Încăpățânarea Bisericii: cum se pune în pericol viața bătrânilor și a copiilor

Duminică, la Constanța, un înalt prelat a sfidat cu bună știință cele mai bune sfaturi ale medicilor și prețuirea pentru viața bătrânilor și copiilor care au venit la slujbă

marți, 17 martie 2020, 6:52

Nu cred că spitalele au fost oprite din construcție din cauza bisericilor. Nu cred că într-o lume diversă trăim la sumă nulă: educație sau credință, religie împotriva științei. Dimpotrivă, simțim în ele o întrepătrundere.

Am sentimentul că ce e bun în sufletul atâtor popoare, indiferent de religia lor, de la călugării budiști din Tibet și până la mănăstirile pitite printre pietrele albe ale Greciei, va contribui la empatia necesară salvării noastre ca oameni din această criză.

Multe dintre mințile cele mai strălucite ale omenirii, cercetători care acum caută, cu determinare, în laboratoare un remediu sau un vaccin sunt asemeni marilor fizicieni ai istoriei care, undeva în profunzimile Universului, au văzut ceva mai presus de noi.

Însă ce face BOR acum, dând mână liberă înalților prelați să sfideze sfaturile autorităților sanitare, este un păcat față de viața credincioșilor.

Nu poți menține ritualul intact, dacă prin el se expun oamenii. Duminică, la Constanța, ÎPS Teodosie a împărtășit peste 100 de femei și bărbați, copii și bătrâni, cu aceeași lingurință. Saliva este un mod certificat științific de transmitere a coronavirusul.

E ca și cum Papa ar fi continuat să cheme oamenii în Piața San Marco, știind că îi expune riscului.

Acum câțiva ani, înainte de a se retrage din Pontificat, Joseph Raitzigher, Papa Benedict al XVI-lea a spus: ”Dumnezeu nu va lăsa corabia noastră să se scufunde”. Se referea la întreaga umanitate. Dumnezeu, nu, dar noi putem.

Comentarii (65)Adaugă comentariu

ultrasro  •  17 martie 2020, 20:59

Argintul inactiveaza virusul....si credinta ca Dumnezeu te cheama la el cand doar la timpul stabilit....

Ilie  •  17 martie 2020, 21:01

Intotdeauna preotii s-au crezut privilegiati si mai presus de lege. Se cred super-puternici. Si oamenii se incred in ei, de parca prin ei se ajunge la Dumnezeu. Daca ar citi biblia, ar gasi foarte usor adevarul. Oamenii lasa totul in seama preotilor si nu verifica daca traiesc sau nu, in minciuna.

MZM  •  17 martie 2020, 21:05

Foarte bine, domnule Tolontan, ca faceti cunoscuta „intamplarea„ de la Constanta. Gestul ÎPS Teodosie de a impartasi enoriasii cu aceeasi lingurita, in conditiile de pandemie declarata cu Covid 19, este incalificabil si chiar penal! Si a facut-o incalcand nu numai regulile elementare de igiena publica, dar si sfaturile de bun simt ale PF Daniel, care sugera ca fiecare enorias sa vina la impartasanie cu propria lingurita. Din pacate, in Biserica Ortodoxa dainuie dintotdeauna acest mod de impartasire, care poate contamina oamenii cu hepatite si alte boli infectioase. De asemenea, sarutul icoanelor si al mainii preotului sunt inca doua mijloace de raspandire (eficace!) a agentilor patogeni. In Biserica Catolica impartasania este mult mai igienica: preotul introduce in gura fiecarui enorias care se impartaseste o bucatica de azima uscata muiata in vin.

Ics  •  17 martie 2020, 21:22

Dacă nu crezi in Sfintele Taine nu ai cum sa înțelegi. Nu te judec , însă Trupul si Sângele Lui Hristos sunt cel mai mare antiseptic. Cercetează si tu cati preoți care împărtășesc bolnavi cu boli transmisibile s-au îmbolnăvit după ce s-au împărtășit cu aceeași linguriță din același Potir. Vei ramane surprins sa aflii ca nu găsești nici unul.

Raducu  •  17 martie 2020, 21:35

La fel a fost duminică si pe trinitras tv . Exsct la fel. Mi silă când biserica vede doar bani bani si iar bani Merităm să fim luati de fraieri

Eu  •  17 martie 2020, 21:38

Doar asa se putea aduna ceva la Cutie ! Sper ca cei peste 100 de *** au avut portofelul la ei sa multumeasca sperietoarea aia de *** numita IPS

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Andrei  •  17 martie 2020, 21:57

Tolo, dacă ai fi crezut cu adevărat că în împărtășanie e Hristos, atunci poate nu au fi scris acest articol! Când te-ai împărtășit ultima dată? Ești creștin practicant? Becali cred ca face un deserviciu ortodoxiei cu ieșirile lui și mulți nu știu cu adevărat ce înseamnă ortodoxia. Îl puteți întreba pe Neșu, sau cum spunea Neagu Djuvara:"un călugăr ortodox poate fi cel mai apropiat de Dumnezeu, cultele au doar lucruri morale"! În ortodoxie nu există frică! Hai sa vedem câți din acei 100 se îmbolnăvesc de acest virus! Păcat de incultura teologică, de slaba credință! Va e frică de moarte, dar adevărata pandemie e păcatul, frica și depărtarea de Hristos! Avem 40 de zile de post acun, de autoizolare de toate... Dar stăm cu frica în sân sa nu murim. Pai dacă credem în Dumnezeu de ce sa ne fie frică? Nu sunt toate în mâinile Lui? Sau credem superficial în Hristos! Întrebați un crestin practicant dacă îi e frica de acest virus, sau îl puteți întreba pe Neșu, sunt sigur ca nu ii e frică! Când începem să ne îndoim, asemenea lui Petru, ne scufundăm în valurile vieții, când vom simți că ne pierdem în această lume, ne pierdem pe noi înșine si exclamăm: „Doamne, scapă-mă! Îmi pierd sufletul, îmi pierd credința și mă lipsesc de prezența Ta! Și imediat mâna Sa puternica ne va susține și vom auzi și noi: „Puţin credinciosule, pentru ce te-ai îndoit?” Matei, cap 14, v 31! Îl înțeleg perfect pe IPS Teodosie, el nu are frică și știe ce se întâmplă în acel potir. La unii e doar comemorare, în ortodoxie e trăire! Trăire în Hristos! Și apropo de "vrem spitale, nu catedrale!", un slogan aruncat pe piață cu ce scop? Am vrut spitale, acum le avem pline, de biserici nu avem nevoie! Care Dumnezeu?! Care Hristos?! "Dacă ești Fiul lui Dumnezeu coboară de pe cruce sa credem și noi!" Tot asa a fost și acum două mii de ani! Omul e superficial, fricos și ignorant! Îmi permit acest comentariu la fel cum dvs vă permiteți sa loviți (din motive medicale) în ortodoxie și acei 100 de credincioși!

Simeone  •  17 martie 2020, 22:56

Din păcate Biserica prin unii din reprezentanții ei pun și acum în pericol viețile oamenilor. Organizează pelerinaje în județul Vâlcea la mănăstiri deși cunosc pericolul la care ii expun pe oameni. Chiar am citit azi un articol pe stiridecluj.ro cu discuția înregistrată de fiica unui pelerin cu reprezentantul bisericii ce organiza pelerinajul, e incredibil!

bg  •  17 martie 2020, 23:00

Din pacate, la noi, foarte multi preoti aleg un mod facil de a predica, fara niciun efort de a explica adevarata esenta a religiei crestine pentru ca, nu-i asa, inca exista adepti multumiti care cotizeaza fara limite. Biserica ortodoxa se bazeaza si insista f. mult pe pastrarea traditiei, originalitatii si superioritatii ei fata de biserica catolica, prin cultivarea obiceiurilor si rituarilor imuabile, fixiste, fara sa tina seama de evolutia societatii. Refuza cu obstinatie sa se modernizeze, sa devina flexibila, sa insiste pe latura umana, mesianica a ei. Sa vedem pana cand, deoarece generatiile se schimba, orele de religie din scoli nu prea au dat roade la moralizarea tinerilor. Nu e suficient sa participi disciplinat la slujba de duminica ca sa fii vazut, sa postesti, sa te rogi in biserica facand cruci si matanii, sa te impartasesti. Astea sunt lucruri exterioare pe care unii le fac din fariseism, ptr. ca dau bine imaginii lor { si am vazut destui oameni politici}. Conteaza ce efect are credinta asupra spiritului tau, comportamentului tau in relatie cu semenii tai. In legatura cu efectul antibacterian al lingurintei de argint in vin este un mit, o prejudecata. Spuneti-mi si mie cum ies ionii de Ag in vin, prin ce reactie si intr-un timp de numai 30 sec. ? In privinta raspandirii bolilor transmisibile in timpul ritualului religios fiti siguri ca niciun preot nu ar recunoste acest lucru. In Coreea de Sud, coronavirusul a pornit de la o adunare religioasa. Dar renunt, imi bat gura de pomana...

mitrut  •  17 martie 2020, 23:05

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Rob al lui Dumnezeu  •  17 martie 2020, 23:30

Pai si cati din cei impartasiti a luat virusul? NICIUNUL!!!! Din toate cazurile raportate in tara cati au luat virusul in Biserica?? Din nou, NICIUNUL! Nu ma mir ca Dumnezeu a trimis aceasta napasta pentru a pedepsi omenirea! In zilele noastre sodomia e considerata ceva normal iar cei care indraznim sa amintim ca e pacat de moarte suntem huliti si facuti in toate felurile, s-a legalizat prostitutia in foarte multe tari, s-a legalizat in multe tari consumul drogului Marihoana, pai pana cand??? Sodoma si Gomora au fost pedepsite prin foc si piatra, inainte de asta a fost Potopul, noi ne putem considera norocosi ca deocamdata e doar un virus gripal, dar daca omenirea nu revine spre credinta o sa urmeze si alte pedepse din ce in ce mai puternice, sunt convins! Daca toata lumea ar fi respectat ceea ce ne invata Biblia omenirea nu ar fi stiut de acest virus! Dumnezeu ne-a lasat o lista cu ce animale avem voie sa mancam si ce nu! Daca chinezii nu ar fi mancat serpi si alte taratoare nu ar fi contractat acest virus! Mai intai a trimis Dumnezeu virusul gripei porcine (carnea de porc este si ea necurata!!! a se citi Levitic 11), un virus bland fara efecte prea grave asupra omului, dar omenirea nu a inteles mesajul si a continuat sa manance dobitoarce necurate si sa nu-l cinsteasca pe Dumnezeu! Acum a trimis prin serpi un virus mai puternic!!! Oare pe asta il vom lua in serios??? Deocamdata semnele nu sunt deloc bune! Cine se cred acesti conducatori slab credinciosi care au hotarat sa inchida Bisericile - Casa Domnului?!?!?!? Oare e doar intamplator ca printre oamenii cei mai influenti in aceste timpuri este islamistul Raed Arafat??? Eu nu cred ca-i intamplator, acel slujitor al lui Satan (Allah = Satan) a simtit nevoia ca printre primele masuri luate sa fie inchiderea Bisericilor!?!?! Dimpotriva, pentru a limita efectele virusului ar trebui sa ne intoarcem spre credinta!!! Eu o sa merg in continuare zi de zi in Sfanta Biserica sa ma rog pentru ca, prin voia lui Dumnezeu, acest virus sa fie cat mai bland cu poporul roman si cu omenirea in general! daca n-o sa mi se permita accesul in Biserica ma voi ruga din afara ei! Invit pe toti aceea care au incredere in puterea lui Dumnezeu sa mi se alature in rugaciune!

jean  •  17 martie 2020, 23:35

Doamne, citesc comentariile si ma minunez. Religia inca tine capul sus, indoctrinarea e la rang de arta in estul Europei. Probabil astia sunt si oamenii care conduc pe contrasens pe autostrada, pentru ca sunt convinsi ca Dumnezeu ii apara. Imi e greu sa cred ca ne poate salva ceva ... sper sa nu am dreptate.

Zoli  •  17 martie 2020, 23:43

Unii parca sunteti din comuna primitiva, a fi credincios nu inseamna a folosi aceeasi lingura cu alti o suta de oameni, nu inseamna a incalca regulile de igiena. Ceea ce face (orice) popa, nu inseamna neaparat ca vine din spiritul pur si nealterat al credintei si ca acolo e prezent Dumnezeu. Va incurcati in traditii, vorbe mari si ceremonii si pierdeti sensul adevarat al credintei, deveniti ca o turma de oi.

di livio  •  18 martie 2020, 0:17

pune în pericol și viața copiilor?...nu exagerezi nimica?...cîți îs copii din ăia 7.000 decedați de coronavirus?...și cîți din ăia 7.000 au murit numa de coronavirus?...ce vîrste aveau ăia 7.000?...statistici irelevante pt presă, contează numa brekingu...BREKING...cîți au murit de h1n1 sau de gripă în fiecare an?...io nu înțeleg isteria asta...Vela agramatu, acest Veoric penelisto-ficusist, închide tăt...dac-o închis birtu, să-nchidă și biserica, altfel la cncd cu el...și să închidă și site-u Digi 24 pt că induce panică în populație...ce zici Tolo, Digi 24 ce pune în pericol?...văzuși știrea cu hîrtia igienică pe Digi 24?...și poza aia cu rafturi goale-goluțe?...nu văzuși că erai ocupat cu popii...ȘOC ȘOCANT, ȘOC GROAZNIC, BREKING, producătorii de igienică ȘOCAȚI...alo, Vela-Aviorichii, închide Digi 24 că-i mai nociv ca birtu

Silviu  •  18 martie 2020, 1:42

Un singur lucru vreau sa spun, in acel potir este însuși trupul și sângele Domnului nostru Iisus Hristos, care este Dumnezeu adevărat, cel ce a făcut toate. In acel potir este însăși viața, cum sa îți fie teama că te îmbolnăvești ? De la Hristos sa te îmbolnăvești ? Vreau sa va amintesc că am scăpat de ciumă in București , in interbelică, doar după ce s-a făcut procesiune cu moaștele sfântului Dimitrie Basarabov de la Patriarhie. Și de ciumă se moare pe capete, nu gluma. Duminică voi fi în curtea bisericii. Maica Domnului să ne apere !

Procter  •  18 martie 2020, 4:43

Romanii au construit cele mai multe biserici in ultimii 30 de ani.sigur sunt pe primul loc la nr de biserici si cum fiecare biserica are 1 sau 2 popici,sunt multi si pe aici la comentarii. Cel mai rau e ca Bisericile iau bani si de la stat legal(nu se intampla nicaieri in lume asa ce a). E f urat sa vezi ce se ntampla .Ioan Cuza in 1859 a luat pamantul de la biserici si l a dat la oameni.Comunistii in 1950 au gasit pamantul la biserici din nou. In momentul de fata pamantul este càrat din nou la manastiri. Deci mintea romanului este spalata continu.

Ilie  •  18 martie 2020, 7:03

De la unul ca tine la ce să ne așteptăm? Unul care susținea o companie care voia să îi otravească poporul? Ești un ipocrit.

aciduzzo  •  18 martie 2020, 7:36

Nu stii nimic maestre Tolontan. NIMIC. Si nici n-ai cum să stii....ca sa înțelegi ce se intampla in timpul săvârșirii Sfintei Liturghii și mai apoi să stii de fapt ce inseamna Sfânta Împărtășanie, trebuie să ai ani buni....dar buni...adică cel putin 10...de prezenta aproape duminică de duminică la Sfânta Liturghie. CEEA CE NU E CAZUL TAU!!!! .Trupul si Sângele Mantuitorului nu pot îmbolnăvi pe cineva. Din contra...pot vindeca...pentru ca Hristos nu voiește pieirea pacatosului ci sa se întoarcă si sa fie viu. Dacă te duci la Sfânta Împărtășanie cu credinta ca aceasta iti va fi spre vindecare, viata si zidire...poti să te împărtășești după o persoană care are SIDA, TBC, sau orice altceva contagios. NU VEI LUA ASA CEVA NICIODATA. Dacă te duci cu îndoială....e posibil sa-ti fie după cum ai crezut!!! Ca doar asa ne mai zicea din cand in cand Hristos!!! Restul...e doar zgomot...zumzet...bazaiala....îndoială si necredinta!!!

Bogdan  •  18 martie 2020, 7:57

Bai, frate. Daca nu mergeti la biserica, ce va aprindeti asa? Mai terminati, bai, cu aerele astea de superioritate. Stati inchisi in case pana ***, oricum jumate veti ramane fara locuri de munca dupa isteria asta. Dar veti avea multumirea ca ati savat vieti. Tampenie mai mare ca asta, mai rar poti auzi.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Vlad P.  •  18 martie 2020, 8:04

Organele în drept ar trebui să se autosesizeze să maregă după acei oameni care s-au împărtășit și să le facă testele pt. corona. Dar nu va fi așa căci știu de la bun început că totate vor ieși negative! Catolicii din Iatlia fac așa cum doriți dvs. și fără liguriță și mor cu miile. Cine vă obligă d-le Tolontan să mergeți la biserică, sau să ieșiți pe stradă să dați nas în nas cu cei ce au fost și-i suspectați că sunt infectați din cauza sf. împărtășanii?!

AndreiA  •  18 martie 2020, 8:29

Iresponsabilul (preotul) si spalatii pe creier sa nu se intrebe peste cateva saptamani de unde, cand, etc ... Din pacate, ii pun in pericol pe multi altii in tot acest timp .

un roman ORTODOX  •  18 martie 2020, 8:58

Domnule Tolontan , a merge la biserica este alegerea fiecaruia. Mai grav este ca in aceasta saptamana alesii neamului vor sa introduca LEGEA VACCINARII OBLIGATORII. Cand esti obligat sa te otravesti nu este o problema ??? PS/-personal am fost si eu la biserica si m-am impartasit fara teama de a lua acest virus ))) sunt la fel de curajos ca cei 37 DE MII de SOLDATI AMERICANI debarcati in plina PANDEMIE in Europa )))

mihai  •  18 martie 2020, 9:08

Piata San Pietro, daca tot faci figura de om cult si grijuliu... Si, apropos, cei care vor, se pot impartasi cu lingurita de unica folosinta, dar aceia nu se impartasesc(sic) Iar pe tema articolului tau poti citi din arhivele kgb despre stradaniile din perioada lui Stalin, poate vei intelege ceva. Toate bune si multa sanatate!

Sorin  •  18 martie 2020, 9:14

Nu este normal sa luam in deradere credinta oamenilor !!!! In Marea sa Credinta si cucernicie, ÎPS Teodosie, ar trebui sa mearga la spitalul din Constanta unde sunt internati” nefericitii” cu Covid 19 si sa-i impartaseasca , sa le dea tuturor din puterea domniei sale cu aceeasi lingurita sfanta de argint . Ca sa nu mai comenteze nimeni, de fata cu toate televiziinine, cu toti comentatorii rau intentionati , sa ia ultimul din pocal cu aceeasi lingurita, aratand astfel ca harul si credinta adevarata il apara pe omul ÎPS Teodosie !!!!

marcello  •  18 martie 2020, 9:40

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Jack  •  18 martie 2020, 9:50

Nu scrie nici unde ca trebuie sa bei si sa fii impartasit cu aceeasi lingurita? In alte biserici se toarna din potir in pahare de unica folosinta. Asa nu trebuie sa il fortezi pe Dumnezeu sa incalce legile virologiei. Si in biblie este scrie nu il pune la incercare pe Dumnezeu (Luca 4:12).

Razvan  •  18 martie 2020, 10:05

Ce usor comentati despre lucruri pe care nu le cunoasteti, nu le intelegeti! Nu sunteti traitori in Biserica, in Hristos, sunteti doar chibiti. Puneti mana pe carte sau intrebati un duhovnic sau un teolog. E interesant cum la orice tragedie vinovatul de serviciu e Biserica, in special BOR.

Andrei  •  18 martie 2020, 10:08

Eu sunt convins ca multi dintre cei care s-au prapadit in Italia erau crestini practicanti si oameni ok. Terminati cu prostiile, virusul e virus si transmite. Te apara Dumnezeu, dar trebuie sa te mai feresti si tu un pic.

gabriel  •  18 martie 2020, 10:21

Problema enuntata e falsa. Daca esti primul la impartasanie nu exista nici un risc. Daca esti al doilea sau mai pe urma si ti-e frica sa te infectezi nu te duci. Vorbesti cu duhovnicul tau si gasiti impreuna o solutie. Calul moare de drum lung si prostul de grija altuia.

Obiectiv  •  18 martie 2020, 10:36

Candva, mai multi dintre titularii de blog de pe acest site raspundeau postarilor unor cititori, facandu-se, astfel, apreciati in mod deosebit; nu mai este cazul in prezent, chiar si cand este vorba despre aprecieri critice la adresa materialelor si a autorilor lor! Ce-i drept, sunt autori care n-au raspuns niciodata, ceea ce insemana ca au fost si au ramas consecventi; dvs. si alti cativa titulari de blog sunteti insa inconsecventi! Narcisism sau indolenta? Inclin spre a doua varianta, intrucat n-ati corectat o greseala strecurata in acest material, desi ea v-a fost adusa la cunostinta de catre @ mihai, care mi-a luat-o, astfel, inainte! La cat ati umblat prin lume, este jenant sa confundati piata din Vatican cu cea din Venezia!! Referindu-ma strict la mesajul acestui material, sunt de acord cu dvs.; este inadmisibil sa se continue cu practici ce ignora regulile elementare de igiena, mai ales ca traversam o perioada foarte dificila, in care se pune accent pe preventie si pe masuri severe de igiena! Chiar si in vremuri normale, credinciosii trebuie sa solicite dezinfectarea ritmica a icoanelor si a celorlalte obiecte de cult si schimbarea linguritelor (pot fi folosite cele din plastic) la impartasanie! Pandemia aceasta nu poate fi stopata numai prin credinta, ci mai ales prin respectarea tuturor regulilor si restrictiilor impuse de acest trist fenomen! O.

Grigorie  •  18 martie 2020, 10:39

Tolo tu, probabil esti ateu, asta este problema ta. Dreapta credinta ortodoxa neschimbata de milenii nu se aseamana cu cea catolica, cum nici noi cu Papa, ceea ce nici nu ne dorim. Nu se poate face impartasanie cu lingurita proprie, ar insemna ca in Sf Potir nu este Hristos euharistic si credinta noastra este desarta. Atata intelegeti voi ateii, agnosticii, protestantii. Vezi-ti mai bine de sport si lasa teologia la cine se pricepe.

aciduzzo  •  18 martie 2020, 10:50

@un roman ORTODOX.....despre zecile alea de mii de soldati americani debarcati in Europa in plina criza coronavirusoniana(!!!) am aflat si eu acum vreo 10 zile de la un prieten stabilit in occident evident....si imi permit sa reproduc aici cateva randuri dintr-un ziar belgian scrise de un autor mai acum vreo 3 zile.... ,,Y at il au moins un journaliste qui sait pourquoi il y a tant de soldats americains et de materiels qui debarquent a Anvers en toute discretion? Ou est ce secret? Que preparent ils? "........cu scuzele de rigoare ca n-am putut sa pun accentele cuvenite. Deci...??...Ce sa intelegem??? Daca lucrurile stau asa...atunci pentru ce sunt debarcati acesti soldati americani in Europa acum in plina criza pandemica?? Si daca sunt debarcati....cine ar avea interesul si de ce sa-i expuna in asemenea hal??? Pot sa cred ca deja yankeii astia sunt vaccinati cu ce trebuie si sunt imuni la acest coronavirus??? Pot bineinteles!!! Cine si cu ce scop sa-i arunce asa in gura mortii acum in plina Europa bolnava, ....si fizic dar mai ales mental??? Ce ar trebui sa faca Italia pe aceasta U.E. care a lasat-o de izbeliste......surorile noastre europene ( sanchi)....Germania.....Franta.....marile forte europene....politice, economice, militare, ca pe acest cal troian in sanul Uniunii Europene numit iunaitid chingdom nu ne-am putut baza niciodata....ca sa nu mai vorbesc da tarile nordice...care mai mereu in fata unor crize ( cu execeptia crizei migrantilor, dar si aici discutabila atitudinea lor din anumite puncte de vedere si interese) nici ustroi nu mananca nici gura nu le pute! Probabil ca englezii odata cu parasirea U.E. stiu ceva ce noi nu stim. Probabil ca soldatii astia americani debarcati acum au ceva in plus ce noi, distinsi cetateni ai Europei Unite, nu avem! Cine stie!! Vom trai si vom vedea!!!! Daca vom mai trai!! Daca nu......Dumnezeu cu milele si indurarile Lui!! Si de acord!!! Fratilor....SA RESPECTAM CE SPUN AUTORITATILE ACUM MAI MULT CA NICIODATA! Autoritati in care uneori eu, personal, nu cred nici cat negru sub unghie! Dar acum....e cu totuil altceva....cand chinezii spun ceva...italienii acelasi ceva...americanii acelasi ceva...francezii acelasi ceva....e clar!! RESPECTAM CE SPUN AUTORITATILE!

scorilo  •  18 martie 2020, 11:04

Ar fi bine ca persoanele care nu au absolut nimic cu credința autentică să nu comenteze comportamentul Bisericii. Pentru numele lui Hristos au murit oameni în arenele romane, aruncați la lei, au murit schingiuiți, crucificați, jupuiți de vii etc. Ei și familiile lor. Au făcut-o nepărăsindu-și credința. Aceeași credință care-i duce în fața Sfântului Potir, de unde se împărtășesc cu însuși Trupul și Sângele Domnului! În momentul în care cineva care ajunge acolo se poate gândi că se va îmbolnăvi, din cauza folosirii unei lingurițe unice, gustând din Trupul și Sângele Mântuitorului ,se cheamă că s-a dezis de credință și totul e doar un ritual focloric. Cine nu crede nu poate înțelege, de aceea e bine să se abțină de la orice comentariu! Biserica vindecă, nu îmbolnăvește!

Bogdan  •  18 martie 2020, 11:40

Pacat oameni dragi, ca nu mai credem in nimic, si batjocorim chiar tot, mai ales biserica, singurul lacas unde iti poti gasi pacea, daca chiar o cauti cu adevarat. Rusinos! Meritam pedeapsa! Exista un Dumnezeu, chiar daca multi uita de asta! Exista un Dumnezeu si face dreptate, nu tine cont de bani si de statut social!

Daniel-Ilie  •  18 martie 2020, 11:43

Bună ziua! Întru-totul de acord cu o parte a comentariilor. O intrebare: v-ați pune viata în pericol în mod conștient considerînd că sinteti sănătos la cap? Eu cred ca nu... În fiecare duminica după Împărtășire preotul nu pleacă acasă pina nu bea și mănîncă tot conținutul Potirului. Acum în aceasta perioada de Post este puțin diferit, iar dacă doriți va puteți documenta în acest sens.

Cockwork Orange  •  18 martie 2020, 11:51

Covid-19 ie faptura lu' Dumnezeu si el ! Se reproduce si el ca si orisicare bun crestin. Va mai amintiti indemnul imperativ continut de fraza aia de la cununia religioasa ? Unde va e iubirea si compasiunea ? Nanometricul virus de azi estem l'animale intelligente di domani - ca noi cam nema la capitolul acesta. Ad astra per aspera viruse !

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Petrache Pechea  •  18 martie 2020, 11:53

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Marcu  •  18 martie 2020, 11:55

Teodosie e un preot ce a *** , bani europeni, dosarul pare ca sa musamalizat. A turnat la securitate pe credinciosii sai , scriind informari sub numele de MACHE , prin asta nenorocind oamenii. Incalca igiena impartasind cu lingurita din gura in gura , pune pe oameni sa pupe crucea si icoana unu dupa altul , asta-i un fel de *** ce face el si altii ca el . Daca se imbolnavesc ii trimite la spital, de ce nu ii trateaza el ????.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

criticul  •  18 martie 2020, 11:55

Domnule Tolontan,nu mai atacați gratuit Biserica,în special B.O.R.,chipurile pentru că nu ia măsuri de igienă.Le ia din plin!Chiar azi am mers cu mama mea la biserica noastră din oraș și ne-am spovedit și împărtășit.La intrarea în biserică ne-am dat pe mâini cu dezinfactant și ne-am șters cu prosop de bucătărie(tip rolă).Lingurița din care ne-am împărtășit toți din biserică este o linguriță care deși este folosită pentru toți credincioșii,ea a fost dezinfectată înainte de a fi folosită de către preoți,domnule Tolontan.Întotdeauna m-am împărtășit din aceeași linguriță alături de alți credincioși în diferite posturi din an și n-am pățit nimic.Mai informați-vă despre felul cum se ține împărtășania în cadrul B.O.R. și apoi dați cu piatra,domnule Tolontan,dacă tot nu suportați biserica și oamenii credincioși(religioși).Vă puteți lua de mână cu C.T.P.,în privința asta.Scrieți mai bine despre ceea ce vă pricepeți dvs. ma ibine,despre D.N.A.,S.R.I.,U.S.R.,Digi 24,etc.,etc.O zi bună să aveți, domnule Tolontan!

luca ioan  •  18 martie 2020, 11:57

Las-o balta ca macane ... Critica-i pe alti si lasa in pace unul din stilpii poporului Roman

Geanta Pamvo  •  18 martie 2020, 12:14

A spus Domnul Hristos"Cel ce mananca Trupul Meu si bea Sangele Meu are viata vesnica"(Ioan 6,54) si "Eu sunt...Viata"(Ioan 16,6).Hristos este Cel ce a biruit moartea prin Invierea Sa.Cum dar, luandu-L pe Insusi Hristos intru noi prin Sfanta Impartasanie sa ne imbolnavim?Oare Dumnezeu ingaduie aceasta?Sfantul Vasile cel Mare se impartasea din acelasi potir si lingurita cu leprosii,*** fiind o boala mult mai grava decat coronavirusul.Sa nu ne lasam cuprinsi de cele lumesti si desarte,pentru ca Imparatia lui Dumnezeu nu e din lumea aceasta.Noi am fost creati pentru a fi alaturi de El in Imparatia Sa,nu pentru a trai pe acest pamant stricacios.Desigur,si trupul este important,nu numai sufletul,deoarece cu el vom invia in ziua de apoi,dar grija fata de trup nu trebuie sa opreasaca sporirea in cele duhovnicesti, urcarea treptelor catre viata vesnica.Spune preotul cand mergem sa ne impartasim;"Cu frica de Dumnezeu,cu credinta si cu dragoste sa va apropiati".Sa avem deci credinta ca Dumnezeu este viata si nu ne va lasa sa pierim impartasindu-ne cu Trupul si Sangele Fiului Sau.Nu mai batjocoriti Biserica.Ea nu este un atentat la viata poporului.Daca o considerati asa nu va deosebiti cu nimic de cei ce l-au rastignit pe Cel Nevinovat.Si eu pacatosul,ma aseman acelora prin pacatele mele,dar eu nu voi defaima niciodata Biserica,al carei cap este Hristos.De ce cautati nod in papura Bisericii,care nu a omorat pe nimeni si nu priviti mai bine catre uciderile provocate de tigari,droguri,bautura si la cate avorturi se fac si sa combateti acestea?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Geanta Pamvo  •  18 martie 2020, 12:16

Sfantul Vasile cel Mare nu a patit nimic atunci cand se impartasea impreuna cu leprosii

bg  •  18 martie 2020, 12:46

Domnilor, ma jigniti si imi puneti o eticheta nemeritata! Sunt crestin si cred in principiile crestinismului pe care le respect cu sfintenie!" Cred in CRESTINISM, nu cred in BISERICEALA" - a spus un inalt prelat! Stie cineva diferenta? Nu prea...La noi, majoritatea preotilor ortodocsi {dar vedem si la Ditrau} predica cu zel, patimas, se insista pe impunerea si respectarea DOGMELOR religioase de catre credinciosi, a ritualurilor religioase pline de umilinta si smerenie {pupat icoane, manatanii, mersul pe coate si genunchi in jurul bisericilor, spovedania la gramada, sub patrafir, sfintirea cu trafaletul, apa sfintita e prep. in butoaie, cisterna, etc...} Pentru persoane cu o educatie minima si nu numai, cu mintea mai putin organizata si fara un filtru adecvat al informatiei{ nu vreau sa jignesc pe nimeni}, practica religioasa de la noi { uneori cu bune intentii si fara a realiza pericolul} poate fi de-a dreptul riscanta, acum cand fanatismul religios este in floare. Unii oamenii cred cu tarie ca asta inseamna sa fii un bun crestin si nu e vina lor pentru ca asta aud si vad in bisericile de la noi, la TV, la politicieni. Unele comentarii de aici , denota ca la unii s-a instalat o stare de evlavie, habotnicie pana la exaltare religioasa si intoleranta fata de adversari, de cei de alte religii. In schimb, se fac ca nu vad opulenta afisata in imbracamintea slujitorilor bisericii {cruci de aur}, aspectele fastuoase ale evenim. religioase, pelerinaje oneroase la moaste, etc... Asta e situatia si e convenabila puterii, asta este populatia, astia sunt conducatorii...Nu mai spun niciun cuvant!

GALIBARDI  •  18 martie 2020, 14:42

O simplă viroză de 10 ori cum spunea Dl Străinu Cercel prin februarie a devenit pretextul instaurării unei dictaturi. Oameni fără pregătire medicală decid sănătatea noastră.Oameni cu interese economice dispun măsuri care ne afectează drepturile. la mol casierele nu poartă mască deși intră în contact cu sute de oameni la nici 1m distanță.Se închid punctele e frontieră pentru a aglomera oameni.Nu oamenii din biserică sunt problema ci sluba din biserică deranjează. O călători de1000 demile începe cu un pas.

Bogdan Y  •  18 martie 2020, 14:52

Nu sunteti primii care ca niste armăsari dati din picioare in numele "igienei si luminarii poporului " lovind in Sf. Taine, in "pupatul icoanelor, moastelor". Au mai fost si altii, ***....Fratilor, loviți cât mai tare in BOR, pentru că nu stiti cat bine ne faceți, cu fiecare lovitură, articol, devenim și noi mai uniți. In suferinta, sub asediu, in catacombele din apartamente, Biserica a renăscut de fiecare data...Si de ce a renăscut? Nu datorită preoților, prelatilor, aici cad in eroare "armăsarii moraliști din presă" lovindu.i, ci datorită lui Hristos! Dacă ar veni cineva sa.mi spună că Hristos nu e adevărul, prefer să rămân în Hristos și nu cu adevărul. Etichetati.ma cum vreti, pupator de icoane, putinist, medieval, dar fără frică de moarte, in Hristos nu este moarte, ci Viata....Respect legile statului, ne supunem, dar nu ne calcati in picioare ce ne este mai sfânt, Împărtășania. Asa cum pentru tine Tolo, mama e sfânta, ce ar fi acum să scriu și eu un articol in care sa spun contrariul. E dreptul la libera exprimare. De ce nu scrii un articol și despre musulmanii din Europa? Ai îndrăzni? Pentru ca noi românii suntem cel mai tolerant popor din lume.....

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

vali  •  18 martie 2020, 15:34

Daca nu crezi in sfanta impartasanie, de ce te impartasesti? te obliga cineva? sau mergi la alibi, gen poate o fi ceva...daca nu crezi, nu te impartasesti si gata. Cand crezi cu adevarat stii bine ca trupul si sangele mantuitorului nu contine niciun virus.

Alin  •  18 martie 2020, 15:56

De aceea și îngăduie Dumnezeu toate astea, pentru că ne-am îndepărtat atât de mult de la credința noastră ortodoxă...

QCD  •  18 martie 2020, 16:16

cu tristete remarc cat de slabe sunt comentariile multora de pe aici. Unii aiureaza cu ionii de argint care sar linistiti din lingura in vin (de parca ar fi un reactor chimic unde substantele reactioneaza spontan in 3 secunde), altii cu basme si inchipuiri, din speta: "Pamantul este fix iar Soarele se invarte in jurul lui". Pentru basme de genul, de care azi (sper) zambim, unii au platit cu viata arsi pe rug. Crestinismul pentru mine inseamna iubire, respect si intelegere. Unde se regasesc astea in actiunile BOR care te afurisesc cu patima daca nu te supui si respecti regulile lor fara sa accepte macar o observatie de bun simt?! Nu sunt crestin practicant, ci doar acolo in inima, detest clica de la conducerea BOR si pe toti cei care au transformat-o intr-o afacere ca oricare alta. Pacat de mintea slaba si manipulabila a maselor, transformate ba de unii ba de altii in turma, efect al educatiei dezastruoase. Societatea noastra, cu mici exceptii nu este mai deloc credicioasa ci pur si simplu cumplit de superstitioasa, o marca a *** la care contribuie cu buna stiinta si BOR. Adesea in spatele acestei atitudini se regaseste "Lumina de la Rasarit" impartasita de Prea-admiratul Vladimir, care devine pe zi ce trece mai agresiva, conducandu-i pe unii la a aplauda aberatii monstruoase, de genul - dacii sunt de fapt slavi la baza, iar limba romana o ruda a rusei.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ovialex23  •  18 martie 2020, 16:20

@Ics , @vali, @Bogdan Y, @Geanta Pamvo, @luca ioan, @criticul, @scorilo, @un roman ORTODOX, @Andrei. Daca credeti cu tarie ceea ce ati scris, atunci sunteti mai habotnici decit iezuitii care au inventat Inchizitia, acea *** *** care a nenorocit sute de mii de fiinte timp de secole. Iisus nu le-a zis apropiatilor lui "in numele Meu, muriti" ci "iubiti-va aproapele si salvati-l". Nu are biserica sa cumpere lingurite de unica folosinta pentru fiecare impartasenie? In loc sa fie un exemplu pentru conservarea vietii credinciosilor, acei slujitorii ai BOR promoveaza fariseismul, indiferenta fata de oameni si bataia de joc fata de minimele cerintele de igiena. Din pacate nu am vazut niciun oficial al administratiei guvernamentale iesind in fata si sa dezaprobe imbecilitatea de la Constanta. Probabil de teama sa nu piarda voturile habotnicilor. "Eli, Eli, lama sabahtani?"

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Edy  •  18 martie 2020, 16:37

Pai inca se vinde paine neambalata macar in pungi cum zice legea si ne miram....

Comentează