Numele lui Raed Arafat apare pe documentele de cumpărare de măști de protecție supraevaluate pentru COVID-19. El ceruse recent imunitate la achizițiile medicale

Firma unei bucătărese din Giurgiu a câștigat una dintre primele licitații derulate de Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate (ONAC) sub stare de urgență. Pentru 1,75 de milioane de măști FFP2 statul plătește 28 de lei pe bucată, un preț între de două și de patru ori mai mare față de cel indicat de ofertele depuse de firme la licitațiilor ulterioare, dar pe care statul le-a anulat. Libertatea publică azi un document care arată că numele lui Raed Arafat apare în toate dosarele de achiziție ca “persoană cu funcție de decizie în procedura de atribuire”.

marți, 21 aprilie 2020, 5:27

de Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Guvernul Orban a repartizat sute de milioane de euro pentru achizițiile de echipamente medicale, imediat după declararea stării de urgență. La nivel centralizat, atribuirile din bani publici se fac prin două căi:

  1. Prin Oficiul Național de Achiziții Centralizate (ONAC), instituție în subordinea Ministerului de Finanțe – prin licitație.
  2. Prin Unifarm, companie deținută de Ministerul Sănătății – prin achiziție directă.

Ambele căi au condus la dublarea prețului pentru măștile medicale, conform cifrelor furnizate de presă, din documentele de achiziție.

Firma bucătăresei era, de fapt, paravanul afacerii cu măști a unui patron din cazul Secureanu

Pentru 12 milioane de euro, preț cu TVA, ONAC a cumpărat, la jumătatea lunii martie, un număr de 1,75 de milioane de măști de la firma Romwine & Coffee SRL.

Romwine & Coffee SRL se ocupă cu băuturi și țigări și îi aparține unei bucătărese căutate de Recorder în satul Uzunu, comuna Călugăreni, Giurgiu.

Hotnews a publicat că firma e un paravan utilizat de Cătălin Hideg, un personaj descoperit în 2015 de gsp în cazul Secureanu, om cu studii la Academia SRI și afaceri în industria medicală, prin firma Sanimed.

Sanimed, firma lui Hideg, aflată acum în spatele achiziției de măști pentru pandemia COVID, era cea pe care Libertatea a expus-o că vindea roboți de nebulizare spitalelor, la prețul de 150.000 de euro, în condițiile în care aceștia intrau în țară la 65.000 de euro.

Afarat, al doilea nume cu “funcție de decizie” în “procedura de atribuire”

Trei lucruri au rămas însă necunoscute opiniei publice pe firul acestei licitații cu măști de protecție, dar și al celor care au urmat.

  1. Când firmele participă la licitații, nu ele, ci ONAC stabilește intervalul de preț. Romwine & Coffee SRL nu a făcut decât să câștige cu prețul maxim stabilit de stat, preț între dublu și cvadruplu față de cel de piață.
  2. Acordul-cadru se semnează de ONAC, dar contractul subsecvent se semnează de IGSU.
  3. În calitate de secretar de stat în MAI și șef al Departamentului de Situații de Urgență, numele lui Raed Arafat apare al doilea pe lista oamenilor cu “funcții de decizie” legate de atribuirea contractelor.

”Lista cu persoanele ce dețin funcții de decizie în autoritatea contractantă cu privire la organizarea, derularea și finalizarea procedurii de atribuire:
Nagy Cornelia – președinte ONAC

Dr. Raed Arafat – secretar general – DSU
Dr. Călin Alexandru – director general – DGMUM-DSU

(…)”

Raed Arafat este una dintre persoanele cu funcție de decizie în procesul de atribuire, conform documentului

Răspunsul lui Arafat: “Eu nu particip la proceduri sau la evaluări”

Documentul se numește Declarație și este completat de firme, conform Legii 98/2016 privind achizițiile publice.

Firmele declară că nu au legături cu persoanele cu putere de decizie în achiziția respectivă, ca să nu se nască un conflict de interese.

Prima pe lista oamenilor cu funcție de decizie este Cornelia Nagy, șefa ONAC. Următorul este Raed Arafat, dar nu ca “secretar general”, cum greșit apare, ci ca “secretar de stat”, după cum a spus chiar Arafat, după ce Libertatea i-a trimis documentul și l-a rugat să explice care sunt, mai exact, atribuțiile sale în aceste achiziții de echipamente medicale.

Raed Arafat a preferat să răspundă prin mesaje, iar răspunsul său a fost următorul.

“Documentul îi scrie pe toți care au conexiuni de coordonare sau care participă… în primul rând acolo trebuie să scrie secretar de stat și nu secretar general. Eu nu particip la proceduri sau la evaluări” Raed Arafat, comandantul acțiunii în starea de urgență

Om din IGSU: “Au apărut presiuni asupra noastră. Se pregătește o achiziție de la Deltamed”

“Problema este că unele dintre firmele care au câștigat inițial contractele prin această atribuire nu au putut livra și au solicitat anularea în temeiul situației de urgență, iar noi, de la IGSU, nu vrem să acceptăm. Și au apărut presiuni asupra noastră”, a spus un ofițer din IGSU, instituție aflată în subordinea lui Raed Arafat.

“Acum ni s-a spus să pregătim derularea unei achiziții de autospeciale pentru transport înalt contagioși, autospecială făcută de Deltamed, prin procedura de achiziție directă, fără publicarea unui anunț de participare, ceea ce creat comentarii la IGSU”, a explicat același om.

“Achizițiile făcute în ultimii ani la IGSU au fost enorme, iar oamenii nu mai vor să riște”, a descris ofițerul starea de spirit din instituția care achiziționează toate materialele sanitare COVID-19 pentru pompieri, SMURD și nu numai.

Pe acest fond au apărut, acum câteva zile, declarațiile lui Raed Arafat, în care el a solicitat ca procurorii să-i lase în pace pe cei care “nu au respectat o regulă sau au mers mai repede la achiziții în această perioadă”.

Primul care a cerut imunitate la problemele legale din achizițiile de echipamente medicale, imediat după izbucnirea pandemiei COVID-19, a fost Streinu-Cercel, managerul de la Institutul Matei Balș.

“Aici trebuie scos un cadru normativ cât se poate de clar, care să stipuleze foarte clar că nimeni nu va avea voie să se atingă de noi în viitor” Prof. dr. Streinu-Cercel, 27 martie

Apoi, Arafat a apărut la Digi 24 și a formulat aceleași idei. El a atras atenția că, dacă de la cei cu putere de decizie în achizițiile din bani publici nu se va primi înțelegere când “nu au respectat o regulă”, atunci nimeni nu se va implica în lupta contra COVID-19, ultimatum pe care îl dăduse și dr. Streinu-Cercel.

„Dacă cineva a făcut ceva pentru el, a folosit acest moment pentru a trage beneficii din achiziții, e foarte normal să fie urmărite persoanele și închise. Dacă mergem pe oportunitate, pe faptul că cineva nu a respectat o regulă sau a mers mai repede, ca să rezolve o problemă, atunci avem o mare problemă”Raed Arafat, 18 aprilie

“Intervenția publică a lui Raed Arafat în a cere imunitate e pentru el, dar și o formă de a liniști nemulțumirile tot mai greu de controlat de către el din cadrul SMURD, ISU și IGSU, unde oamenii nu mai vor să facă achiziții pe care ei le semnează și alții le decid”, a spus angajatul ISU pentru Libertatea.

“Astfel, Arafat vrea să le arate oamenilor lui că se luptă ca nimeni să nu poată fi cercetat pentru achiziții”, a conchis specialistul din sistemul de urgență.

Comentarii (14)Adaugă comentariu

cineva  •  21 aprilie 2020, 17:54

Propun să fie demis Arafat și înlocuit cu Tolontan, care sigur va reuși să asigure echipament medical în condiții avantajoase. Sau poate cu Râmbu, *** galben care a distrus Suceava și aud că era cât p-aci să fie ministru al sănătății. Apropo: prețul de 28 de lei e la jumate fața de prețurile cu care se găsește de vânzare pe internet. Dar cum nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită, sunt convins că nici Arafat nu va rămâne nepedepsit pentru că nu ne-a lăsat la mâna vreunui Râmbu. Lucrați harnic la compromiterea ideii de luptă anticorupție cu aceste mici demascări, iar dacă în 2017-2019 nu s-a reușit, data viitoare probabil DNA va fi desființat, mai ales după fapte de arme precum sechestrarea măștilor de protecție. Mai ales că nici protectorii din UE s-ar putea să n-o ducă prea bine. De Arafați avem nevoie. De Tolontani și de DNA ne putem lipsi.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

launclikdistanta  •  21 aprilie 2020, 18:35

Daca nu aparea numele lui "Raed Arafat" despre ce mai scriai? In primul rand trebuie sa vedem procedura prin care si pentru ce a fost numit, si dupa sa tragem concluzi. Putea pur si simplu sa scrie Kaus Iohanis.

Ilie  •  21 aprilie 2020, 20:09

Arafat dezamageste. Aveam incredere in el. Prin ceea ce a spus el, cat si Streinu Cercel, este evident ca se fura ca'n codru in aceasta situatie de COVID-19.

Andrei F  •  21 aprilie 2020, 20:15

Fratele meu!!! Vai de capul meu că eu la locul de muncă nu am dat atenție unor astfel de ,,documente,,!!! În ,,document,,văd că numele lui Arafat este înconjurat de alte 16 nume!!! 16!!!Tolontan nu are treabă decât cu Arafat pentru că ...? Poate cineva dorește că Arafat să dărâme al doilea guvern sau poate de ce nu...,,Arafat Președinte!!!,,...Daca este așa să vă ajute Cel de Sus!!!De când a început pandemia Tolontan nu critică decât pe vârfurile din sănătate care sunt acum in lupta cu virușii....Politicienii adică persoanele acelea rele de la guvernare de pe timpul PSD probabil că acum au fugit din țărișoara și țara este guvernată de Arafat,Rafila,Cercel...Știre pentru Tolontan,chiar daca vârfurile din sănătate greșesc repetat cum tot lasă să se înțeleagă tot guvernanții sunt vinovați pentru că nu-i schimba...Dar are voie sau curaj Tolontan să zică ceva de rău de guvernanții actuali? Hai TVR că am înțeles...---- Și cat de tare greșește și Arafat?!?! Auzi la el să ia ambulanțe de la Deltamed- Cluj când noi trebuie să fim europeni...Daca lua ambulanțe de la Austria sau Germania ....- pe calapodul trasat de Tolontan in articolul precedent....

Marius  •  21 aprilie 2020, 20:38

Imediat au aparut trolii arafati pe site.

Andrei F  •  21 aprilie 2020, 20:39

Acum la tv...,,Au fost propuși bani ziariștilor! Mie mi s- a propus!!!,,Mirel Curea - ziarist Evenimentul Zilei...

Sably  •  21 aprilie 2020, 22:37

Cel mai greu este să-l faci pe un ratat să înțeleagă că este un ratat incurabil. Perfect aplicabil în cazul lui Tolontan.

paul S  •  21 aprilie 2020, 22:46

Hauleooo Tolontane, da de ce nu esti cu Duminica si cu alalalt sociolog *** in mijlocul discriminatilor? Ca l-au apucat crizele pe Spartakus, Tolontaneeee!!!!!Si pe aia de la Sacele, Balotesti, Tandarei, Hunedoara, Fetesti, Rahova. Hauleoooo!!!! Sa vina politiaaaaaa Tolontaneeeee!!!!!! Apropo, este total abject modul in care tu, un nimeni tradator, iti permiti sa cenzurezi cuvinte vechi de secole, din limba romana. Ai auzit de Budai Deleanu? Cum iti permiti tu sa modifici limba romana? Si pentru ca esti un las ***, ca toate ***, taci malc in timpul exploziei haosului ***. Pentru aceasta *** a societatii esti unul dintre principalii responsabili.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

curiosul  •  22 aprilie 2020, 1:26

olo nu e jurnalistul ala de sport care scria despre diluarile de la hexi pharma? intreb pentru tolo, ca poate nici el nu mai stie...

bg  •  22 aprilie 2020, 6:22

Nimic nu este intamplator in statul roman; totul este CONTROLAT si validat! Ca sa ai acces la fonduri europene trebuie sa fii CINEVA. Ca si Condrea, patronul Hexi Pharma, acest Catalin Hideg si-a infiintat compania Sanimed din Calugareni, jud. Giurgiu, din bani europeni. Asta NU ar fi ceva rau! Ni se spune mereu ca trebuie dezvoltat si incurajat mediul privat. DE ACORD! Dar ce te faci cand companiile private inteleg sa se dezvolte prin ruinarea unor institutii de stat cu traditie in domeniu, stategice ptr. tara si prin acapararea pietii cu produse ieftine si de mai proasta calitate. Stim f. bine ce s-a intamplat de-a lungul anilor cu IC: subfinantare, restructurare, ruinare. Sanimed are acelasi profil de activitate cu fostul Institut Cantacuzino: productia de medii de cultura ptr. lab. de microbiologie, produse biologice, cercetare in domeniul medical, microbiologie...Cu utilaje cumparate din China, materii prime din India si specialisti dati afara de la IC, Sanimed a inceput sa produca medii de cultura mult mai slabe calitativ si mai ieftine dacat cele care se produceau la IC {care folosea ingrediente Merck}. Si cum licitatiile de materiale si reactivi din sist. sanitar sunt castigate de firme care vin cu PRETUL CEL MAI MIC, voala de vezi...Incet, incet, produsele IC au fost scoase de pe piata si productia a fost sistata. Schema e simpla! Pune la conducerea unor institutii de stat PERSOANE care sa nu faca nimic sau care sa faca investitii aiurea si o vei duce sigur la FALIMENT. Amintiti-va de cei care s-au perindat la conducerea IC si cum a fost dat acest institut {pe care nu-l voia nimeni ptr. ca incomoda} ba la MS, ba la Min. Educ. si Cercetarii, acum la Min. Apararii. In 2017, director la IC era Adrian Ionel, actualmente director Unifarm. In domeniul cercetarii medicale, acest Sanimed nu a inovat, revolutionat absolut nimic, in schimb a rulat si tocat multi bani de peste tot. Ce lucrari stiintifice de microbiologie, cu rasunet intern si international, a elaborat aceasta companie si nu numai ea? Hai sa ne uitam si la calitatea activ. de cercetare din dom. bio-medical desf. in centre univ., spitale, institute, companii ...si sa nu mai pompam bani fara numar...fara numar...pe criteriul ca acolo este sef nu stiu ce SOMITATE...Ca sa fii somitate trebuie sa ai in spate colective puternice de experti, specialisti, lucrari interdisciplinare serioase, nu sa scoti carticele pe care iti treci doar numele tau ca sa ajungi conf. sau profesor univ. la UMF. La noi, totul trebuie sa fie FACIL, RAPID, sa fie ieftin si sa produca BANI repede... nu conteaza cum. Este un cerc vicios si inchis. Ca la ruleta...rien ne va plus...

Andrei F  •  22 aprilie 2020, 10:55

Domnule jurnalist pentru ca vad ca nimeni nu se prinde....sunteti dragut sa ne aratati unde apare Arafat pe documente de cumparat masti?Eu in articol nu vad decat un document fara semnaturi si unde nu citesc denumirea nici unei masti...Relevanta...titlul dumneavoastra,, NUMELE LUI RAED ARAFAT APARE PE DOCUMENTELE DE CUMPĂRARE DE MĂȘTI DE PROTECȚIE SUPRAEVALUATE PENTRU COVID-19.,,...Hai cu documentul ....!!!

mg  •  22 aprilie 2020, 12:22

Ghinionul lui Vlad Țepeș a fost că, pe la o mie patru sute și ceva Gutenberg a inventat tiparnița. Veți spune că, dimpotrivă a fost o invenție benefică care-a permis, de pildă, popularizarea Bibliei. Așa e, dar pentru Vlad a-nsemnat din păcate denigrarea sa de către negustorii brașoveni(pe care-i supărase) prin toată Europa. Și-n Evul Mediu nu era greu să-nspăimântezi lumea cu basme de groază, cu care copii din ziua de azi se distrează la matineu odată cu desenele animate.. Și uitea-așa vitejia voievodului s-a dus pe apa sâmbetei, turiștii căutându-i stafia însângerată la castelul Bran, unde Vlad Țepeș n-a fost niciodată.. Sper ca istoria să fie mai blândă cu Raed Arafat, deși are și el ghinionul de a fi contemporan cu presa noastră avidă de povești de adormit copiii..

Gogu  •  22 aprilie 2020, 21:12

Nea Tolo, ai facut o fixatie pentru Arafat. Nu iti place dar este bun acolo unde este.

pacientuedevina  •  23 aprilie 2020, 1:16

Numai acum descoperiți Marile Afaceri din Sănătate... după 30 de ani de tunuri nederanjate de nimeni, din cauza manipulării „medicii sunt specialiștii în domeniu”... Poftim? Specialiști în cabinetul lor medical, în profesia medicală, nu în administrarea banilor noștri! #fără medici la administrarea BANILOR din sistemul public de sănătate

Comentează