Referendumul pentru familie, între rahat și refuz de cunoaștere

Un antropolog cu studii serioase a deschis în Libertatea un ciclu de articole despre stimulii care ne determină opțiunile și votul. Publicul l-a primit excelent, analiștii media s-au indignat

sâmbătă, 29 septembrie 2018, 4:45

Libertatea a publicat vineri, și în ediția tipărită și pe site, un articol de opinie al antropologului român Radu Umbreș, referitor la referendumul despre familie care se va ține săptămâna viitoare, pe 6 și 7 octombrie.

Lector la SNSPA, Radu Umbreș are master și doctorat la două prestigioase universități din Marea Britanie, Oxford și UCL și a fost cercetător post-doctoral in cadrul Institutului Jean Nicod, Ecole Normale Superieure din Paris.

Radu Umbreș și-a ilustrat singur articolul cu o imagine a unei ciocolate belgiene de cea mai bună calitate, dar care semăna cu un excrement uman.

De ce a făcut asta?

Pentru că articolul vorbea despre felul în care dezgustul ne influențează judecățile. 

Dezgustul, spune antropologul, este unul dintre instrumentele evoluției speciei. De pildă, el ne-a împiedicat să ne îmbolnăvim sau să fim vânați. Nu e nici o rușine să simțim repulsie atunci când vedem ceva care ne confruntă puternic obișnuințele.

Așa se explică sentiment de dizgrație sau chiar de repulsie pe care îl resimt mulți oameni când se gândesc la un act sexual între doi bărbați.

Asta apropo de referendumul pentru familie, despre care Umbreș va scrie în Libertatea un ciclu de articole.

Radu Umbreș nu-și pitește opțiunea în privința referendumului, el este din tabăra ”NU”.

Întrebarea e, explică cercetătorul, ce facem după ce realizăm că suntem cuprinși de repulsie? Căci dacă ne transformăm dezgustul în judecată morală abandonăm însăși rațiunea și dilemele, care ne definesc ca specie.

Analistul și ziaristul Petrișor Obae, de la siteul paginademedia.ro, a postat un NO COMMENT îngrețoșat la imaginea publicată de Libertatea, aleasă, încă o dată, chiar de autor, tocmai pentru că ea făcea parte din demonstrația articolului.

”Astăzi, iar, într-un ziar printat, am văzut un…”, sună titlul dat de Obae, de unde lipsește cuvântul ”rahat”.

Să rostim cuvântul, nu e nici o rușine! ”Într-un ziar printat am văzut un rahat”. Și după aceea? După ce simțim repulsia, primul reflex e să începem să judecăm de pe poziții de autoritate morală, căci Perișor Obae se comportă exact așa cum a anticipat Radu Umbreș că suntem tentați să reacționăm noi, oamenii.

Siteul Pagina de media condamnă în numele dezgustului pe care l-a resimțit! ”I-ai validat argumentul antropologului”, adică ai judecat fără să raționalizezi, remarcă, amuzat, chiar unul dintre cititorii paginademedia.ro.

În acest caz concret, opinia unui cercetător despre referendumul pentru familie, e mai greu de înțeles cine e ”tabloidul”:

Ieri, în redacția Libertății, față în față cu ziarista Sorina Ionașc a stat Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei. A fost un dialog interesant. Căci asta e treaba unei redacții, să asculte ambele părți, să încerce să fie platforma pentru o conversație națională polemică și civilizată. E interesant cum purtătorul de cuvânt al Bisericii arată mai multă moderație și deschidere către înțelegerea poziției celuilalt decât unii dintre analiști.

Noi alegem cum vrem să purtăm dialogul.

Se poate să scandăm unii la alții judecăți morale indignate, precum Pagina de media sau precum cameramanul TVR care a început să strige, în direct, la președintele Coaliției pentru Familie, care era invitat în studioul televiziunii publice!

În articolul pe care l-a publicat în Libertatea, și în cele care vor urma, Radu Umbreș nu revoluționează antropologia. El explică, atractiv și aplicată pe o temă de mare actualitate, o teorie de anul 1 de facultate.

Cititorii Libertatea au primit foarte bine articolul. A fost unul dintre cele mai citite ale zilei, pe site.

Deseori, publicul e mai pregătit să se angajeze în argumente, și nu doar cu cele cu care ești de acord, decât suntem noi, ziariștii, care ne refugiem în refuzul de cunoaștere.

Comentarii (117)Adaugă comentariu

Andrei F  •  29 septembrie 2018, 16:56

Am libertatea sa nu citesc ,,Libertatea,,!

Cătălin Tolontan  •  29 septembrie 2018, 17:00

@Andrei F: sigur ca da, in general avem libertatea de a ramane in bula noastra si a celor care gandesc ca noi. Nu prea ne foloseste, dar avem libertatea de a o face :-)

Scorilo  •  29 septembrie 2018, 17:01

"Libertatea" are cititori?! Mă gândesc că respectivul individ, virusat de învățăturile din Marea Britanie, va vota "Nu" din invidie, pentru a vedea și homosexualii ce înseamnă să ai nevastă!

gogu  •  29 septembrie 2018, 17:07

un act sexual intre doua femei e o placere pt mine sa l privesc, intre doi barbatii e naspa dar cata vreme nu vom intelege ca unitatea unei tari consta in A INTELEGE DIVERSITATEA nu ne vom democratiza intelectual si nu vom merge spre democratie ,mergem spre mama rusia sau spre erdogan si chiar asa de trebuie sa cheltuim 42 milioane de euro din senin sa cheltuim niste bani aiurea ,avem sosele ,avem autostrazi ,avem spitale si atunci sa facem un canal pardon un referendum sa ne mai tragem niste bani ca oricum poporul nu intelege nimic lasa i sa se certe ca noi ne vedem de treaba noastra in sfarsit baiatul de la teleorman a dat o tema poporului sa l dezbine

Romulus65  •  29 septembrie 2018, 17:09

In ultima timp GSP citeaza din Libertatea ca din Biblie.

Tavi  •  29 septembrie 2018, 17:13

Eu votez da, familia este casatoria dintre barbat si femeie. Restul sunt speculatii, manipulari de sorginte atee. Optiunea mea se bazeaza si pe credinta ortodoxa si pe stiinta. Un Cercetator Stiintific, Dr. Ing. Botezat Ortodox

iosif  •  29 septembrie 2018, 17:20

Bani aruncati, o prostie marca psd.

Silvia C  •  29 septembrie 2018, 17:22

Dl.Umbreş aparține comunității gay. Aşa că,permiteți-mi să mă îndoiesc de obiectivitatea "studiului "său. Iar de la ciocolată la sex e o distanță imensă...

Silviu  •  29 septembrie 2018, 17:23

Cătăline , te dai și peste cap , *** , dar sa știi că lumea nu e proasta. Referendum-ul este îndreptat împotriva ideologiei lgbtq și este susținut de Biserica , este cred cel mai important examen al societății noastre de la revoluție până în prezent. Nu are nimeni nimic cu homosexualii ci cu ideologia homosexuala .

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

PETRE  •  29 septembrie 2018, 17:27

”Astăzi, iar, într-un ziar printat, am văzut un…” de fapt e "***" si nu ***, ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Matei  •  29 septembrie 2018, 17:31

Corect ce spuneti, dar as adauga ceva: in toate mediile, sustinatorii casatoriilor gay sunti cei agresivi, de-a dreptul violenti verbal. O ploaie de insulte se abate asupra "dezgustatilor", aproape ca nu mai indrazneste nimeni sa aiba alta parere. Incidentul cu cameramanul e elocvent in acest sens, iar faptul ca nu a fost concediat e un mesaj, din pacate.

Aurel  •  29 septembrie 2018, 17:34

Preferabil era un referendum ptr legalizarea prostituției. (Dar ăsta e un subiect tabu și bun pt bani murdari) Logic, o pereche (familie) de homosexuali nu poate procrea, deci ce rost are referendumul? Nu mă deranjează atât timp cât ei stau departe de mine (înțelegi la ce mă refer)

Radu  •  29 septembrie 2018, 17:35

Ne recomanzi o analiza facuta de un lector SNSPA ?! Pai acum cateva luni Ov Ioanitoaia, scria ca aia e o scoala de doi bani, o chestie *** care duce mai departe facultatea de activisti de partid Stefan Gheorghiu. Asta in contextul in care voi puneati tunurile pe Burleanu. Acum, deodata, SNSPA a devenit o institutie de prestigiu bag sama. Si da, vom merge cu totii la vot pe 7 octombrie. Da, pt ca ne-am saturat ***. Am ajuns ca in "Omagiu Cataluniei", de Orwell. #7octombriecutotiilavot

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

VLAD  •  29 septembrie 2018, 17:46

Eu zic sa isi dea cu parerea cei cu familie. Nu toti deontologii care au luat bani de la niste fundatii si corporatii total antiromanesti. Prefer sa fiu un retrograd necivilizat decat sa fiu un gay civilizat sau coleg cu fata de la pagina5. Si rubrica asta este o discriminare, ca sa fiu corect politic. De ce nu este si baiatul de la pagina 5 sau calul de la pagina 5?

Filbert  •  29 septembrie 2018, 17:46

@AndreiF: foloseste des si libertatea sa nu scrii pe acest forum. Ce e mult, strica. @iosif: as zice ca banii sint cea mai mica problema. Cea mai mare e, dupa parerea mea, ca actuala conducere psd spune clar: "ati trait toata viata cu wc-ul in fundul curtii si fara apa curenta, votati-ne ca si copiii vostri, si copiii copiilor vostri, sa traiasca la fel".

Andrei F  •  29 septembrie 2018, 17:51

@Cătălin Tolontan • 29 septembrie 2018, 17:00 Adica pierd inca ceva?Pentru ca eu cred ca cititorii GSP au pierdut din asocierea cu Libertatea...Apoi...,, Căci asta e treaba unei redacții, să asculte ambele părți,, ...eu auzisem ca jurnalistii trebuie sa informeze in primul rand...Daca am nevoie de filtrari ale informatiei caut la alt nivel.Se poate ca o cauza buna sa aiba ca reprezentant pe cineva care greseste...asta nu schimba adevarul.Exemplu:ati scris despre pesta porcina africana zeci de articole ,ati facut referire la specialisti ale caror pareri se bat cap in cap dar ati scris si norme in domeniu sau de deciziile oficialilor?Cum erau ambele parti oglindite?Altfel...maine este duminica.Numai la ce vad pe net rasfoind GSP cu trimiterile pentru Libertatea unde un barbat a facut nu stiu ce sotiei,o fata din Iasi cu o poza nud...cat sa ma spovedesc parintelui ...???Chiar atat de ,,drag,,sa va fiu?!

gogu  •  29 septembrie 2018, 17:52

intr o tara cu 22 sau 19 milioane hai sa zicem 18 milioane poate sant cateva sute sau hai cateva mii de persoane care vad iubirea altfel cine ne da noua dreptul sa i judecam sa aruncam cu pietre in ei hai sa zicem dragnea sau psd sant curati aruncati fratilor cu pietre totusi sa stiti ca bisericile din alte tari catolice ajuta oamnii necajiti la noi mergeti duminica la biserica sa va spuna popa cu cine sa votati si totusi sa stiti ca eu inteleg psd si sant intelegator si tolerant cu oamenii lui de ce sa i impiedicam sa voteze daca n au carte sau bacu luat ca olguta a zis ca le da bani in 2020 sau in 2025 referendum sa astepati pensia in 2020 CHIAR ASA DE CE N O R DA ACUM PENSIILELE

simplu  •  29 septembrie 2018, 18:00

Greseala manipulatorilor /propagandistilor este ideea ca ascultatorii lor sant mai redusi, asa cu mintea. Sau tocmai pe asta se bazeaza, pe lipsa unora de informare. De cand lumea exista si homosexualitate este. Si zoofilie si cate si mai cate imperechieri aiurea. Era un banc cu un maimutoi si o girafa. Dar mai ales exista discretie. Acum vor sa impuna deviatia ca normalitate. Adevarul este in carti: legea( codul civil) nu permite casatoria intre doi de acelasi sex, Constitutia nu interzice, cei care au scris-o mai credeau ca oamenii sant normali. Si iute asa o decizie CCR a aratat ca trebuie recunoscuta o astfel de casatorie chiar daca legea zice nu, ca legile ue primeaza , nu- i asa deontologi ai propagandei gay? Asa ca destui au cerut un referendum LEGAL, obligatoriu pentru guvernanti, ca doar e democratie, nu e asa? Mai ales ca este si un proiect de lege asa cum scrie la carte si nu asa ca in cazul cererii basesciene cea cu300 de parlamentari care nu avea asa ceva la baza, dovada manipularii, stia marinelul ca nu avea cum sa aibe urmari bzandu-se pe chestia aia, functionali adica. Acum e vremea manipularii , cei plimbareti prin parcul de langa Opera au devenit chiar agresivi. Eu zic sa voteze fiecare dupa cum ii duce mintea, rezultatul va fi un barometru de iq.

st.il.  •  29 septembrie 2018, 18:07

Dacă tot " am rezolvat-o " cu pesta porcină , cu gazele din Marea Neagră ( a noastră și a altora ! ) , cu toaletele școlilor de la țară ( și nu numai! ), cu toată mizeria ce ne-nconjoară dpdv , hai să ne tragem și un referendum ( ce costă un car de bani ) pe un subiect ce " pârjolește " biata noastră țară !...Sincer , cui ii pasă ?. O grămadă de bani irosită ptr. nimic. Măcar de ar fi ptr. ultima oară !...Mă îndoiesc.

show-ul rosu  •  29 septembrie 2018, 18:15

au ajuns atat de josnici psd-istii astia incat se folosesc mai nou de pederasti:))) Masa de manevara a psd-ului consta in stereotipul de fanatic ortodox cu cel mult 10 clase care vine pe bicicleta de la lucru, isi bate nevasta si copii, se duce la carciuma se face muci , iar duminica se duce si saliveaza pe moaste si pe icoane ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic. Intrebearea la referendum este : "Sunteti de acord ca guvernul actual sa fure in continuare in timp ce voi munciti ca prostii pentru ei ?"

David  •  29 septembrie 2018, 18:16

Zici Libertatea...si ***!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

gogu  •  29 septembrie 2018, 18:25

DOMNULE andrei f te rog mergi la antena 3 si spune ca esti liberal sau pmp sau usr si vei vede ca moderatorii care trebuie sa FIE MODERATORI TE DISTRUG zau ma baiatule in ce lume traiesti si tu cat pierzi dac piere psd zau sau esti baiatul unui barosan psd ai vazut ca astia de la psd au copii *** si ai baga la guvern ca asa a facut daia a spus ca fataa lui e dasteapta zau

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

fero  •  29 septembrie 2018, 18:27

libertatea este ziar ***????sunt foarte ingrijorat...asa ceva.....

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

victor L  •  29 septembrie 2018, 18:31

Articolul e plin de cuvintul "***" ca ilustratie a continutului.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Mihai Badea  •  29 septembrie 2018, 18:42

Dumnevoastră ați folosit cuvântul, și nu imaginea, ceea ce este de apreciat. De ce? Deoarece cuvântul îți permite să prelucrezi mental și să alegi conștient cum te raportezi la conceptul respectiv. În schimb, imaginea vizează viscerele. Gândurile se produc automat, adesea atât de rapid încât aproape că nu le percepem conștient. De aceea poate, dacă vedem pe jos o hârtie pe care scrie ***, calcăm fără grijă, mai ales dacă alegem să ne raportăm la sensul de desert. Pe de altă parte, dacă este *** adevărat, lucrurile se schimbă.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Crimson Veritas  •  29 septembrie 2018, 18:43

D-le Tolontan ... lasati ... '***' #rezist ... daca imi dati voie sa va parafrazez fara stelutele pe care le repartizati aleatoriu in numele ... Liberatii, mai ales celei de exprimare ... pentru subiectele cu conotatie ... politica ... specialitatea casei sau gradinei GSP ...:)) Oamenii se exprima Liber ... prin Referendum National ... daca Institutia Casatoriei, eventual a Adoptiei (deductie implicita) se poate aplica si la persoane de acelasi sex ... CR in vigoare nefacand distinctia ... cat de manipulator si nefericit sa fii ... sa nu-ti doresti ... o clarificare in acest sens ... indiferent de opinie ... ci sa ramana in vigoare ... un text constitutional, neclar, depasit? Asta nu este unul din subiectele d-voastra favorite ... in care d-voastra faceti 'investigatii' ... urmate de compuneri cu nuante juridice care va depasesc ca comprehensiune ... cu un continut de clasa a 4-a si o stilistica de clasa a 2-a si pe care le publicati ulterior pe blog ... sub denumirea de 'anchete de presa' ... sau 'vigilantism civic' ... Cred ca pe un asemnea subiect ... se poate pronunta ... fiecare in parte ... chiar fara sa beneficieze de indicatile d-voastra ... pretioase ... despre ce este bine, si ce este rau ... sa votezi ... ce este corect si ce este gresit! Nu este acelasi lucru ... ca si cum s-ar face ... un referendum despre legalizarea marihuanei ... unde ati putea explica d-voastra si specialistii in domeniu de la #rezist ... despre efectele benefice ale plantei respective ... si taxa pe valoarea adaugata ...:))

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Andrei F  •  29 septembrie 2018, 18:43

@gogu • 29 septembrie 2018, 18:25 Sa-mi dai de stire cand unul din copiii lui Dragnea candideaza la Parlamentul European...si ma opresc aici...Despre A3 ...avem libertatea sa ne uitam si sa citim pe cine dorim.@iosif • 29 septembrie 2018, 17:20 ,,Bani aruncati, o prostie marca psd.,,Domnule si daca ati fi o autoritate in domeniu ,chiar daca lucrurile ar sta asa cum credeti ...tot nu aveti dreptul sa scrieti asa ceva...In primul rand nu este vorba de PSD ci de o actiune a 3,5 milioane de cetateni.Si daca cetatenii in majoritate ar gresi atunci aceasta este ...Asa trebuie sa fie...Asta este democratia!Daca sunt o majoritate stabilita in urma unui referendum atunci astia sunt oamenii Lui!@Filbert • 29 septembrie 2018, 17:46 Va obliga cineva sa cititi toate comentariile?Aia cu toaleta in fundul curtii si PSD sa stiti ca faceti o greseala...Multe primarii de la tara isi fac acum canalizarea,introduc apa...prima mi se pare ca este o cerinta europeana.Pentru asta s-a dat ordonanta 6.Cautati sa aflati despre ce este vorba si apoi dezbatem cat doriti...

Scorilo  •  29 septembrie 2018, 19:03

@show-ul rosu: Scrii numai prostii. Referendumul nu are nicio treabă cu psd-ul, dar asta nu are, desigur, nicio relevanță pentru cei cu idei puține, dar fixe. Referendumul a fost cerut de noi, majoritarii, îl așteptăm de circa trei ani și nu-și propune să rezolve toate problemele din societate. A fost întârziat de politicieni cât s-a putut, iar cei mai înverșunați au fost cei din partidul Bruxelles, adică USR. Lăsați politicul cu treaba lui. Aici e vorba de riposta majorității la asaltul agresiv al minorității nocive.

gogu  •  29 septembrie 2018, 19:09

draga andrei iubesc si inteleg toti copii tuturor oamenilor am resprect pt copilul lui dragnea nu mi se pare corect sa fie atacat in strada pt parintele lui dar mi se par e corect sa avem o dezbatere de idei si chiar asa sa stii ca marii dictatorii iubeau copii si erau mari homo sa stii ca cezar era putin din dragnea nu stiu dar sa stii ca si marii dictatori iubeau copii a sa stii ca gerononimo branescu este un repetent te rog verifica asta e un baiat ajuns mare datorita partidului andrei mananc calculatorull si peretele daca gero nu e fost repetent te rog verifica

Cristi  •  29 septembrie 2018, 19:16

Catalin, ti se pare ok sa condamni pe cineva daor pentru ca are o opinie diferita de ceea ce este "politically correct" de exemplu crede ca homosexualitatea este un pacat? De ce sa fie condamnat cineva care a cazut in acest pacat si vrea sa se indrepte? De ce nu are voie sa se indrepte si i se spune ca este normal? De ce sa fie persecutati acestia?

Bogdan  •  29 septembrie 2018, 19:18

"Dar daca dumnezeu a pus homosexualii/lesbienele pe pamant ca solutie pentru copiii abandonati in orfelinate?"...s a intrebat asta vreo fata bisericeasca pana acum, sau ei merg pe ideea ca "mai bine batut si abuzat intr o familie traditionala decat crescut si ingrijit de catre gay"?

ticbis  •  29 septembrie 2018, 19:22

Articolul asta m-a amuzat teribil! Si nu pentru chestiunea in sine a referendumului! Daca ar fi sa-mi dau cu parerea la tampenia asta, consider ca e o pierdere de timp si de bani si nu merita eforturile si zbatererile in polemici absurde, nici ale jurnalistilor, nici ale politicienilor, nici ale bisericii si nici ale societatii civile. Pentru ca, in opinia mea, oricine are libertatea de a face ce vrea el cu sexualitatea lui: barbat cu femeie, barbat cu barbat sau femeie cu femeie; pot trai impreuna daca asa simt ei. Problema reala transcende insa acestor alegeri personale privind notiunea de "familie" in momentul in care implica intr-o astfel de ecuatie si alte persoane ce n-au nicio posibilitate de a accepta sau nu sa evolueze intr-un asemenea mediu: copiii!!! Pe scurt, un barbat n-are nicio problema sa-si prezinte in societate partenerul de viata ca fiind "sotia mea", insa un copil stie doar de "mama si de tata"; va fi distrus (si fara nicio vina) inca de la gradinita daca va fi obligat sa prezinte educatoarei si colegilor sai un barbat ca fiind "mama mea"!!! Asadar, nu problema casatoriilor intre persoane de acelasi sex ar trebui sa ne intereseze, ci doar posibilitatea acestora de a adopta copii, pentru ca abia de aici incepe drama reala! In fine, nu dezvolt subiectul, dar cam asta ar fi ideea... Revenind la articol, marturisesc ca m-a uluit titlul acestuia: "Referendumul pentru familie, între *** si refuz de cunoastere". L-am citit, nevenindu-mi sa cred; mi-am recitit cateva zeci de comentarii postate de-a lungul timpului pe tolo.ro si pe gsp.ro ca sa ma asigur ca n-am halucinatii: cuvantul "***" mi-a fost cenzurat in texte de vreo 14 ori, pe motiv ca "nu respecta politica site-ului" sau de "limbaj intolerant":) Mai mult, eu am folosit cuvantul asta in expresii literare sau populare uzuale ("a facut *** praf", "*** pe bat", etc), in timp ce in articolul asta Tolontan il foloseste in intelesul lui explicit si scarbos de excrement, citez: "imagine a unei ciocolate belgiene de cea mai bună calitate, dar care seamăna cu un excrement uman."!:) Tolo. am inteles lectia de libertate de exprimare pe care ne-ai predat-o in articolul asta, te citez: "Să rostim cuvântul, nu e nici o rusine! ”Într-un ziar printat am văzut un ***”. Si după aceea?" Chiar asa, dupa aceea, ce??? Dupa aceea imi cenzurezi mie in comentarii cuvantul "***"? Pentru ca e o rusine?!? Pentru ca e intolerant?!? Pentru ca, n-asa, politica site-ului?!? Tolo, pe bune, chiar m-ai distrat cu chestia asta, mi-ai facut ziua!!! PS: Sper ca au citit articolul tau si "colegii din echipa de moderare", in special moderatorul sef, stimatul domn Mitrut Docan! *** "****** Ma refer la cuvant, desigur:) PS2: Tolo, sper ca n-o sa-mi cenzurezi si comentariul asta; macar din spiritul celor afirmate in propriul tau articol. Altfel, ar fi o mostra de ipocrizie cat casa! Caci, n-asa, n-ar trebui sa ne fie rusine sa rostim cuvinte... O seara buna!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Moldoveanu M.  •  29 septembrie 2018, 19:23

Așa cum vor homosexualii niște drepturi, tot așa presupun că ar cere și acei copii, deja bătuți de soartă, care, orfani fiind, ajung in astfel de ,,familii alternative" și asta fără a avea posibilitatea de a vota. Așadar, consider că adulții sunt responsabili de a proteja aceste drepturi umane ale unor ființe inocente ce NU provin dintr-o uniune homosexuală, și care drepturi sunt mai importante decât ale unor anormali.

gogu  •  29 septembrie 2018, 19:29

in antichitate caligula si a facut calul consul in zilele noastre dragnea si a facut oamenii din teleorman oameni de incredere asta inseamna ca oamenii din alte judete NU SANT DE INCREDERE asa ca va rog daca nu santeti din teleorman sa nu comentati

cfrujeanul  •  29 septembrie 2018, 19:34

*** *** *** Sunt convins ca esti pro evolutie cum de altfel sunt pro evolutie si toti cei care sustin "libertatea" de a alege diversitatea. Pana la urma noi evoluam (in mintea noastra) spre ceva superior. Cu toate astea, da-mi voie sa cred in prostia mea si in incapacitatea mea de a intelege evolutia . Asa ar trebui sa ne manifestam cu totii cand vine vorba de ANORMAL. Cineva spunea: "singura chestie ce il delimiteaza pe om de restul e mintea lui. orice altceva gasesti intr-un porc sau cal (sau caine, primata ori delfin)

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

zorrozabal  •  29 septembrie 2018, 19:38

Nu am inteles nimic!Ca sa stiu pe cine injur!Odata pentru ca nu cunosc cum suna intrebarea sau intrebarile de la referendum,iar a doua oara pentru ca nici autorul nu vrea sa ne zica mai lamurit!Marea majoritate a populatie simte repulsie fata de acele practici contra firii si nimeni nu se indoieste de rezultatul votului!Dar "agenturilii" vor sta cu mainile in san?Ar mira pe cineva daca intrebarea de la referendum va fi atat de alambicata, incat votantii-multi "dar prosti"- vor intelege "invers"?!Adica asa cum le place alora?!

jos_cenzura  •  29 septembrie 2018, 19:39

Nu înțeleg ce are căsătoria de-a face cu constituția. Atâta incultură politică să aibă un popor? O constituție spune cum se constituie un guvern, cum se dau și se revocă legile, ce putere are fiecare în stat. O constituție nu dă legi. Ce facem, punem în constituție că în România se conduce pe partea dreaptă?? Bine, constituția României este o mâzgălitură copiată la indigo și nu merită respectată, chiar a fost scrisă de oameni ignoranți și superficiali, are multe lacune, inepții și chestii care se bat cap în cap. Demersul ăsta populist a fost încercat prin America prin 2000 dar nu prea a dat roade, nu știu de ce se reciclează în România acum. Oricum politicienii români îmi creează mult mai mult dezgust decât bărbații care se țin de mână. Dacă nu vreți ca doi bărbați (sau două femei) să poată adopta copii, dați o lege și gata (aș fi de acord), nu trebuie circul ăsta macabru. Sau poate circul e scopul, ca să uităm o perioadă de corupție.

ciocolatabelgiana  •  29 septembrie 2018, 19:40

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

cfrujeanul  •  29 septembrie 2018, 19:43

din ceea e ai taiat, se poate intelege clar (NU) comentariul meu. dar nu-i bai: ei bine, *** ma intreb ce cuvinte vei cenzura acum. probabil tot...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Mihai  •  29 septembrie 2018, 19:48

Petrisor obaie e ziarist asa cum libertatea e ziar serios. Tolontan in loc sa prezinte opinie impartiala, prezinta opinia unui homosexual care face propaganda lgbt. Nu exista in carta universala a drepturilor omului dreptul de a te casatori, deci referendumul e perfect democratic si legal si n-are nici o legatura cu russia, psd, china sau honolulu.

redy  •  29 septembrie 2018, 19:53

oare cand o sa intelegeti ca democratia costa,nu mai vreti democratie nu mai organizam alegeri,referendumuri,alegem conducatori pe viata si gata ,nu o sa mai aveti grija banului public.Dar alta e problema care va framanta ,***,noi sa mergem la vot si o sa dam o marturisire a credintei,punt,restul culcati-va.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

tindalescu  •  29 septembrie 2018, 19:54

A mai fost o "miscare populara"-de proportii si mai mari-pentru organizarea unui referendumului asupra reintroducerii pedepsei cu moartea!Vazand jaful asupra economiei nationale si proliferarea fara precedent a crimelor,talhariilor si violurilor asupra minorilor si batranilor, sau tradarea fara frica a intereselor nationale,ziarul Evenimentul zilei-condus atunci de Ion Cristoiu-a demarat strangerea de semnaturi,iar intr-un timp record s-au strans multe milioane de semnaturi,mult peste numarul cerut de Lege!Ei bine,nici pana in ziua de azi nu a fost organizat acel referendum!Cica ni "s-au transmis semnale negative"de la UE, unde eram candidati la aderarere! Romania e libera sa faca ce vrea,dar nu sa organizeze referendumuri d-astea!Dar ce are voie sa faca Romania?Raspuns:Multe!Adica sa plateasca,sa plateasca si iar sa plateasca!

Dan  •  29 septembrie 2018, 19:57

Sa o luom asa.Biblia a fost scrisa cu mii de ani in urma,iar scrisoarea Sfantului Apostol Pavel (care a fost unul din cei mai culti oameni din vremea lui )catre Romani ne spune citez "S-au falit ca sunt intelepti si au innebunit ".Asa ca mai usor cu oamenii de stiinta .. Cititi va rog " Romani 1:18-32 ".Asta trebuie sa aparam.Cu respect .

Toader  •  29 septembrie 2018, 19:58

Cele mai multe reclame din vest sînt cu ea blondă el negru sau soții albi în care albul e slăbănăg și/sau prost față de negru. Nu aduc nici un cîștig celor ce le comandă *** (destule studii), dimpotrivă. Așadar, ce *** (ar fi păcat să tăiați, e vorbă frumoasă românească) vreți cu astfel de povești?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cristi  •  29 septembrie 2018, 20:04

Domnule Tolontan, argumentele dumneavoastra pentru seria de articole din Libertatea mi se par nepotrivite: faceti apel la stiinta si la argumentul autoritatii (cand listati credentialele autorului) ca sa justificati o optiune care tine de valori. Ceea ce sugereaza ca stiinta ar putea sa justifice optiunile pentru un tip de valori. Mi se pare ca mergeti pe un drum pe care au mai mers si altii prin secolul 20 si ce a rezultat au fost lagare si gulaguri, tot in numele stiintei. Apoi, autorul nu si-a declarat in mod deschis optiunea la referendum, cel putin nu in continutul articolului. Ea transpare, insa nu e asumata, asa incat cititorul e indus in eroare ca omul vorbeste de pe pozitia "obiectiva" a omului de stiinta, ceea ce e o forma de manipulare.

ticbis  •  29 septembrie 2018, 20:05

Uluitor!!! Absolut fabulos! S-a ajuns pe site-ul asta sa se cenzureze chiar si titlul articolului publicat de catre insusi autorul textului si totodata proprietarul blogului!!! Asa ceva e de-a dreptul incredibil, este unic in presa scrisa si on-line internationala, chiar si Orwell ar fi invidios. Nici Ceausescu n-a reusit vreodata sa atinga asemenea culmi ale cenzurii :) In fine, sunteti liberi sa procedati cum vreti si dupa cum va duce mintea si harul profesional; asta e, astia suntem, atata putem, asta ne e nivelul! Pe undeva, se dovedeste in felul asta ca societatea romaneasca in ansamblul ei n-are nici in clin si nici in maneca cu vreo urma de simt democratic... Din cauza asta, tot ceea ce scrieti aici nu valoreaza mai mult decat cuvantul ala pe care l-ati folosit dvs in titlul articolului de fata... D-aia Romania arata asa cum o vedeti acum, d-aia miroase la fel de urat precum cuvantul respectiv :))) Felicitari pentru performanta si spor in continuare (!)

Bibicul  •  29 septembrie 2018, 20:07

Comunitatea LGBT este de cativa ani din ce in ce maI AGRESIVA in media. Culmea penibilului, aproape niciun film sau serial de la Hollywoood fara un amor gay sau lesbi. Vezi de exemplu, Star Trek Discovery etc, etc. In acelasi timp, generatia de maine a comunitatii se completeaza prin decizii aberante de smulgere a unor copii normali din familii hetero si repartizarea in cupluri gay.(Anglia de exemplu) Ori ce vor vedea acei copii acolo, vor aplica mai tarziu. De ce in familii gay si nu in familii hetero? Cine garanteaza ca nu sunt si cuplurile gay afectate de scandaluri, gelozie etc? O consecinta grava asupra lumii civilizate, reducerea natalitatii, In acest timp, fundamentalistii islamici promoveaza agresiv cresterea natalitatii. Obiectiv, preluarea pe tacute, prin schimbarea raportului etnic, a statelor din Vest. Democratia nu inseamna promovarea intereselor unor minoritati in detrimentul majoritatii. Discriminarea pozitiva a unei minoritati inseamna discriminare negativa a majoritatii, inseamna dictatura unei minoritati asupra majoritatii. Sub pretextul corectitudinii politice si al multiculturalismului(care cultura proprie in cazul LGBT?) se urmareste inrobirea majoritatii normale. Cei ce fac tambalau in Romania in favoarea LGBT ori fac din dorinta de a fi moderni si democrati, de a imita, ori sunt platiti ori au interes personal. Enumerarea unor personalitati stiintifice sau culturale ca fiind membri LGBT si de aici insinuarea ca apartenenta la comunitatea LGBT sau adoptarea unui astfel de comportament ar garanta realizari deosebite, IQ superior etc. este de o perfidie extraordinara. O fi fost Alan Turing ce a fost insa Einstein a fost hetero. Mi se pare ciudat si jenant faptul ca pe unii ii deranjeaza consemnarea in Constitutie a casatoriei ca fiind uniunea intre un barbat si o femeie. In spate este tot un interes material meschin si anume mostenirea la care are dreptul supravietuitorul unui cuplu. Daca nu stiau, baieteii si fetitele preocupate de acest lucru, exista si testamente.In final, nu uitati, specia umana este inca heterosexuala.

ticbic  •  29 septembrie 2018, 20:12

Uluitor!!! Absolut fabulos! S-a ajuns pe site-ul asta sa se cenzureze chiar si titlul articolului publicat de catre insusi autorul textului si totodata proprietarul blogului!!! Asa ceva e de-a dreptul incredibil, este unic in presa scrisa si on-line internationala, chiar si Orwell ar fi invidios. Nici Ceausescu n-a reusit vreodata sa atinga asemenea culmi ale cenzurii :) In fine, sunteti liberi sa procedati cum vreti si dupa cum va duce mintea si harul profesional; asta e, astia suntem, atata putem, asta ne e nivelul! Pe undeva, se dovedeste in felul asta ca societatea romaneasca in ansamblul ei n-are nici in clin si nici in maneca cu vreo urma de simt democratic... Din cauza asta, tot ceea ce scrieti aici nu valoreaza mai mult decat cuvantul ala pe care l-ati folosit dvs in titlul articolului de fata... D-aia Romania arata asa cum o vedeti acum, d-aia miroase la fel de urat precum cuvantul respectiv :))) Felicitari pentru performanta si spor in continuare (!)

Gabriel  •  29 septembrie 2018, 20:22

Cv - ul acestui domn il face cumva infailibil? Am intalnit si eu in uk astfel de oameni care, in domeniu fiind, nici nu stiau originile cuvântului "antropos". Putem, domnule Tolontan sa găsim justificări la orice,.... Chiar si marile razboaie sau genociduri ale omenirii au avut justificări...

Vladone  •  29 septembrie 2018, 20:27

Gresit Tolo... exagerezi, publicul NU l-a primit excelent. L-a citit doar...

Comentează