Convertirea lui Neșu

Povestea adevărată a felului în care un om a avut nevoie de aproape 7 ani ca să devină credincios

miercuri, 22 august 2018, 7:00

Interviul realizat de Eduard Apostol și Cristi Preda cu Mihai Neșu la Oradea face un involuntar și sincer bine Bisericii Ortodoxe Române, genul de bine umil, care stăruie, săpând în inima cititorilor mult după ce textul a fost parcurs.

Mihai este autentic când vorbește despre convertirea sa religioasă.

Nu era un om credincios. Am aflat asta de la el.

În septembrie 2011, burnița și vântul dinspre Marea Nordului îți înroșeau fața în Utrecht.

Dar, în ciuda frigului, piețele orașului universitar erau pline de băieți și fete care discutau, beau bere și citeau, sprijiniți de stâlpii din cărămidă roșie.

La câțiva pași de centru, în marginea parcului, se înalță spitalul. Mihai Neșu a ajuns aici de curând, după accidentul său îngrozitor de la antrenamentul lui FC Utrecht. Știe deja că viața i s-a schimbat definitiv și irevocabil.

Coborâm în sala de mese, el transportat cu patul de soția sa, Maria.

Fotbalistul stă întins, mișcându-și ochii și, cu greutate, mâna.

E prima întâlnire jurnalistică din noul său destin, vor urma câteva în anii următori. La un moment dat, își amintește că, în crucea cumplită a nopții de după accident, a văzut un înger lângă patul său, care l-a liniștit cu lumina și cu vorbele sale.

Când s-a luminat afară, a văzut că era o asistentă olandeză care l-a vegheat toată noaptea.

Ani de zile, aceasta a fost singura sa referire la religie și singura întâlnire cu gândul credinței.

Am deschis subiectul și l-am retras imediat, căci nu credea, nu vedea sensul nevăzutului și își baza curajul exclusiv pe lupta, voința și mintea proprie. Nu-i plăceau preoții, bisericile, rugăciunile. Puțini din noi am fost educați cu ele.

Astăzi, la 7 ani distanță, Mihai este altul și totuși același.

”Programul meu e simplu: trebuie să mă ţin de ceea ce mi-au dat doctorii, terapie pentru corp, şi ceea ce mi-au dat preoţii, terapie pentru suflet”, mărturisește el.

Și nu e e vorba aici doar despre credința ortodoxă.

Neșu și-a găsit liniștea și înțelesul în ortodoxie, dar există oameni care se adăpostesc în diverse alte religii sau forme de spiritualitate. Nu e nici locul și nici timpul aici pentru o dezbatere.

Mă bucur doar că Mihai a găsit ceva care funcționează pentru el. Care-i face bine.

”Doar credinţa îţi poate oferi împlinirea deplină. Dar e chestie de antrenament!”, spune bărbatul.

”Cum!” sare reporterul, de când confesiunea e o treabă de pregătire, de muncă, de antrenament?

”Credinţa se antrenează!”, întărește, calm, Neșu.

Este liniștea preoților înțelepți care își sfătuiesc credincioșii să se roage, dar și ”să sprijiniți rugăciunea cu fapte”.

E adevărat. Credința religioasă, și orice altă formă de legătură cu ceva mai presus de tine, nu e o revelație, ci un proces.

”Au fost clipe teribile, în care nu-mi trecea cu toate pastilele din lume. Nici nu aveam cum, fiindcă durerea mare era în suflet. Eu, 30 de ani, am fost ca batista prin aer”.

Cu loialitate netulburată, când a crezut că e înger, era un om, o asistentă.

Astăzi, când crede că sunt îngeri, poate că sunt oameni, dar nu asta e important.

Comentarii (63)Adaugă comentariu

chromophobia  •  22 august 2018, 7:14

Viata trebuie pretuita.Nesu e un exemplu de urmat

cristividican  •  22 august 2018, 8:25

Ați reușit elegant la final să înțepați religia (creștină) :(

nestor  •  22 august 2018, 8:30

De fapt nu a devenit credincios, lucru care nu e la indemina oricui, ci religios si bisericos care e cu totul altceva. Mai bine raminea ca inainte.

Dan  •  22 august 2018, 8:32

Daca ar citi Biblia, ar descoperi adevarul credintei. Deocamdata in religia ortodoxa, nu se respecta cuvantul biblic. In mare parte, tot ce se invarte in jurul ortodoxiei, sunt traditii si obicieuri scoase de oameni, or biblia interzice asa ceva.

Tavi  •  22 august 2018, 8:33

Desi Mihai Nesu a pus accent pe credinta, in acest articol subiectul credintei este abordat zeflemitor. Se pune accentul pe "revelatia" celei care l-a pazit in noaptea cand a fost prima zi la spital. Dezgustatoare abordarea problemei.

Cătălin Tolontan  •  22 august 2018, 8:34

@Tavi: cititi intr-o cheie aparte de vreme ce ati gasit zeflemea in acest articol. Dar e dreptul dvs, numai ca nici unul dintre noi nu are dreptul sa-si defineasca semenii, ne definim singuri.

Ardeleanul  •  22 august 2018, 8:35

Multă sănătate și putere lui Mihai!

done8989  •  22 august 2018, 8:39

Tolo, fii mai explicit! Pentru că habar nu am ce tocmai am citit.

Alexandru  •  22 august 2018, 8:50

Un OM frumos care a metamorfozat in fluture al sperantei si credintei atatora altora in nevoie. Sa-i dea Dumnezeu putere si zile de fericire si reinsanatosire !

birlic  •  22 august 2018, 8:56

Mihai ,nicidata nu e prea tarziu sa-ti intorci fata catre Cel de Sus ,ai credinta si incredere ,ca nu te va lasa ,Doamne ajuta

Marius  •  22 august 2018, 8:59

Am așteptat să citesc un articol care, până la urmă, n-a mai apărut.

ERVIN  •  22 august 2018, 9:07

Bravo Nesu!!! Ești un exemplu ptr noi toți. Iti multumim ptr puterea ta ,care ne inspira si nu o sa crezi, ne ajută pe mulți in momente grele...mulțumim

Andrei F  •  22 august 2018, 9:08

Ce bine ar fi daca si- ar amintii mai des de Dumnezeu si acei jurnalisti ,politicieni sau academicieni care zilele acestea au ridicat la nivel inalt o injuratura...Asta ca sa vedem cat de farisei putem sa fim...

valentin  •  22 august 2018, 9:22

Asa este si musulmanii isi gasesc adapost in religia lor, care nu este cu nimic mai prejos decat religia ortodoxa...nici o religie nu e mai prejos decat alta...problema e ca omenirea de cand a aparut a schimbat zeci de religii si tot nu a invatat nimic...nu a inteles nici macar ca o religie e valabila o perioada, dupa ce omul evolueaza intelectual si stiintific o schimba(cum au fost dacii cu Zamolxis)...omenirea nu a inteles ca omul in sine e adevarata religie, ca el poate schimba totul daca isi pune propria mintea la contributie si nu asteptand ajutor de nu stiu unde si de la nu stiu care Dumnezeu(ca au fost si sunt zecii de mii, diferiti total)

Mircea Gabriel  •  22 august 2018, 9:26

Încercările lui Nesu nu le dorim nimanui. Păcat ca a ajuns sa privească viața dintr-un alt unghi, acum. Nu a fost un "ortodox" nici pe teren nici in afara terenului. Daca era un caracter atunci, azi apreciam religiozitatea sa.

petru  •  22 august 2018, 9:27

cel ce a cunoscut Harul , nu mai vede viata cum era inainte de Har. Domnul Nesu a cunoscut puterea Lui. Si a inteles un lucru : vesnicia e la poarta sufletului sau . Ca si la antrenament , desavarsirea , calea care o urmeaza domnul Nesu nu are hotar . dl Tolontan : Credința religioasă, și orice altă formă de legătură cu ceva mai presus de tine, nu e o revelație, ci un proces - Revelatia consta in faptul ca Dumnezeu e personal , intelegeti ? Personal , adica trei Persoane ( Tatal, Fiul, Duhul). Procesul e curatirea, ca sa poti sa te apropii de aceste Persoane.

sebastian  •  22 august 2018, 9:28

Domnule Tolontan, nu ştiu ce aţi încercat să faceţi, dar a ieşit o relativizare a tot ceea ce a spus omul acela în interviu. Ati proiectat credinţa lui pe ecranul credinţelor dumneavoastră şi ati deformat-o. Nesu e credincios. Crede in Dumnezeu. El stie ca ingerii există. Dacă dumneavoastră nu credeţi, nu aveţi dreptul de a schimba ceea ce el a spus. Vă admir fiecare articol, insa acesta nu mi-a plăcut.

claudiu  •  22 august 2018, 9:29

tolo, ne potolim si noi cu propavaduirea cailor verzi pe pereti?in anul de gratie 2018 noi inca vorbim de bor si de credinta?multi, dar prosti...

Florea  •  22 august 2018, 9:37

Frumos articol, dar parca scris de mana unui ateu (sper sa ma insel). Schimbarea lui Nesu nu s-ar fi petrecut in ORICE religie, surprinzator nu toate religiile spun iubeste-ti aproapele. Unele pun asterix la preceptul asta, iubeste-ti aproapele cu anumite conditii. Ma bucura starea lui Mihaita, dupa toate tragediile prin care a trecut, ajunge sa ne spuna el capul sus

fanulumocanu  •  22 august 2018, 9:38

pe scurt, tu zici : nu era credincios, si-a gasit linistea in ortodoxie, putea sa si-o gaseasca in orice altceva. pana la urma, poti sa crezi in ingeri, dar de fapt omul este un monument de gandire si ratiune, care te poate duce pe cele mai inalte culmi de civilizatie si progres. sa-l lasam cu ingerii lui, daca asta-i face bine. militantismul asta al ateilor pare amuzant, dar nu e. sunt niste oameni necajiti care incearca sa se convinga ca sunt ok

Mihai  •  22 august 2018, 9:42

Credinta e mult spus, mai degraba este religios.

Toader  •  22 august 2018, 9:46

Cei cu litera Bibliei s-o lase mai moale. Mai bine s-ar întreba de ce Biblia regelui Iacob (1566-1625) este „versiunea autorizată”?

Sicario  •  22 august 2018, 10:22

Mișu, respect. Însă e normal ca, în situația ta să cauți explicații și alinare pentru cât ai suferit. Dacă exista, dumnezău nu lăsa să ți se întâmple așa ceva. La fel cum aruncă în iad toți pruncii ce mor nebotezați. Dacă ar exista, ar fi o persoană urâtă.

Zinedine  •  22 august 2018, 11:07

Un articol zeflemitor. Am convingerea că nu a fost scris de Dl. Tolontan. Un om și jurnalist de calibrul lui nu putea să răstălmăcească in acest hal cuvintele lui M. Nesu. Articol jignitor la adresa lui Mihăiță si a majorității românilor. Trist.

oiracis  •  22 august 2018, 11:13

sicario @ hai, te rog, arata-mi acum unde ai cititi/auzit tu ca cei nebotezati, copiii ,sunt aruncati in iad ! te rog, vino cu citatul din biblie. cat despre enormitatea ca Dumnezeu nu lasa sa ti se intample asa ceva, adica sa paralizezi, stii ca El ti-a dat puterea totala de a decide ce si cum vrei sa traiesti ,nu ? cu toate consecintele ce vin cu asta. vrei libertatea, dar accepta, barbateste, ca aceasta libertate, liberul arbitru, inseamna si ca Dumnezeu nu poate fi bagat in tot ce ti se intampla in viata. ca daca baiatul care i-a cazut pe gat si i-a fracturat coloana l-a nenorocit pe nesu, nu a facut-o pt ca i-a pus Cel de Sus piedica.

Bercia  •  22 august 2018, 11:18

Nea sicario expresia " daca ar exista nu lasa sa se intample asa ceva " e stupefiant de stupida . Pai a zis cineva ca dumnezeu exista in lumea aceasta dracocila ce esti ? Nu , este vorba de lumea syfletelor dar nimic nu impuedica omul sa se roage de pe acum la cel de sus pt ca devine mai bun aici pe pamant si scopul asta este sa devenim mai buni aici ca sa traim o viata pe care o avem ca OAMENI fara a mai vedea atata rau inutil pana la urma ...Dar cei care n au invatat la scoala si au tartacuta goala asezonata cu diplome platite pe la fabricile de profil iata ca au si explicatia adica expresia *** de mai sus care se vrea sa i convinga pe pretenii care nu au avut bani de diplome ...si asta pt a perpetua cu ardoare raul ! Pai la fel unul ca tine cand i se spune ca societatea romaneasca va progresa avand mai multi oameni inteligenti cu scoala reala va replica ca nu e bine deoarece " inteligenta naste monstri " venind si cu cateva exemple pregatite ! Degeaba te ostenesti cu pretenii tai caci inainte de a le face rau altora iti distrugi tie viata omorandu ti sufletul cu care te nasti iar consecintele le vei realiza atunci cand va trebui sa platesti...In viata conteaza sa faci doar bine pentru ca raul este INUTIL :)))

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Nealcosu  •  22 august 2018, 11:39

Imi dau seama ca a-ti citit si nu intelegeti! Nu ma mira! Credeti in voi! Ramane-ti asa.

Boss  •  22 august 2018, 11:55

De ce a mai mers la medici, credința e importantă.

Siny  •  22 august 2018, 11:56

Dacă ați sti cati oameni de această factură există în biserică... nepatimasi: si in credința și în suferința... liniștiți, si de aceea neobservati.

GHITA  •  22 august 2018, 12:04

Nimeni nu stie ce-ti rezerva viata,credincios sau ateu.

Dani  •  22 august 2018, 12:12

Numai de propaganda religioasa nu te apucasesi, Tolontane. Daca te pui bine cu habotnicii crezi ca mascariciul din Pipera te face purtator de cuvint la FCSB?

cn  •  22 august 2018, 12:20

Credinta e pentru oameni foarte singuri, pentru oameni simpli intelectual, si oameni speriati de iminenta mortii. In sec 21 nu vad alta ratiune sa-ti iei prieten imaginar. Nesu e foarte singur, cred, si probabil si suficient de simplu intelectual cat sa-l penetreze aiurelile cu ingeri etc.

Racul  •  22 august 2018, 12:32

@cn: intrebarea este simpla: cine ar fi mai ok cu el insusi si cu lumea: un Nesu credincios sau mistic sau un Nesu inteligent si ateu?

Florea  •  22 august 2018, 12:37

Pentru toti luminatii la minte de aici care nu cred pentru ca stiu ei despre stiinta si tehnologie, am o intrebare: cum de poporul evreu, care au atatia oameni de stiinta cu premiul nobel sunt si cei mai credinciosi? Spre deosebire de romani, isi respecta cu sfintenie sarbatorile religioase si sabatul. Urmand logica voastra, evreii ar trebui sa fie cei mai inapoiati, sa locuiasca inca in pesteri. Este posibil oare ca dezvoltarea intelectuala si tehnologica sa nu fie incompatibila cu credinta?

Sita  •  22 august 2018, 12:42

Mihai, iti multumesc din suflet ca existi si esti prezent!

Bunelul  •  22 august 2018, 13:07

Eu,sunt Ateu,si de foarte multa vreme.Azi,pot spune ca eu nu am sa cad in "patima" religiei,indiferent ce se va intampla in viata.Dar,nu se stie niciodata ce se poate intampla maine,si..cand ajungi la fundul sacului,adica situatia lui Nesu,omul cam are tendinta de a cadea in misticism,in religie,in tot ce poate aduce o speranta,cat de cat.Daca esti inainte de toate OM,il intelegi pe Mihaita.eu il inteleg.asa ca ,ateu,sau religios ..Mihai Nesu,este inainte de toate OM,si inca unul aflat la greu.Mihai..sanatate,..si traieste cum poti si cum vrei tu.

marina  •  22 august 2018, 13:47

Da, articolul a pornit pozitiv si a ajuns la final sa relativizeze curajul si credinta lui Mihai Nesu. Ce a spus el e foarte important: el crede acum in Dumnezeu pentru ca a intalnit preoti buni care l-au ajutat sa biruie disperarea. Da, ca in orice meserie, preotii buni sunt rari - cat de greu gasim un doctor bun, sau un zidar bun? Preotii sunt si ei oameni si rareori gasesti in ei raspunsuri la toate intrebarile tale si un exemplu de urmat, insa cand gasesti un asemenea om, optica ta se va schimba. La biserica mea slujesc doi preoti minunati, calzi, cu multa daruire pentru munca lor, care de cand ii cunosc de 10 ani niciodata nu au pronuntat vreun cuvant despre bani si cred cu mana pe inima ca datorita lor multi oameni au castigat credinta si curaj sa treaca prin viata grea pe care o duc. Cat despre copiii care mor nebotezati, parintele Cleopa sau parintele Arsenie - nu mai stiu exact care dintre ei - a spus ca ei sunt intr-un loc ca un nor luminos, nici in Rai si nici in Iad, si asteapta ca parintii lor sa se mantuiasca. Daca ei ajung in Rai, asa ajung si copiii nebotezati. Este raspunderea parintilor sa-i boteze la timpul cuvenit, iar daca copilul este in pericol iminent exista "botezul de urgenta", in care orice persoana poate face semnul crucii cu apa curata asupra copilului de trei ori spunand "se boteaza...(numele) in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh", si este considerat botezat; iar daca bebelusul traieste slujba se poate continua in biserica.

Silviu  •  22 august 2018, 14:15

Cataline , lumea nu e proasta , te-a citit , ai inceput subtil , dar pana la urma te-ai dat pe fata . Articol curat Marxist ! Ce inteleg eu din articolul tau? Ca Dumnezeu si sfintii sunt doar in mintea noastra . Ai profitat pana si de necazul lui Mihaita ca sa promovezi valorile tale relative , bolsevice ...

Popescu Liviu  •  22 august 2018, 14:41

Rătăciții au sărit că arși când au auzit de ortodoxie.

Horea  •  22 august 2018, 15:28

ma bucur pentru Mihai ca a ajuns sa traiasca credinta ortodoxa....singura adevarata si mantuitoare. Mihai a vrut sa impartaseasca lumii intregi bucuria lui. insa dumneata Tolo vrei sa relativizezi sursa bucuriei lui incercand sa spui ca ar fi si altele fara nici o marturie. BOR nu are nimic de castigat ...pt ca nu e persoana. eu , tu , el sau orice persoana ar putea sa inteleaga ceva....insa ma tem ca tu n-ai inteles nimic si ca atare nu ai cum sa te bucuri pt Mihai pt ca efectiv nu poti sa te bucuri pt o bucurie pe care nu ai trait-o. gusta si tu din ea si apoi sa vorbesti. insa trebuie sa gusti ca un profesionist ce esti si nu dupa ureche cum ai facut-o probabil pana acum.

nica fără frica  •  22 august 2018, 15:33

În primul rând că mi se pare aiurea atenția care i se acordă lui Nesu un fotbalist care s a accidentat în Olanda și cei cărora ar trebui să le pese sunt olandezii. Sunt atâtea drame neștiute în România de care nimănui nu-i pasa . Nesu a devenit mai cunoscut după accident decât era înainte. As fi înțeles toată dramatizarea dacă accidentul ar fi fost la un meci sau antrenament al naționalei sau măcar a unei echipe românești. Sunt multe persoane care și-ar dori să fie în locul lui Nesu pentru că din nefericire sunt mai rău decât el. Un exemplu ar fi Michael Schumacher. Iar chestia cu religia e chiar penibilă!! Cei care nu cred în Dumnezeu nu spun niciodată că au descoperit adevărul absolut și nu aduc în discuție niciodată prostia sau naivitatea celor care cred. În schimb credincioșii în ipocrizia lor caută să-i convingă pe alții că ei sunt cei care au dreptate însă nu spun nimic de sutele de mii de oameni nevinovați omorâți și torturați în numele religiei. Religia doar dezbina și invrajbeste și ar fi mult mai multă liniște și pace fără de nicio religie! Părerea mea!

nica fără frica  •  22 august 2018, 15:40

@Racul răspunsul e simplu, un Nesu inteligent și ateu. Oamenii inteligenți sunt mult mai utili societății decât fanaticii religioși!!!

Bogdan  •  22 august 2018, 15:58

Dl Tolontan, va urmăresc si va admir condeiul de foarte multi ani. Totusi, va spun sincer ca nu se intelege exact din acest articol care este ideea care doriti sa se desprindă... Eu unul inteleg ca arătati ca de fapt convertirea lui Nesu constă intr-o serie de chestiuni ireale, pe care el doar si le imaginează, autosugestionandu-se. Oare asta ati intentionat sa spuneti? (Dar va rog nu dati un raspuns de tipul "fiecare intelege ce doreste"). Multumesc mult.

virgil  •  22 august 2018, 16:12

Vrajmasul e cel care dezbina si invrajbeste. Din pacate, multa lume nu crede ca exista. Mantuitorul Hristos, a invatat pe oameni( cazuti deja in pacat) , le-a reamintit ca sunt creatia Tatalui , creatie care are ca finalitate Imparatia Cerurilor. El insusi a fost trimis de Tatal pentru a arata calea prin care se recastiga Imparatia Cerurilor. Aceasta este ortodoxia, invatatura noua a Domnului Iisus Hristos , ca implinire a invataturii vechi, pe care au primit-o iudeii. Asa trebuie inteleasa Ortodoxia. Ortodoxia este cea mai dulce mangaiere pe care a primit-o sufletul omenesc. Ea s-a desavarsit noua prin suferinta si iubirea , prin moartea si Invierea Fiului om si Dumnezeu deopotriva, Iisus Hristos.

virgil  •  22 august 2018, 16:15

Ma alatur si eu intrebarii lui Bogdan. Si ii recomand lui Catalin sa citeasca cartea unui sportiv in tinerete, "Iata duhovnicul, Parintele Arsenie Papacioc", aparuta anii trecuti la editura Sophia.

virgil  •  22 august 2018, 16:24

Ma bucur sa observ cat de multi marturisitori ai Hristosului Celui Viu ies din anonimat pentru a da slava lui Dumnezeu.

Zamolxe  •  22 august 2018, 16:33

@cristividican - religia ar trebui desfiintata, nu intepata in mod elegant. Sau macar obligata sa invete conceptul de taxe. Cauta cei mai plini de ura oameni din lume si ii vei gasi intr-o religie oarecare. Lui Nesu ii doresc multa sanatate!

Racul  •  22 august 2018, 16:33

@nica fara frica: nu stiu... de ce-ar trebui io sa ma gandesc la societate altfel decat la suma partilor ei? Parerea mea e ca o societate prospera cand membrii ei sunt cat mai aproape de fericire, multumire, pace, numeste-o cum vrei.

Dinamovism cronic  •  22 august 2018, 18:17

Are dreptate Nestor, a sintetizat perfect. Omul a devenit bisericos și religios, nu credincios. Credincios ești, sau devii în urma unei revelații. Religia este acum psihologul lui. Credința este cu totul altceva.

Florin  •  22 august 2018, 19:15

Noi înțelegem perfect ce vrea să zică si ce simte Nesu. Nu este necesar sa ne explicați. :(

Comentează