Pentru că mi-a spus că e în dezacord cu ce a făcut VIVA și cu opinia mea, l-am rugat pe Răzvan Luțac să scrie un editorial pentru Libertatea. E important nu să permitem, ci și să încurajăm libertatea de exprimare

Vă recomand să citiți două opinii argumentate, contrare mie, în chestiunea coperții cu Elena Udrea gravidă

vineri, 31 august 2018, 1:12

Libertatea de exprimare rămâne valabilă și când ne convine, și când nu.

Wendy Kaminer, o avocată și scriitoare liberală atât de convinsă încât deranjează toate taberele Americii, spune undeva, în apărarea libertății de exprimare, că ”dacă o societate ar permite să circule doar ideile rezonabile, în acea țară ar fi cumplit de liniște”.

La fel, dacă presa ar publica doar lucrurile impecabil alcătuite, la public ar ajunge 10% din informațiile pe care reușește să le ofere.

De aceea, prin nenumărate decizii CEDO, legea protejează exagerările presei, uneori răutățile, alteori interpretările și erorile ei.

Colegul meu de la gsp Răzvan Luțac mi-a spus că nu e de acord nici cu ceea ce a făcut VIVA și nici cu o parte a argumentelor mele.

L-am rugat să scrie un editorial despre asta, căci e important să oferim oamenilor cât mai multe perspective.

Așa cum apare clar în multe decizii CEDO, libertatea de opinie nu e ceva ce guvernele, corporațiile sau redacțiile dețin și pot retrage după bunul plac, ci, dimpotrivă, ea rămâne mereu acolo și ne veghează.

Răzvan Luțac explică azi, în Libertatea, de ce nu e de acord cu pictorialul din VIVA și nici cu ceea ce am propus eu spre comparație.

Din multele opinii apărute în aceste zile, vă mai recomand încă una puternic contrară mie, cea a jurnalistului Vlad Stoicescu.

Căci libertatea de exprimare și argumentele nu trebuie îngăduite, ci încurajate, e o diferență fundamentală.

În opiniile lor, Vlad Stoicescu, Răzvan Luțac și alți ziariști au dreptate când spun,încerc să rezum, că problema articolului din VIVA e lipsa de context care generează lipsă de informare.

Important, după regulile vechi ale polemicii civilizate, e ”să fim în dezacord fără să ne certăm și să ne certăm fără să ne suspectăm”. 

Altfel, ajungem la propuneri, fie făcute și jumătate la supărare de oameni inteligenți, precum Dan Negru, care cere o lege pentru copertele revistelor!

Iar Dan Negru e un tip care înțelege libertatea de exprimare.

Dacă ar urma apoi o lege pentru interzicerea ideilor nerezonabile s-ar face, vorba lui Wendy Kaminer, liniște.

Comentarii (67)Adaugă comentariu

Belphegor  •  31 august 2018, 13:30

Și ia uite cum (din păcate) în sfârșit chiar TREBUIE să fiu de acord cu Dl. Tolontan 100%.

Cătălin Tolontan  •  31 august 2018, 13:31

@Belphegor: stati linistit ca nu ne tine mult faptul ca dvs si eu avem aceeasi opinie :-) Si e bine ca nu ne tine mult.

axel  •  31 august 2018, 13:32

Atunci cand nu traiesti totalitarismul nu intelegi importanta pluralitatii.

Cip C  •  31 august 2018, 13:44

Tolo, ideea e simpla : este o CONDAMNATA FUGITA din tara. Ce este atat de greu de inteles? De ce nu s-a facut acest pictorial din tara? intelegi unde bat? Este doar o persiflare a societatii, de genul: v-am furat, mi-am facut de cap cu voi, v-am pupat si am plecat. Si acum hop-top e iara vedeta. Pe prima pagina.... hm... Cu Mazare nu se poate un pictorial ? Sau cu Sebi Ghita? Adica sa fie totusi egalitate intre sexe. In Romania nu sunt si alte femei care sa fie condamnate? Si frumoase? Un exemplu rapid : Brigitte Sfat a facut puscarie si chiar a reusit sa faca un program de reabilitare, de fitness ceva de genul asta.... Si pana la urma a iesit cu fruntea sus. Parerea mea. In rest, spor la tot ceea ce faci!

VLAD  •  31 august 2018, 13:50

Cea mai mare toleranta este sa fii tolerant cu intoleranta altuia. Dar cand eu nu pot tolera manifestatiile provocatoare ale gay-lor, ateilor, veganilor si a altora dd genul asta, sunt numit retrograd. Deci, va rog publicati acest comentariu necenzurat. Sa nu mai fiu nevoit sa scriu de doua ori, ca ieri. Si daca ai luat bani de la o companie care voia sa distruga Rosia Montana, asuma-ti lucrul asta! Ca sa te creada lumea ca te-ai schimat! Daca te-ai schimbat.

Cine e Lutac  •  31 august 2018, 13:50

Dar cine e acest Lutac?? Il tragi mereu dupa tine ca pe un vagon la anchetele tale, dar el singur a facut ceva? Ce il recomanda? De ce nu publici si parerea celor de la IT? Ei nu au dreptul la exprimare?

raul  •  31 august 2018, 13:55

Catalin, pe când un articol la fel de argumentat si dens despre starea de faliment a fotbalului românesc. Pâna la urma subiectul e mai aproape de maseria ta. Nu ?

alt sorin  •  31 august 2018, 13:58

Un exercitiu OK ! Argumente valide si la unul(Tolontan) si la altul - Lutac ! Si daca iese si o promovare pt. Libertatea - sa fie primita!

bogdan  •  31 august 2018, 14:03

Fapte: - Catalin Tolontan face apologia libertatii de exprimare cu orice prilej. Pentru un cititor neavizat si superficial ar putea chiar parea sincer preocupat de subiectul asta - Consecvent cu ideea de mai sus, Catalin Tolontan este perfect de acord, de exemplu, cu Caricaturile Charlie Hebdo, cele in care Mahomed este persiflat, inclusive prin caricaturi care il infatiseaza in timpul unor raporturi sexuale cu personae de acelasi sex, daca intelegeti ce vreu sa spun. - Acelasi Catalin Tolontan, probabil tot in spiritual libertatii de exprimare, cenzureaza comentariile pe site-ul gsp. Inclusiv pe prezentul blog Aparent, a folosi termeni jignitori, argou, sau injuraturi neaose este inacceptabil din perspectiva liberatii de expresie. A cenzura, in contextual asta, zice Tolontan, nu adduce atingere libertatii de exprimare. Evident, nu este permis pe acest blog sa injuri de Dumnezei. Dar este cat se poate de permis sa il caricaturizezi pe profetul altora ***. Orice indiciu de ipocrizie in cea mai pura forma a sa este, de la sine inteles, intamplatoare. PS - Poate Catalin Tolontan nu pricepe mesajul unui articol...Tolo...Vlad Stoicescu spune negru pe alb ca ceea ce faci dumneata explicand materialul Viva se numeste MANIPULARE. O manipulare care vrea sa acopere o alta manipulare ordinara. O albire...o spalare de personaj politic... Cam asta spune si Razvan Lutac, doar ca omu' inca lucreaza cu matale.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cătălin Tolontan  •  31 august 2018, 14:04

@Cip C: faceti exact ceea ce nu se face intr-un dialog normal care presupune ca ”ne contrazicem fara sa ne certam si ne certam fara sa ne suspectam”. Dumneavoastra treceti direct la a suspecta :-) Am mai zis-o: e suprarealist sa credeti ca dupa ce vreme de 7 ani am scos la iveala cazul Gala Bute, din care s-aunascut consecintele juridice pentru Elena Udrea am incerca sa manipula m in favoarea ei. Dar e dreptul dvs la opinie, il respect, chiar daca nu sunt de acord cu ceea ce spuneti.

Marcel  •  31 august 2018, 14:09

Nu sunt de acord cu tine Cătălin... informația era că doamna e însărcinată și nu trebuie un "desen" explicativ/justificativ pentru asta. Fotografia are tentă sexuală evidentă și e destinată să capteze atenția nu să informeze - e un exemplu de tabloidizare a informației și până la urmă o "mică" încălcare a bunului simț.

silviu  •  31 august 2018, 14:13

Off.. de ce nu recunosti ca ai *** un *** la ***, sa te dai bine pe langa noii tai sefi...iar acum k toti colegii de breasla ti-au sarit in cap, tot cauti scuze si motive ... dar chiar ne crezi prosti

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

carmen i  •  31 august 2018, 14:14

Foarte pe scurt: lume s-a săturat sa vadă in presa infractori cu faţă umană. Dacă aşa inţeleg cei de la Viva sa-şi facă reclamă, prin sfidarea publicului, e problema lor. Este exact ca si cum ai lăuda latura romantica a unui criminal in serie care scrie poezii duioase dedicate victimelor. Fireste, omiţând să spui ca e vorba de un criminal. Din păcate, presa a ajuns sa practice ***ărnicia pe sară largă, iar aici putem da exemple de la aproape toate publicaţiile, nu doar de la cele care ţin de Ringier.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

lenroc  •  31 august 2018, 14:23

nu e nicio problemă, Cătăline, cu o societate unde linistea e prediminantă. de asemenea cred că dacă doar 10 procente din ceea ce se publică ar ajunge la public ar fi mult mai bine decât această maree de *** care ne izbește zilnic dinspre presă.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Vali  •  31 august 2018, 14:27

D-le Tolontan, dacă eu, mâine, mă deplasez în Germania si în spațiul public îmi exprim următoarea opinie : "Dimensiunea crimelor naziste din al doilea război mondial sunt o fabulatie și există dovezi în acest sens ...", știați că pe lângă faptul că în mod garantat sunt pasibil și de inchisoare ? În cadrul Uniunii Europene nu există dreptul la libera exprimare ptr. cetățeanul de rând. Singura țară de pe mapamond care respectă acest drept fundamental în mod absolut este S.U.A. Dreptul la liberă exprimare publică, fără incitare la violență, evident, atât pentru opiniile radicale sau ofensatoare sau aberante etc. nu există nici în România și în nici o altă țară din Uniunea Europeană. Despre ce vorbiți aici ?!

NeoGalaxy  •  31 august 2018, 14:29

Buna ziua. Se pare ca exista multe pareri despre acel articol din Viva, foarte bine. Sper sa ma scuzati totusi, dar nu citesc Viva. Dar, exista persoane care o fac, si cumva ma bucur ca exista discutii pe marginea articolelor aparute acolo. Nu neg dar cine ar discuta despre gripa porcina africana, atata timp cat 99% din populatia Romaniei nu stie nici ce inseamna aceasta gripa? De ce am discuta despre Elena Udrea, daca procesul prin care dumneaei a fost condamnata, daca a fost sau nu corect si echitabil, atata timp cat acest aspect nu a contat niciodata in Romania. Eu nu sunt genul care sa citeasca reviste mondene, nu sunt interesat de Facebook si nici de ascultatea stirilor la diferite posturi TV, dar de mic, am fost pasionat de cultura. Mai simplu mi-a placut sa citesc carti scrise de diferiti autori, printre care as mentiona doar cateva nume: Jules Verne, Arthur C. Clarke, Isaac Asimov, Frank Herbert, Mihail Sadoveanu, Ion Creanga, Alexandru Mitru, si multi altii. Primul lucru pe care l-am invatat cand am intrat in Clasa I-a a fost ca... sunt multi prosti pe planeta asta. Eu stiu ca-s prost, dar cand ma uit in jur sau citesc comentariile altora... prind curaj. Ca morala, articolul despre Udrea nu are nici o treaba cu faptul ca a fost condamnata, are faptul ca este o femeie si si-a dorit sa fie mama. Nu-i un lucru rau, chiar daca este condamnata ar trebuie sa ne bucuram pentru ea. Si-a dorit sa fie mama, si oricat de mult a gresit, asta nu inseamna ca n-o sa fie o mama buna pentru copilul ei. N-am spus nimic de religie sau alte prostii pentru ca intr-o zi o sa muriti si o sa va dati singuri treaba de cum sta treaba cu religia. Nu-i nevoie sa va zic eu, dezamagirea o sa fie eterna cand veti afla singurei adevarul, nu-i asa? Eu un stiu cat de vinovata este Udrea si cat de mult a meritat aceea condamnare dar sa duca sarcina la final si cumva sa fie mai discreta. Nu era nevoie de acele poze, nu era nevoie de acel interviu. Daca isi dorea un copil, era discreta si se concentra pe tot ce tine de acest aspect. Copii nu se fac pentru ca vrei sa apari intr-un articol, sau pentru ca vrei publicitate (desi femeile sunt disperate dupa atentie si publicitate) ci pentru ca iti doresti un copil cu iubitul/partenerul... whatever in between.

mordved  •  31 august 2018, 14:30

Nu va mai impaunati atat cu Gala butei, nu ati scos nimic la iveala, ati *** ***. Pot conceda ca ati verificat informatiile. Sa mai indulcesc hapul.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

NeoGalaxy  •  31 august 2018, 14:34

Cei mai mari *** sunt cetatenii Romaniei, pentru ca nu accepta niciodata parerile altora. Fiecare isi inchipuie sa stie adevarul, dar exista adevarul lor, adevarul altora, adevarul ala, adevarul celalalt, adevarul care minte, adevarul.ro, adevarul care nu-i adevar si asa mai departe. Stiu, toti visam ca suntem foarte foarte talentati, dar la finalul zilei, fiecare isi da seama ca nu-i asa. Romania din pacate este in Evul Mediu si nu sunt sansa sa iesim la lumina. Din pacate generatiile noi sunt foarte slabe din pct. de vedere calitativ, si mai slabe din pct. de vedere intelectual... ne asteapta ani grei.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

axel  •  31 august 2018, 14:36

@Vali - cred ca totusi exagerati, inca nu s-a ajuns la asa dictatura in UE. Desigur, temele sensibile (Holocaustul e printre ele), nu sunt tratate la modul "exista mai multe pareri". La fel, mai nou, nici la acuzele de discriminare a minoritatilor (mai ales sexuale) nu se face recurs. E drept, in curand va fi un singur Adevar care se va da direct in vene populatiei de umanoizi (fara a se trece prin vreun filtru vintral), insa nu suntem inca in acel punct. Inca mimam diversitatea (de opinii, nu alta).

silviu  •  31 august 2018, 14:37

Tolontan.. esti cel mai mare ziarist..intruchiparea adevarului Iar noi, muritorii de rand trebuie sa ne simtim norocosi ca suntem contemporani cu tine !!! *** *** ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

dice  •  31 august 2018, 14:38

Sunt total de acord cu ce spune Tolontan. Insa, ca sa fie toate limpezi, ar trebui o dezbatere despre ce inseamna libertate in general si ce inseamna libertate de exprimare in special. Nu pot sa-l banuiesc ca incearca s-o "spele" pe Udrea, ar fi comic sa cred asta. Manipulare ar putea insemna invocarea numelui respectivei publicatii in care a fost publicata poza cu Udrea, ceea ce, evident, o face sa fie mai vizibila si sa castige mai multi bani din reclame. Dar cat timp el coordoneaza tot, care-i problema? Nu de-asta e aici, sa faca publicatiile din grup mai vizibile? Sa nu fim ipocriti, eu nu vad nici cel mai mic conflict de interese. Mai degraba as zice sa ne uitam de jur imprejur si sa observam ca sunt foarte putini cei care investigheaza in felul in care o fac el si echipa lui. Daca vrea sa scrie de Bashar al Assad, de Putin, de Trump, care-i problema? Daca ar avea un document a carui publicare ar schimba in rau soarta lumii si el il publica, care-i problema? Nu asta va genera schimbarile spre o lume mai buna? Atat de putini fac jurnalism in felul asta incat, dat fiind ca nu prea avem alte surse similare, noutatea abordarii ne face sa inclinam spre a ne opune in loc sa aplaudam. Un fel de rezistenta la schimbare combinata cu o superficiala intelegere a lucrurilor. Iar peste astea, povara noastra istorica de a ne crede permanent mai destepti decat ceilalti, mai profunzi, mai morali, modele, etaloane. NOI, adica nu oricine.

NeoGalaxy  •  31 august 2018, 14:41

@Vali • 31 august 2018, 14:27: In America sau SUA cum ii spui tu te impusca pe strada daca iti dai cu parerea, iti recomand o vizita prin New York, dupa cateva ore s-ar putea sa-ti schimbi parerea. Si stii de ce? Pentru ca oricine are dreptul la o parere dar numai dupa ce isi face o parere despre acel subiect, orice subiect ar fi acela. Vrei exemple? Uita-te la orice discutie de la televizor, sa vezi cati habarnisti sunt la TV, si nu dau nici un post, ma refer in general. Nici macar persoana care tine emisiunea nu stie prea multe despre subiectul discutat in sine... cam asa arata prostia in societatea noastra. Habarnisti si bagatori in seama. Sper sa nu crezi ca ma refer la "Aventurile lui Habarnam" da?

dice  •  31 august 2018, 14:48

Acum am citit articolul lui Vlad Stoicescu si o problema ar cam fi: daca pozele sunt trucate? Daca Udrea nu e insarcinata? Deci astept poze facute de gsp, VIVA, Libertatea, cu Udrea real insarcinata.

gut & berg  •  31 august 2018, 14:49

greseala fundamentala pe care isi bazeaza catalin tolontan opinia despre articolul viva este ca viva = presa. nu. e o revista, dar nu e presa, asa cum era televiziune, dar nu preasa. nu stiri. viva nu publica informatii. viva e un ambalaj pentru reclame la cosmeticale, carpe si bijou-uri. "10 sfaturi de la andrada cum sa faci sex si dupa 40 de ani" si "secretele loreladei pentru un ten luminos a doua zi dupa oral" nu inseamna informatii. exista o distinctie intre presa de proasta calitate sau tendentioasa sau manipulatoare si NON-prea. *** ca antena3 si rtv sint totusi presa. taraf tv nu. evenimentul zilei e presa, pliantul de la kaufland nu. libertatea de exprimare e garantata tuturor, ziaristi sau nu, si sub orice forma, presa sau nu. dar nu orice *** exprimat liber are si valoare de informatie.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

pavel  •  31 august 2018, 14:58

domnule tolontan, atunci stirea de duminica din gsp, cu "negoita si nistor merg de mana la palat", unde intra? la eroare sau inventie? si pana unde poate merge libertatea ziaristului? ziaristul are limite absolute? eu am mai lucrat in presa si stiu cu ce se mananca. in campania antiburleanu ati cam uitat de codul deontologic. sau ala nu exista pentru ziaristi.

Liviu  •  31 august 2018, 15:14

Păi nu mai e nimic de adăugat, a spus tot ce era de spus Vlad Stoicescu. Ce n-a spus el, pentru că e doar o speculație, însă o să spun eu - Udrea a *** publicarea fotografiilor, așa cum a încercat să negocieze și cu Știucan. VIVA a vrut să dea lovitura cu pozele alea în exclusivitate și a acceptat să înlocuiască jurnalismul cu advertorialismul. Ceea ce este fundamental greșit. Dacă un jurnalist publica un editorial despre ce victimă a statului paralel e Udrea și ce exilată e ea, ar fi fost o opinie. Când o ”îmbraci” pe Udrea așa de frumos, cu ochelari de cal și omisiuni impardonabile, când transformi fugarul în exilat, nu mai ai nicio scuză. Ăsta e un troc, nu e jurnalism. Le iei apărarea degeaba, au greșit din toate punctele de vedere. Pe același principiu, orice personaj poate cumpăra un articol favorabil cu niște fotografii inedite. Cine le publică nu face jurnalism. Face troc. Și rezultatul este tabloidist și PRist. NU AU SCUZE.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Adrian  •  31 august 2018, 15:21

Tolo , lucrurile sunt simple, cei de la Viva pot publica ce vor ei,pot publica si imagini de nașterea copilului Elenei Udrea , este dreptul lor.Dar nu uita ca si eu ca cititor am dreptul sa nu citesc aceasta revista Viva, pe care personal o vad ca o revista de cancan ieftin si cu un corp managerial si redacțional îndoielnic ,de nivelul " senzationalului" Dan Diaconescu.Cred ca asa au vazut-o si sponsorii, de au luat decizia să se retragă. PS. Tolo, sa nu ne mai ascundem dupa corcoduș , tu ai iesit cu articolul de ieri sa-i aperi pe colegii de companie ( aveti acelasi patron , grupul Ringier) , din postura managerială pe care o ai in cadrul companiei Ringier. E ceva normal, ca-n politica, daca cineva il înjură pe Dragnea ,Tăriceanu sare in apărarea lui, ce naiba, nu mănâncă împreună de la acelasi buget ? Așa că, articolul de ieri o sa-l consider că a fost scris de către, Tolontan ,manager in cadrul Ringier Group, ci nu de jurnalistul Tolontan. Iti urez o zi mai bună si astept o noua investigație de la jurnalistul Tolontan!

Cip C  •  31 august 2018, 15:36

Dl Tolontan : Eu nu suspectez nimic. Instanta a condamnato defintiv. Poate nu m-am exprimat bine, nu suspectez pe nimeni. Lumea s-a revoltat tocmai pentru ca este urmarita international si pozeaza pe prima pagina intr-o revista, cumva din postura de diva. Felicitari pentru fetita pe care o asteapta, sarcina usoara ii doresc. Dar la "trecutul" dansei, chiar era nevoie de ea pe prima pagina? Putea sa apara linistita prin pagina...25-30... daca tot se dorea acest lucru. S-a urmarit cumva senzationalul, stirea "bomba". Acum ca reactiile sunt impartite.... e normal. Oare noi ca natiune, ca popor, nu ne-am saturat sa tot "promovam" toate fasurile si nulitatile?! Nu mai avem nimic cu care sa ne mandrim? Oameni de valoare, de influenta? Sa stabilim poate noi standarde, sa ridicam putin stacheta? mai sus, mai bine? Ramanem pe acelasi maidan? Sunt doamne care conduc companii de succes, au afaceri de succes, majoritatea facute fara afaceri su statul, fara sa "ciupeasca" , fara sa "aranjeze" licitatii, fara diplome obtinute pe bani grei ca sa dea bine pe sticla / CV. Care cumva sa motiveze si sa ambitioneze si tanara generatie sau si pe cele de varsta lor. Cat despre dumneavoastra : asa cum am zis si mai devreme - numai bine si spor in tot ceea ce faceti! Cu bune, cu rele, sunteti printre singuri ziaristi / oameni de presa care mai fac ceva. Sanatate!

ticbis  •  31 august 2018, 15:45

Tolo, cand punem sabloanele astea pe hartie si ne batem cu pumnul in piept pentru, citez: "libertatea de exprimare ramane valabila si cand ne convine, si cand nu", totul pare mai frumos decat in gradina raiului. Mai greu e insa cu faptele concrete, acolo scartaie atat de tare incat toate astea devin simple lozinci fara substanta. Iti reamintesc ca multe dintre opiniile mele, exprimate in comentarii pe marginea articolelor de pe blogul tau sau al colegilor tai jurnalisti din redactia gsp, mi-au fost cenzurate din exact acest motiv: nu v-au convenit! Si nu vorbesc aici de moderarea unui cuvant sau a unei expresii si inlocuirea acestora in text cu stelutele de rigoare, pe motiv de "limbaj intolerant" sau ca "nu respecta regulile site-ului", nici pentru "acuzatii grave ce nu au fost dovedite sau probate" (ca nu era cazul), ci doar pentru delictul de opine pe care-l incriminati cu atata ardoare in articolul de fata. Dvs si colegii dvs stiti bine la ce ma refer; am o intreaga corespondenta pe e-mail cu dvs si colegii dvs din redactie pe tema asta. Pentru userii care nu stiu insa despre ce vorbesc aici, ii asigur ca nu despre cartonase galbene, rosii, albastre sau ce culori or mai fi ele, nu despre penalitati d-astea puerile, primite daca un moderator sau altul a decis dupa cum l-a dus mintea ca am incalcat vreo regula de postare. Nu, nici vorba de asa ceva; este vorba despre un asa numit "black-list", de blocarea concreta a unui user din dreptul lui de a-si exprima liber opiniile, de o excludere absolut bine tintita a unei voci ce deranjeaza, nu pentru ca "a incalcat regulile site-ului", ci pentru ideile si argumentele contrare parerilor expuse de autorul si proprietarul blog-ului sau al site-ului. Repet, am fost si sunt inca cenzurat pe gsp si pe tolo.ro pentru exprimarea unor idei ce nu convin autorilor articolelor, nu pentru altceva; nu pentru limbaj si nici pentru incalcare de reguli! Nu de moderare e vorba aici, ci de cea mai pura cenzura, in insasi definitia acestei notiuni! Sunt convins ca nu sunt singurul user al acestui site in situatia asta; celor ce doresc, le pot pune la dispozitie un dosar intreg, complet si absolut relevant pe tema asta. N-am avut niciodata pretentia ca ideile mele ar fi lipsite de dramul lor firesc de subiectivitate, nici ca afirmatiile din comentariile postate ar exprima adevarul pur si absolut; ar fi aberant asa ceva. De aceea mi s-a parut nefiresc cand mi-au fost blocate total atat comentariile cat si dreptul de a le exprima, la nivel de cont de user; alta explicatie decat ca nu i-au convenit autorului, e greu de presupus. Dar asta contrazice flagrant ceea ce sustine Tolo acum: "Libertatea de exprimare rămâne valabilă si când ne convine, si când nu." :))) In fine, revenind la sintagma citata aici a avocatei si scriitoarei americane Wendy Kaminer (”dacă o societate ar permite să circule doar ideile rezonabile, în acea tară ar fi cumplit de liniste”), constat ca in redactia gsp e foarte multa liniste! :) Tolo, poate nu ma crezi, dar exact "linistea" asta iti submineaza toate incercarile de a dovedi ca ceea ce afirmi este ceva mai mult decat o ipocrizie pur teoretica, fara nicio legatura cu practica curenta. Problema asta e acolo, la tine! Eu am alta meserie, cu alt gen de probleme ma confrunt... P.S.: Acest comentariu va trece prin urmatoarele faze (le cunosc cu ochii inchisi): 1. Va astepta cel putin 5-6 ore in faza de "comentariul dvs asteapta moderare"; 2. Nu va fi aprobat niciodata; 3. Voi fi blocat cu user, parola, IP si MAC cel putin o luna (cazul fericit) la a mai putea posta ceva pe blogurile tolo.ro si ale colegilor lui din redactia gsp; 4. Voi trimite un mail pe adresele lui Tolo si ale moderatorului sef Mitrut Docan, cerandu-le explicatii asupra motivelor pentru care mi-au blocat contul si mi-au cenzurat libertatea de exprimare a ideilor; 5. Voi primi raspunsurile cam asa; Tolo: "colegii mei din echipa de moderare va vor oferi un raspuns"; Docan: " in momentul postarii comentariului dvs, platforma noastra de moderare a suferit o avarie de soft, motiv pentru care comentariul dvs n-a putut fi afisat pe site"! Asa cevaaa... !!!

Cătălin Tolontan  •  31 august 2018, 15:46

@ticbis: colegul meu Mitrut Docan v-a explicat care sunt regulile, in numele echipei de moderare. Sunteti pe un blog care are reguli de moderare vizibile in partea de jos a paginii. Nu abdicam de la ele, aici nu incurajam xenofobia, stigmatizarea, discriminarea si limbajul urii.

ion ion  •  31 august 2018, 15:57

simpatic lutac asta: "Un titlu alunecos. Însă alăturarea poze trimise de subiect + un text mieros nu doar că miroase a articol servit, dar omul are tot dreptul să se gândească la asta" de acord si cu asta si cu mare parte din restul ps: ca a fost sau nu o regie mica sa il scoti in fata - nu mai conteaza; a iesit bine

Daniel  •  31 august 2018, 16:11

Cat e de simplu de explicat faptul ca nu este vorba despre libertate de exprimare, ci despre incercare de manipulare: cand tu despre un fugar condamnat penal definitiv scrii ca este exilat, ca si cum statul a exilat-o acolo, cand in tot materialul nu precizezi ca este condamnata si ca a nenorocit sute de mii de romani doar prin atitudinea ei, nu mai zic prin faptele marete facute in functia de ministru, ci insinuezi ca este o victima, inseamna ca nu transmiti fapte, informatii, ci incerci sa pacalesti. Gresesc, domnule Tolontan?

Cătălin Tolontan  •  31 august 2018, 16:11

@ion ion: nu e nici o rusine sa scoti in fata un jurnalist bun cum e Razvan Lutac sau o perspectiva logica a unui alt jurnalist bun, cum e Vlad Stoicescu. Dar nu despre asta e vorba aici, ci despre dorinta de a ajunge la dvs cit maimulte unghiuri argumentate.

Elena  •  31 august 2018, 16:17

Tolo, pe bune? Chiar persisti in gafa asta monumentala? De cand confunzi tu libertatea de exprimare cu manipularea? Inteleg ca trustul din care faci parte pierde masiv bani de la sponsorii revistei, dar disperarea asta nu scuza cu nimic gestul tau. Oricum nu poti repara nimic. Ce sens are? Niste scuze sincere si multa cenusa in cap ar fi avut mai mult impact decat placa asta cu libertatea de exprimare.

RI  •  31 august 2018, 16:31

“Bravo” pentru profesionalismul de care da dovada presa din România! De ce sa punem in lumina miile de femei românce frumoase și deștepte care sunt in țară și in străinătate ?! Că doar nu “se vinde” atât de bine cum se vinde o pagina cu o infractoare care a furat banii și a fugit din țara ? De ce sa ne întrebam, câte ore de munca a făcut Dna pentru a avea acum aceasta viața boema pe nisipurile fierbinți din Costa Rica.... Ancheteza jurnaliștii afacerile și proveniența banilor furați.... nuuu, că e greu și riscam sa pierdem scaunul!!! OK, ati facut câteva anchete, Bravo! dar in fond ACEASTA este meseria dumneavoastră .... și așa trebuie sa facă și ceilalți jurnaliști, in schimb nu înțelege sau nu vrea sa înțeleagă nimeni ca voi aveți “puterea” de a releva corupția si corupții. Au fost romani care au făcut ani grei de închisoare și au murit pentru libertatea de a se exprima, iar acum pseudo jurnaliștii nu au curajul și competentă necesară pentru a lua fiecare pseudodeputat și in parte și sa vadă care e parcursul și care au fost competentele care l au adus in fruntea țării ..... Incompetenta voastră e la fel de mare ca și a celor care ne conduc! Iar nivelul in general al jurnalismului in România e la fel de jos ca și al conducătorilor politici!!! Continuați in ritmul acesta și veți vedea cât de “repede” vom ajunge pe drumul cel bun !

ticbis  •  31 august 2018, 17:10

@Catalin Tolontan: Imi cer iertare, dar nimic din raspunsul dvs vis-a-vis de comentariul meu de mai sus nu corespunde realitatii. Niciun comentariu postat de mine pe site-ul asta n-a vizat vreodata "xenofobia, stigmatizarea, discriminarea si limbajul urii". De la a "sari calul" cateodata si pana la acuzatiile dvs, e o distanta ca de la cer si pana la pamant. Este o minciuna sfruntata ce nu va face cinste. Va compromiteti total cariera, munca si imaginea daca ati ajuns sa va pretati la asa ceva, pentru nimic! Pacat! Spre stiinta tuturor celor ce citesc acest site, redau mai jos o parte din corespondenta pe tema cenzurii practicate de gsp cu maestrul Mitrut Docan: "[email protected] To: Aug 10 at 11:48 AM Bună ziua, Vă contactez în legătura cu întrebarea dumneavoastră despre comentariile nemoderate. 1. Comentariul dumneavoastră din 7 august 2018 nu a fost aprobat inițial din cauza unei probleme din sistemul de moderare. El a fost aprobat ulterior. 2. Comentariul dumneavoastră din 27 iulie 2018 nu a fost aprobat deoarece ați fost banat o oră pentru că ați depășit 10 comentarii moderate, conform primei reguli de acces de la regulamentul gsp. Multumesc mult." ........................................................................................... To:[email protected],Catalin Tolontan Buna ziua, In legatura cu raspunsurile dvs, va precizez urmatoarele: 1. Comentariul dumneavoastră din 7 august 2018 nu a fost aprobat inițial din cauza unei probleme din sistemul de moderare. El a fost aprobat ulterior. Absolut fals! Comentariul pe care mi l-ati blocat a fost postat la ora 15:46; comentariul precedent al unui alt user, aprobat si afisat, a fost postat la ora 15:34; comentariul imediat urmator al altuia, aprobat si afisat, a fost postat la ora 15:48. Explicatia dvs e ridicola, asta ca sa ma exprim elegant. In plus, este absolut neadevarata afirmatia ca mi-ar fi fost aprobata ulterior postarea respectiva! Nu domnule, comentariul despre care vorbim nu mi l-ati aprobat niciodata; l-am repostat eu, mult mai tarziu, la ora 19:44, dupa ce l-am informat printr-un e-mail transmis la ora 18:00 pe dl Catalin Tolontan ca-mi blocati abuziv comentariile, fara niciun temei, doar pentru "ca puteti", desi n-am incalcat nicuna dintre regulile site-ului. 2. Comentariul dumneavoastră din 27 iulie 2018 nu a fost aprobat deoarece ați fost banat o oră pentru că ați depășit 10 comentarii moderate, conform primei reguli de acces de la regulamentul gsp. Chiar asa?!? Pai exact asta e problema la care solicitam raspuns: pe ce baza a regulamentelor mi-ati "moderat" comentariile? Ca daca mi-au fost cenzurate din aceleasi motive ca cel pe care-l invocati la punctul 1, aveti o problema; mare! De deontologie profesionala. Domnule Mitrut Docan, Va supun atentiei cateva consideratii si sugestii: 1. Pe langa cele 3 puteri ale statutului (legislativa, executiva si judecatoreasca), presa e considerata a fi a 4-a. Daca si aceasta functionaza cu derapajele de la democratie ca ale celorlalte, e degeaba o "putere" in plus, cel putin pentru societate e tot ca alea. Conform unei sintagme cunoscute, presa ar trebui sa fie "cainele de paza al societatii", dar daca aceasta actioneaza ca "lupul pus paznic la oi", si-a pierdut menirea. 2. Nu insultati inteligenta cetatenilor ce va comenteaza articolele; va asigur eu ca multi dintre ei sunt peste media multora dintre jurnalistii redactiilor din presa romaneasca, din punctul asta de vedere. Comentariile lor exprima idei, pareri, convingeri, principii, mentalitati, sentimente, mai mult sau mai putin obiective, mai mult sau mai putin realiste, mai mult sau mai putin argumentate. Atata timp cat limbajul folosit este decent si nu incalca nicio regula a site-ului iar continutul nu exprima violenta sau acuzatii gratuite si nefondate, nu le mai cenzurati vocile, chiar daca sunt critice si chiar daca aceste critici va sunt adresate. Libertatea de opinie este baza democratiei, iar daca dvs sub pretextul "moderarii" o cenzurati abuziv si ii puneti botnita, o anihilati complet. 3. Nu intamplator am facut sesizarile privind abuzurile de moderare. De mai bine de un an toate comentariile mele pe blogul tolo.ro au regim special; tot ceea ce postez eu asteapta chiar si peste 2 ore aprobarea pentru publicare, timp in care curg in continuare zeci de alte comentarii ale celorlalti utilizatori. De multe ori asteptam degeaba, n-au mai fost aprobate niciodata, desi, exact ca si in cazurile de mai sus, nu incalcasem nicio regula a site-ului si nici altceva pe langa acestea. Nu inteleg ce va mana-n lupta asta; eu sunt un oarecare din Romania, daca opiniile mele (si ale altora ca mine) nu va plac, va irita, va deranjeaza sau va incurca, puteti simplu sa-mi comunicati pe mail si eu voi renunta fara probleme. Sunt imun si vaccinat la a-mi infrana gandurile si parerile in eul meu interior; de aproape 30 de ani ni se pune pumnul in gura si nu le putem exprima public. Asadar, ceea ce faceti dvs nu m-ar mira absolut deloc, ar fi in firea lucrurilor si absolut banal in societatea romaneasca actuala. Insa, va rog frumos, nu mai clamati aici idealuri si cuvinte pompoase despre drepturi, libertati, democratie, societatea civila, vocea poporului si alte asemenea bazaconii. Nu numai ca mustesc de ipocrizie, dar provoaca si multa repulsie in conjunctura asta. 4. Domnule Mitrut Docan, va recomand sa va rezumati activitatea de moderare respectand strict, in spiritul si litera lui, regulamentul propriu al site-ului, evitand sa evaluati comentariile cititorilor din considerente ce depasesc evident cadrul acestuia. Ca va convine dvs sau nu mesajul unui user sau al altuia, nu intra in atributiile dvs ca si criteriu de aprobare sau de respingere. Altfel, ceea ce faceti se numeste cenzura, nu moderare. Daca parerile mele va deranjeaza, nu trebuie sa ma banati aiurea; e suficient sa-mi comunicati pe e-mail si va asigur ca voi renunta definitiv in a mai comenta pe gsp.ro si tolo.ro. Cu siguranta asta n-ar reprezenta nicio pierdere pentru mine, ba dimpotriva; cel mult va constitui o confirmare in plus asupra nivelului precar al democratiei societatii romanesti actuale, in tot ansamblul ei, inclusiv presa. Va rog sa ma credeti ca nu-mi face nicio placere daca trebuie sa trimit cate un e-mail d-lui Tolontan ori de cate ori postez un comentariu, ca sa-mi fie aprobat. Asa ceva e de Orwell, nu de civilizatia secolului XXI; mi se face mie jena de jena dvs! E absurd, chiar nu merita! Si nu rezolva nimic! In final, va citez un pasaj din articolul pe care l-ati publicat pe gsp.ro cu cateva zile in urma: "Ieșind la bere, mă concentrez doar pe inadecvare. La muncă, mi se întâmplă să văd știrile doar din prisma potențialului de scandal, a chinului care se va dezlănțui la comentarii." Eu cand ies la terasa ma concentrez doar pe cat de rece e berea si cat de simpatici imi sunt prietenii, iar la munca ma concentrez strict pe ceea ce am de facut si nu pe potentialul de scandal. Iar atunci cand imi fac meseria, nu mi se pare niciun chin! :)) N-ar fi rau daca v-ati schimba optica; veti avea sansa sa va faceti treaba obiectiv si cu rezultate infinit superioare celor pe care le inregistrati acum." ..................................................................................................... Q.E.D. !

gilos  •  31 august 2018, 17:13

D-le Tolontan, Cred ca Vlad Stoicescu a explicat foarte clar, are argumente logice. Ca si colegul dvstra Lutac, habar n-aveam ca VIVA este la voi in trust. Nici de aceste poze cu Udrea. Impresia mea este ca subiectul este slabut, dar doriti o controversa cu orice pret din motive de PR

Ellis  •  31 august 2018, 17:18

D-le Tolontan, in numele libertatii de exprimare, pot sa scriu si eu un articol despre Voiculescu? Sau despre Dan Negru care a devenut brusc" journalist icon"? Mai precis despre farsele lui dezgustatoare?

Andrei F  •  31 august 2018, 17:29

Ca sa nu credeti ca ne pacaliti pe toti...Puteti face ce articole doriti,pe ce subiect doriti.Nu aici este problema.Problema este cand afirmi dupa ani de zile ca ai fost amenintat de mai marii zilei ...Problema este daca te dai independent dar nu ataci decat o singura parte...Problema este sa arati ca-ti pasa de Sanatate dupa ce ai tacut cand se intamplau grozavi mult mai mari...Problema este sa vorbesti de democratie ,libertatea presei dar cand se impune reactii ...sa taci din gura!Unde erau uniunile,federatiile ...cine se ocupa de apararea libertatii presei atunci cand intr-o tara de care afirmati ca nu trebuie schimbata o parte a presei era amenintata....?Restul sunt vorbe in vant...Cum pot sti eu ,cititorul cand jurnalistul este amenintat si asa poate truncheaza adevarurile aflate sau mai mult din cauza amenintarilor imbratiseaza o parte implicata si deci...adio independenta jurnalistica?

Elena  •  31 august 2018, 17:30

Deci pozele au fost primite de la Udrea, insa revista a lasat initial sa se inteleaga ca este autoarea pictorialului? Cate compromisuri si minciuni se mai afla oare in spatele acestui subiect? Poate ne explici cum se impaca asta cu deontologia jurnalistica si... libertatea de a minti prin omisiune.

Ciprian  •  31 august 2018, 17:43

Razvan lucreaza la Libertatea, un tabloid care publica doar stiri SOC, SENZATIONAL si *** dezbracate si da lectii de "jurnalism" ? Argumentatia lui Vlad este impecabila. Iar exercitul tau de dialog este meritoriu. Uitam prea des sa ascultam si partea cealalta. Felicitari!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Vali  •  31 august 2018, 18:09

@NeoGalaxy : Ceea ce spui tu, cu alte cuvinte, reflecta un aspect al conceptului de drept cetatenesc/drept uman : orice drept pe lumea asta garantat de organizatii internationale, stat, societate s.a.m.d. poarta si o RESPONSABILITATE, boala romanului, numai drepturi are in cap dar cand vine vorba de responsabilitati fata de societate, familie sau Dumnezeu o da pe ocolitelea...Cu privire la dreptul de libera exprimare, binenteles domnule, daca eu am dreptul sa-mi exprim liber o opinie controversata trebuie sa-mi asum si posibilele consecinte, dar MARE ATENTIE ..ok...prin urmare alte persoane se pot manifesta catre mine in mod agresiv...e problema mea...cum ma descurc in situatia aceea..eu imi asum responsabilitatea...insa nu NU DORESC CA STATUL SAU VREO INSTITUTIE CARE-L REPREZINTA, statul avand acces la forta suprema, politie, armata, justitie.. sa vina sa-mi bage pumnul in gura pentru ca asa crede el de cuviinta deoarece opinia mea nu este pe placul majoritatii sau deranjeaza. Sper ca intelegi diferenta ! Cat despre oameni care-si exprima opiniile la televizor nu stiu, nu ma mai intereseaza, pot spune ce vor, de 3 ani de zile nu mai am televizor in casa, televiziunile nu numai la noi, cat si in S.U.A., Marea Britanie au fost transformate doar in instrumente de propaganda iar din pacate incet incet intreaga mass-media devine astfel, noroc cu internetul, cat l-or mai tine liber si pe asta, ca deja marile corporatii, institutii globale sau statale deja au inceput sa-l regularizeze.

Cornel  •  31 august 2018, 18:21

Buna ziua, Catalin Tolontan, mai sus, ai acuzat un user de xenofobie, stigmatizare, discriminare si limbajul urii. Poti produce dovezi in sensul acuzelor formulate? Am citit comentariul lui si nu mi s-a parut deloc asa. Multumesc.

Mda  •  31 august 2018, 18:30

Sa-ti incepi scrisoarea cu "Libertatea de exprimare rămâne valabilă și când ne convine, și când nu", dar majoritatea comentariilor sa fie cenzurate, asta iti arata caracterul pe care il ai. Ce conteaza ca in Constitutia tarii tale Tolontane scrie clar negru pe alb ca cenzura de orice natura este interzisa. Poporul roman are o mentalitate indoielnica si de aceea romanii va permit sa le bagati pumnul in gura, sa le incalcati dreptul la libera exprimare "chiar daca-ti convine, chiar daca nu". Voi cei din mass-media mioritica va cam credeti Dumnezei.

Ted  •  31 august 2018, 18:50

Felicitari Razvan Lutac! Opinie echilibrata, argumentata si fara dorinta de a manipula. Am apreciat deosebit punctul 4. Oda. Voi urmari cu interes rezultatele viitoare ale muncii tale de jurnalist. Respect.

constantin  •  31 august 2018, 19:14

După ce Elena Udrea s-a drept propria admiratoare la un post de radio şi spoi a dat din umeri, spunând că a lipsit din oraş...niciun ziar serios nu publica nişte poze trimise de Elena Udrea, prin care încerca să dovedească ceva. Mai ales că în ultimul interviu video, Udrea părea mai suplă decât a plecat din România. Părerea mea este că Udrea nu este însărcinată, ci doar manipulează grosoloan. Îi stă în fire. De ce poze şi nu video? Nu exclud apariţia acesteia cu un copil după un timp, s-a avansat şi ipoteza cu mamă purtătoare, dar asta nu înseamnă că Udrea a fost însărcinată şi a născut. La cât a minţit Udrea în viaţa ei, nu este normal ca o revistă cu renume să o creadă pe cuvânt. A trimis Udrea poze... Păi a vorbit şi la radio, spunând că este propria admiratoare. După ultimul interviu s-a spus că nu pare însărcinată, a trecut ceva timp şi Udrea trimite nişte poze... Nu pot înghiţi manipularea asta. Aş putea să pariez că Udrea nu va mai apărea în public decât după ce va...obţine copilul. Nu ştiu dacă VIVA realizează că tocmai şi-a jignit cititorii, le-a insultat inteligenţa. De la Udrea nici nu mă aşteptam la altceva.

Stefanuta  •  31 august 2018, 21:28

Catalin, te urmaresc de mult si te apreciez. Ma frananta, totusi, o intrebare. Un “amic comun”, mi-a spus acum 3-4 ani, ca la un interviu, ti-a spus “off the record” ceva ce tu ai fi spus ulterior in interviu. Crezi ca poate sa se fi intamplat? Cu bine.

Sam  •  31 august 2018, 22:24

Nu mă interesează Udrea cu sau fără burtă.E în locul potrivit.La subiectul ãsta sunteți ridicoli.Liniștea este doar în mintea dumitale, d-le T.

di livio  •  31 august 2018, 22:37

dupa ce facusi reclama vivei, amu facusi pt Libertatea...o sa merem toti buluc sa citim Libertatea...ca Lutac nu-i de acord cu tine...ii normal sa aiba omu parerile lui...da ii ceva normal...si tu prezinti chestia asta ca pe minunea secolului...zici sa nu ne suspectam...da dupa al doilea articol pe acelasi subiect, in doua zile, ii greu...asa ca te suspectez de tras spuza pe turta ringierului

axel  •  31 august 2018, 22:43

@Liviu - crezi ca or exista influenceri de fb platiti de companii de publicitate pentru "advertoriale"? In ce domenii ar putea fi acele advertoriale? Ca si activismul de fb e si el tot jurnalism.

Comentează