Crăciun în țară, Crăciun în străinătate. Întâlnirea cu Diaspora, care m-a marcat în 2019

Am încercat să aleg, din întâmplările unui an, o singură amintire. S-a petrecut recent, la Amsterdam, când o româncă a explicat dorul de țară prin ceea ce-i lipsește în propriul cuplu.

miercuri, 25 decembrie 2019, 1:40

Olanda este o țară pe care omul a revendicat-o apelor, cu două treimi din teritoriu expus permanent inundațiilor. Aproape totul e plat, uneori sub nivelul mării, iar elevii învață amuzați că cel mai înalt punct al patriei lor, Regatul Olandei, se află pe insula Saba, în Caraibe, un deal mai înalt, de nici 900 de metri.

Dar nu despre acestea discutăm cu olandezul și cu prietena sa, româncă. Suntem doi jurnaliști, Mirela Neag și cu mine, și am fost abordați în holul rotund al sălii Pathé Tuschinski, din Amsterdam, la finalul filmului ”Colectiv”. Cuplul e mișcat de documentarul lui Alexander Nanau.

Dintr-un an întreg de viață de jurnalist, am ales acest moment din noiembrie, întâlnirea cu cei doi tineri. Greu de spus de ce. 2019 a fost divers și tulburător. A început cu investigația doctorului fals Matteo Politi și s-a terminat cu filmul de la Colectiv.

Imediat după șocul escrocului Politi, ministrul Sorina Pintea a ieșit și a spus că ”așa ceva nu s-ar putea întâmpla într-un spital public”. La o săptămână, a apărut în Libertatea cazul medicului fals de la Spitalul de Urgență Ilfov, unde un ”doctor” de asemenea fără bacalaureat luase parte la nașteri prin cezariană la spitalul public, spre oroarea mamelor care au aflat abia acum.

A fost un an greu. Filmul ascuns de autorități după Colectiv a mișcat și el oamenii. Îi văd și acum pe Adriana Nedelea și pe Cristi Coman, doi ziariști de știri cu uriașă experiență TV, cum urmăreau, perplecși, imaginile pitite atîția ani.

Am rămas, însă, la momentul întâlnirii cu cuplul din Amsterdam pentru că e ceva aici aproape imposibil de povestit.

Românca vorbește gâtuită de lacrimile cu care negociază și pierde.

„Mi-am adus aminte, dintr-o dată, de țară, de tot, de viața mea din România”, spune tânăra mică, brunetă, cu ochii încărcați de luminile candelabrelor.

Tuschinski e una dintre cele mai elegante săli de cinema ale lumii, o splendoare europeană cu mângîieri asiatice, veche de aproape un secol, atât de marcată de timp că printre draperiile de catifea și vitralii sunt lipite afișe prin care spectatorii sunt rugați să aibă unde-și țin picioarele în timpul proiecțiilor, căci pe jos mai circulă șoareci.

„Aici lucrez într-o televiziune, dar nu fac jurnalism”, povestește femeia. Lângă ea, înalt și ocrotitor, olandezul se apleacă și încearcă să surprindă câte o vorbă cunoscută în română, obicei de bucătărie din sutele de mii de cupluri mixte în care compatrioții noștri trăiesc în toată lumea.

Anul trecut, un ziar italian puncta că bărbații români sunt, numeric, prima naționalitate a familiilor mixte în care soția e italiancă.

Fata din hol continuă să vorbească despre țară. ”Și i-am zis ceva lui. Niciodată nu o să mă cunoști în întregime. Pentru că nu-mi știi limba, copilăria, glumele și prietenii”, oftează ea, vorbind din ce în ce mai repede.

„Ceva din mine, o parte esențială o să rămână mereu necunoscută iubitului meu sau soțului meu din străinătate și asta mă face să înțeleg cât înseamnă pentru mine România”.

Tăcem. ”E atât de mult de făcut în țară și mi-e atât de dor de ce aș fi putut fi acolo”, mai spune ea. ”E nevoie să ne implicăm și noi, de aici, și noi, cei din țară”. Vorbește cu ”noi”, ca un remediu pentru dedublarea unui popor pe care doar sirienii, care fug de război, l-a depășit în creșterea numărului de imigrați. Tăcem în continuare pentru că nu mai putem adăuga nimic.

În jur, se aud multe voci în română. Medicul Camelia Roiu, Tedy Ursuleanu, contabila Nicoleta Ciobanu de la spitalul Malaxa, familia Hogea, toți acești oameni curajoși sunt înconjurați de compatrioți care îi ating așa cum atingi ceva drag din trecutul tău.

Fețele mulțimii sunt scrutate de lumina aurie care coboară din tavanul pictat. Nu există români din țară și români din străinătate. Există Crăciun pentru toți.

Comentarii (28)Adaugă comentariu

vasco  •  25 decembrie 2019, 15:22

Dureros de adevarat...Sfasiati intre dragul si dorul de tara si lipsa ,parca blestemata,a puterilor de a face ceva pentru ea...Tara e singurul nostru bun si trebuie sa nu uitam asta niciodata,oriunde ne-am afla.

Cristi  •  25 decembrie 2019, 16:30

Craciun fericit Tolontan! Lupta mai cu forta anul viitor cu hotia...macar vocea ta de aude. Off..ce resemnat par..

Lucian  •  25 decembrie 2019, 18:23

Eu am alta parere. Pentru mine cei plecati sunt, in marea majoritate, niste lasi. Au refuzat sa lupte aici cu sistemul, cu ramasitele comunismului, cu birocratia, cu coruptia, si au plecat sa le fie lor bine. Acum poate ca regreta, dar unii au prins radacini acolo unde sunt, iar altii nu mai sunt dispusi sa mai lupte. Oricum, de la ei nu pot accepta lectii, fiindca fuga de greu nu e niciodata o optiune pentru mine.

bob  •  25 decembrie 2019, 19:23

as plange dar nu am lacrimi,ei au ales sa plece si sa ridice pib-ul si natalitatea altor tari,cotizeaza acolo si sustin pensiile ,invatamantul etc iar in tara parintii lor iau pensii mizere.Ca sa ridicam tara noastra trebuie sa muncim aici si nu in alte tari,nimeni nu mai poate spune ca nu este de munca in Romania, eu am muncit in strainatate am adunat bani,m-am intors si am acum afacerea mea in tara,nu mai sunt sluga la straini..Sa fiu bine inteles cei care au copii nascuti in tarile unde lucreaza si nu solicita inscrierea certificatului de nastere al copilului in registrul de stare civila romana nu mai sunt romani ci simpli pribegi trecatori.

Vladone  •  25 decembrie 2019, 19:38

Mai lăsați cu toti cei plecați. Lasi. Au plecat, acolo sa ramana, fericiti și impliniti. Am ales sa raman, ca imi e mai bine asa. Restu e vrăjeală ieftina.

Nicolae  •  25 decembrie 2019, 20:01

Craciun fericit Dl Catalin. E o bucatica de realitate contemporana, dureroasa, agonizanta cateodata. Agonizanta pentru cei care avem pe cineva drag departe. Oricat am vrea sa avem zile normale cu noi aici si ei acolo, in cel din urma nu ne putem pacali, de sarbatori ce sa zic, e cumplit ! Nu stiu daca pot sa dau vina pe cineva, pur si simplu e realitatea de acum, oricat de realizati ne sunt cei plecati, traim cu apasrea unui dor nestins nici macar de episodicele noastre intalniri. Sarbatori fericite dragi romani, oriunde sunteti, oricat de multi, Dumnezeu sa va binecuvanteze ! Sarbatori fericite Dl Catalin, Dvs si familiei !

17 Nentori Tirana  •  25 decembrie 2019, 21:26

Ieri seara am urat Craciun fericit autorului si TUTUROR comentatorilor. Abia apoi am plecat la festivitate. Azi autorul ne ureaza TUTUROR Craciun fericit. Citeva comentarii – sper sa nu mai citesc si altele – ne arata insa cum ura-eaza Craciun fericit si Pastele * romanii. Nu sint capabili sa-i intelega si pe altii. Din pacate o tara frumoasa nu ramine niciodata nepopulata. --- Am si eu o „intimplare“. Am fost asta vara la un eveniment in Brasov. De la Aro am mers pe jos in sus pe 17 Noiembrie. Eu ma uitam numai in sus. Imi era frica ca imi cade ceva in cap. (apoi am vazut mai multe cladiri pe care era afisat ca de sus ar putea cadea tigle, tencuiala, balcoane …) Nimeni nu vedea insa nimic, toti mergeau grabiti inainte. Mai sus, exact linga „Eveniment“ - exact acolo unde si-au parcat citva brasoveni masina !!!- era o cladire veche, foarte frumoasa, care arata ca dupa bombardament, fara geamuri. Intreb. Nimeni !, doi aveau masina parcata chiar acolo !, n-a vazut cladirea fara geamuri ! Am fost si la o slujba, la cimitir erau cersetori, nu stiu zau ce sa zic, celorlalti li se pareau integrati in peisaj. La 200 m era alt cimitir, pe cruci erau numai nume straine. Ce-or fi cautat la Brasov ? Degeaba, nimeni nu l-a vazut ! Ma conduce soferul printre betoane – astea sint apartamente top ! Da, decit sa revigorezi betonul, tevile si instalatia electrica mai ieftin ar fi sa le darimi – eu sint cumsecade si ii spun ca e frumos si s-ar putea face aici afaceri bune dar oamenii … si legile urma sa spun cind am fost bruscat : „CE TE INTERESEAZA PE TINE OAMENII ?! TU ITI VEZI DE TREABA TA !!! --- Asa s-au putut „intimpla“ mai toate nenorocirie: „tu iti vezi de treaba ta“ si de fapt nu vezi nimic, nu te intereseaza decit nimicul tau ! Colectiv, Caracal. Nu numai coruptia ucide Tolo tata, ci si indiferenta, prostia, impostura ...

Alex  •  25 decembrie 2019, 22:30

Sa va fie rusine

Alberto  •  26 decembrie 2019, 1:52

Sunt de 22 de ani la Madrid cu copii familie și tot rostul dar când se apropie Crăciunul parca simți un gol care nu poți să-l umpli.M-am obișnuit cu toate și cu tot dar cu atmosfera de Crăciun de aici e greu.Apropo de lașitate prietene când o persoana nu se poate realiza la el in țara trebuie sa-și caute norocul in alta parte...Trebuie sa ieși din mocirla nu sa lupți sa te obișnuiești cu ea.....!!!!!

vali mocanu  •  26 decembrie 2019, 9:07

salut TOLO! ne-am cunoscut acum muuulti ani, azi sunt inca in cautarea unui loc care sa inlocuiasca tara unde ar fi trebuit sa muncesc cu drag si spor, prin singapore, in aeroport, am inceput sa scriu mesaje celor dragi si sa raspund celor ce-mi scrisesera deja. din pacate, nu cred ca generatia mea/a ta, dar nici a copiilor nostri nu va avea vreo speranta ca "acasa" va insemna cu adevarat ROMANIA! si plang ca un prost printre straini ca-mi vad copilul si nevasta 2-3 luni pe an...

Andrei F  •  26 decembrie 2019, 10:28

Si uite ca de Craciun ni se servesc minciunele...Sa te visezi european si sa vorbesti de imigratia romaneasca alaturata celei siriene...?Cand punct din Tratatul de Aderare se referea fix la dreptul la munca....?Sa vorbesti de ministrul Pintea in contextul unor falsi doctori cand uiti ca tu marele jurnalist ai dat inapoi in fata lui Petrache-patronul de Ilfov-acolo unde a aparut cazul falsei doctorite...?Sa vorbesti in acelasi articol de imigratia romaneasca si de Pintea cand acest ministru chiar a incercat sa opreasca exodul medicilor...?A ,desigur ....Daca jurnalistul facuse fobie in cazul Spitalului Sfanta Maria si transplantul de plamani uite ca a uitat subiectul!La fel cum a uitat si cine indemna medicii sa paraseasca tara...Si ne vorbesti de Olanda...? Olanda este tara in care comunitatile etnice nu se mai refera la imigratie-migratie...Sa fi strain in Olanda este la fel de natural cum este si legalizarea anumitor droguri ,avortul ,eutanasierea,prostitutia...De asta olandezii cred despre ei-si nu numai ei...-ca sunt printre tarile cele mai liberale...La noi mostenitorii FSN sunt cei mai tari liberali si este trendul acceptat de acest jurnalist...Pe cand in sa la TVR...?

Romeo  •  26 decembrie 2019, 10:42

Nu , ba Luciene, am plecat pentru ca nu vroiam sa continui sa risipesc viata mea si a copiilor mei sa ma lupt cu morile de vint. Concret, tu in Romania cum te lupti cu sistemul? Daca iti duci copilul la doctor, si ai de ales intre sanatatea lui si lupta cu virgule coruptia , dai sau nu dai spaga? Da-ne si noua o idee, poate "lasii" astia care s-au stabilit in afara Romaniei te vor ajuta daca nu vinezi himere.Cum sa fac ça dupa 30 de ani sa se faca citiva km de autostrada intre Comarnic si Sinaia? Si atitea altele, usor sa condamni si sa dai din gura..

tindala  •  26 decembrie 2019, 10:43

Sunt multi,prea multi romani care au plecat la munca in straini!Nu zic ca unii din ei nu s-ar fi descurcat si aici si ca au plecat la mai bine!Tinerii fara copii sau fara parinti batrani acasa,sau poate"creierele"!Vazand situatia asta ca pe o mare"oportunitate"-cum zicea, cu cinismu-i caracteristic, fostul presedinte Basescu-ca e cea mai evidenta "binefacere"a "democratiei"!Dar ceilalti?Cei mai multi?Cei care... n-au avut de ales?Chiar ieri, era un documentar- in limba engleza-despre Maramures-pe DIGI WORLD-daca ma mai ia la intrebari, vreun..."NR"!Ruine dezolante ale fostelor mari"intreprinderi"ale epocii ceausiste!"Mii de oameni au ramas fara locuri de munca si au fost nevoiti sa plece", se titra in limba romana!Dar mai era nevoie sa se titreze?Ramane o INTREBARE:Cate"mii de oameni"?Altfel spus:Cati oameni din aceasta tara s-au stabilit in strainatate?Si care vin in tara-daca mai vin-doar de sarbatori,sau doar in concedii-daca au concedii?Pentru ca...nu exista niste date oficiale !Au aparut unele date, ca in Italia si in Spania-ar fi cei mai multi!"Peste un milion",in fiecare din aceste tari!Dar cati sunt in total?Nu se stie!Si apoi,cati din cei care au plecat mai sunt cetateni romani?Au copii acolo?Copii lor ce cetatenie au?Ce scoli urmeaza?De ce nu se mai face-de atata timp-un recensamant al populatiei Romaniei?Avem Minister al Romanilor de Pretutindeni!Cu ce se ocupa el?Ii sprijinea sa-si construiasca scoli si sa-si aduca profesori care sa le predea in limba romana?Sau sa isi deschida posturi tv?Sau sa isi construiasca biserici ortodoxe?Aveam un astfel de minister si nu mai il avem!Pentru ca intr-adevar nu a facut nimic pentru ei,decat ca s-au plimbat sefii peste hotare!Ca si la celelalte ministere de altfel!Dar nu sunt nici macar niste"directii" in ministerele existente!Si nici in programul de guvernare nu se zice nimic!Macar Patriarhia Romana si Ministerul Educatiei sa se implice!Mda!Nu sunt fonduri!Singura solutie?Problema sa fie preluata- si macar discutata-in ...CSAT!

Baggio  •  26 decembrie 2019, 11:02

La fel de urâcioși, frustrati, stimabili așa ziși jurnaliști... Te pricepi la toate tolontane(economie, justiție, medicină, sistemul de urgență nu mai discutăm ești as, fotbal ⚽, politică). Ce meseria ai tu? Ce meserie ai practicat vreodată? Nu mi spune jurnalist că asta nu e meserie să scrii articole tendențioase.Practic, ce ai făcut tu în afară de ură, frustrare?Fals formator de opinie... Ar trebui să faci o emisiune ROMÂNIA TE BELESC adaptata după mult mai celebra (România te iubesc) Te ar prinde bine ipostaza...

Andrei F  •  26 decembrie 2019, 11:25

@Romeo • 26 decembrie 2019, 10:42 Si pentru cine vreti construita autostrada daca lumea buna este plecata din tara ?Si mai ales...cine sa o construiasca daca muncitorii cei capabili construiesc pe afara ?Cunoasteti faptul ca autostrada se putea sa aiba acum km construiti?Domnul Basescu si domnul bun de la servicii au spus ca DNA vine si ii ia...Si nu a luat pe nimeni DNA-ul ca nu s-a construit nimic...La fel cunoasteti ca autostrada Transilvania cand a fost semnata cu americanii costa 2 miliarde si ceva,a trebuit ca Basescu sa revizuiasca contractul ca cica fusese negociat prost de Nastase dar suma ajunse sa creasca cu alti 2 miliarde desi se micsorase din km. si mai ales ca acum Autostrada Transilvania daca se construieste cap coada o sa coste peste 5 miliarde...? Nu ca este bine in Romania unde un inalt oficial a fost criticat pentru ca ar fi grabit inaugurarea unui petic de autostrada dar acum inauguram de zor petice de autostrada care sunt clar necorespunzator construite?-----Ce ne facem daca dupa altii ani o sa vina o instanta si o sa ne spuna ca a fost mai bine in Romania pentru ca nu s-a construit autostrazi-pe precedentul ca mai bine ca am scapat de flota pentru ca producea pierdere...?

Obiectiv  •  26 decembrie 2019, 12:42

Nu vreau sa ma amestec in discutia despre cei care parasesc (temporar sau definitiv) tara; au motivele lor s-o faca, desi sunt si destule exagerari! Pentru ca nu mai pot posta pe unele bloguri, as dori sa fac o precizare in legatura cu o afirmatie de-a lui Florin Calinescu. Acesta spunea ca Dobrin merita sa joace in Mexic in virtutea faptului ca el ne-a calificat! Cu un singur gol marcat si acela in urma unei actiuni extraordinare ( care a constat in 2 driblinguri in careu) a lui Dumitrache, cred ca afirmatia respectiva este exagerata; totusi, "gascanul" merita sa joace acolo, pentru ca deosebita sa valoare era in afara oricarui dubiu! O.

zorrozabal  •  26 decembrie 2019, 13:09

@Andrei F Fiindca ati pomenit de mult discutata autostrada si de umflarea devizului!Si de DNA!Cea mai mare problema-pentru orice guvern al acestei tari-indiferent de partidul sau de ambasadele care il sprijina-este...procurarea terenului pe care sa fie construit obiectivul!Constructorul iti ia penalitati, daca te apuci sa semnezi contractul, dar cand sa construiasca... nu are terenul pus la dispozitie!De ce nu se poate procura terenul necesar constructiei?Pentru ca terenul are... preturi exorbitante!De ce?Din cauza speculatorilor de terenuri!Si a coruptiei OFICIALILOR, care divulga speculatorilor obiectivul de investitie si...amplasamentul exact!Ce urmeaza?Stim din cazul- mediatizat recent-cu prelungirea liniei de metrou pana la Voluntari!Cu un speculator de terenuri-celebru "om de fotbal",filantrop si bun crestin-si care pe langa aceste calitati, mai era si nasul primarului din Voluntari!De parca nu era de ajuns ca seful partidului de guvernamant, era nelipsit din loja sa de la stadion!Ei bine,"omul de afaceri" s-a apucat-asa din senin-sa cumparere terenuri in Voluntari... fix pe locul unde urma sa se construiasca linia de metrou!Nu s-a uitat la bani!Cat i s-a cerut,atat a dat!A cumparat 21 de ha de teren cu...16 milioane de euro!Bani!Daar... a fost "despagubit"!In...Justitie!Cu...76 de milioane!Un castig de...60 de milioane!E drept ca DNA l-a luat la intrebari pe expertul judiciar-care a facut evaluarea terenurilor-de ce a supraevaluat terenurile?De 5 ori mai mult decat valoarea lor de piata-conform registrelor notariale?Dar ce poa'sa-i faca?Justitia e... independenta!Ei bine,tot asa se intampla si cu autostrada!Ce se poate face?Cand cu celebrele dosare anticoruptie- si cu "protocoalele"dintre DNA si "servicii"-in privinta ascultarii telefoanelor si a inregistrarilor- s-a zis de catre diferiti comentatori de profesie-ca intr-un an au fost"monitorizati"nu mai putin de... 6 milioane de cetateni!Adica toti,daca scadem copii?Dar...Dar pe OFICIALII aia- care divulga speculatorilor amplasamentul exact al tronsonului de autostrada,sau al metroului,sau al aeroportului-ii monitorizeaza cineva?Ca sa nu mai divulge speculatorilor?Si ca sa nu mai incaseze apoi speculatorii, despagubiri de la stat de 5 ori mai mari?Aceasta este INTREBAREA!

Badea  •  26 decembrie 2019, 13:32

Corect, nu există români din țară și români din diaspora, sunt termeni inventați de politicieni ca ei să-și atingă scopurile,acelea de a fi aleși și de a conduce după bunul lor plac cu o legitimitate introdusă.

zorrozabal  •  26 decembrie 2019, 14:55

@Andrei F Inteleg ce vrei sa zici tu.Ca corupria e ca o maladie incurabila, care s-a generalizat.Si eu cred ca nu se poate combate cu DNA televizat ,care se dovedeste o reeditare al celebrului "Mani puliti"-din Italia-si care are acelasi obiectiv ca si acolo si anume eliminarea de pe scena politica a celui mai mare partid "de stanga"!La ora actuala, se potriveste perfect definitia pe care o dadea prof.Sanda Ghimpu de la Facultatea de Drept din Bucuresti:"Legea este ca o bariera.Pradatorii mari... sar peste ea,pradatorii mici...se strecoara pe sub ea,iar singurii care se opresc in fatza ei, sunt...boii"!Ca o parere personala-evident ca"nedemocratica",cred ca multe "afaceri"pe seama statului ar deveni "neprofitabile"si ar disparea,daca Legea ar fi CLARA!De ex. Daca la "exproprierile pentru cauze de utilitate publica",s-ar dispune ca despagubirea nu poate depasi pretul "de piatza"-adica cel rezultat din registrele notariale-nu s-ar mai putea face..."interpretari"!

di livio  •  26 decembrie 2019, 16:37

sigur că oficialii ăia îs monitorizați de secusri, da nu ca să nu mai divulge...îs monitorizați ca să împartă cu serviciili speciale dotate cu pensii speciale...cum fu cu Hexi sau chinezii lu Tolo...Tolo a avut ieri un alt articol aici, mult mai interesant ca lacrimogenele cu diaspora...ce generali de poliție, SRI, și magistrați a iertat procuroru căruia i se cere demisia după achitările Țăndărei...a stat afișat 70 min, după care apăru lacrimogena cu diaspora...o să ne spună Tolo de ce l-a înlocuit după 70 min...cînd o să-și scrie memoriili, nu amu...cît despre diaspora, ei știu că mai bine venetici decît argați la securiști

Sonumbitch  •  26 decembrie 2019, 16:49

Stiti mult prea putin despre *** din sufletul romanului.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ilie  •  27 decembrie 2019, 17:37

Există Crăciun și la liber-cugetători? Te reneagă tovarășul tău, Rogozanu.

MZM  •  27 decembrie 2019, 17:51

A pune pe acelasi plan plecarea la munca in strainatate a romanilor cu emigratia in masa a sirienilor, care fug de razboi este o mistificare si o diversiune. Romanii se prevaleaza de un drept ( dreptul la munca pe care l-am capatat odata cu aderarea la UE), de care se pot folosi sau nu, in timp ce sirienii fug pentru a scapa cu viata, nu au de ales. Cele doua situatii sunt asemanatoare doar pentru propagandistii de la Radio Moskova. Nu e cazul sa le plangem de mila romanilor care lucreaza in alta tara, ci dimpotriva, trebuie sa le laudam curajul de oameni intreprinzatori, capabili sa se descurce pe alte tărâmuri, in alta limba, cu alte rigori, cu alta legislatie. (Desigur, nu ma refer aici la persoane certate cu legea, traficanti, cersetori etc.) Cele cateva milioane de romani care muncesc cinstit in strainatate isi fac un bine si lor si rudelor de acasa si, pe deasupra, trimit anual in tara cateva miliarde de euro care ajuta economia romaneasca. Desigur, nu le este usor cu dorul de casa, uneori familii despartite etc... Dar, bravo lor! Romanii erau de plans inainte de 1989, pe vremea comunismului, cand tara era, practic, un lagar cu 22 mil. de incarcerati. Nimeni nu avea voie sa paraseasca raiul comunist, asa ca unii, disperati si curajosi, fugeau trecand Dunarea înot spre Yugoslavia. Era mai bine atunci, d-le Tolontan? Erau mai multe autostrazi atunci in Romania? Sau mai multe automobile, televizoare, telefoane, calculatoare? Era mai bine atunci cand nu se gasea carne, iar painea se dadea pe cartela! Despre asta ar trebui sa scrieti, d-le Tolontan, despre faptul ca intr-o tara care inaintea de razboiul al doilea mondial era granarul Europei, comunistii au introdus cartela de paine!!

tindala  •  27 decembrie 2019, 22:04

@MZM "Comunistii au introdus cartela la paine"!!!Propagandisti sunt in toate oranduirile!Dar de ce au introdus cartele?Ei bine,de curand un profesor universitar POLONEZ-ca ai nostri nu au avut atata decenta-a declarat ca Ceausescu a introdus masurile acelea dure de austeritate la cererea...FMI!Ceeace s-a intamplat Romaniei in anii 1979-1981 a constituit ulterior, obiect de studiu la mai multe universitati americane!Cum a fost Romania in pericol de a fi falimentata,cu toate ca avea cu potential economic puternic!Ca urmare a prabusirii regimului sahului din Iran si dublarea preturilor la petrol-Romania importand cca 25 de milioane de tone metrice pe an-urmate de cresterea dobanzilor pana la un nivel record de...21%!Stim de la Europa libera din acei ani, ca in anul 1980 Romania avea de rambursat 1,5 milioane de dolari,iar in 1981-doua milioane de dolari!A mai fost si defectiunea lui Pacepa si "ca un facut"Banca Meril Lynch a refuzat sa continue finantarea,iar principalul creditor-o mare putere europeana-a cerut rambursarea datoriei in dolari-deoarece la acea data moneda ei scazuse in raport cu dolarul american la o paritate de 50%,iar Ceausescu a refuzat,dar avea sa se convinga mai tarziu,ca daca nu ai rachete nucleare nu e bine sa te opui marilor puteri!In disperare de cauza Ceausescu a apelat la Fondul Monetar International care ne-a impus masuri dure de austeritate!Colac peste pupaza Ceausescu "a innebunit",impunand in Marea Adunare Nationala prin care se interzicea contractarea de alte datorii externe si se trecea la rambursarea anticipata a datoriei existente-de cca 14 miliarde de dolari!Dupa 10 ani de suferinta,datoria era lichidata, iar la revolutie exista si un surplus in trezorerie de 2 miliarde de dolari!Dar la ce bun?Dupa "revolutie" guvernele "democratice" au refacut datoria in cativa ani,iar acum avem un record de...130 demiliarde!Daca atunci contractam datorii ca sa creem fabrici si uzine si sa construim locuinte pentru tineri,astia de acum ce or fi facut cu banii pe care i-au imprumutat?Au facut fabrici?Nu,dimpotriva le-au vandut la fier vechi si pe cele care le-am avut!Au creat locuri de munca?Nu,dimpotriva cinci milioane de cetateni au fost nevoiti sa emigreze in cautarea unui loc de munca!Dar,propagandistii n-au disparut!Si-au schimbat doar partitura!

IMGB  •  28 decembrie 2019, 8:15

Baggio.... Minunata postare moshule ! L-am intrebat si eu pe pretenu Tolo cam acelas lucru si sper ca tu sa ai mai multa bafta si sa-ti raspunda . Cred ca deja si tu si eu avem un *** la mister Tolo. Vrea el ca sa pling dupa Romania....ei uite ca nu pling de loc ba dimpotriva, dintr-un patriot nebun am ajuns sa spun fara nicio remuscare ca mi se filfiie azi de acea tara frumoasa dar inca locuita ... si ca sa ne-amuzam ....tu ai fost mai bun ca Hagi !!!....)))))))))))))))

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ticbis  •  28 decembrie 2019, 15:29

@MZM; @tandala; @IMGB; Distribuirea pe "cartela" a alimentelor pentru populatie NU este o inventie comunista! S-a practicat in TOATA lumea, in cazurile in care statele respective erau distruse, fie de razboaie, fie de politici economice si financiare falimentare sau totalitare. De alimente pe cartela au avut parte si britanicii si francezii, in si dupa WW2; si germanii dupa WW2; si romanii in perioada crizei din '29, in timpul si dupa WW2, apoi in ultimii ani ai comunismului de la sfarsitul deceniului '80. Problema de substanta este alta: germanii, dupa ce au fost invinsi la sfarsitul WW2, cu tara intreaga transformata intr-o RUINA si MOLOZ, au trait vreo 5-7 ani DOAR cu ratii de alimente pe cartela, timp in care au MUNCIT pe branci ca sa-si reconstruiasca tara si economia ei. Ei bine, in 1961, dupa 6 ani de "ratii alimentare pe cartela", ajunsesera deja principala forta economica a Europei, cea mai mare putere economica si industriala a continentului, pozitie pe care o detin si in prezent! Asadar, in situatii de criza, de dezastre, de ruina a tarii datorata fie razboaielor, fie regimurilor politice totalitare, reconstructia unei natiuni depinde strict de calitatea cetatenilor acestora, chiar cu pretul hranei pe cartela!!! Din ce ne arata istoria, Germania distrusa complet de razboiul pierdut a reusit in 6 (SASE) ani; Romania distrusa complet de un regim comunist utopic si inept n-a reusit inca nici acum, dupa 30 de ani!!! In esenta, e vorba aici de diferente evidente privind calitatea oamenilor, de mentalitatile lor si de nivelul lor de perceptie a realitatilor inconjuratoare! Desi, de mancare pe cartela au avut parte si unii, si ceilalti...

IMGB  •  28 decembrie 2019, 22:45

Ticbis.... Ei, asa mai merge si chiar daca-i scris mult, de data asta te-am citit cu placere si...uite...nu ti-am mai zis Plictis ! Ultima ta fraza a fost minunata ...plina de miez si adevar . S-auzim numai de bine la anu' si La Multi Ani mister Pli.....pardon... Ticbis ! :-)))

IMGB  •  28 decembrie 2019, 23:02

Tolo... Hai ca m-ai facut chiar curios !... In postarea catre Baggio ma pedepsesti cum ca acuzatii grave si ne probate mi-au iesit din virful stiloului . Ok, mi-am recitit postarea si drept sa-ti spun eu nu am gasit niciuna ! Ia spune-mi tu Tolo ...ce te-a deranjat asa tare imparate ? Mai dar ce sensibiloshi ati devenit voi acolo in Romania ! Nu va deranjeaza manelele si buzatele...pardon ,'' starletele" ... nu va deranjeaza gustul rosiilor ...hoztia...pe voi va deranjeaza cind mai scrie cite unu' vreo traznaie si atunci il cenzurati cu o mare placere . V-a ramas in singe cenzura asta ! Hai , spune-mi de acuzatiile alea grave care nu sint probate si dovedite !

Comentează