De ce se enervează oamenii când li se omoară porcii. Ei știu că șefa DSVSA Galați, Maricica Chiriac, a dat contracte firmei a cărei sucursală de Galați e condusă de soțul ei!

Epidemia pestei porcine scoate la iveală conflictele de interese și combinațiile din Autoritatea sanitară care ar fi trebuit să protejeze publicul și animalele

vineri, 10 august 2018, 11:50

Un bătrân iese dintr-o curte marcată de semnul „intrarea interzisă, suspiciune pestă porcină africană” în satul Suceveni, județul Galați // Foto: viata-libera.ro

 

De Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

În analizele de risc, prima făcută încă din 2013 și a doua în 2016, statul român a știut nu doar că riscăm pesta porcină, ci și că, odată venită, ea va produce tulburare printre oameni.

În orice molimă, guvernele iau în calcul efectul social și reacția populației.

Pentru că numai o solidaritate stat-cetățean scade proporțiile epidemiei.

”Țara noastră se află la cel mai mare grad de risc înregistrat vreodată faţă de pesta porcină africană. Prin urmare, adoptarea unor măsuri corespunzătoare de gestionare a riscurilor identificate este imperativă şi imediată, în momentul de faţă” Analiza de risc a ANSVSA din 5 februarie 2016

În același document, Sanepidul venerinar scrie că într-o astfel de epidemie contează enorm ”aspectele socio-etice, uciderea masivă a animalelor nefiind acceptată de populaţie şi generând poziţii împotrivă la nivelul societăţii civile”.

Statul se pregătește, de asemenea, ”în zonele rurale, de impact asupra veniturilor familiilor care practică creşterea animalelor în scop de subzistenţă”.

O bună parte din formulări și reguli vin de la Comisia Europeană, așa că, pe hârtie, ai noștri sunt conștienți.

În realitate, cei din ANSVSA își fac în continuare, nestingheriți, afacerile care subminează exact relația de încredere între cetățean și autorități!

Revolta de la Suceveni, Galați

Acum câteva zile, când au descins în satul Suceveni din Galați, inspectorii îmbrăcați în alb au fost întâmpinați cu ostilitate de către oameni.

Județul e mic, lumea nu e proastă, știrile circulă.

De fapt, nicăieri oamenii nu mai sunt neinformați. Chiar în județul vecin, Brăila, are loc un episod suprarealist relatat pe ziare.com, în care un țăran din satul Valea Cânepii îi arată pe laptop unui angajat al DSVSA ce n-are voie prin lege să facă!

Medicii veterinari și primarii din județul Galați au auzit de multă vreme că Maricica Chiriac, șefa Direcției Sanitar Veterinare Galați, dă contracte firmei Farmavet, reprezentată în Galați chiar de către soțul său!

Ei oferă informația ziarului Libertatea și lucrurile se confirmă.

Gabriel Chiriac conduce sucursala Farmavet din Galați

Numită pe 28 ianuarie 2017 director al DSVSA Galați, Maricica Chiriac fusese directoare din 2015, destuită pe vremea guvernului tehnocrat, dar s-a întors imediat.

Chiar în declarația de avere, confirmă că soțul ei, Gabriel Chiriac, lucrează la Farmavet SA București.

De fapt, Gabriel Chiriac este împuternicit, practic administrator al Farmavet Galați, din 2008.

Alăturarea DSVSA Galați – Farmavet SA apare și în declarația de avere a doctorului veterinar Maricica Chiriac

Sucursala Galați este o entitate de sine stătătoare a Farmavet.

Gabriel Chiriac conduce și alte sucursale, precum Tulcea sau Hunedoara. Farmavet este compania unde a fost partener și Geronimo Brănescu, președintele ANSVSA.

De la Libertatea la Recorder și de la Evenimentul Zilei la G4Media, presa a relatat intens despre oamenii prinși în rețeaua de afaceri dintre ANSVSA și Farmavet.

Încredințări directe de la soție către soț

Exemple de contracte între entitățile, una publică și cealaltă privată, conduse de soții Chiriac.

Conform termene.ro, în total, în 2017 se adună 246.000 lei, aproximativ 60.000 euro dați de la soție la soț.

În general, cele 55 de contracte făcute de DSVSA Galați cu Farmavet s-au derulat prin invitații de participare sau licitații, dar au fost și încredințări directe.

Maricica Chiriac revocată și mutată la sediul central din București

Dr. Maricica Chiriac

În acest moment, directorul de la Galați, Maricica Chiriac, a fost revocat, fără explicații publice.

6.500 de lei pe lună primește șefa DSVSA Galați pe lună

”I se va da un post la București”, susțin surse din interiorul ANSVSA.

Libertatea a întrebat ambele instituții, DSVSA Galați și Farmavet Galați, dacă achiziționarea în familie a kiturilor, a materialelor de laborator și a agenților de dezinfecție nu este un conflict de interese.

Nu am primit niciun răspuns.

Tăcerea la întrebările documentate și pe cazurile delicate a devenit, de la începutul epidemiei,strategia comună a ANSVSA, a județelor și a partenerilor lor privați.

 

CUPRINS: Toate capitolele investigației din ziarul Libertatea despre molima de pestă porcină.

Comentarii (20)Adaugă comentariu

mafiapsd  •  10 august 2018, 12:14

mafia psd in actiune, astia fac bani din orice, chiar daca asta inseamna mizeria si suferinta oamenilor

Cătălin Tolontan  •  10 august 2018, 12:15

@mafiapsd:nu e vorba doar despre PSD aici, să nu politizăm că aceasta tragedie nu are o culoare politică. În epidoadele anterioare am arătat cum pe vremea PD-L, de pildă, ANSVSA era de asemenea coruptă.

fratiainfractorilor  •  10 august 2018, 12:18

le-a scapat situatia de sub control: ziare.com/economie/pesta-porcina/satenii-dintr-un-sat-din-tulcea-stau-de-3-zile-cu-porcii-morti-de-pesta-in-batatura-autoritatile-scapa-boala-de-sub-control-pe-zi-ce-trece-1525009

Ana  •  10 august 2018, 12:43

Incompetenta, nepasarea si interesele proprii lovesc din pacate in amaratii de la tara ce, poate toata hrana lor de peste an e acel porc ce acuma il ucid! Sper ca in aceasta mare nenorocire ce s-a abatut peste tarani, sa-i faca sa inteleaga sloganul; Coruptia ucide! Vinovatii trebuie sa plateasca, trebuie!

stelu  •  10 august 2018, 12:54

Eii,acum sa I vedem pe bieții oameni de la tara. Or sa mai voteze cu psd ul cand acești indivizi fără de suflet le a confiscat porcul din bătătură? Când aceeași indivizi fac afaceri oneroase? Dacă da,inseamna ca s masochiști și ca și merita destinul.

Toader  •  10 august 2018, 12:58

Ținta acestui plan este interzicerea creșterii *** în afara crescătoriilor. Unele fabrici de porci (crescătorii) au căzut de fraiere (victime colaterale). După gripa aviară din, am uitat cît, în multe țări oamenii au fost opriți a mai ține păsări pe lîngă casă, că, vezi Doamne, ar putea lua de la păsările sălbatice, pe cînd cele închise în cuști de fier, ținute la întuneric, cu ciocul tăiat, crescute cu hormoni, antibiotice și făină proteică din alte păsări moarte (canibalism), nu. Sclavul terebuie ținut din scurt, dependent.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Andrei F  •  10 august 2018, 13:15

,,Pentru că numai o solidaritate stat-cetățean scade proporțiile epidemiei.,,----Pai dumneavoastra acum nu faceti decat autoritatea statului sa scada...Cum sa mai creada fermierii ca dispozitiile autoritatilor sunt bune cand zilnic veniti cu ,,specialisti,,care-i critica dar nu-si dau nici macar numele?Cum ar fi daca si eu as spune despre dumneavoastra ca mi-a spus un specialist ca sunteti klingonian...?

Mirel  •  10 august 2018, 13:37

E cam apasator cand iei multi bani pe luna, dar tu sa fii total nepotrivit in postul acela. Adica sa tai frunze la caine. Te iau grijile cum sa faci sa ramai acolo desi nu e locul tau acolo. Cum sa 'omori' concurenta intr-un mod necinstit, ca in evul mediu, cu intrigile de la palat. Si acestea sunt griji mult mai grele decat cele in care te intrebi ce sa faci ca sa meriti banii aceia, adica sa-i muncesti cu competentele pe care deja le ai. Si in modul acesta sa te dezvolti si sa cresti. In alta ordine de idei, cred ca gospodarii i-ar lasa mai usor sa le ucida animalele daca ar primi pe loc banii pt fiecare animal sacrificat, si asta la un pret corect, daca nu cumva un pic mai mare ca sa balanseze disconfortul creat si planurile date peste cap. Pentru ca toata situatia s-a creat din lipsa de interes a autoritatilor, deci sa plateasca (desi tot din buzunarul nostru).

 •  10 august 2018, 14:29

Și sa vb despre pesta africana, grandioasa conducere a ANSVSA a respectat prevederile HG 595 pe 2018 privind zilele libere, dând liber in plină criza veterinara și numai.

NebulaEXE  •  10 august 2018, 17:31

D-aia se enerveaza oamenii? Ai dracu tarani, ce informati sunt. Mai ca nu-ti vine sa crezi ineptiile astea.

Florin  •  10 august 2018, 18:37

De-asta UE e pe moarte, de-asta vor urma si altii exemplul UK. De cand au intrat in UE tari cu stat nefunctional/mafiot, economiile si populatiile tarilor in care statul nu se joaca cu astfel de pericole, sunt in pericol major si toti stiu asta. Am trait in UK si Danemarca si stiu cum a fost de exemplu cu boala vacii nebune, modul in care guvernul UK a actionat si comunicat a fost impecabil.

haideusicfr  •  10 august 2018, 18:45

Nu e vorba despre nu stiu care sefa. Agricultura de acest fel este una existentiala depasita demult prin alte parti. Gripa aviara a izbucnit de exemplu in China unde taranii traiesc in promiscuitate cu animalele (gainile) printre ei. Acel virus s-a putut transmite la om ,astalalt nu. Crescutul *** la tara tine si de un anumit nivel de saracie pe care nu vrem sa-l recunoastem. Altii cresc porci ca asa au fost invatati. Cand exista un pericol acesta trebuie indepartat.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Crimson Veritas  •  10 august 2018, 20:01

Ce-ar fi sa nu mai consumati atata ... porc !? #rezisti, oameni de dreapta, decretei, tampitzei ... sau alte etichete ... pompoase ... pe care va place sa vi le lipiti pe burtierea ... in loc de ... mamifer carnivor, manelist ... si cu apetitit suparat pentru ceafa de porc ... sau alte produse porcine ... conexe ... pate, salam, toba, lebar, mici, sarmale ...:))

lulu  •  10 august 2018, 21:57

Poți să faci tu ce vrei, tot ți se văd epoleții!!

P.M.  •  10 august 2018, 22:35

Când măcar 70% dintre români vor conștientiza că toți politicienii,dar absolut toți politicienii fac parte din oculta și mafia internațională,atunci va exista o șansă să mergem peste ei chiar dacă pentru asta înseamnă ca unii dintre noi să ne pierdem integritatea fizică și chiar viața;doar cu VARSARE de SANGE se va mai schimba ceva in țara asta blestemată;astfel de articole nu fac decât să confirme ceea ce demult știut:toți politicienii au o manevră in spate,ceva necurat;nu există politician curat!!!

constantin  •  11 august 2018, 1:27

Oamenii sunt revoltaţi pe bună dreptate şi, da, sunt foarte bine informaţi. Românii de la ţară trăiesc la limita supravieţuirii. Toţi politicienii, dar absolut toţi, le-au luat voturile şi apoi i-au abandonat. Acum le iau şi porcul din coteţ. Este prea mult. PS Foarte bun titlul din Libertatea. Ăia care aruncă bucăţi de borduri în jandarmi sunt nişte huligani, nu cred că este vorba despre diasporă. Nu vreau să cred... Pentru mine lucrurile sunt clare. România va intra într-o spirală a violenţei care ne va face mult rău. Guvernul care a fost în Israel şi a susţinut mutarea capitalei acestui stat la Ierusalim, supărând Franţa şi Germania, nu va mai conduce România la 1 ianuarie 2019, atunci când România va prelua Preşedenţia Consiliului UE. Ştiu...ha, ha, ha, oculta mondială, Soroş, ha, ha, ha. Să nu fim paranoici, de acord, dar nici naivi... La 1 ianuarie vom avea Guvernul Meu iar Liviu Dragnea va fi la puşcărie. Pariul meu. Alegerile anticipate, prezidenţiale şi parlamentare, ar fi preferabile. Haideţi să mergem încă o dată la vot şi să ne alegem drumul. Măcar va fi alegerea noastră.

Bogdan Iacob  •  11 august 2018, 2:12

Respect Dle Tolontan. Acum ceva timp am avut opinii oarecum divergente de ale Dvs despre niste aspecte ale unei anchete ale Dvs si colegilor Dvs la Spitalul de boli infectioase "Victor Babes". Cu toate acestea, Va marturisesc ca in seara aceasta ati cistigat definitiv increderea mea in demersurile Dvs jurnalistice dupa ce am citit editorialul publicat in libertatea.ro asupra evenimentelor din Piata Victoriei. E greu de scris mai corect si mai impartial despre ce s-a intimplat acolo decit ati facut-o Dvs. Tot ce pot sa spun este: Multumesc, tineti-va tare! Postez la aceasta ancheta asupra pestei porcine strict datorita faptului ca nu am putut comenta pe libertatea.ro. Desigur si ancheta aceasta are meritele ei ( am citit cu atentie continutul). Ce pot spune...? Keep up the good work. Inca odata multumesc. Cu reala stima,

Eduard Dracul  •  11 august 2018, 2:13

Da ce tolontane credeai ca intre colegi mei veterinari nu sunt si uscaturi? *** daca ar incepe un incendiu ca in Grecia cred ca as ramane singur.... Prea pincipial monsher ca sa am loc in ANSVSA si prea legalist, daca as fi acolo sa nu imi iau vreun glont in cap de la ''afaceristi''

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ctlnmihai  •  11 august 2018, 9:28

Da,d -nule Tolontan...Jandarmii sunt de vina ca unii au incercat sa ocupe guvernul si c-au folosit gaze lacrimogene...Probabil trebuie sa moara vreun jandarm ca tu si cei care instiga la violenta sa fii multumit..Asta apropo de articolul din Libertatea semnat de impartialul domn Tolontan

Ion  •  20 august 2018, 15:15

Da Tolo , a facut Farmavet mare afacere cu aia 15.000 de euro...Nici nu cred ca se apleaca daca ii vede pe strada...

Comentează