Gratitudine pentru comentatorii TVR ai echipei naționale de tineret

Emil Hossu Longin și Marian Olaianos au fost oamenii potriviți la rezultatul nepotrivit

joi, 27 iunie 2019, 9:10

Criticată cu orice ocazie, TVR a reușit ea însăși un turneu remarcabil. Comentatorii săi au fost lucizi și corecți, lucru extrem de incomod, având în vedere pasiunea națională care a însoțit echipa națională de tineret. În general, exuberanța invită, depinde de sensul scorului, la hiperbole sau la victimizare.

Iar momentul decisiv a fost la 3-2 pentru nemți, golul venit când toată lumea se aștepta să intrăm în prelungiri. Statisticile fotbalului, adesea contestate, dar care se validează pe termen lung, arată că oboseala produce  lipsă de concentrare care, la rându-i, produce goluri în finalul meciurilor. Cu atât mai mult se marchează la U21, unde uzura e mai mare, pe fondul lipsei de experiență.

Emil Hossu Longin și Marian Olaianos au întâmpinat eliminarea subită a României cu demnitate. A fost un gol meritat, au spus ei, având în vedere repriza a doua net mai bună a nemților.  Apoi, în minutele de agonie, când Germania a făcut 4-2, Hossu a vorbit despre ”gratitudine”, un cuvânt atît de rar auzit în spațiul public românesc. Noroc cu fotbalul!

Genul acesta de fair-play ajută publicul să înțeleagă altfel actul sportiv. Poate că, în alte vremuri, s-ar fi dat vina pe arbitru, pe căldură sau pe un jucător. Jurnaliștii și-au respectat însă meseria de comentatori.

Cristian Țopescu este mândru.

Comentarii (66)Adaugă comentariu

gintonic  •  28 iunie 2019, 12:01

admit si eu ca cei de la TVR sunt o idee mai putin penibili decat cei de la Protv !!

Drăgoi Cătălin  •  28 iunie 2019, 12:29

Macar nu a fost cel mai îndrăgit comentator al meu, pe care l-aș pensiona urgent Emil Gradinarescu sau Gradinescu cum îl mai cheamă, când îl aud pe asta la Dolce sport trebuie sa pun pe mute la tele. Respect tuturor celorlalți comentatori. Bravo ei Felicitări maxime echipe noastre nationale, continuați tot așa.

gilos  •  28 iunie 2019, 12:49

Aveti dreptate, comentatorii TV au fost la inaltimea momentului. La polul opus a fost Mirel Radoi, care a ramas repetent la capitolul fair-play. Cum sa spui ca baietilor le-a fost furata finala ? Ce fel de pedagog esti ? Discursul acesta de tip nea jiji, meme, borcea, de prost gust, nu are treaba cu marea performanta. Din pacate, chiar o parte dintre jucatori au fost contaminati de discursul toxic al lui Radoi si declarau nonsalant ca au fost furati de arbitrii, ca li s-a furat finala etc... Rusinos, mi-am schimbat total parerea despre antrenorul Mirel radoi.

cristian  •  28 iunie 2019, 13:45

Foarte corect ! Am citit destule observatii nedrepte la adresa comentatorilor TVR, care si-au facut treaba cu profesionalism, asa incat acest articol este o restitutie morala necesara. Felicitari !

Paul  •  28 iunie 2019, 13:46

Octomortus! Emil ştie

Adi  •  28 iunie 2019, 14:00

Hai să facem o recapitulare. 1. Deși e euro u21, toată presa românească se comportă irațional 2. Batem Croația, comentatorii umflă victoria de parcă am fi în sferturi la mondial la seniori 3. Ioanitoaia îl propune pe Hagi la federație preș 4. Batem anglia cu noroc, se activează fanii, presa e in limbă, irațional 5. Facem blat cu Franța, nimeni nu intră la pușcărie. Cine e vinovat 6. În final ne-am liniștit. Băi nu era ok dacă nu făceați circ și blat? Aaa?

FANFAN LA TULIPE  •  28 iunie 2019, 14:36

***....Este realmente *** modul in care se exterioriazau si nu pot sa am decat dispret si compasiune fata de iesirile lor.....***,asta ne-au oferit!Si o doaza de inconstienta si exaltare absurda,de rau augur,pentru o evolutie bazata exclusiv pe bafta si conjunctura favorabila a nationalei noastre!Si cand ma gandesc la comentariile ridicole ,caricaturale si jenante la cel mai abject blat cu putinta,meciul cu Franta!Dumnezei le-a pedepsit pe amandoua...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

geebee  •  28 iunie 2019, 15:26

comentator pasiont de sport- scriitorul Radu Paraschivescu puncteaza astazi, citez( nici nu stiu daca este permis- dar n am mentionat sursa, garantez doar pentru corectitudinea copy-paste ului:))) : "Ar fi fost firesc ca reflexul ***ărniciei patriotarde să dispară în condiţii de libertate. Cum însă înţelepciunea populară ne asigură că năravul din fire n-are lecuire, iată că şi după Ceauşescu specia comentatorului galeş-unsuros e în continuare pe piaţă. Doi reprezentanţi ai ei au comentat pe 18 iunie meciul România-Croaţia 4-1, la Turneul Final al Campionatului European pentru echipe sub 21 de ani. Numele lor nu contează. Contează, în schimb, o anume voluptate a răstălmăcirii care li s-a făcut simţită în comentariu. Nu pentru prima dată, cei care au văzut meciul (şi au fost destui) au constatat o discrepanţă flagrantă între ce se vedea pe teren şi ce se auzea la microfon. Nu le-a trebuit mult comentatorilor până la primul puseu patriotard: vreo zece-douăsprezece minute. A fost momentul când cel mai valoros fotbalist croat a fost lovit de un român şi a rămas întins pe jos. Prima reacţie la microfon: „Brekalo s-a lovit serios. Ar fi o veste extraordinară pentru noi să nu mai joace“. Da, chiar aşa. A doua reacţie: „Şi nici măcar n-a fost fault“. Ca un făcut, televiziunea care a produs meciul a difuzat chiar atunci trei reluări succesive în care s-a văzut că faultul nu numai că a existat, dar a depăşit nivelul mediu de duritate." Meciul l -au vazut cei mai multi dintre cei care comenteaza aici, incluzand autorul liniilor de mai sus, evenimentele s-au petrecut exact cum a mentionat reputatul scriitor......asadar, sa mai coboram din copacul gratitudinii si sa fim echilibrati macar, altfel puseurile patriotarde si gratitudinea pentru nimicuri frumos ambalate vor deveni noile reguli...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

olaie anus  •  28 iunie 2019, 17:25

eu cred ca am auzit alt comentariu. unul in care pronuntau "andăr douăşunu" si in care un comentator aprecia ca "trebuia sa-l faulteze".

geob  •  28 iunie 2019, 18:29

Drăgoi Cătălin • 28 iunie 2019, 12:29 " Macar nu a fost cel mai îndrăgit comentator al meu, pe care l-aș pensiona urgent Emil Gradinarescu sau Gradinescu .................." Tiar fi placut mai mult Costi Mocanu, si Felix Draghici,comentatori care nu realizeaza ca este vorba despre nationala,de tineret sau cea mare si nu fcsb,restul ? Mai este si "corectul" de Mihai Mironica si cu Ioana Cosma care la orice ora,numai fcsb-isti viseaza.Domnilor,l-am ascultat o viata intreaga pe ADEVARATUL COMENTATOR DE SPOR si singurul profesionist adevarat,Cristian Topescu,dar care nu a facut vreodata deosebire in comentarii,intre jucatori ai rivalelor Steaua si Dinamo,cand era vorba de echipa nationala.Dupa ce s-a retras,a recunoscut ca toata viata a fost stelist,dar in comentarii nu se simtea asta.Toti comentatorii ar fi trebuit sa faca asta,sa fie profesionisti adevarati,in slujba adevarului si nu in slujba unui club anume.La noi,din pacate.......n-ai sa vezi.

gicu  •  28 iunie 2019, 20:18

Radoi n-a cost fair play niciodata , cand castiga e marital lui cand pierde arbitii sunt de vina mi-l amintesc cand juca la Steaua. A stat area mult in jurul lui JJ si MM. Era un jucator mediocru ca tehnica dar compensa prin daruire.

maria  •  28 iunie 2019, 21:31

Poate le explicati sa nu mai foloseasca expresia,,a pastrat posesia, au verticalizat cind s-a pasat in fata,regresia poziti/negativa etc. Am o lista intreaga. Sa-i comparati Cristian topescu mi se pare exagerat.

relu  •  28 iunie 2019, 22:05

penibili,astia sunt comentatori sportivi,vai mama lor de lingai,l-au lins pe ianis si pe *** ca li s-a dus tot parul din dos.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

dan  •  29 iunie 2019, 9:23

Am citit doar citeva comentarii si imi este clar ca poporul asta s-a infectat de rautate, ca sa nu spun altceva. Multi ar trebui sa analizeze de cite ori s-a putut lua Romania la trinta cu cei mari la fotbal si poate atunci ar realiza marea performanta a echipei U21 si entuziasmul FIRESC al trimisilor TVR! Bravo celor doi comentatori si bravo lui Tolontan pentru acest articol !!!

Giuliano  •  29 iunie 2019, 10:41

Domnule Tolontan, sper, vreau să cred că v-ați referit strict la comentatorii de la meciurile României. Pentru că altfel, recunosc că nu aș putea să găsesc nicio explicație logică pentru oda adresată comentatorilor celorlalte meciuri care, printre altele: - strigă plini de entuziasm când Danemarca deschide scorul repede deși o victorie la scor a danezilor ne-ar fi obligat să nu pierdem cu Franța - afirmă că Bruun Larsen ar fi fost împrumutat de Borussia Dortmund sezonul trecut la Stuttgart, lucru care nu este adevărat. (Nu a fost nici măcar o confuzie, Borussia n-a avut niciun jucător împrumutat la Stuttgart)â - nu povestesc nimic, nu oferă detalii interesante despre jucători, locație, lucruri care să pigmenteze momentele anoste din meciuri. Spre exemplu meciul Danemarca - Germania a fost atât de plictisitor încât de la profesioniști ca Adi Dobre sau Cristi Petre am fi aflat până la pauză și ce cărți citea în copilărie bunica lui Waldschmidt. Dar într-adevăr, asta presupune documentare, adică muncă, adică respect pentru banii contribuabililor care îți facilitează prezența la un turneu final.

Sorin  •  29 iunie 2019, 11:11

Drăgoi Catalin, stai frumos, Gradinescu e cel mai bun la ora asta.

Comentează