Dragi fanatici care detestați săracii, pesediștii, useriștii, peneliștii, minoritățile ”care ne strică fetele și băieții” și rromii ”care fură”

Odată cu Amos Oz dispare un uriaș al literaturii și rămâne promisiunea că empatia este una dintre căile spre progres

sâmbătă, 29 decembrie 2018, 2:22

Scriitorul israelian Amos Oz a murit, vineri, la 79 de ani.

A fost etern favorit pe lista scurtă a premiului Nobel pentru literatură și niciodată câștigător.

Se resimte lipsa distincției ca o nedreptate pentru milioanele sale de cititori din întreaga lume?

Da, însă, cu expresia unuia dintre personajele lui Oz din ”Cutia neagră”, înfrângerile ne fac bine, iar ”singurătatea, dorința și dorul ne depășesc puterile noastre, însă fără ele ne stingem”.

Sau, cu mai mult umor, ”E greu să fii profet în țara profeților. E prea mare concurența”.

La schimb, scriitorul a fondat ”Partidul Linguriței”.

În epoca tuturor înflăcărărilor și fanatismelor, Amos Oz s-a simțit solidar cu cei care iau apă din mare cu lingurința și o aruncă pentru a încerca să stingă ura, conflictele și extremismul.

Ultima carte a sa, publicată în 2018 în România la editura Humanitas, se intitulează chiar așa: ”Dragi fanatici”.

”Fanaticul năzuiește să te schimbe ca să fii și tu ca el”

Într-un mai vechi eseu, editat în urma unui discurs din 2002, Oz conturează esența fanatismului.

”Una dintre trăsăturile cele mai pregnante după care se poate recunoaște un fanatic este năzuința lui fierbinte de a te schimba în așa fel încât să devii și tu ca el. Să te convingă că trebuie să-ți schimbi neîntârizat părerile. Fanaticul nu vrea câtuși de puțin să existe vreo deosebire între oameni. Dorința lui e să fim cu toții <ca unul>”.

Idee din România: să aibă drept de vot numai anumiți oameni. ”Ce dacă ar participa la alegeri doar 15% din populație?”

Din cauza preocupării sale pentru fanatism, Amos Oz a fost considerat ”trădător” chiar de către radicalii poporului său. ”Port acuza de trădător ca pe o medalie de onoare”, spunea el.

Nu cu multă vreme în urmă, unul dintre actorii societății civile din România, exasperat de rezultatele votului, propunea ca la alegeri să se restrângă dreptul la vot!

”Să voteze doar cei care au o aplecare minimală pentru a face ceva pentru țara asta”, scrie pe facebook Cătălin Teniță, unul dintre fondatorii #GeeksforDemocracy#.

Ideea lui: cine poate face o săptămână de muncă socială, ”dar muncă fizică, nu la birou” să voteze, cine nu, nu!

”Da, poate că ar participa doar 15% din populație. Apoi doar aia ar vota sau ar candida. Care e problema?”.

Chiar așa, care e problema să le recunoști doar unor dreptul de a alege ceea ce le influențează viața tuturor? Care e problema să practici ”taxare fără reprezentare”?

Amos Oz ar zâmbi.

Binele de după ce vom scăpa de ”balast”

De mii de ani, în Orientul Apropiat ideea că ”dacă scăpăm de ceilalți o să ne fie bine” a făcut o carieră convingătoare și un dezastru pe măsură.

Amos Oz ar zâmbi ori de câte ori aude cum soarele va apărea după ce vom scăpa de ”cei întreținuți”, de balastul oamenilor săraci care ne opresc să progresăm.

Studiile arată că România este una dintre puținele țări europene în care, odată cu creșterea gradului de educație sau a veniturilor, nu scade nivelul de intoleranță!

Cei mai ”luminați” dintre noi continuă să considere că sunt trași în jos de către cei care ”nu corespund” și nu lasă România să progreseze.

Zeloții noștri, de toate orientările, sunt chiar mai iubitori decât ai altora.

Vinovăția copilului ai cărui părinți ”s-au sacrificat de dragul lui”

Oz îl citează pe Winston Churchill: ”Fanaticul e un om care cu nici un chip nu-și schimbă opinia și care cu nici un chip nu te lasă să schimbi subiectul”.

În intoleranța lor, cei intoleranți nu te salvează doar pe tine, ci salvează orașul, generația, țara și omenirea.

Fanatismul, spune scriitorul, începe acasă.

Alchimia intoleranței, așa cum o citește Amos Oz, debutează mărunt. ”Prin impulsul atât de frecvent de a-i schimba pe cei dragi, pe copii, pe fratele tău și pe sora ta”.

Uneori, acest impuls ”se canalizează pe un făgaș diferit: să ne jertfim pe noi înșine cu bucurie de dragul viitorului copiilor noștri, sau de dragul generațiilor viitoare”.

”Nu o dată, copilul ai cărui părinți ”s-au sacrificat de dragul lui” e condamnat să-și poarte toată viața povara grea a sentimentului de vinovăție”, crede scriitorul în ”Dragi fanatici”.

”Se întâmplă ca sacrificiul de sine să fie o armă fanatică extrem de ascuțită, o armă care servește la efectuarea unei manipulări sentimentale strivitoare”.

Pe domeniul lui Radu Cosașu

Și mai e ceva, observă Amos Oz.

”Cui e dispus să se sacrifice pe sine cu entuziasm nu-i va fi greu să-i sacrifice pe alții”.

Partidul Linguriței a suferit o mare pierdere.

Dar, ca să cităm dintr-un domeniu frivol, însă drag lui Radu Cosașu, acest Amos Oz al nostru, știți ce se întâmplă când un jucător este eliminat dintr-un meci de fotbal?

În multe cazuri, echipa lui devine, spre surprinderea tuturor, mai bătăioasă și mai bună!

Printr-un proces silențios de multiplicare a energiilor, dispariția unuia din echipă îi face, involuntar, pe ceilalți zece să încerce să-i ia locul. O echipă în inferioritate numerică nu trece din starea de 11 în cea de 10, ci, de multe ori, într-o stare de 20!

Calculul aritmetic e simplificat, desigur.

Vorba lui Amos Oz, cu ultimele cuvinte ale ultimei sale cărți: față de orice visuri, viața reală e ”mult mai puțin și mult mai mult”.

 

 

 

Comentarii (63)Adaugă comentariu

Cris  •  29 decembrie 2018, 14:41

super articolul ! ce cauta un jurnalist ca tine sa scrie pt un tabloid ca Libertatea ? Sau un alt tabloid ca gazeta sporturilor ( care, hai sa fim sinceri, numai " a sporturilor" nu este ). In general, fiecare tara are si jurnalism de calitate pe langa tabloidurile pline de poze cu femei semi-goale sau ce a facut sau dres Kim Cardashian . Cand iti doresti calitate sti ca poti apela ( ca cititor ) la un NY Times sau un The Guardian. Tolo, tu publici in tabloiduri pt ca in Romania nu exista un sau mai multe echivalente a unui NY Times ?

Cătălin Tolontan  •  29 decembrie 2018, 14:42

@cris: va raspund cu citeva exemple care tin loc de vorbe, apropo de ceea ce incearca sa devina Libertatea. https://www.libertatea.ro/libertatea-special/craciun-romano-maghiar-in-tir-o-saptamana-trei-tari-1350-de-kilometri-pe-autostrazi-2497240 https://www.libertatea.ro/stiri/video-foto-craciunul-se-vede-cu-inima-2496618 https://www.libertatea.ro/ultima-ora/legaturile-bolnavicioase-de-la-metrou-metrorex-plati-regulate-catre-sindicatul-care-ameninta-cu-greva-generala-2455209 https://www.libertatea.ro/ultima-ora/video-ana-de-1-decembrie-fata-paralizata-pe-trecerea-de-pietoni-care-spune-va-iubesc-clipind-din-ochi-2471938

Cristi  •  29 decembrie 2018, 15:16

Stiu ca esti un psd-ist convins, dar chiar nu vreau sa te schimbi, ***?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cătălin Tolontan  •  29 decembrie 2018, 15:17

Pesedisti eram si cand investigam aceste lucruri? :-) https://www.libertatea.ro/ultima-ora/investigatie-exclusiva-baiatul-lui-dragnea-scapat-de-10-000-de-porci-inainte-de-molima-valentin-dragnea-un-om-de-afaceri-mai-bine-informat-decat-altii-2354597 https://www.tolo.ro/2018/06/18/document-fara-numar-de-la-fina-pentru-nasu-gabi-firea-i-a-dat-cu-dedicatie-lui-gigi-becali-ingrijirea-terenului-de-pe-national-arena-pret-platit-de-bucuresteni-oricat-ar-costa/ V-am oferit doar doua exemple recente si din ambele tabere ale PSD, Dragnea si Firea, ca sa nu spuneti ca, de fapt, tinem cu ”ailalti”. Acum, serios. Genul acesta de repros, ca suntem cu unii sau cu altii il auzim de 20 de ani si nu ne-a urnit nici un centimetru. Ne facem treaba si aducem catre dumneavoastra faptele, fie care va convin, fie ca nu.

Adrian Preda  •  29 decembrie 2018, 15:18

Intr-adevar, ar trebui sa voteze doar oamenii cu un grad de inteligenta bine demonstrat.

pawn  •  29 decembrie 2018, 15:54

@Adrian Preda . pai si cum, te resemnezi, asa, sa fii exclus de la vot? asta da spirit de sacrifi ciu :)

scorilo  •  29 decembrie 2018, 16:09

Cătăline, ai stârnit fanaticii haștagiști, n-ai avut de lucru?! Vezi? Deja ești catalogat drept pesedist! Involuntar, acești fanatici îți dau dreptate: știu mai bine decât tine cine ești, ce citești, ce preferințe ai etc. Sunt deținătorii adevărului absolut, acuzându-i pe alții de atitudini comuniste, deși ei manifestă exact simptomele totalitarismului bolșevic: ateism, internaționalism( "să ne conducă UE, pentru că noi nu suntem în stare") și justiție abuzivă. Sunt produsele perfecte ale propagandei. E grav. Oricum, felicitări pentru articol!

Aurel  •  29 decembrie 2018, 16:10

Până la urmă cu toții suntem fanatici. Așa e specia umană construită. Asta și datorită faptului că dacă taci ești tratat drept prost. Granița dintre fanatism și expunerea unei păreri este foarte fragilă mai ales când ești pus între a fi manipulat sau a manipula. Personal nu cred că există persoane care să nu manipuleze. Însăși educația se face prin manipulare și de aici putem să extrapolam cât de mult e posibil

Angajatul de la Academie  •  29 decembrie 2018, 17:03

Ai scris articolul acesta inainte sau dupa ce le-ai spus celorlalti angajati de la Gsp sa ignore cele doua decizii judecatoresti si sa continua sa spuna ca echipa Fotbal Club Fcsb e Steaua Bucuresti? Te intreb asta pentru ca mi-a placut citatul: ”FANATICUL NĂZUIEȘTE SĂ TE SCHIMBE CA SĂ FII ȘI TU CA EL”

Adrian Preda  •  29 decembrie 2018, 17:08

@pawn , te-ai simtit repede, ***...........

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

VLAD  •  29 decembrie 2018, 17:14

Ce cauta Tolo in Libertatea? BANI!!! De aia avea si banner cu Rosia Montana Gold Corporation! De aia a stat ani buni pe statul de plata a coruptului Voiculescu! De aia s-a facut ziarist la trustul Pro al " cinstitului" Adrian Sarbu! De aia e acum coleg cu Baba Vanga si cu Fata de la pagina 5! Pentru ca iubeste jurnalismul curat! Tot de aia pe facebook isi permite sa minta ca nu a luat bani de la RMGC! Sunt PSD-istii hoti, dar nici criticii lor nu sunt mai breji!

Adrian Preda  •  29 decembrie 2018, 17:33

@ Vlad, Catalin Tolontan a facut mai mult decat toata justitia si mass media romana la un loc. Totul in spiritul adevarului si impotriva coruptilor care distrug Romania si oamenii cinstiti.

ovidiu_3003  •  29 decembrie 2018, 17:42

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Procter  •  29 decembrie 2018, 18:41

Multă sănătate și un an nou la fel de bun Cătăline. Tu nu poți sa i împaci pe toți , dar sper ca asta nu e telul tău Sper ca in continuare sa scrii, ca și pana acum, de hoți ca Udrea și ceilalți politicieni, de ziaristi valorosi ca Oz și sa intri in toate domeniile cu probleme!

Danny  •  29 decembrie 2018, 19:46

Bravo. Superb articolul. Ma bucur ca ne oferi din cand in cand bucuria de a cunoaste scriitori si idei noi. Aceasta este darul primit de la tine: ghidarea cititorului catre independenta. Mentala.

Cosmin  •  29 decembrie 2018, 20:48

Cum Amos oz nu are nevoie de "Ode venite...tocmai din romania,...eu unul raman.....cu "Titlul" articolului Dlui tolontan...Suna,..parca..mai bine , de exemplu " Iubiti si cainii...vagabonzi..." Cit despre PSD-isti, securisti si altii.....sa fim seriosi !

Mihai Chirita  •  29 decembrie 2018, 21:18

Catalin m-ai facut sa-mi para rau ca nu citesc :D. PS: Pe cand filmul? :D

Corneliu  •  29 decembrie 2018, 21:29

Un articol super! Felicitări!

Durla  •  29 decembrie 2018, 21:30

Da....corect spuse....dar fanaticul înțelege?

Cristian  •  29 decembrie 2018, 21:56

Adrian Preda, fiecare dintre comentariile tale te descriu exact asa cum esti, un pliurd sadea (prin definitie cu un grad redus de inteligenta, educatie, cultura).

Theo  •  29 decembrie 2018, 22:14

Foarte fin articolul, dar mai ales titlul: insumat, cei care detesta "penelistii", "useristii", "minoritatile" si "rromii" (acestia din urma strigati la catalog chiar de doua ori, caci tot o minoritate reprezinta) -> nu insumeaza nici 1% din cei care detesta PSD-ul si pesedistii. Si pana la urma, a detesta (in Dictionarul Explicativ al Limbii Romane) se reduce la "lipsă de stimă". Deci articolul până la urmă, în esență, ne cere să îi stimăm pe pesediști? Articolul, la rândul său, e mostră de intoleranță la adresa "fanaticilor". Dar doar cu matematica poți înțelege chestiile astea, și dacă ne uitșm pe rezultatele de la BAC din România și insistența cu care pesediștii pun sistemul de educație la pământ, atunci se pot trage niște concluzii foarte clare.

constantin  •  30 decembrie 2018, 0:50

Foarte bun articolul! Şi nu doar pentru că sunteţi de acord cu un scriitor genial, aşa cum este/a fost...Amos Oz. Un om cu adevărat liber, într-o lume din ce în ce mai dependentă de o concepţie sau alta, până la fanatism. Foarte bun articolul, da, pentru că pare că vă reveniţi. Cris vă făcea pesedist... Tocmai ce l-am ascultat pe Cosmin Guşă la Realitatea, într-o spovedanie publică, spunând că la alegerile prezidenţiale din 2009 l-aţi faultat destul de grav pe Geoană, nivelându-i drumul spre victorie lui Băsescu (şi Statului Paralel). Se trezeşte lumea? Alina Mungiu, Cosmin Guşă ... Urmaţi dumneavoastră? CTP-ul? Trebuie spus că Alina Mungiu şi Cosmin Guşă au făcut-o aşa cum doar oamenii liberi sunt în stare: fără echivoc! Şi fără să treacă de partea actualei puteri. Urmează un an greu şi cetăţenii au nevoie să afle nişte adevăruri, pentru a putea să aleagă în cunoştinţă de cauză. Dacă voi, cei care aţi avut acces la anumite "treburi", nu veţi vorbi pe înţelesul nostru, iar noi vom alege greşit, păcatul fie al vostru. PS Doamna Carmen Iohanis nu vrea să meargă la Parchetul General. De ce? Aşteaptă ordonanţele Guvernului, care să o facă Alba ca Zăpada? Eu cred că da... De ce haştagii nu sunt mânioşi? Fanatismul care întunecă raţiunea... Liviu Dragnea este şi el chemat la DNA... Nu cred că va merge, probabil că va fi răcit... Ei, eu o să fiu mânios.

Belphegor  •  30 decembrie 2018, 2:55

Felicitări Dle. Tolontan. Un articol excelent , care pune punctul pe "i" . Un articol greu de digerat și de acceptat de către #haștagiștii neoMarxiști mai de stânga decât vechii comuniști înșiși (cu toate că mulți dintre ei nici nu-și dau seama de asta... sau nu VOR să-și dea seama)!!! Amos Oz a fost un mare scriitor și un și mai mare OM.

Gabi  •  30 decembrie 2018, 3:35

@pawn Ai grija ca și tu te excluzi. Vi se pare normal ca adoptării sociali sa voteze soarta noastră, a celor care platim impozite și din acestea ei primesc fără a trudi nici măcar o secundă sume pentru a supraviețui. Mie nu mi se pare normal. Vi se pare normal ca un pensionar (mai ales cei cu pensii speciale) peste 75 de ani sa decidă soarta milioanelor de oameni care muncesc și plătesc cas pentru a avea ei bani. Mie nu mi se pare normal. Vi se pare normal ca un tânăr de 18 ani sa voteze când el nici măcar nu știe ce e aia doctrina politică? Mie nu. Domnule Tolontan, cu tot respectul dar ........nu mai am încredere în articolele dumneavoastră ( asta cu referire la un articol anterior)

ovidiu_3003  •  30 decembrie 2018, 6:57

rromi sunt cei mai cinstiti oameni de pe pamant ...au o limba mult mai frumoasa decat limba rusa si daca te vad la nevoie te ajuta din toate puterile ...

P.M.  •  30 decembrie 2018, 7:42

Este clar un articol manipulator;dacă eu nu sunt de acord ca o persoană ce a fost mituită (cârnați,mici,alcool,mop,găleată,telefon,bani ș,a.)să i se retragă dreptul de a mai vota înseamnă că sunt intolerant;interesant mod de a vedea lucrurile are domnul manipulator,pardon Tolontan;a,pe mi se va răspunde că trebuie demonstrat că acea persoană a fost mituită,că trebuie anchetată și alte chestii ,,democratice'';aș fi de acord dacă această anchetare ar avea și rezultatele așteptate de o persoană cinstită;câteva exemple de oameni anchetați (sunt sute la fel pe care îi știm și alte mii pe care nu îi știm):Iliescu,Băsescu, Iohannis,Dragnea,Oprescu,Mazăre... Concluzia:domnule Tolontan,lăsați teatrul deoparte,duceți vă la o sală de teatru și invitații și pe acei ***(am scris bine?)

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

P.M.  •  30 decembrie 2018, 7:49

Rectificare:...,,dacă eu nu sunt de acord ca o persoană ce a fost mituită să mai aibe dreptul de a vota...''

slim  •  30 decembrie 2018, 8:46

Definitia democratiei: Formă de organizare și de conducere politică a societății, bazată pe principiul exercitării puterii de către popor. Popor nu înseamnă doar plătitorii de taxe sau cei cu o anumită vârstă. Ce mi se pare foarte grav este ca mass media si anumiți politicieni îndeamnă in fiecare zi la intoleranta, fanatismul in Romania ajungand la forme de neimaginat. Una dintre trăsăturile fanatismului: Intoleranță față de alte opinii sau alte puncte de vedere, chiar dacă sunt demonstrabil pozitive, când aparțin altor partide, altei religii sau altor grupe sociale considerate ostile, fără admiterea nici unui compromis, după principiul: "Cine nu este cu noi este împotriva noastră". Adversarii nu sunt combătuți cu argumente raționale, ci aduși la tăcere prin teroare sau chiar nimiciți fizic. Asta ne dorim? Eu nu.

Adrian Preda  •  30 decembrie 2018, 9:17

@Cristian , ce ai patit celednicule? Ai ramas fara tichetele de vacanta si nu ai ce manca? Sa-ti dau eu?

Alex One  •  30 decembrie 2018, 9:35

De votat ar trebui sa voteze doar cei care platesc taxe si impozite si femeile care au crescut copil-copii , atentie, nu doar au nascut, nu cei care nu produc nimic si nu cotribuie cu nimic la bugetul tarii dar au pretentii cat cuprinde si li se pare normal, dreptul lor (!)sa fie sustinuti material de stat. Ar ramane in discutie elevii si studentii la zi care deocamdata sunt finantati de Stat . Sigur ei, se zice, reprezinta viitorul. Viitorul cui daca multi vor freca menta dupa studii sau vor emigra dupa ce s-au instruit pe banii Statului roman, adica din contributiile celor care produc si care la batranete asteapta in mod firesc sa fie rasplatiti cu pensiile cuvenite ? De discutat.

Liviu  •  30 decembrie 2018, 9:55

Asta cu sa voteze doar elitele si doar alesi dintre elite este filozofia legionara. Si n-as zice ca n-au dreptate: adica baba de la tara, cu 2 - 3 clase stie CE si PE CINE sa voteze ??? Sigur nu dar, "e multi" si votul este influentat> Degeaba am mai merge unii la vot, ca tot nu s-ar intampla nimic ... Apoi, alegerea reprezentantilor dintre elite... He, he ar mai avea loc unii ... nu dau nume ca se supara. Eu spun ca nu si alte ar fi nivelurile de abordare a problemelor. Ar mai fi de comentat si despre saraci dar o lasam pe altadata. Apropo : ati incercat in ultimul timp sa angajati pe cineva pentru o munca promitandu-i chiar recompensa consistenta ??? Ma indoiesc ca ati reusit deoarece TRAIASCA AJUTOARELE. SARACII.... hmmmmmmmm...

Ervin  •  30 decembrie 2018, 10:09

super articolul! si atat de adevărat ! mi-aș pune o intrebare : evreii ,in urma holocaustului sunt sau nu sunt fanatici in a apăra anumite drepturi si idei ? Hertzl Tivadar a fost un fanatic? sionismul poate fi o formă de fanatism? oare nedreptățile ,suferința , negarea unor drepturi esențiale nu creează in timp o formă de atitudine a celor care le îndură ? atunci nu e ușor să confunzi un om sau o comunitate care se ridică pasnic impotriva acestor nedreptăți ,cu fanatism sau cu un fanatic? intreb asta in contextul discuției de aici si din alte locuri despre " hastagisti" ... cred ca o nuanță din acest articol este si spre direcția asta a realităților noastre de aici dar uitam un lucru : când bați ani de zile la o ușă care nu se deschide niciodată este normal si firesc ca atitudinea celor care se simt sau sunt nedreptățiți sa fie tot mai vehementă și mai radicală . si atunci încerci să schimbi opiniile altora cu speranța că într-o zi vor fi suficienti oamneni care sa faca o schimbare in bine. sau in rău. Tolontan, Gâdea sau Rogozanu sunt fanatici? in contextul asta am putea spune ca si jurnalismul de aici sau din alte părți este o formă de fanatism :))))) La mulți ani tuturor si sa aveți toți un an mai bun!

Belphegor  •  30 decembrie 2018, 10:10

@Gabi@ Gabi , cu tot respectul , este FOARTE NORMAL ca TOȚI cetățenii unei țări care au peste 18 ani să voteze , INDIFERENT de statut social , gen (sex) , apartenență politică sau religioasă , înălțime , greutate... Și pentru că este mult prea mult de explicat unui neinițiat DE CE TREBUIE să fie așa , nu pot decât să-ți recomand niște cărți de istorie modernă (și nu numai) , de sociologie , civism și chiar psihologie. Asta ca să nu mai vorbim de democrația aia și de drepturile cetățenești și ale omului de care voi cei care vă CREDEȚI de dreapta dar de fapt aveți idei NeoMarxiste de extremă stângă tot faceți atâta caz. A înnebunit lumea frate , și sa întors cu fundul în sus!!! Idei ca ale tale nu au ce căuta într-o lume nici măcar pe SFERT civilizată. Poate prin Pakistan , Afghanistan sau Bangladesh. Sau în anumite perioade din Evul Mediu.

Tibor  •  30 decembrie 2018, 11:07

Eu zic atunci,asistatii sociali,pensionarii,cei de 18 ani,PSD-istii,ALD-istii,sa ii trimitem in lagare,s-a le dam mancare cu portia,noi ceilalti sa le hotaram viata? Ce zici Gabi? Nu ai vrea asta?

Catalin  •  30 decembrie 2018, 11:23

Etern candidat la Nobel pentru literatura, dar niciodata premiat. Adica Amos Oz asta nu e decat un fel de Cartarescu. Ca si Cartarescu face politica, ceea ce e trist, pentru ca literatura ii mai iese pe ici, pe colo. Vad ca si la Oz fanaticul e mereu de dreapta, de parca feminazile si hastagistele anti trump, blm-aterii si antifa-stii dau in tine cu panselute. Stangistii sunt mai experti decat ceilalti in manipulare si spalare de creier pentru ca le merge din 1917 incoace iar omul nou e modelat zi de zi prin ceea ce azi numit justitie sociala si corectitudine politica. Ai libertate sa gandesti si sa te exprimi, dar numa daca spui si gandesti ce vrea stanga. Altfel, s-a inventat deja o eticheta pentru tine, langa care o lipim si p-aia de fanatic. Cat despre limitarea dreptului de vot ceruta de neica-nimeni. Daca nu ma inseala memoria, marele ganditor anti-pdsrist Horia Roman Patapievici milita pentru asta in Revista 22 si in volumul Politice inca din 1996. Ideea lui, tradusa in romaneste, era sa li se retraga dreptul de a vota celor care voteaza cu PDSR, pentru ca sunt saraci si prosti si nu stiu ce e bine pentru ei. Un fel de a zice azi ca numa' hastagistii si usristii tre sa aiba dreptul sa voteze. Hai sa nu bagatelizam ideea atasand-o unui necunoscut. Ea e veche si are multi suporteri printre "democrati" si artizanii "statului de drept". Altfel, ma bucur sa vad ca inca citesti. Pe 4 ianuarie iese un nou Houellebecq. Abia-l-astept!

Geza  •  30 decembrie 2018, 11:31

Știu unde bateți dar mai este un tip de fanatism. Anume acela al fanaticului anti-fanatism, deși suna ciudat. Progresistul de astăzi e cineva de genul asta. Cel posedat de fetișul minoritarului, relativist până la absurd, libertar până la ilogic, pentru care majoritatea este viciu iar tradiția ceva ce trebuie înlăturat cu orice preț, cel care vede fascist in oricine este la stânga lui Lenin sau ca retrograd pe unul care isi face o cruce și se cunună in biserică. Acel fanatic inventează fanatici la tot pasul și duce lupta cu morile de vânt în numele otrăvurilor semănate de Karl Marx deși nu-si recunoaște deschid filiația. El se vrea norma unei culmi a civilizației când în fond nu e dacat simbolul dacaderii ei. Fanaticul utopist care vrea sa chiureteze conștiințele de fanatisme imaginare si sa modeleze Omul Nou cu o identitate aproximativa și fără deziderate personale. Pentru a reusi acesta lucrare diabolica s-a angajat o adevărată armata de propagandiști de profesie printre care scriitori și ziariști mai mult sau mai puțin obscuri. Fugiți de acești noi profeți ca dracul de tămâie !

Alex One  •  30 decembrie 2018, 11:38

@D-l Liviu, Chestia cu elitele e foarte relativa daca nu chiar mincinoasa, toti sfertodoctii cu ceva liceu, facultati dubioase,titluri universitare obtinute precum doctoratele, profesori universitari numiti direct fara sa fi fost macar o zi asistenti,lectori sau conferentiari,se stiu ei sunt o gramada, unii conduc edituri, grade militare superioare obtinute pe repede inainte "la apelul bocancilor", profitorii regimului comunist si ai guvernelor de dupa, cei care au publicat vreo cartulie sau scarta-scarta pe la vreo fituica ce isi zice Ziar ori Gazeta, sau, cei care cred ca strigand "JOS ....nu conteaza cine, ii califica drept mari luptatori democrati, samd,, pai toti astia se considera "elite" ! Asa ca ,zic eu, contributivitatea la buget e mai corecta si mai sigura care sa indrituiasca o persoana sa participle la alegeri.Vorba aia, "cine plateste comanda muzica" ! Ps. Votul cenzitar s-a practicat mult inainte de aparitia Miscarii Legionare.

Terminus  •  30 decembrie 2018, 11:39

Cam fortata asocierea ideii de fanatism cu cea de exprimare a neputintei de a intelege niste actiuni ilogice ale unei parti a societatii .De aia multi romani , in disperarea lor de a nu fi considerati fanatici ,de a nu-si mai innegri sufletul in lupte ideologice surde cu parintii sau bunicii si-au facut boccelutele si au plecat din aceasta oaza de liniste si bunastare.

Guru  •  30 decembrie 2018, 12:11

Sunt oare fanatic ca urasc psd-ul? Ca ii urasc pe Dragnea, Dancila, Iordache, Tudorel and co?! Daca da, atunci ok...sunt fanatic, nu ma deranjeaza eticheta asta. Nu le doresc raul, moartea, sau mai stiu ce dinastea, suntem oameni civilizati. In schimb nu m ar deranja daca toata viata lor ar fi scuipati pe strada de toti cetatenii care ii recunosc. E gresit? O fi...dar fiecare cu dorintele lui. Numai bine.

Belphegor  •  30 decembrie 2018, 12:51

Dacă îi urăști nu este nici o problemă.dacă te duci acasă la ei și îi hărțuiești este o mare problemă și trebuie să te duci direct la pârnasie. Cu toții urîm câte ceva!!! Dacă am exprima această ură prin scuipați , bătăi , torturi , înjurături... toți locuitorii Planetei Pământ s-ar înjura , s-ar bate și s-ar omorâ!!! Plus de asta , noua securitate , statul paralel , Johannis , toți procurorii ăia golani care fac justiție selectivă cu dublu standard și încalcă legile țării și Consyiyuția României mai ceva decît cei mai penali dintre penali , merită CU MUUUULT mai mult scuipați sau mărginiți de către societate decât TOȚI violatorii , criminalii și corupții din Europa Centrală și de Est la un loc , pentru că EI sunt cu MUUUULT mai nocivi și mai periculoși pentru o Democrație și pentru o societate decât TOȚI penalii la un loc. Scoate capul din nisip și încearcă să-ți folosești creierul.

Guru  •  30 decembrie 2018, 13:45

Inca unul cu statul paralel si Johannis in sus si in jos. M ai lamurit, nu are rost sa intru in discutii cu tine :)). Next..

Adrian Preda  •  30 decembrie 2018, 13:54

@ belfecur, In demonology, Belphegor, or Lord of the Gap is a demon, and one of the seven princes of Hell. Esti printesa belfe? Te chinui macar putin sa inveti Limba Romana? La voi la partidul rosul asa se scrie Constitutia Romaniei? Consyiyuția? Stai linistit, stim cat sunteti de ***. Si HOTI. Si puturosi. Si multi.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Sably  •  30 decembrie 2018, 14:45

De la un "FANATIC": 1. Da, jos pălăria-de data asta- pentru articol Cătălin! Apelul la o altă manieră de a gândi, de a vedea lumea, în esență, apelul la cultură, nu poate fi decât de salutat, bravo pentru asta Cătălin! 2. Apoi, cu acceptarea a priori a oricărui comentariu rău, urât, inclusiv ceva înjurături, vreau să declar clar şi definitiv: EU, SUNT ŞI VOI FI PE VECI UN ANTI-PSD! Având mii de argumente şi motive. Aici, acum, doar unul: Imi e' o ruşine obositor de mare, de permanentă de cei care, din psd fiind, mă reprezintă (şi) pe mine în lume... Dar, pentru acest articol Cătă' dragă, toată stima mea, rămânându-ți şi ție de plătit pentru o mare "samă" de alte păcate, ca mai nouă, tuturor...

Sably  •  30 decembrie 2018, 15:02

P.S. Pentru o eventuală, ştiu, puțin, foarte puțin probabilă extensie a acestei convorbiri, poți folosi adresa mea de mail, ai acceptul meu oficial, ca (din câte ştiu) nişte vecini din Titan...☺

Octavian Stăncioiu  •  30 decembrie 2018, 15:12

"Studiile arată că România este una dintre puținele țări europene în care, odată cu creșterea gradului de educație sau a veniturilor, nu scade nivelul de intoleranță!". Eroare, România, aşa cum e ea, e una dintre cele mai tolerante ţări ale lumii. A devenit intolerantă, din punct de vedere politic, în ultima perioadă, lucru la care aţi contribuit din plin, domnule Tolontan. Să aveţi un An Nou cu bine şi să creşteţi nivelul singurului cotidian sportiv pe care îl mai are România.

Mircea  •  30 decembrie 2018, 15:46

Sîntem oameni, domnule Tolontan. Inclusiv dumneata și Amos.

Mircea  •  30 decembrie 2018, 15:49

@Octavian Stăncioiu " Eroare, România, aşa cum e ea, e una dintre cele mai tolerante ţări ale lumii. A devenit intolerantă, din punct de vedere politic..." Cred că un barometru al toleranței ne poate fi stilul scriselor noastre de pe net - autori și comentatori ai lor.

Mircea  •  30 decembrie 2018, 15:53

***, cei pomeniți in titlu. Pot fi tolerant spre ei, însă nu uit cine sînt ei și ce vor de la viață. Toleranța nu cuprinde și acceptarea formulei 'rromi', care-i haină mai pretențioasă pusă peste exact aceeași ființă.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Mihalcea  •  30 decembrie 2018, 16:26

Faptul că esti anti-pesedist nu te face un fanatic. Însă faptul că pe lângă anti-pesedism: susții că oricare altă mișcare politică (pnl, usr, ciolos) cu siguranță e mai bună deși nu e nicio diferență într unii și alții iar dovezile sunt incotestabile; ești de acord cu tot comportamentul de copil râzgâiat al președintelui țăriidoar pt. că e anti-peedist; o iubești pe codruța și tot sistemul de poliție politică creat în jurul ei pt. că aleargă și-i leagă pe pesediști (câți anti-pesediști sunt revoltați de închiderea dosarelor microsoft și eads???); dintr-o dată vezi în CCR dușmanul poporului deși deciziile se iau cu majoritate covârșitoare iar singurii care se pun de-a curmezișul sunt aceleași două persoane care deja au o etichetă anti-pesede; ai impresia că toți asistații sociali, penisonarii și funcționarii publici sunt pesediști în contextul în care realitatea e cu totul alta; te crezi deținătorul adevărului absolut pt. că, fie vorba între noi, adevărurile politice pe care tu vrei să ți le impui urlând în stânga și-n dreapta sunt doar o mică parte dintre adevărurile pe care tu le cunoști în orice domeniu și cauți cu aceeași îndârjire să ți le impui ..... asta te face un fanatic.

lord belial  •  30 decembrie 2018, 16:33

De aici din zona 1, centrul Londrei, transmit in direct ca: 1) amos oz e un scriitor de duzina, popular si atat. ideile lui diluate nu prind la mine deloc. 2) da-mi voie sa ti spun, draga tolo, ca fanatismul nu e doar o marca a educatiei primita in familie, in timpul socializarii primare. in ziua de azi, fanatismul devine o forma de rezistenta la fanatismul altora. principiul lui este, deci, reactiv. a fi fanatic nu e un pacat, parerea mea. a fi prost este, insa, unul. ***!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează