DOCUMENT OFICIAL – Președintele ANSVSA Geronimo Brănescu a combătut pesta porcină din străinătate: are 25 de deplasări externe și 15 interne!

Fostul asociat al naşului lui Dragnea jr. şi-a transformat şefia într-un pelerinaj planetar: într-un an și jumătate a fost de două ori în China și doar o dată în Satu Mare, locul pe unde a intrat pesta porcină africană în România.

sâmbătă, 22 septembrie 2018, 5:48

de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Într-un an și șase luni, de când a fost numit șeful ANSVSA, Sanepidul veterinar, Geronimo Brănescu a reușit să atingă mai degrabă Singapore și  Arabia Saudită decât granița cu Ucraina, perimetrul epidemiei de pestă.

Și mai e ironie a destinului.

Deși este membru al unei guvernări care a dezvoltat o retorică eurosceptică, Brănescu a stat mai mult la Bruxelles decât în Tulcea și Brăila, județe unde au fost închise crescătorii uriașe de suine și omorâți mai mulți de 200.000 de porci!

În total, din ianuarie 2017, când a fost numit în funcție și până la finalul lui iulie 2018, președintele ANSVSA a adunat 25 de deplasări externe și doar 15 deplasări interne.

Informațiile sunt oficiale și au fost furnizate Libertății de către un cititor care le-a solicitat și primit de la ANSVSA, pe baza Legii liberului acces la informațiile publice.

Datele prezentate de Autoritatea Sanitară se opresc la finalul lui iulie, dar surse din instituție susțin că deplasările externe au continuat.

”Geronimo Brănescu este susținut direct de însuși Liviu Dragnea, de aceea declarațiile ministrului Petre Daea despre el au fost eminamente pozitive, deși extinderea pestei porcine africane continuă”, explică situația oamenii din cadrul Autorității.

”În ultimele săptămâni, au fost lungi perioade în care atât Geronimo Brănescu, cât și adjuncți ai săi au fost plecați în deplasări, unii în Europa, alții în China”, spun angajați ANSVSA.

Sprijinul lui Brănescu vine, susțin aceleași surse, pe filiera lui Sorin Paul Stănescu.

Om de afaceri cu mari interese în zona agricolă și veterinată, Stănescu l-a cununat recent pe Valentin Dragnea. El deține Farmavet, o companie unde a fost acționar și Geronimo Brănescu și la care au avut sau au interese zeci de actuali oameni cu poziții cheie din ANSVSA, de pe tot cuprinsul țării!

În privința deplasărilor externe, Geronimo Brănescu e plecat chiar acum la Parmalat, Italia, la o ședință a Autorității Europene pentru Siguranța Alimentelor.

 

 

 

 

CUPRINS: Toate capitolele investigației Libertatea despre molima de pestă porcină

Comentarii (19)Adaugă comentariu

ovidiu  •  22 septembrie 2018, 18:30

Unul din marile Dvs. merite, care rezulta din articolele prezentate in timp : evidentierea cheltuielii nejustificate si abuzive a banului public, risipa discretioanara si indarjita a acestuia. Plus afacerile derulate "la varf", cu ramificatii si increngaturi tip propagarea informationala in progresie aproape geometrica din "Snowden" ...

Andrei Popa  •  22 septembrie 2018, 18:56

Domnule Tolontan, stimati ziaristi, Sunt mari probleme cu acest tabel si cred ca merita sa duceti investigatia mai departe. Astfel, pot sa va spun din experienta ca nici un zbor Bucuresti-Bruxelles (dus intors) nu poate sa coste 7500 sau 7800 de lei (adica peste 1600 de euro). Tot din experienta pot sa va spun ca fiind vorba de reuniuni cu responsabili publici si din fonduri comunitare, nu se plateste bilet la clasa business pe trasee atat de scurte. E deci o problema mare cu sumele acestea. La fel cum o problema uriasa e si valoarea celorlalte cheltuieli: nu exista diurna externa care sa ajunga la 4000 sau chiar 5000 de lei pe 3 zile! Nicio institutie publica europeana sau nationala nu ofera asemenea diurne! E cu neputinta ca o deplasare la Bruxelles pentru 3 zile sa ajunga la 12600 de lei, peste 2700 de euro! Sunt sume halucinante, e ceva foarte putred in povestea asta...

Coriolanus  •  22 septembrie 2018, 20:26

Mister Tolontan, pe cand si la Curtea de Conturi? .. Ca pana la urma.. De acolo ar trb sa vina bobârnacele pt banu' public..

Stefanita  •  22 septembrie 2018, 20:36

L-am vazut deunazi pe nea Gargara Daea ca am facut tot ce se putea. Dar nu putea da un raspuns concret “ce a facut”. Am fost in Bulgaria in ultimele saptamani, mi-au zoit masina. Noi am facut asa in ultimul an pe frontierele de est-nord? La Braila s-a facut plan de prevenire, cordon sanitar la ferme si se lua apa din Dunare? Cum sa echivalezi porcu la greutatea din decembrie (cu costurile de crestere aferente, chiar si la particulari) Nu e cumva o schema sa dea bani din buget?

Leonardo  •  22 septembrie 2018, 23:48

@Andrei Popa: Nu sustin guvernul si nici pe protejatii acestuia prin ceea ce voi scrie. Acele sume rezervate transportului sunt sume totale ce includ calatoriile cu avionul si cu autoturismele de protocol. Ele sunt intr-adevar exagerate. Insa ce pot spune cu siguranta este ca o noapte la hotel de 5 stele (bineinteles ca diplomatii romani nu pot sta in hosteluri) in orase precum Bruxelles nu costa mai jos de 300€. Bineinteles ca tot alaiul acestui Geronimo trebuie cazat in aceleasi conditii.

Andrei Popa  •  23 septembrie 2018, 0:10

@Leonardo. Stimate domn, va multumesc pentru comentariu. Dar dati-mi voi sa adaug ca lucrez la Bruxelles, cunosc preturile si protocolul. Pentru un sefulet de talia acestui functionar nu exista autoturisme de protocol si nici hotel de 5 stele. Un hotel bun la Bruxelles, 3-4 stele, face in jur de 200 de euro pe noapte, mic dejuns inclus. Acesta este regimul de preturi in care sunt incadrati functionarii din diferitele tari care vin in vizita la institutiile europene. Diplomatii romani nu au de ce sa stea in hosteluri, dar acest directoras nu este diplomat. Regulile financiare ale protocolului sunt foarte stricte, mai ales la Bruxelles, la fel cum e si in privinta numarului celor care insotesc un asemenea directoras.

Watcher  •  23 septembrie 2018, 1:48

Neprihăniților! Cum le știți voi de bine pe toate, și protocol, și politici bruxelleze, unii chiar " lucrăm prin preajmă" . . Nu se egzistă, soro, discuție în care să nu ne băgăm ca superspecialisti, să luminăm ***. . Apropos, directorașu e secretar de stat. Da ce mai contează când tre să combatem cu mânie.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

goe  •  23 septembrie 2018, 7:51

@Watcher: Brănescule, tu eşti, mă ?!

Andrei F  •  23 septembrie 2018, 7:59

Sa combatem cu probe...pesta porcina si extraterestrii!!! Proba pe care orice om le poate verifica...1 Ni se spune ca seful Geronimo este pe post din ianuarie anul trecut...Pana la Geronimo Branescu la institutia aceea s- a perindat 5- 6 sefi intr- un an!!!! O fi fost anul 2016 anul competentei la ANSVA?ANSVA prin schimbarea atator sefi a avut de suferit? Raspunsul ne este dat intr- un raport al Uniunii Europene din ianuarie- februarie 2017 in care se scrie negru pe alb ca Romania nu luase toate masurile contra pestei porcine africane!!! Desigur,se poate vorbi in anul 2016 de deplasari externe sau interne sau doar de amenajari de birouri ? Si daca in ianuarie - februarie 2017 apare un Raport al Uniunii Europene Parchetele,Presedintele...Presa il ,,vad,,?S- a sesizat cineva de la Parchete...? 2 Se vorbeste in articol de prietenii la nivel inalt...cica ar fi de rau...Pai citind presa aflam despre omul anului 2016 ca are relatii cu un mare oficial francez si cu un mare oficial roman...!?! Desigur ...fiecare intelege ce vrea dar asta- l face pe Dragnea restantier...Exista destule in presa in care omul anului era socotit comisar francez...3 Astazi citesc iarasi despre surse din ANSVA care spun...Daca sursele acestea sunt pline de competenta ,doresc binele tarisoarei ....nu pot sa iasa ca tot este la moda cu o scrisoare asumata in care sa spuna concret ce se greseste acum si ce trebuie facut?Mai mult ...GSP sau Libertatea au macar un articol pentru informarea fermierilor cu masuri benefice contra acestei boli unanim acceptate de medicii veterinari?Sursele de bine din ANSVA in 2016 cand a fost un vid de putere la varful institutiei datorita atator schimbari de sefi v- au spus ceva?4 Daca ridiculizati vizitele externe eu cred ca nu este corect...Cum se poate apara Romania contra unor boli noi? Acum este pesta porcina africana ,mai inaine a fost gripa aviara,in Bulgaria este o noua problema venita din Turcia care ameninta micile rumegatoare...Cum sa iei masuri contra ceva nemaiintalnit si de unde sa afli ce pericole sunt daca nu te informezi?X- zone. Doriti pana la urma sa ne prezentati probele pe care spuneati ca le aveti conform carora pesta porcina era prezenta in Tulcea din 2017???? Asta ca sa va dovedesc ca sunt un cititor atent si ....consecvent si ca inca va cred parolist!

Manu  •  23 septembrie 2018, 9:46

Cand o ancheta la csa steaua ????? Acolo se cheltuie bani publici alocati armatei de clona csa steaua si nimeni nu zice nimic !!!! Nu credeti ca suporteri adevarati ai echipei de fotbal Steaua vor sa afle adevarul ???

Andrei  •  23 septembrie 2018, 10:52

Felicitări acestei echipe de jurnaliști. Articolele dv. sunt adevărate "Rapoarte de Investigații" complexe . In ele sunt descrise fapte prevăzute în Codul Penal,făptuitori, modalitățile concrete de săvârșire a faptelor,probe. Sunt identificate grupări de " crima organizata" Faptul că magistrații din Parchete,funcționării publici cu statut special din IGPR , și militarii cu atribuții din serviciile speciale nu se autosesizeaza, indică faptul că dacă nu sunt coautori sunt cel puțin complici sau favorizatori, în aceste cazuri. Pe lîngă aceasta echipa de jurnaliști,investigatorii din instituțiile enunțate mai sus, sunt niste "impotenți" Poate că aceste articole ar trebui sa fie trimise oficial la Parchet, procurorului general.

ClaudiuC  •  23 septembrie 2018, 11:39

@Andrei Popa sunt 10000% cu ceea ce ai spus. In 2015 am avut o calatorie in interes de serviciu in Johannesburg timp de o luna. Zborul la business class cu Qatar Airlines a fost 2500 Euro tur - retur, cazarea cu mic dejun inclus inca aproximativ 1000 Euro + Cina si ce am mai consumat inca aproximativ 1000 Euro...MAXIM MAXIM 5000 Euro a costat totul in luna petrecuta acolo. Investigatia chiar trebuie sa continue ca doar platile astea din banii nostri sunt facute...

Mircea Voda  •  23 septembrie 2018, 17:57

Nea Tolo, hai sa-ti spun cum sta treaba cu pesta porcina, asta in urma unei discutii cu un mare director de la o mare corporatie cu afaceri in acest domeniu in Romania: pesta porcina face ravagii in Europa. Problema e ca nimeni nu declara, numai noi, prostii, ne punem poalele in cap. Concret, in Satu-Mare a aparut din Ungaria, nu din Ucraina. In Tulcea a aparut din Moldova si Ucraina. Aceste tari, nefacind parte din UE nu sint obligate sa declare ca au pesta porcina. Ungaria nu declara pentru a mentine exporturile, ai ghicit, facute in Romania. In celelalte tari din UE, exista cazuri confirmate in Portugalia, Italia, Spania, nu mai spun de tarile mai mici. Franta, Germania, Danemarca nu le-au declarat. Acest lucru a fost confirmat de expertii danezi veniti la noi sa ne ajute cu pesta porcina si care au plecat destul de repede cind au vazut ca, pe hirtie, sint luate masurile care trebuie. Problema e ca mataluta, la fel ca multi altii care n-au treaba decit la modul general cu acest domeniu, nu stiu ca nu doar porcii mistreti sint responsabili cu raspindirea virusului. Pesta porcina poate fi raspindita de orice animal sau pasare (da, si pasarea) care maninca din stirvurile animalelor moarte si surprinzator pentru multi chiar si prin tintari (procent mai mic dar nu neglijabil. O investigatie despre cum n-a fost dezinfectata ***? Concluzia danezilor a fost clara, pina cind nu apare pe piata un vaccin/medicament nu sint sanse ca acest virus sa dispara iar la acest lucru lucreaza si nemtii si danezii. Restul, cheltuieli legate de deplasari, nu stiu cit sint de reale sumele de care spui dar daca nu s-ar duce sint sigur ca i-ai trage de urechi ca nu sint informati, ca stau degeaba si ca din cauza asta nu stiu ce sa faca si in concluzie sa fie trasi in teapa in piata mare.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

danny pump  •  23 septembrie 2018, 18:37

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

??????  •  23 septembrie 2018, 21:51

Și la ce concluzie ați ajuns și prin faptul că după mediatizarea scandalului apariția de alte "focare de pestă porcină africană'' pare a nu mai fi precum în perioada anterioară ? Opinați că în preajma sărbătorilor se vor deschide târgurile și oboarele pentru comercializarea porcilor din gospodăriile populației, închise cu motivul apariției epidemiei sau vor rămâne închise în preajma sărbătorilor de iarnă, ca și în alți ani anteriori, cu acceași motivație a existenței și riscurilor unor epidemii ? Ați zice că în acestă vară și ''vara a fost ca iarna", sau închis târguri și oboare ?

Ciprian  •  24 septembrie 2018, 10:06

Gargară ieftină, prostie cât cuprinde, cumetrii nenumărate, incompetență crasă și bătaie de joc la adresa oamenilor, cu precădere la adresa celor direct afectați în momentele de față. Nu observați că nimeni nu se dă de ceasul morții în privința pestei, problema este ținută la rece, pentru a-i adormi pe cei afectați și pentru că nu au niciun fel de soluție viabilă de combatere sau limitare a răspândirii acestui virus. Atâta incompetență, lipsă de reacție și grad ridicat de penibilitate nu au fost prezente în niciun guvern din 90 până la perioada guvernelor actuale. Societate extrem de divizată, probleme multiple și dintre cele mai grave, mai degrabă regrese decât progrese, scandaluri cât cuprinde, ăstea îs atributele principale ale actualei guvernări!

Paul Balsan  •  24 septembrie 2018, 16:32

Stimate domnule Tolontan, In zona Muntilor Apuseni (comuna Salciua, jud. Alba) este o practica des intalnita ca localnicii sa aiba in cotet, alaturi de porcii domestici, porci mistreti. Din cauza ca acestia din urma sunt in numar foarte mare, in zona, locanicii s-au gandit ca e bine sa procedeze in acest fel. Cireasa de pe tort este ca autoritatile locale stiu de aceasta practica si... nimic. Nu trebuie sa ne mire nimic. Va rog, daca aveti aceasta posibilitate sa verificati cele semnalate. Multumesc.

Daniel  •  25 septembrie 2018, 19:01

Un articol bine scris!

ERVIN  •  26 septembrie 2018, 7:05

uitați despre ce se vorbește în România ......dupa medici , cercetatori ,intelectuali etc ur mneaza procurorii sa se gândească sa emigreze. probleme reale stringente! http://m.ziare.com/stiri/situatie-critica-in-justitie-infractorii-scapa-pe-capete-magistratii-se-gandesc-daca-nu-e-mai-sigur-sa-plece-din-tara-1531243

Comentează