Alertă în tribunale! Veste bună pentru judecători, veste rea pentru justițiabili: Parlamentul a făcut legile Justiției astfel încât magistrații sunt premiați cu pensii de 20.000 de lei dacă se pensionează!

Libertatea publică azi statele de plată de la Înalte Curte, care arată calculele majorității PSD-ALDE: dacă se retrag, judecătorii iau mai mulți bani decât dacă rămân să muncească

joi, 27 septembrie 2018, 9:36

Un pas mic înainte pentru fiecare judecător poate înseamna un pas mare, înapoi, pentru justiție și pentru cetățenii ale căror procese se întind, oricum, pe prea mulți ani!

Recenta decizie a Curții Constituționale, care a respins sesizarea președintelui Klaus Iohannis, lasă neatinse modificările pe care Parlamentul le-a făcut în legea privind statutul judecătorilor și procurorilor.

Conform acestor modificări ale Parlamentului, judecătorii și procurorii sunt, practic, bonusați dacă se retrag, nu dacă vor continua să muncească! Iar magistrații se pot pensiona chiar și sub vârsta de 60 de ani, cu condiția de a avea cel puțin 20 de ani de vechime!

La începutul lui iulie 2018, apare o statistică realizată de CSM, în care se arată că 70% dintre judecătorii de la Înalta Curte se pot pensiona pe noua lege! În plus: ei se pot retrage cu venituri mai mari decât dacă rămân într-o profesie stresantă și, deseori, riscantă.

Ieri, Iulia Roșca de la Hotnews a stat de vorbă cu doi judecători, care i-au confirmat această tendință. Unul dintre ei, Horațius Dumbravă, fost președinte al CSM, mărturisește chiar faptul că el însuși se gândește la pensionare în noile condiții.

Pe acest fond, Libertatea a făcut rost de statele de plată complete ale Înaltei Curți de Casație și Justiție! Sunt publicați toți cei 549 de angajați, de la președinte la șoferi, care apar cu veniturile integrale, salarii plus sporuri.

Ziariștii Cristian Coman și Daniel Ionașcu au făcut calculele. Iar statele de plată ale celei mai importante instanțe de judecată din țară arată clar cifrele prin care sunt momiți magistrații să se pensioneze: judecătorii cu experiență de 20 de ani în magistratură au venituri brute între 27.000 și 31.000 de lei, iar pensiile care le pot rezulta sunt de 19.000  –  22.000 de lei, mai mult decât ce le rămâne acum în mână din salariu!

Dintre cei 549 de angajați publicați, sunt 122 de judecători.

Iar, dintre aceștia, 88 de judecători au deja peste 20 de ani de vechime, deci se pot pensiona. Încă 20 dintre judecători vor atinge baremul de vechime în câțiva ani.

Situația de la Înalta Curte nu e unică prin efectele ei.

Multe tribunale și curți de apel din țară sunt în situația de a rămâne cu jumătate din magistrați dacă aceștia vor opta pentru pensionarea anticipată. Parlamentul a făcut astfel încât Justiția se purifică prin bonusare!

 

 

 

 

Comentarii (25)Adaugă comentariu

gabriel valeriu  •  27 septembrie 2018, 9:56

Cu alte cuvinte: "Oferta de nerefuzat, bai judecatorilor! Ziceti mersi ca va dam bani pe viata ca sa plecati, ca daca eram ca Erdogan va dadeam afara pe gratis si gata, ne rezolvam problemele si faceam si economie la buget! Hai, ce mai asteptati?!" Cand e vorba de bani - sunt enorm de multi bani si pe viata - se vad mai bine caracterele!

Napolion  •  27 septembrie 2018, 10:06

Vreau sa vad si eu acum o luare de pozitzie civica. O greva sau manifestatie pe treptele tribunalelor ale magistratilor sau si cu presa.... hashtagu ?

dan65  •  27 septembrie 2018, 10:07

gata ,ai legat jurnalismul de gard ?eu stiu ca daca astia se pensioneaza securistii trebuie sa cheltuiasca alti bani si resurse pentru a ajunge la noii judecatori,dar hai ca este penibil sa va suparati ca nu mai faceti jocurile din campul tactic din justitie la fel de usor ca inainte de dezvaluirile lui Ghita(imi place tradarea dar urasc pe tradatori)

Kendo  •  27 septembrie 2018, 10:10

Dar de noua modificare de buget a Primariei capitalei, care mai da niste "meleoane" la BOR ati aflat? A cata e dracu' stie... (La propriu, pentru aia mai evlaviosi). Nu e clar ca pana nu dispar astia de ne "conduc" acum nu avem nicio sansa? Cine sa vina? Habar n-am. Dar ma duc sa dau votul oricui, numai sa nu mai aud de PSD, Firea, Dragnea, Serban Nicolae si alti indivizi de teapa lor...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

catalin  •  27 septembrie 2018, 10:13

Nu e panica, man! Dinozaurii, si sunt multi, depasiti de situatia juridica primesc un imbold sa se lase de meserie... Vin altii. In loc sa te deranjeze faptul ca se pensioneaza 88 de invidizi la suprema, ar trebui sa te sesizezi de faptul ca a treia putere-n stat e doar o alta tagma de privilegiati. Salarii babane (sa nu se lase corupti), pensii si mai babane, nebazate pe contributivitate (desi au deja salarii babane deci si pensiile ar fi fost tot babane) - adica un set serios de privilegii, responsabilitate 0 - stii vreun judecator sanctionat pentru incalcari constatate de CEDO ale drepturilor omului, sa zice Art 1 din primul protocol aditional sau eventual art 6 (dreptul la un proces just si echitabil) din Conventie ? Nu de alta, dar condamnari avem cu carul, bani de la buget s-au platit, iar judecatorii respectivi sunt tot in functie si asteapta pensioara. Din plasa cu privilegii mai amintim si faptul că la pensionare, pot trece lejer in avocatura, combinand pensia cu veniturile, faptul ca tot mai multi din ei fac politica in mod public (desi le este interzis), faptul că inclusiv la sanctiunile disciplinare sau la legile care nu le convin, plangerile le sunt judecate de colegi, sau ca in Ro ajungi jude cu 3 examene tip grila, si apoi judeci fara sa fi vazut in viata ta vreun contract, fara sa ai vreo experienta de viata veritabilă. De mila astora sa plang eu?! Cred ca glumesti.

vasglo  •  27 septembrie 2018, 10:37

"Parlamentul a făcut astfel încât Justiția se purifică prin bonusare!" Pai, altfel cum s-ar mai putea "purifica" o justitie bolnava de securism?? Don't worry, dupa ce "dinozaurii incorigibili" parasesc "campul tactic", si sub presiune populara, se poate umbla la "pensiile nesimtite", nu-i asa?! -:)

Florea  •  27 septembrie 2018, 10:45

Asa, Tolo, tu in timpul asta continua sa-l aperi pe "magistratul" Dorneanu si sa ne indemni sa trimitem emailuri parlamentarilor daca nu ne place activitatea CCR

Cătălin Tolontan  •  27 septembrie 2018, 10:46

@Florea: dupa cum vedeti, opiniile sunt diverse. In timp ce dumneavoastra sunteti nemultumiti de noi ca relatam aceste liste si nu incriminam PSD, alti cititori considera ca relatarea e ostila PSD si favorabila ”Statului paralel”. Ideea e ca noi nu scriem in functie de interpretari. Va dam faptele, asa cum reusim sa le aflam, fie ca va nemultumesc sau va satisfac. Nu vrem sa fim populari, nu asta e scopul.

nausea  •  27 septembrie 2018, 11:01

Singura solutie va fi investitia intr-un software cu inteligenta artificiala Introduci legislatia la zi, toate cauzele care s-au judecat, pledoariile procurorilor si avocatilor, toate probele, si ai verdictul, rece, implacabil. Numai bine ca mai au cativa ani pana la pensionare, o sa ajute la training-ul softului. E nevoie doar de necalificati sa bage datele in sistem :)

Andrei F  •  27 septembrie 2018, 11:11

Vai.vai...1. Romania pe o parte cica vrea sa se desparta de trecut si pe alta vrea ca pana si magistratii cu vechime in comunism sa fie nemuritori...Daca Parchetul nu este interesat de ce sa intamplat la SIPA atunci pensionarea este de dorit! 2. Dar cine dintre oamenii de bine ar renunta la magistratura?Cum adica,magistratii cei buni sa renunte sa fie in slujba societatii pentru o pensie materiala?Si sa gasiti nimerit sa dati exemplu de magistrat tocmai pe acela?De ce nu o fi fost subiect de articol si la dumneavoastra acel şef al ÎCCJ, Nicolae Popa care a fost mazilit de Macovei desi mai avea dreptul sa ramana pe functie?

LOVAS GHEORGHE  •  27 septembrie 2018, 11:16

Nu va agitati!Vor iesi la pensie toate epavele comuniste, care sunt unse cu toate alifiile , fac dosare pe genunchi si tin de functii.Vor veni tinerii din spate , care sunt dornici sa faca justitie adevarata.Nici ei nu au avut experienta la inceput.Nimeni nu este de neinlocuit.

la un clik distanta  •  27 septembrie 2018, 11:46

este de domeniul fantasticului unu care te invata carte, sa aiba o pensie mai mica decat un judecator ...?! iar unu care poate ti o "trage" poate fara sa fi vinovat si nu este tras la raspundere, sa aiba un asemenea venit si o batranete linistita ...

Mihai  •  27 septembrie 2018, 11:48

Pai era cazul sa scapam odata de judecatorii dinozauri comunisti. Avand in vedere istoria Romaniei demult trebuia sa dispara din sistem judecatorii de peste 55-60 de ani toti scoliti de securitatea lui ceausescu.

Ouagadougou  •  27 septembrie 2018, 12:02

Sa mai spuna cineva ca Romania nu este o colonie. Romania este o colonie - fara economie, industrie si agricultura proprii. In curand va ajunge si fara stat de drept si judecatori sau cu judecatori numai din Teleorman. Singurul drept este acela de a consuma produsele de proasta calitate din strainatate. Ai dreptul sa consumi si sa contactezi credite. In rest - 0. Oare de ce au plecat 5 milioane de romani in alte tari? De prea mult stat de drept si conditii bune de viata, de aia au plecat!

gogu  •  27 septembrie 2018, 12:16

nu cred ca e o mare problema ca se pensioneaza si primesc multi bani poate ii merita poate au invatat si POATE STATUL ARE.... eu gandesc asa psd egal dan diaconescu ,danut a bagat partidul lui in parlament cu o mare minciuna... daca ajung la guvernare, fiecare familie va primi 15000 de euro si cu MINCIUNA A BAGAT PARTIDUL IN PARLAMENT psd a promis dublarea pensiilor a salariilor si nu s a dublat nimic apare olguta si zice in 2020 in 2025 asta numai daca lumea voteaza cu ei .....in afara de lupta cu statul paralel N AM VAZUT NIMIC un ministru la justitie incapabil sa reformeze sau sa faca sa functioneze un minister cheie pt democratia unei tari.... tudorel de cand a venit lupta numai pt drepturile celor condamnati de parca toata lumea in tara asta a fost condamnata pe nedrept .hotul prins cu mana in buzunar zice sunt nevinovat.Si daca statul are sa dea 32 milioane euro la Farmavet....o firma particulara...de ce nu ar da niste pensii babane celor din justitie.....

Ciprian  •  27 septembrie 2018, 12:20

Acești indivizi sunt cunoscuți pentru acordarea unor facilități, indiferent de costul lor și proveniență, pentru a-și cumpăra continuarea unor privilegii, pentru a-și cumpăra liniștea spre acționa în voie în sensul dorit, pentru a-i adormi pe posibilii contestatari. Exact în aceeași linie se înscriu și aceste prevederi, se gândesc că astfel vor crea vraiște în sistem scăpând de derularea dosarelor existente sau de deschiderea unor alte anchete pentru faptele săvârșite. Ăsta-i stilul acestor oameni de a face o societate funcțională, pentru ei, o anumită instituție funcționează atunci când ea de fapt nu funcționează, îi inertă, moartă, fără a realiza ceva notabil. Cum am spus și altă dată, consider că justiția și alte instituții sunt foarte vinovate pentru că astfel de oameni, cum sunt cei pe care îi avem în față, au ajuns să ocupe aceste funcții deși au comis nenumărate fapte ilegale, care au contribuit la dobândirea unor averi colosale, imposibil de justificat. Mă întreb, n-a știut nimeni? n-a observat nimeni, mă refer la instituțiile abilitate, cum avuțiile acestora cresc văzând cu ochii, ei fiind bugetari? N-aș prea crede, sincer! Oamenii aceștia trebuiau sancționați exemplar, astfel încât să fie descurajate aceste comportamente și stil de a uza de funcție și resursa publică. Nu cumva au furat împreună, iar acuma se ceartă pentru că nu li se mai permite?? Când nu-i deranja nimeni și nimic, era ok, nu-i așa?

Dani  •  27 septembrie 2018, 13:33

Dar nu poate Libertatea sa publice salar/pensii din Polonia , Ungaria si alte state UE raportat la salariile medii ? Sa vedem ce diferente sunt.

Mihai  •  27 septembrie 2018, 14:13

@Dani - esti atat de naiv incat sa crezi ca libertatea e un ziar serios capabil sa faca o ancheta credibila cu date exacte ? Libertatea e la nivel de can-can cu barfe si chiloteli despre asa-zisele vedete gen daniela crudu si florin salam. Peste tot in europa judecatorii au salarii si pensii imense, nu doar in Romania.

Cătălin Tolontan  •  27 septembrie 2018, 14:14

@Mihai: n-ati citit de multa vreme Libertatea. Va dam doar citeva exemple si doar dintr-o singura zi, de azi. https://www.libertatea.ro/ultima-ora/primaria-sectorului-5-a-pus-intre-sinele-de-tramvai-gazonul-care-se-desprinde-pentru-ca-ajuta-la-calmarea-psihicului-uman-2406280 https://www.libertatea.ro/ultima-ora/ministrul-educatiei-nu-cred-ca-exista-ministru-care-sa-nu-regrete-cand-este-remaninat-sau-demis-2407353 https://www.libertatea.ro/ultima-ora/bomba-dosarul-hexi-pharma-directorul-de-export-ne-pregateam-sa-trimitem-dezinfectantii-nostri-ue-2407627 Care dintre aceste subiecte este frivol sau lipsit de interes public?

zorrozabal  •  27 septembrie 2018, 14:21

Pentru magistrati nu se aplica acel principiu contributivitatii?!Adica "De atati bani,atata peste"?Pai in Constitutie parca scrie ca "Nimeni nu e mai presus de Lege"!Iata inca un motiv care sa intareasca suspiciunea ca "agenturili" nesocotesc legile acestui "teritoriu" si impun un regim privilegiat pentru "structurile de forta" !Chiar si "hastagul"CTP, opina- la DIGI 24- ca anumite structuri sunt "in stransa...coordonare"a CIA si ca "nu prea mai asculta de autoritati"!

DragosT  •  27 septembrie 2018, 14:24

Doamne fereste! Pai la Tarcea, daca are brutul de 30.884 lei (18.067 lei net), pensia este de 20.436 lei (80% din brut (lege 303/2004 actualizata la 2015) - 2000 lei deducere (cod fiscal 2017) - 10% impozit (modificarea de la 01.01.2018)). Asadar, ce se schimba este vechimea, de la 25 la 20 de ani (daca asa e). In rest, acest calcul este in vigoare din 01.01.2018., legea pensiilor de serviciu e din 2004... BUM FÎSSSSS!!!?

Ciprian  •  27 septembrie 2018, 14:42

Deși nu face obiectul prezentului articol, dar nu mă pot abține. Domnule Tolontan și distinși cititori! ați aflat că a fost silit să-și dea demisia, bineînțeles, de dracnea, pamblică, alias v. popa, unul dintre „iluștrii” miniștrii din echipa guvernamentală a doamnei docilă? Pentru cine nu știe, deși nu cred că există cineva să nu-l cunoască, ministrul educației naționale. Știți de ce a fost demis sau silit să demisioneze? nu pentru manualele mizerabile apărute sub patronajul său, nu pentru crasa incompetență, nu pentru prezența publică deplorabilă și rezultatele iluzorii înregistrate la Minister, ci pentru faptul că n-a rezolvat problemele minorității maghiare, UDMR amenințând, comportamentul arhicunoscut, că nu mai susține proiectele de legi propuse de psd, bineînțeles, proiectele gândite de dracnea, făcute după voința sa și în funcție de interesele sale. Ăsta este motivul invocat chiar de marele iubitor de țară, de natârnătorul și nevânzătorul de neam și țară. Câtă bătaie de joc la adresa acestei țări și a adevăraților patrioți! Faptele spun totul, dacă interesul unei minorități reușește să schimbe un ministru, care, de altfel nici nu trebuia numit în această funcție, arată demagogia pură ce stăpâneșt acești indivizi. Ăsta-i patriotism, este?! Aviz celor ce mai susțin formele fără fond ale acestor indivizi! Pericolul pentru această țară, credeți-mă, sunt ăștia nu străinii, nu agenturile străine, nu intrușii unei lumi oculte, nu, nicidecum, ăștia strangulează țara și interesele acesteia! Să le fie rușine, deși nu se pune problema!!!

Ervin  •  27 septembrie 2018, 16:33

multumitii domnului Dorneanu. cand democratia e folosită astăzi ptr ce vedem cu toții sa le multumim acestor corifei care sunt într-o frenezie ( cateodata vesela) a distrugerii. o sa trebuiască generații întregi ptr a ne revenii ca societate si stat din ce se întâmplă acuma. dar sa nu cumva sa tipam pe strada la dl Dorneanu. sau la altii ca el. Doamne Ferește! sa facem sesizări la Curtea Constituțională:))))))))) ca asa e in democrație

tarainfractorilor  •  27 septembrie 2018, 23:21

si uite asa scapa infractorii de partid in frunte cu dracnea, nu o sa mai fie cine sa ii judece...

tarainfractorilor  •  27 septembrie 2018, 23:22

si uite asa scapa infractorii de partid in frunte cu dracnea, nu o sa mai fie cine sa ii judece...

Comentează