, UK, elvetia...Au plecat nu pt ca ar fi un trai de lux afara, ci pt ca nu mai vad un viitor bun in romania. Legislatia in piata muncii se schimba la cateva luni sub comunisti, salariile le-au fost micsorate, daca nu au compensat patronii pierderea, cu transferul contributiilor, inflatie la greu, creditele pt casa ii apasau tot mai mult din cauza robor, samd. Noi nu suntem bugetari sa primim cresteri de salarii din nimic, doar din pix. Unii din ei au luat si neveste si copii mici, chiar daca nevestele inca nu au de lucru acolo, dar isi vor gasi cu siguranta. Cine stie sa faca ceva, si e specialist intr-un domeniu ,isi gaseste repede. Ideea este ca se pleaca afara pe tot felul de joburi si bune si mai putin bune, nu neaparat pe spalat wc, sau ingirjit de batrani, cum vor unii comunisti *** sa insinueze. Si vor ramane in tara doar asistatii, postacii, si batranii. Cei care pleaca, isi iau si familiile, si nu se vor mai intoarce. Asta ati vrut cand ati ales pcr acum 2 ani, si ati pus un grup infractional la conducerea tarii, pt 100 de lei la pensie, sau un kil de ulei sau de zahar?? Va convine cei care i-ati votat, ca va separati familiile la mii de km, unii de altii?? Hai s ictir dragneo, vulguto, daea, ciordache, androneasca, pricolicea si restul clicii. Anihilati un p[opor prin masurile voastre la conducerea tarii, nu va duce capul decat la furt si atat. Nu va mai saturati bai ***, cat sa mai furati, pt 10 generatii?? O sa plecam toti care mai avem cap in tara asta, sa vdm dupaia de la cine mai furati. * psd!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

unul, altul  •  10 august 2018, 11:25

Nu este o insulta. E realitatea pura. Sa nu-mi spui ca dupa intrarea Romaniei in U.E, nu s-a observat disparitia din peisaj a multor rromi. Sa nu-mi spuna nimeni ca nu s-a furat pe rupte din Germania in anii 90... Ei,cu gura lor, au recunoscut ca acolo nu merge cu trasul chiulului. Ei, cu atitudinea lor cand vin in tara ne arata din ce aluat suntem facuti. Acolo nu au tupeul sa scuipe pe strada, sa arunce hartie pe jos, chiar daca la un metru in fata e un cos de gunoi, sa mearga cu geamul lasat si maneau la maxim. Nuuuu! Acolo se transforma, pentru ca altfel sunt aruncati imediat afara. Sa-i vezi aici, cum trec granita, cum uita civilizatia si devin marlani de Romania. De aia cand pleaca din tara sunt grasi si pufosi si cand se intorc sunt trasi la fata si uscati. Traiesc de ceva ani in tara asta si nu merge vrajeala cu mine. Astia suntem si cei din fruntea tarii sunt oglinda PERFECTA a societatii :)))

Catalin Mihai  •  10 august 2018, 11:26

D-nul Tolontan confirma prin acest articol ca nu este impartial pe cat se lauda dansul..

cn  •  10 august 2018, 11:26

Foarte multe voci critice aici, pe ideea ca noi cei plecati am pierdut contactul cu tara, traim bine afara si nu intelegem greutatile de-acasa, am facut o alegere si sa fim sanatosi samd. Nu e adevarat; 90% dintre romanii pe care ii stiu urmaresc zilnic stirile din Ro, si vorbesc cu cei de-acasa. E adevarat ca multi nu s-ar intoarce pentru ca si-au facut un rost, dar zic eu ca macar un sfert s-ar intoarce daca sistemele medical si educational ar fi eficiente, daca s-ar elimina birocratia, s-ar face autostrazi, etc (adica daca s-ar moderniza odata statul asta medieval). Cat despre articol, nu mi-a placut, pentru ca ne zugraveste ca pe o armata de provinciali estici care a invadat Europa. Probabil spirite aristocratice precum doamnele Grapini sau Mungiu l-au savurat, si se bucura ca Tolontan contribuie, ca si ele (doar ca Tolontan, cred, involuntar) la adancirea faliei intre romanii de-acasa si cei de-afara.

Catalin Mihai  •  10 august 2018, 11:28

@ gumene.. dar cati bolnavi n-ar fi murit in conditii sispecte si pe vremea primarilor de dreapta...si niciun primar n-a fost tras la raspundere..

Comentează