joi, 20 septembrie 2018, 8:42
Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan
Primăria Sectorului 5 susține că ”primarul Daniel Florea nu a avut nicio implicare în organizarea evenimentului ”Zilele Sectorului 5””.
Mda. De aceea unii dintre cei implicați au început să-și ia avocați.
De aceea, conform martorilor oculari participanți la aceste discuții, ”primarul vorbea cu șefa centrului și cu alți oameni în biroul său despre organizarea evenimentului!”.
Și tot de aceea, ieri, Mihaela Neagu, patroana firmei Libro, a invitat echipa de investigație de la Libertatea să meargă în biroul ei din zona Foișor, ”ca să vă prezint documentele”.
Urmează scene halucinante.
Un tânăr bărbat cu atitudine familiară apare în biroul patroanei, o înjură și o amenință, ”făăă, du-te-n g… m…, eu te bat de te rup, dacă te mai bagi peste mine!”.
Tipul dă cu pumnul în peretele de sticlă și pleacă după ce Mihaela Neagu abia îl scoate pe holul blocului, ca scena să nu mai aibă loc sub privirile presei!
”Eu nu am vrut să iau acest contract pentru evenimentul de la Sectorul 5! Am fost presată”, declară femeia la întoarcerea în birou, încheind cu un la fel de stupefiant: ”Nu vreau să sfârșesc precum Condrea!”.
Ce înseamnă asta? De cine se teme?
În 2013, când firma ei făcea bani cu clubul bugetar Olimpia, pe care-l conducea, și când arunca milioane de euro de la stat pe pământuri, Mihaela Neagu declara că ”Sunt o mică parte dintr-o mare ecuație!”.
Acum, patroana firmei dă vina pe fosta directoare a Centrului Cultural, Ramona Manole.
Tot pe Manole aruncă responsabilitatea și actuala directoare, Mariana Stoica, cea care a semnat în comisia de evaluare, dar care spune că, de fapt, ”Ramona Manole a negociat în biroul ei tarifele cu artiștii”.
E o nebunie colectivă.
Lumea celor amestecați în evenimentul de 700.000 de euro s-a dat peste cap când au apărut prețurile evident supraevaluate.
Ei se arată cu degetul, șoptesc, se dau victime, vorbesc despre teoria conspirației.
Chiar dacă toate acestea ar fi adevărate în același timp, ceea ce e o imposibilitate logică, și tot ar rămâne întrebarea esențială a oamenilor: ce-ați făcut cu banii?!
Asta ne interesează!
De pildă, publicitatea care trebuia să se facă evenimentului.
Erau prevăzute 10.000 de flyere, pliante. Un banner de 25 de metri, stradal, la ”Eroilor”.
Plus alte bannere în 14 locuri din oraș.
La finalul lui august, cu trei săptămâni înainte de eveniment, cei de la Centrul Cultural, care simțiseră că totul e un blat, au început să strângă probe.
Ei au însemnat, pe fotografii, locurile unde urmau să fie bannerele.
Străzile pe care angajații Centrului au marcat bannerele simbolic pe poze și, apoi, și-au dat seama că nu aveau să fie amplasate (de la stânga, sus, la dreapta, jos): Drumul Sării / 13 Septembrie, Kogălniceanu, Marriott, Piața Operei, Prosper, Rond Alexandriei – Antiaeriană, Piața Rahova, Sebastian – Ferentari, Piața Rahova, Piața Jose Rizal (Vladimirescu / Panduri)
Așa au rămas bannerele. Virtuale.
Ficțiuni de bannere într-o mare ficțiune, Zilele Sectorului 5, ”care au costat cel puțin dublu față de cât ar fi trebuit să plătească în mod normal!”.
După ce Libertatea a publicat ieri primele sume, patroana Libro a recunoscut că ”promovarea și bannerele nu am avut timp să le facem”!
Iar Centrul Cultural a spus că „Dacă se va stabili că nu și-au îndeplinit sarcinile, ne vom recupera banii”.
Ce repede se vede ficțiunea, atârnând ca nimic, în aerul de deasupra primarului Daniel Florea.
Directoarea Centrului de Cultură din Sectorul 5 spune că fosta șefă Ramona Manole a negociat sumele și onorariile artiștilor chiar la ea în birou, „evenimentul a fost ideea ei”, iar Primăria poate recupera suma
Centrul Cultural „Ștefan Iordache” e în același sediu cu Primăria Sectorului 5. Se intră pe un gang din noua clădire a Primăriei, așezată în spatele Autogării Filaret. Întâlnire cu Mariana Stoica, noua directoare. A ajuns pe această poziție joi, chiar înaintea evenimentului „Zilele Sectorului 5”!
– Doamnă Stoica, cum de o firmă de curățenie a ajuns să organizeze un eveniment cultural?
– În afară de obiectivul principal de activitate, care este, cum ați observat și dumneavoastră, legat de curățenie, am observat că, printre obiectivele secundare, apărea și organizarea de evenimente.
-Și era suficient? Nu era vorba de experiență în caietul de sarcini?
-Nu, nu, sigur că nu era singura condiție. Noi ne-am interesat, ei organizaseră evenimente și în trecut. Bine, nu evenimente outdoor de amploarea acestuia, ci evenimente indoor. Diverse conferințe.
-Dar conferințele sunt altceva decât evenimentele culturale. Cum de s-a ajuns la suma de 700.000 de euro?
-S-a ocupat fosta directoare, Ramona Manole. A fost ideea ei, trecută, apoi, prin Consiliul Local, și inclusă în calendarul evenimentelor. Tot ea s-a ocupat și de negocierea acelor sume cu artiștii.
-Le-a negociat personal?
-I-am văzut la ea în birou pe Marian Ionescu de la Direcția 5, pe Anca Serea, care a fost prezentatoare, pe Ioniță de la Clejani. Cel puțin pe ei i-am văzut eu.
-Știți ce s-a discutat?
-Nu știu exact, ea vă poate spune mai bine. Ea trebuie să vă spună ce intra în sumele respective, câte minute avea fiecare pe scenă, câte piese și așa mai departe. Mai mult, știu că era vorba ca Marian Ionescu să realizeze și un imn pentru Sectorul 5.
Imagine din interiorul Centrului Cultural și de Tineret „Ștefan Iordache”
-Totuși, sunt niște sume foarte mari.
-Din start, noi am oferit acea sumă, care a fost aprobată. Mai departe, era și responsabilitatea firmei care s-a ocupat, Libro Events, pentru a jongla cu acele sume. Puteau să ofere 2 lei pentru ceva și 20.000 euro pentru altceva, mă înțelegeți. Totul trebuia să se încadreze în suma totală de 700.000 euro.
-În momentul ăsta, câți bani au fost virați?
-Le-am dat vreo 30% din sumă, 1.163.000 lei. Cam 250.000 euro. Dar și ei ne-au plătit o garanție, de 1,3 milioane.
-Ce intră în sumă?
-Ceea ce era la vedere. Adică a cântat Holograf, i-am văzut pe scenă, e clar, au venit. S-a îndeplinit 100%. Au venit cu atâtea sandviciuri pentru copii, e clar, s-a îndeplinit.
-Totuși, înțeleg că nu au îndeplinit totul din oferta tehnică.
-Da, au fost niște probleme. În special pe partea de publicitate, inclusiv niște bannere. Aici aveți dreptate! Dar ei au un termen de o lună de la încheierea evenimentului, deci până în 17 octombrie 2018, să vină cu un raport tehnic. Să ne prezinte ce au făcut și ce n-au făcut. Se vor uita împreună cu membrii unei comisii de recepție. Vor vedea pentru fiecare îndatorire în parte cât s-a realizat. Uite, aici ați făcut 10%, aici ați făcut 15%, aici nu ați făcut nimic, aici ați făcut 100%.
-Și vă recuperați respectivii bani?
-Se pot recupera toți banii, iar decizia are titlu executoriu, adică ne recuperăm pe loc banii, nu e nevoie să mergem în instanță. Așadar, în cazul în care cei din comisia de recepție vor considera că firma Libro nu și-a îndeplinit sarcinile, ne vom primi banii înapoi. Toți.
Taraful de la Clejani, cu Viorica (stânga) și Ioniță (la microfon) în prim-plan // Foto: Facebook
-De ce a plecat directorul Ramona Manole?
-Ea era angajată a Primăriei pe postul de consilier al primarului Daniel Florea. S-a schimbat organigrama, au rămas doar 2 consilieri, iar dânsa nu avea studii juridice și a fost îndepărtată. Era o condiție care trebuia îndeplinită. La noi, la Centrul Cultural, era doar detașată.
-Totuși, de ce chiar înaintea evenimentului?
– Pentru că atunci i-a intrat în vigoare încheierea, atunci s-a terminat contractul cu Primăria.
– Înțeleg că nu a plecat singură.
– Da, au mai plecat două persoane, și ele detașate, dar acele persoane veniseră de numai 2 zile. Erau, înțeleg, apropiați de-ai doamnei Manole. Probabil dorea să își facă o echipă aici, iar acei oameni au plecat fiindcă a plecat și ea.
-Tot doamna Manole a ținut legătura cu cei de la Libro?
-Da, exact. Ea se și întâlnea cu cei din firmă, care au venit, fizic, de câteva ori aici. Știu că nu era foarte mulțumită de relația cu ei.
-În ce sens?
-Avem un top mare de corespondență cu ei, mailuri. Asta începând din momentul semnării contractului și până cu câteva zile înaintea evenimentului, când au vrut să renunțe.
-De ce să renunțe?
-Nu știu, tot doamna Manole știe detaliile. Sincer, ce cred eu, probabil s-au gândit că nu pot organiza un eveniment de o asemenea amploare. Asta cred eu. Și de asta au vrut să renunțe. Dar nu pot ști sigur.
Mihaela Neagu, patronul Libro Events, recunoaște că nu a prestat toate serviciile din contract și susține că nu are nimic de ascuns
Mihaela Neagu, fotografiată de GSP pe când era directoare la clubul Olimpia
-Doamnă Neagu, ne-ați contactat spunându-ne că sunteți dispusă să ne prezentați toate documentele legate de evenimentul „Zilele Sectorului 5”.
-Da, pentru că nu avem nimic de ascuns. Libro Events este o firmă cu 800 de angajați, derulează zeci de contracte și are o imagine de apărat. Și nu suntem doar o firmă de curățenie, așa cum ne-ați prezentat.
-Când ați semnat contractul cu Centrul Cultural al Sectorului 5?
-Pe 4 septembrie ne-au chemat să semnăm. Eu nici nu eram în țară. Atunci am realizat că nu avem timp să prestăm toate serviciile conform contractului și i-am notificat în acest sens. De exemplu, trebuia să începem să promovăm evenimentul cu zece zile înainte. Nu știam dacă artiștii pe care-i solicitau au programul disponibil. Iar când am realizat că ei deja vorbiseră cu artiștii inclusiv onorariile și eu nu am mai putut negocia nimic, am fost pe punctul să renunț la contract.
-Cum adică erau stabilite deja onorariile pentru artiști?!
-Eu am dorit să-i aduc pe Provincialii, Vunk, Gheorghe Zamfir, ei i-au vrut pe Holograf, care mi-au impus prețul: 9.500 euro plus TVA trupa, 9.500 euro plus TVA, Dan Bittman. Iar Chef Cătălin Scărlătescu mi-a cerut cu 5.300 euro mai mult decât am ofertat noi, n-am avut ce face, i-am dat!
-Viorica și Ioniță de la Clejani?!
– Am semnat cu ei pe 11 septembrie pentru un onorariu de 15.000 plus TVA. Nu am putu negocia nimic cu ei. Prezentatoarea Anca Serea a semnat pentru 1.200 euro pe zi ori 3 zile.
-Promovarea evenimentului a fost făcută?
-Nu. Nu le-am putut cuprinde toată promovarea din lipsă de timp. Ce nu am făcut îmi asum. Nu am cerut încă nimic pentru promovare. Am reușit promovarea la TVR, la radio am dorit să o facem la postul ZU, ei nu au vrut decât la Radiodifuziunea Română.
-Cât din contract a fost realizat?
-Din punctul meu de vedere, 90%. Eu pun la dispoziția tututor toate documentele, pentru că nu am nimic de pierdut. Firma are 800 de angajați și nu doresc să ajung ca patronul dezinfectanților de la Hexi Pharma, Dan Condrea!
Citește și:
Billy Windows • 20 septembrie 2018, 10:22
Bravo Tolontan! Meriti Premiul MICROSOFT ptr anticoruptie.
Andrei F • 20 septembrie 2018, 10:27
Citat aprozimativ:Tolontan:,,...noi va prezentam faptele,,....Ce ne facem daca faptele prezentate sunt contrazise de la o zi la alta?A,stati linistiti!Nu eu le contrazic ci articolele de la o zi la alta se contrazic!Articole ale acelorasi mari investigatori!Exemple:Ieri ni se spunea ca doamna a fost concediata inainte cu o zi de marele eveniment pentru ca nu ar fi fost de acord sa plateasca pentru eveniment inainte!Astazi citim ca evenimentul nu a fost platit nici la ora actuala decat 30% si mai mult,ca firma organizatoare a dat o garantie!...Alt exemplu!Ieri ni se spunea ca firma se ocupa doar de curatenie dar astazi ni se spune ca a mai organizat evenimente si nu se ocupa numai de curatenie!Mai mult ...luni ni se spunea ca firma se ocupa si cu colectarea deseurilor!Eu zic ca nu este acelasi lucru cu facutul curateniei si...aceasta activitate a fost cea mai mare ca cifra de afaceri prezentata:21 mil.euro!Oare de ce nu o fi fost anchetata aceasta afacere?Cumva pentru ca se desfasura la Timisoara?Si mai mult....!!!Ieri ni se dadea chiar un titlu care astazi cade!,,Pentru Dan Bittman, cetățenii plătesc 11.000 de euro plus TVA ca prezentator și încă 11.000 de euro plus TVA către toți membrii trupei Holograf, împreună.,,Astazi se vorbeste de 9500euro plus TVA ieri era 11000plus TVA!!!!...Exista si mai mult!!!!Astazi ni se vorbeste de ce se realizeaza din contract ca si cum nerealizarile sunt succesul investigatiilor GSP!Sa ne aducem aminte de mentenanta gazonului de pe National Arena!Si acolo serviciile trebuiau receptionate numai ca in cazul stadionului problema s-a pus invers!De aceeasi mari investigatori!Acum nu se mai joaca pe National Arena,asumati-va succesul!...Si mai ,si mai mult!!!!Da exista si mai mult!Ni se vorbeste de cazul Condrea !Dar nu in nota stiuta de populatie ci ca si cum Condrea a fost supus unor amenintari!Sa ne intoarcem la cazul Condrea?Nu mai obosesc lumea...Daca cautam pe internet aflam acuze cum ca Condrea nu a mai facut fata tocmai mediatizarii cazului si de aceea a avut acel sfarsit...si GSP este in prima linie!Sa vorbesti astazi de Condrea care a fost presat de cineva sa recurga la acel gest...?Si totusi sa nu prezinti nici o dovada...?
Johnneil • 20 septembrie 2018, 10:34
***
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
stelian • 20 septembrie 2018, 10:35
incurcate sunt caile domnului....si doar unii oameni pot sa le descurce. e uimitor cat de usor se pot face bani in romania si cat de usor vorbesc unii de niste sume colosale la modul derizoriu. ce relatii trebuie sa ai ca sa ti se atribuie contracte atat de mari fara ca tu sa ai nicio competenta. e ca si cum un croitor ar face chirurgie.... ca si el se pricepe la cusut. offf.
Pacientul romana • 20 septembrie 2018, 10:47
cum ramane cu ancheta despre doctorita aia din Oltenita ?!
la un clik distanta • 20 septembrie 2018, 10:53
Inseamna ca sunt idioti rau. Macar daca tot "trantesti" licitatia si faci si procedura sa stea in picioare, fa frate si treaba .
Cătălin Tolontan • 20 septembrie 2018, 10:54
@la un clik distanta: aveti dreptate cand spuneti ca e greu de inetles cum au gandit, ei insisi recunosc ca nu au fost in stare sa faca tot ce au promis. E greu de inteles cum sa spui ca ai castigat sa faci evenimentul si apoi, cu o saptamina inainte sa spui: "Eu n-am vrut sa semnez, m-au presat!". Pacat ca nu a vrut sa raspunda Mihaela Neagu la intrebarea "Cine v-a presat?".
Andrei • 20 septembrie 2018, 11:01
Crima Organizata -unitatea de lupta care a distrus Romania și pune in pericol existența Poporului Român,că urmare a ordinelor stăpânului KGB. Unde sunt CSAT,SRI,SIE,DIE,Statul major General, Ministerul Public nu cumva și acestea sunt controlate de KGB .. Principala forță a KGB sunt Partidele Politice..
Ciprian • 20 septembrie 2018, 11:40
Da, păi de fiecare dată când sunt prinși, nu știu cum să-și motiveze deciziile și în cârca cui să le pună. În momentul în care li se instrumentează un dosar, vin cu mențiunea sau puerila scuză, este o făcătură politică, un dosar fictiv, că nu știu cine are ce cu domniile lor. Nu observați că, și în cazul celebrelor protocoale dintre SRI și diferite instituții, ei, paradoxal, nu-și neagă faptele, ci modul în care s-a ajuns la ele. Tot timpul și toți denunță aceste protocoale din prisma faptului că ele aduc probe prin intermediul unor interceptări... Situația este de râs dacă nu de plâns, ca și cum eu aș omorî un om, organele abilitate nu m-ar prinde, însă, prin cine știe ce mijloace, m-ar depista, să zicem, un evadat dintr-o pușcărie, acesta m-ar raporta, iar eu în apărarea mea aș aduce ca probă în favoarea meanu nesăvârșirea crimei, ci că n-am fost prins legal, omul cu pricina ce a raportat fapta mea era un evadat, ca atare proba nu trebuie avută în vedere. Cât de proști ne cred, incredibil!!! Toți sunt nevinovați, toți se găsesc în toate încrengăturile posibile, bineînțeles, între ei, toți, deși au lucrat toată viața la stat, posedă niște averi de te doare capul, fiind aproape imposibil dobândit prin metode corecte, legea îi de vină că sancționează așa ceva și instanța judecătorească fiindcă îi prinde, nu-i așa?!!! Cu privire la necunoașterea de către primar a detaliilor sau mai ales a fondurilor destinate evenimentului, hai să fim serioși, primarul, oricare ar fi el, știe totul într-o primărie. Felicitările mele întregii echipe care se ocupă de investigații și care scoate la iveală toate aceste mizerii!
Cătălin Tolontan • 20 septembrie 2018, 11:41
@Ciprian: e meseria noastra, nu facem nimic special si multi jurnalisti o fac la fel de bine sau si mai bine.
johnny • 20 septembrie 2018, 11:47
Consider ca orice artist din Ro care se respecta ar trebui sa renunte la contractele din bani pulici (bravo Suie Paparude si Trooper!). Daca oamenii ii plac, atunci or sa cumpere bilete de buna voie la ei la concerte. Nu cum face acum primaria: baga mana fortat in buzunarele noastre. Daca vor sa cante la concerte cu intrare libera, atunci sa o faca gratis! Sau daca evenimentul e sponsorizat din surse private. Restul este furt din buzunarul meu de contribuabil. Si se pare ca este fara limita: zilele orasului, zilele strazii X, marcam 559 ani, etc. Efectiv nu mai exista nicio limita in toata aceasta 'distractie' pe banii altora. Despre plecarea fostei directoate, la ei nu este cu preaviz? Ceva e putred aici: colaboratorii 'veniseră de numai 2 zile', dar directoarei ii expira contactul in 2 zile si stia ca trebuie sa plece, dar voia sa-si faca echipa, deci a adus 2 oameni ca sa faca echipa cu ei timp de 2 zile? E personajul surpriza, abia astept si punctul ei de vedere.
LEGEA ARTISTILOR • 20 septembrie 2018, 11:49
Nu este ciudat ca expresia favorita a primarilor este "nu sunt bani"? Si cu toate acestea pentru spart banii pe circ la suprapret se gasesci intotdeauna niste milioane de euro pe fundul buzunarului. Propun o initiativa legislativa. Pentru toti artistii abonati la banul public. De ce sa nu fie obligatoriu prin lege ca toti acesti artisti, care oricum apar prin toate reclamele, toate emisiunile si cam peste tot sa lucreze pro-bono pentru statul roman????? Statul roman este un stat sarac si slab. De ce nu il sustin? Daca tot isi iubesc tara sa dea dovada ca o iubesc - sa vina pe gratis la aceste chermeze. Sa cante pe gratis o ora pentru romanii platitori de taxe. Iar cei care vor sa ii vada la un concert ca lumea si bine organizat sa plateasca bilet, ca in toate tarile civilizate. Vor fi mai putine concerte pe de-a moaca, dar macar scapam de scandaluri. Si nu o sa se mai supere nimeni pe ei, ba chiar o sa ii felicite.
Daniel • 20 septembrie 2018, 12:09
Foarte tare articolul!
FM • 20 septembrie 2018, 12:32
Bravo Domnul Tolontan! Felicitări și mult curaj pentru continuat anchetele. Suntem alături de dumneavoastră și vă susținem.
Andrei • 20 septembrie 2018, 13:03
Nu înțeleg de ce nu subliniați problemele flagrante ... exemplu: ”am realizat că ei deja vorbiseră cu artiștii inclusiv onorariile și eu nu am mai putut negocia nimic” Ori sunt trecuți nominal artiștii în Caietul de Sarcini caz în care doamna nu știe ce a licitat ori este o siluire a derulării contractului administrația favorizând ilegal anumiți furnizori. Îndeajuns pentru începerea anchetei. În plan general,dacă un privat acceptă rolul de camunflaj pentru malversațiunile administrației, oare cum se va comporta o companie deținută de primărie ?
Cătălin Tolontan • 20 septembrie 2018, 13:04
@Andrei: pentru ca nu comentam interviurile in momentul publicarii. E dreptul lor sa-si exprime opiniile, sa enunte faptele fara sa imixtionam noi cu note de genul ”Aici nu ni se pare ca are dreptate”. Sigur ca aveti dreptate, analizam si noi afirmatiile si ele deschid noi piste. Cit despre Parchet, e treaba lor ce vor face, e responsabilitatea lor de magistrati, fiecare cu profesia lui.
Urod • 20 septembrie 2018, 13:49
Catalin... N-ai inteles nimic... Si cântăreții sunt niste bugetari.... De foarte multi ani, ei sunt abonati la bugetele locale... Aceasta mizerie face parte din smecheria sifonatului de bani publici... In Romania traiesc foarte bine smecherii iar cei ce muncesc mor de foame... Iti dai seama cat a muncit chef Scarlatescu pentru mai multi bani decat i s-au oferit...?!!!!... Nu iti dai seama cat de greu este sa încasezi in plus 5300 de euro..!!!!.. Holograf cu aproape 19000 de euro...!!! E greu, ce nu înțelegi...?!!!... Sa se duca la munca artistii daca vor bani, sa lase Primariile si banii oamenilor... Sa-si inchirieze săli si sa stea la intrare sa rupa bilete... Este si mai simplu, sa fie interzise manifestările pe banii publici... Primaria doar sa le puna la dispozitie spatiile respective, in rest sa vina sa presteze și cati bani incaseaza, acela sa fie onorariul lor.. Da, dar atunci nu mai este smecherie si mor smecherii de foame... Lasa, ca mai bine sa moara cei ce muncesc de foame... Altfel n-ar fi România...!!!!!
Andrei F • 20 septembrie 2018, 14:28
@Andrei • 20 septembrie 2018, 13:03 Adica Primaria facea o licitatie pentru un spectacol si nu ar trebui sa cunoasca preturile din piata si ce trupe erau disponibile?Ma amuz...Ati citit si partea in care doamna ar fi vrut sa aduca alti artisti?Ce se facea primaria daca se trezea pe scena cu Angela Gheorghiu sau cu Tudor Chirila?Nu ca as avea ceva impotriva lor dar ei singurei declara ca nu le prieste asocierea cu toate primariile...
ticbis • 20 septembrie 2018, 15:50
Si in acest caz, ca si in celelalte similare intamplate anterior, se amesteca lucrurile doar de dragul "senzationalului" sub umbrela unor asazise "investigatii jurnalistice". E evident ca primaria Sectorului 5 a platit pentru organizarea acestui eveniment dublu decat face; e evident ca toate celelalte cateva mii de primarii din tara procedeaza de zeci de ani de zile in acelasi fel, indiferent de partidul politic care le sprijina puterea. E evident ca, cu licitatie sau prin atribuire directa, orice pix, creion, caiet dictando, telefon mobil, automobil, scaun, dulap, laptop, bordura, teava, robinet, termopan sau kilogram de asfalt costa dublu sau triplu la oricare primarie sau institutie de stat bugetara ce le plateste din bani publici, fata de pretul curent al pietei. De ce? Pentru ca asta e singura regula functionala in statele ale caror autoritati politice, juridice, publice si comunitare permit, sustin si incurajeaza asa ceva, iar marea masa a cetatenilor accepta fara rezerve. Parerea mea e ca, la ora actuala, Romania nu poate functiona altfel; daca ii tai aceasta singura cale de a se exprima ca stat, se duce in cap pentru ca nu poate altceva, ar fi ca un motor ce se gripeaza pentru ca i-ai scurs uleiul din baia de ulei. Romania e un stat ciudat si anapoda fata de civilizatiile la care ne raportam, un stat ce rezista anormal tocmai prin aceste practici anormale. Asadar, nu e nevoie de nicio investigatie jurnalistica pentru cei ce cunosc realitatile in care traim; e suficient sa consulti datele contabile ale oricarei primarii, minister, agentie guvernamentala, institutie publica de stat sau companie de stat... exact aceleasi lucruri vei gasi! Niciuna dintre acestea nu procedaeza altfel! Toate lucreaza si functioneaza dupa acelasi cod de principii politice, publice, legislative, financiare, civice si morale! Revenind la subiectul articolului, consider ca se fac confuzii enorme si se amesteca in devalmasie planurile de judecata. In cheltuirea banilor publici de catre o autoritate locala sau primarie se au in vedere doar doua aspecte mari si late: oportunitatea investitiei respective pentru folosul comunitatii si legalitatea finantarii/derularii acesteia. O investitie poate fi ceruta in asentimentul general al comunitatii, dar derulata si finantata incalcand legile (caz in care e de competenta justitiei sa se pronunte, sa identifice vinovatii si vinovatiile si sa dicteze pedepsele penale), sau invers, poate fi legal produsa dar dezaprobata de catre comunitate, din lipsa de utilitate si de interes cetatenesc (caz in care cetatenii nemultumiti pot amenda la vot derapajele de la interesele lor ale alesilor locali, in frunte cu primarul). Pe scurt: Isi doreau locuitorii Sectorului 5 o sarbatoare sub numele "Zilele Sectorului 5"? Cu siguranta, da! Isi doreau romanii o gala de box profesionista la ei acasa cu numele Lucian Bute cap de afis luptand pentru centura cu diamante? Cu siguranta, da! Isi doreau romanii revelioanele lui Vanghelie la Romexpo? Cu siguranta, da! Isi doreau romanii o Ziua Tineretului sarbatorita la Costinesti, pe plaja? Cu siguranta, da! Asadar, toate aceste manifestari publice, platite din bani publici, au fost aprobate unanim de catre majoritatea cetatenilor, deci nu se pune problema oportunitatii lor, nici ca banii aia puteau fi folositi la altceva, la spitale, autostrazi, scoli, asfalt, canalizare si alte asemenea. Daca banii publici cheltuiti au fost prea multi, daca sumele puse in joc au fost sifonate prin diferite metode de catre firme private sau de casa ale clasei politice, daca au ajuns la interlopi, daca s-au incalcat legi sau s-au incasat spagi, e treaba justitiei sa faca ordine si sa pedepseasca abuzurile. Daca e in stare! Din punctul asta de vedere, orice ancheta jurnalistica e binevenita, atat timp cat se axeaza pe deviatiile faptelor de la lege. Daca insa amesteca ilegalitatile autoritatilor organizatoare cu onorariile platite artistilor participanti, e doar un can-can de prost gust. Pentru ca, Dan Bittman putea sa ceara nu 11 mii de euro, ci 110 mii; e artist, e liber profesionist, e PFA, cere cat vrea si nu e treaba lui cine ii da suma asta, nici de unde vin banii!!! Din punctul asta de vedere, sa-l faci partas pe Dan Bittman intr-o ancheta de presa la mismasurile unui primar de sector, este de-a dreptul aberant! As fi inteles daca s-ar fi dovedit cumva ca Bittman era mana-n mana cu primarul si ca dadea ceva para-ndarat din suma asta, altfel, e o bataie de joc gratuita si o mostra de manual la capitolul "cum nu trebuie sa se faca jurnalism"! Mai mult, este de-a dreptul hilar titlul: "Le-am stricat fictiunea de 700.000 de euro!" !?! Tolo, nu le-ai stricat nimic; banii aia vor ajunge, poate pe alte cai, tot acolo; acolo unde erau dedicati sa ajunga! Si nu e vorba aici de conturile lui Dan Bittman si Holograf! In final, va anunt ca a inceput festivalul Oktoberfest in Bavaria, la Munchen. Este organizat anual de vreo suta de ani de primaria Munchen; primarul este cel ce da startul petrecerii, dand pe gat prima halba cu bere. O jumatate de miliard de euro cheltuie primaria din Munchen ca sa organizeze aceasta manifestare anuala traditionala a germanilor bavarezi; e drept ca si incaseaza in urma celor 1 (UN) milion de participanti autohtoni si turisti straini si ale celor catorva sute de firme private ce-si vand berea, carnatii, fripturile si covrigii in corturi imense de peste 10 mii de locuri amplasate pe domeniul public la aceasta sarbatoare regionala. Sunt platiti artisti, formatii, cantareti, cu sute de mii de euro. Lucreaza pe perioada festivalului cca 14 mii de oameni, dintre care cca 2 mii sunt chelneri si chelnarite. Tolo, sunt convins ca primaria din Munchen plateste pentru manifestarea asta mult peste pretul pietei din zilele cu activitate normala, insa nu face asta decat pentru a promova si a sustine o traditie de zeci de ani a orasului Munchen; nici prin cap nu-i trece sa-i vaduveasca pe bavarezi de cea mai iubita, cea mai asteptata si cea mai celebra sarbatoare a lor! Altfel, si-ar da foc la valiza si la cariera politica in secunda doi! N-ar fi rau daca ai scormoni putin prin contractele primariei Munchen si prin sumele cheltuite din bani publici pentru OKtoberfest; mai mult ca sigur vei descoperi plati la nivel dublu sau triplu fata de nivelul pietei. Iar acolo vorbim de jumatate de miliard de euro, nu de 11 mii cat i s-a platit lui Bittman!:) PS: Pe Arena Nationala gazonul era intretinut de catre un club privat; era in stare perfecta si pe el putea juca oricand echipa nationala sau oricine altcineva. Nu s-a facut licitatie, a fost atribuire directa... primaria a incalcat legea. Acum primaria a intrat in legalitate, contractul respectiv a fost reziliat. Rezultatul: un camp de cartofi pe care nu mai poate juca nimeni de vreo 5 luni! Dupa parerea mea, abia asta inseamna bataie de joc la adresa banilor publici. Pentru ca, evident, gazonul se va reface peste alte cateva luni, cu niste costuri din buzunarul bucurestenilor de-o sa-i usture!!! Cu licitatie cu tot! Despre asta vorbim!
utraian • 20 septembrie 2018, 16:11
Nu in sectorul 5 era blocul ala care a ars acum doua saptamani? Construit fara autorizatie, fara nimic... Probabil daca intrebai autoritatile ar fi raspuns : nu e nimic acolo dom'le , unde vedeti voi bloc? AIci pe foaie nu e trecut nimic . E o iluzie... Iar ei arunca cu banii pe nimicuri, dantuiala , petrecareala, sandvichuri , ciupeala la greu. Adica nici macar suspiciune de "paine si circ", ci chiar definitia din dictionar a acestui concept. :)) Asta dupa cazul Ridzi, hai dom'le ca nu mai au niciun gram de bun simt...
eugen iustin • 20 septembrie 2018, 16:22
Ticbis, ce zici dumneata aici? Haide sa inchidem ochii la furt ca mereu a fost asa si la altii nu doar la noi. Vad ca dai exemplul Germaniei. Domnule, stiti cum arata un spital acolo? Unul mediu, stiti cum arata? Cum puteti abera atat text si idei pe un subiect atat de clar? Zici ca astia nu merita la bulau? Eu zic ca si cei ca tine merita la bulau. Multi ani.
ticbis • 20 septembrie 2018, 16:55
@eugen iustin: Daca asta e tot ce-ai inteles din comentariul meu, nu e nicio mirare ca Romania e asa cum e si ca functioneaza in halul asta besmetic; nici ca puneti botul la asemenea surogate de "anchete jurnalistice", in timp ce va sunt furati banii din buzunar, aia de spitale si de scoli de care te plangi tu. Eu zic sa-l bagam la puscarie pe Dan Bittman, ca a *** sangele poporului si d-aia n-au primariile bani de scoli si de spitale... :) Asa cevaaa...
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Popa • 20 septembrie 2018, 17:00
Are cumva legatura si cu iarba pusa aiurea intre sinele de tramvai? Vezi linia 32, sectiunea Sos Progresului zona ANOFM.. etc.
st.il. • 20 septembrie 2018, 17:41
H A L U C I N A N T !!!...No comment !...
stelu • 20 septembrie 2018, 18:07
andrei f,am o simpatie viscerala,pune ghilimelele aici,ptr lacheii pesedisti.de cand te tot urmaresc...catalin tolontan si echipa isi fac treaba nemaipomenit de bine ,dar tu nu si nu...tu esti mereu gica contra ,mereu ai de comentat ceva...apropos cu cat te plateste pe cuvant>sau pe ora?
Marcel Pavel • 20 septembrie 2018, 19:21
„mi-a cerut cu 5.300 euro mai mult decât am ofertat noi, n-am avut ce face, i-am dat!” Cum, mă, „n-am avut ce face, i-am dat”??? N-ai banii, nu-i dai! Vine unul și-ți cere 1000 de lei ca să-ți cânte sau ce să-ți facă, iar tu n-ai decât 10 lei bugetați, vii și zici „n-am avut ce face, i-am dat”??? Păi tocmai că aveai ce face: NU dădeai banii ăia, chemai pe altul care se potrivea bugetului!
Damian • 20 septembrie 2018, 19:26
Eu vin cu o singura intrebare: Daca intram pe site ul primariei sector 5 si urmarim ce evenimente importante s au facut de catre centrul stefan iordache de la origini pana in prezent, o sa vedem ca avem 4-5 evenimente cu bugete de peste 300 mii Euro. De la infiintare pana in prezent acest centru nu a avut decat directori detasati din aparatul primarului si acestia au fost demisi inainte, in timpul sau imediat dupa aceste evenimente. Intrebare: De ce nu a fost scos postul la concurs pana in prezent, oare nu asa isi poate asigura Dl Florea controlul asupra Centrului?
Ellis • 20 septembrie 2018, 20:36
Buna seara, d-le Tolo! A nascut Elena Udrea!!!!!!Dati o fuga in Costa Rica si puneti un banut copilului pe frunte!
Cătălin Tolontan • 20 septembrie 2018, 20:37
@Ellis: poate ca daca noi, oamenii, vom deveni indiferenti si resemnati, va veni si ziua in care minciunile sa inlocuiasca adevarul. Deocamdata insa, minciuna ramine minciuna. Fara investigatia jurnalistica Gala Bute, turismul din Costa Rica era acum putin mai sarac. Acesta e adevarul, asa ca incercind sa ne prezentati drept prietenii Elenei Udrea pur si simplu mintiti.
Florea • 20 septembrie 2018, 20:55
Iata postacii in toata splendoarea lor, poti sa le arati inregistrarea faptei si ei o sa-ti explice cu multe argumente ca de fapt e chiar pe dos (sindromul pixelul albastru). Pe andrei f nu-l mai citesc de mult, nu mai are surprize pt mine, dar am parcurs lunga elucubratie a lui ticbis. Acest Cicero al coruptilor compara faimosul oktoberfest cu rasoleala asta de la sectorul 5, la care n-au fost in stare nici sa puna niste bannere in copaci. Ne explica elocvent cati bani cheltuie primaria orasului munchen (jumatate de miliard de euro) si motivele pentru care cheltuie acesti bani, dar nu sufla niciun cuvant despre banii pe care orasul munchen ii face din festival - 1.1 miliarde de euro in 2014, 1,3 miliarde de euro in 2015, etc. La sectorul 5 cat a fost profitul, d-le avocat? Sau pentru intrebarea asta trebuie sa asteptam rezultatele investigatiei echipei lui Tolo si speram noi ca si al anchetei procurorilor?
Andrei F • 20 septembrie 2018, 21:37
@ stelu@Florea Desigur voi sunteti zeii din Olimp! Nu ati vrea sa argumentati cum am incercat si eu ? Eu ,dupa mintea mea am aratat ce mi s- a parut incorect...Voi sunteti atat de speciali si nu puteti spune decat ca nu va convine comentariile mele?Am dat exemple gresite? Demonstrati!
Emanoil Macrou • 20 septembrie 2018, 22:04
Domne blogare progressist Tolontane, eu fata cu aceste teribile dezvăluiri despre coruptia comunista, am doar trei întrebări: Cum te pozitionezi (fatza/spate) cu referendumul anti lgbtq? Ce făcea infamul Dragnea pe canapea lângă zeița ambasadelor, Kovesi? In calitate de blogar progressist, sunteti gata sa sustineti la Președinția României o femeie, fie ea și cetățean costaricana?
ticbis • 20 septembrie 2018, 22:27
@Florea: Imi pare rau, probabil ca n-ai citit cu atentie; am scris clar: primaria Munchen cheltuie o jumatate de miliard de euro pentru organizarea Oktoberfest, dar si incaseaza, evenimentul fiind de anvergura internationala. Insa nu de asta am dat exemplul asta! Ca sa te lamuresc: primaria Munchen plateste pentru acest eveniment prestatii, servicii, trupe si formatii de muzica, catre firme private, prin atribuire directa, la un pret dublu sau triplu fata de cel normal de pe piata. In ideea articolului de fata, asta ar fi o incalcare a legii, fiind nerelevant din punct de vedere al legii penale profitul rezultat in urma acestor cheltuieli din bani publici. Pe scurt, legea incrimineaza fapta in sine, indiferent daca aceasta a adus profit sau nu institutiei publice ce a finantat-o. Ca e Oktoberfest in Munchen sau Zilele Sectorului 5 in Rahova, treaba e tot aia din punct de vedere legal! Altfel, te asigur ca si gala Bute a facut profit, dar asta n-a scuzat-o de incriminare penala. La fel si in cazul Arenei Nationale: primaria castiga cativa lei la buget din contractul de inchiriere cu un club privat, in care era inclus si intretinerea gazonului. Era ilegal, fiind vorba de atribuire directa si nu de licitatie publica. S-a reziliat si consecintele sunt cat se poate de clare: primaria nu mai incaseaza nici macar leutii aia putini, gazonul e distrus de 5 luni, nu se mai joaca fotbal acolo si deci nici banii de chirie nu mai mai intra la bugetul local, primaria trebuie sa scoata din buzunarele noastre sume imense ca sa refaca pe cheltuiala sa gazonul... Despre asta e vorba! Va rog sa intelegeti un aspect care scapa din vedere tuturor celor ce-si dau cu parerea pe astfel de subiecte: Primaria NU este societate comerciala, nu are activitati productive. Primaria colecteaza bani din taxe si impozite locale si bugetul pe care-l aduna il cheltuie in folosul cetatenilor contribuabili pe care-i reprezinta: pentru curatenie si salubritate, pentru infrastructura locala, pentru ordinea publica, pentru scoli, teatre, gradinite, spitale, aziluri de batrani, nevoiasi, crese, ajutoare sociale pentru defavorizati, inclusiv pentru manifestari culturale, simpozioane, festivitati aniversare, etc. Cu alte cuvinte, tot ceea ce aduna primaria in contul ei, redistribuie in toate domeniile, in folosul comunitatii pe care o reprezinta. Prin definitie, primaria NU are un scop in sine in a face profit din serviciile pe care le ofera (e ca un fel de ONG); cheltuirea banului comunitatii avand o singura obligatie: sa respecte legea! E mai clar acum?
Ellis • 20 septembrie 2018, 22:45
N-ati inteles d-le Tolo! Eu nu spun ca sunteti prietenii Elenei Udrea! Eram ironica! Acum spun un adevar: EU nu va putea fi extradata pt ca a devenit mama! Deci fara investigatia dvs, EU n-ar fi cunoscut poate fericirea suprema de a deveni mama, de a trai linistita , fericita, pe picior mare, libera ca pasarea cerului! Cel mai probabil ar fi trait doar pe picior mare si libera ca pasarea cerului. Dvs ati ramas cu investigatia in stanga, cu "dreptatea:" in dreapta si...cu botul pe labe! Ce succes!!!
NebulaEXE • 20 septembrie 2018, 23:40
O alta investigatie de doi lei, despre un furt de aproape doi lei. Nimic despre Voiculescu Dan? Ca i-ai fost sclav in batatura. E curat, nu? Sau tu te ocupi de 'sanatate'?
enforcer • 21 septembrie 2018, 0:11
Va multumesc pentru articol si sper ca investigatia va continua, din partea unui cetatean din sector 5. Copilul meu merge la o scoala din sectorul 5, insalubra, unde renovarile si imbunatatirile se fac exclusiv din banii parintilor, prin fondul scolii. Sectorul 5 este cel mai subdezvoltat sector al Bucurestiului, unde mizeria, imcompetenta oamenilor din primarie si petrecerile manelizate, sunt la ele acasa. Nu suntem surprinsi insa, primarul nostru doar copiaza ce se intampla la "mai marii" orasului, la primaria generala. Nu exista scuza pentru asa ceva. De maine, daca scoala mai imi cere un leu pentru a efectua lucrari pe care ar fi trebuit sa le faca primaria, am sa le dau in schimb un print al site-ului dvs. si ii voi trimite la Holograf, la Clejani, la Scarlatescu si la primarul asta penibil.
ticbis • 21 septembrie 2018, 0:19
@Tolo: Te citez: "Fara investigatia jurnalistica Gala Bute, turismul din Costa Rica era acum putin mai sarac. Acesta e adevarul, asa ca incercind sa ne prezentati drept prietenii Elenei Udrea pur si simplu mintiti." Acum, ca nu esti prietenul Elenei Udrea, e cat se poate de evident. Probabil c-o si urasti, altfel nu se explica reactia ta. Indiferent cat de vinovata e femeia asta in fata legii, e totusi un om. N-a omorat pe nimeni, nu a nenorocit pe nimeni, nu e o criminala, nu e un monstru. A nascut in Costa Rica, putea naste si in penitenciar la Targsor, tot mama se cheama ca e, cu toate relele ei. Nimeni n-o absolva de vinovatie, dar de aici si pana la ura viscerala mi se pare cam prea mult. Crede-ma, nu e ea cauza nenorocirii acestui popor... In fine, sunt sute de femei in puscarii, mii de barbati; e bine ca sunt acolo si ca platesc pentru faptele lor, insa nu trebuie sa uitam niciodata ca sunt oameni, asa cum sunt ei. In alte vremuri toti astia erau executati, dar am ales sa pedepsim altfel. Iti place sau nu, te irita sau nu, Elena Udrea e refugiat politic, are motivele ei, partial intemeiate, pentru statutul asta. Nu e prima si nici ultima in situatia asta; si fostul premier al Ucrainei, Iulia Timosenko, a trecut printr-o astfel de experienta... Adevarul de care vorbesti... e dincolo de noi! Istoria il va consemna; noi acum doar ne dam cu parerea, la fel si justitia; e tot aia care l-a lasat liber pe Wang (stii la ce ma refer), asadar, e un verdict al prezentului, dar nu al istoriei si nici al constiintei viitoare. Vom vedea! In fine, n-ar trebui sa iei lucrurile astea in plan personal, ci doar sa le constati asa cum se intampla ele prin prisma jurnalistului independent. Altfel, si Elena Udrea poate publica oricand un articol din Costa Rica cu titlul:"Le-am stricat fictiunea de justitie!" :)))
Ciprian • 21 septembrie 2018, 9:23
Domnule Tolontan, nu neg faptul că, fără îndoială, mai există jurnaliști ce-și fac datoria așa cum o cere profesia, însă, trebuie să admitem, ei sunt destul de puțini, iar mai apoi, toate aceste strădanii, sunt sigur că investigațiile realizate nu sunt simple, merită a fi apreciate și scoase în evidență. Tot timpul, să fii un militant al adevărului, este un lucru pe cât de nobil, pe atât de dificil de întreținut. Este mult mai ușor să pactizezi cu cei ce săvârșesc lucruri anormale, „protejându-i”, decât să te pui de-a curmezișul și să le încurci ploile și să scoți la iveală toate aceste mârșăvii. Vedeți și dumneavoastră cum anumiți jurnaliști și televiziuni sunt mai mult decât părtinitori, apărându-i pe toți cei ce încalcă legea, sub o formă sau alta, lovind în permanență în instituțiile care o aplică și care anchetează faptele acestor persoane. Consider că rolul mass-mediei este de a activa pentru societate, pentru binele și corectitudinea funcționării acesteia, pentru dreptate și adevăr și nicidecum să fie partizană sau aliata unuia sau altuia,cum din păcate se întâmplă destul de des în cazul unei părți a acesteia. Felicitări tuturor celor ce-și onorează cu brio profesia și rușine celor ce pun interesul propriu mai presus de interesul celor pentru care ci că activează!!! Să nu vă lăsați intimidați și să vă faceți mereu treaba cu profesionalism!!!
Titel • 21 septembrie 2018, 9:40
Bani aruncati sau spalati de cei care conduc destinele sectorului 5. Asta in timp ce, daca faci o simpla plimbare pe stazile sectorului, imaginea este degradanta: trotuoare pline de gropi si gunoaie, maidane cu balarii, intersectii blocate cu masini vechi care au postate anunturi de vanzare, tomberoane de gunoi degradate, vanzatori ambulanti pe trotuoare. Il invit pe primarul sectorului sa viziteze intersectiile strazilor Petre Ispirescu-13 Septembrie, Sebastian-Rahova, Progresului-Rahova sau Progresului- 13 Septembrie. Sau sa compare portiunea din Bulevardul Unirii din sectorul 5 cu portiunea din sectorul 3. De situatia din cartierele Salaj si Ferentari nu am amintit fiindca ar avea o scuza cu greua mostenire.
lulu • 21 septembrie 2018, 10:31
daca bitman ii canta lui madam firea era baiat bun, acu, ca s-au schimbat ordinele de zi?