Muncitorii români din abatorul Tönnies îi răspund lui Ion Țiriac: ”Uitați fluturașii cu cât câștigăm! 1.250 de euro la 180 de ore pe lună! 1.500 la 230 de ore”

Românii susțin că marea majoritate a celor 1.000 de români contaminați cu COVID-19 lucrează ”la minus 4 grade, pentru salariul minim de 9,35 euro pe oră”. Oamenii au trimis ziarului Libertatea fluturași cu 1.200-1.300 de euro net pe lună, dobândiți pentru o medie de 10 ore pe zi de muncă și doar o zi liberă pe săptămână

sâmbătă, 27 iunie 2020, 6:10

de Andreea Archip, Cătălin Tolontan

“Ne arată domnul Țiriac un stat de plată, cu 3.000€ salariu net. Doar că pe statul de plata la punctul 1 este trecut un premiu de 2.300€. Cred că doar 10 din cei 1.000 de muncitori primesc premii”, spune Radu*, un muncitor român care locuiește la 5 kilometri kilometri de cel mai mare abator din Europa.

Aflată în landul Renania de Nord-Westfalia și loc de muncă pentru 6.600 de angajați, foarte mulți dintre ei români, întreprinderea patronată de Clemens Tönnies a devenit un îngrijorător focar de COVID-19. Dintre cei infectați, aproape 1.000 sunt români.

9 state de plată ale românilor cu salarii în mână între 2.000 și 3.000 de euro

Într-o discuție purtată cu Libertatea, Ion Țiriac a precizat câteva lucruri pe care i le-a spus magnatul neamț Clemens Tönnies, proprietarul imensului abator.

Acuzat că boala a apărut pe fondul situației precare de muncă și de cazare, Tönnies s-a apărat prin Țiriac, fostul tenisman punând la dispoziția redacției un număr de 9 state de plată ale muncitorilor români. În documentele publicate de ziar apar sume lunare între 2.000 și 3.000 de euro net.

De fapt salariul este de 9,35€ pe oră, salariul minim. Lucrezi 200 de ore la  minus 4 grade ca să ai 200 x 9,35 =1870€ Brut, după impozitare rămâi cu 1300€  și de acolo îți oprește firma 150€ chiria pentru locuință. Putea măcar sa le dea chiria gratis dacă tot ține la eiRadu, muncitor român din abatorul Tönnies

Cum e să lucrezi 240 de ore pe săptămână într-un abator

În luna aprilie a acestui an, Constantin* a lucrat 181,5 ore în abator. Adică aproape 8 ore pe zi, șase zile pe săptămână. La finalul lunii a primit 1.238 de euro.

Ordinul de plată care arată cât a primit pentru cele 181,5 ore lucrate1.500 la 230 de ore”
Ordinul de plată care arată cât a primit pentru cele 181,5 ore lucrate1.500 la 230 de ore”

În lunile în care face ore suplimentare, primește mai mult, dar niciodată, spune el, nu a depășit 1.500 de euro, nici când a lucrat 230-240 de ore pe lună.

„Până în septembrie anul trecut se lucra în două schimburi pe secția noastră și eram peste o sută de persoane pe schimb. Intram la 4 dimineața și ieșeam la 3 după-amiază și se făceau 220-230-240 de ore, adică lucram și suplimentar. Obligat”, spune el, lucru valabil și pentru ruda cu care a venit în Germania să lucreze.

Se folosește sloganul: dacă nu îți convine, am 100 la poartă. Am luat și eu în perioada respectivă 1.500-1.550 pe lună.Constantin, muncitor la Tönnies

Șefii de tură ajung la 2.000-2.200 de euro

Când a citit declarația omului de afaceri Ion Țiriac, prieten apropiat cu Clemens Tönnies, Constantin a fost extrem de indignat.

”Oamenii care ajung să câștige peste 2.000 de euro sunt puțini. Dacă firma noastră are nevoie de un șef de tură, ia pe unul din bandă care știe și germană și îi dă ceva în plus la salariu. Poate ajunge la 2.000 – 2.200, dar aceste sporuri sunt impozitate diferit. Pot fi cu salarii și mai mari, cei care coordonează mai multe secții, dar în acest post sunt două persoane la 1.200 de muncitori”, povestește bărbatul.

Îl contrazice ferm pe omul de afaceri român și aduce ca dovadă propriul fluturaș de salariu: „Dacă ai lucra 180 de ore pe lună, mai mult de 1.100, 1.200 nu se câștigă, la 9,35 euro pe oră, de unde se trage impozitul către pensie, asistență socială și așa mai departe. La fluturașul pe care l-ați publicat, care arată că primește cineva 3.000 de euro, sigur e șef, că are salariul rotunjit cu prime. Nu e cazul la noi”, confirmă și Constantin povestea cu primele, relatată și de primul muncitor.

Firmele intermediare opresc din salariul românilor tot felul de taxe

Cei doi sunt susținuți și de alți români care au trimis fluturașul la „Libertatea” ca să arate că nu trăiesc pe salarii grase și nu se plâng degeaba.

La mine pe secție, bărbații sunt obligați să descarce lăzi de plastic care nu sunt mai ușoare de 20 de kilograme. Un bărbat descarcă în jur de 25-30 de tone, zilnic!Cornel, muncitor

Cornel* lucrează de 8 ani la firma Tönnies și spune că problema nu este la angajatorul prim, ci la intermediarii care percep taxe pentru orice, multe ilegale. „Eu iau 2.200 de euro pe lună și sunt spălător. Nu-i chiar roz, să nu credeți, lucrez numai cu apă, sunt spălător și după ce pleacă producția, eu fac curățenie, e frig, e apă, dar faci un compromis. Dar iau banii direct de la firmă. La firmele intermediare se primesc banii pe persoană și îi împart ei, dau ce vor ei”, spune bărbatul.

Confirmă și Iulian faptul că firmele intermediar căpușează muncitorii români și le iau foarte mulți bani. „Oamenii nu știu să citească germană, eu sunt de trei ani aici și mă descurc. Am dus un fluturaș la un traducător legalizat și sunt niște opriri ciudate pe fluturaș. De exemplu, din banii pe care îi muncesc se opresc și bani de chirie, 150 de euro pe pat și oscilează mereu, în funcție de câți sunt în cameră. Sunt puși românii să plătească și transportul la firmă, cu microbuzul, trei kilometri”, spune revoltat bărbatul.

Cornel lucrează de 3 ani la abator și ca să aibă o viață decentă trebuie să mai lucreze în plus, în transport și să facă și traduceri.

Sunt persoane care au firme intermediare care s-au îmbogățit pentru că pun multe taxe pe fluturaș. Se întâmplă ca un muncitor care lucrează 220 de ore să ia 900 de euro în mână, dar ar trebui să ia aproape 1.500 de euro. În loc de aceste sume, alții au ajuns să ia și 600.Cornel

Iulian confirmă faptul că locurile de muncă bine plătite, ca să depășească 2.000 de euro sunt pentru șefii de tură sau de linie, nicidecum pentru muncitorii de rând.

Comentarii (29)Adaugă comentariu

anti  •  27 iunie 2020, 19:28

Cine vorbeste? Tiriac? tocmai el? cel mai lacom roman,imbogatit pe spinarea statului roman. In 1989 avea o avere de doar 200.000 de marci germane.Acum e miliardar in euro.A primit de la Iliescu si Nastase vila gratis,apoi sediul bancii "Tiriac" din str Doamnei tot gratis.Apoi sediul pt fonduri mutuale si sediu de asigurari tot gratis.Pt domeniul "Balc" plateste o suma modica.Cel mai avar roman.La 81 de ani,inca alearga sa se imbogateasca pe spinarea romanilor.Stie el ce inseamna munca la un abator detinut de niste nemti la fel de lacomi precum Tiriac? si se mai da mare "ruman" ! un profitor fara limite,asta a fost si a ramas acest avar fara scrupule..!

Toader  •  27 iunie 2020, 20:43

A' dracului covidu; îi priește la -4 celsius dar nu-i place deloc la +23 de grade în marile magazine. Următoarea carantină o fac la hipermarchetul străin.

ticbis  •  27 iunie 2020, 20:57

Constat ca romanii au luat-o razna, imbatati de salariile ce se dau astazi in Romania in majoritatea sectoarelor de la stat, de la politisti, medici, profesori, politicieni, magistrati, cadre militare, primari, functionari publici, etc. Atrag atentia ca in Germania, un inginer, profesor, medic, economist, etc, aflati pe functii comune, medii din punctul de vedere al experientei si priceperii, au salarii NETE intre 3000 si 3500 de euro pe luna, IN MEDIUL PRIVAT, la firme multinationale (in domeniul banci, imobiliare, IT, industrie, comert, medicina, invatamant, etc). La fel sunt platiti si juristii, procurorii, judecatorii, politistii, primarii, functionarii publici, profesorii, etc, angajati la stat. Salarii de la 4500 in sus si peste 5000 de euro NET castiga doar managerii companiilor private si sefii companiilor de stat (un CEO poate ajunge si la 7-8-9 mii). O casiera de la Aldi, cu vechime de 25 de ani, nu ia in mana lunar mai mult de 2500 de euro. Mai mult, pensia nedie abia depaseste 2000-2500 de euro, la nivelul intregii Germanii. Prin urmare, ca sa transezi carcasele de vita si de porc intr-un abator, nu-ti trebuie nici scoala si nici diplome; este munca grea, bruta, ore multe peste program, dar salariul de 1300 de euro NET este absolut corect. La urma urmei, exprimat in LEI (vechi), inseamna cam 65 de milioane pe luna, in conditiile in care, pentru aceeasi munca si in mizerie infinit mai acuta, in Romania nu te plateste NIMENI cu mai mult de 16 milioane (tot NET)! La fel, la cules sparanghel, se castiga in Germania cca 1800 de euro lunar; in Romania, pentru aceeasi munca, nu mai mult de 300 de euro! Romanii se pot plange si pot incrimina doar conditiile de munca si de trai deficitare oferite de angajatorii germani, IN NICIUN CAZ DE SALARII, ca n-au nicio baza pentru asta; iar daca NU fac fata sau nu le convine, n-au decat sa se intoarca in tara si sa gaseasca ceva mai bun si mai convenabil aici! Nemtii or sa lucreze cu indieni, chinezi, pakistanezi, moldoveni, bulgari, africani... nu-i problema! Adevarul e ca eu ii inteleg pe conationalii mei... e greu sa mai judeci corect, sa-ti pastrezi echilibrul mental si sa iti evaluezi constient si realist munca si prestatia, cata vreme esti conectat de ani de zile la realitatea romaneasca; cand auzi ca un sofer de la primarie ia pe statul de plata 3000 de euro net, ca salariul unei secretare la partid trece de 3000 de euro, ca un judecator are salariul de 15000 de euro pe luna, ca un politist, magistrat, primar de comuna, parlamentar, ofiter MAI sau SRI, procuror, se pensioneaza la 45 de ani cu 12000 de euro pensie lunara... e evident ca sunt toate premisele indeplinite ca s-o iei razna... si sa-i acuzi pe germani din toti rarunchii si cu toata obida adunata stiva in minte si suflet...

Ciollo  •  27 iunie 2020, 21:33

Mai terminati cu muncitorii 'romani' din UE. Nu le convine 1200-1300 de EU net, sa se urce in carute si sa vina acasa... Dar ce sa faca acasa? N-au nici o meserie si n-au nici macar bacalaureat. Dar, au in schimb tupeu *** si lipsa de 7 ani de acasa... Iar aici nu vorbesc de adevaratii profesionisti din diaspora, apreciati de toti angajatorii.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Maria  •  27 iunie 2020, 21:40

Crima si teroare sclavagism cu acte în regulă am vazut fluturașe de salariu cu minus 300 de euro după o lună lucrata

Minunatul și ajutătorul domn Țiriac  •  27 iunie 2020, 22:14

Un miliardar ia apărarea altui miliardar. Ceea ce distinsul și minunatul domn Țiriac nu a înțeles este că subiectul scandalului nu este cel al salariilor. Nimeni nu s-a scandalizat cu privire la salariile din abatorul mult distinsului și minunatului său prieten magnat Tönnies. Nu, domnule Țiriac, subiectul era transmiterea COVID și nerespectarea normelor privind securitatea și sănătatea în muncă a angajaților sclavi români. Acesta era subiectul. Ce minunat a fost activat imediat civilul Țiriac să ia apărarea bietei companii de miliarde de euro din Germania. Și-au adus ei aminte: ”- Stați mă, Jungs, că avem noi pe un băiat de ispravă în țară acolo la Sklaven, în Sklavistan, de unde aducem noi amărâți și îi muncim până crapă. E băiatul ăsta ceva ce n-ai văzut - scoate bani și din piatră seacă! Îi dăm un telefon lui băiatul nostru și pentru noi iese și spune orice.” Superb spirit de echipă la marele tenismen-businessmen-vânător. Și superb devotamentul pentru banii germanilor în locul sănătății românilor!

flo  •  27 iunie 2020, 22:34

a vrut sa spui repercusiuni...nu-i asa?

Cristina  •  28 iunie 2020, 1:01

Astia care crede-ti ca vai roamnii din afara care se plang ca muncesc pe 1300 de euro pe luna si ca in tara aceeasi munca pe 16 mil.de ce nu va duceti si voi daca credeti ca este asa bine?Lasati-va acasa copiii nevestele si stati 11 luni departe de familie sa vedem mai este asa usor..pierdeti alaturi de familie :craciun,revelion,paste,zile de nastere,nasterea propriului copil si etc..si va asigur nu comparati niciodata munca din romania cu munca din afara mai ales cea din abator.dar ma intreb oare de ce nu va duceti si voi sa munciti acolo pe 1300 de euro daca credeti ca este atat de bine si va complaceti sa faceti aceasi munca dupa cum spuneti pe 16 mil?daca nu stiti cum este acolo nu mai vorbiti!

Nică fără frică  •  28 iunie 2020, 2:01

Tolontane nu i ține nimeni cu forța!!! Dacă nu le convine se pot întoarce în țară oricând și să lucreze pentru 4-500 de euro pe lună! Nu înțeleg care e problema!?

Georgian  •  28 iunie 2020, 7:35

Am lucrat și cu un liber pe luna.. Și bani? 1500.. Problema este ca Domnu Clement plătește.. Dar firmele intermediare nu plătesc angajați își i țin în condiții inumane.. Omul ala nici nu știe ce se întâmplă în fabrica și cât ia un angajat prin firmele intermediare.. Firmele românești își bat joc de oameni care ajung acolo.. Am trecut și eu prin aceste lucruri.. Sper sa se remedieze situația pentru ce-i ce au RĂMAS în firma Agro Sistem Europa Meat

Defo  •  28 iunie 2020, 9:53

Omiteti ceva foarte important, banii se scurg la intermediari. Care coincidență 😀😀, sunt tot de-ai noștri cu ceva vechime pe acolo. Au pus-o de un business, hai sa aducem oameni de-ai noștri și să-i exploatam. Nație mai desbinată nu cred că există în lumea asta, dar asta e mentalitatea la români🤔... păcat. Într-adevăr munca la un abator este foarte grea, am cunoscut câteva persoane care muncesc acolo.

mordi  •  28 iunie 2020, 11:06

am o intrebare: ce cauta oamenii astia acolo daca e asa de rau? sa vina acasa ca e mai bine. aici e loc ptr toti neica nimenii.

Alex One  •  28 iunie 2020, 11:55

Tiriac precum ministra izoleta specialista in liftiere si ligheane. Au inghitit, primul din prietenie a doua din lipsa demnitatii ce le-au vandut nemtii. Si cand te gandesti ca si ambasadorul Romaniei,altfel cetatean german !!??, spunea referitor la situatia muncitorilor romani ca totul e OK. Fara comentarii. Ps. Ticbis, va apreciez de mult comentariile pertinente si documentate dar un muncitor la banda la BMW, MERCEDES pleaca de la 5000 iar un magistrat castiga de la 7000 in sus. Si un punct de vedere, cand munca pe care o desfasori,la sparaghel, transat carne,etc. este recunoscuta ca foarte dificila si desfasurata in conditii deosebit de grele cred ca se pot negocia salarii mai mari decat media lor avand in vedere ca foarte putine etnii se baga si rezista la asa ceva. Arienii, evident nici nu intra in discutie. Fapt recunoscut chiar de o jurnalista germana.

Andrei F  •  28 iunie 2020, 15:25

Pe cine intereseaza daca ce spune Tiriac este adevarat?!Tiriac stiam ca este un particular...Daca muncitorii romani au drepturile incalcate in Germania eu cred ca ar trebui intrebati ambasadorul,consulii,europarlamentarii care reprezinta tarisoara,ministrul roman al muncii,ministrul roman de externe,primul ministrul tarisoarei si de ce nu ,datorita relatiilor,originii ,insusi presedintele tarisoarei...------Nu este curios ca jurnalistul impartial in alte timpuri nu se razboia cu particulari ca Tiriac ci batea tobele pentru anumiti lideri politici?

Adi  •  28 iunie 2020, 15:26

1.@ Alex One: Ticbis are perfecta dreptate! traiesc de 30 de ani in Germania! am lucrat inclusiv la BMW Dingolfing. te rog nu confunda ceva. Salariile pe care le descrii sint BRUTTO...cu sporuri de noapte,etc. ca cei de la BMW au la sfirsitul anului un "Gewinn Beteiligung" e altceva! 2. daca nu le convin conditiile, de ce se duc? ca sa se vaite? 3. oamenii merg prin firme de recrutare…. trebuiau de la inceput sa deschida ochii la contract, cit le este retinut din salariu ...asa cum scria cineva, Sigur patronul nu stie de salarii Firma plateste catre firmele de recrutare care la rindul lor plateste muncitorii. Restul sint rautati! cind citesc de...sclavagism….NIMENI NU ESTE FORTAT SA ACCEPTE! o zi buna tuturor.

Adrian B  •  28 iunie 2020, 18:36

Tolo, roaga pe cei care au lucrat acolo , sa-ti arate contractele.Acolo scrie tot, cu cat esti platit, ore suplimentare, conditii de cazare , etc . Inca un lucru fff.important , vezi cu cine sunt facute contractele , cu firma lui Tönnies sau cu o firma de recrutare? Firmele mari angajeaza direct doar la nivel managerial , restul se face prin firme de recrutare.

Sparanghel Merchel  •  28 iunie 2020, 19:58

Inexplicabil de ce se inghesuie acesti cetateni sa lucreze acolo cand in tara Klaus, Sica si cu Ralu le ofera aceleasi salarii.

DanS  •  28 iunie 2020, 20:01

Oamenii isi duc crucea pretudindeni; cum bine remarca cineva mai sus, contractele trebuiesc intelese, negociate si apoi semnate. Pe de alta parte, nimeni nu observa ca in Germania sunt cei mai mult mamuti industriali, cu >3000 angajati - firme din industria auto, vad ca si abatoare... pai fratilor, p-astea ne-am chinuit noi sa le desfiintam cu succes - fabricile si uzinele erau apanajul comunismului, hahahaha (ras nervos) Ma rog, astept guvernele care vor aloca 6% din PIB pentru invatamant si poate in 30 de ani ne revenim.

Emilia Hurezeano Preziossi  •  28 iunie 2020, 20:20

Da deci am studiat situatiunea si este complexa. Patronul german a cautat intai forta de munca pe piata locala dar nu a gasit neam. Cetatianii germani au spus ca se rusineaza a lucra pe salarii asa mari, au cerut o scadere dar generosul patron a refuzat. Refugiatii Religiunei Pacei au refuzat si ei, au spus ca se rusineaza sa incaseze si ajutor si salariu. Disperat patronul a intrebat-o pe Mutti M ce sa faca. Mutti M a sunat pe Klaus, Klaus a sunat pe Sica, Sica pe Vela si autobusele s-au pus in miscare, apoi dupa o scurta si inofensifa imbulzeala la aeropuerto, lucratorii daci au ajuns la cules. Restul sunt desigur manevre pesediste de destabilizare a coesiunei UE si a pretiniei germano-dace.

unu din diaspora  •  28 iunie 2020, 20:52

@Ticbis-- corecta descriere despre cum stau lucrurile in Germania cu mici exceptii.1- Pachistanezii, indienii, sirienii si altii din Africa , NU VOR ACCEPTA sa munceasca in locuri unde este mult de munca si se lucreaza in viteza la banda. Ei sunt foarte fericiti in Germania unde mama Merkel prin Job Center le plateste chiria, le da supliment la alocatie 120 euro, bani de mancare 600euro si alte facilitati de care cetatenii europeni nu dispun. 2- nimeni nu vorbeste de sistemul de impozitare din Germania ( clasele 1 -5 ) Sunt sigur ca 99% dintre muncitorii care acum iau in mana 1500 euro sunt la clasa 1 sau 5) Diferentele intre clasele de impozitare 1 si 3 sunt de cateva sute de euro. Pun pariu ca 99% dintre muncitorii care lucreaza acolo nu stiu ca au dreptul la alocatii pentru copii in valoare de 175 euro pentru un copil care primeste alocatia si in Romania. Daca de la cei 1500 euro probabil classe1 de impozitare trecem la clasa 3 va fi un salt de 300 euro, la care adaugam si o alocatie sau doua( daca este cazul ) si ajungem la 2000, in conditiile in care platesti chirie doar 150 euro , este bine in comparatie cu altii care stau in chirie la oras sau la tara si platesc minim 600 euro o chirie la un apartament cu 2 camere fara cheltuielile de intretinere( apa 40 euro, curent 80 euro, internet 50 euro, telefon 10-15 euro pe luna) nu mai punem la socoteala si intretinerea unei masini pentru a te deplasa la munca, asigurare, benzina...)3- am prieteni in Germania care au lucrat pentru Kaufland intr-o fabrica de facut carnati. Sefii de tura din acea fabrica erau tot romani. Ei aveau de exemplu o norma de 10 tone carnati pe tura de 9 ore minus pauzele care in astfel de conditii se iau la 3 ore 15 minute. Domnii sefi de tura mareau viteza la banda pentru a face 20 tone intr-o tura. Pentru astfel de '' performante '' pe spinarea celor care munceau la banda ( dublu si la acelasi pret ) domnul sef de tura lua lunar un bonus de cateva sute de euro. Daca e sa vorbim de sclavagism in Germania sa stiti ca *** in Germania este facut de ROMANI asupra altor ROMANI.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Urod  •  29 iunie 2020, 1:58

Din păcate asta este realitatea, sunt prea multi șmecheri care traiesc pe spatele celor care muncesc....ma refer si la Agențiile de recrutare si la patronii care au creierele deformate de bani....pai de la realitatea asta a apărut și comunismul si probabil o sa mai apara ceva , dacă capitalismul nu se reformeaza ...o intrebare...Ati văzut vreun miliardar sa i-a apărarea celor care muncesc...?!!!!

Alex One  •  29 iunie 2020, 10:54

@Adi, 1. lefurile mentionate de mine au fost furnizate de un magistrat neamt, bine la un pahar cu vin si o intrebare "cu manta" ca direct nu spune nimeni. El era nemultumit considerand ca trebuie sa fie platit mai mult avand in vedere,importanta,calificarea,responsabilitatea, etc, a activitatii de judecator. Textual a zis asa,"muncitorul de la banda,care executa o singura operatiune, e platit mai bine ca mine". Sigur, am interpretat ca se refera la suma neta pentru ca eu cred ca indiferent de tara fiecare are in vedere cat ia "in mana" cum se zice nu cat scrie pe fluturas. 2. Ai dreptate, nu ii tine nimeni cu forta, cui nu-i convine, valea, dar unde naiba e valea aia ? La multi ani celor cu numele Petru si Pavel !

17 Nentori Tirana  •  29 iunie 2020, 11:15

Din Patria lor, de unde au fost nevoiti sa plece la munca, nu au din pacate nimic bun de asteptat ! Asteapa cite 3000 granada la granita, pina si fotbalisti ca Marin, cite 21 de ore ca niste epoleti care se dau importanti aparatori – de navalitori ! - ai Patriei, condusi de un cuplu olteano - arab sa-i ia la acte si la purecat ! --- Angela Merkel incearca sa elimine prin lege firmele intermediare - din afara oficiilor de munca germane specializate sa ajute somerii - care recruteaza din est muncitori necalificati. Toti - in afara de patriotii cu gura incerca sa ajute !, e subiect mare in Germania ! - In orice caz Guvernul si ONG-urile germane sint singura sansa a acestor muncitori, care -fie vorba intre noi – nici nu stiu pe ce lume traiesc. Daca chiar ati vorbit cu unii dintre aerieni asta e o explicatie a numeroselor greseli in articol. Tönnies nici nu are locuinte pentru angajati, de unde sa ceara chirie ? Virusul s-a raspindit in regiune tocmai ca romanii sint si ei raspinditi pe o raza de 20 Km. Locuiesc la alti privati care primesc chiria subventionata de Stat iar cei 150 EURO sint probabil costurile pentru gaz, electricitate … internet si radio-tv care doar ele ajung in Germania la 50 EURO. Bine, numele muncitorilor „intervievati“ le-ati fi putut sterge dar ar fi fost bine sa verificati macar daca orinul de plata este original emis de Tönnies ori doar in numele intreprinderii. Oare o intreprindere atit de mare si moderna foloseste DATEV ? Faptul ca intreg procesul este realizat in acelasi loc reduce masiv costurile !!! - intra porcul si iese cirnatul, imediat, igienic, curat. Ce nu-i modern, specializat si curat acolo sint tocmai muncitorii tai fara nici o calificare care se multumesc – DE NEVOIE !!! - cu un salariu minim. Muncitori fara de care aceste acesta moderna industrie nu poate functiona. Draga Tolo mai bine te intrebi de ce romanii nu au nici o meserie, de ce se golesc sate intregi, de ce nu sint incurajati in mod real fermierii si agricultorii din Romania ? --- Alta explicatie a inducerilor in OROARE care au dus ca compatrioti sa vorbeasca de sclavagism german ar fi ca vorbiti de fapt de romanul Lukasz Kowalski iar Constantin este de fapt Konstantin Pramatarski si nu este muncitor, nici macar din regiune, este ca la radio iereivan … un specialist in sanatate intervievat in alt articol. Scuze Tolo.

Ilie  •  29 iunie 2020, 16:09

I-ai dat un os de ros și lui Rogozanu. Are dreptate cu Țiriac, dar nu l-am văzut așa combativ când Realitatea TV dădea mită unei judecătoare ca să nu fie desființată sau când Gușă și penalul Maricel Păcurariu nu plăteau 320 milioane de lei taxe statului român, adică celor săraci pe care îi plânge Rogozanu. A fost complice la jaful făcut de Realitatea. Așa cum tolo.ro a fost complice la jaful Roșia Montană Gold Corporation.

17 Nentori Tirana  •  29 iunie 2020, 18:14

Ilie, unui roguzgan nu-i trebuie apa la moara si nici os de ros. --- Am citit si eu cu supoare „editorialul“ singurului buzoian Rogozan caruia ii trebuie o ora timp de gandire ca sa rosteasaca live o fraza. Astfel, dupa probabil 24 de ore de caligrafiat un articol, poate iesi orice, azi a reiesit din bostanu-i do-bolovan ca Tiriac a dus romanii la cules spar-anghel !!! Ca Tiriac a jucat intr-un serial american. Ca mentalitatea lui e de vina pentru tot. Poate Tiriac le-a furat mintea unor Ceasca, Ilici, Roman, Nastase, Base, DrAgnea, a tuturor baronilor locali iar noi nu stim ? Te doare mintea. Oare ce i-a facut dom-molul Guse ? Eu sper ca Tiriac sa-i dea o lectie caci este o neobrazare fara margini, e ca un bagat in originea lui, a unui nimeni la adresa unui om care a demonstrat ceva in viata, in sport dar si apoi ca om de afaceri, un roman adevarat cit se poate, un monument de corectitudine, un om care n-are nevoie sa fie avocatul nimanui. Un om corect este si un activist, nu poate sta deoparte, asa cum sint mii de germani care iau azi atitudine pentru romani, poate asta l-a determinat pe Tiriac sa greseasca bagindu-se in romania asta. De apreciat totusi caci este unul dintre putinii care o fac gratis pentru altii. Dragilor, oricit de dureros ar parea, fara adevar, fara acte, fara a asculta toate partile unui conflict, nu poate veni o imbunatatire. Actual domina in societatea si politica germana umanismul, e un fapt de necontestat, este singura tara care poate ajuta efeciv pe oricine, asa ca o pasare vecina cu Udrea trebuie s-o acuze de sclavagism. Mare noroc ca nu da nimeni din EU doi LEI pe Racnetele Carpatilor. Umanistii considera asa : de unde nu e, nici Domnul nu cere. Si ajuta cit pot si unde pot.

Radu  •  29 iunie 2020, 18:51

Radu, Constantin și Cornel sunt alte nume decât cele ale muncitorilor cu care a vorbit Libertatea, pentru ca să nu existe repercursiuni asupra lor @Tolo-reprCUSIuni e cuvintul

Geo  •  29 iunie 2020, 21:19

Cei care vb de 1200e salariu corect la banda la desosat habar nu au ce vb in Italia un macelar profesionist fara 2500e nu munceste cei care isi dau cu parerea nici un pui nu stiu sa taie

dana  •  30 iunie 2020, 0:05

Sa nu uitam cum si a scapat Tiriac fiul de dosaru cu drogurile, ducindu-se peste Iliescu sa l scoata pe "fiu-mio" din inchisoare. Tiriac insusi a povestit la TV cum a facut tot ce a putut sa-si protejeze pe "fiu-mio" fara sa i protejeze si pe cielalti din dosar ridicati odata. Asa ca fiu-so a consumat si impartit si facut sezatoare in casa dar inchisoare au facut doar fraierii... Tiriac, nimic n-ai intors la comunitate dupa toate afacerile tale de la Dej incoace, securist nemuritor...

Obiectiv  •  30 iunie 2020, 8:32

@ ticbis Nu toate salariile din sectorul public sunt corecte si mari; pentru ca va considerati bine informat, ia faceti dvs. o comparatie intre medici, politisti, judecatori, magistrati si cadrele militare, pe de o parte, si un profesor din invatamantul preuniversitar, pe de alta parte! Nu mai vorbesc despre primari si politicieni, care fac parte dintr-o alta lume! La studii comparabile (bine, politistii si majoritatea cadrelor militare nu se incadreaza), salariile si pensiile profesorilor sunt ridicole. V-ati obisnuit toti sa-i desconsiderati pe acestiai, care, in opinia celor mai multi (inclusiv din media), muncesc putin, au vacante mari si castiga mult! Vorbesc in cunostinta de cauza, pentru ca am in familie si printre prietenii apropiati mai multe cadre didactice! O.

Comentează