“Înspăimântător!” Dezbaterea Trump – Biden a sunat ca un dialog Facebook – Twitter

“Înspăimântător” nu e un cuvânt prea tare.

miercuri, 30 septembrie 2020, 7:54

Dezbaterea prezidențială americană de marți noapte a oglindit cum arată lumea când ne mutăm viața și speranțele pe social media: o întâlnire umană aproape fără reguli, în mod frecvent insultătoare și pe alocuri gata să ofere soluția armei ca să rezolve disputa.

Doi dintre cei mai puternici și bine consiliați locuitori ai lumii, amândoi cu toată înțelepciunea prezumată a celor șapte decenii de experiență, ajung să se certe “ca la grădiniță”, caracterizarea presei americane, sub arbitrajul onest, dar depășit de situație, al celui de-al treilea, moderatorul Fox News Chris Wallace.

Așa a arătat prima dezbatere din istorie care a avut loc la TV, dar, de fapt, s-a desfășurat după spiritul social media. Ca și cum vii la un meci de tenis cu un arc. Adversarul așteaptă să servești și tu îi tragi o săgeată în picior.

Donald Trump nu i-a permis lui Joe Biden să termine aproape niciuna dintre intervențiile de două minute. De multe ori, președintele a început să vorbească peste oponent după primele zece secunde ale acestuia. Trump nu l-a lăsat nici pe moderator să-și termine întrebările, care au fost, în general, clare și incomode pentru ambii candidați. Wallace a înclinat la un moment dat spre fostul vicepreședinte, ca un arbitru iritat că o echipă a abandonat fair-play-ul și intră mereu la rupere.

Contaminat, Biden a avut și el destule momente când n-a mai avut răbdare ca Wallace să formuleze întrebarea sau în care, la rându-i, l-a îngânat supărător sau l-a întrerupt pe Trump.

Și, ca totul să se încheie precum primul episod al unui serial horror, cu promisiunea întunecată a unui viitor și mai terifiant, Donald Trump a declarat în clar că va accepta rezultatul alegerilor doar dacă vor fi corecte. Și vor fi corecte dacă va câștiga el. Mai războinic nu se poate. Și nu vorbim despre război ca despre o metaforă.

Cum Dumnezeu s-a ajuns aici?

Înainte de dezbatere, în România se glumea că “Se vor înfrunta Gigi Becali și Petre Roman”, dar butada a rămas mult în spatele realității.

Până și Gigi Becali ar fi respectat mai bine înțelegerea odată pecetluită, “agreată, domnule președinte”, cum i-a atras disperat atenția jurnalistul.

Aici suntem.

Nici n-a fost o dezbatere, a fost o reclamă de o oră și jumătate pentru documentarul “Social Dilemma” de pe Netflix. Căci acolo, în burta noii lumi digitale, s-a creat ceea ce lumea a văzut în dezbaterea Trump – Biden.

În social media știrile false aleargă de 6-7 ori mai rapid decât cele reale, “căci adevărul este plictisitor”, după cum spunea unul dintre experții din documentar.

În social media algoritmii nu caută adevărul sau relevanța, ci să-i determine pe oameni să-și schimbe comportamentul.

Însuși marele algoritm Google nu e decât “o opinie codată”. E părerea despre viață, genial programată și strălucitor vândută, a unui număr mic de oameni, care conduc o companie și care decid ce e important, ce vedem și ce citim cu toții. An după an, am ajuns aici.

În tot acest timp, parlamentele, guvernele, alegerile însele n-au mai fost cool.

Așa ne-am pregătit pentru dezastrul lipsei de comunicare, de decență și de empatie dintr-o dezbatere prezidențială americană derulată în pandemie.

Un vaccin nu ajută. E nevoie de mult mai mult ca să ne revenim în fire.

Comentarii (52)Adaugă comentariu

Unu’  •  30 septembrie 2020, 20:09

In opinia lui Tolontan, Donald Trump trebuie sa accepte rezultatul alegerilor chiar daca nu se desfășoară corect iar democrații vor frauda masiv in statele pe care le controlează in acest moment.

Sorin  •  30 septembrie 2020, 20:23

Fiți sinceri, jurnaliștii lu’ pește: voi sunteți principala cauza pentru care s-a ajuns aici. 90% din media este liberală globalista și-și apăra creațiile cu ferocitate. De asta a spus Trump că nu accepta dacă pierde, democrații după 4 ani încă nu au acceptat rezultatele votării din 2016. Dacă ați fi *** aș înțelege, că sunteți partizani fără a vă declara, mai rău. Sper să câștige Trump, e singura soluție. Chiar dacă va fi război civil. E singura șansa a omenirii înainte ca China să devină stăpâna absolută. Partidul Democrat este deja chinezesc....

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Nică fără frică  •  30 septembrie 2020, 20:28

Tolontane ai abordat un subiect de care nu ai habar! Dacă ai urmărit dezbaterea biden a dat tonul la insulte în lipsa argumentelor! Se bâlbâia ca un moș senil și devia de la subiect la fiecare întrebare. În loc să răspundă la întrebările moderatorului el îl ataca pe Trump! Democrații care intre timp au devenit social democrați sunt un fel de PSD de România!

Dr. B  •  30 septembrie 2020, 20:37

Discursul presedintelui Romaniei, pe care Dvs. il sustineti neconditionat si printr-o partialitate de-a dreptul gretoasa, este decent si empatic? Cand veti tematiza faptul ca abuzeaza de functia pe care o detine pentru a purta razboi public si incorect cu un partid politic care este sustinut de 30% din populatia tarii? Acest comportament execrabil nu e altceva decat dovada mediocritatii unui biet profesoras de fizica din Sibiu.

Costy  •  30 septembrie 2020, 20:40

Este conoscut faptul ca pentru democrati, voteaza in mod constant persoane aflate ilegal in SUA si foarte multi decedati.

Ovi C.  •  30 septembrie 2020, 20:47

Domnule Tolontan, va apreciez articolele de multe ori si cred ca sunteti unul dintre putinii jurnalisti de calitate care mai exista in Romania, dar in cazul de fata va spun sincer ca nu stiti despre ce vorbiti. Locuiesc in America de multi ani si va spun ca nici un presedinte din istoria acestei tari nu a fost hartuit in asa hal de mass-media, de oponentii politici si de multe ori chiar de cei care teoretic ii erau 'aliati'. Prin urmare, stilul sau extrem de abraziv in discursuri si dezbateri... E o minune ca nu a luat-o razna de tot. In ciuda modului total incorect in care a fost tratat, a reusit sa se tina de multe din promisiunile pe care le-a facut alegatorilor sai inainte de alegerile din 2016. Sunt multi din partidul democrat care au o pozitie similara in privinta alegerilor, spunand ca Biden nu ar trebui sa accepte rezultatele alegerilor (cautati declaratiile date de Hillary in acest sens). Iar posibilitatile de frauda la 'votul prin posta' (care este promovat intens de democrati) sunt clare pentru oricine cu un pic de minte.

Frenemy  •  30 septembrie 2020, 21:25

@Ovi C.: Te intreb cu toata seriozitatea, ca nu am apucat sa ma documentez bine in mandatul lui D. Trump, care sunt promisiunile pe care le-a dus la implinire ? Am inteles ca locuiesti in SUA si cunosti bine situatia si pulsul populatiei.

AlexGI  •  30 septembrie 2020, 21:29

Subscriu comentariilor celor care traiesc in America De Nord; cu scuze, nu prea sunteti in tema despre cum, ce si de ce. Fostul VP este o combinatie de papusi (puppets); este foarte clar ca este impins in fatza de interesele altora; este complet incoerent; a parut drogat masiv. Ura impotriva lui Trump a fost si este pentru ca "nu este de-al lor" adica "politician" ci un oarecare om de afaceri. Trump a facut multe greseli dar macar pare uman si nu o marioneta care se holbeaza la camerel TV , obicei de la Bill Clinton incoace. Tactica lui Bideu din ultimile zile cum ca, Trump a platit doar $750 in taxe, i-a scos-o Trump pe nas atunci cind a spus 'Voi a-ti legiferat sistemul de taxare pe vremea lui Obama; eu doar am profitat (took advantage) aplicind legea voastra"

Napoca  •  30 septembrie 2020, 21:45

@Frenemy..singurul lucru la care s a tinut de promisiune Trump este ca o sa puna China cu botul pe labe... in mare parte (din punct de vedere american)a reusit

Lucian  •  30 septembrie 2020, 21:53

Mai Tontolane esti OUT OF PICTURE! Citeste cu atentie toate comentarile realmente INTELEPTE bazate pe realitate. Toate reflecta o adevarata cunoastere a realitatii. Are dreptate NICA FARA FRICA ai abordat un subiect de care habar nu ai Esti retrogadat in liga HABARNISTILOR

Ovi C.  •  30 septembrie 2020, 22:18

Frenemy: platforma lui a fost simpla in 2016 - pe plan intern: reforma a sistemului de taxe/reduceri ale taxelor si reglementarilor excesive impuse firmelor - rezultatul a fost o crestere economica mult peste medie si cea mai redusa rata a somajului din istorie (pana la COVID); a zis ca va implementa o securitate mai buna a granitelor pentru a impiedica valurile de emigranti ilegali, a facut si asta in mare masura, inclusiv au inceput sa construiasca faimosul zid de la granita cu Mexic, a promis ca incurajeaza productia interna si 'made in USA', ceea ce a facut pe cat s-a putut - apoi pe plan extern a promis ca se retrage si/sau renegociaza acordurile de schimb comerciale (NAFTA, TPP - care au dus/ar fi dus la locuri de munca pierdute in SUA), se retrage din acordul nuclear cu Iranul si ca schimba abordarea cu China, care a devenit una dintre 'obsesiile' sale, ca sa zic asa. Mai sunt si altele dar nu am timp sa le mai pun :-)

ciuche  •  30 septembrie 2020, 22:53

Catalin nu trebuie sa te supere comentariile.Suporterii de fotbal sunt in general redusi,de cele mai multe ori rasisti,xenofobi etc.Mie Trump imi aduce un pic a hitler si cred ca are capacitatea sa arunce in aer USA.

unulaltul  •  30 septembrie 2020, 22:54

Pe bune? Ai ajuns de la cornere si faulturi la bioacizi si stafilococ auriu, acum, dupa ce te bagi ca musca in politichia autohtona sustinand aripa sorosista si progresismul barbar (poate visezi sa traiesti in tabere, sa faci focul, sa nu ai proprietate de oricare ar fi vorba, sa vanezi) te bagi la politica externa? Si nu una oarecare :)) Direct din America! Ce stii tu despre Trump? Ce stii tu despre ***? Stai bai linistit, aia care muncesc si traiesc in America au spus cu gura lor ca ce a reusit Trump se vede mai rar. Toata tara era un santier, unde te uitai era de lucru. Da, s-au ars cu Covrig, dar se ridica. Mai bine vezi de gusterul ala globalist care-si spune ambasador, vezi daca stie ce-i cu el si cu ce se mananca diplomatia! Useristule....lasa-te de meseria asta, te asteapta Marean Ceausescu si Dide la proteste :))

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

belane  •  30 septembrie 2020, 23:25

Dupa ce am vazut astazi inregistrarea dezbaterii dintre cei doi am devenit ferm convins ca ar merita sa cheltui banii pe cartea Democracy - The God That Failed a lui Hans-Hermann Hoppe.

John  •  30 septembrie 2020, 23:26

Draga Tolo, las-o jos ca macane... Habar nu ai de realitatea de peste ocean, si te-ai hotarit tu sa comentezi... Sincer, pastreaza opiniile de politica externa pentru tine, si lasa North America in pace ! Nu e de tine !

Aurel Craciun  •  30 septembrie 2020, 23:43

Când trăiești doar cu știrile de la ora 17, e normal să îl aprobi pe Trump. Că Biden e cu puțină minte asta știe toată lumea, dar cei care îl pupați pe Trump cred că aveți probleme de vedere și de auz. Omul e rasist și discriminant până în măduva oasele, iar cei care îl susțin nu are rost să spun cum sunt. @ Cătălin Tolontan: nu băga de seamă ce spun neștiutorii, scrie în continuare cum știi tu mai bine. Din toate articolele tale cred că doar la unul ai dat "rasol" . În rest jos pălăria

Andrei  •  30 septembrie 2020, 23:44

Cataline, traiesc in state de peste 16 ani...cel mai bine a fost de departe in astia 4 ani de cand e Trump presedinte din majoritatea punctelor de vedere...

Andrei  •  30 septembrie 2020, 23:49

@ Tolontan. Locuiesc de 13 ani in SUA (poti verifica IP) si iti spun cu toata onestitatea ca nu intelegi nimic din politica de aici. Nu te condamn, e complicata scena politica americana, insa mai bine te-ai rezuma la lucrurile la care te pricepi.

BeBe  •  1 octombrie 2020, 0:14

Tolo, ai încercat o analiză normală într-o lume anormală, fără a ține cont de realitatea de peste ocean. Asta te arată mai degrabă subiectiv. Biden e doar o păpușă în mâinile comuniștilor democrați. Dacă iese președinte, nici măcar nu va ocupa această funcție, a spus-o chiar el. Kamala va conduce. Trump se luptă cu pedofilii, drogații, corupții, stânga dar mai ales cu media care e controlată de acești fasciști. Chiar dacă a dezamăgit de data asta, Trump e de departe favorit să iasă președinte. Și dacă nu iese, lumea așa cum o știm va înceta să mai existe. Urmărește ce face elita, adică bancherii lumii, adică cei din spatele lui Biden, ONU, WHO. Urmărește "the great reset", Davos anul viitor.

Cristian B  •  1 octombrie 2020, 0:32

Foarte multe comentarii contra lui Tolontan din partea celor care trăiesc “peste ocean”. Imperiul american se stinge și Trump nu se poate opune realității. Bernie Sanders era probabil singura șansa pe care America o avea sa iasă onorabil din cursa contra Chinei, dar ...nu a fost dorit de Gașca liberalilor.

Marcello Kazan  •  1 octombrie 2020, 0:53

Intr-adevar , a fost urit dar a NU se uita ca toata aceasta MIZERIE a fost Generata si Propagata de "liberalii" democrati care , imediat dupa alegerile din 2016, cu mult inainte ca Donald Trump sa ajunga la White House, au demarat "procedurile de SUSPENDARE din functie a Noului Presedinre... Si de atunci timp de 3 ani, fara un moment de 'respiro' au facut si IMPOSIBILUL pentru a-l denigra si eventual suspenda din functie pe presedintele ales iar cind au vazut ca NU reusesc, au decis sa Acace America prin organizatii Fasciste si NeoMarxiste precum 'black lives matter' si 'antifa' producind JAFURI, CISTRUGERI, INCENDII SI OMORURI IN PRINCIPALELE STATE unde democratii 'liberali' aveau puterea care pe fondul coronavirusului, au facut Tot Posibilul pentru subminarea economiei si pentru a provoca INSTABILITATE IN TARA... In aceste conditii, lui Donald Trump NU i se mai poate pretinde sa actioneze ca un gentleman desavirsit cind in fata lui e un reprezentantul MONSTRUOZITATII care daca, DOAMNE FERESTE, va prelua puterea, va distruge America si odata cu asta, ar arunca intreaga omenire intr-un HAOS APOCALIPTIC...

ovialex23  •  1 octombrie 2020, 0:57

In primul an de mandat al lui Trump l-am agreat fiind nu inghiteam familia Clinton, chestie de subiectivism. Dar apoi m-am lamurit ca Trump pur si simplu e un isteric, un no-name in privintapol;iticii externe si un badaran neciolplit ce se ghideaza dupa ideea, "cine nu-i cu mine, e contra mea, deci reject". Adevarul ca nu rusii s-au bagat in alegerile din 2016 ci madam Clinton s-a batut singura si repede a gasit scuza eterna, "nu noi, aia sunt de vina". Dupa felul cu a condus politica externa a SUA, rusi chiar si l-ar dori din nou presedinte pentru au cistigat influenta in Orient (si nu numai) fara sa transpire. UE a ajuns sa se teama mai mult de Trump decit de rusi sau chinezi. Iar cind singurul aliat de zeci de ani, Marea Britanie, va iesi complet din UE si va ajunge la cheremul acordurilor comerciale cu SUA, atunci o sa le iese britanicilor pe nas "darnicia" SUA. Va fi exact ca povestea cu cele 40 de distrugatoare din al II-lea razboi mondial. Ma mai uit si eu la CNN si BBC si mai citesc din cind in cind, adica tot la 2 zile si ceva din presa din SUA, Am citit si eu comentariile legate de explicatiile lui Trump privind calitatea biologica a rasei albe. Diferenta dintre Hitler si Trump este ca primul vorbea numai nemteste iar astalalt neamt vorbeste engleza.

B  •  1 octombrie 2020, 0:59

Majoritatea celor care au comentat aici probabil ca nu au idee ce inseamna o democratie sanatoasa si, evident, nici constinte despre constitutia Statelor Unite nu prea exista. Unii se mai si lauda ca traiesc in State, care doar demonstreaza cat sunt de ignoranti ori manipulati. Iar cei care o dati cu conspiratiile, voi sunteti pierduti deja, si in mare parte nu e vina voastra. Cineva a mentionat ca voteaza decedatii. I-as da prea mult credit daca as zice ca persoana respectiva a citit prea multa literatura ruseasca, inspre Gogol.

Marius Spiru  •  1 octombrie 2020, 1:00

Incredibil... "John" posteaza ca sa intelegem ca el e mare cunoscator al "topic"- ului, deoarece locuieste in SUA. Pai bai Ioane, mai sunt multi romani aici, printre care si subsemnatul. Comentariul lui Tolo este surprinzator de corect si precis. Trump este un fel de Mussolini american. Fascist, fanfaron, grandiloman si prost. Ginta latina, nu ma mira ca romanasi ca John au cazut in extaz. Trump va distruge democratia in SUA daca va fi reales.

Urod  •  1 octombrie 2020, 1:05

Nu am vazut confruntarea, nu-l cunosc pe Biden dar nu-mi place Trump deloc... Un fel de Jirinovschi de la rusi dar mai moderat. Democratia a luat-o razna si daca nu se reformează va face implozie. Ziaristi care practică minciuna si manipularea, candidati politici proveniți din tot felul domenii dar care nu au treaba cu politica...etc..este normal sa se coboare nivelul din ce in ce mai jos.... Daca se incearca prin legi anumite reglementari pentru presa, voi ziariștii tipati despre libertatea presei... Uite, eu astept sa propui tu reguli si legi ca vechi ziarist, pentru cei ce fac ce ai enunțat mai devreme, pt ziariștii care practică minciuna in locul adevarului plictisitor. Așa cum se vede Lumea acum, ceva rau se va întâmpla... Nu stiu ce anume exact, dar se va intampla....

sorinescu  •  1 octombrie 2020, 1:15

Tolo, am urmarit dezbaterea si trebuies sa fac cateva observatii clare si delimitate. 1. Trump va pierde alegerile. Este un lucru cert. 2. In locul lui vine Dancila in varianta American-barbateasca! Biden este de o prostie sora cu Dancila...extrem de slab, oricine candideaza acum cu Trump castiga, deci si individual asta, de o mediocritatea rar intalnita la acest nivel, va castiga. Problema este ca EL NU ARE NICI UN MERIT! 3. Aseara cand Biden era in dificultate, incepea sa rada...adica sa intelegem noi ca el nu duce discutia in derizoriu!! O fi pacalit ceva americani, dar pe mine nu. Slab, foarte slab individual asta. Mediocru!! 4. Si cel mai grav: el nu a venit cu un program, el toata seara a criticat administratia Trump!! Incredibil!! Bai Biden trebuia sa vi cu un program daca vrei votul nostru, asa sa ne spui ca adversarul este slab, nu te face pe tine mai desptept si nu capeti legitimitate pentru ca actualul este slab!!! ion Iliescu ii batea aseara p'astia doi... In afara dezbaterii de aseara. Cu cateva luni in urma, Facebook anunta ca este o platform si nu intervine pe continul postarilor, in urma acuzatiilor de partinitate la alegerile prezidentiale trecute. Dupa ce individul care coduce FB - caruia nu vreau sa ii scriu numele - a fost chemat in fata unei comisii senatoriale americane, revine si spune ca FB ii aroga dreptul de a sterge continutul care se se dovedeste fake news... Cartile sunt facute pentru... incompetentul de Biden. Repet, nu sunt fan Trump si cred ca America merita mai bine, insa, Biden este de nivelul lui Dancila!! Mediocr si incompetent. Altii vor conduce in locul sau.

Keyser soze  •  1 octombrie 2020, 2:03

Citind comentarile de aici mi se intareste inca o data parerea ca romanii, ca si cubanezii si alti imigranti pe care ii chinuie talentul politic (ca vezi Doamne, ce-au patimit ei in comunism si stiu ei mai bine) sufera de aceeasi boala. Nefericita ingamfare care ii face sa creada ca tot ce tine de democrati e socialism ( adica Castro, Ceausescu and ***) si republicanii sunt vezi Doamne adevaratii salvatori ai patriei. Habar n-aveti despre ce vorbiti, va dati arama pe fata sustinand acest partid anacronic si rasist care neaga stiinta, climate change, e anti-avort, e plin de falsi si reali religiosi si ajungeti la punctul extrem impreuna cu prietenii vostri "academicienii" (adica alti naivi dusi de nas ca si voi) sa sustineti aceasta monstruozitate care este Trump. Vai de capul vostru, nu stiti sa ganditi nuantat, la voi totul e in alb si negru si bineninteles voi sunteti albi, si la propriu si figurat, if you catch my drift.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Alex  •  1 octombrie 2020, 2:04

Ai dreptate Unu. Singura modalitate de al invinge pe Trump, e prin frauda electorala. Si deja sunt dovezi de falsificare a ceea ce se cheama voting ballots. Asta este media de azi, si astia sunt jurnalistii....din pacate. Si o spun din ipostaza unui om care este stabilit in USA.

Marius Spiru  •  1 octombrie 2020, 2:39

@Andrei...13 ani? Si asta te face expert in scena politica din state? Eu locuiesc in Florida de 23 de ani, sa inteleg ca sunt de 2 ori mai expert ca tine???? Slabut argumentul tau.

Procter  •  1 octombrie 2020, 3:14

Trump are 6 Bankruptcies......nu a plătit taxe nici o data și are datorie 450 Milioane și nu cred ca hotelurile lui fac un miliard!!! a adaugat 6 Trilioane la datoria americii in doar 3 ani de când este la putere și a mintit de cel puțin 13,000 de ori in 3.8 ani...... Economia bubuia de pe timpul lui Obama, Șomajul era 4.7% in 2017 Ianuarie . INTR adevăr economia merge la fel ca in 2004 ,in special construcția ,deci criza vine ca de obicei. Bine nteles Trump are 26% suporters din totalul de persoane cu drept de vot (2016 nr de voturi)și aceștia accepta orice. Iar ca Președinte a scăzut taxele ptr foarte bogați de la 38% la 22% și atât , restul doar minciuni

Eugen Qy  •  1 octombrie 2020, 3:16

Cataline daca te documentai nitelus, ai fi ajuns la concluzia ca Trump a dat dovada de PATRIOTISM ! ADICA el tine cu tara lui, lucru care nu e valabil pentru niciunul dintre politicienii tarii noastre ! ACESTIA sunt toti "DEMOCRATI", ca la americani si sustin partea cea mai ticaloasa a OCULTEI MONDIALE, aceea care vrea sa IMPUNA cu de-a-sila, GLOBALISMUL SATANIST ! Fereasca-ne DUMNEZEU de acea aripa si fereasca DUMNEZEU pe toata lumea ca Democratii americani, acesti, penelisto-useristi sa castige alegerile acolo ...Serviciile de informatii romanesti sunt conduse de serviciile americane si evreiesti si daca ordinul va veni in conformitate cu doctrina "democratilor", va fi vai si amar de amarata asta de vtarisoara ! In rest doar atata, te rog urmareste ce spun TOTI cei ce au ales sa traiasca in USA ca au la UNISON acelasi discurs si te vei plamuri ... Urmareste ce spune Nasu TV care a avut editii si din Canada si te vei convinge ca romanii de peste ocean chiar daca intre ei nu prea se inghit, in ceea ce priveste politica USA , TOTI au aceeasi vedere ...CONTEAZA !!!

__vali  •  1 octombrie 2020, 4:38

@ Andrei: măi postacule cu IP de SUA (sau, mai degrabă, cu VPN de SUA) trăiești/locuiești in state/SUA de 16/13 ani și ... ai trăit degeaba ... ***' cu melcii voștri cu tot si cu cine (rușii?!) v-au tot spălat creierii!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Emil Radu  •  1 octombrie 2020, 5:13

Bine-a zis cine-a zis când a zis: Cititorii mei sunt mai deștepți decât mine. Bagă la cap, Tolontane. Atât cât ți se permite, bineînțeles.

Richelieu  •  1 octombrie 2020, 5:46

Voi care traiti in america si va credeti buricul pamantului, pe langa ca sunteti brainwashed si aroganti(aveti presedintele pe care l meritati) , nu va mai inghite nimeni nici macar vecinii de la nord.

Alex  •  1 octombrie 2020, 6:00

Numai un copil.nu isi da seama ce bestie groteasca se ascunde in spatele lui biden & co

Ilie  •  1 octombrie 2020, 7:01

@Andrei: singurul lucru la care s-a priceput a fost să susțină printr-un banner Roșia Montană Gold Corporation. În rest, scrie la ordin. Este interesant că mai toți editorialiștii nu au copii, dar dau sfaturi altora cum să îi crească. Noroc că fiul meu nu bagă în seamă mizeriile de pe social media. Presa nici atât. Tolo și restul o să dispară. Iar să îmi dai exemplu de pe netflix se numește reclamă ascunsă. Dar așa este cu imparțialii. Prefer de 1000 de ori un Gâdea toxic ,dar asumat, decât un Tolo alunecos și ascuns.

Mihai  •  1 octombrie 2020, 8:12

Din nefericire, aproape toate comentariile de aici nu fac decat sa intareasca ideea si mesajul articolului.

aham  •  1 octombrie 2020, 8:23

biden a incercat sa nu coboare la nivelul lui trump dar nu prea a reusit. asta e problema cu trump, ne duce pe toti la nivelul lui, uite doar cati sunt pe aici.. desi astia-s in stare sa apere si organizatiile mafiote care se dau drept partid, ce sa mai vb de trump. daca scriai un articol despre stalin, hitler sau mao iti explicau ei cum au fost aia genii, dar nu intelegi tu pt ca blablabla.

Andrrescu  •  1 octombrie 2020, 9:04

Bun articol. Dle Tolontan, stiti ca Trump a castigat alegerile datorita comentatorilor pe fb si postarilor comandate. Asa ca, banuiesc, zâmbiti cand cititi aici comentariile celor care "sunt de 30 de ani in SUA" si stiu ei cel mai bine cum curg laptele si mierea de cand e Trump presedinte. Interesant e ca din Make America Great Again a iesit fix pe dos si a ramas o SUA mica si departe de prestigiul anterior epocii Trump.

Poison  •  1 octombrie 2020, 10:18

Oameni buni, dl Tolontan nu emite opinii despre candidați, ci subliniază faptul că s-a ajuns la circ într-o dezbatere la acel nivel. E vorba totuși de cei 2 candidați la președinția SUA, nu de alegerile la sectorul 2 sau în Vaslui. Atunci ce pretenții să mai ai de la ceilalți? Ce să învețe copiii sau tinerii? Totul a ajuns o mega ură. Iar paralela cu documentarul de pe Netflix nu e întâmplătoare — social media ne-a transformat în narcisisti ce caută beneficiul imediat (likeul, aprecierile, comments). În acest timp s-a neglijat educația și s-a distrus sistemul de valori autentic. Prostie + sărăcie = ură. Asta vedem pe toate străzile, pe toate grupurile social media și iată și în toate campaniile electorale, chiar și la cel mai înalt nivel.

Dj  •  1 octombrie 2020, 10:53

Trump este cel mai bun lucru care s-a intamplat Americii si lumii in ultimi 4 ani. Inca 4 ani sunt necesari pentru a indrepta raul, coruptia creata de democrati. Speram sa vedem cativa care vor ajunge la puscarie ... de ce nu un Biden, Hunter, Hillary, Comey si de ce nu si un Obama daca a fost implicat in spionajul impotriva lui Trump

exidpol  •  1 octombrie 2020, 11:49

...te fură și pe tine o grijă,

Dani Corban  •  1 octombrie 2020, 11:52

Citind comentariile am reușit să găsesc un motiv de bucurie: Măcar în SUA nu votează românii.

dan  •  1 octombrie 2020, 12:29

Iarasi tremura "presa libera" si toti "desteptii", ca acum 4 ani si anunta din nou: "promisiunea întunecată a unui viitor și mai terifiant"... Si tot ca acum 4 ani vor da chix ! Trump este un presedinte bun si va merge mai departe !

papagigli  •  1 octombrie 2020, 13:26

Mai Tolo, trebuie sa traiesti aici pentru a intelege frustrarea lui Trump atunci cind marioneta democrata minte fara rusine si cind moderatorul se implica in mod neavenit in dezbatere ajutind "stinga" sa supravietuiasca.

der_grosse  •  1 octombrie 2020, 13:33

Trump e un escroc dovedit over & over, falit de 6 ori, scapat de tati cu 400 de milioane prima data, apoi falit si scapat de The Appretince de pe NBC (alt vreo 400 de milioane) si iarasi falit, dar scapat de rusi. e de ajuns sa te uiti la interviurile lui si la conf de presa de la WH sa vezi ca nu are 2 neuroni intregi in cap. celor care il apreciaza, inject some bleach! :))

victor L  •  1 octombrie 2020, 13:54

Lasati politica, dom` Tolontan. Ati inceput ucenicia politica la trustul voiculescian. Nu am incredere in analizele dvoastra. E greu de deslusit mersul lucrurilor pina peste Balta.

MACARIE  •  1 octombrie 2020, 13:58

Monstruos !uN jurassic pulicy show, realmente dezgustator !''BRAVA"" NATIUNE AMERICANA VA FI CONDUSA DE UNUL DIN ACESTI DOI BUFONI septuagenari decrepiti si falsi!Daca afost ceva ce m-a dezgustat in mod absolut, a fost felul in care Biden se uita in camera si se adresa alegatorilor!Totul este oribil si fake as hell, Trump in sine este o rusine la adresa boborulu spalat pe creier american 2 caricaturi americane, asa cum a ajuns aceasta natiune in putrefactie, ca tot sistemul capitalist!Trist, dureros, monstruos!

florin  •  1 octombrie 2020, 14:12

Întrebare pentru cititorii și comentatorii de pe site: plătiți pentru ceea ce citiți? Probabil că răspunsul e nu, deci nu dvs sunteți clientul, sunteți doar materie primă, care materie primă trebuie transformată în produs finit, care produs finit trebuie să creadă tot ce citește, pentru că așa scrie peste tot, pentru că, dacă cumva crede altceva, e un tâmpit, pentru că toți spun altceva. Produsul finit trebuie să creadă tot ceea ce citește de pe site-ul jurnalistului/formatorului de opinie/influencerului și să acționeze în consecință. Client te numești atunci când plătești. Dacă vrei moca, atunci altcineva plătește. "There's no such thing as a free meal" Poftă bună, domnule Tolontan!

Joe  •  1 octombrie 2020, 15:38

Corecta abordarea ta privind dezbaterea. Citesc si comentariile si nu pot sa constat decat ca fermele de troli rusi sunt cu ochii pe tine, Tolo.

Comentează