Referendumul pentru familie, între rahat și refuz de cunoaștere

Un antropolog cu studii serioase a deschis în Libertatea un ciclu de articole despre stimulii care ne determină opțiunile și votul. Publicul l-a primit excelent, analiștii media s-au indignat

sâmbătă, 29 septembrie 2018, 4:45

Libertatea a publicat vineri, și în ediția tipărită și pe site, un articol de opinie al antropologului român Radu Umbreș, referitor la referendumul despre familie care se va ține săptămâna viitoare, pe 6 și 7 octombrie.

Lector la SNSPA, Radu Umbreș are master și doctorat la două prestigioase universități din Marea Britanie, Oxford și UCL și a fost cercetător post-doctoral in cadrul Institutului Jean Nicod, Ecole Normale Superieure din Paris.

Radu Umbreș și-a ilustrat singur articolul cu o imagine a unei ciocolate belgiene de cea mai bună calitate, dar care semăna cu un excrement uman.

De ce a făcut asta?

Pentru că articolul vorbea despre felul în care dezgustul ne influențează judecățile. 

Dezgustul, spune antropologul, este unul dintre instrumentele evoluției speciei. De pildă, el ne-a împiedicat să ne îmbolnăvim sau să fim vânați. Nu e nici o rușine să simțim repulsie atunci când vedem ceva care ne confruntă puternic obișnuințele.

Așa se explică sentiment de dizgrație sau chiar de repulsie pe care îl resimt mulți oameni când se gândesc la un act sexual între doi bărbați.

Asta apropo de referendumul pentru familie, despre care Umbreș va scrie în Libertatea un ciclu de articole.

Radu Umbreș nu-și pitește opțiunea în privința referendumului, el este din tabăra ”NU”.

Întrebarea e, explică cercetătorul, ce facem după ce realizăm că suntem cuprinși de repulsie? Căci dacă ne transformăm dezgustul în judecată morală abandonăm însăși rațiunea și dilemele, care ne definesc ca specie.

Analistul și ziaristul Petrișor Obae, de la siteul paginademedia.ro, a postat un NO COMMENT îngrețoșat la imaginea publicată de Libertatea, aleasă, încă o dată, chiar de autor, tocmai pentru că ea făcea parte din demonstrația articolului.

”Astăzi, iar, într-un ziar printat, am văzut un…”, sună titlul dat de Obae, de unde lipsește cuvântul ”rahat”.

Să rostim cuvântul, nu e nici o rușine! ”Într-un ziar printat am văzut un rahat”. Și după aceea? După ce simțim repulsia, primul reflex e să începem să judecăm de pe poziții de autoritate morală, căci Perișor Obae se comportă exact așa cum a anticipat Radu Umbreș că suntem tentați să reacționăm noi, oamenii.

Siteul Pagina de media condamnă în numele dezgustului pe care l-a resimțit! ”I-ai validat argumentul antropologului”, adică ai judecat fără să raționalizezi, remarcă, amuzat, chiar unul dintre cititorii paginademedia.ro.

În acest caz concret, opinia unui cercetător despre referendumul pentru familie, e mai greu de înțeles cine e ”tabloidul”:

Ieri, în redacția Libertății, față în față cu ziarista Sorina Ionașc a stat Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei. A fost un dialog interesant. Căci asta e treaba unei redacții, să asculte ambele părți, să încerce să fie platforma pentru o conversație națională polemică și civilizată. E interesant cum purtătorul de cuvânt al Bisericii arată mai multă moderație și deschidere către înțelegerea poziției celuilalt decât unii dintre analiști.

Noi alegem cum vrem să purtăm dialogul.

Se poate să scandăm unii la alții judecăți morale indignate, precum Pagina de media sau precum cameramanul TVR care a început să strige, în direct, la președintele Coaliției pentru Familie, care era invitat în studioul televiziunii publice!

În articolul pe care l-a publicat în Libertatea, și în cele care vor urma, Radu Umbreș nu revoluționează antropologia. El explică, atractiv și aplicată pe o temă de mare actualitate, o teorie de anul 1 de facultate.

Cititorii Libertatea au primit foarte bine articolul. A fost unul dintre cele mai citite ale zilei, pe site.

Deseori, publicul e mai pregătit să se angajeze în argumente, și nu doar cu cele cu care ești de acord, decât suntem noi, ziariștii, care ne refugiem în refuzul de cunoaștere.

Comentarii (117)Adaugă comentariu

Kendo  •  29 septembrie 2018, 20:32

@Tavi - spui "de sorginte atee" de parca asta ar fi ceva oribil. Domnule draga, eu stiu ca Occidentul e zguduit mai ales de scandalurile de pedofilie din sanul Bisericii. Desigur, o sa spui ca manipulari, aiureli, prostii... Nici nu m-as astepta la altceva de la unii care, daca le arati textele pline de ura ale Bibliei, o sa-ti spuna ca "e scos din context"... Lumii asteia i-ar fi mai bine fara religie. Daca ati inceta sa mai urati tot ce va sperie pe voi, ar fi mult mai multa liniste peste tot - si spun asta ca om care nu tocmai incantat de avantul miscarii LBGT si cred ca, in cazul ideal, un copil ar trebui sa aiba o mama si un tata, dar eu, spre deosebire de voi, astia de va bateti cu Biblia in piept, nu ii judec pe altii daca nu-i inteleg. Pana la urma, in familia voastra "traditionala" femeile sunt batute, copiii violati si batuti sau trimisi la orfelinate. Statistica din Romania e mai clara decat orice referendum. Prefer un copil iubit de doi tati sau doua mame, decat unul cu corpul plin de vanatai de la un tata ticalos sau o mama betiva. Atata va dati superiori incat imi provocati scarba.

Romil  •  29 septembrie 2018, 20:35

@Cătălin Tolontan Să ţii minte:"Vai de cel prin care vine sminteala, mai bine i-ar fi lui dacă ..." (citește continuarea în Sfânta Scriptură). În ce îţi pui nădejdea d-ta după ce vei muri ? Sau crezi că vei trece "în nefiinţă" (așa cum se mai exprimă unii de la GSP) ? Să știi că doar animalele trec în nefiinţă !!! Oamenii fie vor fi osândiţi veșnic, fie se vor bucura veșnic după ce vor trece prin moartea trupească !!! De aceea ni s-a dat timp pentru a ne pregăti, iar Bunul Dumnezeu L-a dat pe Însuși Fiul Său, care S-a întrupat, S-a făcut Om asemenea nouă, ne-a învăţat (direct, apoi după Pogorârea Sfântului Duh peste Sfinţii Săi apostoli, prin Sfânta Sa Sobornicească și Apostolească Biserică), astfel încât tot omul ce va crede în El să nu moară (asemeni animalelor), ci să aibă Viaţă Veșnică !!! Domnul Iisus Hristos a fost răstignit ( El Însuși a ales să pătimească pentru noi, Dragostea Lui pentru noi L-a răstignit pe Cruce, nu piroanele !) arătându-ne că nu se poate intra în Viaţa Veșnică cu NU la referendum !!! CLAR CA LUMINA ZILEI !!! Prima Sa minune a fost cea de la nunta din Cana Galileii (dintre un bărbat și o femeie) !!! Dacă S-a jertfit pentru noi, în El voi avea ÎNCREDERE și voi vota DA la referendum !!! MIZA acestui referendum exact aceasta este : VIAŢA VEȘNICĂ, FERICIREA VEȘNICĂ !!! Fericiţi, de trei ori fericiţi sunt și vor fi cei care înţeleg acest lucru și blestemaţi veșnic vor fi cei care se opun acestui referendum pentru (re)intrarea în normalitate, după cum este scris :"Vai de cel care zice răului, bine și binelui, rău." Pentru că la Dreapta Judecată, Domnul Iisus Hristos ne va întreba, pe fiecare în parte :"De ce mi-ai refuzat Dragostea ???"( pentru că este scris :" cel ce mă iubește, Îmi urmează Mie" ). Cum Îi urmăm noi ???

Cetățeanul turmentat  •  29 septembrie 2018, 20:39

Ziariștii ce sunt mai întâi de toate ? Cei care informează sau formatori de opinie? Dle Tolontan, Dvs. sunteți părtinitor, pt ca promovați un singur punct de vedere, al celor ce argumentează împotriva revizuirii. Cu ceilalți ce facem ? Ei nu au dreptul de a-și face cunoscute argumentele ? Ar fi bine ca mai întâi sa informați obiectiv, iar apoi sa va spuneti și sa va susțineti punctul de vedere in chestiune, dacă aveți unul. Legat de argumentul adus de dl antropolog, e o speculație ca cei care doresc revizuirea Constituției o fac pt ca au o repulsie fata de homosexuali. Practic, dlui sugerează (iar Dvs păreți a-i susține punctul de vedere din moment ce nu-l evaluați critic) ca revizuirea Constituției are la origine homofobia. Va întreb ceva: Codul civil interzice in prezent căsătoria între persoanele de același sex?? O interzice. Cu ce i a împiedicat aceasta reglementare pe cei din minoritatea lgbt sa se manifeste in public in GayParade?? Cu ce i a împiedicat sa-și manifeste in public iubirea unul fata de altul?? Cu ce i a împiedicat sa-și “consume” relația ?? Dacă nu i-a împiedicat Codul civil, nici Constituția revizuita nu o va face, pt ca nu asta este obiectul, scopul și ideea revizuirii. Altele sunt argumentele care justifica acest demers. Dacă veți avea răbdarea sa urmăriți clipurile următoare, le veți înțelege și le veți putea aprecia valabilitatea. https://youtu.be/vtZMTGnEgAc https://youtu.be/2SFja9sf0lQ

Moise  •  29 septembrie 2018, 20:58

catalin, daca copii tai te-ar rastigni ce-ai simti ?

Cosmin Vladulescu  •  29 septembrie 2018, 20:59

Referendumul nu e pentru familie, cum sugereaza titlul ci pentru redefinirea casatoriei. Argumente vor tot exista, cine isi doreste intr-adevar sa inteleaga nu trebuie decat sa priveasca ce s-a intamplat la altii. Comunitatea gay si-a dorit initial sa fie acceptata, apoi recunoscuta, apoi egala, pentru ca scopul final este "familia" unisex si adoptia de copii. Pozitia celor care vom vota DA este aceea ca nu ne dorim un asemenea viitor pentru copiii nostri.

Bogdan  •  29 septembrie 2018, 21:27

Radu Umbreș pleacă de la ipoteza că dezgustul provoacă dorința unora de revizuire a Constituției. O ipoteză greșită în ceea ce privește mulți români. Tactică penibilă de psihologie inversă. Referendumul e despre căsătorie, nu despre opțiuni sexuale.

Lazar  •  29 septembrie 2018, 21:35

Dupa mine e prea simpla tema pentru atata pasiune si contradictii. Referendumul se limiteaza la a face mult mai complicata o eventuala viitoare modificare legislativa in ceea ce priveste definitia casatoriei. In loc de jumatate plus unu in parlament ar fi nevoie de o majoritate de doua treimi si proceduri mai complicate.

serban  •  29 septembrie 2018, 21:37

Pe toți tipii ăștia cu NU la referendum, i-aș întreba, cum ați reacționa doamnelor și domnilor, dacă fiul vostru v-ar spune într-o bună zi, "mama și tata, sunt gay" ? Sau cum v-ați simți stând în aceeași casă cu o "noră" chelioasă, bărboasă și cu voce baritonală ? Sper să nu vă jigniți propria inteligență cu un răspuns în genul, "dacă așa vrea el ..." !

Adi  •  29 septembrie 2018, 21:43

Era de așteptat ca Tolontan sa scrie pro gay. Ca asa are ordinul de la ziar. Toata presa de tipul celei a lui Tolontan s-a pozitionat pro gay deși dpv. al cititorilor ar fi trebuit sa fie pro familie, deoarece majoritatea zdrobitoare a romanilor e profamilie. Puteam paria toată averea mea ca Tolontan va fi progay nu din cauza convingerilor personale ca astea se pot schima si convingerile si orientările sexuale, ci pentru ca asa va primi ordinul. Chiar eram mirat ca nu a scris mai devreme progay. Cat despre ala cu doua doctorate in Anglia dacă nu era progay adio cariera, deci de ala nu ma așteptam decât la minune, dar s-a vândut ca multi pe o bucata (mare in cazul sau ) de pâine. E trist cum oameni ca aceștia ne dau lecții de morala si educație civica dar ei scriu la ordin pe bani.

Gheorghe Serban  •  29 septembrie 2018, 21:56

Catali Tolontan: un jurnalist foarte talentat (imi face o deosebita placere sa-i citesc articolele), dar prea "partizan". Oare sa nu fi inteles ca Referendumul nu este impotriva celor care practica sex cu persoane de acelasi gen, ci se refera la momentul intemeierii familiei. Evident, ar fi normal (si bine) ca acest moment sa fie o incununare a iubirii dintre un barbat si o femeie, dar viata ne-a aratat multe. In orice caz, ma amuza cei care pun semnul egal intre "iubire" si "sex".

george  •  29 septembrie 2018, 22:05

Dle. Tolontan, daca va intereseaza antropologia nu puteti evita analiza ontologica a subiectului la care face referire Referendumul din 6-7 octombrie. Daca nu aveti energia mentala sau dorinta de a fi serios pe acest subiect ar fi bine sa nu-l tratati. Va recomand lucrarile unui antropolog de necontestat, Philippe Descola, autor de mare valoare si profesor la College de France. Veti intelege mai mult ce inseamna familia de la societatile primitiva pina acum. Daca timpul nu va era o comoditate prea scumpa ati fi inteles ce se intimpla cu participantii "same sex" in tarile in care casatoria homosexuala e legiferata. Va propun Spania ca studiu, de ce nu si Franta. Daca ati fi fost expus pe o perioada decenta la asa zisa "politica corecta" din Europa de Vest si Statele Unite ati fi inteles de ce trebuie sa revenim la natura, la legea naturala si nu la speculatiile societale, moneda politica a coalitiei dintre noul liberalism si stinga radicala. Invatati, Invatati, Invatati....Dle. Tolontan si nu va mai infatuati in a fi sau deveni "formator de opinii". Ar fi interesant un raspuns din partea dumneavoastra. Va urmaresc, va scriu foarte rar dar unicul raspuns pe care l-am obtinut de la dumneavoastra a fost de o superficialitate nedemna pentru notorietatea pe care o aveti

claudiu  •  29 septembrie 2018, 22:13

@Cosmin Vladulescu : "....nu ne dorim un asemenea viitor pentru copiii nostri." cel mai corect ar fi sa le acorzi, copiilor tai, libertatea sa-si aleaga singuri viitorul

Beowulf  •  29 septembrie 2018, 22:15

Kendo: ai cumva o statistica reala pe care te bazezi cand spui ca in Romania copiii sunt violati? Asta nu e un argument. Poate o acuzatie. Sa fim seriosi: nu cred ca sunt mai mult de cateva cazuri pe an. Nu neg ca biserica e o gluma proasta pentru timpurile in care traim dar nu pot sa ii dispretuiesc pe cei religiosi asa cum nu pot sa ii dispretuiesc pe cei gay. Biserica in Romania e facuta sa arate rau de felul in care se comporta preotii, cerand bani si facand lucruri dubioase. Religia in sine are o latura buna atunci cand cere sa faci lucruri bune si sa incerci sa traiesti dupa un cod de valori morale. Eu nu sunt impotriva celor gay. Doar nu inteleg fenomenul din punct de vedere biologic. Si cred ca familia e definita de doua persone de sex diferit. Asta e parerea mea, cu respect.

Nedumeritu  •  29 septembrie 2018, 22:24

@claudiu Aha. Deci hai să nu-i vaccinăm, să-i lăsăm singuri să aleagă. Ce zici? Sau, să nu mai scoatem în afara legii abuzul in serviciu, poate ei vor dori să nu mai fie ilegal?!Sau sa-i lasam sa conduca de la 14 ani. Cine suntem noi sa le stabilim regulile? ce-s tampeniile astea? Tolontan: Umbres e un fanatic activist LGBT, nu poate suporta nici macar discutii in contradictoriu. Un *** e un ***. Ce faci tu se cheama relativizare morala si ai demonstrat ca esti de stanga, din stirpea lui Hillary clinton.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

di livio  •  29 septembrie 2018, 22:24

avem placerea sa va avertizam ca urmeaza limbaj vulgar si jignitor...referendumu asta ii un *** fisiit ca si individu care l-a inventat...adica individu care si-a lasat nevasta, pe Bombonica, pt o sfertseculara...aiasta-i famelia traditionala pesedista...pe de alta parte, sigur ca o sa merem toti buluc pe Libertatea.ro sa-l cetim pa antropolog

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ciprian  •  29 septembrie 2018, 22:43

Buna seara, am tot citit despre acest referendum..., ce este bine e ca s-a putut organiza, nu are importanta motivul si faptul ca unii sau altii vor sa arate ca ei l-au organizat, important cred ca este faptul ca niste cetateni au dorit sa-si exprime o idee sa o puna in legea fundamentala a statului...(ramane de vazut daca se va intampla acest lucru ori nu va trece, ori nu va fi participare sau nu va inclus in constitutie de partidul la putere) acest lucru arata insa ca oamenii obisnuiti au libertatea de alegere( sau cel putin sunt facuti sa creada ca si ei conteaza) Ce nu inteleg este anomalia care o gasesc in toate" luarile de pozitie" sa ma explic, am vazut ca sunt categorii 1) Cei care spun DA 2) Cei care spun NU 3)si sigur cei pe care nu intereseaza subiectul. Pana aici e normal, toti au Libertatea de alegere. In categoria Da sunt 1)Cei care din motive religioase crestine vor vota 2)Cei fara convingeri religioase care vor vota Bineinteles in aceasta categorie Da este posibil ca si unii care apartin LBGT sa voteze Concluzie au toti libertatea de alegere Ok, acum pt tabara NU 1)Cei care nu au convingeri religioase 2)Cei din LBGT Si normal pot exista cei cu convingeri religioase care pot spune NU din alte motive Concluzie toti au libertatea de alegere, totul e perfect. Ce nu inteleg e ca unii care se bat cu pumnul in piept pt Libertate , pentru Egalitate, pentru dreptul de a fi OM, pentru dreptul de a avea o idee , pt dreptul de a avea o convingere religioasa, sexuala...etc pot calca in picioare in numele celor mai sus mentionate doar ca ceilalti nu sunt deacord cu ei. Daca eu de exemplu vreau sa traiesc intr-o "bula de aer "de ce in numele aceeasi Libertati sunt condamnat, de ce daca pe viitor mai gasesc inca altii ca mine si vrem sa traim in acea" bula de aer" si credem ca si altii pot trai vrem sa facem un referendum nu avem aceasi Libertate sa o facem.. Din pacate toti vrem ca parerea noastra sa primeze facand ca ceilalti sa ne o accepte in numele LIBERTATII de exprimare sau de oricare fel insa fara sa dam posibilitatea sa ALEGEM!!!!!!!!!din pacate sau fericire suntem intr-o lume in care noi ne facem regulile cica Democratic , dupa convingeri de orice fel, dar in noi este scris ca orice regula se face in general pentru binele celor multi oricat am vrea sa spunem ca este sau poate fi altfel, pt ca altfel nu am fi supravetuit pe aceasta planeta. Voi vota DA doar pentru ca imi place sa traiesc intr-o "bula de aer" si ca si acest lucru este o decezie personala in numele aceeasi LIBERTATI. Ps scuzati greselile de scriere sau nu am fost coerent in toate ideeile de mai sus.

claudiu  •  29 septembrie 2018, 22:45

@Nedumeritu : nici decum. tot ce am vrut sa subliniez este ca nu trebuie sa ne ascundem alegerile in spatele copiilor. poti sa susti ca vei vota da pentru ca pur si simplu asa vrei, asa crezi, ca atat intelegi tu din viata asta, pentru ca astea sunt convingerile tale create in 50 +28 de ani de comunism sau ca asa zice popa :) p.s. cu abuzul in serviciu nu te-ai putut abtine... deh era pe punctaj :)))

Radu  •  29 septembrie 2018, 22:49

Subiectul ca si majoritatea celorlalte care tin agenda publica, a fost complet distorsionat de trompetele media si politicieni ori din prostie ori din nemernicie. Si acum am ajuns in starea noastra de gratie ca popor, genial oglindita Caragiale in caracterul cetateanului turmentat. Eu unul cred ca e ok sa votezi DA sau sa lipsesti . Sa mergi la vot si sa votezi NU nu arata decit prostie si fudulie. Cit despre singurul argument care merita discutat : parintii nu vor sa-si vada copii traind intr-o societate cu tenta gay. Cred ca ar trebui sa ne gindim un pic altfel , vrem sa oferim copiilor nostri o societate de tip Erdogan sau Orientul Mijlociu ( cu bune si rele) sau vrem sa oferim ceva de tip occidental ? Dupa ce facem alegerea ar trebui sa vedem ce fac unii sau altii in privinta comunitatii LGBT , fie ca ne place sau nu.

Romil  •  29 septembrie 2018, 22:57

@claudiu • 29 septembrie 2018, 22.13 "cel mai corect ar fi să le acorzi, copiilor tăi, libertatea să-și aleagă singuri viitorul". Am încheiat citatul. Și sunt de acord, pentru că libertatea este un dar de la Dumnezeu. Dar cum le acorzi copiilor libertatea, dacă votezi NU la referendum ??? Sau dacă ești indiferent și nu vii deloc ??? Căsătoria, ca uniunea liber consimţită dintre un bărbat și o femeie, este binecuvântată de Dumnezeu, deci un DA la referendum este NORMAL este recunoașterea VIRTUŢII cu rang de lege, în timp definiţia "...dintre soţi" (cu posibila extindere a noţiunii de soţi și pentru doi bărbați sau două femei), care ar rămâne în cazul în care, Doamne ferește, la referendum s-ar vota NU sau nu ar fi validat referendumul, ar fi recunoașterea PĂCATULUI cu rang de lege. Cu alte cuvinte, VIRTUTE=SĂNĂTATE sufletească și implicit trupească, iar PĂCAT=BOALĂ sufletească și implicit trupească, atât la nivel personal cât și la nivel de societate. D-ta ai accepta să te îmbolnăvești de bună voie și chiar mai mult, să ai urmași copii bolnavi, care să aibă libertatea (după concepţia d-tale) să aleagă, să dorească să devină sănătoși, dar să nu mai poată acest lucru, deoarece nu le mai permite legea votată sau acceptată prin indiferenţă de d-ta ??? Cam așa stă treaba. Poate te mai gândești...

Cocoru  •  29 septembrie 2018, 23:10

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Theodor  •  29 septembrie 2018, 23:16

Cătălin Tolontan. Articolul insinuează că dacă ești împotriva căsătoriei homosexualilor ești dezgustat de felul în care ei își satisfac plăcerile sexuale. Scuză-mă, dar asta este din nou o deturnare perversă de la obiectul real al referendumului. Ampla analiză a domnului antropolog nu are legătură cu referendumul. Referendumul are ca temă căsătoria, nu dorește să criminalizeze relațiile sexuale homosexuale. O altă remarcă, căsătoria nu a fost definită așa cum a fost ea definită ca protest împotriva homosexualilor, adică oamenii au fost dezgustați de către homosexuali și au definit căsătoria. Nu a fost definită ca expresie a unei judecate morale negative la adresa unor imoralități, ci a fost definită ca o concluzie morală inferată cu ajutorul unor premise naturale, deci o expresie pozitivă a unor virtuți. Și ultima remarcă, căsătoria nu are legătură cu satisfacerea plăcerilor sexuale, sexul și dragostea există dintotdeauna în afara căsătoriilor, căsătoria nu comportă ca necesitate satisfacerea sexuală. În concluzie, după părerea mea, articolul Dvs. d-le Tolontan este fake news, articolul nu este despre referendum. Că intenționează d-ul antropolog să creeze confuzie este una, dar ceea ce scrie el n-are de-a face cu referendumul.

Andrei F  •  29 septembrie 2018, 23:37

,@ gogu Ati auzit de,,funie in casa spanzuratului?,, Asta faceti dumneavoastra...Pai in 2016 in locul lui Geronimo stiti cine a fost sef? Dar stiti de ce nu ...stiti? Pentru ca intr- un an de zile au fost 5 sefi la ANSVA!!! Rezultatul la atata competenta? Uniunea Europeana a facut un Raport in ianuarie- februarie 2017 in care a scris negru pe alb ca Romania nu a implementat toate normele contra pestei porcine africane! Poate a fost o intamplare ....? De unde! La Sanatate a fost un ministru care si- a dat demisia pentru ca contrazicea evidenta in cazul Hexi ! Si mai mult! In timpul lui a fost o boala din cauza careia au murit bebelusi si mamicile nu mai stiau ce sa dea sa manance copilasilor! A fost ,,vinovate,,bananele,apa,branza,vaccinurile...A ramas o boala neindentificata de parca eram o tara africana! Exemplul cu copiii la Parlamentul European nu l- ati inteles.Pareti a nu cunoaste nici ca Dragnea are doi copii...Inca nu am citit ordinul dat ca sa se asigure voturile pentru un copil sau altul...Cum s- a intamplat...Spuneti ca Geronimo nu ar fi avut note mari.Asa o fi dar de cand conteaza? Nu am avut un nene presedinte care a tinut sa ne spuna el ca scoala vietii e mai buna si ca nu a avut note mari la scoala? Asadar il faceti pe Geronimo prezidentiabil?

Tudor  •  29 septembrie 2018, 23:45

Mi se pare sau esti *** dom'le ? Cred ca matale o sa refuzi sa cunosti ca esti *** , numai titlul ci si imaginea postata deaspura titlului arata ca esti de o parte si vrei sa influentezi ! Daca l ai luat si matale pe nu ul oamenilor intelegatori si toleranti in brate , asuma ti pozitia , nu ca stai sa vezi ce a zis un antropolog ! Te dai destept dar mai bine te joci in continuare de a jurnalistu detectiv !

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Bogdan  •  29 septembrie 2018, 23:48

*** ''***'' ***, cu sau fara legi care sa aprobe sau sa interzica treaba asta. E foarte simplu, se muta din Romania intr-o alta tara in care e permisa casatoria intre persoane de acelasi sex si rezolva dilema! Ce mi se pare macabru, as putea spune, este faptul ca se face parada anuala si ca participantii isi cer drepturile intr-un mod provocator si instigator...de cealalta parte, avem ''cultistii'' care se cred mari ortodocsi si fara a putea formula o fraza coerenta, arunca,cu ''HUO!'' si alte cuvinte in amaratii astia care sunt defapt efemeri...ei sunt 50-60 de ani si pa! Urmasi nu lasa in urma lor! Mai ok ar fi sa avem grija cum ne crestem copiii si ce facem cu orfelinatele, deoarece gena homosexuala se dezvolta intr-un mediu in care frica si supunerea fortata guverneaza. Deci haideti sa nu ii mai baga in seama, sa ii lasam sa se ''uneasca'' si sa isi mosteneasca averile, dar sa fim clari si sa scrie negru pe alb!!!! NU AVETI DREPTUL SA INFIATI COPII SI NICI SA VA NUMITI FAMILIE! PS: Exemplul lor cu '' ce e mai bine pentru un copil caruia ii mor ambii parinti, sa aiba o familie sau sa creasca la orfelinat'' pica din start, deoarece un copil imita si imprumuta caracterul si comportamentul parintilor, iar drama unui copil devine fantezia lor, concret, vine copilul sanatos la cap intr-o casa de homosexuali si devine fara voia lui, labil fiind si fara caracter definit, homosexual. Evolutia demonstraza ca homosexualitatea e o dereglare genetica, deci o boala, mai pe sleau! Ceea ce nu inseamna ca exponentii nu pot duce o viata normala, insa cumpatata si in liniste, va rugam!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Eduard Dracul  •  29 septembrie 2018, 23:53

@ Romil... *** Ca din cauza *** ca tine NU suntem nici macar pe marte ce sa vorbim de Pluto sau alte galaxii!! Pentru tine pamantul e plat si facut de dumnezeu....***... Daca dumnezeul tau a creat nu pamantu ci universul... CINE LA CREAT pe dumnezeu, ***!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

clahar  •  30 septembrie 2018, 0:06

ce naiba ne tot intereseaza pe toti ce fac doi oameni?hai sa ii lasam in pace si sa fim fericiti.cred ca e o aberatie ce facem cu totii.referendumul si-a alea tema gresita, tara problema si biserica nodul gordian.nu poti face Romania mai buna interzicand familia intre doua femei sau doi barbati.tara asta poate deveni mai buna daca toti suntem mai buni.cu toti oamenii.in rest e vrajeala si trustul asta, ringier, ar trebui sa fie de partea umanitatii care spune clar ca oamenii sunt liberi sa aleaga ce ii reprezinta.alo! de aude? in mitropoliei si in parlament!

Marcel  •  30 septembrie 2018, 0:10

Acest "KENDO" care a postat comentariul de mai sus (sau de mai jos) si care GENERALIZEAZA existenta Familiilor Traditionale dar disfunctionale in timp ce "FAMILIILE" cu DOI TATI sau DOUA MAME sint in mod AUTOMAT si PRIN DEFINITIE ARMONIOASE, PERFECT ECHILIBRATE d.p.d.v. EMOTINAL si ca urmare RUPTE DIN RAI astfel incit un copil adoptat de o astfel de "FAMILIE", crescut IN CONFUZIE si privat de acel echilibru NORMAL si NECESAR care nu poate fi oferit decit de o familie TRADITIONALA compusa dintr-un BARBAT si o FEMEIE, dovdeste ca el inssusi e un om CONFUZ cel mai probabil el insusi fiind victima unei familii traditionale dar disfunctinale si ca urmare, in disperarea lui, SE ARUNCA CU CAPUL INAINTE fara sa aiba certitudinea ca "IN BAZIN SE AFLA SUFICIENTA APA"... declarindu-si "scirba" fata de cei care CRED CU ADEVARAT IN SINGURUL MOD POSIBIL DE REALIZARE A UNEI FAMILII BAZATE PE RELATII COMPLEX AFECTVE, SINGURUL MOD POSIBIL DE PERPETUARE A SPECIEI UMANE, SINGURUL MOD POSIBIL IN CARE UN NOU NASCUT POATE INVATA PRIMUL LUI CUVINT... mama... Si pentru ca veni vorba... Eu insumi m-am nascut si am crescut in CEA MAI DISFUNCTIONALA FAMILIE TRADITIONALA POSIBILA, abuzul in toate formele lui posibile fiind la ordine de zi (MAI PUTIN SEXUAL) insa multumesc lui Dumnezeu, am profuda convingere ca nimic NU poate inlocui atingerea femeii pe care o iubesti... nimic nu poate inlocui alinarea sufletesca, caldura si echillibrul emotional pe care ti-l poate oferi O MAMA si UN TATA... Bineinteles ca in viata NU ni se ofera nici o garantie in timp ce UN SUROGAT E TOT CE POATE FI... doar un surogat...

Adi  •  30 septembrie 2018, 0:29

Oameni buni... o familie poate funcționa normal si bine doar cu părinți *** ( bărbat si femeie) , terminati cu aburelile ca un cuplu gay poate creste copii... daca ar putea creste copii împreună ar fi lăsat Dumnezeu sa nască si bărbatul.... ce crestere pot sa dea doi oameni *** unor copii????....hai sa fim seriosi!!! Bine puncta cineva mai sus. Sexul nu inseamna iubire... sa faca fiecare ce vrea cu viata lui... (orice lucru are o consecinta) dar de ce sa fie distruse niste vieți nevinovate??? TREZITI VA OAMENILOR SI HAI SA LUPTAM PENTRU TARA NOASTRA !!! PE 7 OCTOMBRIE VOM SPUNE DA.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Liviu  •  30 septembrie 2018, 0:36

Cand merg sa alimentez masina cu benzina, pun pompa in rezervor, nu in teava de esapament! Orice universitate din Europa, orice ziarist sau formator de opinie, orice savant cu studii post-universitare sau orice evolutionist care sustine modernismul poate sa spuna ce vrea... sau ce vrea cel care il plateste....

acciduzzu  •  30 septembrie 2018, 0:46

n-am inteles ce vrea sa transmita articolul. in afara de cross-advertising al unui aricol din alt ziar al aceluiasi trust de presa. ***, ***, ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

nica fara frica !  •  30 septembrie 2018, 1:55

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

NebulaEXE  •  30 septembrie 2018, 2:19

v-a sesizat obae ca s-a prins lumea de pr-ul pe care il face paginademedia lu vasiliu? ne e scarba de voi

Romil  •  30 septembrie 2018, 2:59

@Eduard ... • 29 septembrie 2018, 23.53 Ai terminat tot ce aveai de făcut pe Pământ și vrei să pleci pe marte, pluto și alte galaxii ??? Du-te neică sănătos, dacă ai cu ce, dar mai întâi învaţă să scrii corect !!! Ce te faci dacă întâlnești pe-acolo prin galaxii pe alţii mai dotaţi 😂 ??? Și ce te interesează "CINE LA CREAT pe dumnezeu" ??? Înţelegi tu ceva dacă-ţi voi spune ??? Cum vrei tu, minte mărginită să cuprinzi NEMĂRGINITUL ??? Nu poţi privi cu ochiul liber nici măcar la Soare, dar vrei să știi despre Cel care a creat Soarele ??? Sărmanul de tine...

hahaha  •  30 septembrie 2018, 8:22

T0l0ntan mimand iar impartialitatea si echilibrul si dand lectii despre subiect intr-un articol in care e pe fata de un partizanat enervant. D-le T0l0ntan, referendumul nu cred ca e despre ce bateti dvs. campii. Ma rog, nu stiu prea multe, nu prea m-a interesat. Incepe acum sa ma intereseze ca deh, ati scris dvs. asa frumos despre subiect. Mi sa pare amuzant cum dati dvs. pilde despre cum ar trebui sa fie lucrurile. Cand vreodata, in scriiturile dvs. numite pompos investigatii, ati prezentat serios ambele parti ale subiectului. Cand vreodata, vorbind despre lumea medicala/biologie etc., ati acceptat date din studii care infirmau clar enormitatile pe care le sustineati? Cand vreodata cei care au comentat pe aici negand lucrurile pe care le prezentati, cand vreodata acestia au fost catalogati altfel decat trolli, postaci, psdisti, asistati sociali si mai stiu eu cum - de catre dvs. si #fanaticii admiratori pe care ii aveti? Asta se intampla de fiecare data sub minunata supraveghere a sistemului de moderare. Care sistem de moderare, este o gluma sinistra cel mult, n-are rost sa intru in detalii. Ca tot vorbim asa despre dvs. si superioritatea morala pe care o mimati - Libertatea este, a fost si va fi doar un tabloid. Faptul ca dvs. lucrati si scrieti acum la Libertatea nu schimba cu nimic lucrurile. Ba chiar bate si mai mult in cuie faptul ca Libertatea este ce este. Toate scrierile dvs. sunt in cautarea senzationalului, deformeaza adevarul, prezinta bucati de adevar si doar o parte a povestii, sunt slab documentate, de cele mai multe ori prost intelese, au ca scop in sine isterizarea si conflictul. Asa ca poate incetati a va minti si nu va mai luati asa in serios - Libertatea nu a incetat peste noapte sa fie un tabloid. Referitor la subiect, pentru mine #lgbt a devenit in ultimii ani o miscare caracterizata in principal de agresivitate/fanatism. E pacat, dar nu i-a impins nimeni in directia asta. Si am senzatia ca de multe ori se depasesc niste limite care nu ar trebui depasite. Ce am inteles eu despre subiect - nu interzice nimeni nimanui pe cine sa iubeasca. E o mare mizerie cand toata partea #pro o tine langa cu chestia asta. E despre definitia familiei si daca nu gresesc despre adoptie. D-le T0l0ntan - unde se trage linia? Uite un exemplu, exagerat, dar totul pare exagerat in ultima vreme deci ar trebui sa fie ok - de ce sa fie doar 2 parinti? Nu conteaza sexul. De ce nu ar fi familii formate din 3, 5 membri sau mai multi? Sa zicem 5 femei. Sau 5 barbati. Sau 2 barbati si 7 femei. Asta de ce nu ar putea fi o familie? Nu incerc sa iau in deradere subiectul - dar daca familie nu mai inseamna 1 barbat si o femeie, mama si tata, atunci de ce ar fi musai doar 2 persoane? Adica sunt culturi unde barbatul are nu stiu cate neveste. De ce nu ar fi si femei si barbati in grupul ala? Sau numai barbati sau numai femei? De ce sa exista reguli care sa interzica asta? Poate culturile respective au fost prost intelese pana acum. Ar putea fi asta pasul urmator? Familie e un trib mare in care toata lumea iubeste pe toata lumea si copii sunt crescuti la comun? Dar pe copii aia de vor fi adoptati ii intreaba cineva in ce fel de familie vor sa fie? Sau cine decide, ei fiind minori/nou nascuti? Ca ipotetic, daca familie ar putea insemna orice... Greu subiect, chiar nu stiu, noroc ca a scris T0l0ntan echilibrat si documentat si a ilustrat cu un *** de ciocolata. Va multumim! Inca o scriere care nu vad sa aiba ceva constructiv ci doar incearca o influentare a opiniilor in stilul consacrat si eventual o inflamare pentru a produce ceva trafic ca deh, presa tabloida...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

hahaha  •  30 septembrie 2018, 8:49

Am scris mult si derajat de felul in care se scrie aici si am ratat niste "ï"- ma rog, ideile raman, cu sau fara greselile alea.

birlic  •  30 septembrie 2018, 9:17

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Dan Z  •  30 septembrie 2018, 9:32

Sigur , se apropie si ambele tabere isi ascut săbiile ,aducând , sacrificand cele mai proeminente păreri, sustinute de oameni care au reprezentativitate . Cu mine e mult mai grav ,nici una din tabere nu m-a convins. Sunt multe de rezolvat la noi ,economic,social, juridic, dpdv al civilizatiilor, al educatiei si al bunului simt, ..si va întreb când ii aduceți pe cei 4-5 milioane de romani inapoi in tara? Cu astfel de preocupări ,niciodata . Cu stima si intelegere Dan V Zaharia

Maxentiu  •  30 septembrie 2018, 10:10

Un titlu absolut jignitor si manipulator. Vad ca transferul la un ziar de cancan da roade, felicitari!

Mircea  •  30 septembrie 2018, 10:25

unii spun ca acest referendum ar fi pt "redefinirea familiei" sau a casatoriei. Familia si casatoria sunt niste chestii intime intre doi oameni. Articolul lui Tolo este super pt ca intr-adevar: multi dintre noi nu suntem in stare sa rationalizam dezgustul, chiar daca ( in cazul asta ) nu ne priveste. Altii spun ca nu-si doresc un "asemenea viitor" pt copii: copiii tb sa aiba libertatea de a-si alege viitorul... Ciudat este insa ca Romania are timpul, resursele si banii necesari pt a tine un referendum inutil.

Doru Vlad Popescu  •  30 septembrie 2018, 10:43

Aș dori desecretizarea protocoalelor DNA-presa....Va întreb public Domnule Tolontan:sunteți sau nu MASON?

Maxentiu  •  30 septembrie 2018, 11:51

Încă o chestie: în încercarea de a oferi un argument pseudo-științific taberei boicotarde, dl. Umbreș oferă exemplul tipului care face sex cu un pui congelat, un scenariu care ne provoacă dezgustul dar „nu face rău nimănui”. Totuși, în încercarea lui de a echivala două situații, domnia sa omite că tipul cu puiul nu a pretins niciodată că ceea ce face el e normal, nici nu a cerut dreptul de a se căsători cu puiul, nici nu a cerut să viziteze școli pentru a le explica copiilor cît de normal e sexul cu pui congelați. Da, ideea de homosexualitate provoacă dezgustul multor oameni normali, dar nu asta e motivația pentru a organiza un referendum și pentru a cere clarificarea noțiunii de căsătorie din Constituție.

caine  •  30 septembrie 2018, 13:23

Eu zic ca societatea a luat-o razna ! Prefer un om simplu din mediul rural unui multinationalist cu barba precum un popa (apropos, e oribila moda asta). Din cauza infatuarii si a snobismului , intelectualii cu cos pe ghidonul bicicletei si trotineta electrica, au preluat un curent ce devine periculos. Romanii, ca si alte popoare ortodoxe, nu vor accepta niciodata ca un copil sa traiasca intr-o familie de barbosi , ca asta e scopul final, ***.Auziti idee: decat sa ia bataie intr-o familie clasica, mai bine ingrijit de 2 gay de la Oracle. Voi va auziti ?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

??????  •  30 septembrie 2018, 13:34

Opinați că Mitică Dragomir (Corleone) este mai priceput la fotbal decât Ovidiu Ioanițoaia ? Cum ați comenta despre faptul că Mircea Sandu , care a jucat fotbal la nivel de echipă reprezentativă, nu își exprimă opiniile cu aceeași insistentă precum Mitică de a fost la ligă; sau nu este nu este întrebat de mass-media ?

robert  •  30 septembrie 2018, 13:43

UN ARTICOL BINE CONSTRUIT. Atat de bine construit incat se muta interesul de la sexul intre doi barbati la "dezgustul" si "ratiunea" care ne apartin, zice specialistul pentru ca bunicii si strabunicii nostri avea acel dezgust. Aveau acel dezgust si nu aveau ciocolata...si alte binefaceri ale modernismului. inclusiv sexul intre doi barbati. De ce atitudinea fata de lesbiene e mai "calda"? explicatii garla. Cea mai simpla... nu prea exista "strapungeri" nefiresti. Revenind la articol. Respect. Si-a atins scopul. A mutat atentia. Perdea de fum cu miros britanic. Elegant. Parca simti mirosul de ceai exotic printre izul de *** ciocolatii si feromoni.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Mircea  •  30 septembrie 2018, 14:49

@Maxentiu: defineste normalitatea. @caine: deci societatea a luat-o razna pt ca exista oameni barbosi care tie nu-ti plac ;)

Vioreata  •  30 septembrie 2018, 15:15

Cand spui ca face parte din tabara "NU", cred ca te referi la singura tabara de oameni intregi la cap , adica NU REFERENDUM !!!

caine  •  30 septembrie 2018, 16:30

@mircea: daca barba e scurta si ingrijita e ok, daca e lunga e scarboasa. asa si cu gay-ii, daca isi vad de treaba lor, e ok. daca incearca sa ma convinga ca eu sunt defect, si mai doresc si infierea copiilor, atunci iar e nasol.

r adu  •  30 septembrie 2018, 16:36

Zice reputatul (???) antropolog: Nu e nici o rușine să simțim repulsie atunci când vedem ceva care ne confruntă puternic obișnuințele. Eu zic că în cadrul practicării sexualității nu e vorba de obișnuințe, ci de repere de moralitate, care sunt deasupra unor reflexe plantare sau lombare. Dar probabil ... nu se vorbește la antropologie (?) și despre repere de moralitate, ceea ce duce la confuzii de fiziologie, nu confuzii filozofice despre sexologie.

Simo  •  30 septembrie 2018, 18:30

Draga Tolo, te miroseam demult ca ești pro-gay. *** logica ta si prietenii tai de loja nu ma fac decât sa rad.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Jean-Paul  •  30 septembrie 2018, 19:10

Ce se va rezolva daca votezi DA la recensamantul bigotilor si escrocilor? Asta nu e referendum, ci un recensamant pentru socotirea numarului de *** care cred ca daca ei voteaza DA, gata LGBT-istii se sperie si intra in vagauni si nu mai ies in veci de acolo. Recensamantul asta e si pentru numararea escrocilor care vor profita de voturile adunate pentru a-si revendica, vezi doamne, popularitate si incredere din partea burtaverzimii. Da, referendumul nu va avea nici o influenta asupra extinderii fenomenelor de tip LGBT in Romania. Scurt si cuprinzator: pentru a opri raspandirea unei boli, o combati tratand pe cei bolnavio deja si eliminand cauzele imbolnavirilor. Ca sa opresti comiterea unor fapte negative pentru societate, le declari drept infractiuni si prevezi pedepse in codul penal pentru cei care incalca regulile. Ce daca se va schimba definitia familiei in Constitutie? Cine va tine cont de asta? Si acum, in codul civil se prevede ca familia inseamna unirea unui barbat si a unei femei, prin casatorie, plus fructul/fructele casniciei, plus parintii acestor soti. Scrie undeva ca homosexualii si lesbienele vor fi pedepsiti daca incalca morala crestina si, in acelasi timp, morala societatii? Nu, nu mai scrie in Codul penal . Deci, ramane la latitudinea fiecaruia, dupa nivelul sau de educatie, morala, cultura, etc sa-si aleaga calea. Da, morala crestina are meritul ei, dar se stie inca de la Adam si Eva ca fructul interzis tenteaza si ca doar cei puternici si normali vor alege casatoria dintre un barbat si o femeie, fiindca doar asta permite reproducrea speciei si nicidecum practica LGBT. In consecinta, toti propagandistii in favoarea "recensamantului prostilor si escrocilor" din 6 si 7 octombrie trebuie tratati ca niste escroci ce vor sa ne vanda aerul pe care il respiram si apa pe care o bem, drept conditii sine quq non a existentei noastre ca oameni

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează