Mită pentru medici: 8 șefi ai companiei pharma KRKA audiază angajații din România. ”Voi știați tot!”

Mai mulți oameni ai companiei care a ascuns mita în spatele unor contracte de sponsorizare descriu ce se petrece în sediul din București

joi, 23 ianuarie 2020, 4:17

de Alexandra Nistoroiu, Cătălin Tolontan

”Într-o sală de ședințe de la etajul 10, șefii veniți de la Ljubliana ne cheamă unul după celălalt, pe toți cei care avem funcții de conducere sau responsabilități de coordonare”, povestește unul dintre angajații firmei KRKA.

Una dintre cele mai importante companii care vând medicamente generice în România, filiala KRKA din București a devenit obiectul investigațiilor interne după ce Libertatea a publicat documente care arată cum, de peste un deceniu, firma influențează prescripțiile medicale. Documentele provin din interiorul companiei. Ziarul e în posesia unei baze de date uriașe, de 2 GB, în care apar sute de nume de medici, contracte și exceluri cu banii primiți de aceștia.

KRKA nu a negat nici documentele și nici mărturiile. În schimb, a trimis 8 șefi ai săi la București, anunțând public faptul că nu tolerează practicile de corupție. ”Suntem cotați la bursă, nu puteau spune altceva”, explică unul dintre șefii români, sub anonimat. El susține că de câteva zile au început audierile interne, într-o formulă inedită: 8 șefi din Slovenia stau împreună și discută cu angajații din București, care sunt invitați pe rând într-o încăpere.

”Printre cei deplasați special se află și coordonatorul departamentului legal al companiei, avocați și mai mulți responsabili ai diverselor departamente, de la marketing la vânzări”, spune unul dintre angajații români audiați.

”Mai mulți colegi le-au zis în față că «Voi știați tot» și «Amalia Tătaru, șefa KRKA România, a vizat fiecare înțelegere cu medicii». Slovenilor nu le-a picat bine, dar aici nu e vorba de o discuție legată de naționalitate, ci de responsabilitate. Șefii de la Ljubliana au știut tot ce se întâmplă în România”, insistă angajatul român, care susține că ”ei au găsit la București niște oameni mai puțin speriați decât se așteptau”.

O altă sursă din interiorul companiei susține că ”unii dintre colegi se gândesc deja să meargă la autorități, convinși acum că șefii vor să arunce vina pe ei”.

Cuprins: toate capitolele investigației Libertatea despre cazul KRKA

Comentarii (12)Adaugă comentariu

Filbert  •  23 ianuarie 2020, 19:05

Sefii au venit pentru ceea ce se numeste 'damage control'.

Moartea  •  23 ianuarie 2020, 19:19

Se pregateste legea vaccinarii obligatorii;la fel va fi si atunci;iar celor ce vor imbratisa acea lege,dupa ce se vor imbolnavi sau li se vor imbolnavi membri din familie sa nu aibe pretentia ca statul sa le suporte cheltuielile aferente;nu se va intampla asta!singura solutie este neacceptarea legii,lupta cu statul criminal si cu reprezentantii lor,in speta medicii si producatorii de vaccinuri care nu vor sa si asume nici o raspundere pentru ceea ce va urma pe urma;nu uitati ce s a intamplat cu Hexipharma,cu Colectiv,astea fiind cazurile de rasunet din ultima vreme;dar mai sunt nenumarate despre care se stie foarte putine;tineti minte:legea vaccinarii obligatorii va distruge populatia Romaniei!

jiji  •  23 ianuarie 2020, 20:02

Toate firmele fac la fel Ce ne ascundem

jiji  •  23 ianuarie 2020, 20:03

Aloooo SRI ce pazeste ?

jijiji  •  23 ianuarie 2020, 20:44

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

victoria  •  24 ianuarie 2020, 0:31

Nu am nici un dubiu*** Iar chestia cu mita data medicilor o stie toata lumea. Doar nu traim in jungla. ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ilie  •  24 ianuarie 2020, 20:36

Toți din industria farmaceutică fac așa ceva de peste douăzeci de ani. Voi acum ați aflat? Eu cred că aveți ceva cu slovenii ăștia. S-a trezit Libertatea, un tabloid, să facă dreptate în țară. Mai bine scrieți despre pitipoancele pe care le promovați. Voi ce credeți că fac reprezentanții comerciali ai firmelor farma? Promit șpăgi. Scrieți despre mai multe companii și deveniți credibili. Au venit șefii din Slovenia și taie în carne vie! E o spălare de imagine pe care voi o publicați. Oare gratis?

tindala  •  25 ianuarie 2020, 9:03

Care va sa zica asta se numeste coruptie?Dar fapta unui ambasador/guvernator care in fiecare zi mergea la Ministerul Sanatatii si nu prea era multumit de ministri,pentru ca-coincidenta-aia erau schimbati mai ceva ca ciorapii-cum s-o fi numind?Iar Marian Vanghelie cel care povestea tarasenia-in cadrul unei mese rotunde la B1TV-imediat dupa respingerea referendumului"Pentru familie"-mai zicea si ca Excelenta Sa avea firme... de comercializarea medicamentelor!Loby?

Ciprian  •  25 ianuarie 2020, 14:09

Este o placere cand gasesti un sit unde poti lasa un comentariu pentru stirea respectiva. In sport.ro nu ai aceasta posibilitate si atata amatorism nu am mai vazut. Spania domina handbalul mondial! Echipa masculina in finala dupa ce fetele au castigat campionatul mondial! De fapt aurul a fost pentru Olanda si nu mai conteaza. Gsp numarul 1

Moartea  •  27 ianuarie 2020, 7:42

###Ciprian,aici este vorba de cu totul altceva!comentariul nu este la subiect!

bg  •  27 ianuarie 2020, 14:31

Nu cred nici in coincidente, nici in intamplare in modul de actiune al companiilor farmaceutice si al autoritatilor noastre! Si in sanatate exista baieti destepti! Totul se petrece cu complicitatea autoritatilor din domeniu (ca este vorba de paduri, de autostrazi, de medicamente, etc...) spre paguba cetateanului roman si a unei tari intregi. Sa luam ca exemplu VACCINUL ANTIGRIPAL achizitionat de reprez. MS ptr. campania 2019-2020. Este achizitionat de la o singura companie farmaceutica (care a intrat de 4 ani pe piata noastra - GHICI?) care distribuie si in farmacii si la care vaccinul antigripal nu este recomandat copiilor sub 3 ani (desi imunizarea gratuita este ptr. copii de la 6 luni la 5 ani). Atunci compania vine cu un vaccin intranazal ce trebuie administrat in 2 doze. Statul bifeaza si clameaza cu surle si trambite activitatea de vaccinare ptr. gr. de risc (dar cu bani mai putini), compania vinde mai mult, face profit, dar in dauna bugetului familiilor de romani. Statul roman "se face" ca ocroteste sanatatea propriilor cetateni. Reprez. MS (si unii jurnalisti) sustin cu obstinatie ideea neproducerii vaccinului indigen, aducand "justificari" de ordin financiar care au valoarea "prezentei gandacului croitor" ptr. lipsa autostrazilor. Acum, orice companie farmaceutica, daca indeplineste conditiile, poate produce vaccin. Nu trebuie sa mai ai un institut de seruri si vaccinuri. Daca (doamne fereste) izbucneste o pandemie, guvernele isi vor chema companiile producatoare sa satisfaca necesarul ptr. proprii cetateni si surplusul (daca va exista) sa-l exporte. Si noua ce o sa ne spuna autoritatile: romani ati avut GHINION! Retoric: Ati avut ghinion ca a venit molima sau ca ne-ati avut pe noi conducatori?

Elena  •  27 ianuarie 2020, 15:59

Trebuie schimbat tot sistemul pentru ca asa nu se mai poate, mergem din ce in ce mai rau...

Comentează