Contabilitatea mafiei: cum își trăgea Vlad Cosma din „Sfânta treime” a profitului companiilor care primeau lucrări de la Consiliul Județean condus de tatăl său!

Mecanismul șpăgii din bani publici nu e inventat în România. Dacă vedeți tiparele, veți recunoaște modelul

luni, 8 aprilie 2019, 7:49

de Mirela Neag, Adriana Oprea, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

 

„Licitația de drum (Se toarnă odată, se plătește dublu)” Însemnare recuperată de Institutul pentru Tehnologii Avansate al SRI de pe stick-ul mafiei contractelor, aflat în dosarul penal 1547/1/2014

PRECIZARE: Jurnaliștii ziarului Libertatea, care au documentat seria ce începe azi, nu sunt partizanii nici unei tabere. Nu e treaba noastră să simpatizăm sau să antipatizăm cu oameni și grupuri care se înfruntă pe scena justiției sau pe cea a politicii.

De-a lungul anilor, am scris despre afaceri de corupție și, deopotrivă, am expus prezența anormală a șefului SRI în sediul DNA, am adresat întrebări incomode Laurei Kovesi și am scris în termeni critici despre abuzurile comise de procurorii de la DNA Ploiești.

Treaba noastră e să fim incomozi cu orice Putere, indiferent de coloratura ei.

Astăzi, Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție sau ministrul Tudorel Toader au o mare putere și felul în care ei se raportează la fenomenul corupției ne privește pe toți.

Nu ne dăm mari, nu intrăm în jocuri, suntem, ca jurnaliști, doar ”umili servitori prin informație ai opiniei publice”, așa cum cu modestie își povățuiește studenții Daniel Condurache, proful de jurnalism de la Iași și sufletul ”Opiniei studențești”.

Să începem.

Totul începe cu o percheziție

Cazul de mită Petrobras, care a zguduit Brazilia în 2014, fiind socotit, totodată, din cauza sumelor angrenate, cel mai mare caz de corupție din istorie, a pornit de la o banală percheziție.

Într-o spălătorie, câțiva mafioți necunoscuți colectau sume de bani.

S-a dovedit că erau șpăgi care proveneau din contractele umflate acordate de colosul de stat Petrobras către mai multe firme subcontractoare. Din câștigul rezultat prin supraevaluare, companiile subcontractoare întorceau bani către directorii de la stat, politicieni și interlopi.

La altă scară, un mecanism similar se aplică și la noi.

Pe 17 octombrie 2013, când au făcut o percheziție la domiciliul unei anonime, Cecilia Stroe, cei din DNA Ploiești nici nu au visat ce vor găsi.

Un stick de memorie le-a reținut atenția.

Era șters. Dar în România există Institutul pentru Tehnologii Avansate al SRI, iar cei de acolo au descoperit, pe memory-stick-ul marca Kingston, model DT101-G2 de capacitate 4GB, o comoară.

Fișiere cu șpăgi printre cântecele lui Sinatra

Printre fișiere audio cu melodiile lui Frank Sinatra și piese Buddha Bar, Cecilia Stroe ținea contabilitatea șpăgilor datorate de firmele care primeau contracte de la Consiliul Județean Prahova.

Lucrările de la spitale, drumuri, canalizare, toate erau umflate cu preț dublu și apoi „vămuite” după un calcul implacabil.

  1. Întâi, firmelor li se cerea 10% din valoarea contractului, sumă care mergea „către partid”.
  2. Apoi, din valoarea rămasă se scădeau costurile reale, iar profitul se distribuia astfel: 2/3 mergeau la șeful firmei și 1/3 se împărțea, frățește, între persoanele codificate ”R” și ”V”.

”R” și ”V” împărțeau ”Sfânta treime” din profitul firmelor.

”R” și ”V” împărțeau frățește pentru că erau ca frații: procurorii susțin că ei erau Răzvan Alexe și Vlad Cosma, fiul lui Mircea Cosma, șeful Consiliului Județean Prahova, locul de unde veneau banii.

De unde au aflat procurorii codificările? Chiar de la ”R”, Răzvan Alexe.

Vlad Cosma (stânga) și Răzvan Alexe
Vlad Cosma (stânga) și Răzvan Alexe

Răzvan Alexe, omul care colecta banii pentru clanul Cosma

Posesoarea stickului, Cecilia Stroe, este creierul contabil al lui ”R” – Răzvan Alexe.

Ca și contabila sa, și el anonim pe plan național, Răzvan Alexe are statutul unei mici vedete a spaimei în județul Prahova.

Reputația de interlop mărunt e depășită de descoperirile de pe stick.

Căci Răzvan Alexe avea puterea să îi cheme, om cu om, pe administratorii companiilor care au luat contracte de la Consiliul Județean.

În biroul său anonim din satul Bărcănești, cu nici 10 kilometri înainte să ajungi pe DN1 în Ploiești venind dinspre București, Alexe gestiona epicentrul extorcării banilor publici și al împrăștierii lor către PSD și către clanul Cosma.

Imobilul unde avea Alexe biroul și se făcea calculul ”comisioanelor” aparținea, prin firmele Unitrans și Unitehnica, lui Vlad Cosma și mamei acestuia, după cum scriu procurorii DNA Ploiești în rechizitoriu.

”Alexe Răzvan și Vlad Cosma le garantau reprezentanților societăților câștigarea licitațiilor la nivelul Consiliului Județean Prahova”Martor sub acoperire în Dosarul 1547/1/2014 

Alexe recunoaște și îi dă în primire pe cei din familia Cosma

Pus în fața probelor, Alexe a preferat să vorbească. Contabila lui, la fel. Nici nu prea aveau soluții, căci sistemul descris în contabilitatea banilor negri de pe stick a fost confirmat de procurori:

  1. Din documentele de achiziții publice, întocmite cu dedicație.
  2. Din plăți bancare pe care firmele contractoare le făceau către alte companii, invocând servicii fictive, ca să obțină bani negri.
  3. Din extrasele de la bancomate
  4. Din declarațiile administratorilor companiilor care luau contractele și dădeau para-ndărătul către partid, ”R” și ”V”.

Declarațiile Ceciliei Stroe și ale lui Răzvan Alexe nu au făcut decât să subtitreze povestea.

Sentința: Mircea Cosma – 8 ani, Vlad Cosma – 5 ani

Se alcătuiesc mai multe dosare penale.

Ca și Cecilia Stroe, Răzvan Alexe a recunoscut în totalitate faptele pentru care a fost trimis în judecată.

Este judecat în procedură simplificată și primește, în noiembrie 2016, doar 2 ani și 6 luni închisoare în dosarul 1547/1/2014.

În aceeași sentință, Vlad Cosma a fost condamnat la 5 ani de închisoare, iar tatăl său, Mircea Cosma, la 8 ani.

8 milioane de lei au dispus judecătorii de la Înalta Curte să fie reținuți de la cei condamnați.

Mircea Cosma, fostul presedinte al Consiliului Judetean Prahova, tată lui Vlad Cosma / Foto: Hepta 
Mircea Cosma, fostul presedinte al Consiliului Judetean Prahova, tată lui Vlad Cosma / Foto: Hepta

Cum a afectat scandalul de la DNA Ploiești cazul

Prăbușirea reputației procurorilor DNA Ploiești, în frunte cu Lucian Onea și Mircea Negulescu, cei care alcătuiseră dosarele pornite de la stick, a dus la îndepărtarea atenției publice de la cazul de corupție.

Înlăturarea Laurei Kovesi și, mai nou, punerea ei și a celor de la DNA Ploiești sub acuzare, pentru că ar fi ticluit probe în mai multe dosare, a condus la trecerea în uitare a probelor din percheziții și din bănci.

Toată lumea s-a concentrat pe înregistrările, cu adevărat șocante și nedemne pentru niște magistrați, în care apăreau Negulescu și Onea.

Inculpații și martorii își retrag denunțurile la secția Adinei Florea

Faptele de pe fondul dosarului au dispărut din spațiul public. S-a uitat că Vlad Cosma, victimă în dialogurile indiscutabil abuzive pe care el le-a prezentat public, este, totodată, inculpatul ”V” Cosma din dosarul de corupție cu ”Sfânta treime” a șpăgii din bani publici.

În plus, în martie 2018, la apelul dosarului 1547/1/2014, Înalta Curte ”desfiinţează sentinţa penală apelată” și retrimite cazul spre judecată.

Inculpații și martorii merg la secția Alinei Florea și-și retrag declarațiile și denunțurile.

De unde știm asta?

A confirmat-o, pentru Libertatea, chiar Vlad Cosma, într-un dialog purtat vineri, 5 aprilie 2019, la primul termen al procesului trimis spre rejudecare.

Vlad Cosma invocă Secţia Specială de Investigare a Magistraţilor

– Domnule Vlad Cosma, procurorii susțin că ”V” sunteți dumneavoastră. Alexe a spus același lucru. Pe dumneavoastră v-a surprins când aţi văzut ”V”-ul ăla acolo?
– Păi, nu m-a surprins, pentru că ”V”-ul ăla domnul ”Portocală” (n.r. Mircea Negulescu) şi cu domnul Onea l-au folosit în patru dosare. L-au folosit în dosarul Ponta – Blair, au zis că e V. de la Victor Ponta, l-au folosit în dosarul senatorului Volosevici, şi-au zis că V. e Volosevici, l-au folosit la Vlad Cosma, au zis că e Vlad Cosma şi încă într-o speţă.

– Scrisul de pe documentele găsite pe stick cui credeţi că aparţine?
– Păi, mă întrebaţi pe mine? Asta… Ne-a zis Secţia Specială de Investigare a Magistraţilor, nu?

– Ce v-a zis?
– Nu pot să vă dau date din dosar.

– Păi, şi dumneavoastră cum de v-au dat date din dosar?
– Păi, nu-s parte din dosar? Nu-s parte vătămată, nu eu am făcut plângerea?

– Şi-au retras toţi denunţătorii declarațiile la Secția Adinei Florea?
– Normal că și-au retras, pentru că au fost supuşi la nişte lucruri. O să vedeţi ce-o să apară de acolo!

„Sfânta treime” se împarte între „R” și „V”

Din zecile de cazuri aflate la dosar, Libertatea publică, în acest prim episod, trei facsimile descoperite pe stickul confiscat la percheziție.

1. O notiță unde apare, clar, scrisă de mână, indicația cum să se măsluiască lucrările de asfaltare: ”Licitația de drum (Se toarnă o dată, se plătește dublu)”.

Însemnare recuperată de Institutul pentru Tehnologii Avansate al SRI de pe stick-ul mafiei contractelor
Însemnare recuperată de Institutul pentru Tehnologii Avansate al SRI de pe stick-ul mafiei contractelor

2. O pagină din socoteala banilor negri, unde apare o lucrare făcută cu firma Star de către Consiliul Județean și ”vămuită” de partid, Alexe și ”V” Cosma.

3. O altă pagină din contabilitatea mafiei, unde firma Coni este cea pusă să dea șpaga de 10% către partid și, în plus, ”Sfânta treime” din profit către ”R” și ”V”.

Cazul unu: firma Star, partidul ”P” ia 100.000 de lei, iar ”R” și ”V”, câte 71.000 de lei

Valoarea totală de plată de la Consiliul Județean către firma Star este de 1.333.966 de lei, cu tot cu TVA.

Suma fără TVA este de 1.075.779.

Întâi, firmei i se pretinde 10%, adică 107.000 de lei codificați cu ”P” de la partid!

Apoi, lui Star i se recunosc drept costuri reale, de execuție 537.889 de lei, adică jumătate din suma contractului umflat artificial. Cam atât valorează, de fapt, lucrarea, cam atât trebuia să plătească cetățeanul.

Mafioții îi calculează firmei Star câștigul: 430.889 de lei.

Din acești bani, o treime, adică, 143.629 de lei se împart între ”R” și ”V”.

”R”, Răzvan Alexe, ia 71.815 lei.

”V”, Vlad Cosma, ia 71.815 lei.

La un singur contract, fiecare aveau aproape 20.000 de euro la cursul de atunci!

.
.

Cazul doi: firma Coni, partidul ”P” ia 56.000 de lei, iar ”R” și ”V”, câte 37.000 de lei

Valoarea de plată de la Consiliul Județean către firma Coni este de 705.079 de lei, cu tot cu TVA.

Suma fără TVA este de 568.612 de lei.

Firmei Coni i se pretinde 10%, adică 56.800 de lei codificați cu ”P” de la partid.

Mafioții calculează costuri reale, de execuție, de 284.306 lei, tot 50% din suma contractului supraevaluat.

Câștigul firmei Coni este de 227.506 lei.

Din acești bani, ”Sfânta treime” înseamnă 75.835 de lei și se împarte între ”R” și ”V”.

.
.

Răzvan Alexe: „Stick-ul ăla e o escrocherie totală”

Întrebat de Libertatea, într-un dialog purtat față în față, cum explică aceste documente cu împărțirea banilor și de ce, la secția Adinei Florea, și-a retras declarațiile inițiale, Răzvan Alexe a spus: ”Ce declaraţii am făcut eu împotriva familiei Cosma?! Aşa aveţi dv. informaţii? Nu sunteţi informat”.

”Domnul Portocală Negulescu să vă spună cum a fabricat stick-ul ăla, care e o escrocherie totală” Răzvan Alexe, inculpat în dosarul 1547/1/2014

Rugat să ajute totuși publicul să înțeleagă documentele, Alexe a spus: ”Nu e scrisul meu. N-am nici o treabă cu ce e acolo”.

Lucrurile nu se opresc aici, iar continuarea e în Libertatea de mâine.

Comentarii (28)Adaugă comentariu

portocalisme  •  8 aprilie 2019, 20:46

"Răzvan Alexe a recunoscut în totalitate faptele pentru care a fost trimis în judecată. Este judecat în procedură simplificată și primește, în noiembrie 2016, doar 2 ani și 6 luni închisoare în dosarul 1547/1/2014." Pai cand te "ancheteaza" un "Portocala", ce sa faci? Accepti cel mai mic rau ce ti se poate intampla. Un pitic emaciat *** cu "legea" in mana si cu Politia Romina si cu Jandarmeria in spatele lui e mai tare (in conditii de pace) si decit o armata... Face ce vrea muschii lui cu soarta ta, ca "legea" e cu el (adica SISTEMUL!). Uite-acum, la Lazar: dovedit ca a fost un ajutor de tortionari ai regimului comunist, si nimeni nu ia nici o masura impotriva lui! Ce sa le faci? Sa-i bati, nu poti, ca nu te lasa SISTEMUL. Sa le dai cu legea in cap, iar nu poti, ca cica-i "stat de drept", in care procurorii abuzivi fac ce vor ei. Asa ca RECUNOSTI, ca Alexe, si ASTEPTI... Ca poate scapi... Cum se intampla acum cu el si cu ceilalti! Si acum sa luam la purecat relatarea: nu-i nevoie sa fii "Institut de Înalte Țîfnologii" ca sa recuperezi niste date sterse de pe un stick USB. Sunt elevi de liceu care pot face operatiunea asta! Dar e nevoie sa fii "Institut de Înalte Țîfnologii" ca sa le prezinti in instanta (pe "culoarele" zisei justitii "independente" a lui Basescu, CAMPUL TACTIC al lui Dumbrava) ca "probe credibile", desi nimeni nu poate verifica ce afirmi. Cine poate crede ca pe un stick USB au fost puse POZE ale unor hirtii cu calcule aritmetice privind spagile de nivel judetean? Cine isi asuma respectivele calcule scrise? Ce PROBE PALPABILE sprijina pozele alea? Ca, pana acum, seamana bine cu tabelele fictive de votanti din Republica Moldova inventate de "Portocala" si depuse de "martorul cu identitate protejata" Cosma in dosarul ala dubios ce tocmai e judecat si ii va baga pe "Portocala" si pe Onea la bulau. Pe hirtiile din poze, apar "V", "P", "R", etc. Si? Cine dovedeste legatura intre niste initiale oarecare si ANUMITE persoane? Tot "martori" care sunt santajati cu ceva, si care pentru reducerea eventualei pedepse accepta sa spuna orice despre oricine? Cata vreme procurorii pot oferi detinutilor sau inculpatilor reduceri de pedepse cu inchisoarea, n-au nici o credibilitate, fiindca asta se numeste SPAGA JURIDICA si se bazeaza pe SANTAJ!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

pawn  •  8 aprilie 2019, 20:56

sunt tone de programe ptr recuperarea datelor (powerdatarecovery, de ex), daca ptr asta avem nevoie de uniforme bine platite si de republici (deloc caragialiene) ale procurorilor, thanks, but no thanks. pentru ca, desi habar n-am de cazul respectiv (si sunt convins ca talharii aia de la consiliul judetean sunt putrezi ca danemarca), nu sunt de acord cu metode de genul asta pentru prinderea. pai sunt metodele policia federal vs los zetos in mexic!! adica ne aliem cu clanul sinaloa, ca sa-i prindem pe aia care decapiteaza oameni demonstrativ (clanul sinaloa doar ii jupoaie de vii).

Tudosie Nicolae  •  8 aprilie 2019, 21:27

Deci intai au scris de mana toate manevrele, dupa care le-au scanat ca sa le puna pe stick :) Dupa care le-au sters, dar fiind extraordinari de prosti, n-au formatat sau suprascris stickul... Daca nu as fi sigur de adevar as spune ca esti naiv...

adrian costea  •  8 aprilie 2019, 21:31

..bravo investigatorilor!! dar retineti ce spune alexe in finalul articolului " ...stick-ul acela este o excrocherie totala.." Hmmmm?! se presupune ca procurorul de caz l-a obligat pe el si pe aceea colaboratoare a sa sa dea declaratii false, nu? .... nu prea inteleg...procurorii au lucrat la acel stick, l-au "aranjat" in asa fel incat sa ii poate incrimina pe cei trei cosma si nu numai, dar operatiunile bancare le-au facut tot procurorii?? pur si simplu incredibil! martorii isi retrag declaratiile incriminatoarii..pai cand au spus adevarul acum sau atunci (chestia cu procurorii se poate confirma sau nu..., si daca nu....ce va face justitia (sper ca nu se va reduce totul la concluziile ssi si cele a le adinei florea, sper!!)? Doamne cat tupeu pe cei condamnati, evident ajutati de noile reguli! SCARBA si TEAMA pentru viitorul nostru si al copiilor nostri!

Mihai Coman  •  8 aprilie 2019, 22:13

Tolo, fii bun te rog si dezvaluie si cum justificau firmele in discutie sumele virate catre partid sau mafie. Banuiesc ca in contabilitatea lor, aceste sume ieseau pe baza unor facturi, contracte, etc.. Ca nu cred ca puneau in contabilitate "Plati partid" sau "Plati spaga".. De asemenea, poti te rog sa publici vreun indiciu temeinic, sau macar o suspiciune rezonabila ca V reprezinta indubitabil initiala lui Vlad Cosma, si nu a lui Vali Vijelie? Pentru ca fara astfel de dovezi, oricat de multa ura as/am avea fata de *** astia, totul se reduce la simple speculatii... Multam

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Andrei FFF  •  8 aprilie 2019, 22:15

Mie cel mai mult din povestile de prostit prostii mi-a placut aia cu existenta transferurilor bancare care pot fi probate la orice ora, dar procurorii ii fortau cu pistolul la tampla sa dea declaratii......... adica faptele exista si pot fi probate, dar procurorii ameninta pentru ca asa sunt ei rai si au boala pe oamenii buni...... Toti si-au adus aminte de procurorii cei rai dupa mai multi ani...... Unul, nu a sesizat a doua zi dupa ce a fost amenintat de procurori! Toti si-au retras declaratiile dupa ani si ani (adica destul timp sa fie spaguiti sau amenintati cu adevarat de mafiotii din dosare). Pentru mine o declaratie retrasa din motive stupide echivaleaza cu marturie mincinoasa. Iar astfel de oameni sunt niste ***. Si cu asta basta.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Crimson Veritas  •  8 aprilie 2019, 22:54

1. 'Dacă Laura Kovesi și cei din DNA Ploiești au comis abuzuri ca procurori, ei vor fi pedepsiți de judecători.' ... ar trebui 'pedepsiti' ... si cei care au acoperit si sustinut aceste abuzuri ... indiferent ca vorbim de ... ziaristi, politicieni, membrii ai societatii civile, membrii ai unor institutii publice, experti sau presedinti ai statului, actuali sau fosti. Responsabilitatea nu ar trebui sa se opreasca la magistrati! Dpdv juridic ... sunt numeroase forme de raspundere ... de la forma Complicitatii ... pana la infractiuni propriuzise ... gen Instigarea Publica la Comiterea de Infractiuni (de catre Organele Statului ... in cazul nostru) ... 2. 'Dar acțiunile împotriva foștilor magistrați DNA nu trebuie să distrugă probele financiare din dosare și să conducă la albirea corupției.' ... nu stiu ce sunt alea ... 'probe financiare' ... dar probele materiale ... nu pot fi distruse ... in cazul suspendarii unui procuror, sau chiar condamnarea acestiua ... dosarul este simplu ... atribuit altui procuror ... care va deveni ... procuror de caz ... In cazul in care s-a ajuns deja la o condamnare in instanta ... functioneaza principiul 'puterii de lucru judecat' ... ceea ce nu inlatura insa ... dreptul la contestatie in anulare ... daca o instanta considera ca premisele pe care s-a intemeiat decizia definitiva ... nu mai sunt valabile ...in totalitate sau in parte. ... '3. În aceste zile, la Secția de Investigare a Magistraților condusă de Adina Florea se petrece un fenomen necunoscut publicului.' ... In primul rand se numeste Sectia Speciala de Investigare a Infractiunilor comise de Magistrati ... si nu de 'Investigare a Magistratilor' ... distinctia este clarificatoare ... stiu ca voi #rezistii ... credeti ca ar trebui investigate Persoane ... dar Justitia este despre Investigarea Faptelor nu a Persoanelor ... Sectia respectiva investigheaza ... fapte penale comise ... de acei subiecti de drept ... care au calitatea de 'Magistrat'. Este un fenomen normal ... care prin plangere, denunt ... sau auto-sesizare ... un procuror de caz ... constata daca exista sau nu o fapta penala ... in faza in Rem ... de da UP sau NUP ... in primul caz se trece la investigatia In Personam ... urmand dupa incetarea fazei In Personam sa se ... dicteze o rezolutie fie de Trimitere in Judecata ... fie de Clasare! Fenomenul este foarte cunoscut publicului ... ceea ce nu este cunoscut de public ... este ca si magistratii ... sunt tot cetateni ... si trebuie sa treaca prin acelasi proces juridic ... ca orice alt cetatean. Doar pentru ... ca in absenta unei asemnea sectii ... raspunderea magistratului nu a functionat ... pana acum ... dupa cum vedeti ... Kovesi care avea in subordine sectia respectiva ... ar trebui sa se fi anchetat pe ea insusi ... asta nu inseamna ... ca trebuie sa le oferim magistratilor ... impunitate in fata legii ... Publicul ar trebui sa cunoasca ... daca nu e #ticalos ... au vazut de 100 de ori cum functioneaza o ancheta si un proces penal. Singura problema cu aceasta Sectie ... este ca are doar 5 procurori si un buget de zeci de ori mai mic decat al DNA ... desi investigheaza infractiunii de 100 de ori mai grave decat ale DNA ... si ar trebui sa aibe ... de la 100 de procurori in sus ... la cate informatii au ajuns in spatiul public ... despre fal;te penale comise de .... Magistrati.... 4. 'Inculpați, martori sau denunțători își retrag declarațiile din procese penale de corupție, susținând că au fost forțați de procurori să le facă.' ... Probele trebuie sa fie Legale ... si obtinute Legal ... altfel nu constituie probe juridice ... si nu pot fi acceptate intr-un proces juridic ... la fel ... decizie pe care o ia o Instanta! Totul ... face parte ... din conceptul de 'Stat de Drept' ... ex. o marturie / denunt obtinuta prin amenintare, santaj ... nu constituie o proba legala ... pentru ca situatia in sine ... nu este de natura sa confirme veridicitatea ei ... probe obtinute ilegal ... fara mandat de perchezitie, de ascultare, etc ... deasemnea nu pot fi luate in considerare ... si coroborate cu alte probe ... pentru ca se considera ... ca au fost incalcate drepturile cercetatului / urmaritului penal ... iar justitia nu crede ... in dovedirea unei infractiuni ... prin comiterea altor infractiuni ... scopul nu scuza mijloacele ... 5. 'În paralel, condamnările din unele procese sunt șterse și judecata este reluată de la zero.' ... daca s-a acceptat o cale extraordinara de atac ... este normal ... Judecatorul considera ... ca probele ramase si coroborate ... nu sunt suficiente ca sa justifice decizia ... de condamnare ... atunci decizia initiala este anulata ... si se cere revizuirea, re-instrumentarea dosarului ... ce anume ... ai propune sa se intample? Decizia unui judecator ... se ia pe baza unui ansamblu de probe, interconectate (probatoriu) ... nu pe baza unei singure probe ... Daca una sau mai multe probe ... dispar ... si Judecatorul care Judeca Contestatia in Anulare ... considera ca ele au fost esentiale ... pentru decizie ... atunci procesul ... si chiar ancheta penala se ia de la Zero ... daca nu ... se respinge Contestaia in Anulare ... si se mentine Decizia ... considerandu-se ca probele anulate ... nu sunt esentiale in decizie ... Deci tu poti sa ai opinii ... dar nu te poti substitui Deciziei Judecatoresti (asa cum incerci sa faci aici) ... care este singura ... competenta sa ... aprecizeze ... valoarea unei probe ...:)) D-voastra ... desi va place sa va laudati cu Statutul de Ziaristi, Jurnalist ... Om de Media de Succes ... va atribuiti in aproape toate materialele ... drepturi si faceti judecati de opinie ... substituindu-va direct ... unor altor profesii ... ceea ce nu este jurnalism ... este role-playing ...:))

gio  •  8 aprilie 2019, 22:56

S-au animat trolli escrocilor pe pagina lui Tolo. Calm baieti, stie toata lumea cine este familia cosma. Valea si voi in madagascar.

Luca  •  8 aprilie 2019, 23:17

... si cand te gandesti ca aceasta "schema" probabil este generalizata la scara nationala ... nici nu vreau sa ma gandesc ce au in conturi acesti oameni de afaceri ... " decat " ;-) cu statul roman .

Andrei F  •  8 aprilie 2019, 23:43

Este clar! Suntem in ,,Imperiul contraataca!,,... De ce Libertatea si Tolontan sunt astazi in ofsayd? Pentru ca in anchetele cu Udrea chiar Tolontan a redat o incheere judecatoreasca in care se vorbea de procentul care mergea la PDL! Si ? Bunul ziarist doar a scris ...ca printre altele...Ce aia era mafie de partid ca asta descrisa astazi?Nu este singura proba din justitie care vorbeste de bani care au mers la PDL dar nici Tolontan si nici Libertatea si nici DNA-ul nu au fost interesati! Asta ca sa stim cum sta ziaristul care spune ca este neimplicat! In politica! De ce spun ca articolul este un contraatac? Pentru ca alti jurnalisti astazi vorbesc de excluderea lui Negulescu- Portocala din Magistratura!Excludere nefacuta nici de Florea ,nici de Toader,nici de,, Dracnea,,...!!! Mai mult...La televizor raul de astazi din articol , Cozma- fiul ,a demonstrat cum se fabricau probe intr- un dosar!!! A,a,a ,sigur probele din articol sunt beton de data asta pentru ca spune Tolontan!!!Cica probele sunt certificate de nu stiu ce unitate de elita SRI!!! Ca sa vezi ce crucisatoare,ce raze ale mortii au imperialistii astia!!! Scule nene!!!Cum se face ca unitatea asta SF nu a fost macar mentionata in cazul casetei lui Patriciu cu copilasul lovit...sau nu!!!???Sau a presupuselor convorbiri inregistrate din DNA cu Kiovesi...???E,atunci trebuia sa masoare mana lui Basescu noul ministru al invatamantului atunci in devenire ,Fumeriu...Vrei Tolontane sa fi ziarist adevarat? Uite iti dau eu un pont adevarat din Prahova unde ai sa gasesti mai mult ca sigur PSD,poate chiar Cozma dar mai este ceva...Deci...ai curajul sa investighezi cum la nodul autostrazii A1intre Bucuresti si Ploiesti la Gherghita- Prahova pamantul avea proprietar pe...cineva drag tie din Moldova...?Desigur ,mostenire de la Stefan cel Mare!

paul cristian stefanescu  •  8 aprilie 2019, 23:59

Ce coruptie ucigasa ai demascat si de data asta, dom' Tolo! Felicitari, bravo, sunteti buni, cei mai buni! Dar, dupa superbitatea anterioara cu "daca era Tudorel in locul lui Lazar", asteptam altceva! Asteptam o compunere tolontanica cu titlul "Dar daca fiul lui Dragnea era arestat pentru trafic de droguri, nu al lui Plesu..." Pervers si manipulator ar mai fi fost titlul asta... Insa, ai pierdut evenimentul. Daca tot esti deontolog si filosof cornero-ofsaidian, fa-i un bine lui Plesu. Fa-i cunostinta cu nea' Mitica de la liga, sa-l invete ala cum si-a crescut el baiatul. Sau, chiar cu Dragnea penalu'. Asta avea o filosofie tare, de inginer de-autobaza la Corabia. Zicea de fi-su "ma bucur ca munceste si nu bate babaroasele". Ajuta-l pe Plesu sa inteleaga si el ceva din lumea asta, ca opera plesoiana e un total rebut. Si bravo nea' Mitica!

Dragan  •  9 aprilie 2019, 0:28

Dnule Tolontan inteleg ca sunteti cu #jos coruptia, #rezist, #vrem o tara ca afara #traiasca securitatea etc dar ce nu inteleg ar fi: 1) stick-ul, proba indubitabila de ce naiba nu e la dosar anexat la corp delict, ca la naiba nu este decat poza lui (a se vedea dos.ICCJ). De ce trebuia sa fie? Pai de ex.ca sa dispuna instanta o expertiza informatica sa vedem daca fuse masluit sau nu si la ce data s-au facut operatiunile pe el (f.important ca daca e taman pe timpul up cam nu putea sa l faca decat portocala&co, cum a facut si listele de votare din Moldova apoi le poza si le transfera pe stick) 2) Institutul luminii din cadrul SRI vedeti ca are indicativ UM si o unitate militara ce sa vezi nu are dreptul legal pe planeta noastra sa participe la un proces penal, deci asa si prin urmare (era o poezie) in toate tarile alea occidentale pe care ni le dati ex. cand discuta instanta admisibilitatea probelor si se constata ca fuse ilegal administrate zboara la gunoi fara a fi deschise macar,iar vinovatul chiar vinovat fiind scapa nepedepsit ca asa e justitia croiata in lumea civilizata sa se bazeze pe probe legal administrate. 3) Dna cu stick-ul zice ca stick ul e la ea acasa nu proba la dos.si ce sa vezi mai zice ca nu era pe el nicio contabilitate pana sa l ridice portocala mecanica (asa a zis ea in fata instantei si se corobora si cu declaratia lu Alexe ala). De unde iar ne intrebam ca Cetateanul Turmentat: "eu cu cine votez?", votam cu onea daca l lasanla dosar dar daca i l a dat femei inapoi sa nu gaseasca instanta mp.3 cu Sinatra inloc de probele invocate parca nu mi mai vine sa-i dau crezare asa pe vorbe......

doze  •  9 aprilie 2019, 1:33

iti spun eu cum scoteau firmele banii: dividende.

doze  •  9 aprilie 2019, 1:34

vad ca s-au activat si postacii pro-infractori.

Marian  •  9 aprilie 2019, 5:35

Tolo, dacă ești un luptător adevărat anticorupție, mai zine ceva despre corupția din epoca basescu! Cu videanu, blaga, blejnar, udrea, cocoș, etc, etc!?! Fi haștagist adevarat!

Mir  •  9 aprilie 2019, 6:54

S-au activat *** psd-ului.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

gabriel valeriu  •  9 aprilie 2019, 9:00

Lipsa educatiei elementare face ca publicul mare sa nu tremure de indignare cand afla cum ii sunt furati banii dati ca taxe si impozite unui stat capturat de infractori. Multi ii invidiaza sincer pe infractori, le admira tupeul si viseaza sa ajunga ca ei. Lipsa educatiei elementare, infractori-vedete prezentati la tv non-stop, obisnuinta minciunilor de zi cu zi de pe vremuri, tacerea lasa si complice in fata abuzurilor, obisnuinta capului plecat in fata statului - factorii principali ai inapoierii civice.

Florea  •  9 aprilie 2019, 9:02

Tolo, tu proclami cat de echidistanti sunteti, dar ii critici numai pe cei de la dna, niciun cuvintel despre toader sau mizeria aia de sectie speciala. Ce abuzuri a comis kovesi? Si un copil mic isi da seama ce facatura grosolana e acolo. Alea inchipuite de incompententii de la SS a magistraturii, care nu e altceva decat o unealta de intimidare a magistratilor si un instrument de albire al coruptilor si mafiotilor? Daca nu-ti place ce se intampla, fii sigur ca ati contribuit si voi din plin. Si stai linistit ca dupa kovesi, la un moment dat veti urma voi, ziaristii, sa dati cu subsemantul la sectii speciale

cyp  •  9 aprilie 2019, 9:17

P vine de la psd? Merita sa merg la vot si sa nu votez psd .

Andrei F  •  9 aprilie 2019, 9:31

@ gabriel valeriu Pentru ca sunteti un monument de inteligenta...nu ca noi astia lipsiti de educatie....Ce credeti...fratele lui Basescu era condamnad daca domnii si doamnele de la Draganesti- Olt doar povesteau fara a proba cu filme..?Va astept cu nerabdare raspunsul deosebit de inteligent...

Andrei F  •  9 aprilie 2019, 9:41

@ Florea Sa stiti ca si eu regret ca Tolontan nu lauda DNA ,mai ales elita de la Ploiesti! Nu de alta dar ieri Negulescu a fost exclus din Magistratura si mai ales cica elita de la Ploiesti nu are stikul de care se face vorbire! In orice alta meserie asta se pedepsea penal!!!Neglijenta in serviciu,favorizarea infractorului....Apoi zecile de convorbiri date publicului de Cozma din DNA vorbeste de marea prietenie dintre procurori si alde Cozma...De laudat ,nu?

Ciprian  •  9 aprilie 2019, 10:25

O simplă remarcă domnule Tolontan, cu scuzele de rigoare, nu cred că mai este nevoie să vă clamați imparțialitatea, asta se poate observa din articolele scrise sau din poziția avută raportat la subiectele abordate, fie-mi cu iertare. Evident că prin tot scandalul promovat anul trecut, cu precădere la televiziunile propagandistice tocmai acest aspect s-a urmărit de către indivizii ce fac obiectul investigației de față, evidențierea abuzurilor săvârșite de procurori și trecerea în secundar a spețelor în care, „distinșii” domni au fost condamnați pentru fapte de corupție. și le-a ieșit, au jucat totul pe cartea atacului, aflându-se în pragul intrării la pușcărie au ales această modalitate, întinarea procurorilor de caz, care, din păcate, au și oferit suficiente motive, și repunerea dosarului în faza inițială de judecată. Trebuie spus încă din capul locului, atât procurorii, cât și mai ales această familie, care a făcut și desfăcut în Ploiești, au aria lor de vinovăție, vinovăție care, mai nou este stabilită în studiourile televiziunilor de casă sau în sediul psd, justiția fiind trecută în plan secundar. Procurorii vinovați trebuie să răspundă în fața instanțelor judecătorești, iar procesul acestor indivizi trebuie să continue și să fie tratat cu celeritate de către judecători și nu de departamentul de justiție creat de psd prin secția cu procurori obedienți și lipsiți de independență, nu-i așa?! Ceea ce face psd-ul de doi ani și ceva justiției, este incredibil, desgustător și de neconceput într-o țară civilizată, am spus într-o țară civilizată, cum din păcate încă nu suntem. Zici că asistăm la un film, asaltul infractorilor asupra justiției... sunt oripilat și profund mâgnit pentru tot ce se întâmplă în țară, pentru modul în care este umilită țara și fiecare instituție a acesteia. Cât de jos am putut ajunge dacă unii precum mitralieră, codrin ștefănescu (bufonul lui VC Tudor(, dragnea, nicolicea, dăncilă, Nicolae etc, au ajuns să ne conducă. dacă nu ne trezim, orizontul va fi tot mai negru, lipsit de speranțe, iar când ne vom trezi, s-ar putea să fie prea târziu. Am crezut, odată cu aderarea la UE, că drumul României înspre progres este ireversibil, se pare că totul, dacă nu este tratat cu seriozitate, este reversibil. Vai de țărișoara noastră și viitorul său, dacă nu conștientizăm dezastrul ce ne paște!,

nicu  •  9 aprilie 2019, 10:38

multumesc frumos pt articol si felicitari domnule Tolontan !

MZM  •  9 aprilie 2019, 11:37

Cateva intrebari. 1. Inculpati, martori sau denuntatori isi pot retrage declaratiile din procese penale de coruptie in orice moment al procesului? Chiar si dupa ani de termene de judecata si pronuntarea sentintelor? 2. Cine suporta costurile unui proces... rebutat, pentru ca acestia si-au retras declaratiile? 3. Cata baza se poate pune pe noile declaratii (ale inculpatilor, martorilor, denuntatorilor) din moment ce ele pot fi retrase din nou peste catva timp.? 4. Cand a fost sincer martorul, la prima declaratie sau cand spune... ca a mintit? 5. Cata credibilitate procesuala pot avea declaratiile celor din clanul Cosma si Sebastian Ghita, in procesul in care acestia sunt acuzati de furtul banilor publici, fapt dovedit de existenta la dosar a documentelor bancare?

Napolion  •  9 aprilie 2019, 14:09

Se pare ca tot ce misca in PH este in continuare sub influenta lui Cosma. Astia in loc sa se roage la D-zeu ca au scapat datorita incompetentei "justitiei" se pare ca incearca din nou sa ajunga la butoane. Nu mi s-au parut corecte politicile si practicile DNA insa nici chiar asa cum spune vorba populara "paduchele sa iasa la primbare pe frunte" nu mi se pare ok. La asta adus excesul de demagogie si partizanat politic in controlul justitiei atat de clamat a fi independenta..... Nu stiu pe termen scurt cine poate sa mai dea de pamant cu "de-alde Cosma legacy"

scorilo  •  9 aprilie 2019, 16:35

Ce ar fi trebuit să fie DNA-ul și ce a ajuns să fie în realitate! De aici pleacă totul. Incompetența și irosirea în jocuri politice mărunte au compromis o idee la care au aderat, inițial, majoritatea românilor. Iar speranța că justiția își va face curățenie în propria bătătură e o de-o naivitate ridicolă. "Corb la corb nu-și scoate ochii". CSM-ul a avut și are rol de a acoperi neregulile, nu de a le sancționa. La fel, Colegiul Medicilor și toate instituțiile care și-au dorit să nu aibă supra-control din partea altora. Convingerea mea este că acest DNA nu a avut alt rol decât acela de a veghea, prin întocmirea dosarelor, ca nu cumva această colonie bună de jefuit să nu încerce să dea semne de independență față de colonizatori. Pentru că, după atâția ani, câțiva chiar de maximum de putere, nu am văzut decât rezultate minore, cu pedepse minore, cu prejudicii nerecuperate. De baroni tot nu am scăpat, România pierde procese la CEDO și e jefuită în continuare. Udrea, Ghiță, Bica, Mazăre au plecat liniștiți din țară( cum? de ce? cine le-a permis și nu le-a impus interdicție? justiția independentă, cea care se vaită acum că e atacată?!). Am așa un feeling că justiția nu se va schimba niciodată în bine. Pentru că o justiție corectă e cea care funcționează pentru toți, nu pe sprânceană. Or. noi nu prea avem în sânge echidistanța. În plus, nici Înalta Poartă nu e interesată de însănătoșirea societății românești, ci de menținerea la butoane a vasalilor perfecți.

vasco  •  9 aprilie 2019, 16:41

Pana ce se bateau pe burta,faceau afaceri si chefuri impreuna ,n-au avut ce denunta despre procurori,apoi...ceva se strica,nu le mai iese imparteala si asa mai aflam si noi cate ceva despre caracatita care sugruma societatea de treizeci de ani.Mafie generalizata,societate aflata in metastaze.

Crimson Veritas  •  9 aprilie 2019, 17:32

@scorilo ... ceea ce face DNA (cu si fara Kovesi, Morar, etc.) ... nu este si nu a fost niciodata justitie. Societatea romanesca ... a renuntat de buna voie si nesilita de nimeni ... la Justitie ... in aprilie 2002 (acum 17 ani) ... prin OUG 43/2002. Nici o alta tara din Europa ... nu a mai facut asa ceva. Pentru un fenomen de infractionalitate minora ... Coruptia ... care reprezinta un procentaj infim in randul infractionalitatii (cca. 2% din infractionalitatea totala) ... a creat acest instrument de represiune cu puteri discretionare, cu mandat in alb de a incalca principile democratiei si Statului de Drept, fara oversight politic, juridic, administrativ (Primul Audit pe Management-ul acestei institutii a fost realizat de Dl. Tudorel Toader ... la 15 ani de la infiintarea institutiei) ... in mana directa a Presedintelui Statului ... care normal ... ca in schimbul garantiei, protectiei ... si patronajului prezidential l-a folosit pentru a-si pune in aplicare agenda politica si a-si elimina adversarii politici ... de la Nastase, Basescu si pana la Iohannis! Mai mult decat atat ... DNA ... a devenit parte centrala ... a discursului politic, si electoral ... fara sa aibe nici o legatura cu ... principile justitiei. In evul mediu timpuriu ... ceea ce face DNA astazi ... se putea numi ... justitie ... de atunci ... dreptul a evoulat ... la fel profesia de ... magistrat. Magistratii nu mai sunt ... vanatori de vrajitoare, soldati, hitman ... singurul motiv pentru care exista DNA in romania de 17 ani ... este pentru ca societatea romanesca ... este mult mai aproape ca mentalitate ... de evul mediu, decat de civilizatia moderana. Lasand la o parte pe #rezistii ... care reprezinta o cauza pierduta ... pentru civilizatie si democratie ... iar ideologia lor se intemeiaza pe o fundatie ... imorala si profund materialista (valorile materiale pentru ei ... sunt mult mai importante decat valorile umane ... si in consecinta cu ... beneficii materiale personale pot fi convinsi sa faca orice) ... nici restul societatii ... nu sesizeaza sursa problemelor din justitie ... doar se multumesc ... sa condamne efectele ... de cate ori nu am auzit exprimarea ... 'Eu sustin lupta anti-coruptie ... dar sa se faca ... fara abuzuri' ... pai nu se poate ... 'Lupta Anti-Coruptie' ... este chiar sursa acestori abuzuri ... atat timp cat ea exista ... in interiorul sistemului juridic, si nu in afara lui (unde pot exista tot felul de enterprising-uri de acest gen ... mai mult sau mai putin ... justificate). Lupta Anti-Corputie ... ii face pe Magistrati ... Soldati ... ii scoate din zona de neutralitate ... si ii transforma in factiune beligeranta ... in gasca, in sindicat, in ARMATA ... Abuzurile, Excesurile de Zel, Parteneriate, Represiuni, dupa aia infractiuni pe care le comit pentru a-si ascunde scletele, Santaj, Protectie, Target-uri Persoane si eliminarea lor ... prin orice mijloace, cautarea de Sponsori (ex. Presedintele de Stat) ... si prestarea de servicii ... quid pro quo ... asta s-a intamplat ... incepand cu 2002 ... dupa ce Clasa Politica ... cu complicitatea societatii si mediei ... au decis ... ca Magistratii trebuie inlocuiti cu Soldati ... intr-un razboi inventat ... impoitriva unui fenomen intrinsec regimurilor bazate pe capital ... cum este Corupta ... si in esenta ... minor ... ca si prejudicii efective. Ati introdus in sistemul juridic ... nu fenomen antitetic ... care orice tara civilizata il tine in afara (de lupa cu Coruptia sau alte chestii ... prin Legislatie, Educatie, Presa, Atitudine Civica, etc. ... nicaieri prin Justitie) ... si astazi vedem efectele ... iar societatea romanesca ... este blocata ... in proprile pacate ... si incapacitatea de a le recunoaste ...:))

Comentează