Document al Societății Române de Anestezie: Lipsesc 1.200 de ventilatoare din terapie intensivă, vitale pentru viața bolnavilor de COVID-19

Libertatea prezintă un document aflat în posesia Ministerului Sănătății, centralizatorul paturilor de terapie intensivă și dotărilor acestora, realizat de Societatea Română de Anestezie și Terapie Intensivă

sâmbătă, 21 martie 2020, 7:30

de Mirela Neag, Alexandra Nistoroiu, Cătălin Tolontan

În România există 2.503 de paturi de terapie intensivă pentru adulți în sistemul public de sănătate, la care se mai adaugă 150 de paturi pentru copii. Aici ar trebui tratați bolnavii care dezvoltă infecțiile severe cu coronavirus.

Cei de la SRATI au numărat exclusiv paturile de terapie intensivă unde este asigurată linia de gardă, pentru că doar acolo ar putea fi tratate infecțiile grave.

Însă doar jumătate din aceste paturi sunt dotate acum cu ventilatoare, care pot susține funcția respiratorie

Documentul obținut de ziar arată că, deși România ar putea ajunge în situația de a interna simultan sute de oameni infectați cu coronavirus în formele cele mai severe, multe din paturile de ATI nu sunt dotate cu ventilatoare, care să susțină funcția respiratorie.

Pe de altă parte, la Europa FM, secretarul de stat Nelu Tătaru a susținut că ”avem în acest moment 2.700 de ventilatoare, dintre care 2.650 funcționale”

De ce dau autorități, din nou, cifre diferite la o chestiune de viață și de moarte?

Ceea ce n-a spus Nelu Tătaru este faptul că bună parte din acestea nu sunt funcționale sau nu sunt în secțiile de terapie intensivă cu linie de gardă și ar trebui luate de acolo de unde deservesc alți bolnavi (de exemplu, spitale de pneumologie). Și mai apare o problemă, dezvăluită de un medic ATI: ”Cuplarea ventilatoarelor la paturile de terapie intensivă nu e simplă, necesită cuple/plinte de oxigen și aer comprimat, iar acestea nu sunt la fel de multe ca paturile ATI”. Mai simplu: chiar dacă le aduci din altă parte nu ai sistemul prevăzut pentru ele.

Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății
Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății

Dacă am fi astăzi în situația Italiei, unde, dintr-un total de 36.000 de pacienți, peste 2.200 au nevoie de paturi de terapie intensivă, s-ar întâmpla două lucruri:

  1. Am rămâne fără paturi de terapie intensivă, pentru alte cazuri grave (victime ale arsurilor, accidentelor de circulație, infarcturi etc)
  2. Nu am putea trata toți bolnavii de coronavirus în formă grav într-un pat de terapie intensivă cu ventilator, pentru că jumătate nu dispun de această aparatură.
Mai sunt necesare cel puțin 1.200 de ventilatoare pentru a ajunge la raportul 1:1. Însă într-o situație ideală ne-ar mai trebui încă 1.000 de paturi cu ventilatoare, pe lângă cele 2.500Dorel Săndesc, vicepreședinte SRATI, a explicat vineri seară
Dorel Săndesc
Dorel Săndesc

București: 304 ventilatoare la 479 de paturi

În București, în spitalele publice ale Ministerului Sănătății există 479 de paturi ATI pentru adulți, dar numai 304 ventilatoare.

În spitalele primăriei există 177 de paturi ATI pentru pacienții adulți, dar numai 93 de ventilatoare.

În restul țării, în toate celelalte județe, la 1.747 de paturi de terapie intensivă pentru adulți, sunt doar 828 de ventilatoare funcționale

Pentru copii, în afara Bucureștiului sunt numai 31 de paturi de terapie intensivă cu ventilator și încă 47 fără ventilator.

Libertatea a solicitat și oficial biroului de presă al Ministerului Sănătății aceste date, în urmă cu două săptămâni, însă ziarul nu a primit încă niciun răspuns.

Dată fiind starea de urgență decretată de președinte, instituțiile pot să prelungească termenul de oferire a informațiilor de interes (pe legea 544) de la 30 de zile la 60 de zile.

Comentarii (6)Adaugă comentariu

Dodo  •  21 martie 2020, 14:49

Este exact ceea ce inspaimantă pe majoritatea oamenilor care gandesc cu adevarat cat de gravă poate ajunge situația in Romania si cat de uşor se poate schimba totul. Deja am ajuns in situația de a declara 60 de cazuri pe zi. Daca se respecta matematica din alte țari, numai este mult pana ajungem si in Romania la cateva sute de cazuri pe zi.

unulaltul  •  21 martie 2020, 14:50

Ai descoperit fix nimic. Se stie de situatia asta de ceva vreme. Vad ca postezi la foc automat, mai usor ca explodezi stimabile ***. Mai bine ne povestesti ce a facut idolul tau Voiculescu pentru marii arsi ca a venit la butoane urcand pe cadavre. Cati pacienti pot fi tratati azi in Romania avand arsuri??? Nu stiu unde si cum, dar o sa caut o metoda sa te reclam pentru ceea ce faci, o sa incep in curand o campanie care sa te alunge din presa, imi pare rau ca nu se sesizeaza nimeni pentru ce faci, practic te-as acuza de TRADARE si pedeapsa sa fie definitiva

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

pawn  •  21 martie 2020, 15:11

4 miliarde $ = rachetele de la deveselu. sa fim fericiti ca le-am cumparat la timp (cu banii jos), ca altfel ni le smulgeau altii, ca pe sulurile de hartie igienica.

Ion  •  21 martie 2020, 15:56

Ziariştii lui peşte prăjit , unde aţi învăţat geografie ? Unde aţi descoperit judeţul Baia Mare (nr.9)? Ruşinicăăăăă !

Simeone  •  21 martie 2020, 16:03

Daca acum, in ceasul al 12-lea, autoritatile nu se agita, atunci ne meritam soarta ca natie. Chiar, sef de spital sa fii, ar trebui sa profiti acum sa iti dotezi spiutalul cu de toate. Sunt multi oameni de afaceri care in conditiile de acum ar da mai usor o suma de bani. Vezi cazul patronului de la Transavia de la Alba care a dotat un spital cu echipamente, paturi de terapie intensiva(Cum poate acestom sa faca rost de materiale si paturi in 3 zile si Statul dar in 30 de zile?) Cred ca in fiecare judet exista oameni cu bani. E adevarat ca Statul Roman in toata maretia sa, prin decidentii lui, ar trebui sa se ocupe de achizitii, dar, cu toate ca am primit un miliard de euro de la UE, eu zic sa nu ne face mari sperante cu acei bani. Doar cheltuielile cu salarii si pensii costa Statul Roman aproximativ 2 miliarde lei pe luna. Sa zicem ca acei bani ii va folosi Statul circa 2 luni pentru a plati aceste salarii si pensii. Totusi, avand in vedere unele pensii nesimtite vorba defunctului Boc, ar trebui ca acestea sa fie limitate la 10.000 lei pensia maxima. Stiu ca unii medici sau magistrati vor sari sus 10 metri, ca nu se poate, ca de ce? Ar trebui sa avem prioritati si zic ca prioritatea numarul 1 este sanatatea, asigurarea unui minim existential in spitale, politici economice pentru IMM -uri. Se pare ca actualul Guvern nu decide ci se gndeste sa faca. Decizia e ceva ce nu e o obisnuinta in cazul lor, ei doar spun ca se impune asta si asta, dar nu hotarasc nimic.

bg  •  22 martie 2020, 7:24

Unde sunt acum cei mai bogati romani din Top Forbes 500 de miliardari? Va pot da cateva nume sonore si f. cunoscute: I. Tiriac, Alin Niculae, Anca Vlad {Catena}, fam. Talpes, Radu Dimofte, Daniel Dines, Anastasia Soare, etc...Daca pana acum ii vedeam pe toate ecranele promovandu-si afacerile { si bine faceau in vremuri normale}, acum au disparut cu totul din viata publica, au bagat capul in nisip ca strutul, gandind ca nu e problema lor. Ba este problema noastra, a tuturor! Si voi sunteti inclusi! Averile uriase si facute rapid, nu apar din neant sau ganditi ca sunt facute numai prin inteligenta patronului. Se fac cu angajati {mai bine sau mai prost platiti} si in tari in care guvernele acorda multiple facilitati mediului privat. La noi, multe averi s-au facut din afaceri cu statul, din bani publici. Imi amintesc numai de pariul cu sportul, de salile de sport din scolile romanesti si terenurile de fotbal din comune. Cine are urechi de auzit, sa auda...Mai lasati teledoanele, donatiile de la pensionari si credinciosi....astea sunt firimituri!

Comentează